Biblija i trojstvo

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Shoshana

Post by Shoshana »

howyesno wrote:
amrino wrote:Preporucujem knjigu "Biblija, Kur' an i nauka" koju je napisao Maurice Bucaile (nisam sigurna da se ovako pise- ne zamjerite) ima dosta zanimljivosti i na vrlo jednostavan nacin je objasnjeno mnogo stvari izmedju kojih i to sto te zanima...
hvala na savjetu, potrazit cu knjigu.

ipak moram istaci da ovdje ima jako puno kontradiktornosti... dok jedni tvrde da se trojstvo spominje u samoj Bibliji drugi to osporavaju i tvrde da se pojavilo tek u 4. stoljecu?! dakle radi se o ogromnoj i ne zanemarivoj razlici...
ako je pak trojstvo zaceto u 4. stoljecu to se moze smatrati modificiranjem biblije pa i same vjere. u tom slucaju se moze postaviti pitanje autenticnosti danasnje Biblije, odnosno koliko je zaista mogla zadrzati autenticnost ako su je vec, ako se ne varam, 325 godine poceli modificirati?

siguran sam da ima jos ljudi koje interesuje data tema pa bih zamolio sve ucesnike da temi pristupaju bez ikakvih predrasuda i da ne iznose teze tipa rekla-kazala nego da se iznose samo cinjenice i potvrdjene informacije.
Evo, ja bih zaista odgovorila na mnogo sta sto se ovdje spominje, ali upravo zbog onoga sto, cini mi se Bosanac napisa, ne mogu. Zato te i upitah na prvoj stranici da li te zanima krscanska teologija ili historija religije. Ovako rizikujem da nekoga svojim odgovorom uvrijedim.

Sa stanovistva historije religije - biblija nije nastala u cervtrom vijeku, nego je kanonizovana u cetvrtom vijeku (387 n.e.), no 27 knjiga kanonizovanih 387 se spominju jos u trecem vijeku kod Aleksandrijskog biskopa.

Sveto trojstvo je prihvaceno od strane krscanskih poglavara na prvom Nikejanskom zboru (napomena za ove neke dobrodusne, nema nikakve razlike izmedju onoga kad neko kaze "sva se ulema slozila oko toga koji su hadisi ispravni, a koji nisu" i kada neko kaze "svi krscansli poglavari se slozili na Nikejanskom zboru oko krscanskih kanona").

Takodje, sa stanovistva historicara religije, Bucaille (cija knjiga ti je preporucena) je je apologetik koji je tu knjigu pisao po narudzbi i taj se rad ne smatra se naucnom studijom.

Od novog testamenta, najstariji je onaj po Marku, zatim otprilike u isto vrijeme Luka i Matej, a najmladji (i najpopravljaniji) je po Ivanu. Zanimljvo je da vecina naucnika tvrdi da su Luka i Matej, osim Marka, uzor za svoja evandjelja nalazili u jos jednom zajednickom izvoru - o kojem danas ne znamo nista. Ukoliko te zanimaju ostala evandjelja (bar ona o kojima nesto znamo) procitaj od Elaine Pagels: The Gnostic Gospels.

Ukoliko te ne zanima ovo nego teologija (dakle kako katolicka crkva ovo dozivljava i objasnjava) najbolje bi ti bilo da zazdijes u prvu crkvu pa priupitas velecasnog.
Jonx

Post by Jonx »

Ljubitelj Zabara wrote:
Zasto je muslimanima tako tesko shvatiti Sveto Trojstvo!? Iako priznaju i iscitavaju Evandjelje, priznaju Isusa, oni se ipak oglusuju o Njegove upute i naredbe. Muslimani ne priznaju Isusa kao Sina Bozjeg, ne vjeruju da je Isus uskrsnu nego kazu „njima se ucinilo“, ne krste u ime Oca i Sina i Duha Svetoga, dakle neposlusni su mu i nisu culi Njegovu Riječ.
Pa ne verujem u Sveto Trojstvo, nego u Bozje jedinstvo.
Drugo, Jevandelja su mnogo puta prepravljana, tako da su u njima izmesane Bozje i ljudske reci. U njima postoji preko 5000 neslaganja. To nije nikakva tajna.
Takodje, slavljenje svetaca smatram idolopoklnostvom. Samo se Bog slavi.
Da, naravno, ne verujem da je Isa a.s. sin Bozji, nego pretposlednji Bozji poslanik.
Zato je tebi tesko da poverujes u Ku`ran Casni, kada se zna da nema nijednog neslaganja, cak suprotno, sve sto je napisano, obistinilo se... ali bas sve ! ... a verujes u nesto sto je dokazano da je prepuno gresaka?
Odgovorit cu ti na ovo pitanje, bez namjere da ikoga uvrijedim.
Ne vjerujem u Ku`ran, kao ni u to da je Isus poslanik, uz to jos i predposljednji. Cijelu pricu oko rupa u Bibliji dozivljavam kao pokusaj pravljenja mjesta za narednog poslanika koji nama krscanima nije obecan. Obecanog Branitelja - Duha Svetoga Isus nam je poslao i bas tom snagom Duha Svetog svjedocim i klicem: Isus i Otac jedno su, Put i Istina i Život!
Dolina avalona

Post by Dolina avalona »

Zasto se Isus molio Bogu ako je on sam bio Bog!? :roll: :shock:
patrius

Post by patrius »

Ma ja ba,svako ima svoje misljenje i svoju percepciju vjere te je uzalud o tome raspravljati.Ali to je problem o kojem pricam,svi ti "vjernici" nastoje da prevaspitaju nevjernike i inovjernike.Tu nastaje zlo...
Razmjeran

Post by Razmjeran »

gladna sam wrote:
_BosanaC wrote:
gladna sam wrote:Sveto trojstvo je izglasano/uvedeno na nikejskom saboru cetiri stoljeca poslije smrti isusa ako se nevaram
Svi oni koji su se drzali starog vjerovanja..u jednog Boga sto i stoji na pocetku biblije proglaseni su herezom..sve dotadasnje knjige vezane za vjeru i biblije koje su se kosile sa novim stvarim, uvedenim na saboru unistavane su ili prepravljane!
Ne samo to, nego je na Nikejskom saboru i sam Isus proglasen sinom Bozijim.
da crnjak bude veci, razlika u glasovima za i protiv bila je vrlo malena, a inace sve pokrenuto u politicke svrhe, jer kontrolisanje vjere znacilo je kontrtolisanje sirokih narodnih masa..
tada je crkva postavljena kao jedina koja moze "komunicirati" (?) s Bogom

Dokle su ljudi jos tada otisli da se cak i glasalo :roll: :roll: :roll:
Ljubitelj Zabara

Post by Ljubitelj Zabara »

Ma jok, ne vredjas ti mene, niti se trudim da te preobratim. Taman posla. :)
Samo neslaganja u Bibliji su ogromna, zato je doslo do izdvajanja razlicitih sekti ( mozda pregrub izraz ) u hriscanstvu. Tako jedni prizanju odredjena Jevandjelja, drugi ne priznaju , i tako dalje. Upravo zbog njihovih neslaganja.
Ta neslaganja su velika. Imao sam knjigu koja taksativno navodi ogroman br. tih neslaganja, pa na primer na jedan isti dogadjaj u jednom Jevandjelju stoji jedna verzija, a u drugom, verzija koja ponistava prethodnu i govori suprotno. Frapantno.
Drugo, tumacenje Bozjeg Bica kroz Sveto Trojstvo je ljudska izmisljotina. Ukratko, dogovor izmedju hriscanskih autoriteta.
Kao sto sam i rekao, verujem u Bozje jedinstvo.
Ne slavim nista osim Boga, nikakve svece i slicno.
Molim se iskljucivo Njemu, ne svecima.
Lep poz.

P.S.- Rekao si mi da ne verujes u Kur'an, ali nisi naveo zasto.
Razmjeran

Post by Razmjeran »

digger wrote:
Razmjeran wrote:Troje u jednom :shock:
Ibretim se razumu u koji onda ti ljudi vjeruju...
ODLICNO! Sto se mene tice, nisi mogao postaviti bolji komentar!

Ovo je je jedna od rijetkih tema gdje se nesto vise diskutuje o hriscanstvu obzirom da ovdje preovladava islam. I kao gljive nakon kise, oni muslimani koji pisu o 'postivanju drugih' i 'tolerancijom prema drugima' i slicnim praznim njeznostima i 'ljubavi' na koje ih kao bog navodi, pocinju da otkrivaju svoje pravo lice.

@Razmjeran, po onome sto pises ti sebe smatras vjernikom.

S kakvim onda pravom mozes da prevrces ocima na one koji vjeruju u nesto drugo? Ko si ti da znas bolje sta njima odgovora, i zasto oni vide boga u drugacijoj zajednici nego sto ga je dao Muhamed? Ko si ti da generalises o razumu miliona vjernika koji se ne okrecu Meki kada se obracaju bogu?

I ti imas obraza da se ibretis necijem razumu... ti koji ga nemas. :roll:

To je ono sto na forumu ja stalno isticem. Organizovana religija je otrov jer 'drugi' nisu nista nego nevjernici. A svi znamo kako islam tretira nevjernike.

Daj pusku sportisti i on ce otici na streliste i vjezbati. Daj istu u ruku zaslijepljenom i zadrtom na bilo koji nacin, i napravio si problem.

Tvoja TOLERANCIJA kroz TVOJE vidjenje religije? Nemoj nas nasmijavati. :-)
Sto dvije recenice,necijeg razmisljanja,mogu otvorit dusu(tastaturu) nekome drugom to ti je cudo.Ali bukvalno 80% ljudi isto pise samo u drugoj formi i lik se nakacio na mene. :roll:

Preporuka video : Dali je Biblija istinska Bozija Rjec.Snimano u Svedskoj,razgovor izmedju pastora i imama.Ko to pogleda,a ko ima razum,progledace osim na 2 oka cak i na kurije :D

P.S. Sad cu pokusati staviti ovaj video,pa ko zeli neka ga skine i progleda..
Last edited by Razmjeran on 24/01/2007 19:37, edited 2 times in total.
Jonx

Post by Jonx »

Ljubitelj Zabara wrote: P.S.- Rekao si mi da ne verujes u Kur'an, ali nisi naveo zasto.
Evandelje ne govori o nekom novom "poslaniku" poslije Isusa Krista, nego Isus u Evandjelju obecava da ce nam poslati Branitelja - Duha Svetoga. Isus Sin Bozji, a ne poslanik, nas takodjer upozorava na lazne proroke. Takodjer nam govori da nema drugog Puta, Istine i Zivota osim po Njemu.

Zaista su brojni razlozi....
Ljubitelj Zabara

Ne vjerujem u Ku`ran, kao ni u to da je Isus poslanik, uz to jos i predposljednji.
Ja verujem u Isu a.s. , odnosno Isusa Hrista... ali verujem u njega kao u pretposlednjeg Bozjeg poslanika. Takodje verujem u sve Bozje poslanike koji su poslati pre. Negde sam procitao da ih je pored ovih koji se danas praktikuju u judeizmu, hriscanstvu i islamu, bilo oko 50 000.
Znaci bilo je 50 000 poslanika. Muhamed s.a.v.s je bio poslednji.
Dakle na Isusa gledam kao na pretposlednjeg Bozjeg poslanika.
:)
Jonx

Post by Jonx »

Ljubitelj Zabara wrote:
Ne vjerujem u Ku`ran, kao ni u to da je Isus poslanik, uz to jos i predposljednji.
Ja verujem u Isu a.s. , odnosno Isusa Hrista... ali verujem u njega kao u pretposlednjeg Bozjeg poslanika. Takodje verujem u sve Bozje poslanike koji su poslati pre. Negde sam procitao da ih je pored ovih koji se danas praktikuju u judeizmu, hriscanstvu i islamu, bilo oko 50 000.
Znaci bilo je 50 000 poslanika. Muhamed s.a.v.s je bio poslednji.
Dakle na Isusa gledam kao na pretposlednjeg Bozjeg poslanika.
:)
Postujem tvoje vjerovanje...
Ljubitelj Zabara

Isus Sin Bozji, a ne poslanik,
A kako gledas na Sina Bozjeg?
Interpretiras to kao da Bog ima sina ( Boze me oprosti ) ?
Za mene je Isa a.s. , Bozji poslanik, isto kao i Muhamed s.a.v.s.
Jonx

Post by Jonx »

Ljubitelj Zabara wrote:
"Nakon krštenja Isus iziđe iz vode. I gle! Nebesa se otvore i on ugleda Božjega Duha kako silazi kao golub i spušta se na njega.
I glas s neba reče: 'Ovo je moj ljubljeni Sin kojega sam izabrao. On je moja radost.' " (Mt 3, 16-17)

Nije li ovo priznanje iz Evanjdelja u kojem Otac priznaje Isusa za Sina!?
Ljubitelj Zabara

Znaci, ti verujes da Bog ima sina. Ogoljeno receno.
Izvini, ja ne verujem. Pojam i tumacenje Njega je suvise uzvisen da bih verovao u to.
Drugo, rekli smo da u Bibliji postoji 5000 neslaganja. Sustinskih neslaganja.
To nisam ja izmislio, i ne koristim ovaj podatak da diskreditujem tvoja ubedjenja, vec je to misljenje koje je uvrezeno u hriscanskom svetu, i ne krije se.
Dakle, ljudske reci ( koje su ubacene jer su se Jevandjelja prepisivala i dopunjavale na raznim Saborima ) su izmesane sa Bozjim. Kako ih razlikovati?
Osim toga, kome se to Isa a.s. moli?
Jonx

Post by Jonx »

Ljubitelj Zabara wrote: Znaci, ti verujes da Bog ima sina. Ogoljeno receno.
Izvini, ja ne verujem. Pojam i tumacenje Njega je suvise uzvisen da bih verovao u to.
Aferim :roll:
Ljubitelj Zabara wrote: Drugo, rekli smo da u Bibliji postoji 5000 neslaganja.

Ispade bar 5 neslaganja na jednoj stranici... :shock: Pitam se sto li vjerujete u Evandelje kad je po tebi ono notorna laz!?
Ljubitelj Zabara wrote: Dakle, ljudske reci ( koje su ubacene jer su se Jevandjelja prepisivala i dopunjavale na raznim Saborima ) su izmesane sa Bozjim. Kako ih razlikovati?
Volio bih znati za koje to ljudske rijeci iz Evandelja ti tvrdis da su se prepisivala i dopunjavala, i naravno kao svaki ozbiljan sugovornik potkrijepi to nekim jakim izvorom.
MRAVOJED

Post by MRAVOJED »

Bosnian Gangsta wrote:Jedan mi je katolik rekao da vjeruju da je Bog troje dakle "Otac", Isus i Sveti Duh i kad se oni ujedine budu jedan Bog.
trinity, transform :D
Ljubitelj Zabara

Nisam rekao da verujem u Jevandjelja, vec sam rekao da su u njima izmesane Bozje i ljudske reci. Svojevremeno sam imao knjigu u kojoj se navodi da postoji 5 000 neslaganja, a navedeno je bar 200 - 300.
Na jedan isti dogadjaj, govori se na dva razlicita nacina koja su u sustinskoj suprotnosti. Progluglacu malo, pa cu da ti navedem primere.
Mene cudi da ti to negiras i trazis verodostojan izvor, s`obzirom da to nije nikakva tajna u hriscanskom svetu. Delovao si mi kao neko ko je upucen, zato mi je cudno.
Rekao sam da verujem u Isu a.s. kao Bozjeg poslanika, kao sto verujem i u ostale poslanike. Medjutim, smatram da su Njegove reci, naknadno menjane, prepisivane, kao i da su modifikovane. Sto nije cudo, jer u to vreme nisu postojale stamparije. Naravno, ni sam jezik nije bio standardizovan i etabliran kao danas, pa je i tu doslo do mnostva naknadnih interpretacija. Sve je to resavano dogovorima na raznim hriscanskim skupovima*.
Svoju veru smatram ispravnom jer ne slavi svece, ( ne molim se njima, niti ih uzdizem i velicam ), nema etabliran pojam pokajanja kao sto je u hriscanstvu otkup grehova ( verujem da cu samo kada dodjem pred Allaha dz.sh., Njemu na usud polagati racune, i da se grehovi ne otkupljuju, vec se ponasanje religijski usmerava da do istih ne dodje ... dakle u islamu nije institucionalizovan takav pojam, dok se u hriscanstvu praktikuje ), zatim ne verujem u Sveto Trojstvo, vec Bozje jedinstvo i Njegovo Savrsenstvo, Uzvisenost i Jednostavnost.

* Nikejanski zbor
gladna sam

Post by gladna sam »

Krenuo sam dalje i otkrio kršćanstvo. Ok, jedan Bog, otac, sin i sveti duh... još jednom: jedan Bog, otac sin i sveti duh. Uhhh, molim objašnjenje! Kako da sve te stvari budu jedan Bog? 1+1+1=3, zar ne? Kako onda da kažem da vjerujem u jednog Boga? Objašnjenje za objašnjenjem, jednačina za jednačinom, poređenje za poređenjem, analogija za analogijom, ovaj koncept nisam mogao razumjeti. Ok, da još malo zastanemo ovdje: znači, Isus Krist je morao biti ubijen kako bi se svi ljudi spasili od pakla i kako bi se očistili od grijeha koji nam je u naslijeđe ostavio Adam. Dobro, vi kažete da smo svi rođeni kao griješnici? A grijeh je kad neko učini nešto loše, zar ne?

Onda vi hoćete reći da je 1-godišnja beba kriva za grijeh, ili da čini nešto loše? Ok, to je čudno, zbog greške jednog čovjeka cijelo čovječanstvo mora patiti? Šta je pouka te priče? Kazni sve ako jedan nešto skrivi? Zašto bi Bog postavio takvo pravilo? To se jednostavno ne slaže s mojom logikom. Isus je umro jer je «volio čovječanstvo»? Čekaj malo, u Bibliji piše da je Isus rekao: «Oče, zašto si me napustio?» Prema tome, očigledno je da Isus nije razumio zašto je brutalno ubijen. A vi kažete da se on «dobrovoljno» žrtvovao. U svakom slučaju, ja ovu vjeru ne mogu prihvatiti.
Postoji cini mi se u Etijopiji crkva koja istice upravo jednocu Boga...a u samom Kur anu se spominju pravovjerni (oni koji su nastavili slijediti novi i stari zavjet u izvornom obliku)ali da ih je jako malo.
Dok sam provjeravao bezbrojne logičke činjenice koje sam čitao i istraživao, jedna stvar je najviše privukla moju pažnju. «Islam», ime ove religije. Primijetio sam da je zapisano na mnogim mjestima u Kur'anu. Međutim, prisjećajući se mojih pređašnjih istraživanja, nisam se mogao sjetiti da sam ijednom vidio riječ judaizam u Starom Zavjetu, ili kršćanstvo u Novom Zavjetu. To je VAŽNO. Zašto nisam mogao naći ta imena religija u te dvije knjige? Zato što u tim knjigama nema imena! Razmišljajući o tome primijetio sam da se judaizam može rastaviti na juda-izam, odnosno kršćanstvo na kršćan-stvo.

Pa, ko je Juda? Ili radije Judah. On je bio vođa plemena Hebreja kad je Bog poslao objavu čovječanstvu. Tako je ova religija nazvana po... čovjeku. Pogledajmo sad ko je bio Krist. To je bio čovjek koji je dostavio Božiju objavu Jevrejima. Znači i ova religija je nazvana po... čovjeku. Sad možemo izvesti zaključak da su imena ovih religija izvedena od vlastitih imena ljudi na koja je dodano -izam i -stvo. Ali, bez obzira na to imena tih religija nisu spomenuta u njihovim spisima. Mislio sam da je to veoma čudno. Ako bih krenuo od vrata do vrata prodajući neki proizvod i rekao: «Želite li kupiti___?» zar ne bi bilo logično pitanje: «A kako se ___ zove?» Ne bih mogao zaraditi na proizvodu koji nema ime.

Imenovanje je osnova po kojoj ljudi raspoznaju predmete i fizičke i ne-fizičke. Ako uzmemo da je svrha religije da se primjenjuje i širi među svim ljudima na svijetu, ne bi li ona onda trebala imati i svoje ime? Čak štaviše, zar to ime ne bi trebao obznaniti Svemogući Bog? DA, tačno moje viđenje. Imena kršćanstvo i judaizam nisu zapisana u Svetom pismu, njih su dali ljudi, a ne Bog. Mišljenje da je Bog propisao religiju za čovječanstvo koje bi je trebalo slijediti, a koja nema ime, za mene je neprihvatljivo.

Tu kršćanstvo i judaizam gube svoj kredibilitet kao čiste, logične i potpune religije, bar iz moje perspektive. Islam je JEDINA od ovih religija koja uključuje IME religije u svojim spisima. Za mene je to od ogromne važnosti. Tad sam shvatio da treba da slijedim islam. I tad sam postao musliman. Znao sam istinu. Našao sam put koji vodi iz mraka. I krenuo sam za svjetlom...

Michael David Shapiro
Islam priznaje obje religije, ali onakve kakve su bile objavljene poslanicima..i nisu (u pocetku) bile ogranicene usko na narode..nego poput islama za cijelo covjecanstvo
digger

Post by digger »

patrius wrote:A na stranu to sto je bog pokazao svoju "moc" zrtvujuci svog sina,ili,jos nevjerovatnije,uzimajuci ljudski lik(kao da se on pokorava ljudima)i sam bivajuci brutalno smaknut da bi nesto pokazao/dokazao!!! Ma,nigdje veze...
I ti otisao da trazis logiku u organizovanoj religiji? :)
sojka

Post by sojka »

Ljubitelj Zabara wrote:
Isus je kao i Muhamed poslanik, a zatim i Sin Bozji. Cudis se jos i na to kao neka seljacka mlada.
:-) :lol:
Ljubitelj Zabara

Evo, malo sam pogulao...
Navescu pojedine ajete iz Kur`ana.
Nadam se da ces procitati.
Meni je pogotovu zanimljivo tumacenje svemira, zvezda, crnih rupa i slicno.

Sada bih naveo pojedina tumacenja Kur`anskih ajeta.
Tih hiljadu ajeta je samo ono sto smo mi svojim razumom, nesavrsenim culima
i napretkom nauke, uspeli da razumemo tj, da protumacimo. Bozja Objava, tj.
Kur'an casni predstavlja beskonacni svemir dokaza.
Bozanski znaci u Kur'anu:
U vreme Objave Kur'ana, covecanstvo nije znalo prakticno nista o nastanku
stvari.Vest koju nam je dala Objava ( pre 1 400 god. ) konstatovana je tek
pre nekoliko decenija, kada je svet saznao nesto o nastanku stvari,
dokazujuci Allahovu Rec : Svaka vijest ce se potvrditi, a vi cete se u
to uvjeriti." ( El- En' am, 67 )
Sva stvorenja su nastala iz pocetne skupine ( fr. Puree Primitive )
sastavljene od sledecih primarnih elemenata:
Kvark ( quark ): on je negativni i pozitivni element koji sacinjava
proton i neutron. Teoretski je zamisljen ali jos nije prakticno potvrdjen.
Elektron ( electron ) je lagani, negativno naelektrisan element
koji ulazi u gradju atoma.
Proton (proton ) je pozitivno naelektrisani element koji je
sastavni deo atomskog jezgra.
Neutron ( neutron ) je element neutralnog elektriciteta koji
sacinjava srz atoma. Masa mu je 1876 puta veca od mase elektrona.
Foton ( photon ) je element koji obrazuje svetlost. Ne poseduje
masu, a brzina mu je 300 000 km u sekundi.
Neutrino ( neutrino ) je neutralno telo, ima snagu koja mu omogucava da
prodre kroz sve stvari. Jos uvek mu nije utvrdjena masa.
Tokom miliona godina ovi primarni elementi koji su sacinjavali pocetnu masu
su se medjusobno sjedinili i obrazovali su srz prve, najednostavnije i
najrasirenije materije u svemiru; zatim najrasirenijeg atoma, tj. vodonika.
Nakon toga su se svi atomi vodonika i telasca sacinjena od njih spojila na
razne nacine i obrazovala ostale atome i prirodne elemente kojih ima
devedeset i dva. Prvi je vodonik a poslednji uranijum.
Nulta tacka u pocetku kosmosa
Kosmolozi govore da je moderna fizika stigla do saznanja o pojedinostima
prapocetka svemira. To je period nakon milijardu milijarditog delica sekunde
( tacnije, deset na minus cetrdeset i dva ) nakon nulte tacke u stvaranju
kosmosa. Sto se tice nulte tacke u stvaranju prve supstance od koje su
nastala sva stvorenja, ona ostaje nepoznata danasnjoj nauci. ( osim ako bi
nauka uspela putovati kroz vreme i stici do te nulte tacke u poznavanju
pocetka svemira i njegove pojave iz nicega ) Astronom i kosmolog Trin Tijan
pise o tome : " Moguca je pojava materije iz praznine ukoliko se u nju
ubrizga velika kolicina energije.
Allahova rec: " Vi ste zaista pojmili prvo stvaranje, pa zasto se niste
opametlili? " ( El- Vakiah, 62 )
Svemir je, po misljenju danasnjih astronoma- fizicara, posle milijardu-
milijarditog delica sekunde, pre priblizno 15 milijardi godina, bio vanredno
gusta i vrela masa, velicine kugle ciji precnik iznosi jedan hiljaditi deo
centimetra !!!!
Pitanjem nastanka univerzuma prvi se poceo baviti pocetkom dvadestetog veka
Ajnstajn ( Ainstein ) i ruski naucnik Fridman.
Belgijski naucnik Lematr ( Lemaitre ) je 1927. god. rekao da je kosmos na
pocetku svog postojanja bio vazdusna masa ogromne gustine, svetlosti i
toplote. Nazvao ju je kosmicko jaje. Zatim se, usled enormnog pritiska,
uzrokovanog visokom temperaturom, desio Veliki Prasak koji je raskomadao i
na
sve strane razbacao delove te mase. Od njih su se vremenom formirale zvezde,
planete i galaksije. Da ponovimo ajet iz Kur' ana : Zar ne znaju
nevernici da su nebesa i Zemlja bili jedna cjelina, pa smo ih Mi raskomadali
!? ( El- Enbija' 30 ) Ovaj ajet, ne samo da nam objasnjava da su Zemlja
i planete suncevog sistema bili jedna celina, nego da je kompletan kosmos
bio jedna celina.

1) Sirenje svemira
Pregled datuma najvecih otkrica o sirenju svemira, iznesene
hronoloskim redom.
* Da se galaksije udaljavaju jedna od druge, dokazao je 1912. god. naucnik
Martin Slifer.
* Ajnstajnova teorija relativiteta ( 1916. god. ) dolazi kao potvrda i
potpora sirenju svemira.
* Hjumason i Habl 1929. godine potvrdjuju sirenje svemira. Habl potom
postavlja poznato pravilo sa svojim imenom tj. Zakon o povecanju razdaljine
izmedju galaksija u odnosu na nasu galaksiju, kao i jednih galaksija u
odnosu na druge. Ovaj Zakon je omogucio izracunavanje priblizne starosti
svemira.
Razvojem disciplina savremene fizike izracunata je brzina kojom se galaksije
udaljavaju jedna od druge studiranjem spektra svetlosti zvezda i galaksija.
Tako se sazvezdje Device udaljava od svoje galaksije koja se zove " Mlecni
put " brzinom od
1 200 km u sekundi; a sazvezdje Vodolije ( koja je od nas udaljena dve
milijarde svetlosnih godina- svetlosna godina iznosi 10 biliona
kilometara ), udaljuje se od nas brzinom od 60 000 km svake sekunde.
Uopsteno gledajuci, galaksije, skupine galaksija i sazvezdja lice na ogromne
gasovite mase dima koji se ne prestaje siriti ( za nase pojmove nesluceno
velikom brzinom ) i sa sobom siriti svemir jos od praska prvobitne mase.
Kur'an casni: " Mi smo nebo moci Svojom sazdali, i Mi, uistinu,
Prosirujemo." ( Ez-Zarijat, 47 )
Da li je potreban komentar?

2) Svrsetak svemira
Kako je nauka utvrdila pocetak svemira, to znaci da on ima i kraj. Tu
postoje 2 razlicita misljenja u naucnim krugovima.
* Teorija svemira otvorenog do beskraja Ova teorija govori da ce
svemir nastaviti sa svojim sirenjem sve dok zvezdama ne nestane goriva usled
cega ce se ugasiti i nestati. Sa njihovim nestankom ce lagano nestati i
svemir.
* Teorija otvorenog, zatim zatvorenog svemira To znaci da ce se
kosmos siriti do odredjene granice kada ce poceti da se skuplja i suzava dok
ne bude onakav kakav je bio na pocetku svog nastajanja. Ova teorija se u
astronomiji naziva teorija harmonike, koja se otvara do odredjene granice, a
zatim se vraca u prvobitno stanje. Medjutim, bolje ju je nazvati teorijom "
list papira za pisanje ". Po ovoj teoriji, svemir ce nestati 85 milijardi
godina nakon pisanja ovih redova, da bi poceo novi kosmos. Znaci ovaj
sadasnji ce biti zamenjen novim. Ova teorija je opste prihvacena i
preovladava u naucnim krugovima.
Kur' an casni : " Tog dana cemo smotati nebesa kao sto ce se smotati list
papira za pisanje. Kako smo stvorili svijet, tako cemo ga i unistiti. To je
obecanje Nase, Mi smo doista kadri to uciniti. " ( El- Enbija' 104 )
Posle toga Uzviseni kaze : " Na Dan kada Zemlja bude zamjenjena
drugom zemljom, a i nebesa, i kad svi izadju pred Allaha, Jedinog i
Svemocnog. " ( Ibrahim, 48 )
Dakle, potvrda i prvog i drugog dela ove teorije, gde se svemir siri do
odredjene
granice, pa ce se onda poceti da skuplja kao list papira, dok ne dodje do
kuglice ciji je precnik na pocetku iznosio jedan hiljaditi deo centimetra,
pa onda ponovno sirenje, tj. ponovno stvaranje novih nebesa i zemlje tj.
nekog novog kosmosa.

3) Umiranje ( nestanak, gasenje ) zvezda
Kur' an kaze da zvezde nisu vecne i da nestaju, tj. da se gase.
" Tako mi zvijezde kada nestane" ( En- Nedzm, 1 )
Kada se zvijezde izgube..." (El- Murselat, 8 )
Tek u dvadesetom veku, nauka otkriva da svaka zvezda u kosmosu ima zivotni
put: rodjenje, rast, starenje i nestajanje.

4) Orbita ( putanja) Sunca i Meseca
Kur'an jasno kazuje da Sunce i Mesec pocivaju na matematickom zakonu. Covek
je ovo jos od davnina shvatio i potvrdio i od sedamnaestog veka pokusava da
utvrdi ovaj zakon: " Sunce i Mjesec utvrdjenim putanjama plove. " ( Er-
Rahman, 5 )
Zatim.... I Mjesecu smo odredili polozaj; i on se uvijek ponovo okrece
kao stari savijeni prut. " Covecanstvo pre nije znalo da se nebeska tela
krecu po zamisljenim putanjama koje imaju oblik zakrivljene kruznice tj.
elipse.... tj. kao stari savijeni prut.

5) Kretanje nebeskih tela
Kur' an u desetinama ajeta asocira na razlicita kretanja Zemlje, dok je
covecanstvo do sesnaestog veka smatralo da je Zemlja nepokretna. Sa druge
strane Objava je Zemlju i sva ostala nebeska tela opisala kao pokretne:
Sve u svemiru plovi " ( Jasin, 40 )

6) Sfere
Uzviseni se zakleo da ce covek osvajati sferu za sferom.
Idemo hronoloskim redom:
* 21. januara 1783. godine covek se uz pomoc balona penje do prvog sloja
Zemljinog omotaca. Tada se Francuz Rozije uzdigao nekoliko stotina matara
iznad Pariza i leteo 25 minuta.
* 14. oktobra 1909. braca Rajt uspevaju nekoliko desetina sekundi boraviti
takodje na najnizoj sferi, uz pomoc prvog aviona kojeg su sami konstruisali.
* 18. marta 1965. covek prvi put izlazi iz Zemljinog omotaca. Aleksej Leonov
provodi 12 minuta u vasioni, daleko od zemljine gravitacije, ploveci
letelicom " Voskod ".
* 21. jul 1974. god. Sjedinjene Drzave salju prvu svemirsku stanicu zvana "
nebeska labarotorija" ( Skylab ). Ona je plocastog oblika duzine 15 metara,
sirine 6, 6 metara i tezine 70 tona.
* 1976. godine ruska letelica " Saliot " spaja se sa " Apolom ". Tada
astronauti prelaze iz jednog plovila u drugo.
Na kraju, danas astronomi planiraju izgradnju svemirskih stanica, pomocu
kojih bi covek prelazio sa jedne na drugu planetu.
Kur' an casni: " I kunem se rumenilom vecernjim, i noci, i onim sto ona
tamom obavije, i Mjesecom punim, - Vi cete sigurno osvojiti sferu za sferom.
" ( El- Inshikak, 16- 19 )

7) Relativnost vremena i njegova veza sa brzinom i vremenom

" Zelim da znam kako je Bog stvorio svet.... On je je ostrouman i savrsen i
ne kocka se sa svemirom " ( Iz Ajnstajnovog pisma jednom od njegovih
prijatelja )
Anstajn iznosi svoju teoriju Relativiteta, svima dobro poznatu. On svojom
teorijom i svojim blistavim umom pomera granice ljudske spoznaje. Kur' an u
vise ajeta nedvosmisleno govori o relativnosti vremena koje protice, kao i o
njenoj vezanosti za vreme i brzinu.
1) Nastanak, tj. otcepljenje Zemlje.
Dugo vremena ljudi koji nisu prihvatali Kur'an kao Bozju Objavu, ne da nisu
znali kako je nastala nasa planeta, nego je Crkva spaljivala ljude na
lomaci kada bi rekli da je Zemlja okrugla.
" Zar ne znaju nevernici da su nebesa i Zemlja bili jedna celina, pa smo ih
Mi iskomadali, i da Mi od vode sve zivo stvaramo? Zar necete verovati? (
21:30)
Ovo je takodje objasnjenje Velikog Praska, tj. nulte tacke nastajanja materije, zatim objasnjenje sirenja svemira, i objasnjenje da je zivot nastao iz vode. U jednom ajetu, 1200 godina najvecih pronalazaka ljudske civilizacije!
2) Dan i noc na Zemlji.
Savremena nauka je otkrila da noc obuhvata Zemlju sa svih strana i da je
deo u kojem se formira dan, zapravo vazduh koji obuhvata Zemlju, a
predsavlja prozirni omotac. Kada se Zemlja okrece, odvaja prozirno stanje
dana, koje se formira usled refleksije suncevih zraka na molekule koje se
nalaze u vazduhu, sto uzrokuje nastanak dana. Ovim kruzenjem nastaje
odvajanje dana od noci, a Allah, dz. sh. kaze: " I noc im je dokaz: Mi
uklanjamo dnevnu svetlost i oni ostaju u mraku." ( 36:37)
3) Kretanje Sunca.
Ucenjaci 18. i 19. veka smatrali su da je Sunce stabilno ( staticno) i da se
ne krece. To je trajalo sve dotle dok nauka nije napredovala i otkrila
gresku. U Kur' anu casnom stoji:
" I Sunce se krece do svoje odredjene granice, to je odredba Silnoga i
Sveznajuceg." ( 36: 38)
4) Stvaranje coveka.
U Kur'anu casnom stoji: " Zar covek misli da ce sam sebi prepusten biti, da
nece odgovarati? Zar nije bio kap semena koje se ubaci? " ( 75:36, 37)
Kako je napredovala medicina, i kako su unapredjeni mikroskopi, naucnici su
spoznali da kapljica semena, iz koje nastaje covek, nije skupina sperme koja
izlazi prilikom svakog izliva. To je sasvim sicusni deo sperme, tj. spermatozoid.
5) Nastanak muskog i zenskog roda.
Savremena nauka je otkrila da je tecnost muskarca uzrok muskog ili zenskog
pola. Ako je spermatozoid ( kapljica semena) nosilac karakteristika muskog
roda, novorodjence ce biti muskog roda, a ako je nosilac karakteristika
zenskog roda, onda ce novorodjence biti zenskog roda. Casni Kur'an ukazuje
na to da muski ili zenski pol odredjuje tecnost muskarca, koja se ejakulira,
a to su spermatozoidi.
" Zar covek misli da ce sam sebi prepusten biti, da nece odgovarati? Zar
nije bio kap semena koja se ubaci?" ( 75:36, 37)
" I da on par, musko i zensko, stvara od kapi semena kad se izbaci." ( 53:
45, 46 )
Kapljica semena koja se izbaci biva u tekucini coveka, kao sto to spominje
prethodni ajet. Drugi ajet ( 53: 45, 46) precizira da se vrsta pola
odredjuje u ovoj kapljici semena koja izlazi iz muskarca, sto je nauka takodje potvrdila.
6) Objasnjenje stvaranja kostiju i mesa kod embriona.
Nakon sto je napredovala embriologija, lekari su otkrili da prve
pretpostavke za stvaranje kostiju prethode prvim pretpostavkama stvaranja
misica ( mesa ). Na to upucuje Kur' an, a. sh., recima: " ... zatim od
ugruska grudu mesa stvorili, pa od grude mesa kosti napravili, a onda kosti
mesom zaodenuli..." ( 23: 14)
7) Otisci prstiju.
Nekada se nije znalo da svaki covek ima razlicite otiske prstiju. To je
nedavno otkriveno, i danas se to koristi u savremenoj kriminalistici za
identifikaciju. Covek koji je dosao do ovog senzacionalnog otkrica, kada su
mu rekli da je to vec Objavljeno nije mogao da veruje, pa je kada se sam
uverio presao je na islam.
" Naprotiv, Mi smo mocni da izravnamo jagodice prstiju njihovih... " (
Kijame: 4, Sura Kijame, ajet cetvrti )
8) Stvaranje mleka.
Nakon napredovanja nauke o anatomiji i usavrsavanja mikroskopa, naucnici
uspevaju pratiti kretanje hrane u crevima stoke.
Istrazivali su kako se stvara mleko, te su otkrili da kiseli enzimi
pretvaraju hranu u kasastu smesu koja se krece kroz creva. Krvne dlacice (
vlakna ) apsorbuju rastvorene hranljive tvari iz te smese, nakon cega se
hranljive tvari krecu kroz krv sve dok ne stigne u mlecne zlezde. U mlecnim
zlezdama se mlecne tvari ( od kojih se stvara mleko) apsorbuju iz krvi, pa
se stvara mleko koje je proizislo iz kasaste smese u zelucu, zatim iz krvi.
Znaci, mleko se stvara iz krvi. Naucnici su jedni drugima davali nagrade za
ova senzacionalana otkrica koja ce unaprediti medicinu. O ovome govori ajet:
" Vi imate pouku u stoci:" Mi vam dajemo da iz utroba njenih mleko cisto
pijete, koje nastaje od grizina i od krvi- ukusno onima koji ga piju" ( 16 :
66 )
9) Pol kod biljaka
Ovaj ajet kao i hiljade drugih je takodje fascinantan i tera nas da se duboko zamislimo. Do razvoja botanike i postojanja vrsta ( Carls Darvin ) nije se nista znalo o polu kod biljaka. Covecanstvo je znalo samo za pol kod ljudi i zivotinja, ali ne i o postojanju pola kod biljaka. Da su citali Kur' an casni, znali bi.
" Neka je hvaljen Onaj Koji u svemu stvara spol; u onome sto iz zemlje nice, u njima samima, i u onome sto oni ne znaju." ( 34 : 36 )
Znaci, opet jasno kazano, onome sto iz zemlje nice, dakle biljaka.
U ovom fascinantnom ajetu, ne samo da stoji da pol postoji i kod biljaka, nego i u onome sto mi ne znamo. Tek kada je otkriveno postojanje sile, tj. polja ( elektromagnetno, gravitaciono, elektricno, itd), otkriveno je da polja imaju 2 pola.
Ovo cu u sledecem postu objasniti mnogo detaljnije

10) Barijera izmedju dva mora
Naucnici su dokazali da se morska i recna voda ne mesaju jedna sa drugom. Pronasli su da se kod Gibraltara voda Sredozemnog mora ne mesa sa vodom Atlantskog okeana, pa se voda Sredozemnog mora spusta ispod vode okeana jer je Sredozemno more slanije od okeana. Muhammed, s. a. v. s. , nije znao za more, nije posmatrao sastajanje mora i reka, niti je posedovao bilo kakav aparat za istrazivanje i analizu, kako bi razumeo ovaj ajet:
"Pustio je dva mora da se dodiruju, izmedju njih je pregrada i oni se ne mesaju." ( 55 ; 19, 20 )

Ovo je otkrio Zak Kusto, cuveni okeanograf, koji je ceo svoj zivot posvetio izucavanju mora i okeana. Kada mu je receno da je ono cemu je posvetio ceo svoj zivot u istrazivanjima vec Objavljeno, i da postoji, kao i mnogi pre njega zatrazio je da to sam procita. Kada se uverio presao je na islam.

11) Okruglost Zemlje, kretanje Zemlje, kretanje Sunca, kretanje Sunca oko svoje ose
Preko hiljadi godina, muslimanski vernici su ismejavani i ponizavani od strane naucnika ( prirodnjaka ) i od strane Crkve, jer su tvrdili da se Sunce i Zemlja krecu, da su okrugli, itd. S'druge strane Crkva je naucnike koji su ovo ustvrdili zive spaljivala na lomaci ( Djordano Bruno ), i to ni manje ni vise nego skoro hiljadu godina posle Objave Kur' ana. Crkva je smatrala da je zemlja ravna ploca, i kada je otkriveno da nije tako, nikada nije priznala svoju gresku, ne zeleci da upucuje na Kur' an.

Okruglost Zemlje ( elipsoidni oblik)
" Poslije toga je Zemlju zaoblio." ( 79 :30 )
Da li je potrebno objasnjenje? Mislim da nije.

Kretanje Zemlje
" Ti vidis planine i mislis da su nepomicne, a one promicu kao sto promicu oblaci - to je Allahovo djelo koji je sve savrseno stvorio; ... "
Ovaj ajet jasno ukazuje na to da je to kretanje Zemlje.

Kretanje Sunca
Naucnici 18. i 19. veka su smatrali da je Sunce stabilno ( staticno ) i da se ne krece.To je trajalo sve dok nauka nije napredovala i otkrila gresku. U Bozjoj Objavi tj. casnom Kur' anu nedvosmisleno pise o kretanju Sunca:
" I Sunce se krece do svoje odredjene granice, to je odredba Silnoga i Sveznajuceg. "

Rotacija Sunca
" I Sunce se krece do svoje odredjene granice."
Napokon je utvrdjeno da se i Sunce krece i to oko samog sebe, tj. da rotira oko svoje ose.
Dakle isti ajet. Mnogi ajeti u Bozjoj Objavi imaju i po 4 znacenja. Dakle, u jednoj jedinoj Njegovoj recenici, 4 znacenja.
Sva 4 jasna i nedvosmislena.

12) Crne zvezde
Pre 30 godina, dakle 1974. , NASA je otkrila da u svemiru postoje crne zvezde. Crne zvezde imaju jacu toplotu od belih zvezda, sto je kontradiktorno i nerazumljivo nasem umu. Logicno je da bele zvezde imaju vecu toplotu jer isijavaju jacu svetlost. Znaci, prema toploti koju isijavaju, postoje, crvene zvezde ( najslabije toplote), bele zvezde ( srednje toplote) i crne zvezde ( najjace toplote). Nas je o ovome obavestio Bozji poslanik, Muhammed s. a. v. s. , pre 1 400 godina, kada covecanstvo nije moglo o tome ni slutiti.
" Gorjela je vatra ( Dzehennem ) hiljadu godina, dok nije pocrvenjela, zatim je gorjela jos hiljadu godina, dok nije pobijeljela, zatim je gorjela jos hiljadu godina, dok nije pocrnjela, i onda je postala crna i tamna. "

Ovde se jasno govori da Onaj koji nam Ovo Objavljuje, jasno zna za postojanje nedavno otkrivenih crnih zvezda, kao sto zna da su one najjace toplote.

13) Nasledni faktori ( geni )
Medicina, tj. genetika, je skoro otkrila da kada zena dojilja podoji dete (bebu ), ona mu na taj nacin, putem svog mleka kojim ga doji, prenosi svoje nasledne faktore. ( gene ) Isto tako, prenosi se i osecaj neznosti, kao i mnogobrojne psiholoske reakcije. Nova tkiva i celije koje nastaju u telu bebe i njegovom organizmu, razvijaju se kao deo prenesen iz tela zene dojilje, gde se prenosi deo njenih celija i tkiva putem mleka koje je pripremljeno za izgradnju novog tela i za stvaranje novih, zivih tkiva i celija.
Tako su stvoreni jedinstveni nasledni faktori kod brata i sestre po mleku, sto uzrokuje nedostatak u potomstvu.
Zabranjuju vam se matere vase, i kceru vase, i sestre vase, i sestre oceva vasih, i sestre matera vasih, i braticne vase, i sestricne vase, i pomajke vase koje su vas dojile, i sestre po mlijeku... " ( 4 : 23 )
Dakle, jasno stoji, i pomajke vase koje su vas dojile, i sestre po mleku. Ovo je medicina nedavno otkrila. :)
Last edited by Ljubitelj Zabara on 24/01/2007 21:38, edited 1 time in total.
Jonx

Post by Jonx »

Ljubitelj Zabara wrote: Nisam rekao da verujem u Jevandjelja, vec sam rekao da su u njima izmesane Bozje i ljudske reci. Svojevremeno sam imao knjigu u kojoj se navodi da postoji 5 000 neslaganja, a navedeno je bar 200 - 300.
Prije par postova ih je bilo kako si napisao 50 000, pa se smanjilo na 5000, a sad ih je opet objavljeno ali se tvrdi da ih ima vise. Ma hajde :roll:
Ljubitelj Zabara wrote: Na jedan isti dogadjaj, govori se na dva razlicita nacina koja su u sustinskoj suprotnosti. Progluglacu malo, pa cu da ti navedem primere.
Hajde ti malo proguglaj a ja cu da ti odgovorim na ostalo.
Ljubitelj Zabara wrote: Mene cudi da ti to negiras i trazis verodostojan izvor, s`obzirom da to nije nikakva tajna u hriscanskom svetu. Delovao si mi kao neko ko je upucen, zato mi je cudno.
Da, trazim vjerodostajan izvor, cinjenice, jake argumente, konkretne rijeci, citate.... sta je tacno mjenjano u odnosu na sta!?
gladna sam

Post by gladna sam »

jonx evo ti malo kontradiktornosti iz "Starog" i "Novog" kad vec ti ne znas ni za jedan :D
I Jakov nadjenu ime onom mjestu Fanuil; jer, veli, Boga vidjeh licem k licu, i duša se moja izbavi. (Postanak 32,30)
Pogledajmo šta kaže Jovan:
Boga niko nije vidio nikad; jedinorodni sin koji je u naručju očinom, on ga javi. (Jovan 1,
I vidjeh, a to oblik na oči kao oganj, od bedara mu dolje bješe oganj, a od bedara gore bješe kao svjetlost, kao jaka svetlost. (Jezekilj 8, 2)
Idemo dalje:
Jer ne govorih ocima vašim, niti im zapovijedih, kad ih izvedoh iz zemlje misirske, za žrtve paljenice ni za prinose. (Jeremija 7, 22)
Ali Bog je prije toga ipak zapovijedio Mojsiju za žrtve paljenice i za prinose:
Oltar od zemlje načini mi, na kome ćeš mi prinositi žrtve svoje paljenice i žrtve svoje zahvalne, sitnu i krupnu stoku tvoju. Na kome god mjestu zapovijedim da se spominje ime moje, doći ću k tebi i blagosloviću te. (Izlazak 20, 24)
Dalje:
I Saul pobi Amalike od Avile do Sura, koji je prema Misiru. I uhvati Agata cara Amaličkog živog, a sav narod njegov pobi oštrim mačem. (Samuilo 15, 7-
Nakon toga u istoj knjizi nešto kasnije:
I treći dan dođe David sa svojim ljudima u Siklag, a Amalici behu udarili na južnu stranu i na Siklag, i razvili Siklag i ognjem ga spalili. (Samuilo 30, 1)
Dakle, kao što vidimo kaže se da je Saul pobio „sav narod Amalički“ da bi se u istoj knjizi nešto kasnije Amalijci opet pojavili! Da li riječ „sav“ označava da je sve pobijeno ili ne?
Dalje:
A Jesej rodi prvijenca svog Elijava, i Avinadava drugog i Samu trećeg, Natanaila četvrtog, Radaja petog, Osema šestog, Davida sedmog. (Prva Dnevnika 2, 13-15)
Kao što vidiš kaže se da je David sedmi sin, međutim u sledećem citatu ih ima osam.
Tako reče Jesej te prođoše sedam sinova njegovih pred Samuila; a Samuilo reče Jeseju: Nije Gospod izabrao tih. Potom reče Samuilo Jeseju; Jesu li ti to svi sinovi? A on reče: Ostao je još najmlađi; eno ga, pase ovce. Tada reče Samuilo Jeseju: Pošalji, te ga doevdi, jer nećemo sedati za sto dokle on ne dođe. (Prva Samuilova 16, 10-11)
Dalje:
Osamnaest godina bješe Joahinu kad se zacari, i carova tri mjeseca u Jerusalimu. Materi mu beše ime Neusta, kći Elnatanova, iz Jerusalima. (Druga o Carevima 24,
Ali u knjizi Dnevnika piše:
Beše Joahinu osam godina kad poče carovati, i carova tri mjeseca i deset dana u Jerusalimu; i činjaše što je zlo pred Gospodom. (Druga Dnevnika 36, 9)
Dalje:
Imaše Ohozija dvadeset i dvije godine kad se zacari, i carova godinu dana u Jerusalimu. (2 Carevi 8, 26)
Imaše Ohozija četrdeset i dvije godine kad poče carovati, i carova godinu dana u Jerusalimu. (2 Dnevnika 22, 2)
Sveti duh nam se malo zbunio, sta li..

"Kada bi smo njih radi kapiju na nebu otvorili, opet bi oni zacijelo rekli, samo nam se pričinjava!"
Ljubitelj Zabara

Rekao sam da postoji 50 000 poslanika, a 5 000 neslaganja u Bibliji.
Procitaj pazljivije. Vidim da si mladji od mene. :)
digger

Post by digger »

Ljubitelj Zabara wrote:...Mene cudi da ti to negiras i trazis verodostojan izvor, s`obzirom da to nije nikakva tajna u hriscanskom svetu. Delovao si mi kao neko ko je upucen, zato mi je cudno.
Rekao sam da verujem u Isu a.s. kao Bozjeg poslanika, kao sto verujem i u ostale poslanike. Medjutim, smatram da su Njegove reci, naknadno menjane, prepisivane, kao i da su modifikovane. Sto nije cudo, jer u to vreme nisu postojale stamparije. Naravno, ni sam jezik nije bio standardizovan i etabliran kao danas, pa je i tu doslo do mnostva naknadnih interpretacija. Sve je to resavano dogovorima na raznim hriscanskim skupovima*.
Svoju veru smatram ispravnom jer ne slavi svece, ( ne molim se njima, niti ih uzdizem i velicam ), nema etabliran pojam pokajanja kao sto je u hriscanstvu otkup grehova ( verujem da cu samo kada dodjem pred Allaha dz.sh., Njemu na usud polagati racune, i da se grehovi ne otkupljuju, vec se ponasanje religijski usmerava da do istih ne dodje ... dakle u islamu nije institucionalizovan takav pojam, dok se u hriscanstvu praktikuje ), zatim ne verujem u Sveto Trojstvo, vec Bozje jedinstvo i Njegovo Savrsenstvo, Uzvisenost i Jednostavnost.
Neobicno pisano; u ekavstini ali je ocito da "Ljubitelj' zabara" nije hriscanin. A-ha...znam... mora da je 'poturica?' :D

Nije vazno. Ideja je da pokusas sve da bi proturio svoje poglede i vjerske poruke pa je valjda i ova maskarada nekada potrebna. Jer takvu igru ovdje svi igraju bez obzira kome i kako se ko moli.

Ali doslo je vrijeme za se bolje razumijemo.

Vidim da je potrebno da skrenem paznju @Ljubitelju i istomisljenicima da budu vise fer prema drugim vjernicima—ako je to ikako moguce. Naime, mislim da je vrijeme da muslimani na forumu prestanu zvati Isusa arapskim imenom "Isa a.s." Posebno sa ovim 'a.s.' sto mi zvuci kao kratica za dionicko drustvo.

Isusovo ime je Isus a ne Isa.

I ne tice me se kako se isti izgovara na arapskom. Ako nista, posto je zivio prije Muhameda i postovanja posto je stariji, bar mu ime treba pravilno izgovarati.

Inace, sve dok ne dobijem banimira zbog toga, gdje god nadjem 'Isa' pocecu da Muhameda nazivam "Mehom." Onako po mostarski, sa kratkim 'e'. :D
Jonx

Post by Jonx »

Ljubitelj Zabara wrote:Rekao sam da postoji 50 000 poslanika, a 5 000 neslaganja u Bibliji.
Procitaj pazljivije. Vidim da si mladji od mene. :)
Kako vidis? Gledas u kasike?

Salu na stranu, cini mi se da isuvise olako donosis zakljucke.
Post Reply