eh to je najveci razlogVrbaslija-BL wrote:A da ne spominjem semafore na ulici![]()
Furaju se da su neka tehnoloska velesila a semafori po gradovima objeseni na drvenim banderama, ili na zicama vise iznad raskrsnice pa kad vjetar puhne semafor se ljulja, nemozes skontati kome se upalilo crveno a kome zeleno
Gdje je bolje USA ili BiH?
- pitt
-
nineac
Bas sam razmisljao o tome. Neki dan vozim i kontam "ma jebo ovu drzavu kad semafori sa zica vise"pitt wrote:eh to je najveci razlogVrbaslija-BL wrote:A da ne spominjem semafore na ulici![]()
Furaju se da su neka tehnoloska velesila a semafori po gradovima objeseni na drvenim banderama, ili na zicama vise iznad raskrsnice pa kad vjetar puhne semafor se ljulja, nemozes skontati kome se upalilo crveno a kome zeleno:D
-
forUMASH
.....da su bar' zlatne il' srebrne zice.......nego papci koriste obicne.....nineac wrote:Bas sam razmisljao o tome. Neki dan vozim i kontam "ma jebo ovu drzavu kad semafori sa zica vise"pitt wrote:eh to je najveci razlogVrbaslija-BL wrote:A da ne spominjem semafore na ulici![]()
Furaju se da su neka tehnoloska velesila a semafori po gradovima objeseni na drvenim banderama, ili na zicama vise iznad raskrsnice pa kad vjetar puhne semafor se ljulja, nemozes skontati kome se upalilo crveno a kome zeleno:D
-
Ljubitelj Zabara
Da stvarno, `leb te meki.Vrbaslija-BL wrote:A da ne spominjem semafore na ulici![]()
Furaju se da su neka tehnoloska velesila a semafori po gradovima objeseni na drvenim banderama, ili na zicama vise iznad raskrsnice pa kad vjetar puhne semafor se ljulja, nemozes skontati kome se upalilo crveno a kome zeleno
A ne znaju ni bur`k da prave.
-
ellah
ljudski imalo normalan mozak balkanskom mentaliteta nemoze da svari neke obicne banalne sitnice koje su malte ne neprimjetne ali kad insan dublje razmisli nepreostaje ti nista drugo nego da se sazalis ili da se puknes smijati dok se neunesvijestis....
srednjoskolac prelazi cestu i blokira se kompletan saobracaj treniranje od malih nogu da budes debilcina ipo....
statistika je da muski roditelj u usa dnevno provede sa svojim djetetom 3min...
razvod braka daleko iznad 50% dok se vecina danas neuzimaju nego samo cimerski zive onako i usput radjaju djecu, drusvo im je totalno truhlo...
o kloniranoj divljaci kojom se ljudi hrane neznajuci sta jedu da i negovorim...
50+ miliona amerikanaca nema zdravstveno osiguranje...
sve u svemu nije tako lose ima se stvarno sta pojesti, popiti, vozaju se dobra auta i ovdje se turira i skripi gumama, srpski pjevaci su i te kako popularni nasoj bosanskoj dijaspori pogotovo (zalosno ali istinito) ljudima iz podrinja kojih ima masa gdje sam ja ma cirkus kolorado....
srednjoskolac prelazi cestu i blokira se kompletan saobracaj treniranje od malih nogu da budes debilcina ipo....
razvod braka daleko iznad 50% dok se vecina danas neuzimaju nego samo cimerski zive onako i usput radjaju djecu, drusvo im je totalno truhlo...
sve u svemu nije tako lose ima se stvarno sta pojesti, popiti, vozaju se dobra auta i ovdje se turira i skripi gumama, srpski pjevaci su i te kako popularni nasoj bosanskoj dijaspori pogotovo (zalosno ali istinito) ljudima iz podrinja kojih ima masa gdje sam ja ma cirkus kolorado....
-
_BosanaC
Da i tebe priupitam... Sto se ne vrati u ovo nase normalno i zdravo drustvo, nego sjedis u tom trulom jos uvjek, ako je toliko lose?ellah wrote:ljudski imalo normalan mozak balkanskom mentaliteta nemoze da svari neke obicne banalne sitnice koje su malte ne neprimjetne ali kad insan dublje razmisli nepreostaje ti nista drugo nego da se sazalis ili da se puknes smijati dok se neunesvijestis....
- baby_angel
E ovako, rekoh da i ja nesto kazem
Bila sam u USA, samo u posjeti roditeljima i sestri. I iskreno trava jeste zelenija. Bila sam u jako malom gradicu, gdje su ljudi vishe nego ljubazni, sve u svemu pozitivni utisci. Islo se i na kafice, i na bazene, i pusilo se u kafani, i vidjelo se svasta.
Moji starci su stariji ljudi koji se i dalje, kako neko rece, ustrucavaju javiti na telefon zbog nepoznavanja jezika, i njima je glavna prica kako ce se nekad vratiti i kako je u USA trulo.
Ali zato cim stari kaze jednu losu rijec na USA, moja seka kaze: ,, MENI JE AMERIKA DALA VISE ZA 4 GODINE NEGO BIH ZA CITAV ZIVOT!"
Bila sam u USA, samo u posjeti roditeljima i sestri. I iskreno trava jeste zelenija. Bila sam u jako malom gradicu, gdje su ljudi vishe nego ljubazni, sve u svemu pozitivni utisci. Islo se i na kafice, i na bazene, i pusilo se u kafani, i vidjelo se svasta.
Moji starci su stariji ljudi koji se i dalje, kako neko rece, ustrucavaju javiti na telefon zbog nepoznavanja jezika, i njima je glavna prica kako ce se nekad vratiti i kako je u USA trulo.
Ali zato cim stari kaze jednu losu rijec na USA, moja seka kaze: ,, MENI JE AMERIKA DALA VISE ZA 4 GODINE NEGO BIH ZA CITAV ZIVOT!"
- fantom slobode
tamo gdje mozes vise od svoje plate.A to ne znaci automatski da je Bosna iskljucena, svasta se kod nas moze sa pristojnom platom.(novi auto, stan odmah, ne treba hipoteka na 30 godina, a o lijecenju da ne pricamo).Ko mora i ode, ali se uvijek sreca moze vratiti.
- Bl_ManiaC
Gdje je bolje? hmmm tesko pitanje
Amerikanci su poprilicno glup narod,i tamo kad cojek ode i hoce da uspije-to je gotova stvar,uspjeh zagarantovan.I mora uspjeti pored debila AMERA.
Evo primjer jedan kako su ameri pametni ljudi:http://www.youtube.com/watch?v=fJuNgBkloFE
no comment ...cuj gdje je bolje
Amerikanci su poprilicno glup narod,i tamo kad cojek ode i hoce da uspije-to je gotova stvar,uspjeh zagarantovan.I mora uspjeti pored debila AMERA.
Evo primjer jedan kako su ameri pametni ljudi:http://www.youtube.com/watch?v=fJuNgBkloFE
no comment ...cuj gdje je bolje
-
ellah
Ko je rekao da je meni lose???_BosanaC wrote:Da i tebe priupitam... Sto se ne vrati u ovo nase normalno i zdravo drustvo, nego sjedis u tom trulom jos uvjek, ako je toliko lose?ellah wrote:ljudski imalo normalan mozak balkanskom mentaliteta nemoze da svari neke obicne banalne sitnice koje su malte ne neprimjetne ali kad insan dublje razmisli nepreostaje ti nista drugo nego da se sazalis ili da se puknes smijati dok se neunesvijestis....
bosanac meni i logoru nije bilo lose niti sam oklijevao i kukao a kamo li u americi jednoj, ili mozambiku, zimbabveu ili pak bosni...
govorim ti cinjenice ako si se nesvidja nemoj da citas...
-
_BosanaC
Znas kako se kaze - ne grizi ruku koja te hrani. Ili ne sijeci granu na kojoj sjedis.ellah wrote:Ko je rekao da je meni lose???_BosanaC wrote:Da i tebe priupitam... Sto se ne vrati u ovo nase normalno i zdravo drustvo, nego sjedis u tom trulom jos uvjek, ako je toliko lose?ellah wrote:ljudski imalo normalan mozak balkanskom mentaliteta nemoze da svari neke obicne banalne sitnice koje su malte ne neprimjetne ali kad insan dublje razmisli nepreostaje ti nista drugo nego da se sazalis ili da se puknes smijati dok se neunesvijestis....
bosanac meni i logoru nije bilo lose niti sam oklijevao i kukao a kamo li u americi jednoj, ili mozambiku, zimbabveu ili pak bosni...
govorim ti cinjenice ako si se nesvidja nemoj da citas...
Na 300 miliona Amerikanaca njih 50 miliona nema zdravstveno. Na 3.5M BH gradjana njih 2M nema zdravstveno. A i oni sto imaju mogu guzicu s njim obrisati jer im ne vrijedi ni za qrca.
Nisam ti rekao da nisi u pravu, i nisam rekao da bilo sto od onoga sto si navela nije istina, samo mi je licemjerno pljuvati po drustvu ciji si clan sam odlucila da postanes. Na to se moj komentar odnosio.
- cHupjahalic@
znaci tebi su plavo-zuti u srcu bez obzira gdje si?Minnela wrote:Glasam za SverigeNema bolje
![]()
- fantom slobode
Sve zavisi u kojoj se kategoriji nalazis.ne znam od kuda ti podaci o 2 miliona neosiguranih u Bosni.Hajde makar su operacije mnogo jeftinije, a i cini mi se da ce ti se prije pomoc ukazati.
A meni se cini da si ti u U.S.A.Ovo nevezano za kategoriju.
-
Vrbaslija-BL
Ne bi mi toliko smetalo sto su bandere drvene, da su makar ravne, nego krive brate moj 
- fantom slobode
Ja sam nedavno bio u New Yorku, turisticki i mnogo su daleko iza Evrope, infrastruktura je strasno losa.Treba samo metro vidjeti, ko da su ga privremeno postavljali.
-
EI Presidente
mnostvo nasih (i ne samo nasih) zive, rade i ostvaruju svoja prava u USA bez problema, a istovremeno u odabranom drustvu priznaju da ne podnose niti USA niti Amere...da su principjelni, vratili bi se odakle su dosli...no ne kaze pjesma dzaba: prokleta je amerika, i zlato sto sjaaaaaaa...._BosanaC wrote:... samo mi je licemjerno pljuvati po drustvu ciji si clan sam odlucila da postanes...
- fantom slobode
moglo bi se to i drugacije protumaciti, ali eto...EI Presidente wrote:mnostvo nasih (i ne samo nasih) zive, rade i ostvaruju svoja prava u USA bez problema, a istovremeno u odabranom drustvu priznaju da ne podnose niti USA niti Amere...da su principjelni, vratili bi se odakle su dosli...no ne kaze pjesma dzaba: prokleta je amerika, i zlato sto sjaaaaaaa...._BosanaC wrote:... samo mi je licemjerno pljuvati po drustvu ciji si clan sam odlucila da postanes...
- dacina_curica
Jao, ovakve komentare najvise "volim"ellah wrote:ljudski imalo normalan mozak balkanskom mentaliteta nemoze da svari neke obicne banalne sitnice koje su malte ne neprimjetne ali kad insan dublje razmisli nepreostaje ti nista drugo nego da se sazalis ili da se puknes smijati dok se neunesvijestis....
Smeta nam to jel' sto srednjoskolac prelazi ulicu i saobracaj stane
Otac provodi sa djetetom 3 minute dnevno??? Ovo ne mogu ni prokomentarisati dok ne vidim istu statistiku sa podrucja matice.....Da mogu makar uporediti......I kad smo vec kod familije......Visok ti postotak razvoda braka......OK, u cemu je problem?.....Ljudi vide ne mogu zajedno, razvedu se......Sreca pa postoji ova opcija i sreca razvedena osoba se vise ne tretira ko gubavac ili vjecni krivac......Ali ne, nama nas mentalitet izgleda ne dozvoljava ni da pomislimo o razvodu, jer Bog sami zna sta ce komsiluk reci.....Pa vi drage zene trpite sve i svasta, ispoljavajte svoju djecu vriski i svakodnevnoj ciki, ali dok to radite iza zatvorenih vrata jer dok komsiluk ne cuje sve je u redu.....Hebem ti utopiju
I posto me ovaj posljednji komentar najvise nervira samo par kratkih na tu temu......Turbo folk pici i Bosni ko i ovdje......Ne slusa ga svako ni dole ni ovdje (ja ga prva ne slusam niti idem po kaficima (citaj kafanama) gdje on tresti).......Turira se i skripi gumama i dole ko i ovdje, a to nije bosanska niti americka bolest, to je cisto papanska bolescura.......Da ne duzim......Uostalom sta ja znam, naravno, bice da sam vec ocigledno zatupila od ove americke "have"......
-
_BosanaC
Drug moj, ja sam u po *ebenog Sarajeva.fantom slobode wrote:Sve zavisi u kojoj se kategoriji nalazis.ne znam od kuda ti podaci o 2 miliona neosiguranih u Bosni.Hajde makar su operacije mnogo jeftinije, a i cini mi se da ce ti se prije pomoc ukazati.
U Bosni je sa socijalnim osiguranjem sljedeca situacija: ako si zaposlen, placa ti ga poslodavac. Ako nisi, osiguran si na teret drzave, odnosno ustanove u kojoj se skolujes ili biroa za zaposljavanje...
MEDJUTIM
...dodjes, ne daj Boze, doktoru. Sumnja se na nekakav problem sa glavom (halali na izrazima s obzirom da nemam blage veze s medicinom). I treba ti snimanje. Kazu ti dodji za sest mjeseci. A ako nemas vremena da cekas sest mjeseci, jer ne znas hoces li ostati ziv do tada, kazu ti da mozes doci i privatno u tu i tu ordinaciju, gdje isti taj doktor radi, ALI ces to platiti toliko i toliko novca. I tu sva prica o socijalnom osiguranju prestaje. Ovo je samo banalan primjer koji se desava. Ako je u pitanju neka komplikovanija operacija koja se ne moze obaviti kod privatnika, onda dodje medicinska sestra i fino ti objasni, u cetiri oka, koliko kosta da te uopste stave da lezis u bolnici, a koliko da u neko dogledno vrijeme dodjes na red. Ako nemas te pare - zaboravi na lijecenje. A ne daj Boze da si osiguran u jednom kantonu, a da ti treba tretman u drugom. U drugom entitetu da ne pricamo. Moras se debeeeeeeeelo naguziti, po receptu ne lipsi magarce dok trava naraste, dok izganjas sve moguce i nemoguce papire da te posalju u taj drugi kanton, obicno Sarajevski. A dok dodjes do tamo obicno je ko ziv ko mrtav. Ako si vec toliko sretan da ostanes ziv, doktori nadju 1001 manu doktorima pod cijim si nadzorom do tada bio, nadju ti nesto sto nisi ni pojma imao da imas, a ono sto si mislio da lijecis cesto se ispostavi da uopste nemas. Ali stetu niko ne snosi. Ta vrsta odgovornosti kod nas ne postoji.
I tako u krug...
Pa ti sad prostom racunicom, s obzirom da imas 500.000 nezaposlenih, koji nemaju novca da se privatno lijece, s obzirom da imas takodje 500.000 penzionera, koji takodje nemaju novca da se privatno lijece s obzirom na velicinu penzija, s obzirom na to koliko imas skolaraca, studenata, koji su osigurani na teret drzave, koji su ne tako rijetko i djeca nezaposlenih roditelja, koji su opet u gore nabrojanim kategorijama, sracunaj koliko je ljudi u stvari fakat OSIGURANO.
OSIGURANI su samo oni koji srecom imaju mogucnosti da dodju do novca i plate si lijecenje. Oni koji racunaju na osiguranje mogu zdravstvenom knjizicom guzicu obrisati.
-
EI Presidente
jes, jes, bio sam i ja mota, i fakat im je infrastruktura kanta prava...fantom slobode wrote:Ja sam nedavno bio u New Yorku, turisticki i mnogo su daleko iza Evrope, infrastruktura je strasno losa.Treba samo metro vidjeti, ko da su ga privremeno postavljali.
- R2D2_SA
Mogu li i ja malo na ovu temu_
Bio sam u USA prije dvije godine, u posjeti kod tadasnej djevojke koja studira i uskoro zavrsava postdiplomski iz prava tamo. Bio sam mjesec dana,u Chicagu i jednom,pardon dva gradica nekih 250 juzno od Chicaga koji u stvari postoje kao jedan grad,dijeli ih jedna centralna ulica..funny.
E sad, prvo cu reci da onog dana pa narednih dva mjeseca nakon sto sam se vratio u Bosnu sam dozivio ono sto se valjda zove civilizacijski sok. Pao sam u takvu depresiju da sam se jedva izvadio a nkon toga mi je u stvari sve postalo svejedno.
Sve zavisi od toga kakva si osoba i sta si u stvari ocekivao od svog zivota.
Pod jedan u Americi imas posla. Ako si kreten i lezi hljebovic umrijeces, i trebas umrijeti a ako iole hoces raditi snasao si se. Glavna razlika je utome sto u USA jednostavno imas sansu da nesto napravis u zivotu. Samo je na tebi hoces li je iskoristiti ili neces. Ja sam isao da vidim djevojku, s druge strane da vidim ima li ikakve sanse da ostanem tamo a dato nebude zenidba,jer bi miona vjerovatno to kad tad tako nabila na nos. I stvarno ako imas imalo mozga i uhvatis seknjige zavrsices tamo fax i na konju si. Akosiiole dobar vec na faksu ce te poceti vrbovati kompanije..a ne kao kod nas prvomoras 10 ljudi potplatiti pa da ti neko nasteli neki posao, sa mizernom platom, bez osiguranja itd.
Kada sam letio iz Pariza za Chicago u avionu sretnem covjek,nekih 35-40 godina...covjek se sa sinom od 5 godina vraca iz Srbije kuci u Chicago gdje je stigao prije 14 godina. Onje u Srbiji bio prvi put nakon 12 godina i prvo sto mi je savejtovao je da ostanem u USA, makar i iliegalno...on ce mi pomoci, cim polozim tamovozacki naci ce mi posao vozaca (jer ima takvu firmu)..dao mi broj telefona, adresu, sve--samo da mu se javim.
Njemu se sama Srbija zgadila.
U cemu je jos razlika...razlika je u tome da u Americi mozes napredovati,napraviti nesto ako nesto vrijedis i ne moras biti kriminalac a ne kao ovdje,da ti je tata ministar ili neki drugi guzonja, da si mafijas ili clan neke politicke partije (izvinite na izrazu al isti kurac).
Za iisti trud za neki odredjeni period tamo mozesimati ikuci i auto ..mozes se ozeniti jer imas uslove..ovdje za isto vrijeme opet necesimati nista.
Sam zivot, ako ne gledamo materijalnu stranu je puno bolji u samoj Bosni.Nema nigdje rahatluka kao ovdje..slobodnog vremena,zajebancije i svega...ali meni nije do toga da imam slobodnog vremena, da mogu kahvenisati koliko hocu vec da radim, da se obezbijedim za zivot a ondamogu namore ici gdje hocu, u Bosnu doci svako ljeto, pomoci svojima u Bosni itd....
Stvarno me impresioniralo kako policajca nemasile da ces potplatiti. Oderace ti guzove pa da si mu rodjeni otac.
Dakle razlika je u tome sto ti Amerika pruza mogucnsti,imas sansu a ne tebi je da li ces je iskoristiti ili ne.
Bio sam u USA prije dvije godine, u posjeti kod tadasnej djevojke koja studira i uskoro zavrsava postdiplomski iz prava tamo. Bio sam mjesec dana,u Chicagu i jednom,pardon dva gradica nekih 250 juzno od Chicaga koji u stvari postoje kao jedan grad,dijeli ih jedna centralna ulica..funny.
E sad, prvo cu reci da onog dana pa narednih dva mjeseca nakon sto sam se vratio u Bosnu sam dozivio ono sto se valjda zove civilizacijski sok. Pao sam u takvu depresiju da sam se jedva izvadio a nkon toga mi je u stvari sve postalo svejedno.
Sve zavisi od toga kakva si osoba i sta si u stvari ocekivao od svog zivota.
Pod jedan u Americi imas posla. Ako si kreten i lezi hljebovic umrijeces, i trebas umrijeti a ako iole hoces raditi snasao si se. Glavna razlika je utome sto u USA jednostavno imas sansu da nesto napravis u zivotu. Samo je na tebi hoces li je iskoristiti ili neces. Ja sam isao da vidim djevojku, s druge strane da vidim ima li ikakve sanse da ostanem tamo a dato nebude zenidba,jer bi miona vjerovatno to kad tad tako nabila na nos. I stvarno ako imas imalo mozga i uhvatis seknjige zavrsices tamo fax i na konju si. Akosiiole dobar vec na faksu ce te poceti vrbovati kompanije..a ne kao kod nas prvomoras 10 ljudi potplatiti pa da ti neko nasteli neki posao, sa mizernom platom, bez osiguranja itd.
Kada sam letio iz Pariza za Chicago u avionu sretnem covjek,nekih 35-40 godina...covjek se sa sinom od 5 godina vraca iz Srbije kuci u Chicago gdje je stigao prije 14 godina. Onje u Srbiji bio prvi put nakon 12 godina i prvo sto mi je savejtovao je da ostanem u USA, makar i iliegalno...on ce mi pomoci, cim polozim tamovozacki naci ce mi posao vozaca (jer ima takvu firmu)..dao mi broj telefona, adresu, sve--samo da mu se javim.
Njemu se sama Srbija zgadila.
U cemu je jos razlika...razlika je u tome da u Americi mozes napredovati,napraviti nesto ako nesto vrijedis i ne moras biti kriminalac a ne kao ovdje,da ti je tata ministar ili neki drugi guzonja, da si mafijas ili clan neke politicke partije (izvinite na izrazu al isti kurac).
Za iisti trud za neki odredjeni period tamo mozesimati ikuci i auto ..mozes se ozeniti jer imas uslove..ovdje za isto vrijeme opet necesimati nista.
Sam zivot, ako ne gledamo materijalnu stranu je puno bolji u samoj Bosni.Nema nigdje rahatluka kao ovdje..slobodnog vremena,zajebancije i svega...ali meni nije do toga da imam slobodnog vremena, da mogu kahvenisati koliko hocu vec da radim, da se obezbijedim za zivot a ondamogu namore ici gdje hocu, u Bosnu doci svako ljeto, pomoci svojima u Bosni itd....
Stvarno me impresioniralo kako policajca nemasile da ces potplatiti. Oderace ti guzove pa da si mu rodjeni otac.
Dakle razlika je u tome sto ti Amerika pruza mogucnsti,imas sansu a ne tebi je da li ces je iskoristiti ili ne.
- fantom slobode
Bas sam se iznenadio, a da vidis sto im rehabilitacioni centri izgledaju, arhitektura Merlin Monro i ostala raja.Svidjaju mi se i one sajle po busevima, kvalitetno su uradjene.Vodokotlic, e to je posebna tehnologija.Ako nestane vode, plovne stvari ostaju da plutaju:-)Ako treba do sjmrti.Kontrola na aaerodromima, gora nego bilo koja koju sam prezivio u ratu.Vjetar ubi, sta bi bilo da nema onih zgrada, mozda su ih zato i gradili.Prodajni centri, stil 80-tih,americka auta, prave kante.Dobra stvar je raznolikost stnovnistva i komunikativnost(ukusi su razliciti naravno).Debelih povazdan,a u metrou nigdje ortodoksnog Jevreja.
-
EI Presidente
Kako se to moze drukcije protumaciti nego li kao klasicno licemjerstvo: Prvo foliras sebe da moras biti u USA (a ne moras); drugo foliras ljude (Amere s kojima radis) oko sebe da ti je OK u USA (a nije), i trece foliras ove u Bosni da je USA pusha od zemlje (glupost)...znaci principe si tushno na Ebayu i egzistencija ti je nula bodova jer si isfrustriran cinjenicom da ne kontrolises sopstveni zivot...fantom slobode wrote:moglo bi se to i drugacije protumaciti, ali eto...EI Presidente wrote:mnostvo nasih (i ne samo nasih) zive, rade i ostvaruju svoja prava u USA bez problema, a istovremeno u odabranom drustvu priznaju da ne podnose niti USA niti Amere...da su principjelni, vratili bi se odakle su dosli...no ne kaze pjesma dzaba: prokleta je amerika, i zlato sto sjaaaaaaa...._BosanaC wrote:... samo mi je licemjerno pljuvati po drustvu ciji si clan sam odlucila da postanes...