Dobra plata?

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
senada

Post by senada »

Beatrix wrote: ne znam šta te tu toliko pogađa? da, školujem se zbog sebe, ali tu su u pitanju dvije stvari: prva, da se školujem kako bih imala bolji život i posao, jer za poslove o kojima sanjam i za koje se borim da dobijem (ne, ne padaju mi s neba, borim se za njih i trudim :) ) treba fakultetska diploma.

drugo, postoje znanja koja usvajam mimo svih škola i fakulteta, za koje nisam i ne moram biti plaćena i to je ono što je stvarno i isključivo samo za moju dušu :) :)

ako govorimo o ljudima koji zaista uče i zasluženo dobiju tu diplomu, mislim da zaslužuju biti nagrađeni. jer niti je lako zaista studirati i učiti, niti je to svako u stanju, ne zbog inteligencije i ne uvijek zbog materijalne situacije (ja sam bila u očajnoj materijalnoj situaciji kad sam upisala fax, ali sam se snašla i snalazila sve četiri godine i plaćala ga), nego čisto zbog prioriteta u životu, onoga za što želiš iskoristiti svoje vrijeme: hoćeš nekoliko sati učiti a nekoliko raditi, pa i zaraditi i učiti, ili ćeš sve vrijeme koristiti za rad i zaradu.

uostalom, ne znaš koliko ljudi na ovom forumu je radilo i studiralo istovremeno. pitaš kako bi trebali biti nagrađeni ljudi koji rade od srednjoškolskih dana, a ima ljudi koji rade od srednjoškolskih dana i imaju fakultetsku diplomu. i ja sam među njima. nisam imala stalan posao od srednje škole, ali sam se morala snalaziti kako znam :)

zaista ne shvatam otkud sad priča o precijenjenosti fakultetski obrazovanih ljudi. mislim da nisi fer zbog te generalizacije. nisam primijetila da ovdje iko ima loše mišljenje o raji koja je završila "samo" srednju.

svako se, bez obzira na obrazovanje, bori za bolji život. i nikome nije lako...
kad sveznajuca, usveupucena, prepotentna, pseudotolerancija oplete po psiho socijalnim, pedagosko moralnim ja si kazem - ma j...s suplju, postiram sirovi prilog i razgulim... nemam nerava ni volje za beskonacno nadje...nje sa osobama koje bh. zivot opisuju 'vjerno' kao da su svjetlosnu godinu daleko od ove zemlje...

Svaka ti cast Beatrix, na jednostavnosti kojom si opisala uzasno komplikovane procese, koje moze znati samo neko ko je prosao kroz sve to...
Svemirski_Jebach

Post by Svemirski_Jebach »

karanana wrote:
Vozdra_123 wrote:
Svemirski_Jebach wrote:Ja sam u Sarajevu imao platu 2.200 KM...sto je bilo odlicno, za nekog od mozda 2 godine radnog iskustva. Ali sam to batalio...hebi ga.

Mislim da je za pravo pocetna plata kako je receno od 400-600 KM...a kasnije ide na bolje.

Ostale, slabo znam.

U NYC je sada najmanja satnica 7.25$.

Inace, ne placaju se svi poslovi po satu. Advokati su placeni fiksno, pocetna plata za osobu koja tek izadje sa pravnog fakulteta bez ikakvog radnog iskustva u velikom advokatskoj firmi je nedavno povecana na 160,000$ plus bonus godisnji od 30 - 40,000$, a svake godine raste otrpilike 20,000$...pa racunajte. Ali se ne placa po satu, nego radis stalno...a kada se placa po satu advokat, onda je to negdje oko 600$ po satu.

Isplati se biti advokat.
hajde ti sada nama reci koliko ljudi ima sansu dobiti taj posao od 160k??
vecina advokata ne pocne sa tolikim parama....
Jebachevi brojevi su vjerovatno uduplani od onog relanog i stvarnog.
Ne da mi se traziti linkove firmi, a veliki broj najvecih advokatskih firmi u NYC ima pocetnu platu od 160,000$ plus bonus, plus rast plate. Ako ne vjerujes, tvoj problem. Ja nemam razloga da lazem. Meni ni u dzep ni iz dzepa, nit ja radim, nit mi ko marke daje. Samo navodim cinjenice.

Vozdra - 98% studenata Columbia Law School ima posao odmah nakon diplomiranja. Posljednja statistika - prosjecna plata za studente Columbie u prvoj godini nakon diplomiranja - 145,000 $.

Naravno, ne pocnu svi sa takvom placom. Ako diplomiras na manje poznatom faksu, za ovaj posao moras biti medju najboljih 10% generacije, a ako si sa ovih najboljih 5 univerziteta, bez obzira na to kakve su ti ocjene.

Ako sam ja proveo toliko godine na faksu, uceci i radeci dok su drugi izlazili i zajebavali se, normalno je da hocu vecu placu. A naravno, obrazovani ljudi mogu raditi slozenije i odgovornije poslove koji se naravno i vise placaju.

Generalno, naravno da svako ko je diplomirao nije i strucnjak niti ce mozda ikad i postati. Nakon diplome potrebno je jos toliko i vise rada ali to je neka druga tema.

Sustina je u tome da ja zasluzujem da imam vecu platu od nekoga ko nema obrazovanje koje ja imam jer on ne moze raditi poslove koje ja mogu, ne zato sto nije pametan ko ja (mozda je mnogo pametniji) nego zato sto nema potrebne kvalifikacije.

Zar doktor ne bi trebao imati vecu platu 5 puta od medicinske sestre iako rade isto? Ona je zavrsila 4 razreda srednje i to je ok, radi i zasluzuje da bude placena. Ali doktor je pored toga studirao jos 6 godina, i to kako studirao (jer stvarno je medicina teska) da bi dosao do toga. Plus je odgovornost sva na ljekaru a ne na sestri. Dakle, po svemu tome zasluzuje bar 5 puta vecu placu od med. sestre.

Isto tako i sa drugim zanimanjima.

Mislim da je plata od 2000 KM za ekonomistu koji ima dosta iskustva i ako radi u dobroj firmi, mala.

Daj boze da svi koji rade bilo kakav posao imaju plate koje ce im omoguciti fin zivot. Ali, brate razlika treba i mora postojati.

Na kraju, ako je tako lako (mada je kod nas sada sve izgubilo vrijednost zahvaljujuci silnim stelama) zavrsiti faks - sto ga svi ne zavrse? Treba puno odricanja, muke, truda, rada i volje da se prodje sve to. Bar je meni trebalo i treba jos uvijek. I mislim da za to zasluzujem da budem adekvatno placen.

Mada je tacno, da dodam, i da vremenom apetiti sve vise rastu pa je ono sto je nekad bilo san, postalo smijesno. :( :x :(
Zelena Carapa

Post by Zelena Carapa »

delina wrote:moj prijatelj, ekonomista, 7 god iskustva, nedavno je promijenio posao i dobio 2000 KM plate za rukovodni posao u domaćoj mladoj i perspektivnoj firmi. Ja mu kažem da je dobio jackpot, a on meni da je to neka normala, ništa posebno, na što sam ja ostala paf.
za mene je to nedostižna plata ...
Ova plata moze biti i mnogo mnogo veca.
Deb's

Post by Deb's »

Svemirski_Jebach wrote:
karanana wrote:
Vozdra_123 wrote: hajde ti sada nama reci koliko ljudi ima sansu dobiti taj posao od 160k??
vecina advokata ne pocne sa tolikim parama....
Jebachevi brojevi su vjerovatno uduplani od onog relanog i stvarnog.
Ne da mi se traziti linkove firmi, a veliki broj najvecih advokatskih firmi u NYC ima pocetnu platu od 160,000$ plus bonus, plus rast plate. Ako ne vjerujes, tvoj problem. Ja nemam razloga da lazem. Meni ni u dzep ni iz dzepa, nit ja radim, nit mi ko marke daje. Samo navodim cinjenice.

Vozdra - 98% studenata Columbia Law School ima posao odmah nakon diplomiranja. Posljednja statistika - prosjecna plata za studente Columbie u prvoj godini nakon diplomiranja - 145,000 $.

Naravno, ne pocnu svi sa takvom placom. Ako diplomiras na manje poznatom faksu, za ovaj posao moras biti medju najboljih 10% generacije, a ako si sa ovih najboljih 5 univerziteta, bez obzira na to kakve su ti ocjene.

Ako sam ja proveo toliko godine na faksu, uceci i radeci dok su drugi izlazili i zajebavali se, normalno je da hocu vecu placu. A naravno, obrazovani ljudi mogu raditi slozenije i odgovornije poslove koji se naravno i vise placaju.

Generalno, naravno da svako ko je diplomirao nije i strucnjak niti ce mozda ikad i postati. Nakon diplome potrebno je jos toliko i vise rada ali to je neka druga tema.

Sustina je u tome da ja zasluzujem da imam vecu platu od nekoga ko nema obrazovanje koje ja imam jer on ne moze raditi poslove koje ja mogu, ne zato sto nije pametan ko ja (mozda je mnogo pametniji) nego zato sto nema potrebne kvalifikacije.

Zar doktor ne bi trebao imati vecu platu 5 puta od medicinske sestre iako rade isto? Ona je zavrsila 4 razreda srednje i to je ok, radi i zasluzuje da bude placena. Ali doktor je pored toga studirao jos 6 godina, i to kako studirao (jer stvarno je medicina teska) da bi dosao do toga. Plus je odgovornost sva na ljekaru a ne na sestri. Dakle, po svemu tome zasluzuje bar 5 puta vecu placu od med. sestre.

Mislim da je plata od 2000 KM za ekonomistu koji ima dosta iskustva i ako radi u dobroj firmi, mala.

Daj boze da svi koji rade bilo kakav posao imaju plate koje ce im omoguciti fin zivot. Ali, brate razlika treba i mora postojati.

Na kraju, ako je tako lako (mada je kod nas sada sve izgubilo vrijednost zahvaljujuci silnim stelama) zavrsiti faks - sto ga svi ne zavrse? Treba puno odricanja, muke, truda, rada i volje da se prodje sve to. Bar je meni trebalo i treba jos uvijek. I mislim da za to zasluzujem da budem adekvatno placen.

Mada je tacno, da dodam, i da vremenom apetiti sve vise rastu pa je ono sto je nekad bilo san, postalo smijesno. :( :x :(
Potpis! :thumbup:

btw, trenutno studiram ETF u Sa, s obzirom na platu- isplati li se? (Hvala!)
chinese_water

Post by chinese_water »

Deb's wrote:
Svemirski_Jebach wrote:
karanana wrote: Jebachevi brojevi su vjerovatno uduplani od onog relanog i stvarnog.

Potpis! :thumbup:

btw, trenutno studiram ETF u Sa, s obzirom na platu- isplati li se? (Hvala!)
Ako imas stelu, isplati se, ako nemas, mozda se isplati mozda se ne isplati
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Nije stvar samo u steli.

Bez obzira sta ko zavrsi, barem BiH sto se tice, pitanje je uopste hoce li uspjeti dobiti posao u struci za koju se skolovao.

U slucaju da uspije uletiti u struku, koliko mi moje licno iskustvo govori, a hvala Bogu imam ga, dobra vecina ljudi nakon kraja nekog od tehnickih fakulteta se ukopa i tu sva prica zavrsava. Smatraju da zbog zavrsenog faksa imaju pravo na sve moguce i nemoguce beneficije, i pocinju da traze hljeba preko pogace... A malo njih, na zalost, postanu strucnjaci u svom poslu. Tesko je uopste nauciti bilo koga bilo sta, jer u startu udaris na pricu "Halo, ja sam to studirao, diplomirao, o cemu pricas uopste?" a na zalost faksovi nisu tako koncipirani da bi covjeka naucili da radi posao.

Smatram da poslje faksa stvarno ucenje tek pocinje, a ako neko zeli biti profesionalac u onome sto radi onda mora konstantno uciti taman kad bi imao tri doktorata na odredjenu temu.
amrino

Post by amrino »

_BosanaC wrote:Nije stvar samo u steli.

Bez obzira sta ko zavrsi, barem BiH sto se tice, pitanje je uopste hoce li uspjeti dobiti posao u struci za koju se skolovao.

U slucaju da uspije uletiti u struku, koliko mi moje licno iskustvo govori, a hvala Bogu imam ga, dobra vecina ljudi nakon kraja nekog od tehnickih fakulteta se ukopa i tu sva prica zavrsava. Smatraju da zbog zavrsenog faksa imaju pravo na sve moguce i nemoguce beneficije, i pocinju da traze hljeba preko pogace... A malo njih, na zalost, postanu strucnjaci u svom poslu. Tesko je uopste nauciti bilo koga bilo sta, jer u startu udaris na pricu "Halo, ja sam to studirao, diplomirao, o cemu pricas uopste?" a na zalost faksovi nisu tako koncipirani da bi covjeka naucili da radi posao.

Smatram da poslje faksa stvarno ucenje tek pocinje, a ako neko zeli biti profesionalac u onome sto radi onda mora konstantno uciti taman kad bi imao tri doktorata na odredjenu temu.
:thumbup:
senada

Post by senada »

Malo je ljudi koji ce za sebe reci da nesto u svojoj struci ne znaju.. Velika vecina o sebi ili suti ili upiruci prstom u - sve one druge laike - istice i velica svoje znanje... Radi se o sujeti, tastini i uopste osobinama svojstvenim neznalicama i kompleksasima... Niko nema isti fond znanja, ali je fakat da su najveci kriticari svih drugih oni koji sami najmanje znaju, tako da njima ni jedan pocetnik ne zasluzuje vecu platu jer svi su isti, svi jednako ne znaju...
Moj savjet svim mladim sposobnim strucnjacima je da u ovakvom poslovnom okruzenju, u ovakvom sistemu vrjednovanja, sami sebi organizuju vlastiti poslovni ambijent i rade sami za sebe, odnosno da (m)uce i rabe sami sebe.
sabanss

Post by sabanss »

Za ETF se ne brini. Ako si bas mutav i ne znas se snaci ceka te 1000 KM plate + topli obrok.
mala-i

Post by mala-i »

sabanss wrote:Za ETF se ne brini. Ako si bas mutav i ne znas se snaci ceka te 1000 KM plate + topli obrok.
:)
senada

Post by senada »

bolje sa ljudima ili sam raditi dzaba nego s' neljudima za gomilu novca.

.
Last edited by senada on 12/02/2007 16:01, edited 1 time in total.
DONY

Post by DONY »

_BosanaC wrote:Nije stvar samo u steli.

BRAVO BosanaC..
senada

Post by senada »

Posao traze neznalice a poslovi traze znalce.

Onaj ko manje zna trazi vise a dobije manje, a onaj koji vise zna ne trazi nista a dobije mnogo.
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Najlakse je sada biti demagog...

Reci mladom "strucnjaku" koji je tek izasao s ETF dva puta da je strucnjak i eto ga kako aplicira na poziciju sefa tima ili po mogucnosti kakvog direktora. Reci mu da nesto ne zna i stvorio si sebi dozivotnog neprijatelja.

Od necega se mora poceti, i mali je broj onih koji pocinju od pozicije nadredjenog bilo kome, a i ti obicno rade u vlastitim porodicnim firmama. Ostali, ako su pametni, prihvatice bilo kakav posao, poceti od necega, jer je uvjek lakse s posla preci na posao nego s nule poceti negdje raditi, bez obzira kakve ko cage imao iza sebe.

Radio sam u osmom razredu, izdavao video kasete, zaradjivao za dzeparac do kraja srednje, sam sebe skolovao... Znam vrlo dobro o cemu pricam.
koler

Post by koler »

Fakat ne kontam ove sto misle da ljudi sa diplomama traze previsoke plate.
Upravo su to tipicni ogovori onih koji nemaju zavrsen fakultet i koji su puni kompleksa zbog toga. O cemu vi uopste pricate. Ima diplomu pa trazi vecu platu, pa naravno da trazi i da je to sasvim normalna pojava. Pa nije niko lud da provede pet godina (minimalno) zajebavajuci se po fax-u zato sto je to tako dobro da nemas pojma. Uopste ne kontam o cemu pojedinci ovdje pricaju. Trud se uvijek naplacivao i tako ce uvijek biti. Ja sam zavrsio fax i hvala Bogu imam odlicnu platu. Trenutno nastojim magistrirati i time imati predispozicije za jos vise...bolje...
E sad po vasoj logici ja placam 9000 KM postdiplomski studij i sigurno dobrih godina poslije posla natezanja sa knjigom. Odricanja milion stvari ali najvaznije odmora. I to bi trebalo da bude ono sto kazu bezeeeee....za sebe ucio nije za mene....to je sve suplja tamo znas...
Ma ja eto fakultete osnovali bilo im dosadno...
Ako neko ima takvo razmisljanje, bujrum upisnicu pa na fakultet pa nek onda sere treba li da ima vecu platu ili ne....
Da se razumijemo nisam protiv da svi zarade odlicnu platu ali sam ogorcen na ovakve pojedince koje srecem svakodnevno i koji zbog vlastitih neuspjeha ili objektivnih nemogucnosti zele obezvrijediti tudji uspjeh.
_BosanaC

Post by _BosanaC »

koler wrote:Fakat ne kontam ove sto misle da ljudi sa diplomama traze previsoke plate.
Upravo su to tipicni ogovori onih koji nemaju zavrsen fakultet i koji su puni kompleksa zbog toga. O cemu vi uopste pricate. Ima diplomu pa trazi vecu platu, pa naravno da trazi i da je to sasvim normalna pojava. Pa nije niko lud da provede pet godina (minimalno) zajebavajuci se po fax-u zato sto je to tako dobro da nemas pojma. Uopste ne kontam o cemu pojedinci ovdje pricaju. Trud se uvijek naplacivao i tako ce uvijek biti. Ja sam zavrsio fax i hvala Bogu imam odlicnu platu. Trenutno nastojim magistrirati i time imati predispozicije za jos vise...bolje...
E sad po vasoj logici ja placam 9000 KM postdiplomski studij i sigurno dobrih godina poslije posla natezanja sa knjigom. Odricanja milion stvari ali najvaznije odmora. I to bi trebalo da bude ono sto kazu bezeeeee....za sebe ucio nije za mene....to je sve suplja tamo znas...
Ako neko ima takvo razmisljanje, bujrum upisnicu pa na fakultet pa nek onda sere treba li da ima vecu platu ili ne....
Da se razumijemo nisam protiv da svi zarade odlicnu platu ali sam ogorcen na ovakve pojedince koje srecem svakodnevno i koji zbog vlastitih neuspjeha ili objektivnih nemogucnosti zele obezvrijediti tudji uspjeh.
Kao sto i sam rece... Nemas pojma o cemu se ovdje uospte prica. A dobro ti izgleda ide i procjenjivanje necije strucnosti i skolske spreme :-)
Svemirski_Jebach

covjek je sve dobro rekao...potpisujem.

ko da se ide na fakultet eto radi zajebancije...ko ljudima trebaju fakultetski obrazovani ljudi onako...ne nego trazi se kvalifikovana radna snaga, osnova bilo kakvog razvoja...

a znanje i kvalifikacije povecavaju cijenu rada - a rad je nista drugo do roba.

Vrlo jednostavna racunica - firma trazi onoga ko je kvalifikovan ali i onoga ko je pored toga jos sposoban da napreduje, i posto to nije toliko cesto (i vlada deficit takve radne snage) onda se to i vise placa.

Je li ja trebam raditi za 500 KM nakon toliko truda? A neko ko nije dupe pomakao i zajebavao se dok sam ja ucio nocima bez normalnog sna treba da zaradjuje isto toliko?

Ne budite smijesni...onako kompletno.
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Svemirski_Jebach wrote:covjek je sve dobro rekao...potpisujem.

ko da se ide na fakultet eto radi zajebancije...ko ljudima trebaju fakultetski obrazovani ljudi onako...ne nego trazi se kvalifikovana radna snaga, osnova bilo kakvog razvoja...

a znanje i kvalifikacije povecavaju cijenu rada - a rad je nista drugo do roba.

Vrlo jednostavna racunica - firma trazi onoga ko je kvalifikovan ali i onoga ko je pored toga jos sposoban da napreduje, i posto to nije toliko cesto (i vlada deficit takve radne snage) onda se to i vise placa.

Je li ja trebam raditi za 500 KM nakon toliko truda? A neko ko nije dupe pomakao i zajebavao se dok sam ja ucio nocima bez normalnog sna treba da zaradjuje isto toliko?

Ne budite smijesni...onako kompletno.
Nisam nigdje ni porekao to o cemu pricas, ali ispade da je fakultet jedina bitna referenca za dobru platu?

Ljudi, socijalizma i komunizma vise nema. Doba mraka je proslo. Fakultet danas zavrsava puno vise ljudi nego sto je to bilo prije 30-40 godina. I fakultet vise nije garant ni za posao, a kamo li za direktorsku fotelju do penzije i prst u uhu.

A svi koji misle drugacije ce se, prije ili kasnije, dobro razbiti od zemlju.
Rania

Post by Rania »

_BosanaC wrote:
koler wrote:Fakat ne kontam ove sto misle da ljudi sa diplomama traze previsoke plate.
Kao sto i sam rece... Nemas pojma o cemu se ovdje uospte prica. A dobro ti izgleda ide i procjenjivanje necije strucnosti i skolske spreme :-)
Znao koler o cemu prica ili ne, ja ovo sto on napisa potpisujem. ;-)
senada

Post by senada »

Bosanac, poznajem (a sigurna sam i ti) pametne, vrijedne, ambiciozne ljude koji su poceli vlastiti biznis od nule u vlastitom domu, u pocetku s' oskudnim imanjem ali s' pozamasnim znanjem. Danas su vlasnici u svijetu priznatih mega kompanija.Takvi se nikada nisu dali utopit u stereotipne poslove, iako su im bili na domaku ruke. Bili su i ostali posteni, neovisni, hrabri, i sto je najvaznije vjerovali su u sebe, sami su slijedili samo svoj put, dakle nisu si dopustili "pomoc" koja je potrebna onima koji drugacije (vjeruju da) ne mogu funkcionisat, iz odredjenih mozda opravdanih razloga.
Znam ljude koji su za ljubav roditelja promasili karijeru i pored dipl.vss nikada nisu znali raditi svoj posao, ali znam one entuzijaste koji nemaju adekvatnu strucnu spremu a vrsni su majstori svoga zanata i uspjesni biznismeni i ljudi.
Po mome shvatanju u ovo vrijeme divljeg kapitalizma, svi ljudi, prvenstveno mladi, bez obzira na vrstu sk.spreme grijese prema sebi ako barem ne pokusaju sami pokrenuti vlastiti biznis, neovisno koje ce raspolozivo znanje (usavrsavat) i pretvarat u novac - bilo fizicke il' intelektualne prirode svejedno je.
Duboko sam uvjerena da taj put do uspjeha jeste najtezi, ali u svakom smislu je najproduktivniji.
Vrijedi pokusati raditi za sebe, za pocetak barem honorarno.
Last edited by senada on 12/02/2007 17:22, edited 1 time in total.
Svemirski_Jebach

naravno da diploma nije garant nicega...i naravno da ima bezbroj primjera ljudi koji su napravili biznis bez ikakve skole.

ali poenta je u necemu drugom, fakultetska diploma nije beznacajna kako je se pokusava pokazati ovdje...to je ipak kvalifikacija za odredjene poslove, medicina, pravo, inzinjeri i slicno..

postoje poslovi za koje takva specificna kvalifikacija nije potrebna, i koji se mogu uspjesno raditi bez fakulteta...ali primjer amerike, bez diplome collega je sada jako tesko naci bilo kakav posao sa boljom buducnosti.
Dezze

Post by Dezze »

_BosanaC wrote:
Koler je upravu pa ti Bosanac pricaj sta hoces. Zna ovaj itekako o cemu prica...
koler

Post by koler »

Niti sam niti cu iciju strucnost procjenjivati ali sigurno necu dati da neko podcjenjuje ono do cega se teskom mukom dodje. Ne ulazim u analiziranje nicije strucnosti i rekao sam da se par likova javilo koji su iznijeli svoje misljenje da je diploma nepotrebna i manje vise covjek uci radi sebe. Zajebase sve mislioce....ali nebitno u pozadini ostade manja plata.
Diploma je ulaznica a ostalo je stvar sposobnosti i to niko ne moze da ospori. Niko nikad nije spomenuo da milion uspjesnih ljudi nema zavrsene visoke skole to je tako. Koliko je takvih 1%, 2% mozda 5% bili skolovani ili ne koliko je uspjesnih privatnih poduzetnika. Ako si medju njima svaka cast ali ako nisi sta onda. Mislim da ovdje upravo govorimo o onima koji nisu i ljudi koji zaradjuju plate dakle "smrtnici". Nazalost znam bruku pravih kreativaca, mojih prijatelja, ali im talent ostade "cucati" godinama bez ove ulazne vize. Neko rece doba mraka proslo ali i dalje nije upalio svjetlo pa pogledao da jos nijedna jaca pozicija u iole normalnoj firmi sa normalnom platom nije objavljena a da se ne trazi fakultet. Idu cak dotle da u bankama za kreditne analizatore dakle za komercijaliste traze fakultete radi boljeg odnosa sa klijentima. Vidis da je nepotrebna nebi ni privatne kompanije sve vise i vise ulagale u edukaciju i profesionalno osposobljavanje svog kadra. Dosli su neki tobe neki nisu ali doci ce....polako. Spomenu se da nema vise prst u uho pa do penzije i to je tacno svaki dan novi izazov ali ja cu lagano ali sigurno sa svojom politikom dogurati da mi se manje ruke tresu pa cu valjda nekako i da pogodim uho. Ma, dzaba se raspravljati svako ima svoje i svako je gospodar svoje sudbine.
senada

Post by senada »

Svemirski_Jebach wrote:naravno da diploma nije garant nicega...i naravno da ima bezbroj primjera ljudi koji su napravili biznis bez ikakve skole.

ali poenta je u necemu drugom, fakultetska diploma nije beznacajna kako je se pokusava pokazati ovdje...to je ipak kvalifikacija za odredjene poslove, medicina, pravo, inzinjeri i slicno..

postoje poslovi za koje takva specificna kvalifikacija nije potrebna, i koji se mogu uspjesno raditi bez fakulteta...ali primjer amerike, bez diplome collega je sada jako tesko naci bilo kakav posao sa boljom buducnosti.
upravo zato mozda nevjesto ali iskreno i argumentovano sa najboljim namjerama pokusavam barem podstaci ljude da sami cijene svoje znanje, svoj rad i sebe uopste, bez obzira na skolsku spremu... nedavno sam se frapirala kad sam procitala oglas kojim poslodavac trazi srednjoskolca elektrotehnicara smjer informatika da zna (parafraziram) raditi u paskalu, vindous, linuxu, c#, c++, c+, delfi, html, php, korel, java skript, fotoshop, maj skul, (budem pronasla oglas nemoj mi se smijati na "znanju" :lol: ) uz aktivno znanje engl. jezika, polozen vozacki 'b' kateg. - puno radno vrijeme za nevjerovatnih 800km! naravno nisam mogla odoliti pa sam se javila na oglas onako kako gonic robova zasluzuje... to je to poslovno okruzenje koje se i ovdje marketinski lukavo podstice sa stravicno ponizavajucim sistemom vrjednovanja protiv cega se barem mladost i pamet moraju izboriti, bez obzira na obrazovni status, jer u suprotnom su sa ili bez diploma obicni robovi. :sad:
putnik29

Post by putnik29 »

Plata---

Ovo je naravno najosjetljivija tema diskusije u okviru zivota i rada jer radi se o izvoru egzistencije, a malo i o tome sto svako od nas, bez obzira kakvu obrazovnu podlogu ima, smatra da zavrijedjuje nesto...

Imam vise od jedne fakultetskih diploma sto ne znaci da sam niti bilji niti "na osnovu toga" u startu bolje placen od nekog ko iste nema. radi se o sljedecem, savremeno drustvo placa rezultate rada, obrazovanje je manje bitno, ali treba imati na umu da se do rezultata lakse dodje nakon nadgradnje koju pruza visoko obrazovanje. Medjutim, i ovo je individualno jer, licno poznajem ljudi s fakultetskim, magistarskim i doktorskim zvanjima koji nisu u stanju kreirati vrijednost, a isto tako znam dosta osoba koji to rade bolje...

Neki dan sam bas o ovome pricao s jednom kolegicom. Ja imam za ovdasnje (americke) prilike vrlo solidna primanja, ali ona, bez fakulteta, ima veca. Medjutim ona je uspjela bez formalne diplome da razvije sposobnost ostvarivanje vrijednosti u poslovanju i to je ono sto se placa.

Diplome koje imamo (fakultetske, magistarske i doktorske) su SAMO potvrda da smo savladali odredjeni nastavni plan i program, i kao takve garantiraju nam neke statutarne prednosti tipa, ako si doktor nauka onda si akademik itd... ali to nema veze s platom i sposobnoscu. Neke stvari se ne mogu nauciti, vec se moraju iskustveno steci.
Post Reply