schnjufko wrote:E pa nakon sve te silne hampe na Dodika i galame kako on ovo on ono primjecujem jednu cinjenicu koja je fakat. Firme se sve vise registruju a bogami i preregistruju iz federacije u rs jer je registracija jeftinija, poreska ne funkcionishe na bazi reketa a doprinosi su cinimi se oko 45 % za razliku od federacije gdje su 80 ili vishe posto. Da ne pominjem kako je Sarajevo izgubilo svaku ekonomsku atraktivnost poslovnim ljudima. E sad sta gdje to moze odvesti. Kada Dodik pokaze svoje ekonomske rezultate neche mu vishe trebati nacionalisticka retorika i supljak o referendumu. oda ni nase trubljenje ovdje da smo mi ovdje super i tip top a oni tamo fasisti i slicno nece vishe prolazit jer oni tamo zive kako treba a mi smo jos uvjek od njih bolji samo za tramvaj a ostalo smo sve popushili.
Jedini i naj zdraviji izlaz iz ove glupe situacije vidim u takmichenju ova dva entiteta koj ce uzeti primat i veci dio ekonomskog kolacha u BiH. Samim tim ce ova drzava biti blize Evropi i svijetu. Jedino sto se bojim je da garnitura glupana koja je izabrana u federaciji nije sposobna da napravi i jedan zdrav ekonomski potez.
Moglo bi se za par godina poceti desavati da nam svima rezervna domovina postane bas ta rs jer je ociscena od korupcije i funkcionise na ekonomskim principima.
Islamska Republika Bosna
-
senada
-
krkanko
Da, slazem se da je neko zloupotrijebio, a sta da se desi da opet ne mozes izaci kao ni '92, jer realno izasao bi ti i mnogi od nas i '92 da si znao sta ce biti._BosanaC wrote:Tudju borbu za porodicu, vlastiti zivot i egzistenciju i neosporivo pravo na isti, drugi su vec jednom zloupotrjebili i upakovali pod borbu za ne znam ti sta. Ko je jednom napravio takvu gresku drugi put sigurno nece niti ce izloziti svoju porodicu necemu slicnom duze nego sto je neophodno da se ode odavde.
Znaci - moja porodica, a i ja - prvi granicni prelaz. Najblize mjesto gdje cu uopste pomisliti da se zaustavim je Svica, iako sumnjam da to ne bi bila Kanada ili Novi Zeland, cisto da se dobro zapitam nekada da li i na godisnji da vise dodjem ovamo.
A cetnik ti napada na kucu, pretpostavljam da bi se ipak opet borio.
-
_BosanaC
Naravno da bih se u tom slucaju borio, toliko blesav nisam da cekam da me neko ubije a da se ni ne probam odbraniti.krkanko wrote:Da, slazem se da je neko zloupotrijebio, a sta da se desi da opet ne mozes izaci kao ni '92, jer realno izasao bi ti i mnogi od nas i '92 da si znao sta ce biti._BosanaC wrote:Tudju borbu za porodicu, vlastiti zivot i egzistenciju i neosporivo pravo na isti, drugi su vec jednom zloupotrjebili i upakovali pod borbu za ne znam ti sta. Ko je jednom napravio takvu gresku drugi put sigurno nece niti ce izloziti svoju porodicu necemu slicnom duze nego sto je neophodno da se ode odavde.
Znaci - moja porodica, a i ja - prvi granicni prelaz. Najblize mjesto gdje cu uopste pomisliti da se zaustavim je Svica, iako sumnjam da to ne bi bila Kanada ili Novi Zeland, cisto da se dobro zapitam nekada da li i na godisnji da vise dodjem ovamo.
A cetnik ti napada na kucu, pretpostavljam da bi se ipak opet borio.
-
Jastreb35
Nepotrebna generalizacija kolega. Da pojednostavim ;A ko god je bio ovdje od '92.-'95., dao svoju krv za jedno a na kraju bio izdan i dobio drugo, gleda petnaest godina iste te koji su ga i uveli u rat i izveli iz rata na vlasti i svjestan je da ce ih gledati pitaj Boga jos koliko a nemocan je da sam ista ucini i promjeni, sumnjam da ce stati pod zastavu istih tih pa proliti jos kap krvi.
Plavi ; Ivanic, Kalinic, Dodik, Praljak, Draskovic, Seselj, Rojs, Mladic, Jovic .....
Crveni ; Tihic, Bogicevic, Lagumdzija, Komsic, Silajdzic, Andjelovic, Tokic .....
Za ocekivati je da ce se u tvoj tim uvuci i ljudi poput Juke, Lajonela Dumonta, Abdica, Ismeta Cele, "privrednika" koji se zalazu za to da sebi od rata naprave brata, ali ne mozes dici ruke od svega zbog njih, zato sto agonija traje citavih 15 godina ili zato sto jos ne vidis rezultate za koje se boris.
Ti ces naravno biti dobrodosao da u Svici radis u nekoj automehanicarskoj radnji, slusas CD Dine Merlina i cekas penziju. To i treba da bude slobodan izbor.
-
patrius
Kriv je sistem a ne pojedinac!!!Posve je nebitno kako ce se entiteti zvati,sustina problema je u njihovom postojanju,koje je posve nepotrebno.U ovom "sistemu" svi su isti,od prvog do posljednjeg!U cemu je razlika izmedju,recimo npr. pjesnika s Durmitora91.-92. i mileta "laktasa" danas???Da,"laktas" kaze da svi moraju u Haag,naravno,i on bi to bio spreman i uciniti,da bi ocuvao "sistem"!!! Kazem,to je taj paradoks,gdje se osudjuje osoba,ali se prihvata djelo zbog koje ju se osudjuje!!!
-
schnjufko
Eh da zaboravih da napomenem da je moja ideja samo pretpostavka. Dakle nevjerujem da ce Dodik stvarno ocistiti rs od korupcije. Mozda od konkurencije da, al jhipoteza sta bi bilo kad bi bilo stvarno stoji na mjestu. I da jos nesto neko rece "gdje cu ja ja nemam rezervnu domovinu". E pa ni mom tetku koj je musliman Australija nije rezervna domovina. Al eto fino mu tamo bere jabuke i peca ribu. Kaze sarani su mashala po 5 kila Mozda mu se i ja pridruzim ako ovdje ljudi idalje nastave da doruckuju i veceraju spisak haskih i slicnih optuzenika umjesto da se uhvate lopate.
-
_BosanaC
Jel' ti to meni pokusavas reci da ce rezultati doci, i da su se svi koji su se borili u ABIH izborili za svoje ciljeve?Jastreb35 wrote:Nepotrebna generalizacija kolega. Da pojednostavim ;A ko god je bio ovdje od '92.-'95., dao svoju krv za jedno a na kraju bio izdan i dobio drugo, gleda petnaest godina iste te koji su ga i uveli u rat i izveli iz rata na vlasti i svjestan je da ce ih gledati pitaj Boga jos koliko a nemocan je da sam ista ucini i promjeni, sumnjam da ce stati pod zastavu istih tih pa proliti jos kap krvi.
Plavi ; Ivanic, Kalinic, Dodik, Praljak, Draskovic, Seselj, Rojs, Mladic, Jovic .....
Crveni ; Tihic, Bogicevic, Lagumdzija, Komsic, Silajdzic, Andjelovic, Tokic .....
Za ocekivati je da ce se u tvoj tim uvuci i ljudi poput Juke, Lajonela Dumonta, Abdica, Ismeta Cele, "privrednika" koji se zalazu za to da sebi od rata naprave brata, ali ne mozes dici ruke od svega zbog njih, zato sto agonija traje citavih 15 godina ili zato sto jos ne vidis rezultate za koje se boris.
Ti ces naravno biti dobrodosao da u Svici radis u nekoj automehanicarskoj radnji, slusas CD Dine Merlina i cekas penziju. To i treba da bude slobodan izbor.
Ili je ovo samo malo demagogije za dobro jutro?
-
Jastreb35
Pokusavam ti reci da tvoja cast ne moze biti podlozna kalkulacijama opravdanosti. Ti se ne boris protiv velikosrpstva zato sto si (i kada si) jaci, nego zato sto je to bolesna ideja kojoj se trebas suprotstaviti._BosanaC wrote:Jel' ti to meni pokusavas reci da ce rezultati doci, i da su se svi koji su se borili u ABIH izborili za svoje ciljeve?Jastreb35 wrote:Nepotrebna generalizacija kolega. Da pojednostavim ;A ko god je bio ovdje od '92.-'95., dao svoju krv za jedno a na kraju bio izdan i dobio drugo, gleda petnaest godina iste te koji su ga i uveli u rat i izveli iz rata na vlasti i svjestan je da ce ih gledati pitaj Boga jos koliko a nemocan je da sam ista ucini i promjeni, sumnjam da ce stati pod zastavu istih tih pa proliti jos kap krvi.
-
brdo
nisu oni plavi nego zuti cetnici_BosanaC wrote:Jel' ti to meni pokusavas reci da ce rezultati doci, i da su se svi koji su se borili u ABIH izborili za svoje ciljeve?Jastreb35 wrote:Nepotrebna generalizacija kolega. Da pojednostavim ;A ko god je bio ovdje od '92.-'95., dao svoju krv za jedno a na kraju bio izdan i dobio drugo, gleda petnaest godina iste te koji su ga i uveli u rat i izveli iz rata na vlasti i svjestan je da ce ih gledati pitaj Boga jos koliko a nemocan je da sam ista ucini i promjeni, sumnjam da ce stati pod zastavu istih tih pa proliti jos kap krvi.
-
preatorian
#87 Re: Islamska Republika Bosna
To je sasvim sigurno točno, ali postavlja se pitanje koliko je samim građanima Bosne i Hercegovine to bitno. Koliko je njima važna blizina sakralnih objekata, suživot i budućnost u zajedničkoj državi koju u velikoj većini doživljavaju maćehom.Jastreb35 wrote:Jedini jezik kojeg medjunarodni centri moci razumiju, jeste jezik vlastitih interesa. Briselu i Vasingtonu ne predstavlja mnogo medjusobna blizina sarajevske Saborne crkve, katedrale, sinagoge i dzamije. Ustirkani cinovnici koji analiziraju politicka desavanja na terenu, ne znaju za pojam "fildzan viska" niti cijene ideolosku platformu suzivota. Svo se njihovo djelovanje ogranicava samo jednim faktorom; golim interesom.
Teško da se separatistima može nazivati 50% stanovništvo jedne države. Iskreno gledajući ni Hrvati ni Srbi u velikoj većini ne doživljavaju BiH svojom domovinom. Bar ne onakvom kakvom bi oni htjeli da bude. U takvoj situaciji međunarodna zajednica može malo pomoći.Jastreb35 wrote: Iako granice drzave danas, zbog nemoci separatista, nisu ugrozene, uzasavajuca ideja stvaranja islamske drzave, kao alternativa cjelovitosti mora ostati aksiom u kalkulacijama medjunarodnih centara moci. Otud je potrebno prihvatiti ograniceno postojanje vehabijskih elemenata u drustvu kao gorku pilulu, bez cijeg postojanja, ta i takva alternativa cjelovitoj drzavi ne bi bila evidentna.