Kako vladate jezikom svoje nove domovine

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
janje_

Post by janje_ »

danas wrote:
basta sljezove boje wrote:Srpskohrvatski jezik: Enciklopedijski leksikon / Redaktori i urednici Asim Peco, Živojin Stanojčić. ? Beograd: Interpres. ? 604 s.

agentivni sufiks

sufiks koji služi za tvorbu riječi koja označuje agenta, vršioca radnje; npr. hs. -telj: čitatelj, -lac: mislilac, -ač: orač
u ovom pomashchenom :D dje tachno dodje vrshi-oc :oops: :D :D
eh tebe, pa kako ce biti u pravu, ako pomene i vrsioca radnje. ;)
talijan

Post by talijan »

danas wrote:
basta sljezove boje wrote:Srpskohrvatski jezik: Enciklopedijski leksikon / Redaktori i urednici Asim Peco, Živojin Stanojčić. ? Beograd: Interpres. ? 604 s.

agentivni sufiks

sufiks koji služi za tvorbu riječi koja označuje agenta, vršioca radnje; npr. hs. -telj: čitatelj, -lac: mislilac, -ač: orač
u ovom pomashchenom :D dje tachno dodje vrshi-oc :oops: :D :D
complimenti
(da se zna da pricam pomalo talijanski)
forza milan

Post by forza milan »

joj jeste vi cirkus
u nominativu ne moze rijec vrsilac ne moze glasiti vrsioc!!!
gradivo iz osnovne skole!!!
kad se rijec izdeklinira po padezima u izgleda ovako:

vrsilac
vrsioca
vrsiocu
vrsioca
vokativ zanemarimo :D
vrsiocem
vrsiocu

i dajte da to vise apsolviramo
naravno da rijec moze glasiti i vrsitelj za sto ce zli jezici reci da je hrvatski
ako je vrsitelj hrvatski onda je i vrsilac srpski

ja licno preferiram varijantu vrsitelj
tempora

Post by tempora »

Ja nemam nista protiv ispravki, naprotiv one su dobro dosle, no od teme je ostala samo "gramaticka policija" a meni nije bila namjera da izvlacimo superlative ili da se takmicimo ko bolje zna jezik :? vec kako se ljudi snalaze u jezicima "novih domovina" -Primjera radi, u Holandiji postoji jedan mali rijecnik srpsko-hrvatskoga i to je sve ( za one koje se ipak zele sluziti rijecnikom maternjeg ) Postojao je i pokusaj organizacije Sehara, tj izdat je nekakav bosanski rijecnik od kojeg mi se ( kao laiku ! ) zacrnilo pred ocima! :-?
basta sljezove boje

Post by basta sljezove boje »

tempora, oprosti na digresiji i hvala na postu, konacno nesto naucih na ovom forumu. Meni je puno interesantnija tema "govore li vasa djeca bosanski" nego "kako se snalazite na jezicima novih domovina", ali to je za neku drugu diskusiju. Nazalost za bosanske izbjeglice nisu u Njemackoj postojali besplatni kursevi jezika, pa su se ljudi snalazili kako su znali. Koliko sam mogla primjetiti ljudi govore sasvim solidno njemacki. Cak i nekvalificirani radnici imaju po kucama one velike rjecnike zagrebacke Skolske knjige njemacko-hrvatski i hrvatsko-njemacki. Cini mi se da im je jedino problematicno kada je u pitanju pravnicki njemacki, bilo kakva borba za vlastita prava, natezanja sa poslodavcima.
Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

walla Turska mi nije nova domovina :D
turski razumim 100%,
pricam ga sa naglaskom, cim zinem primijeti se, :D nikako da ispravim taj naglasak, i kad pricam svi misle da sam Rus :-? :shock:
sto se tice gramatike napravim gresku ponekad kad pricam, al na greskama se uci...
Šandor

Post by Šandor »

basta sljezove boje wrote:Srpskohrvatski jezik: Enciklopedijski leksikon / Redaktori i urednici Asim Peco, Živojin Stanojčić. – Beograd: Interpres. – 604 s.

agentivni sufiks

Bašto, hajde malo ohladi.

Ne treba ljude označavat polupismenima zato što kažu prevodioc. Glavni krivac tome je naše školstvo jer ne posvećuju dovoljno pažnje gramatici i pravopisu. Zadržavaju se na nebitnim stvarima.

Prošao sam školovanje u Bosni i mogu reći da su profesori najveći krivci što su im učenici nepismeni ili polupismeni. Normalan profesor maternjeg jezika će uvijek voditi računa o tome. Pružati im mogućnost da nauče ali i obarati zbog toga. To mu je obaveza. Jebo te pa to mu je struka?

Još nisam upoznao takvog profesora. :wink:

Lucy, ne razumijem kako si počela zaboravljat naš ako si otišla prije samo 13 godina? Hey, 13??? Ranije sam snimio da imaš godina (48 ako se ne varam). Znači da si vani otišla sa 35. Kako si onda počela zaboravljat? Znam ljudi koji su otišli iz BiH kao formirane ličnosti i niko nije počeo zaboravljat. Drugo su djeca. :roll:
mamica papucarka

Post by mamica papucarka »

ovdje nasa raja masovno ubacuju nase rijeci u njemacki jezik.
I onda mene pitaju kako se to kaze na nasem. :oops: ja sam im najfriskija odozdo, pa sam ko prevodilac :-)

jos uvijek idem na kurs njemackog :D Posto sam vec duze vrijeme na porodiljnom, uglavnom sam kuci s djecom. :oops: Pricam, ja, snalazim se, ali jos uvijek nije to to :D
Bosanac sa dna kace

prevodilica @mamo prevodilica :lol:
basta sljezove boje

Šandor wrote: Bašto, hajde malo ohladi.

Ne treba ljude označavat polupismenima zato što kažu prevodioc. Glavni krivac tome je naše školstvo jer ne posvećuju dovoljno pažnje gramatici i pravopisu. Zadržavaju se na nebitnim stvarima.

Prošao sam školovanje u Bosni i mogu reći da su profesori najveći krivci što su im učenici nepismeni ili polupismeni. Normalan profesor maternjeg jezika će uvijek voditi računa o tome. Pružati im mogućnost da nauče ali i obarati zbog toga. To mu je obaveza. Jebo te pa to mu je struka?

Još nisam upoznao takvog profesora. :wink:
nisam nigdje napisala da osobu koja je napisala "prevodioc" smatram polupismenom, ali i dalje mislim da nije u redu da sudski prevodioci naplacaju ogroman novac za prevode kojima se u Bosni i Hercegovini smiju. Odrasla sam bilingualno razgovarajuci jedan jezik sa majkom a drugi sa ocem i oba jezika govorim tako da ljudi misle da mi je to maternji jezik pa opet ne mogu raditi kao prevodilac.
mamica papucarka

Bosanac sa dna kace wrote:prevodilica @mamo prevodilica :lol:
prevodilica mi dodje ko koka nosilja :lol:
Bosanac sa dna kace

mamica 31 wrote:
Bosanac sa dna kace wrote:prevodilica @mamo prevodilica :lol:
prevodilica mi dodje ko koka nosilja :lol:
pa makar je zenskog roda :lol:
Zhaba

Post by Zhaba »

nemam problema jer sam u Njem. rodjena i ne nije ovo normalno jer ima dosta dijaspore koja je ovdje rodjena a ne zna pravilno pricati pa ni pisati
malizeleni

Post by malizeleni »

Pricajte sta hocete, prodjite gradom kad se dijaspora sjati ljeti, i zaprepasticete se koliko omladine komunicira jezikom svoje nove domovine.

Volio bih da znam analizirati recenicu kao na casovima Sonje Velasevic u 5 razredu osnovne :) Zato shutim, i zahvalim se za ispravke koje dobijem.
rajvosa^

Post by rajvosa^ »

Posto sam u USA vec 14god, mislim da pricam dosta "tecno" :-D Imam akcenat nekad, nekad nemam a kad zdrmam koju pivu onda mi se cini da pricam njemacki jer me niko ne razumije. :-)

Inace imam problema s djetetom. Ovdje rodjen, kod kuce pricam uvijk na bosanskom al izgleda ad ga vrtic zeza, pa mjesa i nas i engleski. Ma ima da mi nauci nas jezik pa makar. :?
Bosanac sa dna kace

rajvosa^ wrote:Posto sam u USA vec 14god, mislim da pricam dosta "tecno" :-D Imam akcenat nekad, nekad nemam a kad zdrmam koju pivu onda mi se cini da pricam njemacki jer me niko ne razumije. :-)

Inace imam problema s djetetom. Ovdje rodjen, kod kuce pricam uvijk na bosanskom al izgleda ad ga vrtic zeza, pa mjesa i nas i engleski. Ma ima da mi nauci nas jezik pa makar. :?
pa najbolje je da ga nena il djed nauce :-)
cHupjahalic@

Post by cHupjahalic@ »

Bosanac sa dna kace wrote:pa najbolje je da ga nena il djed nauce :-)
a sta ako su nena i dedo u Bosni?
nexo

Post by nexo »

..........
Last edited by nexo on 08/07/2010 17:23, edited 3 times in total.
Bosanac sa dna kace

cHupjahalic@ wrote:
pa dovedi ih iz Bosne :-)
il nadji tamo ba, uvijek bud enaish besposlnih nana i deda... :)
basta sljezove boje

Bosanac sa dna kace wrote:
cHupjahalic@ wrote:
pa dovedi ih iz Bosne :-)
il nadji tamo ba, uvijek bud enaish besposlnih nana i deda... :)
a kako je sa vizom i zdravstvenim osiguranjem?
Ergot

Post by Ergot »

Jebote, ovdje sve go lingvist! :sedzda:
basta sljezove boje

zasto ljudi ne bi odlicno govorili jezik "nove domovine" kad su im ionako placali kurseve jezika po Americi i Skandinaviji? Jedino su u Njemackoj ljude drzali sa nekakvom "Duldung" vizom koja je znacila da se ne smiju kretati dalje od 30 km od mjesta boravka, a za kurseve jezika su sami snosili troskove. Obzirom na okolnosti ljudi govore dobro njemacki i ne znam nikoga iz BiH da se ne moze sporazumijevati na njemackom. S druge strane Talijani i Turci zive po 10 godina u Njemackoj pa ne znaju tri rijeci sloziti. Bosanci i Hercegovci su valjda bistar narod :D
_stoKA_

Post by _stoKA_ »

jess jess bisar, jugo svabe sto su tamo otisle na gradjevinu, osim mistrije vajservage i serafcigera neznaju BEKANTI, tamo su po dvajes i vise godina.

a ode moj drug iz razreda u bec na faks i vrati se veci njemac nego oni od kojih je ucio :-D sve je to do toga kakav materijal posaljes na obradu, praznu flasu je lako napuniti, dok ove polu pune polu prazne nakon kraceg vremena prelijevaju :D tako i turci koje si tamo upozno. dakle bistrina - relativan pojam
tempora

Post by tempora »

basta sljezove boje wrote:zasto ljudi ne bi odlicno govorili jezik "nove domovine" kad su im ionako placali kurseve jezika po Americi i Skandinaviji? Jedino su u Njemackoj ljude drzali sa nekakvom "Duldung" vizom koja je znacila da se ne smiju kretati dalje od 30 km od mjesta boravka, a za kurseve jezika su sami snosili troskove. Obzirom na okolnosti ljudi govore dobro njemacki i ne znam nikoga iz BiH da se ne moze sporazumijevati na njemackom. S druge strane Talijani i Turci zive po 10 godina u Njemackoj pa ne znaju tri rijeci sloziti. Bosanci i Hercegovci su valjda bistar narod :D
Pa ne znam bas basta da li smo bistar narod, iako precesto cujem teoriju nasih ljudi, kako smo strasno bistri, kako su nam djeca bistrija, od recimo Holandjana i slicno.Ono sto sigurno znam, jer se bavim tim pitanjem, je to da smo mi iz BiH, jedna od najmladjih imigracijskih grupa u Evropi, ukljucujuci Irance, Iracane, Somalijce.Po raportu ministarstva pravde, odjela za integraciju iz 2004 jedna smo od najbolje integrisanih grupa u holandsko drustvo.Mi, za razliku od klasicnih grupa Turaka,Marokanaca, od 90 godina pa na ovamo, imamo izbora i nacina u ucenju jezika.Do tada Holandija nije pruzala kurseve jezika i oni nisu bili obavezni, jer se smatralo da ce vecina tih radnih migranata biti privremeno sto je rezultiralo da danas imas na stotine hiljada stranaca koji slabo ili nikako pricaju jezik zemlje u kojoj zive i preko 30 godina.A taj problem ne granici se samo sa tim grupama, vec se prenosi i na drugu pa i trecu generaciju stranaca koji su rodjeni u tim porodicama.
Ja nisam imala pravo uciti jezik jer sam bila izbjeglica.Nakon dvije godine boravka u apsolutnoj izolaciji, poluilegalno sam upisala kurs, cije sam troskove snosila sama.Ti kursevi su i danas jako loseg kvaliteta, s tom razlikom da je svaki stranac duzan prije ulaska u zemlju, poloziti osnovu znanja holandskog i drustva, kako bi uopste podnio zahtjev za ulazak, a potom potpisati ugovor da ce zavrsiti dva nivoa integracije, sto ukljucuje jezik i poznavanje drustva.
Jos uvijek nema tacnih brojki koliko ljudi odustane od kursa, iako su duzni slijediti taj kurs, ali postoje indikacije da se radi o velikom broju onih, koji na ovaj ili onaj nacin ne zavrse kurs.Neki se zaposle, pa traze izuzece, zene uglavnom prestaju zbog trudnoce i sl.Pozitivnost ovog kursa je taj sto obuhvata i veliki broj zena u izolaciji, koje zbog kojekakvih tradicionalnih sprega ostaju kod kuce i nemaju dodir sa svijetom.
mamica papucarka

Tempora, koliko ti je trebalo da savladas holandski???

trenutno idem na kurs, ali samo dva sata sedmicno i cini mi se veoma malo.
Pozitivno je to sto nas je samo cetvero na kursu :D Prvi cas sam bila sama. :D Hebem ti, osusila mi se usta citajuci :D
Post Reply