Integracija "dosljaka" u drustvo

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

debela

Post by debela »

urbanagerila wrote:
debela wrote:nisam rekla da je pozoriste neprihvatljivo. de ziv bio prvo procitaj sta pisem.
Ogradjujes se automatski, pa mi nije drago cuti iako i sam priznajem da se nema sta vidjeti (od messa do messa) ali nemoj banalizovati .... zarad drugih da ne potvrdis teze ... :D
ne razumijem nijednu napisanu rijec.

rekoh, pun mi je k povlacenja pozorista kao mjerila urbanosti. niti je pozoriste jedina aktivnost vrijedna paznje i interesovanja niti su ljudi koji vole pozoriste automatski olicenje gradjanstva.

meni su bitniji ljudi koji se savjesno odnose prema okolini i ljudima sa kojima dijele zivotni prostor, a u ovom gradu su takvi u manjini. sta ko radi da se zabavi u slobodno vrijeme me ne interesuje. volja ti ici u pozoriste, na izlozbu, koncert....ali ako izadjes iz tog istog pozorista i hraknes zelembac na sred onog platoa dzaba ti sve.
karanana

Post by karanana »

debela wrote:
urbanagerila wrote:
debela wrote:nisam rekla da je pozoriste neprihvatljivo. de ziv bio prvo procitaj sta pisem.
Ogradjujes se automatski, pa mi nije drago cuti iako i sam priznajem da se nema sta vidjeti (od messa do messa) ali nemoj banalizovati .... zarad drugih da ne potvrdis teze ... :D

rekoh, pun mi je k povlacenja pozorista kao mjerila urbanosti. niti je pozoriste jedina aktivnost vrijedna paznje i interesovanja niti su ljudi koji vole pozoriste automatski olicenje gradjanstva.

meni su bitniji ljudi koji se savjesno odnose prema okolini i ljudima sa kojima dijele zivotni prostor, a u ovom gradu su takvi u manjini. sta ko radi da se zabavi u slobodno vrijeme me ne interesuje. volja ti ici u pozoriste, na izlozbu, koncert....ali ako izadjes iz tog istog pozorista i hraknes zelembac na sred onog platoa dzaba ti sve.
joj debela, udaj se za mene. jedina ti je mana sto ne volis da jedes i nisi gurmanka ali da se i to promjeniti. :thumbup:
urbanagerila

Post by urbanagerila »

Ima i ta mjesta ali sam zaboravio da i takvi slucajevi postoje ... do mene ... :D
lady_bug

Post by lady_bug »

debela wrote:
urbanagerila wrote:

a sve cesce u pozoristu srecem ljude koji su skloniji hrakanju zelembaca na platou nego nego oni koji pozorista nisu vidjeli u zivotu.
Edit

Post by Edit »

Ja bih se vratila na prvo pitanje: sta se podrazumijeva pod integracijom dosljaka u drustvo.

Dakle, to je i ponasanje, ophodjenje, odnos prema okolini, govor, uklapanje u kucni red... pa sve do obicaja u oblacenju.
Tema se razvila u smjeru nekih domaih koji su kao civilizirani, i nekih dosljaka koji su primitivni. Sasvim pogresno.

Dosljak moze biti i neko iz iznimno razvijene urbane sredine u maleno selo u nekoj zabiti. Ni on se nece uklopiti - integrirati u svoju novu okolinu bude li hodao okolo sa leptir masnom i sesirom na glavi. Dodje li vise takvih u isto selo odjednom, neminovno ce se formirati odvojene grupacije ljudi, koji ec se drzati zajedno i jedni o drugima govoriti "oni"...
klif

Post by klif »

Predlažem da svaki Sarajlija i Sarajka stavi sebi u zadatak integrisanje makar jednog "došlje" ili u njega mu "hamše" u sarajevsku raju, te da njega ili nju, a može i oboje, nauči kako se treba ponašati u sarajevskoj raji, te da ga upoznaju sa pravima i obavezama pravih Sarajlija i Sarajki.

S tim u vezi bismo mogli napisati kratak priručnik pod prigodnim naslovom, npr. Sarajevski kodeks, a možda bismo mogli napraviti i projekat za koji bi EU sigurno dala sredstva u cilju unapređenja integracije takvih društvenih elemenata koji, objektivno, koče razvoj društva. Time bismo čak otvorili i par dobro plaćenih radnih mjesta za nepatvorene Sarajlije i Sarajke.
zena21

Post by zena21 »

debela wrote:
urbanagerila wrote:

Debela svaka ti je zlatna :)

Ako se neces udati za kolegu koji te zaprosio, udaj se za mene :lol: :lol: :lol: :kiss:
Svemirski_Jebach

Post by Svemirski_Jebach »

debela - mislim da razumijes sta sam htio reci, pozoriste je samo paragidma.

isto se moze reci i za koncerte (a ne bazene), izlozbe, nebacanje smeca po ulici, neprakiranje na zelenim povrsinama, domacinski odnos prema javnoj imovini i slicno...

htio sam jos reci i to da vecina ljudi u sarajevu, sto dosljaka sto domacih, ne zivi u skladu sa nekim prihvacenim kulturnim vrijednostima zivota u gradu...u cemu se mislim slazemo, jesam li u pravu?
Harrys

Post by Harrys »

:D Integracija znaci da prihvatis nacin i obicaje zivljenja onih koji su te prihvatili,koji nisu ni vjerski ni nacionalni.Da prihvatis nacin i obicaje zivljena koji su oni generacijski stvarali a ne da pokusas da nametnes svoje.
Ako su oni izgradili sistem npr.da se smece baca u crne kese i razdvaja papir,staklo itd,integracija znaci prihvatiti to a ne smece u obicnoj kesi zafrljaciti u kontejner sa staklom.Mogao bih roman napisati o integraciji i neintegraciji.
debela

Post by debela »

Svemirski_Jebach wrote:htio sam jos reci i to da vecina ljudi u sarajevu, sto dosljaka sto domacih, ne zivi u skladu sa nekim prihvacenim kulturnim vrijednostima zivota u gradu...u cemu se mislim slazemo, jesam li u pravu?
da, u ovome se slazemo. ostalo, vec sam rekla.

zeno, kolega me prosi i siri dezinformacije. ko je vidio debelu, a da ne voli da jede :D

harise, napisi brate. vakat ti je mrdnuti sa bez cenzure :D
freak_with_a_laptop

Post by freak_with_a_laptop »

debela wrote: zeno, kolega me prosi i siri dezinformacije. ko je vidio debelu, a da ne voli da jede :D
ma ima i toga :D meni puk'o ligament, hebo skijanje, i evo sam nabacila koju kilu cisto od have i ljubavi - nego cuvaj ligamente, inace belaj :lol: :lol: :-)
Sogan

Post by Sogan »

Nesto laHko ti nemili dosljaci ovladase :shock: :? izgleda da urbanost u svojstvu socio-kulturoloskog atributa kod autohtonih i nije bila tako stabilna odlika :-) 'ebi ga, ako su Bijelo Dugme, Crvena Jabuka, Valentino, Plavi Orkestar, Tifa... frontalni eksponenti famozne "Sarajevske skole rock'n'rolla" onda i nije cudno da je turbo folk zatekao plodno tlo :D main-stream je, ruku na srce, u Sarajevu vazda dobro prolazio :D kao prijecica u metropolitanskim pretenzijama :D

Srecom mi u Krajini nejmamo takijeh problema sa prividnim antagonizmom urbanog i ruralnog pa mi ova diskusija onako pomalo smijesna :D
zlata

Post by zlata »

Ljubitelj Zabara wrote:
E samo si mi ti treb´o na ovoj temi .... mojne staaare ti .... Very Happy
Znam, ali nisam mogao da izdrzim. :D
Kod mene'e to "Nisam mogo vise izdrzat't" :-)
Post Reply