kad sveznajuca, usveupucena, prepotentna, pseudotolerancija oplete po psiho socijalnim, pedagosko moralnim ja si kazem - ma j...s suplju, postiram sirovi prilog i razgulim... nemam nerava ni volje za beskonacno nadje...nje sa osobama koje bh. zivot opisuju 'vjerno' kao da su svjetlosnu godinu daleko od ove zemlje...Beatrix wrote: ne znam šta te tu toliko pogađa? da, školujem se zbog sebe, ali tu su u pitanju dvije stvari: prva, da se školujem kako bih imala bolji život i posao, jer za poslove o kojima sanjam i za koje se borim da dobijem (ne, ne padaju mi s neba, borim se za njih i trudim) treba fakultetska diploma.
drugo, postoje znanja koja usvajam mimo svih škola i fakulteta, za koje nisam i ne moram biti plaćena i to je ono što je stvarno i isključivo samo za moju dušu![]()
ako govorimo o ljudima koji zaista uče i zasluženo dobiju tu diplomu, mislim da zaslužuju biti nagrađeni. jer niti je lako zaista studirati i učiti, niti je to svako u stanju, ne zbog inteligencije i ne uvijek zbog materijalne situacije (ja sam bila u očajnoj materijalnoj situaciji kad sam upisala fax, ali sam se snašla i snalazila sve četiri godine i plaćala ga), nego čisto zbog prioriteta u životu, onoga za što želiš iskoristiti svoje vrijeme: hoćeš nekoliko sati učiti a nekoliko raditi, pa i zaraditi i učiti, ili ćeš sve vrijeme koristiti za rad i zaradu.
uostalom, ne znaš koliko ljudi na ovom forumu je radilo i studiralo istovremeno. pitaš kako bi trebali biti nagrađeni ljudi koji rade od srednjoškolskih dana, a ima ljudi koji rade od srednjoškolskih dana i imaju fakultetsku diplomu. i ja sam među njima. nisam imala stalan posao od srednje škole, ali sam se morala snalaziti kako znam
zaista ne shvatam otkud sad priča o precijenjenosti fakultetski obrazovanih ljudi. mislim da nisi fer zbog te generalizacije. nisam primijetila da ovdje iko ima loše mišljenje o raji koja je završila "samo" srednju.
svako se, bez obzira na obrazovanje, bori za bolji život. i nikome nije lako...
Svaka ti cast Beatrix, na jednostavnosti kojom si opisala uzasno komplikovane procese, koje moze znati samo neko ko je prosao kroz sve to...