Sta dobismo sto postadosmo drzava

jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

ma haj ne izmisljaj.
Panasonic

Post by Panasonic »

Samo cu nesto reci:

"Bosnjaci su cesto pravili gresku,
da se sudbinskim udarcima pokoravaju.
Pojedinci se moraju pokoravati sudbini,
nacije nikada."

Cijeli zivot je borba, treba se boriti protiv neprijatelja, a ne im se pokoravati.
Odisej

Post by Odisej »

Naša je država onoliko nezavisna koliko smo mi nezavisni od partija , partijica , strankica , naših " dobro" izabranih predstavnika , svjetskih guzonja - protektora , naših profitera i tajkuna , kriminalaca i njihovih političkih mecena...
Oniliko koliko smo zavisni od naše nepismenosti , neukosti , naše depolitizovanosti , našeg ćutanja i klimanja glavama...
Eto, toliko je nezavisna , ma koliko treba poštovati Dan kada smo glasali za tu nezavinost...Za njenu smo se referendumsku nezavinost odlučili..
A šta je sa našom?
Panasonic

Post by Panasonic »

Odisej wrote:Naša je država onoliko nezavisna koliko smo mi nezavisni od partija , partijica , strankica , naših " dobro" izabranih predstavnika , svjetskih guzonja - protektora , naših profitera i tajkuna , kriminalaca i njihovih političkih mecena...
Oniliko koliko smo zavisni od naše nepismenosti , neukosti , naše depolitizovanosti , našeg ćutanja i klimanja glavama...
Eto, toliko je nezavisna , ma koliko treba poštovati Dan kada smo glasali za tu nezavinost...Za njenu smo se referendumsku nezavinost odlučili..
A šta je sa našom?
To je nasa nezavisnost, ne bilo cija!!!

Od nas zavisi koliko cemo je iskoristiti, a iskoristit cemo je, vjerujte mi.
MuaDib

Post by MuaDib »

Kada se malo bolje razmisli mi smo proglašenjem nezavisnosti izgubili Bosnu i o tada ona više nikada neće biti što je bila. I jasno je sada da je rat poveden isključivo radi teritorija koje su SDA, SDS i HDZ smatrali svojim feudalnim posjedom. SDA je na kamuflaži multietničnosti Bošnjake pozvala na referendum, iako on nije bio građanski, što sam cifre govore. Ne kažem ja da institucije RBiH nisu bile multietničke, ali je 1993. SDA napravila etničko čišćenje institucija. A zatim prihvatila podjelu BiH, izvršila islamizaciju Armije, i na kraju potpisivanjem Washintongskog i Daytonskog sporazuma probasanskim Srbima poručila da im je mjesto samo u RS, a Hrvatima u Heceg-Bosni. Ono malo Srba što je ostalo okupilo se oko SGV.
SDS je odmah napravio etničko čišćenje teritorije koju je kontrolirao i genocid priveo kraju u Srebrenici. Napravo je apsolutnu mobilizaciju Srba milom ili silom. I sve to uz pomoć Miloševićevog režima, koji se u Srbiji održavao krađom izbora. A svojom demagogijom uvjerila Srbe da im prijeti opasnost od džihada i ustaškog fašizma. Tako da je RS nastala na zločinu genocida i homogenizaciji srpskog naroda. Njihova politika je evoluirala od pripajanja Jugoslaviji, o ulasku u konfederaciji BiH, stvaranju Saveza srpskih zemalja, negiranja Daytona, njegovog punog prihvatanja.
HDZ je samim svojim statutom rekao da je dio projekta HDZ hrvatske. A to je značilo homogenizaciju Hrvata i obnavljanje banovinskih granica prema istoku, krađom dijela bh teritorije. To se pokušalo stvaranjem Herceg-Bosne, ali su amerikanci stvorili federaciju. I na kraju se vidi da su SDS, HDZ i SDA najbogatije stranke, da su čitav rat i poslije rata djelovale zajedno, sa svojim stalitima. A narod je platio cjenu životima, traumama i frustracijama.
Bulbull

#81 Re: Sta dobismo sto postadosmo drzava

Post by Bulbull »

Santos wrote:Ljudi skupa nam ova drzava,pogotovo od ove odluke suda.Sta to nas usreci kad proglasismo Nezavisnu BiH.Ja cu bit iskren mene nista samo me unazadi.Kome je dobro nakon nastanka BiH.Nacionalistima i lopovima,buraniji nije sigurno.Ja se javno svrstavam u tu buraniju.Drzava nas je kostala puno zivota,teritorija, mrznje,raseljavanja,ponizavanja itd.Druga stvar a vrlo bitna bar meni sto u toj drzavi nemoze niko nikog,sto nacionalno sto regionalno,mislim na odnos tipa Sibicarska posla i slicno.Ja se licno smatram izdatim od strane drzave jer mi nije omogucila normalan zivot tj, oduzela mi poso unistila firmu uzela mi clana famelije zbog lose zdranstvene usluge,preciznije nisam imo da podplatim i sta ocekivat da ginem za takvu drzavu.Ne ja volim jos jedino grad Sarajevo ostalo me apsolutno neiteresuje i kad se vratim u tu drzavu a uskoro cu mogu zivit samo u Sarajevu i nigdje drugo.Vjerujte ali tako je.Patrotizam izlapio za sva vremena.Ovo nestavljam u ratni kontekst nego nakon rata de se razumijemo.
Moj Brazilac, trebao bi znati da je Bosnjacima rat nametnut. Da su ga srbi zeljeli i zato su ga poveli.
A iz toga bi trebao izvuci zakljucak da su dakle srbi krivi za stradanja, silovanja, pljackanja, rovarenja, genocid, urbicid...
Trebao bi takoder biti upoznat da oni i dan danas koce, unistavaju, blokiraju, vracaju unazad... nasu drzavu BiH.
Ma znas li ti Brazilac uopste koliko je 2+2???
SA 071

Post by SA 071 »

Maksim wrote:
SA 071 wrote:
SiSaJuMe wrote: A jesmo li mi ostali isti. Ili smo se i mi promjenili u ono sto smo uvjek "bili".
Ja koliko se sjecam narod koji je najvise izgubio svoju nacionalnu svijest u ex-Yu su bili Bosnjaci (ex-Muslimani). Republika sa najvise mijesanih brakova u kojima su uglavnom Bosnjaci gubili svoj identitet je bilia BiH. Imas masu primjera gdje su Bosnjaci davali djeci imena (oba roditelja Bosnjaci) tipa Zoran, Goran, Nenad, Zdravko, Vedran, Nina, Indira i sl., ali ne vjerujem da ima ijedan primjer gdje je neki Srbin dao djetetu ime Naser, Murat, Samir ili sl.

Dakle, cini mi se da smo i mi ostali isti...

:lol:
Zato sto Srbi svojoj djeci iskljucivo daju slavenska narodna imena. Imena koja si ti nabrojao zapravo jesu slavenska i s time i bosnjacka imena dok su imena kao Naser, Murat ili Samir arapska imena. I nemoj mi molim te o gubitku identiteta. Bosnjacki identitet je nestao jos tijekom Osmanske vladavine kada su se islamizirani Bosnjani poceli odnositi krajnije arogantno prema svojim sugradjanima i braci katolicima. Navodim samo katolike, jer se za Srbe ne zna jesu li sad Srbi ili Vlasi. Upravo u bivsoj Jugoslaviji se u BiH etablirao neki pravi bosanski "patriotizam" kada se nitko nije (previse) isticao kao Hrvat, Srbin ili Musliman. Zasto su mijesani brakovi problem za tebe? U vecini su djeca iz mijesanih brakova u BiH najbolja raja koju sam upoznao. Ako ikad budem imao dijete ili djecu, bit ce sigurno iz mijesanog odnosa sto moze biti samo pozitivno za dijete, jer moze govoriti od malih nogu vise jezika, bit ce tolerantan i otvoren i s time i prihvacem u cijelom svijetu sa najboljim perspektivama dok ti mozes dalje u supi voditi brigu o nekakvom izgubljenom identitetu i o tome kakva imena djeca trebaju da imaju.... svatko zivi svoj zivot i danasnje definicije bosnjastva ili hrvatstva i sto ja sve znam sto smo izmislili samo da se udaljimo jedni od drugih pak nemaju prioritet u odlukama koje vaze za buducnost.
Ocito sam pogresno shvacen, ali sam samo odgovarao na provokaciju da li smo "mi" ostali isti...

Ja sam dijete iz mjesanog braka, tako da mi ti brakovi ne smetaju, ali je cinjenica da su se u ex-Yu najvise muslimani odmakli od vjere i nacionalne svijesti (ne mijesam ova dva pojma, namjerno sam ih zajedno naveo).

Za imena si u pravu kada kazes da su slavenska, pa su ih zato pojedini muslimani i davali svojoj djeci kao kompromis u pokusaju da se dokazu komunistima, a da se manje zamjere familiji. Jer na kraju krajeva, muslimani sa ovih prostora su slaveni.
SA 071

Post by SA 071 »

mostarac wrote:
miro777 wrote:
_BosanaC wrote:Off topic:

Toliko o tome kako su Bosnjaci SVI NARODI BiH :-) :-)
E stvarno jest!

Pratim dosta forum i ne mogu da se načudim ovolikoj količini kontradiktornosti na jednom mjestu!
ma haretova vizija lepe gradjanske :D

govorih juce o ovome kad spominjah zastave :-)
Ja sam zagovornik toga da bi Bosnjaci trebao da se vrati kao naziv za sve ljude koji su rodjeni u BiH. Jer tako su se svi prije zvali i muslimani i katolici i pravoslavci. Ali je cinjenica da to ime ne zele ni katolici ni pravoslavci (tj. njihove politike), a muslimani su ga uzeli i prisvojili za sebe. Ja ovdje koristim samo zvanicne nazive za sve ove.

P.S. Bosnjak je "hrvatsko" prezime, a Hrvat "bosnjacko"... Tek onako da primjetim...
SA 071

Post by SA 071 »

miro777 wrote:
_BosanaC wrote:
Danko_Bananko wrote: Bosnjaci ili Bosanci - isto ti ga dodje.

I jedno i drugo, za sve narode, ne pije vode.

Pa ti zovi kako hoces
Nije isto. Kada Bosanci bude sinonim za muslimani, a nece nikada niti je ikada bilo, ja cu se prvi momentalno nabiti nogom odavde.
Ove rasprave: Bošnjaci, Hrvati, Srbi, Bosanci su više stvarno postale bezpredmetne! :-?

Pođimo redom!

Činjenica je da prije 500 godina na području današnje Bosne nije bilo niti jednog čovjeka islamske vjere, znači Muslimana. Bosnu su naseljavali Slaveni, Hrvati i Srbi-Vlasi. Provalom Otomanske vojske na područje današnje BiH prije 500 godina dolaze ljudi islamske vjere, a kako znamo tijekom tih 400-500 godina i jedan dobar dio domicilnog stanovništva prelazi na islam. Pojam Bošnjani, Bošnjaci je ljudi moji zemljopisni pojam, označava čovjeka koji je pripadao jednom području koje se zove Bosna, Bosnia. To vam je isto kao za Hrvata iz Dalmacije koji je nesumnjivo Hrvat po nacionalnosti da kažete Dalmatinac. Samo, kao i sve ostalo, taj pojam Bošnjak, Bošnjan je kod nas do krajnjih granica ispolitiziran, i to onoga trenutka kada je određena grupacija političara i vjerskog klera odlučila da toponim Bošnjak pridruži imenu samo jednog naroda. Tu i nastaje čitava strka i problem. Po meni je to trebalo ostaviti da vrijeme učini svoje, pa bi vjerujem za 10-20 godina i mnogi Hrvati i Srbi se izjašnjavali kao Bošnjani, Bošnjaci, Bosanci, kako već komu odgovara. Ali ništa se ne može postići dekretom i na silu. To samo proizvodi nove animozitete i polarizacije.

Ako baš hoćete da znate, ja sam Hrvat, katolik, osjećam se građaninom BiH, a ako već raspredamo o Bošnjaštvu, moja majka se djevojački prezivala nikako drugačije već - BOŠNJAK! :D

To prezime je staro stotinama godina i vjerojatno datira od prije Turaka na ovim prostorima. Zato kažem, pogubno je neki zemljopisni pojam uzimati sebi kao ekskluzivitet, jer jednostavno dovodi do kontradiktornosti i stvari koje su prosto nedokazive, a pomalo i smiješne.
Ko je naseljavao Sloveniju? Hrvati? Crnu Goru? Srbi? Ove prostore su naseljavali Slaveni. Srbi i Hrvati su samo dio tih Slavena, doduse najveca plemena, ali ipak samo neka od svih slavenskih plemena koja su naseljavala ove prostore (Serbi i Herbi). Tako ne mozes tvrditi da su BiH naseljavali iskljucivo Hrvati (pleme Herba) ili Srbi (pleme Serba). Vjerovatno na nekim njenim dijelovima jeste bilo i njih, ali u principu ove prostore su naselila mnoga slavenska plemena, a ne samo Serbi i Herbi. Ko je naselio Sloveniju? Sva istorijska istrazivanja su bila usmjerena samo na ova dva najveca plemena cime je cinjena nepravda ostalima, mozda i zbog pokusaja krivotvorenja istorije i njene manipulacije za potrebe nacionalnih strategija pojedinih zemalja na ovim prostorima. Na kraju krajeva, svi slaveni na ovim prostorima su svedeni i podvedeni ili pod Srbe ili pod Hrvate, sto je notorna glupost...

U svakom slucaju, Slaveni na ovim prostorima su najvecim dijelom primili ili hriscanstvo (pravoslavlje ili katolicanstvo) ili islam (muslimani).
Jastreb35

Post by Jastreb35 »

MuaDib wrote:Kada se malo bolje razmisli mi smo proglašenjem nezavisnosti izgubili Bosnu i o tada ona više nikada neće biti što je bila.
Sve dok su granicari BiH na Drini i Savi kolega, ti nisi izgubio BiH. Tacno je da prijeratna, centralizovana BiH nije opstala, no drzavu je u svakom slucaju trebalo decentralizovati, pa nije jasno kako je to nezavisnoscu BiH izgubljena. Sta je trebalo ? Da bez medjunarodnog priznanja nestane u srpskohrvatskom ratu ?
I jasno je sada da je rat poveden isključivo radi teritorija koje su SDA, SDS i HDZ smatrali svojim feudalnim posjedom.
Rat se prosirio sa podrucja Hrvatske, a vodjen je u cilju stvaranja srpske megadrzave. Vuk Draskovic je osamdesetih govorio da su dijelovi Hrvatske srpska zemlja. Velikosrbi su orgijali po Hrvatskoj prije SDA i Patriotske Lige. Tvoje izjednacavanje zrtve i zlocinca ne moze prezivjeti suocavanje s cinjenicama.
SDA je na kamuflaži multietničnosti Bošnjake pozvala na referendum, iako on nije bio građanski, što sam cifre govore.
Pa tako reci, referendum te boli :) SDP je zasluzna za referendum koliko i SDA, a istom su se suprotstavili samo velikosrbi i njihovi trabanti. Ostatak teksta u tom slucaju ne treba ni komentarisati. Ti si, htio ti to ili ne, aktivista velikosrpskog projekta, koji dovodjenjem u pitanje legitimiteta referenduma za nezavisnost opravdava agresiju i pobunu.
MuaDib

Post by MuaDib »

Jastreb35 wrote:
Rat se prosirio sa podrucja Hrvatske, a vodjen je u cilju stvaranja srpske megadrzave. Vuk Draskovic je osamdesetih govorio da su dijelovi Hrvatske srpska zemlja. Velikosrbi su orgijali po Hrvatskoj prije SDA i Patriotske Lige. Tvoje izjednacavanje zrtve i zlocinca ne moze prezivjeti suocavanje s cinjenicama.

Pa tako reci, referendum te boli :) SDP je zasluzna za referendum koliko i SDA, a istom su se suprotstavili samo velikosrbi i njihovi trabanti. Ostatak teksta u tom slucaju ne treba ni komentarisati. Ti si, htio ti to ili ne, aktivista velikosrpskog projekta, koji dovodjenjem u pitanje legitimiteta referenduma za nezavisnost opravdava agresiju i pobunu.
Šta je Tuđman u Hrvatskoj ponudio 600 000 Srba. Jedno veliko ništa. Od konstitutivnog naroda ih je pretvorio u nacionalnu manjinu i poturio im ustaške simbole da poštuju. Iste simbole pod kojima su ubijane na hiljede Srba u Jasenovcu, Gradišci, Sremu itd. Nisu imali ni jednog predstavnika u parlamentu, a kamo li šta drugo. I ti očekuješ da jedan narod to mirno prihvati. Drugo je što je Rašković otjeran jer je htio mirno rješenje tog pitanja. S druge strane velikosrpski projekat je to iskoristio za svoje ciljeve srpskog integralizma. Što je za posljedicu imalo proglašenje Republike Srpske Krajine. A mir je postignut uz povremene vojne akcije HV i odmazde VRSK. Sve do Blijeska i Oluje.
Odmah da ti kažem ja nisam aktivista velikosrpskog projekta niti te fašističke ideologije. A ponavljam svoje mišljenje o referendumu:

"Srbi ne priznaju 1 mart jer smatraju da su preglasani. Mada je bilo i Srba koji su glasali njihov udio u glasanju je bio 3-5%. Što znači da skoro 90% Srba nije izašlo na referendum.
Za mene će 1 mart uvijek biti dan nezavisnosti, bez obzira šta ko o njemu mislio.
A Srbi moraju shvatiti da su ne izlaskom na referendum učinili veliku grešku, jer su time rekli da im je svejedno. Jer da su izašli i zaokružili NE, međunarodna zajednica bi drugačije reagovala i stvorio bi se prostor da se u institucijama BiH prije proglašenja nezavisnosti stvore mehanizmi koji bi onemogućili preglasavanje Srba".

A ja sam u svom postu rekao šta su željele vladajuće stranke SDA, SDS i HDZ. Koje su iskoristile političku krizu za svoje ciljeva. Sa većim ili manjim izlivom fašizma. S tim da napominjem da se snage ARBiH nisu iživljavale na civilima. :)
Jastreb35

Post by Jastreb35 »

Ne mozes referendum za nezavisnost BiH predstaviti nelegitimnim, a tvrditi da si protiv velikosrpskog projekta. Pobunu velikosrba medju gradjanima BiH srpske nacionalnosti se pravda upravo tom tezom da je rat posljedica nelegitimnosti referenduma. Kurva lijeze sa svakim u krevet zbog interesa, neka za 100 km, a neka za bolje radno mjesto na oftamologiji. To sto se ova druga mozda ne smatra kurvom, nije bitno. Kao sto nije bitno smatras li se ti aktivistom velikosrpskog pokreta. Svojim osporavanjem legitimiteta referenduma, ti to jesi.
MuaDib

Post by MuaDib »

Jastreb35 wrote:Ne mozes referendum za nezavisnost BiH predstaviti nelegitimnim, a tvrditi da si protiv velikosrpskog projekta. Pobunu velikosrba medju gradjanima BiH srpske nacionalnosti se pravda upravo tom tezom da je rat posljedica nelegitimnosti referenduma. Kurva lijeze sa svakim u krevet zbog interesa, neka za 100 km, a neka za bolje radno mjesto na oftamologiji. To sto se ova druga mozda ne smatra kurvom, nije bitno. Kao sto nije bitno smatras li se ti aktivistom velikosrpskog pokreta. Svojim osporavanjem legitimiteta referenduma, ti to jesi.
Ne shvataš poentu. Bil ti priznao referendum da je bio pozitivan za ostanak u Jugoslavije ako bi za njega glasali svi Srbi i Hrvati i 5% Bošnjaka. Kad budeš sa te strane procjenivao tadašnjie osječaje srpskog naroda shvatiti češ. A drugi je par rukava šta je SDS radio ui uardio. Jer ne bori se protiv neprijatelja, na taj način da mu daješ povod, što je radio Alija svojim inatom, već da obaraš njegove hipoteze. Obični narod drugačije razmišlja.
liberal

Post by liberal »

Samo malo da zakuham :D :D :D

zamislimo sad scenario
srbi u dogovoru sa hrvatima potegnu pitanje preorganizacije bih a sve sa ciljem uspostavljlanjem cvrstih regija koje ce imat pravo da se "vezu " za srbiju i hrvatsku.
pa krene referendum i svi srbi i hrvati glasaju za to , bosnjaci su protiv a finalni rezultat je da je vise od 51% glaslo za. sad ima klauzula da se mora postic konsenzus svih naroda ali ima i 51% na referendumu. bosnjaci traze zastitu nacionalnih interesa jer hoce da zive u zajednickoj drzavi ali 51% to nezeli. medjunarodna zajenica podjeljena izmedju ove dvije stvari.
kako bi se onda ponasali bosnjaci...dali bi prihvatili rezultate referenduma ili bi ko srbi navalili na balvane ?
miro777

Post by miro777 »

Ovo je za salku (što je u vodu skako) :D :D

http://www.youtube.com/watch?v=6K8rO7EoU2A
Jastreb35

Post by Jastreb35 »

MuaDib wrote:
Jastreb35 wrote:Ne mozes referendum za nezavisnost BiH predstaviti nelegitimnim, a tvrditi da si protiv velikosrpskog projekta. Pobunu velikosrba medju gradjanima BiH srpske nacionalnosti se pravda upravo tom tezom da je rat posljedica nelegitimnosti referenduma. Kurva lijeze sa svakim u krevet zbog interesa, neka za 100 km, a neka za bolje radno mjesto na oftamologiji. To sto se ova druga mozda ne smatra kurvom, nije bitno. Kao sto nije bitno smatras li se ti aktivistom velikosrpskog pokreta. Svojim osporavanjem legitimiteta referenduma, ti to jesi.
Ne shvataš poentu. Bil ti priznao referendum da je bio pozitivan za ostanak u Jugoslavije ako bi za njega glasali svi Srbi i Hrvati i 5% Bošnjaka. Kad budeš sa te strane procjenivao tadašnjie osječaje srpskog naroda shvatiti češ. A drugi je par rukava šta je SDS radio ui uardio. Jer ne bori se protiv neprijatelja, na taj način da mu daješ povod, što je radio Alija svojim inatom, već da obaraš njegove hipoteze. Obični narod drugačije razmišlja.
Bez tog referenduma danas ne bi bilo BiH. Objasni ko bi sprijecio mene (i stotine hiljada drugih Hrvata) da se borimo za neku svoju kninsku krajinu u BiH, a da su Bosnjaci pristali na Veliku Srbiju ? Ti i amidja ti ?

Hrvatski separatizam u BiH nije imao legitimitet (i skrsen je) jer je Sarajevo izabralo nezavisnost, a ne ulogu satelita Beogradu ili Zagrebu.
zamislimo sad scenario srbi u dogovoru sa hrvatima potegnu pitanje preorganizacije bih a sve sa ciljem uspostavljlanjem cvrstih regija koje ce imat pravo da se "vezu " za srbiju i hrvatsku.
Na drzavi je lojalnim gradjanima da se tom projektu suprotstave politicki ali i oruzjem ako treba. Jedno je referendum za nezavisnost BiH, a drugo referendum za razvaljivanje iste. Ti mozes imati referendum o tom mogu li desetogodisnja djeca biti u stanju kupiti alkoholna pica. Ne mozes imati referendum o tom mozes li polno opciti s tom djecom.
liberal

Post by liberal »

Jastreb35 wrote:
MuaDib wrote:
Bez tog referenduma danas ne bi bilo BiH. Objasni ko bi sprijecio mene (i stotine hiljada drugih Hrvata) da se borimo za neku svoju kninsku krajinu u BiH, a da su Bosnjaci pristali na Veliku Srbiju ? Ti i amidja ti ?

Hrvatski separatizam u BiH nije imao legitimitet (i skrsen je) jer je Sarajevo izabralo nezavisnost, a ne ulogu satelita Beogradu ili Zagrebu.
zamislimo sad scenario srbi u dogovoru sa hrvatima potegnu pitanje preorganizacije bih a sve sa ciljem uspostavljlanjem cvrstih regija koje ce imat pravo da se "vezu " za srbiju i hrvatsku.
Na drzavi je lojalnim gradjanima da se tom projektu suprotstave politicki ali i oruzjem ako treba. Jedno je referendum za nezavisnost BiH, a drugo referendum za razvaljivanje iste. Ti mozes imati referendum o tom mogu li desetogodisnja djeca biti u stanju kupiti alkoholna pica. Ne mozes imati referendum o tom mozes li polno opciti s tom djecom.

sto nas dovodi na sitaciju slicnoj 92
dvije nacije na jednoj strani kontra druge . jos jedno pitanje ako je rezultat referenduma za 51% sta daje pravo onima sto su glasali protiv (49%) da se nazivaju lojalnima ?
Jastreb35

Post by Jastreb35 »

sto nas dovodi na sitaciju slicnoj 92 dvije nacije na jednoj strani kontra druge .
Vec sam ti objasnio u cemu je razlika. Tokom 1993-e, vecina je samo jedne nacije od tri bosanskohercegovacke podrzavala BiH. Sto ne utjece na ispravnost njihovog postupka. Ideja valja ili ne valja. Nije bitno podrzava li istu vise ili manje Srba, vise ili manje Hrvata, Nijemaca ili Bosnjaka.
jos jedno pitanje ako je rezultat referenduma za 51% sta daje pravo onima sto su glasali protiv (49%) da se nazivaju lojalnima ?
Njihov stav prema drzavi. Drzavi si ili lojalan ili nisi. Nisi malo peder ili puno peder, nisi malo lojalan drzavi ili puno lojalan.
MuaDib

Post by MuaDib »

Jastreb 35 malo bolje pročitaj šta si zaključio i ne biježi od pitanja. Rekao si da bo u slučaju navedenih razloga trebali se Bošnjaci dići na ustanak. Pa mi objasni po čemu Bošnjaci imaju pravo na to, a Srbi ne. Jer ja uporno pokušavam tebi objasniti da razmišljaš dublje i sa aspekta običnog naroda, a ne političara i ne glavom Harisa, Tihića, već svojom glavom. :D
Jastreb35

Post by Jastreb35 »

MuaDib wrote:Jastreb 35 malo bolje pročitaj šta si zaključio i ne biježi od pitanja. Rekao si da bo u slučaju navedenih razloga trebali se Bošnjaci dići na ustanak. Pa mi objasni po čemu Bošnjaci imaju pravo na to, a Srbi ne. Jer ja uporno pokušavam tebi objasniti da razmišljaš dublje i sa aspekta običnog naroda, a ne političara i ne glavom Harisa, Tihića, već svojom glavom. :D
Zakljucio sam da su bitne ideje, a ne odnos onih koji podrzavaju BiH i onih koji su protiv tih ideja. Podrzati zajednicku drzavu je plemenito. Stvarati Veliku Srbiju nije. Pomoci ti s beskamatnim kreditom kada si u skripcu je pozitivno. Opljackati te i baciti te sa devetog sprata nije. Ispravnost nabrojanog se ne definise referendumom, referendum je tu samo da se plemenitu ideju zakonom nametne nacionalistickim bitangama.
artzy

Post by artzy »

liberal wrote:Samo malo da zakuham :D :D :D

zamislimo sad scenario
srbi u dogovoru sa hrvatima potegnu pitanje preorganizacije bih a sve sa ciljem uspostavljlanjem cvrstih regija koje ce imat pravo da se "vezu " za srbiju i hrvatsku.
pa krene referendum i svi srbi i hrvati glasaju za to , bosnjaci su protiv a finalni rezultat je da je vise od 51% glaslo za. sad ima klauzula da se mora postic konsenzus svih naroda ali ima i 51% na referendumu. bosnjaci traze zastitu nacionalnih interesa jer hoce da zive u zajednickoj drzavi ali 51% to nezeli. medjunarodna zajenica podjeljena izmedju ove dvije stvari.
kako bi se onda ponasali bosnjaci...dali bi prihvatili rezultate referenduma ili bi ko srbi navalili na balvane ?
To nije veliki problem - opstine gdje ima vise od dvije trecine stanovnistva odredjene nacionalnosti trebale bi da imaju mogucnost da naprave takve neke odluke. Sad onaj glavni problem: prema prijeratnom popisu nema puno takvih opstina i one bi bile najcesce izolovane i ne mozes od njih napraviti povezane teritorije - zato ti ostaje genocid kao rjesenje (+ drugi oblici kao "humano preseljenje" i "izmjena stanovnistva").

Najbolje bi bilo sve opstine koje su imale stanovnistvo tako izmijesano da niko ne cini vise od 50% uvezati u jednu cjelinu i ostaviti ove druge da se prikljuce ako hoce. Naravno; po prijeratnom popisu - poslijeratna kretanja stanovnistva kao rezultat genocida ne moze se prihvatiti kao faktor.

Sada bi najbolje bilo organizovati postojece regije unutar "republike srpske" kao kantone i ukinuti entitete. Tako bi "srpska" jos uvijek zadrzala tu neku formu (jer im je to nesto kao bitno) a BiH bi mogla biti nekakva normalna drzava. To bi mogao biti neki kompromis koji jos nisam vidio da neko predlaze... Tim regijama je takodjer bolje da imaju vecu lokalnu autonomiju a narod bi izgubio dio tereta koji ovakva struktura vlasti predstavlja s jednim nivoom vlasti manje.... skoro pa trecina tereta... Ovako nesto mi izgleda kao svjetlo u ovom nasem tunelu...
artzy

Post by artzy »

MuaDib wrote:Jastreb 35 malo bolje pročitaj šta si zaključio i ne biježi od pitanja. Rekao si da bo u slučaju navedenih razloga trebali se Bošnjaci dići na ustanak. Pa mi objasni po čemu Bošnjaci imaju pravo na to, a Srbi ne. Jer ja uporno pokušavam tebi objasniti da razmišljaš dublje i sa aspekta običnog naroda, a ne političara i ne glavom Harisa, Tihića, već svojom glavom. :D
Da bi imao bilo kakav legitimitet u nekakvom ustanku morao bi imati ikakvu pravnu osnovu u gradjenju ciljeva koje ustanak treba da ostvari. Pravo na autonomiju i nekakvo teoretsko pravo na otcjepljenje mogao bi imati samo u gradovima/opstinama sa vecinom stanovnistva. Normalno vise pd 60%. U nekoj "optimisticnijoj" kombinaciji vise od 50%. Gdje god nemas tu osnovu - tvoj "ustanak" je kriminal i ne moze se drugacije tretirati jer tada djelujes silom protiv vecine.

Kod nas cak i kada isjeckas opstine opet imas problem "legalizacije" nekog separatizma. Da je Karadzic imao vise srece sa razmjestajem stanovnistva stvar u Bosni bi vjerovatno prosle drugacije i mozda bi Bosna bila rasturena.
liberal

Post by liberal »

Jastreb35 wrote:
sto nas dovodi na sitaciju slicnoj 92 dvije nacije na jednoj strani kontra druge .
Vec sam ti objasnio u cemu je razlika. Tokom 1993-e, vecina je samo jedne nacije od tri bosanskohercegovacke podrzavala BiH. Sto ne utjece na ispravnost njihovog postupka. Ideja valja ili ne valja. Nije bitno podrzava li istu vise ili manje Srba, vise ili manje Hrvata, Nijemaca ili Bosnjaka.
jos jedno pitanje ako je rezultat referenduma za 51% sta daje pravo onima sto su glasali protiv (49%) da se nazivaju lojalnima ?
Njihov stav prema drzavi. Drzavi si ili lojalan ili nisi. Nisi malo peder ili puno peder, nisi malo lojalan drzavi ili puno lojalan.
bili smo (trebali smo biti) lojalni prema jugoslaviji pa se drzava razjebala ko kula od karata....i nemoj misamo reci da su srbi i hrvati krivi ...nicije maslo nije za ramazana
liberal

Post by liberal »

artzy wrote:
liberal wrote:Samo malo da zakuham :D :D :D

zamislimo sad scenario
To nije veliki problem - opstine gdje ima vise od dvije trecine stanovnistva odredjene nacionalnosti trebale bi da imaju mogucnost da naprave takve neke odluke. Sad onaj glavni problem: prema prijeratnom popisu nema puno takvih opstina i one bi bile najcesce izolovane i ne mozes od njih napraviti povezane teritorije - zato ti ostaje genocid kao rjesenje (+ drugi oblici kao "humano preseljenje" i "izmjena stanovnistva").

Najbolje bi bilo sve opstine koje su imale stanovnistvo tako izmijesano da niko ne cini vise od 50% uvezati u jednu cjelinu i ostaviti ove druge da se prikljuce ako hoce. Naravno; po prijeratnom popisu - poslijeratna kretanja stanovnistva kao rezultat genocida ne moze se prihvatiti kao faktor.

Sada bi najbolje bilo organizovati postojece regije unutar "republike srpske" kao kantone i ukinuti entitete. Tako bi "srpska" jos uvijek zadrzala tu neku formu (jer im je to nesto kao bitno) a BiH bi mogla biti nekakva normalna drzava. To bi mogao biti neki kompromis koji jos nisam vidio da neko predlaze... Tim regijama je takodjer bolje da imaju vecu lokalnu autonomiju a narod bi izgubio dio tereta koji ovakva struktura vlasti predstavlja s jednim nivoom vlasti manje.... skoro pa trecina tereta... Ovako nesto mi izgleda kao svjetlo u ovom nasem tunelu...
jeste to sto ti kazes je ok ali ajmo sad gledat sa druge strane
koliko je realno da se vrati predratno stanje? male su sanse da ce se izbjeglice vratiti na prijerantna ognjista bez obzira bio mujo,milan ili miro.
realno gledjuci 90 % izbjeglica prica i kuka kako im se nesvidja sadasnje mjesto stanovanja ali cak i kad bi vratili sve na predratno stanje nebi se vratili nazad i onda sta nam preostaje?(10 % ostavljam za starce koji hoce da se vrate i umru na svom ognjistu) da zivimo u iluziji da ce bosna opet biti kao sto je bila ili da prihvatimo trenutno stanje i da pocnemo da radimo kako da to stanje popravimo ali ne na silu jer to moze samo da zakomplikuje stvar (jebiga sjetimo se rata i kako je sve ovo nastalo)
Jastreb35

Post by Jastreb35 »

liberal wrote:
Jastreb35 wrote:
bili smo (trebali smo biti) lojalni prema jugoslaviji pa se drzava razjebala ko kula od karata....i nemoj misamo reci da su srbi i hrvati krivi ...nicije maslo nije za ramazana
Krivi su Milosevic i Tudjman. Bosni i Hercegovini lojalnim gradjanima SFRJ je savrseno odgovarala.
da zivimo u iluziji da ce bosna opet biti kao sto je bila ili da prihvatimo trenutno stanje i da pocnemo da radimo kako da to stanje popravimo ali ne na silu jer to moze samo da zakomplikuje stvar (jebiga sjetimo se rata i kako je sve ovo nastalo)
Ne trazi se povratak na prijeratno stanje, BiH i treba da bude decentralizovana. Ono s cim se ne mozes pomiriti jeste svojatanje dijelova BiH od strane pojedinih naroda, odnosno nacionalni karakter administrativnih jedinica. Ako ce velikosrbi isti braniti silom, silom ce im se suprotstaviti.
Post Reply