tablete za kontracepciju

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

cHupjahalic@

Post by cHupjahalic@ »

@mamica Sa 24 godine se ne treba ici cesce kod ginekologa, svako 3. godine je procedura, a naravno ako djevojka/ zena ima komplikacija onda su cesce kontrole preporucljive. :)
Obavezno kontrolisite same svoje grudi (najbolje kad se tusirate). :)

@Hierarchia Injekcija koju tempora spominje sadrzi hormon gestagen. :)
Hierarchia

Post by Hierarchia »

cHupjahalic@ wrote:@mamica Sa 24 godine se ne treba ici cesce kod ginekologa, svako 3. godine je procedura, a naravno ako djevojka/ zena ima komplikacija onda su cesce kontrole preporucljive. :)

Znam da postoje i one kombinovane sa estrogenom, ali mislila sam na pomocna sredstva koja se dodaju u takve injekcije sa kontinuiranim djelovanjem. Naime, citala sam negdje da im se doda jos neki sastojak koji uzrokuje dugotrajna ostecenja srca i krvnih sudova. Ali, na tom principu funkcioniraju svi lijekovi - imas lijek a u svakom dodatak koji steti necemu drugom.
Nedavno sam pricala sa jednom farmaceutkinjom koja kaze da se i one pilule za jacanje (npr. omega-3, pilule sa maticnom mlijeci - kod nas vrlo popularan Royal Jelly) oblazu bojama i aditivima koji dogotrajno ostecuju probavne organe i dokazano su kancerogeni. :roll:
Hierarchia

Post by Hierarchia »

medda wrote:Mislim da ce vam oci poiskakati kad dodam na Temporu da se vecina zena u Holandiji poradja kod kuce.
A kako su im kuce slijepljene i super izolirane mene komsija izludi svojim klavirom i betovenom. Mogu misliti kako bi se uzivili i uz kokice slusali da mu se zena poradja. A da ne pricam o komplikacijama koje u bolnici sa adekvatnom aparaturom predstavljaju malu salu a kod kuce mogu zivot upropastiti ili ubiti zenu/dijete.
Mnoge zene koji su se porodile u kuci kazu da porod nije stresan, opustenije su,sve nekako lakse prodje. Neke zene pri samom prisustvu nepoznatih osova (doktor, babice) i hladan i neudoban prostor i polozaj ne mogu da se opuste i porod tece sporije.
S druge strane, postoji niz rizika. Mislim da se ne bih zbog njih ipak upustila u porod kod kuce, ali zene cija je trudnoca protekla glatko i koje nemaju nikakav rizik, mogu bez brige da se odluce na to.
mamica papucarka

Post by mamica papucarka »

Hierarchia wrote:
medda wrote:Mislim da ce vam oci poiskakati kad dodam na Temporu da se vecina zena u Holandiji poradja kod kuce.
A kako su im kuce slijepljene i super izolirane mene komsija izludi svojim klavirom i betovenom. Mogu misliti kako bi se uzivili i uz kokice slusali da mu se zena poradja. A da ne pricam o komplikacijama koje u bolnici sa adekvatnom aparaturom predstavljaju malu salu a kod kuce mogu zivot upropastiti ili ubiti zenu/dijete.
Mnoge zene koji su se porodile u kuci kazu da porod nije stresan, opustenije su,sve nekako lakse prodje. Neke zene pri samom prisustvu nepoznatih osova (doktor, babice) i hladan i neudoban prostor i polozaj ne mogu da se opuste i porod tece sporije.
S druge strane, postoji niz rizika. Mislim da se ne bih zbog njih ipak upustila u porod kod kuce, ali zene cija je trudnoca protekla glatko i koje nemaju nikakav rizik, mogu bez brige da se odluce na to.
ni ja se nisam usudila na porod u kuci :-) nema sanse :-)
jos me je prepao prijatelj od mog muza pricom, kako su on i njegova zena sve organizovali za prirodan porod kuci, dosla babica i doktor, a na kraju je po zenu morala doci Hitna i transportovat je u bolnicu na carski rez, jer se sve iskomplikovalo :-)
Oni pripremili svjecice, muziku... ali eto...

Hijerarhija... meni ni u bolnici nije bilo stresno. Ja i muz smo se zajebavali i zacas nam proslo :D Hvala Bogu pa je sve teklo onako kao sto treba :)
medda

Post by medda »

Jeste u pravu si. To se i navodi kao razlog porodjaja kod kuce. Tvoj krevet, tvoja soba...
Al ja mislim da bih ja cijelo vrijeme kontala da me komsije mogu cuti i ne bi se mogla opustiti. U tim momentima se to vjerovatno sve zaboravi.
Neka kazu iskusne... :)
tempora

Post by tempora »

Hierarchia, koliko sam upoznata, ova kontraceptivna injekcija nije nista stetnija od ostalih.Mozda grijesim?
Ja sam u sustini protiv bilo kakve kontracepcije osim kondoma. :) Samo jednom, nekih 6 mjeseci sam koristila standardnu pilulu marvelon koja me je apsolutno fizicki i psihicki izoblicila.Za injekciju sam se odlucila zbog nedavnog poroda i trenutne osjetljivosti, a srecom, pa ovaj nacin kontracepcije podnosim bolje. Prednost iste je ta,( ako uopste ima prednosti) sto se ubrizga jednom u tri mjeseca i (meni) menstrualni ciklusi nisu vise bolni. No naravno, svaka zena drukcije reaguje na kontracepciju.

Sto se tice poroda kod kuce, ko voli neka izvoli, mada porod u Holandiji, u bolnickom krevetu ne nudi skoro pa nikakve prednosti spram kucnog kreveta-osim da u zadnjim momentima, specijalista moze biti blizi.

Ja sam se poradjala 36 sati, od cega je 2 sata dijete bilo u kanalu i nakon silne iscrpljenosti, bolnicka sestra mi je tri puta sjedala na stomak kako bi "istisnuli" bebu. Nakon poroda, tri sata kasnije, bukvalno sam izbacena iz bolnickog kreveta i poslata kuci-da se popnem na treci sprat. :)
Posto trudovi ni nakon 24 sata nisu isli kako treba, data mi je krajnje zastarijela metoda ubrzanja otvaranja koja se skoro vise nigdje ne koristi, a ujedno je i krajnje jeftina.
Rezultat svega, je da trenutno imam ukljestenje bedara i da ne nabrajam.
Na zalost, po statistikama, samo jedna na 10 zena koje su rodile docnije nema odredjenih problema.
U Holandiji, zemlji kalvinizma, propagira se "prirodno" pa su zbog toga pregledi majke i bebe-te pomoc istima svedeni na amaterstvo. A valjda svi znamo, da "prirodno" nismo isto nadareni i da nam je fizionomija drukcija.

I danas sam posebno razjarena na kompletan sistem, jer evo novi kabinet zeli naceti zakon o abortusu, sto bi znacilo, ako ga parlament usvoji, da ce se vlast direktno mijesati u odabir zene i njene razloge za abortus. :oops:

Dok je sa druge strane, pocev od trudnickog, poroda, obdanista, skolstva, sve na odvratno niskoj razini.

Ja zaista ne znam da li zene danas smatraju da su ostvarile svoja prava i zasto se tako malo njih bori za isto. Kakva emancipacija, kakvi bakraci! :(
mamica papucarka

jel neko koristi flastere???
dacina_curica

Post by dacina_curica »

Tempora draga, ja se sad isprepada.......Jel' ovo tipican tretman u Holandiji ili je poprilicno slicno i po ostalim djelovima "planete"?.....Narocito me zanimaju iskustva zena u USA........
tempora

Post by tempora »

dacina_curica wrote:Tempora draga, ja se sad isprepada.......Jel' ovo tipican tretman u Holandiji ili je poprilicno slicno i po ostalim djelovima "planete"?.....Narocito me zanimaju iskustva zena u USA........
Nemas razloga za strah. :) Svaki porod je prica za sebe i pravila nema!!! Ako je vjerovati najnovijim informacijima i Holandija ce konacno morati poslusati glas zene pri porodu. U svim okolnim zemljama, ( barem koliko ja znam) situacija je puno bolja i sredjenija.
Ja sam u sustini imala pravo na epiduralnu samom cinjenicom da je otvaranje trajalo izuzetno dugo i da se ona moze primijeniti do 5 cm otvaranja. No, strucnjaci lako i bez problema izbjegavaju ovakav vid "pomoci" jer se eto propagira "prirodno" ( cime nismo svi obdareni) i neces dobiti direktan odgovor "ne moze" vec ce ti se reci da nocu nema anesteziologa :D Troskovi ovdje igraju glavnu i osnovnu ulogu, iako ja mjesecno osiguranje placam 130 eura i naravno snosim velikim dijelom opet troskove poroda.
U nedavnim istrazivanjima, pokazuje se da su babice-koje te poradjaju ( nema tu specijalista/ginekologa, osim ako nisi naznacena "medicinski") izuzetno nestrucne, da je cijeli proces trudnoce i poroda vrlo povrsan, da se prebrzo pribjegava rezanju i sl zbog nedostatka vremena i neznanja itd itd.

Zbog istoga, odlucila sam slijedecu trudnocu prosetati po Evropi. Pa gdje se zateknem. :D
encian

Post by encian »

tempora wrote:
dacina_curica wrote:Tempora draga, ja se sad isprepada.......Jel' ovo tipican tretman u Holandiji ili je poprilicno slicno i po ostalim djelovima "planete"?.....Narocito me zanimaju iskustva zena u USA........
Nemas razloga za strah. :) Svaki porod je prica za sebe i pravila nema!!! Ako je vjerovati najnovijim informacijima i Holandija ce konacno morati poslusati glas zene pri porodu. U svim okolnim zemljama, ( barem koliko ja znam) situacija je puno bolja i sredjenija.
Ja sam u sustini imala pravo na epiduralnu samom cinjenicom da je otvaranje trajalo izuzetno dugo i da se ona moze primijeniti do 5 cm otvaranja. No, strucnjaci lako i bez problema izbjegavaju ovakav vid "pomoci" jer se eto propagira "prirodno" ( cime nismo svi obdareni) i neces dobiti direktan odgovor "ne moze" vec ce ti se reci da nocu nema anesteziologa :D Troskovi ovdje igraju glavnu i osnovnu ulogu, iako ja mjesecno osiguranje placam 130 eura i naravno snosim velikim dijelom opet troskove poroda.
U nedavnim istrazivanjima, pokazuje se da su babice-koje te poradjaju ( nema tu specijalista/ginekologa, osim ako nisi naznacena "medicinski") izuzetno nestrucne, da je cijeli proces trudnoce i poroda vrlo povrsan, da se prebrzo pribjegava rezanju i sl zbog nedostatka vremena i neznanja itd itd.

Zbog istoga, odlucila sam slijedecu trudnocu prosetati po Evropi. Pa gdje se zateknem. :D
dodji u japan! porodila se od prijatelja zena i mi otisli 2 dana nakon poroda. i frapirali se. sistem je ovakav: zena se porodi (ne znam doduse kako to fercera), i svaka zena ostane u bolnici najmanje 5 dana da se ONA oporavi. u to vrijeme sestre donose i odnose bebu na zahtjev mame, presvlace je i td. mama fakticki samo doji ako joj je to drugo dijete. ako joj je prvo, taj period sluzi da mamu nauce kako da doji, da presvlaci, da je smire da se ne prepadne. nevjerovatno. ko dodje u japan primjetit ce da su im djeca pravo normalna a majke prave zenke, nema nervoze ni oko cega, ni kad beba place. ma super su!
encian

Post by encian »

cHupjahalic@ wrote:@mamica Sa 24 godine se ne treba ici cesce kod ginekologa, svako 3. godine je procedura, a naravno ako djevojka/ zena ima komplikacija onda su cesce kontrole preporucljive. :)

ja napisan negdje podug elaborat o HPV-u. mozda sam trebala dodati da infekciju najcesce ne karakterisu nikakvi simptomi. HPV je neizljeciv. jednostavno zivis s njim, pa ako imas onaj koji izaziva rak, onda tu papa sluzi da sprijeci. ima jos i drugih koje zena sama niti moze osjetiti niti moze otkriti, a ne prenose se iskljucivo seksualnim putem.
encian

Post by encian »

dacina_curica wrote:
encian wrote:isla sam ginekologu redovno od gimnazije i nit me stid nit mi je problem. dugo sam bila jedini izvor informacija zenskima u razredu, sto kad skontas da je SA i gimnazija zvuci porazno. i dan danas dosta tih cura ne ide ginekolu, i ako ide lazu da su djevice da ih ne bi pipkao.
E ovo fakat ne kontam.... :? Zasto se djevojke toliko ustrucavaju posjetama ginekologu.....Jel' ne shvataju da je to samo za njihovo dobro? Ili jos uvijek zive u zabludi da muskarci postaju ginekolozi samo da bi zavirivali zenama "u gace" (da izvinete)?......Mislim totalno bezveze......
ma situaciju je malo popravila profa hemije na kraju cetvrtog kad je dosla i ispricala nam iskustvo njene prijateljice ginekologa. navodno joj je dosla djevojka od 17 godina sa krastama do po bedara. cura je samo molila da ne zove roditelje jer ne znaju da ima momka, a morala je jer je morala poslat nju u bolnicu na lijecenje. prokomentarisala je i kako to mora dugo da ima i kako joj ne bi morala zvati roditelje da je otisla kad je prvi put osjetila. onda su neke otisle napokon, a ja sam tad otisla i rekla "ja dosla da vidite slucajno ima li sta" :-D
SaraLe

Post by SaraLe »

Jednom godisnje, obavezno idem kod ginekologa 8)
A tablete za kontracepciju mi ne trebaju :D
Qler

Post by Qler »

pih... ja znam da ja izdvajam mjesecno oko 14KM :D za neke tablete koje draga koristi... e sad... ona je isla kod ginekologa i on joj je preporucio te i ona se ne zali... ali znam da nije htjela da kupuje na svoju ruku bas zbog tih nekih nuspojava... u glavnom... ja nisam primjetio da joj rastu brkovi :D
encian

Post by encian »

:lol:

super ideja. neka dragi placa ako hoce da "radi" bez brige. :lol:

super. jos onda njega krivis sto si nervozna. :lol: joj qler sto nisi prije dosao to da kazes :-)
Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

a jel vama zenskoj vjeri po pitanju svih tih tegoba pomaze sta onaj caj pelinovac? :roll: :roll:
encian

Post by encian »

:-) to je valjda alkohol, al nesto mi govori da znas.... :-)

pomaze melisa iliti maticnjak iliti djevojacke suze....
zena21

Post by zena21 »

dacina_curica wrote:
encian wrote:isla sam ginekologu redovno od gimnazije i nit me stid nit mi je problem. dugo sam bila jedini izvor informacija zenskima u razredu, sto kad skontas da je SA i gimnazija zvuci porazno. i dan danas dosta tih cura ne ide ginekolu, i ako ide lazu da su djevice da ih ne bi pipkao.
E ovo fakat ne kontam.... :? Zasto se djevojke toliko ustrucavaju posjetama ginekologu.....Jel' ne shvataju da je to samo za njihovo dobro? Ili jos uvijek zive u zabludi da muskarci postaju ginekolozi samo da bi zavirivali zenama "u gace" (da izvinete)?......Mislim totalno bezveze......
encian wrote:papa test svakih godinu dana obavezno svima!

Potpisujem......Zasto ne otici na rutinski pregled, uraditi papa test (koji traje par sekundi) i biti miran godinu dana?

Od svoje 20te idem ginekologu redovno jednom godisnje. Uradim papa test i UZ grudi, i mirna sam. Rekli su mi da bi od iduce godine (kad mi bude 35 :oops: ) trebala uraditi i mamografiju.

Ni ja fakat ne razumijem zene koje se ustrucavaju otici na ovakve preglede. Ma dajte ba, to je sasvim normalno. Fakat se nekad zapitam u kojem dobu zivimo :roll: :roll:
Bosanac sa dna kace

encian wrote::-) to je valjda alkohol, al nesto mi govori da znas.... :-)

pomaze melisa iliti maticnjak iliti djevojacke suze....
ama nije bona ona ti alkohol, to je gorko ko cemer nemers jedan mali dec da popijes, al kazu da pobije sve bacile u stomaku i da pomaze protiv grceva! :-)
a za melisu sam cuo! joj price....ispircam vam cim imadnem vremena! :lol:
a jel to melisa ima 3 naziva ili su to 3 razlicita caja? :roll:
encian

Post by encian »

ma pelin, nije pelinovac. pelinovac je rakija sa travama (a mozda i grijesim sto se rakije tice :shock: ). i pazi koliko toga pijes, nije bas zdravo u velikim kolicinama.

ono je sve ista trava, razliciti nazivi...
Bosanac sa dna kace

ah ja pelinovac je rakija, jah i mene vec pocinjem zaboravlajt nase domace.... :roll:
mamica papucarka

Bosanac sa dna kace wrote:ah ja pelinovac je rakija, jah i mene vec pocinjem zaboravlajt nase domace.... :roll:
zar nije Pelinkovac :?
nemoj da bi ko pio rakiju sa tabletama :D halooo :D
urbanagerila

Post by urbanagerila »

Sto? 100Andola i litru loze za temperaturu ko rukom ... :D
Dog_Father

Post by Dog_Father »

Qler wrote:pih... ja znam da ja izdvajam mjesecno oko 14KM :D za neke tablete koje draga koristi... e sad... ona je isla kod ginekologa i on joj je preporucio te i ona se ne zali... ali znam da nije htjela da kupuje na svoju ruku bas zbog tih nekih nuspojava... u glavnom... ja nisam primjetio da joj rastu brkovi :D
Samo se ti zajebavaj. Nek' ti mala vidi sta pises, i mozes odmah traziti azil Cileu. BTW rastu li joj dlake po prsima? :D
shin

Post by shin »

Dog_Father wrote:
Qler wrote:pih... ja znam da ja izdvajam mjesecno oko 14KM :D za neke tablete koje draga koristi... e sad... ona je isla kod ginekologa i on joj je preporucio te i ona se ne zali... ali znam da nije htjela da kupuje na svoju ruku bas zbog tih nekih nuspojava... u glavnom... ja nisam primjetio da joj rastu brkovi :D
Samo se ti zajebavaj. Nek' ti mala vidi sta pises, i mozes odmah traziti azil Cileu. BTW rastu li joj dlake po prsima? :D

Ima da mu uzme onaj sat sto je guzovace dobio Image
Post Reply