Sta se stvarno desilio u carevoj dzamiji 15.02.2007 - VIDEO

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
irfann

Post by irfann »

juan wrote:joj ove vahebije nikad se rijeshit.

Koliko je meni poznato, tek ako se slozi u ovom slucaju Imam Careve Dzamije i u koliko taj Barcic il kako se vec zove, uplati ZEKAAT onda ima pravo da uputi zahtjev na predavanje u Carevoj dzamiji, ako hocemo bash po Fikh, Farzu i sunetu....

Drago mi je kad vidim da nasa omladina se vraca vjeri, al mi je zao sto se ne vraca vjeri u pravom smislu: srcem i mozgom, nego se vraca ko ovca: kud moji tu i ja... steta.....
:lol: :lol: :lol:

vidi se da nemas pojma idi lezio i pokri se dekom po usima
encian

Post by encian »

irfo, jesi li ti vehabija?
juan

Post by juan »

irfann wrote:

Koliko je meni poznato, tek ako se slozi u ovom slucaju Imam Careve Dzamije i u koliko taj Barcic il kako se vec zove, uplati ZEKAAT onda ima pravo da uputi zahtjev na predavanje u Carevoj dzamiji, ako hocemo bash po Fikh, Farzu i sunetu....

Drago mi je kad vidim da nasa omladina se vraca vjeri, al mi je zao sto se ne vraca vjeri u pravom smislu: srcem i mozgom, nego se vraca ko ovca: kud moji tu i ja... steta.....

hahahah ah znao sam da si ucit i vrlo vjest u Islamskom pravu... heheh al nejse doci ces i ti jednog dana sebi, Bog je Erahman-nirahim!
forUMASH

Post by forUMASH »

irfann wrote:Jedan Bosanski Alim povodom zatvaranja dzamija (careve i drugih)

video mozete da downloadujete na sljedecem linku:

http://www.archive.org/download/sejh_akif/akif.wmv

Size: 4.52 MB
....mozel' me neko uputiti..... ko je ovaj dedo sto razvaljuje dzamije po Jordanu.... :-)
Sarafcina

Post by Sarafcina »

irfann wrote:

irfo.. haj ti nama fino objasni sta jusuf zeli ... da drzi vazove gdje mu je ceif ili da dzamije budu 24/7 otvorene ili da budu otvorene kad i gdje je njemu ceif?

ili njemu treba dzamija....tad i tad... pa bi bilo lijepo da je otvorena
dalje... ko je jusuf da drzi predavanja? mogu li i ja? a imam i komsiju.. on kad se... da izvines napusi... objasnice ti teoriju struna i crnih rupa kroz raznorazne religijske tekstove... i voli da prica... pa ako on to kroz islam upakuje... mozemo li i njemu dati.. makar nakon sabaha?
njonjica

Post by njonjica »

Sarafcina wrote:
irfann wrote:

irfo.. haj ti nama fino objasni sta jusuf zeli ... da drzi vazove gdje mu je ceif ili da dzamije budu 24/7 otvorene ili da budu otvorene kad i gdje je njemu ceif?

dalje... ko je jusuf da drzi predavanja? mogu li i ja? a imam i komsiju.. on kad se... da izvines napusi... objasnice ti teoriju struna i crnih rupa kroz raznorazne religijske tekstove... i voli da prica... pa ako on to kroz islam upakuje... mozemo li i njemu dati.. makar nakon sabaha?
dobar, dobaaaar :lol: :lol:
Kwaheri

Post by Kwaheri »

kakav vaiz... fesat-sahibija - kako bi moja mama znala kazati :D
Drvosjeca iz Dejcica

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Prvo taj uhljup Barcic treba na kurs Bosanskog jezika jer ono sto je sinoc rekao u dnevniku na FTV-u je tesko razumljivo. Drugo, covjek govori kako su semafori novotarija i da se on nikada nece zaustavljati na semaforu. :lol: A to sto vozi auto i to neregistrovano je prica za sebe. :sad: Slag na torti su cetiri mjeseca provedena u zatvoru zbog teskog zlostavljanja svoje supruge. :-? Svaka se budala danas moze zvati muslimanom. :x
Sarafcina

Post by Sarafcina »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:Prvo taj uhljup Barcic treba na kurs Bosanskog jezika jer ono sto je sinoc rekao u dnevniku na FTV-u je tesko razumljivo. Drugo, covjek govori kako su semafori novotarija i da se on nikada nece zaustavljati na semaforu. :lol: A to sto vozi auto i to neregistrovano je prica za sebe. :sad: Slag na torti su cetiri mjeseca provedena u zatvoru zbog teskog zlostavljanja svoje supruge. :-? Svaka se budala danas moze zvati muslimanom. :x
hajde da ne pretjerujemo
Barcic smislenije prica od polovine levata sa raznoraznih skupstinskih govornica... a i mnogih iz Svjetske banke i inih org
Ja ne znam da prica to za semafore, ali... postoje oni koji ce mu prekrsaje uredno evidentirati i naplatiti. Kao sto ce i meni.
Neregistrovano auto i zatvor u ovoj drzavi nisu razlog da ti se zabrane istupi.
Drvosjeca iz Dejcica

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Sarafcina wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote:Prvo taj uhljup Barcic treba na kurs Bosanskog jezika jer ono sto je sinoc rekao u dnevniku na FTV-u je tesko razumljivo. Drugo, covjek govori kako su semafori novotarija i da se on nikada nece zaustavljati na semaforu. :lol: A to sto vozi auto i to neregistrovano je prica za sebe. :sad: Slag na torti su cetiri mjeseca provedena u zatvoru zbog teskog zlostavljanja svoje supruge. :-? Svaka se budala danas moze zvati muslimanom. :x
hajde da ne pretjerujemo
Barcic smislenije prica od polovine levata sa raznoraznih skupstinskih govornica... a i mnogih iz Svjetske banke i inih org
Ja ne znam da prica to za semafore, ali... postoje oni koji ce mu prekrsaje uredno evidentirati i naplatiti. Kao sto ce i meni.
Neregistrovano auto i zatvor u ovoj drzavi nisu razlog da ti se zabrane istupi.
Daj molim te, neregistrovano auto, zatvor, semafori kao novotarija, tesko zlostavljanje zene jesu stvari koje ukazuju na to da covjek definitivno ima problem. Ti zakljuci sam kakav. Bio je podatak PU u mjestu u kojem zivi da mu je do sada naplacen poveci broj kazni. Na to Barcic odgovara da ga policija namjerno provocira.:-) Naravno da mu se ne treba uskratiti da govori, ali mu se svakako treba uskratiti da pravi incidente kao sto je do sad bio slucaj.
Last edited by Drvosjeca iz Dejcica on 22/02/2007 16:20, edited 1 time in total.
Peca

Post by Peca »

Za sve vehabije: GONITE SE U 3 P.M., VRATITE SE ODAKLE STE I DOSLI!!!!!!!!!!!!!!!
Abu FEED el-Castro

Post by Abu FEED el-Castro »

Brzo su se okurazila braca... brze nego sto su Merdan i Mesanovic i nagovjestavali...

I idu jako strateski - u glavu drito ! Ni manje ni vise nego Careva! Dugoročno razmisljaju. Zamislite samo kako ce situacija izgledati za, pa eto da ne idemo vise od 10 godina ?! :shock: Zamislite neke od mogucih scenarija ako se situacija ostavi ovako pasivnom:

- dvostruka/paralelna IZ,
- odvojeni mektebi,
- kandidovanje za reisa,
- uvodjenje njihove literature u dzamije, mektebe a zatim skole,
- jos direktnije obrusavanje na obrazovni sistem, te mogucnost otvaranja i 4. sistema skolovanja,
- jača podjela unutar bosnjaka sada i po ovom osnovu,
- bojkot izbora i hajka oko toga,
- direktno zagovaranje (njohovog) šerijata,
- uplitanje u zakonodavstvo,
- shodno nabrojanom i rapidan porast njihovog dosad minimalnog broja (zadnja statistika veli 7 %),
- direktno povezivanje sa istomisljenicima u sandzaku,
- moguci napadi čak i atentati na ličnosti i organizacije/institucije koje bi prestavljale prepreku na ostvarenju nekih krucijalnih ciljeva,
- totalno uništenje ionako poljuljanog imidza bosne i bosanskih muslimana u očima evrope i amerike a shodno tome i različit razvoj situacije te tretiranja drugih političkih opcija, te opravdavanje velikosrpske i velikohrvatske teorije o brani evrope od islamskog fundamentalizma,
itd. itd.

ako vam je interesatno ja bih mogao ovako do sutra...

Obrali smo bostan ja vam kazem, a zivi bili pa vidjeli... magarac ko slago :oops:
Abu FEED el-Castro

Neko ih usporedi sa Amišima sto je totalno različito. Da imaju konceptualne sličnosti i mentalitet poput Amiša te da nemaju zasigurnu teznju ka narušavanju sistema i kakve takve hijerarhije ja bih prvi potpisao da odmah im se otvori i Careva i bilo koja dzamija (pod nekim naravno uslovima), što na koncu itekako ima svoje uporiste u islamu odnosno u ulozi dzamije kao institucije..
Medjutim historijske činjenice nam ne bi smjele ostaviti oči pokrivenim budući da od svog postanka isti su konstantno i intenzivno baratali nasiljem, silom, jednoumljem, eskalacijom, ekscentrizmom i ekstremizmom...

P.S.
Obavezno (ko nije) makar prelistati oni knjigu sto je gore neko vec spomenu "Vehabizam/selefizam"... nuzno stivo za ono sto nam evo vec ionako predstoji.
Svemirski_Jebach

Post by Svemirski_Jebach »

pricaj ti irfo sta hoces...al ti i druge vehabije ste problem i ja se bojim da cete bosnjacki narod gurnuti u ambis nestanka..

problem vehabija treba sto prije rijesiti...ne dozvoliti im preuzimanje dzamija, nijedne dzamije.

ako hoces klanjati, uciti kur'an i slicno bujrum dodji, sjedi, uci itd...al da ti drzis neke lude, bolesne fundamentalisticke vazove...ne, ne...hajde u saudiju pa tamo vazi.
fia

Post by fia »

Abu FEED el-Castro wrote:Neko ih usporedi sa Amišima sto je totalno različito. Da imaju konceptualne sličnosti i mentalitet poput Amiša te da nemaju zasigurnu teznju ka narušavanju sistema i kakve takve hijerarhije ja bih prvi potpisao da odmah im se otvori i Careva i bilo koja dzamija (pod nekim naravno uslovima), što na koncu itekako ima svoje uporiste u islamu odnosno u ulozi dzamije kao institucije..
Medjutim historijske činjenice nam ne bi smjele ostaviti oči pokrivenim budući da od svog postanka isti su konstantno i intenzivno baratali nasiljem, silom, jednoumljem, eskalacijom, ekscentrizmom i ekstremizmom...

P.S.
Obavezno (ko nije) makar prelistati oni knjigu sto je gore neko vec spomenu "Vehabizam/selefizam"... nuzno stivo za ono sto nam evo vec ionako predstoji.

kad već se govori o ove knjige...

http://www.slobodnaevropa.org/article/2 ... 87867.html
BIHBOSNJAK

Post by BIHBOSNJAK »

Koliko sam mogao vidjeti i cuti,covjek koji je dao intervju,nije rekao nista nelogicno.Nemojte sad navaliti na mene,to je samo moje skromno misljenje.Mislim da bi dzamije trebale vise biti otvorene za vjernike,organizirati ucenja,predavanja za djecu,omladinu i za sve ljude koji su zainteresirani da nauce vise o Islamu.Ne ulazim u to sta bi Islamska zajednica trebala odluciti,sta dopustiti ili ne,ali mislim da bi svakako bilo pozeljno povesti racuna o nekim eventualnim propustima.U par navrata se desavalo da ljudi cekaju ezan za sabah namaz,i da se ezan ne oglasi ni tad ni narednih dana zbog propusta efendije.Mislim da se treba odgovorno pristupiti datoj funkciji.Sa predhodnim primjerom ne kazem da treba smjeniti efendiju sa njegovog mjesta(da netko ne bih pogreno shvatio)ali sigurno treba skrenuti pozornost na propuste u cilju poboljsanja i sa dobrom namjerom.
Abu FEED el-Castro

Eh pa ovo je intervju ne knjiga :shock:

Mada po mom ukusu, momku je svaka na mjestu, tamam nesto sto ja maločas izneso :D Samo ne vjerujem da ista mogu uraditi sami... :sad: Kod nas ako te kakva stranka ne prepozna za dobru reklamu sebi i ne potkači mozes :piiip: svirat a :piiiip: te slušaju... :roll:
fia

Post by fia »

Abu FEED el-Castro wrote:

Eh pa ovo je intervju ne knjiga :shock:

Mada po mom ukusu, momku je svaka na mjestu, tamam nesto sto ja maločas izneso :D Samo ne vjerujem da ista mogu uraditi sami... :sad: Kod nas ako te kakva stranka ne prepozna za dobru reklamu sebi i ne potkači mozes :piiip: svirat a :piiiip: te slušaju... :roll:

eeeeeeeee, kako da nisam shvatila da nije knjiga :D ,

samo me interesuje, što je on doživljao nakon te knjige....

e..moja gramatika :D :D ....." te knjige" :D
Abu FEED el-Castro

:D
Hantraga

Post by Hantraga »

Sarafcina wrote:

:lol: :lol: :lol: :lol:

Irfane, sto ne pokusate sa KAtolickom Crkvom ili pravoslavnom...

Posto su crkve vecinom otvorene 24/7 :lol:

A vecinom se ne koriste osim nedelje... A ujedno, zar nisu i to Allahove kuce... :D
zlata

Post by zlata »

irfann wrote:Mehmed Handžić, boreći se protiv ovakvog shvatanja, u svoje vrijeme kaže: ''Čitajući povijest muslimana u Španiji i Siciliji zapazio sam da su neprijatelji od ostataka muslimana u tim zemljama zahtijevali na prvom mjestu da odbace razlikovanje u nošnji i u nadijevanju imena. Ko ovo pomno pročita i kako treba promotri, vidjet će koliko kod nas griješe oni koji uklanjaju razlikovanje muslimana u nošnji od drugih, tvrdeći da islam nije vezan za neku uniformu, niti ovisi o ''komadiću krpe''. Takvi ljudi uistinu ne poznaju dubljeg prozrijevanja stvari, niti paze na ružne posljedice koje njihova djela mogu imati.'' (Izabrana djela, 5/254)
Totalna zloupotreba zalosne historijske cinjenice...u cilju obrane jedne druge grupe vjerskih fanatika-ekstremista...ali ovog puta ne katolickih nego muslimanskih!

Ne radi se samo o anti-islamizmu....nego o opcoj drustvenoj netoleranciji prema svim "razlicitim" manjinama. I totalno su razlicite Vehabije...koje dijeluju nasilno...kao jedna agresivna i mocna "jaka $$$" manjina...koja iza sebe ima skoro citav drzavno-drustveni-vjerski-kulturni aparat Saudijske Kraljevine....za razliku od nekadasnjih jadnih muslimanskih seljaka...iz najzabitijih sela i carsija...Alpujarras-a, Sierra Nevada-e, Sevilla-e, Jerez-a...itd...koji su bili zrtve kriscanskog fanatizma....ekstremizma...tj. nista manje niti vise...nego jednog katolickog "vehabizma-talibanizma"! Po mom razmisljanju...Talibani i Vehabije imaju vise zajednicko (u svojim drustvno-politickim stavovima) sa katolickim inkizitorima...nego s' "obicnim" bosanskim muslimanima.

Za mene....oni nisu nikakve "ikvizitorske" zrtve...nego najobicniji manipulatori...vijerski fanatici i drustveno-politicki LESINARI...koji su u BiH nasli plodno tlo....da se pretvaraju u duple zrtve....tj...zajedno sa ostalim muslimanima zrtve rata, anti-islamizma i etnickih sukoba...itd...pa sad k'o fol...opet zrtve tih istih "netolerantnih muslimana izdajnika-prelivoda" koji ih ne "tolerisu"...i koji se naizgled "pretvaraju" u Cafire.

Molim vas...koji je to nivo...razmisljanja...i prodavanja "muda za bubrege"!

Ja bi im preporucila....ako im je vec tol'ko stalo do Islama...i "Brace Muslimana" nek' idu rusiti onu hohstaplersku kraljevsku kucu Saudijaca...kojima ni jedan BiH lopov nije ravan...ili na primjer...nek' organiziraju radne akcije-po uzoru kriscanskih merhametlija (u ime "Cistog Islama") ciscenja smrada na ulicama Iskenderije i Kaira...gdje nemas gdje nogu metnut' od smeca i smrada.

Nego...bi se frajeri u trofrtaljkama "borili za Islam...i boljitak zivota muslimana"...pa pestekijama...i serdzadama u bosanskim dzamijama. Vidi se da se ne radi o njihovoj "dobroj volji", merhametu i plemenitosti...nego o BORBi ZA MOC...i uticaj...u IZ...i direktno u BiH.

Lakse bi bilo usporediti zivot nemuslimana u talibanskom Afganistanu....sa spanjolskim muslimanima....nego manipulirati s'historijskim jadima iberijskih muslimana u cilju obrane jedne grupe agresivnih vjerskih fanatika....koji danas-sutra....isto k'o fasisti u Njemackoj prije 70 godina...dok se docepaju vlasti i moci...sigurno nece vise braniti pravdu i demokraciju...gradjansko-laicko drustvo.... koje bi im omogucilo dolazak na vlast i drustvenu prihavtljivost koje bi im je takodjer "serviralo" jedno tolerantno drustvo....nego ce i silom i milom gledati kako razvaliti to isto gradjansko drustvo i stvoriti jedan Vehabistan po svom kroju.

Ko u to sumnja il'je blentav...il'se PRAVI budala.
Kwaheri

Post by Kwaheri »

tako je to s galamdzijama... gledam maloprije na FTV prilog...

sta li je krenulo krivo u tim glavama? zelja za moci ili samo ljudska glupost...

...fesat sahibije...fesat sahibije...
:(
”Kad im se kaže: “Ne remetite red na Zemlji!” - odgovaraju: ”Mi samo red uspostavljamo!” Zar?! A, uistinu, oni nered siju, ali ne opažaju” (Al-Baqara; 11, 12)
Last edited by Kwaheri on 22/02/2007 20:08, edited 1 time in total.
forUMASH

Post by forUMASH »

zena wrote: ...fesat sahibije...fesat sahibije...
.....mozel' prevod za ovo.....da i obican narod razumije.... :D
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

danas su poljubili vrata u carevoj, i presli u carsijsku....
Kwaheri

Post by Kwaheri »

forUMASH wrote:
zena wrote: ...fesat sahibije...fesat sahibije...
.....mozel' prevod za ovo.....da i obican narod razumije.... :D
meni se nesto smracilo... :(
Post Reply