Na to sam i mislio samo mi je bilo mrsko pisati United States of AmericaBHCluster wrote:Ako mislis na SAD u njihovim pasosima za nacionalnost ma ko da si pise United States of America koliko se meni cini a ne American.Pandakonda wrote: Pretpostavljam da si sa ovim prvim citatom htio reći ako su Jevreji kao narod zašto im onda na pasošu piše da su Izraelci ? Zbog toga sam ti odgovorio sa ovim primjerom za Latino Amerikance.
Izrael/Palestina
- Pandakonda
#76 Re: Izrael/Palestina
- BHCluster
#77 Re: Izrael/Palestina
Znaci ti muslimani su po etnicitetu arapi ne jevreji o tome ti pisem kontas sada? Da se radi o cemu ti pises imao bi muslimane Jevreje.Pandakonda wrote:Na to sam i mislio samo mi je bilo mrsko pisati United States of AmericaBHCluster wrote:Ako mislis na SAD u njihovim pasosima za nacionalnost ma ko da si pise United States of America koliko se meni cini a ne American.Pandakonda wrote: Pretpostavljam da si sa ovim prvim citatom htio reći ako su Jevreji kao narod zašto im onda na pasošu piše da su Izraelci ? Zbog toga sam ti odgovorio sa ovim primjerom za Latino Amerikance.Bitno je samo da ne piše etnička pozadina tipa: Hispanic, Jewish itd. Tako otprilike funkcioniše Izrael. Ti imaš arapa muslimana koji su državljani Izraela pa im opet na pasošu samo stoji Israeli.
- Pandakonda
#78 Re: Izrael/Palestina
To sam ti naveo kao jedan od primjera ali je na kraju ispao lošBHCluster wrote:
Znaci ti muslimani su po etnicitetu arapi ne jevreji o tome ti pisem kontas sada? Da se radi o cemu ti pises imao bi muslimane Jevreje.
- BHCluster
#79 Re: Izrael/Palestina
Po tom pravilu onda trebaju postojati i Jevreji muslimani, Jevreji katolici itd...Pandakonda wrote:To sam ti naveo kao jedan od primjera ali je na kraju ispao lošBHCluster wrote:
Znaci ti muslimani su po etnicitetu arapi ne jevreji o tome ti pisem kontas sada? Da se radi o cemu ti pises imao bi muslimane Jevreje., licno znam lika koji sebe smatra Jevrejem ateistom. Istina je da ga se pola familije odreklo ali opet lik nikad nije izostavio to da je Jevrej po narodnosti
- Pandakonda
#80 Re: Izrael/Palestina
Čuo sam par puta za ljude koji su sa judaizma prešli na katolicanstvo, jedino do sad nisam cuo da je neki jevrej postao muslimanBHCluster wrote:Po tom pravilu onda trebaju postojati i Jevreji muslimani, Jevreji katolici itd...Pandakonda wrote:To sam ti naveo kao jedan od primjera ali je na kraju ispao lošBHCluster wrote:
Znaci ti muslimani su po etnicitetu arapi ne jevreji o tome ti pisem kontas sada? Da se radi o cemu ti pises imao bi muslimane Jevreje., licno znam lika koji sebe smatra Jevrejem ateistom. Istina je da ga se pola familije odreklo ali opet lik nikad nije izostavio to da je Jevrej po narodnosti
- BHCluster
#81 Re: Izrael/Palestina
To je ok ali nema veze sa onom tvojom tvrdnjom.Pandakonda wrote:
Čuo sam par puta za ljude koji su sa judaizma prešli na katolicanstvo, jedino do sad nisam cuo da je neki jevrej postao musliman![]()
- salik79
#82 Re: Izrael/Palestina
Slabo slusas, a jos manje citas...Jer, da nije tako, sigurno bi cuo barem za Leopolda Weissa.Pandakonda wrote: Čuo sam par puta za ljude koji su sa judaizma prešli na katolicanstvo, jedino do sad nisam cuo da je neki jevrej postao musliman![]()
-
aratet
#83 Re: Izrael/Palestina
Jevreji ateisti?BHCluster wrote:Po tom pravilu onda trebaju postojati i Jevreji muslimani, Jevreji katolici itd...Pandakonda wrote:To sam ti naveo kao jedan od primjera ali je na kraju ispao lošBHCluster wrote:
https://en.wikipedia.org/wiki/Jewish_atheism
- BHCluster
#84 Re: Izrael/Palestina
Prestani se provaljivati.
-
aratet
#85 Re: Izrael/Palestina
OK.BHCluster wrote:Prestani se provaljivati.
- BHCluster
#86 Re: Izrael/Palestina
Dobro sta je Jevrejski etnicitet/kultura bez Judeizma?aratet wrote:OK.BHCluster wrote:Prestani se provaljivati.
-
aratet
#87 Re: Izrael/Palestina
"With a capacity of 330,000m³ per day, the plant produces around 13% of the country's domestic consumer demand."
-
aratet
#88 Re: Izrael/Palestina
Izrael je jevrejska nacionalna drzava, imali su drzavu p.n.e, imali su svoje kraljeve i svoju historiju, cionizam je vise nacionani pokret nego religijski, vodili su mnostvo bitaka za goli opstanak Jevreja, imali su mnogo stradanja, dali su dosta pisaca i dosta nobelovaca.BHCluster wrote: Dobro sta je Jevrejski etnicitet/kultura bez Judeizma?
O kulturi Jevreja je jako tesko pisati jer je poprilicno razvijena, samo o kulturi jevreja u BiH je tesko pisati jer su dali puno nasoj drzavi na polju kulture.
- BHCluster
#89 Re: Izrael/Palestina
Jednostavno pitanje sam ti postavio da ti pomogne razumjeti da ono sta pises i kopiras nema smisla a ti ga ne mozes odgovoriti i onda sam ja kriv.aratet wrote:Izrael je jevrejska nacionalna drzava, imali su drzavu p.n.e, imali su svoje kraljeve i svoju historiju, cionizam je vise nacionani pokret nego religijski, vodili su mnostvo bitaka za goli opstanak Jevreja, imali su mnogo stradanja, dali su dosta pisaca i dosta nobelovaca.BHCluster wrote: Dobro sta je Jevrejski etnicitet/kultura bez Judeizma?
O kulturi Jevreja je jako tesko pisati jer je poprilicno razvijena, samo o kulturi jevreja u BiH je tesko pisati jer su dali puno nasoj drzavi na polju kulture.
-
aratet
#90 Re: Izrael/Palestina
Ukucaj rezultate popisa i vidi da li ima razlike izmedju Jevreja i jevreja u brojevima?BHCluster wrote:Jednostavno pitanje sam ti postavio da ti pomogne razumjeti da ono sta pises i kopiras nema smisla a ti ga ne mozes odgovoriti i onda sam ja kriv.aratet wrote:Izrael je jevrejska nacionalna drzava, imali su drzavu p.n.e, imali su svoje kraljeve i svoju historiju, cionizam je vise nacionani pokret nego religijski, vodili su mnostvo bitaka za goli opstanak Jevreja, imali su mnogo stradanja, dali su dosta pisaca i dosta nobelovaca.BHCluster wrote: Dobro sta je Jevrejski etnicitet/kultura bez Judeizma?
- BHCluster
#91 Re: Izrael/Palestina
Da li ti je ovo odgovor na pitanje sta je Jevrejski etnicitet/kultura bez Judeizma?aratet wrote:Ukucaj rezultate popisa i vidi da li ima razlike izmedju Jevreja i jevreja u brojevima?BHCluster wrote:
Jednostavno pitanje sam ti postavio da ti pomogne razumjeti da ono sta pises i kopiras nema smisla a ti ga ne mozes odgovoriti i onda sam ja kriv.
-
aratet
#92 Re: Izrael/Palestina
Ne, to mi je odgovor na pitanje da li postoje jevreji neke druge vjeroispovjesti osim judaizma, a na pitanje sta je jevrejska kultura bez judaizma se nema potrebe odgovarati, jer ako ti ne znas o izraelskim kraljevima, o borbi za opstanak, njihovoj muzici, njihovom doprinosu sportu i samoodbrani, njihovim starim spisima, njihovom doprinosu nauci, o kibucima i moshavima, njihovoj vojsci, njihovim slavnim bitkama onda stvarno ne vidim zasto bi se s tobom pisalo?BHCluster wrote:Da li ti je ovo odgovor na pitanje sta je Jevrejski etnicitet/kultura bez Judeizma?aratet wrote:Ukucaj rezultate popisa i vidi da li ima razlike izmedju Jevreja i jevreja u brojevima?BHCluster wrote:
Jednostavno pitanje sam ti postavio da ti pomogne razumjeti da ono sta pises i kopiras nema smisla a ti ga ne mozes odgovoriti i onda sam ja kriv.
- salik79
#93 Re: Izrael/Palestina

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Miko_PeledBorn in Jerusalem in 1961, Peled grew up in Motza Illit to a prominent Zionist family; his grandfather, Avraham Katsnelson, signed Israel’s Declaration of Independence.[1][2] His father, Mattityahu Peled, fought in the 1948 war, and served as a general in the war of 1967; later, after the Israeli cabinet ignored his investigation of a 1967 alleged Israeli war crime, he became a peace activist and leading proponent of an Israeli dialogue with the PLO. He condemned the Israeli military for seizing the West Bank, Gaza, Sinai and the Golan Heights, calling the war a "cynical campaign of territorial expansion".[3] He was marginalized and shunned for his activism, and call for a two-state solution. Palestinian activist Susan Abulhawa has described Peled's father, who died in 1995, as "a man that many of us Palestinians could not figure out whether to love or hate" and whom "many notable Palestinians" nicknamed "Abu Salam" (Father of Peace).[4]
Miko Peled followed his father’s footsteps at first, joining Israel’s Special Forces after high school and earning the red beret, but he soon grew to regret his decision. He surrendered his status as soon as he earned it, becoming a medic, and finally, disgusted by the 1982 Lebanon invasion, he buried his service pin in the dirt.[5]
He then distanced himself from activism until 1997, becoming a sixth-degree black belt in karate and moving first to Japan, then to San Diego, California, United States.[6] For a time he was involved in activism. One evening in 1983, however, he skipped a Peace Now demonstration in Jerusalem to attend karate class, and on that evening a grenade attack by a right-wing extremist killed one of the demonstrators. "Peled took this as a sign," according to one interview, and consequently "followed the path of karate – a practice of non-violence...that teaches one to 'overcome insurmountable obstacles.'" This path "that took him to Japan and eventually to San Diego, where he settled with his wife and family"[7] and worked as a karate instructor.
-
aratet
- salik79
#96 Re: Izrael/Palestina
Mosab Hassan Yousef (Arabic: مصعب حسن يوسف; born May 5, 1978)[3] is a Palestinian who worked undercover for Israel's internal security service Shin Bet from 1997 to 2007.

- salik79
#97 Re: Izrael/Palestina

"Felicia Langer - Vlastitim ocima -
Izrael je Palestincima oteo zemlju, slobodu i cast"
Jevrejka, advokat i borac za ljudska prava, prezivjela holokaust, kao i njen muz cija je porodica kompletno "izbrisana", napustila cionisticku tvorevinu Izrael i vratila se u Njemacku u kojoj je nastavila svoju neumornu borbu za Palestinu, Palestince i ljudska prava. Ko zna njemacki moze pronaci njena jako poucna predavanja i na youtubeu.
Last edited by salik79 on 09/12/2017 22:40, edited 1 time in total.
-
aratet
#98 Re: Izrael/Palestina
Kao prvo, Izrael nije oteo Palestincima nista jer isti nisu postojali, pogotovo ne u ovom smislu, a pod dva zemlja je bila Britanska i sloboda im je bila britanska, a za cast necu da komentarisem.
Kada govorimo o zlocinima u logorima Sabra i Shatila, masakr su napravili clanovi Libanonske krscanske militaristicke organizacije, istom logikom mozemo zakljuciti da je Asad kriv za nastanak Isila i Nusre jer je pocinio zlocine u Hami koji su nebrojano veci nego u ova dva logora, slazes li se?
Hamas-ov cilj unistenje drzave Izrael i jevrejskog naroda nego stvaranje Islamskog kalifata u svakoj drugoj civilizaciji.
Kada govorimo o zlocinima u logorima Sabra i Shatila, masakr su napravili clanovi Libanonske krscanske militaristicke organizacije, istom logikom mozemo zakljuciti da je Asad kriv za nastanak Isila i Nusre jer je pocinio zlocine u Hami koji su nebrojano veci nego u ova dva logora, slazes li se?
Hamas-ov cilj unistenje drzave Izrael i jevrejskog naroda nego stvaranje Islamskog kalifata u svakoj drugoj civilizaciji.
- salik79
#99 Re: Izrael/Palestina
Srecom pa ti znas bolje od obojice Peleda, generala i oficira "Crvenih beretki" i IDF-a i od Felicie Langer, koja je bila tamo od samog osnutka cionisticke tvorevine, a kao advokat i borac za ljudska prava imala kompletan uvid u krsenje ljudskih prava u toj tvorevini, a nakon sto je uvidila da se bori protiv vjetrenjaca, zajedno s muzem, se vraca u drzavu u kojoj su i ona i muz izgubili najmilije (muz joj je jedini prezivjeli holokausta iz citave mu loze). Da vidis kada ta zena (i njen muz) opletu po nacistickim postupcima cionista (imao sam cast slusati njeno predavanje na Uni-Stuttgart)...aratet wrote:Kao prvo, Izrael nije oteo Palestincima nista jer isti nisu postojali, pogotovo ne u ovom smislu, a pod dva zemlja je bila Britanska i sloboda im je bila britanska, a za cast necu da komentarisem.
-
aratet
#100 Re: Izrael/Palestina
2000.godine kada je Avigdor Lieberman predlozio da se arapski teritoriji zamijene za jevrejska naselja na zapadnoj obali, vecina stanovnika se usprotivila, izvrseno je anketiranje stanovnika grada Umm al fahma, to je najveci grad koji je trebao pripasti Zapadnoj obali, to anketiranje je izvrsila arapska medijska kuca Kul al arab, i prema rezultatima cak 80% je bilo da ostane u drzavi Izrael.salik79 wrote:Srecom pa ti znas bolje od obojice Peleda, generala i oficira "Crvenih beretki" i IDF-a i od Felicie Langer, koja je bila tamo od samog osnutka cionisticke tvorevine, a kao advokat i borac za ljudska prava imala kompletan uvid u krsenje ljudskih prava u toj tvorevini, a nakon sto je uvidila da se bori protiv vjetrenjaca, zajedno s muzem, se vraca u drzavu u kojoj su i ona i muz izgubili najmilije (muz joj je jedini prezivjeli holokausta iz citave mu loze). Da vidis kada ta zena (i njen muz) opletu po nacistickim postupcima cionista (imao sam cast slusati njeno predavanje na Uni-Stuttgart)...aratet wrote:Kao prvo, Izrael nije oteo Palestincima nista jer isti nisu postojali, pogotovo ne u ovom smislu, a pod dva zemlja je bila Britanska i sloboda im je bila britanska, a za cast necu da komentarisem.
Medjutim, ti znas bolje od njih kako su ugrozeni i zlostavljani.