eh tebe, pa kako ce biti u pravu, ako pomene i vrsioca radnje.danas wrote:u ovom pomashchenombasta sljezove boje wrote:Srpskohrvatski jezik: Enciklopedijski leksikon / Redaktori i urednici Asim Peco, Živojin Stanojčić. ? Beograd: Interpres. ? 604 s.
agentivni sufiks
sufiks koji služi za tvorbu riječi koja označuje agenta, vršioca radnje; npr. hs. -telj: čitatelj, -lac: mislilac, -ač: oračdje tachno dodje vrshi-oc
![]()
![]()
Kako vladate jezikom svoje nove domovine
- janje_
-
talijan
complimentidanas wrote:u ovom pomashchenombasta sljezove boje wrote:Srpskohrvatski jezik: Enciklopedijski leksikon / Redaktori i urednici Asim Peco, Živojin Stanojčić. ? Beograd: Interpres. ? 604 s.
agentivni sufiks
sufiks koji služi za tvorbu riječi koja označuje agenta, vršioca radnje; npr. hs. -telj: čitatelj, -lac: mislilac, -ač: oračdje tachno dodje vrshi-oc
![]()
![]()
(da se zna da pricam pomalo talijanski)
-
forza milan
joj jeste vi cirkus
u nominativu ne moze rijec vrsilac ne moze glasiti vrsioc!!!
gradivo iz osnovne skole!!!
kad se rijec izdeklinira po padezima u izgleda ovako:
vrsilac
vrsioca
vrsiocu
vrsioca
vokativ zanemarimo
vrsiocem
vrsiocu
i dajte da to vise apsolviramo
naravno da rijec moze glasiti i vrsitelj za sto ce zli jezici reci da je hrvatski
ako je vrsitelj hrvatski onda je i vrsilac srpski
ja licno preferiram varijantu vrsitelj
u nominativu ne moze rijec vrsilac ne moze glasiti vrsioc!!!
gradivo iz osnovne skole!!!
kad se rijec izdeklinira po padezima u izgleda ovako:
vrsilac
vrsioca
vrsiocu
vrsioca
vokativ zanemarimo
vrsiocem
vrsiocu
i dajte da to vise apsolviramo
naravno da rijec moze glasiti i vrsitelj za sto ce zli jezici reci da je hrvatski
ako je vrsitelj hrvatski onda je i vrsilac srpski
ja licno preferiram varijantu vrsitelj
-
tempora
Ja nemam nista protiv ispravki, naprotiv one su dobro dosle, no od teme je ostala samo "gramaticka policija" a meni nije bila namjera da izvlacimo superlative ili da se takmicimo ko bolje zna jezik
vec kako se ljudi snalaze u jezicima "novih domovina" -Primjera radi, u Holandiji postoji jedan mali rijecnik srpsko-hrvatskoga i to je sve ( za one koje se ipak zele sluziti rijecnikom maternjeg ) Postojao je i pokusaj organizacije Sehara, tj izdat je nekakav bosanski rijecnik od kojeg mi se ( kao laiku ! ) zacrnilo pred ocima! 
-
basta sljezove boje
tempora, oprosti na digresiji i hvala na postu, konacno nesto naucih na ovom forumu. Meni je puno interesantnija tema "govore li vasa djeca bosanski" nego "kako se snalazite na jezicima novih domovina", ali to je za neku drugu diskusiju. Nazalost za bosanske izbjeglice nisu u Njemackoj postojali besplatni kursevi jezika, pa su se ljudi snalazili kako su znali. Koliko sam mogla primjetiti ljudi govore sasvim solidno njemacki. Cak i nekvalificirani radnici imaju po kucama one velike rjecnike zagrebacke Skolske knjige njemacko-hrvatski i hrvatsko-njemacki. Cini mi se da im je jedino problematicno kada je u pitanju pravnicki njemacki, bilo kakva borba za vlastita prava, natezanja sa poslodavcima.
- Bosanac sa dna kace
walla Turska mi nije nova domovina
turski razumim 100%,
pricam ga sa naglaskom, cim zinem primijeti se,
nikako da ispravim taj naglasak, i kad pricam svi misle da sam Rus
sto se tice gramatike napravim gresku ponekad kad pricam, al na greskama se uci...
turski razumim 100%,
pricam ga sa naglaskom, cim zinem primijeti se,
sto se tice gramatike napravim gresku ponekad kad pricam, al na greskama se uci...
-
Šandor
Bašto, hajde malo ohladi.basta sljezove boje wrote:Srpskohrvatski jezik: Enciklopedijski leksikon / Redaktori i urednici Asim Peco, Živojin Stanojčić. – Beograd: Interpres. – 604 s.
agentivni sufiks
sufiks koji služi za tvorbu riječi koja označuje agenta, vršioca radnje; npr. hs. -telj: čitatelj, -lac: mislilac, -ač: orač
Ne treba ljude označavat polupismenima zato što kažu prevodioc. Glavni krivac tome je naše školstvo jer ne posvećuju dovoljno pažnje gramatici i pravopisu. Zadržavaju se na nebitnim stvarima.
Prošao sam školovanje u Bosni i mogu reći da su profesori najveći krivci što su im učenici nepismeni ili polupismeni. Normalan profesor maternjeg jezika će uvijek voditi računa o tome. Pružati im mogućnost da nauče ali i obarati zbog toga. To mu je obaveza. Jebo te pa to mu je struka?
Još nisam upoznao takvog profesora.
Lucy, ne razumijem kako si počela zaboravljat naš ako si otišla prije samo 13 godina? Hey, 13??? Ranije sam snimio da imaš godina (48 ako se ne varam). Znači da si vani otišla sa 35. Kako si onda počela zaboravljat? Znam ljudi koji su otišli iz BiH kao formirane ličnosti i niko nije počeo zaboravljat. Drugo su djeca.
-
mamica papucarka
ovdje nasa raja masovno ubacuju nase rijeci u njemacki jezik.
I onda mene pitaju kako se to kaze na nasem.
ja sam im najfriskija odozdo, pa sam ko prevodilac
jos uvijek idem na kurs njemackog
Posto sam vec duze vrijeme na porodiljnom, uglavnom sam kuci s djecom.
Pricam, ja, snalazim se, ali jos uvijek nije to to 
I onda mene pitaju kako se to kaze na nasem.
jos uvijek idem na kurs njemackog
- Bosanac sa dna kace
prevodilica @mamo prevodilica 
-
basta sljezove boje
nisam nigdje napisala da osobu koja je napisala "prevodioc" smatram polupismenom, ali i dalje mislim da nije u redu da sudski prevodioci naplacaju ogroman novac za prevode kojima se u Bosni i Hercegovini smiju. Odrasla sam bilingualno razgovarajuci jedan jezik sa majkom a drugi sa ocem i oba jezika govorim tako da ljudi misle da mi je to maternji jezik pa opet ne mogu raditi kao prevodilac.Šandor wrote: Bašto, hajde malo ohladi.
Ne treba ljude označavat polupismenima zato što kažu prevodioc. Glavni krivac tome je naše školstvo jer ne posvećuju dovoljno pažnje gramatici i pravopisu. Zadržavaju se na nebitnim stvarima.
Prošao sam školovanje u Bosni i mogu reći da su profesori najveći krivci što su im učenici nepismeni ili polupismeni. Normalan profesor maternjeg jezika će uvijek voditi računa o tome. Pružati im mogućnost da nauče ali i obarati zbog toga. To mu je obaveza. Jebo te pa to mu je struka?
Još nisam upoznao takvog profesora.![]()
-
mamica papucarka
prevodilica mi dodje ko koka nosiljaBosanac sa dna kace wrote:prevodilica @mamo prevodilica
- Bosanac sa dna kace
pa makar je zenskog rodamamica 31 wrote:prevodilica mi dodje ko koka nosiljaBosanac sa dna kace wrote:prevodilica @mamo prevodilica
-
malizeleni
Pricajte sta hocete, prodjite gradom kad se dijaspora sjati ljeti, i zaprepasticete se koliko omladine komunicira jezikom svoje nove domovine.
Volio bih da znam analizirati recenicu kao na casovima Sonje Velasevic u 5 razredu osnovne
Zato shutim, i zahvalim se za ispravke koje dobijem.
Volio bih da znam analizirati recenicu kao na casovima Sonje Velasevic u 5 razredu osnovne
- rajvosa^
Posto sam u USA vec 14god, mislim da pricam dosta "tecno"
Imam akcenat nekad, nekad nemam a kad zdrmam koju pivu onda mi se cini da pricam njemacki jer me niko ne razumije.
Inace imam problema s djetetom. Ovdje rodjen, kod kuce pricam uvijk na bosanskom al izgleda ad ga vrtic zeza, pa mjesa i nas i engleski. Ma ima da mi nauci nas jezik pa makar.
Inace imam problema s djetetom. Ovdje rodjen, kod kuce pricam uvijk na bosanskom al izgleda ad ga vrtic zeza, pa mjesa i nas i engleski. Ma ima da mi nauci nas jezik pa makar.
- Bosanac sa dna kace
pa najbolje je da ga nena il djed naucerajvosa^ wrote:Posto sam u USA vec 14god, mislim da pricam dosta "tecno"Imam akcenat nekad, nekad nemam a kad zdrmam koju pivu onda mi se cini da pricam njemacki jer me niko ne razumije.
![]()
- cHupjahalic@
a sta ako su nena i dedo u Bosni?Bosanac sa dna kace wrote:pa najbolje je da ga nena il djed nauce
- Bosanac sa dna kace
pa dovedi ih iz BosnecHupjahalic@ wrote:a sta ako su nena i dedo u Bosni?Bosanac sa dna kace wrote:pa najbolje je da ga nena il djed nauce
il nadji tamo ba, uvijek bud enaish besposlnih nana i deda...
-
basta sljezove boje
a kako je sa vizom i zdravstvenim osiguranjem?Bosanac sa dna kace wrote:pa dovedi ih iz BosnecHupjahalic@ wrote:a sta ako su nena i dedo u Bosni?Bosanac sa dna kace wrote:pa najbolje je da ga nena il djed nauce![]()
il nadji tamo ba, uvijek bud enaish besposlnih nana i deda...
-
basta sljezove boje
zasto ljudi ne bi odlicno govorili jezik "nove domovine" kad su im ionako placali kurseve jezika po Americi i Skandinaviji? Jedino su u Njemackoj ljude drzali sa nekakvom "Duldung" vizom koja je znacila da se ne smiju kretati dalje od 30 km od mjesta boravka, a za kurseve jezika su sami snosili troskove. Obzirom na okolnosti ljudi govore dobro njemacki i ne znam nikoga iz BiH da se ne moze sporazumijevati na njemackom. S druge strane Talijani i Turci zive po 10 godina u Njemackoj pa ne znaju tri rijeci sloziti. Bosanci i Hercegovci su valjda bistar narod 
-
_stoKA_
jess jess bisar, jugo svabe sto su tamo otisle na gradjevinu, osim mistrije vajservage i serafcigera neznaju BEKANTI, tamo su po dvajes i vise godina.
a ode moj drug iz razreda u bec na faks i vrati se veci njemac nego oni od kojih je ucio
sve je to do toga kakav materijal posaljes na obradu, praznu flasu je lako napuniti, dok ove polu pune polu prazne nakon kraceg vremena prelijevaju
tako i turci koje si tamo upozno. dakle bistrina - relativan pojam
a ode moj drug iz razreda u bec na faks i vrati se veci njemac nego oni od kojih je ucio
-
tempora
Pa ne znam bas basta da li smo bistar narod, iako precesto cujem teoriju nasih ljudi, kako smo strasno bistri, kako su nam djeca bistrija, od recimo Holandjana i slicno.Ono sto sigurno znam, jer se bavim tim pitanjem, je to da smo mi iz BiH, jedna od najmladjih imigracijskih grupa u Evropi, ukljucujuci Irance, Iracane, Somalijce.Po raportu ministarstva pravde, odjela za integraciju iz 2004 jedna smo od najbolje integrisanih grupa u holandsko drustvo.Mi, za razliku od klasicnih grupa Turaka,Marokanaca, od 90 godina pa na ovamo, imamo izbora i nacina u ucenju jezika.Do tada Holandija nije pruzala kurseve jezika i oni nisu bili obavezni, jer se smatralo da ce vecina tih radnih migranata biti privremeno sto je rezultiralo da danas imas na stotine hiljada stranaca koji slabo ili nikako pricaju jezik zemlje u kojoj zive i preko 30 godina.A taj problem ne granici se samo sa tim grupama, vec se prenosi i na drugu pa i trecu generaciju stranaca koji su rodjeni u tim porodicama.basta sljezove boje wrote:zasto ljudi ne bi odlicno govorili jezik "nove domovine" kad su im ionako placali kurseve jezika po Americi i Skandinaviji? Jedino su u Njemackoj ljude drzali sa nekakvom "Duldung" vizom koja je znacila da se ne smiju kretati dalje od 30 km od mjesta boravka, a za kurseve jezika su sami snosili troskove. Obzirom na okolnosti ljudi govore dobro njemacki i ne znam nikoga iz BiH da se ne moze sporazumijevati na njemackom. S druge strane Talijani i Turci zive po 10 godina u Njemackoj pa ne znaju tri rijeci sloziti. Bosanci i Hercegovci su valjda bistar narod
Ja nisam imala pravo uciti jezik jer sam bila izbjeglica.Nakon dvije godine boravka u apsolutnoj izolaciji, poluilegalno sam upisala kurs, cije sam troskove snosila sama.Ti kursevi su i danas jako loseg kvaliteta, s tom razlikom da je svaki stranac duzan prije ulaska u zemlju, poloziti osnovu znanja holandskog i drustva, kako bi uopste podnio zahtjev za ulazak, a potom potpisati ugovor da ce zavrsiti dva nivoa integracije, sto ukljucuje jezik i poznavanje drustva.
Jos uvijek nema tacnih brojki koliko ljudi odustane od kursa, iako su duzni slijediti taj kurs, ali postoje indikacije da se radi o velikom broju onih, koji na ovaj ili onaj nacin ne zavrse kurs.Neki se zaposle, pa traze izuzece, zene uglavnom prestaju zbog trudnoce i sl.Pozitivnost ovog kursa je taj sto obuhvata i veliki broj zena u izolaciji, koje zbog kojekakvih tradicionalnih sprega ostaju kod kuce i nemaju dodir sa svijetom.
-
mamica papucarka
Tempora, koliko ti je trebalo da savladas holandski???
trenutno idem na kurs, ali samo dva sata sedmicno i cini mi se veoma malo.
Pozitivno je to sto nas je samo cetvero na kursu
Prvi cas sam bila sama.
Hebem ti, osusila mi se usta citajuci 
trenutno idem na kurs, ali samo dva sata sedmicno i cini mi se veoma malo.
Pozitivno je to sto nas je samo cetvero na kursu