E mogla si jos ispricati i jedan vic o Sulji i Muji pa da nam docaras kako smo i glupi! E neka su Hrvati, Poljaci, Cesi i Njemci kulturni...mislim...haj da im jedne godine glupe bosnje bojkotuju more pa bismo vidjeli kako im "smetamo" !Nancy Drew wrote:Momenat koji svi 'u patriotskom zanosu' zaboravljamo……
Onaj ko je jednom doživio stampedo Bosančerosa prilikom (turistički) organiziranog jednodnevnog vikend - izleta na Jadransko more pamti to dok je živ. Posebno ako je i sam Bosančeros koji je ni kriv ni dužan došao u to isto mjesto na ljetovanje ne očekujući invaziju ‘braće’ koja nosi šerpe, skuhanu hranu, sokove za jedan dan, dernja se i dovikuje, piša i sere gdje stigne, raspameti i okupira cijelo mjesto, i uz sve to ne potroši ni kune, naravno.
Znamo o čemu govorim, svi smo to vidjeli, makar jednom, i dosta s tom kvazi – patriotskom šupljom., molim vas.
Sve ovo se godinama dešava na cijeloj Makarskoj rivijeri a niko to ne pomenu. Da ne bi gledali ovakve prizore i propadali u zemlju svakog ljeta već godinama ljetujemo na sjeveru ili na otocima. Nismo jedini, vjerujem.
Na koncu, ovo što Hrvatska uvodi pasoše za zemlje u okruženju je valjda logična stepenica koju moraju preći na putu u EU. Blago njima.
A kome je ljepša i jeftinija Turska, Tunis, Italija (o obali i moru govorim) nek ide tamo. Svako ide tamo gdje mu se sviđa. S tim da nešto nisam čula da u ove zemlje možeš s ličnom ……
Al' što rekoše stari.....
Ne jede pitu ko ima neg’ ko je navik’o.
hocemol' na more?
-
amrino
-
5arPan
Po tvrdnjama visokorangiranog službenika službi za provedbu zakona BiH, koji je ovu informaciju dao pod uvjetom zadržavanja diskrecije, tijela vlasti u Bosni i Hercegovini već su upoznata s namjerom Vlade RH da donese ovu oduku, koja je prije svega uvjetovana zahtjevima Europske Unije (EU) prema Hrvatskoj.
... prema tome to nema veze sa HR, a novinari seru kao i obicno jer u hrvatskim medijima o tome nema nista.
Bio sam na SFF, zadnjem, i mozes se mislit, niko ne prima kune, bas cudno.
Pa ljudi moji to je normalno da placas onom valutom u kojoj si zemlji, zato postoje kartice i odes na bankomat i iscupas si para koliko imas i trebas.
Dalje, Sarajevo je pravo skup grad ili su me konobari zavaljivali
, a
nocenje sam platio 60 km u nekom motelu sto ima pogled kroz prozor na skele.
. I jos nesto, niko nikoga ne tjera da ide gdje mu nije volja, prema
tome, svako ide gdje mu srce zeli i za svoje pare ili ostani kod kuce i kopaj nos.
... prema tome to nema veze sa HR, a novinari seru kao i obicno jer u hrvatskim medijima o tome nema nista.
Bio sam na SFF, zadnjem, i mozes se mislit, niko ne prima kune, bas cudno.
Pa ljudi moji to je normalno da placas onom valutom u kojoj si zemlji, zato postoje kartice i odes na bankomat i iscupas si para koliko imas i trebas.
Dalje, Sarajevo je pravo skup grad ili su me konobari zavaljivali
nocenje sam platio 60 km u nekom motelu sto ima pogled kroz prozor na skele.
tome, svako ide gdje mu srce zeli i za svoje pare ili ostani kod kuce i kopaj nos.
-
Nancy Drew
-
amrino
Vise volim da ljudi na plazi jedu kajmaka i sira nego da gledam kako nekoj cehinji tata maze gole sise uljem (znam da bi muski dio publike vjerovatno platio za ovakav pogled ali meni se to gadi!!!) ili da mi svabo u debelim bijelim carapama i sandalama zagorcava zivot...meni nije tudje sladje ali ne prica se o tome.
Meni samo smeta sto ne dobijam tretman kakav za tu cijenu zasluzujem, naprotiv vise puta mi izgleda ko da im je krivo sto sam tu...a nit se serem po ulici nit nosam serpe...Jadransko je moglo proci negad prije kad nije bilo nista bolje...ovako ne dam vise svoje bubrege za njihova muda!
Meni samo smeta sto ne dobijam tretman kakav za tu cijenu zasluzujem, naprotiv vise puta mi izgleda ko da im je krivo sto sam tu...a nit se serem po ulici nit nosam serpe...Jadransko je moglo proci negad prije kad nije bilo nista bolje...ovako ne dam vise svoje bubrege za njihova muda!
-
mostarac
A joj ljudi. Herceg Novi, Sveti Stefan, Kotor, Budva, Ulcinj, sve je to jednako udaljeno i jednako kvalitetno kao i hrvatska obala, i ne vidim apsolutno nikakav razlog panici ili nekoj nelagodi. Sto Hrvatska bude onemogucila Crnogorci ce uredno da naplate 
Nije Hrvatska vise u poziciji da nas jebe u mozak, jer Montenegro je sad i vise nego gostoljubiva zemlja koja ce jedva docekati da pokupi hrvatske eure koji se njima ne svidjaju jer su iz bosanskih ruku, a i manje su neprijateljski nastrojeni prema Bosancima, a da ne govorim da su manje nafurani i da su za razliku od nadobudnih zapadnih susjeda normalni ljudi koji nemaju komplekse da budu to sto jesu. Dalmatinac ce uvije ostati Dalmatinac ma koliko se on trudio da ne bude to sto jeste i ma koliko se trudio da glumi nivo.
Crnogorci bar tog kompleksa nemaju i po meni ovo nije nikakav problem. treba im samo reci, "Slobodno gospodo, Crnogorci nam se vec raduju"
pa ces vidit kako se okrece jezik i ton razgovora. Ima da nas gotive bolje nego ikoga, jer ma koliko Bosanci bili paradajz turisti, 50% hrvatske turisticke zarade je bas bosansko i nikako im ne bi odgovaralo da se ta pipa pretoci u brace Crnogoraca.
Nije Hrvatska vise u poziciji da nas jebe u mozak, jer Montenegro je sad i vise nego gostoljubiva zemlja koja ce jedva docekati da pokupi hrvatske eure koji se njima ne svidjaju jer su iz bosanskih ruku, a i manje su neprijateljski nastrojeni prema Bosancima, a da ne govorim da su manje nafurani i da su za razliku od nadobudnih zapadnih susjeda normalni ljudi koji nemaju komplekse da budu to sto jesu. Dalmatinac ce uvije ostati Dalmatinac ma koliko se on trudio da ne bude to sto jeste i ma koliko se trudio da glumi nivo.
Crnogorci bar tog kompleksa nemaju i po meni ovo nije nikakav problem. treba im samo reci, "Slobodno gospodo, Crnogorci nam se vec raduju"
- morti
E nisam bio kod Montenegrosa ima podosta...mostarac wrote:A joj ljudi. Herceg Novi, Sveti Stefan, Kotor, Budva, Ulcinj, sve je to jednako udaljeno i jednako kvalitetno kao i hrvatska obala, i ne vidim apsolutno nikakav razlog panici ili nekoj nelagodi. Sto Hrvatska bude onemogucila Crnogorci ce uredno da naplate
Crnogorci bar tog kompleksa nemaju i po meni ovo nije nikakav problem. treba im samo reci, "Slobodno gospodo, Crnogorci nam se vec raduju"pa ces vidit kako se okrece jezik i ton razgovora. Ima da nas gotive bolje nego ikoga, jer ma koliko Bosanci bili paradajz turisti, 50% hrvatske turisticke zarade je bas bosansko i nikako im ne bi odgovaralo da se ta pipa pretoci u brace Crnogoraca.
Da se i to uzet u obzir...
Al ko da gledam, ja opet u Makarskoj
Tamo jer meni superiška, nikad belaja, sve glatko...a pogotovo cure...
A cure volimo, ne?
- tech10
A moze li kako oboje, meni bi to najvise odgovaralo pod uslovom da i ja mezim taj kajmak i sir i lagano odmaram oci na sisama doticne Cehinje.amrino wrote:Vise volim da ljudi na plazi jedu kajmaka i sira nego da gledam kako nekoj cehinji tata maze gole sise uljem
- chuchumbamayumbe
Meni ne treba nista bolje od Tuchepa, tamo idem vec nekoliko godina zaredom kod istih domacina, kucha uz plazu, cisto, novo, parking prostor, hvala Bogu ima se staza za shetati, dobr plaze, ima dobre klope...
Nemam neku zelju da idem dalje, mada sam i ja dozivljavao neugodnosti tipa 100 Eura ili nazad i tako to. A meni pare na kartici, haj dokazi stoki.
Ali, halalim im cim se dochepam Karlovackog i hladovine na plazi.
Nemam neku zelju da idem dalje, mada sam i ja dozivljavao neugodnosti tipa 100 Eura ili nazad i tako to. A meni pare na kartici, haj dokazi stoki.
Ali, halalim im cim se dochepam Karlovackog i hladovine na plazi.
- dalmatinka
Ma naravno da će Dalmatinac uvijek ostati Dalmatinac kao što će Hercegovac uvijek ostati Hercegovac. Vjerojatno si tražio da ti ovako odgovorim, kad ne valjamo toliko što se Hercegovci naseljavaju mostarac? Nek ostanu tamo gdje je nivo.mostarac wrote:A joj ljudi. Herceg Novi, Sveti Stefan, Kotor, Budva, Ulcinj, sve je to jednako udaljeno i jednako kvalitetno kao i hrvatska obala, i ne vidim apsolutno nikakav razlog panici ili nekoj nelagodi. Sto Hrvatska bude onemogucila Crnogorci ce uredno da naplate
Nije Hrvatska vise u poziciji da nas jebe u mozak, jer Montenegro je sad i vise nego gostoljubiva zemlja koja ce jedva docekati da pokupi hrvatske eure koji se njima ne svidjaju jer su iz bosanskih ruku, a i manje su neprijateljski nastrojeni prema Bosancima, a da ne govorim da su manje nafurani i da su za razliku od nadobudnih zapadnih susjeda normalni ljudi koji nemaju komplekse da budu to sto jesu. Dalmatinac ce uvije ostati Dalmatinac ma koliko se on trudio da ne bude to sto jeste i ma koliko se trudio da glumi nivo. Crnogorci bar tog kompleksa nemaju i po meni ovo nije nikakav problem. treba im samo reci, "Slobodno gospodo, Crnogorci nam se vec raduju"pa ces vidit kako se okrece jezik i ton razgovora. Ima da nas gotive bolje nego ikoga, jer ma koliko Bosanci bili paradajz turisti, 50% hrvatske turisticke zarade je bas bosansko i nikako im ne bi odgovaralo da se ta pipa pretoci u brace Crnogoraca.
-
mostarac
Nisam ja rekao da nevaljate, nego samo da se Dalmatinci pretvaraju da su ono sto nisu, a takvi kakvi ste (prirodni) meni odgovarate, a i ja more ne gotivim nikako pa ne bi mogao ziviti u Dalmaciji nema sanse niti bilo gdje na moru, a to doduse nema veze sa Dalmacijom. A sto hercegovci naseljavaju Dalmaciju je vec drugo pitanje. Recimo da se sa sela spustaju u gradovedalmatinka wrote:Ma naravno da će Dalmatinac uvijek ostati Dalmatinac kao što će Hercegovac uvijek ostati Hercegovac. Vjerojatno si tražio da ti ovako odgovorim, kad ne valjamo toliko što se Hercegovci naseljavaju mostarac? Nek ostanu tamo gdje je nivo.mostarac wrote:A joj ljudi. Herceg Novi, Sveti Stefan, Kotor, Budva, Ulcinj, sve je to jednako udaljeno i jednako kvalitetno kao i hrvatska obala, i ne vidim apsolutno nikakav razlog panici ili nekoj nelagodi. Sto Hrvatska bude onemogucila Crnogorci ce uredno da naplate
Nije Hrvatska vise u poziciji da nas jebe u mozak, jer Montenegro je sad i vise nego gostoljubiva zemlja koja ce jedva docekati da pokupi hrvatske eure koji se njima ne svidjaju jer su iz bosanskih ruku, a i manje su neprijateljski nastrojeni prema Bosancima, a da ne govorim da su manje nafurani i da su za razliku od nadobudnih zapadnih susjeda normalni ljudi koji nemaju komplekse da budu to sto jesu. Dalmatinac ce uvije ostati Dalmatinac ma koliko se on trudio da ne bude to sto jeste i ma koliko se trudio da glumi nivo. Crnogorci bar tog kompleksa nemaju i po meni ovo nije nikakav problem. treba im samo reci, "Slobodno gospodo, Crnogorci nam se vec raduju"pa ces vidit kako se okrece jezik i ton razgovora. Ima da nas gotive bolje nego ikoga, jer ma koliko Bosanci bili paradajz turisti, 50% hrvatske turisticke zarade je bas bosansko i nikako im ne bi odgovaralo da se ta pipa pretoci u brace Crnogoraca.
- dalmatinka
Molila bih te da mi najprije prevedeš što znači hinjalul wrote:dalmatinka=hinja
![]()
p.s.jesi mislila na jelavića,čovića i ostale hdz junake vezano za doseljavanje??
- BHG
niko ih i nije tjerao odavde!dalmatinka wrote:Molila bih te da mi najprije prevedeš što znači hinjalul wrote:dalmatinka=hinja
![]()
p.s.jesi mislila na jelavića,čovića i ostale hdz junake vezano za doseljavanje??, a onda da ti odgovorim, da mislim na svih njih, ali i ne samo njih, možda i ne valjamo, ali ja sam ipak tu rođena i ne želim se ja prilagođavati na mentalitet došljaka. A da se osvrnem i na ostale junake koji su preplavili cijelu zemlju, kad vidim Česić-Rojsa, Kovačevića, Praljka, pok.Šuška, onog s dva prezimena - pa dobro čovječe stvarno mi se povraća, ono samo rođena majka može voljeti, a oni se svi utrpali ovdje.
- dalmatinka
A tko je uopće spominjao tjeranje?BHG
niko ih i nije tjerao odavde
-
lul
dalmatinka wrote:Molila bih te da mi najprije prevedeš što znači hinjalul wrote:dalmatinka=hinja
![]()
p.s.jesi mislila na jelavića,čovića i ostale hdz junake vezano za doseljavanje??, a onda da ti odgovorim, da mislim na svih njih, ali i ne samo njih, možda i ne valjamo, ali ja sam ipak tu rođena i ne želim se ja prilagođavati na mentalitet došljaka. A da se osvrnem i na ostale junake koji su preplavili cijelu zemlju, kad vidim Česić-Rojsa, Kovačevića, Praljka, pok.Šuška, onog s dva prezimena - pa dobro čovječe stvarno mi se povraća, ono samo rođena majka može voljeti, a oni se svi utrpali ovdje.
Hinja, riječ tur. porijekla = podlac,maliciozan čovjek.
pa vi ste njima dali dvojno državljanstvo i pravo na boravak pa prema tome...
osim toga to su hrvatski junaci iz zadnjeg rata pa bi bio red da ih ugostite
nisi mi ništa odgovorila na moj post na predhodnoj stranici pa bih te zamolio
-
Celicna_saka
Da se ne lazemo, osim makarske rivijere bosanski turist uopste nije relevantan za hrvatsku turisticku industriju, tako da ih libo kita hoce li neko iz Bosne doci da soli dupe u moru. Takodjer je cinjenica da Hrvatska nudi neuporedivo manje kada su u pitanju normalni aranzmani (dakle bez baba sa autobuske) , tako da sve vise ljudi pice na destinacije gdje nikada nisu isli, a i dosta vise dobiju za manje pare nego u Hrvatskoj.
-
Svemirski_Jebach
ma da kako je to sjajno...kakve su to tvoje informacija da je pola zarade hrvatske od bosanaca?
koja je to zabluda majko.
tako je mozda bilo 97 na podrucju od gradca do makarska...
danas bosanci ne cine vise od mozda 5 % hrvatskih turista, da ne govorimo koliko nocenja ostvaruju
ako odes malo sjevernije od splita, vjerovatno ces naci svega pokojeg bosanca ako i to, sve su nijemci, francuzi, italijani i ovi cesi i slovaci.
uglavnom mi volimo ocigledno zivjeti u zabludama i iluzijama...a uz to razvijati mitove o tome kako samo nas sikaniraju jer smo bosanci.
Milion puta sam isao u Hrvatsku na more, pa cak i dva puta godisnje...stvarno nikad nisam imao ni jednu jedinu neugodnost, narucim normalno kafu, kupim hljeb i slicno i niko nije rijec rekao. Mada moguce je da se desi nesto slicno, ali to se moze desiti svugdje samo ce teme biti drugacije.
kako neko rece, ostavi konobaru 2 kune pa da vidis kako su dobri.
U CG (Kotor i Budva) sam bip prosle godine, i zaista jesu jeftiniji. Dobar restoran u Kotoru, hrana odlicna i obroci obilni za 13 Eura po osobi.
Medjutim, nekako je sve prljavo, djeluje zapusteno. Osim toga, imao sam jedan incident gdje me lik u prodavnici pita odakle sam, i ja kazem iz sarajeva a on meni jel iz srpskog ili muslimanskog? Rekoh..iz jednog jedinog koje ima.
Pored toga, u Budvi je sve puno onih kriminogenih beogradjana, gdje god pogledas je neki kockonja i njegova bagra...jednostavno osjecam se kao da sam na odmoru sa prvom postavom iz "rana".
A to za ove bosance i kajmak i serpe...Ima istine u tom stereotipu o takvim bosancima koji dodju pa donesu serpe i slicno, i sam sam ih vidjao vise puta. I da, uglavnom su bosanci. Mada, mislim da je to ipak samo stereotip, da je daleko prenaglaseno i da takvi POJEDINACNI slucajevi ipak nisu bas pravilo.
A vala vise volim vidjeti da tata maze kcerci sise, nego da gledam neku krezubu kako iz serpe vadi sarmu svom isto tako krezubom hadji...i ne vidim sta je tu cudno. Zasto bi mi se trebalo gaditi sto joj ovaj maze sise? Sasvim normalno na plazi. Ako ti se to ne gleda, ili ti se gleda kako hadjo masne brade oblizuje kosti od piletine na plazi onda ga vodi kuci pa ga gledaj ostavi nas na miru.
Mada, sto jest jest. Vjerovatno ce mi se od sada promijeniti destinacije iz geografskih razloga. sada cu ici u Meksiko, Dominkansku republiku a hrvatska je predaleko...ali ko zna.
tako je mozda bilo 97 na podrucju od gradca do makarska...
danas bosanci ne cine vise od mozda 5 % hrvatskih turista, da ne govorimo koliko nocenja ostvaruju
ako odes malo sjevernije od splita, vjerovatno ces naci svega pokojeg bosanca ako i to, sve su nijemci, francuzi, italijani i ovi cesi i slovaci.
uglavnom mi volimo ocigledno zivjeti u zabludama i iluzijama...a uz to razvijati mitove o tome kako samo nas sikaniraju jer smo bosanci.
Milion puta sam isao u Hrvatsku na more, pa cak i dva puta godisnje...stvarno nikad nisam imao ni jednu jedinu neugodnost, narucim normalno kafu, kupim hljeb i slicno i niko nije rijec rekao. Mada moguce je da se desi nesto slicno, ali to se moze desiti svugdje samo ce teme biti drugacije.
kako neko rece, ostavi konobaru 2 kune pa da vidis kako su dobri.
U CG (Kotor i Budva) sam bip prosle godine, i zaista jesu jeftiniji. Dobar restoran u Kotoru, hrana odlicna i obroci obilni za 13 Eura po osobi.
Medjutim, nekako je sve prljavo, djeluje zapusteno. Osim toga, imao sam jedan incident gdje me lik u prodavnici pita odakle sam, i ja kazem iz sarajeva a on meni jel iz srpskog ili muslimanskog? Rekoh..iz jednog jedinog koje ima.
Pored toga, u Budvi je sve puno onih kriminogenih beogradjana, gdje god pogledas je neki kockonja i njegova bagra...jednostavno osjecam se kao da sam na odmoru sa prvom postavom iz "rana".
A to za ove bosance i kajmak i serpe...Ima istine u tom stereotipu o takvim bosancima koji dodju pa donesu serpe i slicno, i sam sam ih vidjao vise puta. I da, uglavnom su bosanci. Mada, mislim da je to ipak samo stereotip, da je daleko prenaglaseno i da takvi POJEDINACNI slucajevi ipak nisu bas pravilo.
A vala vise volim vidjeti da tata maze kcerci sise, nego da gledam neku krezubu kako iz serpe vadi sarmu svom isto tako krezubom hadji...i ne vidim sta je tu cudno. Zasto bi mi se trebalo gaditi sto joj ovaj maze sise? Sasvim normalno na plazi. Ako ti se to ne gleda, ili ti se gleda kako hadjo masne brade oblizuje kosti od piletine na plazi onda ga vodi kuci pa ga gledaj ostavi nas na miru.
Mada, sto jest jest. Vjerovatno ce mi se od sada promijeniti destinacije iz geografskih razloga. sada cu ici u Meksiko, Dominkansku republiku a hrvatska je predaleko...ali ko zna.
- Alfons Kauders
50% al u qrcu, pogledaj malo koliko je milijardi tezak bio hrvatski turizam prosle godine, bosanci toliko nisu potrosili na moru od raspada jugoslavije...mostarac wrote:A joj ljudi. Herceg Novi, Sveti Stefan, Kotor, Budva, Ulcinj, sve je to jednako udaljeno i jednako kvalitetno kao i hrvatska obala, i ne vidim apsolutno nikakav razlog panici ili nekoj nelagodi. Sto Hrvatska bude onemogucila Crnogorci ce uredno da naplate
Crnogorci bar tog kompleksa nemaju i po meni ovo nije nikakav problem. treba im samo reci, "Slobodno gospodo, Crnogorci nam se vec raduju"pa ces vidit kako se okrece jezik i ton razgovora. Ima da nas gotive bolje nego ikoga, jer ma koliko Bosanci bili paradajz turisti, 50% hrvatske turisticke zarade je bas bosansko i nikako im ne bi odgovaralo da se ta pipa pretoci u brace Crnogoraca.
doduse, moguce je da je 50% u makarskoj i okolnim selendrama u koje ide niko normalan ne ide...
-
Nancy Drew