IZRAEL

Dezidijat

Post by Dezidijat »

Pataren Ponthus wrote:Ma ja...zauzmes ti meni cijelu kucu i ostavis mi da zivim u spajizu,s tim da nemogu izaci ni u wc...uz to pravis plan da me iz spajiza otjeras u cumez.ti zidov,a ja palestinac.
Pametno skontano, ja sam razočaran u te jevreje i izraelce . Malo sam ih simpatiso jer su svašta preživjeli i umjesto da kao narod koji je propatio svašta bude narod koji se može saosjećati sa drugima - jevreji su postali poput svojih krvnika.

Njihove metode ratovanja i etničkog čišćenja su prekopirane od nacista, žao mi je što imitiraju naciste nad narodom koij ih nikad nije proganjao.A i činjenicada žive na tkz "Svetoj zemlji " koja je kolijevka najvećih monoteističkih vjera , uopšte ih ne sprečava da je zalijevaju krvlju.

sve u svemu - žalosno
osa

Post by osa »

Dezidijat wrote:
Pataren Ponthus wrote:Ma ja...zauzmes ti meni cijelu kucu i ostavis mi da zivim u spajizu,s tim da nemogu izaci ni u wc...uz to pravis plan da me iz spajiza otjeras u cumez.ti zidov,a ja palestinac.
Pametno skontano, ja sam razočaran u te jevreje i izraelce . Malo sam ih simpatiso jer su svašta preživjeli i umjesto da kao narod koji je propatio svašta bude narod koji se može saosjećati sa drugima - jevreji su postali poput svojih krvnika.

Njihove metode ratovanja i etničkog čišćenja su prekopirane od nacista, žao mi je što imitiraju naciste nad narodom koij ih nikad nije proganjao.A i činjenicada žive na tkz "Svetoj zemlji " koja je kolijevka najvećih monoteističkih vjera , uopšte ih ne sprečava da je zalijevaju krvlju.

sve u svemu - žalosno
postoji li podatak tko je židove iselio iz palestine ili su ošli onako trbuhom za kruhom, nekako mi se čini da su oni na tim prostorima živjeli prije današnjih palestinaca pa valjda imaju neko pravo da žive i sada, a i religijski su najstariji od monoteističkih vjera, jer su sve potekle iz judaizma.
Dezidijat

Post by Dezidijat »

osa wrote:
Dezidijat wrote:

sve u svemu - žalosno
postoji li podatak tko je židove iselio iz palestine ili su ošli onako trbuhom za kruhom, nekako mi se čini da su oni na tim prostorima živjeli prije današnjih palestinaca pa valjda imaju neko pravo da žive i sada, a i religijski su najstariji od monoteističkih vjera, jer su sve potekle iz judaizma.
Da postoji taj podatak većina ih se iselila tokom krišarskih ratova i tokom osvajanjem Jeruzalema od strane muslimana (pod vodstvom Salahadina - Sacareni ) ne znam koje godine.
Večina jevreja u Izraelu je više vezana za SAD i zemlje EU negoli su vezaniza palestinsku zemlju, Izrael im dođe kao rezerva i utjeha da više nisu nomadi.
Naravno da imaju pravo da žive al nema ju pravo da tjeraju i etnički čiste područje od palestinaca koji su na toj zemlji duže i od jevreja.

Što ja kažem - Amerika ih osilila i sad se iživljavaju. Al i to im je pogrešno
Last edited by Dezidijat on 14/10/2007 15:41, edited 1 time in total.
osa

Post by osa »

Dezidijat wrote:
osa wrote:
Dezidijat wrote: Pametno skontano, ja sam razočaran u te jevreje i izraelce . Malo sam ih simpatiso jer su svašta preživjeli i umjesto da kao narod koji je propatio svašta bude narod koji se može saosjećati sa drugima - jevreji su postali poput svojih krvnika.

sve u svemu - žalosno
Da postoji taj podatak većina ih se iselila tokom krišarskih ratova i tokom osvajanjem Jeruzalema od strane muslimana (pod vodstvom Salahadina - Sacareni ) negdje u 3ćem vijeku poslije krista.
Večina jevreja u Izraelu je više vezana za SAD i zemlje EU negoli su vezaniza palestinsku zemlju, Izrael im dođe kao rezerva i utjeha da više nisu nomadi.
Naravno da imaju pravo da žive al nema ju pravo da tjeraju i etnički čiste područje od palestinaca koji su na toj zemlji duže i od jevreja.

u redu amerika im pomaže ali amerika je daleko a oko njih nekoliko stotina milijuna arapa koji su svi bar deklarativno smrtni neprijatelji izraela, sve su to narodi navodno slavne vojničke prošlosti ali izraelu izgleda ništa ne mogu.šta je toliko jako u tom izraelu i u tom narodu.
Harrys

Post by Harrys »

Dezidijat wrote:[Da postoji taj podatak većina ih se iselila tokom krišarskih ratova i tokom osvajanjem Jeruzalema od strane muslimana (pod vodstvom Salahadina - Sacareni ) negdje u 3ćem vijeku poslije krista.

Idi bolan uci nesto.zavrsi koji razred normalne skole,pa nebi pricao ovakve gluposti.Znas li uopste kad je nastala Islamska religija.
Salahadin, (1138-1193),
Dezidijat

Post by Dezidijat »

Harrys wrote:
Dezidijat wrote:[Da postoji taj podatak većina ih se iselila tokom krišarskih ratova i tokom osvajanjem Jeruzalema od strane muslimana (pod vodstvom Salahadina - Sacareni ) negdje u 11 vijeku poslije krista.

Idi bolan uci nesto.zavrsi koji razred normalne skole,pa nebi pricao ovakve gluposti.Znas li uopste kad je nastala Islamska religija.
Salahadin, (1138-1193),
Idem ja u normalnu školu al historija mi nije glavni predmet . Kako god krišari su ih otjerali i SAD ih čuva danas.
el flaco

Post by el flaco »

osa wrote:
S obzirom koliko si nebuloza napisao u ovako kratkom postu prosto ne znam gdje da pocnem..

Postoje podaci ko je raselio Jevreje sa prostora danasnje Palestine, poceli su ih raseljavati Rimljani od onog momenta kad je hriscanstvo prihvaceno kao oficijelna vjera u carstvu. Jevrejima je data mogucnost da predju na hriscanstvo a kazna za ne pristajanje je bilo raseljavanje sirom tadasnjeg vcarstva.

Sto se tice nekakvog prava na Palestinu zbog cinjenice da su zivjeli tu do tristote godine n.e, to je argument po kojem bi npr Indijanci trebali dobiti pravo na danasnju USA, Kanadu, Abordzini na Australiju, Albanci na cijeli Balkan (mi Slaveni smo se ovdje naselili tristo godina nakon sto su Jevreji iseljeni iz Palestine) ili recimo zar nije logicnije da Jevreje vrate u Afriku, jer iz Egipta su se naselili u Palestinu a prema nekim podacima poticu sa prostora danasnje Etiopije

A argument o pravu na zemlju jer su najstarija monoteisticka religija je do jaja, kao i ostali argumenti. Mislim kakve veze ima vjera sa pravima onih ili ovih u danasnjem globalnom svijetu :? Hocemo li zivjeti i graditi medjusobne odnose na osnovu onog u sta vjerujemo :?

Kao sto rekoh, nebuloze samo takve
Harrys

Post by Harrys »

Dezidijat wrote:[
Idem ja u normalnu školu al historija mi nije glavni predmet . Kako god krišari su ih otjerali i SAD ih čuva danas.
A sto se onda hvatas tema o istoriji.Nauci prvo kad je nastala tvoja religija,ni to ne znas.I koji bolan krišari.Jesi cuo za rijec križ.I kad su križari postojali.
Dezidijat

Post by Dezidijat »

Harrys wrote:
A sto se onda hvatas tema o istoriji.Nauci prvo kad je nastala tvoja religija,ni to ne znas.I koji bolan krišari.Jesi cuo za rijec križ.I kad su križari postojali.
Ne radi mi tipka sa slovom " ž" i sad sam prekopiro ovo slovo. Pa umjesto " ž" utipko sam š . jbga greška.

A Islam je nasto u 6st. vijeku nove ere :D

p.s volim da serem i pametujem :D imam đabnu internet konekciju
Shoshana

Post by Shoshana »

Dezidijat wrote:
Harrys wrote:
Ne radi mi tipka sa slovom " ž" i sad sam prekopiro ovo slovo. Pa umjesto " ž" utipko sam š . jbga greška.

Nije bogUmi, no u 7-om :oops:
Dezidijat

Post by Dezidijat »

Shoshana wrote:
Dezidijat wrote:
Harrys wrote: A sto se onda hvatas tema o istoriji.Nauci prvo kad je nastala tvoja religija,ni to ne znas.I koji bolan krišari.Jesi cuo za rijec križ.I kad su križari postojali.

Ja znam da je u 6 tom vijeku . 8)
Harrys

Post by Harrys »

el flaco wrote: Sto se tice nekakvog prava na Palestinu zbog cinjenice da su zivjeli tu do tristote godine n.e, to je argument po kojem bi npr Indijanci trebali dobiti pravo na danasnju USA, Kanadu, Abordzini na Australiju, Albanci na cijeli Balkan (mi Slaveni smo se ovdje naselili tristo godina nakon sto su Jevreji iseljeni iz Palestine) ili recimo zar nije logicnije da Jevreje vrate u Afriku, jer iz Egipta su se naselili u Palestinu a prema nekim podacima poticu sa prostora danasnje Etiopije
jes vala,u pravu si.Proslo je 60 godina, sta se sad ima vracat unazad.
Treba da se priznaju uzajamno i pocnu da zive u miru.
Shoshana

Post by Shoshana »

Dezidijat wrote:
Shoshana wrote:
Dezidijat wrote: Ne radi mi tipka sa slovom " ž" i sad sam prekopiro ovo slovo. Pa umjesto " ž" utipko sam š . jbga greška.

Ja znam da je u 6 tom vijeku . 8)
Godina 622-a spada u sedmi vijek - pa ma sta ti mislio da znas :-)
Harrys

Post by Harrys »

Shoshi,ne zamjeri mu,coek je duboko razocaran,pa me se sve pomijesalo u glavi. :D
Prozor

Post by Prozor »

Image
Dezidijat

Post by Dezidijat »

Harrys wrote:Shoshi,ne zamjeri mu,coek je duboko razocaran,pa me se sve pomijesalo u glavi. :D
nije to,ba. Nego je problem taj što sam ja Vlah. :P Al to nema veze sa temom koja se IZRAEL.
SFSN

Post by SFSN »

....видим..... позната федерална мултиетнићност се испољава и према Израелу.....8).....а да вас приупитам колико су Јевреји пустиње купили од Палестинаца послије другог рата , па уложили зноја и труда и рада и новаца да направе нешто од пустиње нико нема одговор на та питања....

Но, научили смо да Аваз свијет боји црно-бијело....а туђе није никад бијело, него је ''наше'', јер ми испиремо мозак детерџентом који факат мирише бијело 8).....

...моја порука је : информишете се ...није све у двије боје.....
GandalfSivi

Post by GandalfSivi »

Jel' se ovo opet u nedostatku domacih, bavimo svjetskim problemima???
pitt

Post by pitt »

zasto da ne? Kad nemamo svojih problema sto ne bi palmudili o tudjim :D
xon_sa

Post by xon_sa »

A sta cemo ako palestinci vode porijeklo od kananita, koji su naseljavali palestinu prije jevreja? Jel to onda znaci da sve jevreje treba otjerati iz palestine jer im pada u vodu "argument" da je to njihova zemlja?
Dezidijat

Post by Dezidijat »

SFSN wrote:....видим..... позната федерална мултиетнићност се испољава и према Израелу.....8).....а да вас приупитам колико су Јевреји пустиње купили од Палестинаца послије другог рата , па уложили зноја и труда и рада и новаца да направе нешто од пустиње нико нема одговор на та питања....

Но, научили смо да Аваз свијет боји црно-бијело....а туђе није никад бијело, него је ''наше'', јер ми испиремо мозак детерџентом који факат мирише бијело 8).....

Koliko su to jevreji kupili pustinjske zemlje i pretvorili je u plodne oaze?
De nas ti informiši majke ti. :roll:

Ja ću ti pomoč. Sinoć je na CNN bio dokumentarac o izraelskom nastanjivanju u palestinske krajeve. O tome tko to finansira, koliko i kako izraelci kupuju zemlju od palestinaca, kako i odakle dobijaju pare za to, koje organizacije iz SAD prikupljaju pare za otkup zemlje
dokumentarac je radila ona Amanpur Christina . De pogledaj to pa se onda javi.

informisan
Shoshana

Post by Shoshana »

[quote="SFSN.....а да вас приупитам колико су Јевреји пустиње купили од Палестинаца послије другог рата , па уложили зноја и труда и рада и новаца да направе нешто од пустиње нико нема одговор на та питања....
[/quote]

Cionisticki pokret je, vise-manje legalno kupio 11% zemlje prije drugog rata. Oko 70% im je poklonjeno nakon Britanskog mandata. A to sto im je drzava jeftino prodavala zemlju konfiskovanu (citaj: otetu) arapskim izbjeglicama je druga stvar... :zzzz:
SFSN

Post by SFSN »

....добро...значи, напредак....има нешто и легално у досељавању Јевреја на те просторе....ето, чисто да се зна....8)
jefferson

Post by jefferson »

SFSN wrote:....видим..... позната федерална мултиетнићност се испољава и према Израелу.....8).....а да вас приупитам колико су Јевреји пустиње купили од Палестинаца послије другог рата , па уложили зноја и труда и рада и новаца да направе нешто од пустиње нико нема одговор на та питања....

Mali, mislim moram ti se tako obratiti, jer nevjerujem da imas preko 15 godina, ti pod hitno moras geografiju ponoviti.
kakva bola pustinja, jesil ti normalan?
Znas li ti da na svaki dolar (eto ja ti to izlicnog iskustva govorim, jer placam) koji amerikanci zrade, tri centa taxi ide Izraelu? Jel ti mislis da svijet, pa i amerikanci neznaju sta je izrael, ali i palestina?
Ti fakat nemas pomja o cemu pricas!
I otkad ti podrzavas izraelce? oni se neuklapaju u ideologiju R. karadzica, milosevica itd, jer na kraju krajeva iste metode kojima su jevreji trebali biti zbrisani s lica zemlje ste vi koristili da napravite "multietnicku RS" u kojem bi zivjeli svi PRAVI srbi iz razlicitih krajeva univerzuma!
zemo_online

Post by zemo_online »

Po me ni je sustina problema granice tj.Izraelu nikako ne pasu granice iz 1967.i hoce vise sto moze i da ostvari s obzirom na vojnu moc.Ako bi izrael prihvatio granice iz 1967. to bi bila banana drzava u pravom smislu rijeci di bi npr. zracna linija od palestinske drzave do mora bila nekih 15 km.
Osim toga,bas na tom podrucju je Izrael najgusce naseljen.
Tu je i pitanje svetog grada jerusalima za sve 3 religije.
Po meni Izrael nece jos moci dugo ovako,jer Amerika za 20 godina nece biti mocna kao danas,a Izrael bez Amerike je kao cvijet u pustinji.Zato ce Izrael morati dati drzavu Palestincima i razgraniciti se sa Sirijom i Libanonom i uspostavit prijateljske odnose jer Izrael vise treba Arape nego Arapi Izrael.
Ili to ili opci rat.
Post Reply