http://www.ecodrive.org/The-golden-rule ... 250.0.htmlFX900 wrote:E poojma ti nemaš. Ja sam inžinjer i tačka. Uostalom ne treba ti nikakva pamet za ovo. Pročitaj moj prethodni text i možda ti bude jasnije. MOTOR BEZ GORIVA NE MOŽE DA RADI. To što ti kažeš da obrtaji padaju je ok. Ali ih ipak još uvijek ima što znači da se gorivo troši. Kad osjetiš da obrtaji rastu TO SE UBRIZGAVANJE MALO JAČE UKLJUČILO I NE DA MOTORU DA SE UGASI. A TADA TI JE POTROŠNJA JOŠ MALO I VEĆA. Kako ovo ne razumiješ? Stvarno mi se više ne da da sve potanko objašnjavam. Ovdje samo Dženo i quantum razumiju stvari. Neću više da teoretišem, nema svrhe. Sad ko se razumije u tehniku može iz mog i Dženinog razmatranja napraviti knjigu, tj. udžbenik za raju koja su zainteresovana za ovo.salihh wrote:slab si mi ti inzenjer ako mislis da motor koji se vrti po inerciji treba gorivo... novi motori automatski iskljucuju dovod goriva kada se koci motorom. i tackaFX900 wrote: Ma znaš šta. U motoru mora biti goriva da bi radio. Lik koji ti kaže da motor mora da troši gorivo je u pravu(dzeno). Ne može auto da troši 0 litara. Opet troši gorivo koje je negdje zaostalo. A odakle to gorivo? Pa iz rezervoara. I tačno je to da se ništa nije promijenilo u principu od početka motorizacije do danas. Ja sam ti mašinski inžinjer i kvalifikovan sam za ovu temu. Dzeno je skroz u pravu. Hajde ti zapali samo zrak. Ne može. Moraš trošiti gorivo. Kočenje motorom NE MOŽE biti štedljivije nikako od vožnje u leru. To da je sigurnije pogotovo na klizavom kolovozu i niz brdo je OK, ali i tu se mora biti oprezan na ledu. Zato je izmišljen ASR. Koliko ja imam podataka. prvi ga je koristio BMW za luksuzna kola, ali nisam baš 100% siguran. To je prvo korišteno na kamionima. Ko zna voziti taj i malo troši, ko ne zna više će da potroši. Sve to varira od podešenosti motora, pritiska u gumama, opterećenja vozila, stila vožnje, aki ko zna, zna ko ne zna troši više. Neki dan se vozim sa taxijem u novoj Fabiji. Čovjek koristi samo prve dvije brzine. Ponekad, samo ponekad treću. Kaže ne može da ubaci u četvrtu. Pitam ga koliko potroši, a on kaže 10l dizela. Što je puno, puno je. Nezna čovjek da vozi. Njegov problem.
ko ima takav motor neka proba... u 2. brzinu i pustite gas... broj obrtaja pada i auto usporava sve do trenutka kada osjetite kao da ste dodali malo gasa... e to je trenutak kada sistem automatski otvara dovod goriva da se motor ne ugasi.... toliko
p.s. Ja sam magistrirao masinstvo u Svedskoj gdje i radim...