Marihuana...

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
chinese_water

Post by chinese_water »

100_KA wrote:pasite travu zdravije je od pusenja :D
Ebes zdravlje kad pases travu :roll:
pitt

Post by pitt »

ma jebo travu.....predjite odmah na heroin....ko veliki :D:D:D
chinese_water

Post by chinese_water »

ma meni dosta sto se ovim jointovima bodem u venu :D :D
nadimak

Post by nadimak »

Pametnije ti je da bodes nesto drugo nego sebe.
encian

Post by encian »

ako cemo historijski, zdravstveno i ekonomski, cigare i alkohol su usle u masovnu proizvodnju u doba bez zakona i bez institucija koje su provjeravale stetnost. legalne su ostale jer je neki kreten zakljucio da ih ne moze delegalizirat bez ozbiljnih posljedica. ja bih sve troje stavila pod zabranu.

@krigla_sa.
nadam se da neces imati stetnih posljedica od marihuane. moj je komsija "samo na marihuani" poslo nanu niz stepenice. par dana kasnije "samo napusen" je ganjao drugog komsiju dedu sa sarafcigerom oko zgrade. nakon nekog vremena utjesio se heroinom. moj je jaran demolirao skroz ured svoje direktorice "samo na marihuani". drugi se pokusao ubiti kad je shvatio sta je "samo marihuana" uradila njemu i njegovoj porodici nakon 7 godina redovnog koristenja. ja sam se nahodala sa njima i zbog njih i psiholozima i doktorima i nadriljekarima i nacitala se toliko iskustava, savjeta, studija i ostalog da mi je muka.
opet: nadam se da se tebi to nece desiti. iskreno, ne iz inata i revolta. ja licno nisam srela nijednog koji na kraju nije imao posljedice. pa lijepo vam je napisao covjek vlastita iskustva sa 15 godina koristenja "samo trave", i to CISTE, SVOJOM RUKOM UZGAJANE, KVALITETNE trave.

problem je uvijek sto pojedinac misli da je iznad prosjeka o kojem pricaju novine.
encian

Post by encian »

http://www.sciencedaily.com/search/?keyword=marijuana

evo ovdje posljednjih rezultata ispitivanja marihuane. ovdje cete naci da marihuana nije uzrok prometnih nesreca, da nema povezanosti sa rakom pluca, da mozda pomaze oboljelima kod multiple skleroze, da moze ublaziti posljedice Alzheimer-a, da moze sprijeciti sirenje raka nastalog pod uticajem herpes virusa.

naci cete i da mijenja imuni sistem, ali nije jasno na bolje ili na gore. naci cete da tijelo kao odgovor na bol luci supstancu veoma slicnu onoj iz marihuane, naci cete da utice na funkcije mozga, ali ne i na njegovu strukturu.

naci cete da zivotinje kojima je davana marihuana, poslije same uzimaju (sto bi se reklo: navukle su se), naci cete da je sperma muskarca pusaca u principu rjedja, da se spermici ponasaju nenormalno sto negativno utice na plodnost, naci cete da kod zena pusenje trave u ranoj trudnoci izaziva vecu stopu spontanih pobacaja, da pusaci cesce opolijevaju od raka na vratu i u glavi.

ma eto pa sami skontajte. ako imate sta od bolesti iz prvog dijela, pa da pokusate. ako ne, stvarno ne vidim svrhu.
leeloo

Post by leeloo »

encian wrote: @krigla_sa.
nadam se da neces imati stetnih posljedica od marihuane. moj je komsija "samo na marihuani" poslo nanu niz stepenice. par dana kasnije "samo napusen" je ganjao drugog komsiju dedu sa sarafcigerom oko zgrade. nakon nekog vremena utjesio se heroinom. moj je jaran demolirao skroz ured svoje direktorice "samo na marihuani". drugi se pokusao ubiti kad je shvatio sta je "samo marihuana" uradila njemu i njegovoj porodici nakon 7 godina redovnog koristenja.....
Jedan moj jaran bio na pecanju na bosni... zabaci on udicu, i nesto zagrize.... vuci, vuci... al' neda se hulja... zovne havera... vuci vuci... i krenu hulja napolje... Kad ono nije riba nego tis-sport... otvore oni rernu, kad u njoj pita krompirusa jos vruca....

e ovakva je tvoja prica.

Otac moje prijateljice izvrsio samoubistvo, a marihuani nije primirisao... sta sad?!

Pricas gluposti...
bih_finest

Post by bih_finest »

leeloo wrote:
encian wrote: @krigla_sa.
nadam se da neces imati stetnih posljedica od marihuane. moj je komsija "samo na marihuani" poslo nanu niz stepenice. par dana kasnije "samo napusen" je ganjao drugog komsiju dedu sa sarafcigerom oko zgrade. nakon nekog vremena utjesio se heroinom. moj je jaran demolirao skroz ured svoje direktorice "samo na marihuani". drugi se pokusao ubiti kad je shvatio sta je "samo marihuana" uradila njemu i njegovoj porodici nakon 7 godina redovnog koristenja.....
Jedan moj jaran bio na pecanju na bosni... zabaci on udicu, i nesto zagrize.... vuci, vuci... al' neda se hulja... zovne havera... vuci vuci... i krenu hulja napolje... Kad ono nije riba nego tis-sport... otvore oni rernu, kad u njoj pita krompirusa jos vruca....

e ovakva je tvoja prica.

Otac moje prijateljice izvrsio samoubistvo, a marihuani nije primirisao... sta sad?!

Pricas gluposti...
Nego jel` bila dobra ta krompiruša il` šta :D
leeloo

Post by leeloo »

bih_finest wrote: Nego jel` bila dobra ta krompiruša il` šta :D
Odlicna... Prica je ziva istina....

No da ne skrecem sa teme...

Ljudi koje znam da su se pogubili i pravili probleme uvijek su bili na necemu tezem.... Znam i ja lika koji je pretukao staru, ali nakon sto je 5 dana smrko speed... i pusio travu da ga spusti.... Kreten kakvog ga nema.... Agresiva te puca od amfetamina i ostalih sranja koja tu uskracuju san....

Trava nije takva.... Za sve svoje godine duvanja, nikada nisam nikoga vidjela da ga agresiva puca na travi.... a susretala sam raznih dijagnoza. Ako prepusis, zaspes... i to je to.

I opet da kazem... Ja nisam da se trava dekriminalizuje ovdje. Imamo mi problema koje trebamo rijesiti. Ali nemojmo prosipati price koje nemaju veze sa pamecu...
uvjek dobar gost

Post by uvjek dobar gost »

Ja sam za to da se svi nadjemo i da se napuhikamo pa da onda vidimo kako se na koga aplicira...
Tuga je nešto drugo, tuga je što danas lakše je riješiti paket spida il horkana nego paket vuvije, kažu mi dileri lakše mi je sa hemijom raditi....

Kriza je što djeca sa sve manje godina postaju uživaoci upijata.... u njihovim godinama ja sam ganjao loptu il igrao se kadije.... no nova vlast nova nafaka.....
chinese_water

Post by chinese_water »

kud ne upeca zeljanicu misa mu :D
bih_finest

Post by bih_finest »

chinese_water wrote:kud ne upeca zeljanicu misa mu :D
Vidiš, pade mi na pamet da je špinat legalizovan :D
tempora

Post by tempora »

leeloo wrote:
bih_finest wrote: Nego jel` bila dobra ta krompiruša il` šta :D
Odlicna... Prica je ziva istina....

No da ne skrecem sa teme...

Ljudi koje znam da su se pogubili i pravili probleme uvijek su bili na necemu tezem.... Znam i ja lika koji je pretukao staru, ali nakon sto je 5 dana smrko speed... i pusio travu da ga spusti.... Kreten kakvog ga nema.... Agresiva te puca od amfetamina i ostalih sranja koja tu uskracuju san....

Trava nije takva.... Za sve svoje godine duvanja, nikada nisam nikoga vidjela da ga agresiva puca na travi.... a susretala sam raznih dijagnoza. Ako prepusis, zaspes... i to je to.

I opet da kazem... Ja nisam da se trava dekriminalizuje ovdje. Imamo mi problema koje trebamo rijesiti. Ali nemojmo prosipati price koje nemaju veze sa pamecu...
Interesantna teza. :? Naravno, da nema veze sa pamecu negirati cinjenice. A svi mi, uzavisnosti u kojem se "taboru" nalazimo, imamo svoje argumente, koji su nam sveti. Samo ipak, uz duzno postovanje, smatram da je krajnje licemjerno, tvrditi ovo ili ono, kroz sebe i svoj slucaj! Jer tvrditi da se covjek ima pod kontrolom i da apsolutno zna sta radi, uzivajuci lake droge, djecija je prica. Marihuana je opojno sredstvo-i kao takva ne moze biti primjer samokontrole. Paradoks koji velika vecina koristi u svojim argumentima.

Ja cu dati samo par cinjenica, koje su ovdje ismijane i negirane, sto opet dokazuje ili pokazuje, koliko smo nezreli u pristupu problemu.

Da se bolje razumijemo, nisam pobornik krivicnog gonjenja onih koji uzivaju "lake droge" niti smatram da je neko ko produva, s vremena na vrijeme narkoman. No sama cinjenica, da za mene neko nije narkoman, a za nekog drugog opet jeste, govori o tome, da su granice licne i opet samo licne!

U Holandiji, lake droge nisu legalizovane, kako to velika vecina smatra ili kategoricno tvrdi. Stoga prije no sto pristupimo rijeci legalizacija, bilo bi pametno da ispitamo ili se zapitamo, sta ista podrazumijeva ili jednostavno sta ona znaci!!!

Kao sto se trenutno vodi polemika kod nas, takva polemika se vodila do 70tih godina u Holandiji- te je gradjanstvo, organizacije i pojedini naucnici bilo misljenja da lake droge treba legalizovati.
Holandija nije pristupila legalizaciji zbog internacionalnih zakona/tj obavezivanja.
Kao rezultat "polemike" 1976 godine u Holandiji stupa na snagu "gedogen beleid" -tzv tolerancija o lakim drogama, sto ce opet reci, da se u zakon o opijumu uvodi princip prioriteta gdje marihuana/hasis dobiva "nizi prioritet" pa je onaj koji posjeduje do 30 gr ove lake droge izvrsio prestup ali ne i krivicno djelo!
Time izvrsna vlast, odredjuje toleranciju spram uzivanja i preprodaje lake droge, a prioritet u toleranciji ima javni red a ne zdravlje gradjana.

Kada je rijec o zastrasivanju koje spominjete, takodjer smatram da grijesite i time sirite dezinformacije. Danasnja laka droga svrstava se u rang teskih droga zbog raznih primjesa i smjesa kojima se pojacava njeno dejstvo.Znaci ne radi se o zastrasivanju ( jer svi imate izbora) vec o pukim cinjenicama, koje su dokazane.
Trenutni trend, mljevenog stakla, metala i sl, koji se dodaje kako bi se dobilo na tezini u preprodaji, rezultira sve cescim potrazivanjem medicinske pomoci od strane uzivalaca zbog krvarenja, povreda i sl komplikacija.

Sto ce opet reci, da je trziste u Holandiji kako tako kontrolisano, ali i dalje kompleksno i sa negativnim posljedicama po zdravlje gradjana. Istrazivanja su pokazala, da od zakona o toleranciji pa na ovamo, sve je veci broj uzivalaca ovih opojnih sredstava a problematika sve teza i kompleksnija.
Takodjer, istrazivanja pokazuju, da su efekti negativni u svim zemljama u kojima se eksperimentisalo sa tolerancijom lakih droga.

Da joint nije stetan puka je ubleha. Joint sadrzi 400 sastojaka od cega je vecina stetna/otrovna po organizam. Sama cinjenica da ukoliko covjek produva, automatski mijenja svjest i psihicko stanje govori dovoljno. A zaista mi nije jasno, kako se moze tvrditi da se neko moze samokontrolisati ukoliko je produvao, kada eto znamo da u tom momentu nije pri zdravoj svjesti.

No eto, zanemariti cu tu polemiku pa se pozvati na istrazivanje iz 1991 u USA, koje je dokazalo relaciju izmedju duvanja i mogucnosti dobivanja sizofrenije ( jedna od fatalnih posljedica)

U slucaju Holandije, mozemo vidjeti, da tolerancija u uzivanju lakih droga, ne podrazumijeva ( kao sto se to sveopste smatra) i kontrolu tj konkurenciju crnom trzistu. Da je tako onda ne bi bilo gore navedenih slucajeva.
Potrebno je shvatiti, da u ovom zakonu prioritet ima javni red a ne licna dobrobit gradjana ili sugradjana.

Takodjer je puka ubleha argumentovanje da trava ne izaziva agresiju. Na mjestima gdje se prodaje trava, zabranjena je prodaja alkohola, upravo zbog ubitacne kombinacije. Da trava nema negativne efekte, onda psiho-socijalne ustanove sirom Holandije ne bi imale pune ruke posla!
Bila sam svjedok raznih vidova samodestrukcije od strane onih koji su posegli prvo za lakim drogama a onda eksperimentisali dalje, u momentima psihickih ili nekih drugih problema. Danas ta djeca, hodaju po parkovima u psihozama ili se nerijetko zatvaraju u ustanove kako bi se spasili od samih sebe.

I tu je moj akcenat! U stanju u kojem je BiH danas, smatram da bi tolerancija bila pogubna, posebno na najmladje. Nepostojeca perspektiva, los standard, post-traumatski sindromi, nepostojeci drzavni aparat, nepostojeci sistem vrijednosti -ujedno, pozadina koja ne moze niti ima pozitivnu viziju.
Na koji nacin bi se i kako vrsila kontrola trzista? Koji izvrsni aparat bi se bavio istim? Ko bi i kako garantovao da maloljetnicima nece biti prodata opojna sredstva? I koje ustanove bi to bile specijalizovane ili pruzale adekvatnu pomoc onima kojima je to potrebno?

Koristiti argumente cigareta i alkohola, takodjer smatram licemjernim. Mi smo jedna od rijetkih drzava u svijetu, gdje se ne vodi bitka za restrikcije pusenja u javnim ustanovama. Valjda i to govori dovoljno?
Paradoks je da mnoge zemlje uvode zabrane o pusenju, te da cijena alkohola postaje sve nepristupacnija ( i o istome/te o efektima bi se moglo dosta reci u nekoj drugoj temi) -a da se sa druge strane vode bitke o uzivanju tj o legalizaciji marihuane!

Ne, u trenutnom stanju u kojem se BiH nalazi, ne vidim podlogu za toleranciju. Sumnjam da me ko moze ubijediti o pozitivnim efektima istoga,jer ovdje nije rijec o mojoj ili vasoj samokontroli na koju se tako gordo pozivate. Ovdje je rijec o sirokim masama, a posebno o onima najmladjima koji su u BiH visestruke zrtve. I bez obzira koliko tvrdili da legalizacija nosi dio pozitivnosti, ja je u skorije vrijeme na nasim podrucjima ne vidim! AKo Holandija, koja ima istoriju i izgradjen sistem regulisanja tolerancije ima ovaku problematiku, sumnjam da bi se mi, uopste mogli nositi sa istim. Ne u skorije vrijeme!
chinese_water

Post by chinese_water »

@tempora
Za sta sluze coffee shopovi u amsterdamu?
Da li Holandska vlada ubire porez od istih?

Istina je da se u travu danas dodaje mnogo toga, i dalje tvrdim da sa dozvolom za posjedovanje jedne stabljike marihuane u svom privatnom vlasnistvu reduciraju problemi te vrste.

"sve je veci broj uzivalaca ovih opojnih sredstava a problematika sve teza i kompleksnija."
Koja problematika konkretno? Da zdravlje ide na gore? Pa tako je u svim zemljama svijeta i ne vidim veliki udio marihuane u toj problematici.

Marihuana, sadrzi 600, ljudskoj vrsti potpuno nepoznatih "hemijskih" sastojaka, samim tim ljudska vrsta nije kompetentna da kriminalizuje travu zbog 600 sastojaka koji su njoj nepoznati te ne poznaje ni njihovo pozitivno ili negativno dejstvo po ljudski organizam.

Trava i Alkohol
Image

Trava
[img]http://princess_ashley420.tripod.com//sitebuildercontent/sitebuilderpictures/ash003.jpg[/img]

Trava
Image

Alkohol
Image

Alkohol
Image

Eh... imamo primjer dvoje napusenih, dvoje pijanih i jednog koji je koristio kombinaciju trave i alkohola na ovim slikama...zakljucujte sami!
I sta je ovdje nejasno? Kombinacija trave i alkohola je jako opasna? Naravno da je opasna, kao sto je opasna i kombinacija andol+alkohol, ali ipak andol+trava ... nikakve veze sa opasnoscu nema, andol ne utice na efekat marihuane kao sto utice na efekat alkohola.

"Takodjer je puka ubleha argumentovanje da trava ne izaziva agresiju. Na mjestima gdje se prodaje trava, zabranjena je prodaja alkohola, upravo zbog ubitacne kombinacije."
Cuj puka ubleha da trava ne izaziva agresiju jer je zabranjena prodaja alkohola na mjestima gdje se prodaje marihuana...MOLIM LIJEPO, BEZ LUPETANJA!!!
Poznato je da marihuana ima jako umirujuci efekat!!! Ako ne vama koji niste probali,nego ste culi kako je aman, zabranjena prodaja alkohola tamo gdje se prodaje trava (a gdje se to legalno prodaje marihuana??? :-) u Amsterdamu, naravno) , onda jeste nama svima koji smo probali ili koristimo...veoma jasno kako ima umirujuci efekat.

"Danas ta djeca, hodaju po parkovima u psihozama ili se nerijetko zatvaraju u ustanove kako bi se spasili od samih sebe.
I tu je moj akcenat! U stanju u kojem je BiH danas, smatram da bi tolerancija bila pogubna, posebno na najmladje."

Moj rodzak koji je sa 17 godina priveden zbog trave sada ima dosije, do prije 3-4 mjeseca decko je bio odlican ucenik, normalno dijete u potpunosti, s vremena na vrijeme je zapalio po koji joint, nikada se nije kretao u drustvu kriminalaca, bio je jedan od nasih talenata za informatiku sa nekoliko osvojenih takmicenja na drzavnom nivou.
Od kada je priveden i kako je postao svjestan da bez obzira na svoj talenat nikada u zivotu nece moci da nade normalan posao, bukvalno postao je teski propalitet, rijetko ide u skolu, poceo se druziti sa "svojom sortom", jer su mu neki napisali da vise ne pripada normalnom svijetu, samo radi jointa.Helem, u Sarajevu sada imamo jos jednog raubera koji se ulicama seta sa pistoljem, kojem se ne moze kao nekada objasniti da je on super inteligentan te da pistolji i kriminal nisu za njega, da se prihvati svog c++ rada...
Koliko je samo takvih ovdje...nazalost puno!!!
A sto se tice psihoza koji bjeze sami od sebe...prije bih rekao da su ta djecica presla na nesto jace od trave, zasto ja nisam psihoza koja bjezi sama od sebe? Zasto mojih 5 najboljih prijatelja koji isto tako svakodnevno puse travu nisu psihoze koje bjeze sami od sebe nego sasvim normalno pice svojim zivotom, neki rade,neki studiraju ali svi pusimo travu, i ne bjezimo niti od sebe,niti od drugih,niti drugi bjeze od nas jer se normalno ponasamo!!!
uvjek dobar gost

Post by uvjek dobar gost »

Ja radim svaki dan, mislim ujutro se budim idem na posao, radim radno vrijeme i to sve.... na to sve puhikam i sebe ne smatram lošim čovjekom...

Nekad popijem i koju pivu na to sve ali fakat jednom il dva puta na godinu dana...
Dendrlix

Post by Dendrlix »

tempora wrote:
U Holandiji, lake droge nisu legalizovane, kako to velika vecina smatra ili kategoricno tvrdi. Stoga prije no sto pristupimo rijeci legalizacija, bilo bi pametno da ispitamo ili se zapitamo, sta ista podrazumijeva ili jednostavno sta ona znaci!!!
Bio, vidio, pusio, kupovao, pitao!

Po mom shvatanju JESU legalne.
Imam prijatelja u Amsterdamu i dodje vrlo cesto u SA. Covjek me je informirao vrlo dobro, a i sam sam se uvjerio. Pitanje coffe shopova je svar lokalne zajednice. Tako na primjer ima opstina u kojima su cofee shop-ovi zabranjeni. Mozes imati u dzepu do 5 gr bez ikakvih zakonskih posljedica. Znaci, upadne racija u diskoteku, nadju ti vutru i ako imas do 5 gr vrate ti. Slicno se desilo meni. Nisam imao pasos kod sebe i trkeljaza. Nadju mi i oduzmu kockicu hashisha i malo vutrice. Ispitivali me jedno 3-4 min, i nakon sto sam rekao u kojem sam hotelu odvezli me da im pokazem pasos. Nakon provjere istog, uredno sam dobio svoju robu nazad. E sad ti skontaj: ako mozes uci u coffe shop, kupiti, platiti, napusit se i ponijeti sa sobom ostatak, pa i ako ti murija (predstavnik zakona) to i vrati... Jeli to onda legalno?
Druga stvar su smart shopovi! Tu se moze kupiti mali milon raznih DROGA. Gljive (psilobe cubenis) na primjer. Dobio cak i racun. Nesh vjerovat ima cak i muhara. Kojekakvih kit-ova za uzgoj magic mushrooms na pretek. Ecstasy-ja na biljnoj bazi ima zilion. Toliko o legalnosti lakih droga u Holandiji.

A sto se tice BiH, ja sam za dekriminalizaciju, a ne legalizaciju. I suvise je nase drustvo bolesno za legalizacije. Znaci da se vrati stari zakon prema kojem je posjedovanje prekrsaj, a konzumiranje nije ni prekrsaj. Sada je situacije da za jedan joint mozes dobiti do godinu dana zatvora, mada raja dobija redovno tri mjeseca sto se zamjeni uslovnom kaznom u trajanju od godinu dana. Cak i ako si napusen cinis krivicno djelo. Fuj. :x
peco

Post by peco »

Kao dugogodisnji (bivsi) ovisnik (o svemu), mogu vam reci da se ne za**bavate. A vi kako hocete. Ja sam se z**ebavao i z**ebo se.
kEN0

Post by kEN0 »

peco wrote:Kao dugogodisnji (bivsi) ovisnik (o svemu), mogu vam reci da se ne za**bavate. A vi kako hocete. Ja sam se z**ebavao i z**ebo se.
to nije to trave ili neceg drugog.
to je sve do pojedinca...

svaki organizam drugacije reaguje na travu, jer svi smo mi drugaciji :)
peco

Post by peco »

kEN0 wrote:
peco wrote:Kao dugogodisnji (bivsi) ovisnik (o svemu), mogu vam reci da se ne za**bavate. A vi kako hocete. Ja sam se z**ebavao i z**ebo se.
to nije to trave ili neceg drugog.
to je sve do pojedinca...

svaki organizam drugacije reaguje na travu, jer svi smo mi drugaciji :)
O travi bi mogli raspravljati, ali kod "drugog" ne postoji pojedinac.
kEN0

Post by kEN0 »

zato budes zelen i PROBASH izbjec' iskusenje .
tempora

Post by tempora »

chinese_water, moram priznati da imam izvjestan problem. Moj problem nastupa, kada ljudi u diskusijama uzmu sebe kao primjer - i kao nekakvu mjerodavnost o odredjenoj problematici. Moguce je, da vecina svjetske populacije smatra sebe centrom zbivanja, koji je kao najbolji pokazatelj za nesto pa onda argumentira "evo mene, vidi mene" Ali molim te, uzeti sebe za primjer i kroz isto mjeriti stvari i zbivanja, moze se oprostiti novorodjencetu ali ne i odrasloj osobi! Da se ispravim i ne zvucim grubo, diskusija bi u takvim slucajevima trebala i prestati jer zasto uopste raspravljati o necemu, sto je zapecaceno granicom naseg postojanja i naseg i opet samo nasega djelovanja!?!?! Apsurd!
Takodjer, smatram da uzimanje primjera u tvom slucaju mladog rodjaka cista je forma izgovora! Da eto njega nisu priveli, on bi eto mozda iskoristio svoje talente a mozda i ne! Izgovori su tu da pricamo u hipotezama a ne u cinjenicama tj u stvarnome stanju!
Naravno da se ja slazem u tome da je dekriminalizacija potrebna, ali propagirati travu kao pozitivnost i negirati fakte, blago receno je bezobrazno.
Naravno, negiramo mi i upozorenja na kutijama cigareta, alkoholu prilazimo kao necem socijalnom i drustveno pozeljnom, ali ne umiremo i ne obolijevamo od raka pri prvoj cigareti i ne dobivamo Korzakov od prve pive.

Jos jednom i za tebe i za Dendrlixa, lake droge u Holandiji nisu legalizovane. Mozemo eto zanemariti formu i prilagoditi se vasim shvatanjima rijeci legalizacija, jer je vi ipak prevodite na vama zeljen nacin.Ali to sto ste se vi naduvali u A'damu i niste bili krivicno gonjeni ne znaci da poznajete sistem i problematiku istoga.

Ja sam povrsno prikazala politiku drzave prema lakim drogama. Moj akcenat je bio na tome da i bez obzira na istoriju i izgradjen sistem Holandija ima problema sa kontrolom lakih droga te ako se ta cinjenica uzme za primjer, mozemo strepiti u slucaju "legalizacije" u BiH!
Ne smije se zanemariti ni cinjenica da marihuana prije 10 godina i ova sada nije ista. Dadoh primjer primjesa, koje se dodaju zbog cega se ista svrstava u rang teskih droga. Sto ce opet reci, nisam ja izmislila toplu vodu, nego govorim o cinjenicama na koje naucnici konstantno upozoravaju.

Pitas me da li vlasti u Holandiji ubiru porez od preprodaje lakih droga. Tvoje pitanje interpretiram kao aludiranje na dobrobit drzavnog budzeta koji stavljas iznad zdravlja gradjana.

Postiranje slika onih koji su se napili i onih koji duvaju, apsolutno nisu mjerodavne u ovoj problematici.
Jos jednom, uzeti sebe za primjer i pricati o psihozama djece neodgovorno je. Sama cinjenica da se adolescenti nalaze u jednoj veoam teskoj i zahtjevnoj zivotnoj fazi predstavlja i rizik-te su kao takvi osjetljivi i podlozni raznim eksperimentima i negativnostima.Nerijetko unutrasnji svijet u kojem se nalaze i onaj vanjski sudaraju se, pa i u zdravim stanjima trazenje identiteta moze biti izuzetno tesko, a kada se u isto ukljuce droge, moze biti pogubno.
Sumnjam ja, da ces ti sutra, ukoliko budes imao ili zelio djecu, ravnodusno posmatrati kako ti djete dolazi kuci sa jointom, pa onda sa gljivama, tableticama, u neka doba vuce bijelo i sl. Naravno, ne mora znaciti da sve ide istim redoslijedom, ali tvoja granica nije tudja granica i to je ono sto uporno pokusavam naglasiti!
Postedi me razmisljanja o tome da vi koji uzivate lake droge eto poznajete njihovo djelovanje a mi koji ih ne uzivamo pricamo povrsno. To sto ih ti uzivas ne cini te specijalistom za posljedice uzivanja vec mozda specijalistom za efekte izlaska iz realnosti ( barem na momenat) Termini koji se koriste u opisivanju svjesti govore dovoljno o stanju u kojem se covjek nadje kada se naduva:
" jesam se razvalio" "al me puklo" "nosa me" te razne nebuloze. Ako je tebi pozitivan efekat da ti svjest bude umrtvljena tj pasivna, nemam nista protiv.Ali sto je efekat trave na tebe, ne mora biti i na drugoga. Stanja "crnjaka" ili "smijalice" govore da su efekti razlicitit.

ILegalizacija ( kako je vi rado vidite) ne znaci perfektan sistem, koji bi vama uzivaocima, omogucio dekriminalizaciju te slobodno uzivanje i prodaju. Covjek rijetko poznaje svoje granice pa ga je opet nerijtko potrebno zastititi od sebe samoga, pogotovo kada je rijec o onim najmladjima. Sistem u BiH jos uvijek ne funkcionise i bilo bi pogubno tolerisati nesto sto zasigurno ima vise negativnih efekata do pozitivnih.

Ako podjemo od toga, da drzavnom aparatu gradjani u BiH ocigledno nisu prioritet, ( osvrni se na skolstvo, zdravstvo, itd itd) i da je vlasti jedino bitno koliko ce materijalno otezati za vrijeme mandata, ne mozes me ubjediti da ce ta ista vlast imati prioritete u ovom slucaju!
van Basten

Post by van Basten »

Lijepo je vidjeti ovako kvalitetnu diskusiju pro et contra... nekad malo jače nekad malo slabije argumentovanu, al ipak uz velike pokušaje da se ostane na domenu činjenica, šta god ko smatrao pod tim...
Da pokušam i ja reći koju...legalizacija ne bi apriori značila da svaki klinjo može na svakom ćošku kupiti jedan joint kao što se sada npr kupuju cigarete...već bi značila da se odredi mjesto, vrijeme, uslovi prodaje, posjedovanja, konzumacije koji ne bi bili kažnjivi. Sve se to da regulisati zakonom, propisima, a za sve slučajeve koji iskaču izvan propisanih odrediti adekvatne kazne...
apsurdno je da danas za duvanje možeš dobiti kaznu zatvora i, što je još gore, otvoren dosije... tu se opet kola lome na "sitnoj ribi" čini mi se... Mnogo bolje bi bilo da se odrede mnogo veće, pa i drakonske ako treba, kazne za preprodavače koje bi se uhvatilo sa nekom većom količinom trave kod sebe...
Ako bi se to dalo tako regulisati (zamotaj ga ovdje i produvaj i adio, produvaj ga iza ćoška u javnosti - deder istresi novčanik, preprodaji mimo propisa - izvrni novčanik i dođi da malo zasviraš klavir koju godinu), ja bih prvi glasao za takvu legalizaciju. Do tada - meni to izgleda kao utopija, barem kod nas
lindjo

Post by lindjo »

apelujem da se prijavljuju u najblizu policijsku stanicu... svi dileri ... upamtite...droga je zlo i prelazna bolest

hvala na razumjevanju & buducem odzivu..:oops:
tempora

Post by tempora »

van Basten wrote:Lijepo je vidjeti ovako kvalitetnu diskusiju pro et contra... nekad malo jače nekad malo slabije argumentovanu, al ipak uz velike pokušaje da se ostane na domenu činjenica, šta god ko smatrao pod tim...
Da pokušam i ja reći koju...legalizacija ne bi apriori značila da svaki klinjo može na svakom ćošku kupiti jedan joint kao što se sada npr kupuju cigarete...već bi značila da se odredi mjesto, vrijeme, uslovi prodaje, posjedovanja, konzumacije koji ne bi bili kažnjivi. Sve se to da regulisati zakonom, propisima, a za sve slučajeve koji iskaču izvan propisanih odrediti adekvatne kazne...
apsurdno je da danas za duvanje možeš dobiti kaznu zatvora i, što je još gore, otvoren dosije... tu se opet kola lome na "sitnoj ribi" čini mi se... Mnogo bolje bi bilo da se odrede mnogo veće, pa i drakonske ako treba, kazne za preprodavače koje bi se uhvatilo sa nekom većom količinom trave kod sebe...
Ako bi se to dalo tako regulisati (zamotaj ga ovdje i produvaj i adio, produvaj ga iza ćoška u javnosti - deder istresi novčanik, preprodaji mimo propisa - izvrni novčanik i dođi da malo zasviraš klavir koju godinu), ja bih prvi glasao za takvu legalizaciju. Do tada - meni to izgleda kao utopija, barem kod nas
Na zalost, ovakve teme nose jako malo cinjenica, a puno vise svojih licnih, nerijetko subjektivnih stavova-koji sa stvarnim stanjem nemaju bas puno veze.
Apsolutno je nezanimljiva diskusija o tome ko duva ili ne i ko sebe uzima kao primjer "savjesnog korisnika" ili ko je kategoricki protiv lakih droga. Takav recept ili slijed diskusije ne vodi nicemu, osim zataskavanju svoje savjesti ili iznosenju svojih nacela.
Svako ima svoj razlog za ili protiv i za njega je jedino njegov stav legitiman.
Sto opet ponavljam, diskusiju cini sterilnom i iskljucivom , u okviru svojih vidika i razmisljanja.
Mislim da bi bilo puno interesantnije pokrenuti diskusiju u drugom smjeru, a to je na koji nacin bi to drzava trebala da regulise toleranciju spram lakih droga?
Na koji nacin, ce gradjani i djeca biti zasticeni u toleranciji uzivanja i preprodaje lakih droga? Ko ce i kako kontrolisati trziste?

Evo imamo primjer regulisanja saobracaja u BiH. Svakodnevno ljudi ginu i nestaju na ulicama od strane nesavjesnih, podivljalih vozaca. Koliko mi je poznato, zakon o saobracaju je jasan i ( iako uvijek moze bolje i sigurnije) tu je da osigura bezbjednost.
Pocev od nepostivanja propisa od strane sugradjana, do lose oznacenih propisa, pa do koruptivnih policajaca koji za 10 maraka zataskaju prekrsaj -niko znaci ne haje sto i sam sutra moze postati zrtvom.

Vlastima ocigledno zivoti gradjana nisu prioritet. To se moze vidjeti pocev od migracija, suzbijanja kriminala-bezbjednosti gradjana, saobracaja, kroz skolstvo, te zdravstvo.

Zasto onda i kako misliti da ce regulisanje lakih droga imati drugi recept ili stav? I ko me moze ubijediti da ja sutra necu biti zrtva ( kao i moja djeca) "legalizacije" lakih droga?
Kupovina i preprodaja lakih droga u Holandiji nije dozvoljena svuda i svakako, ( ma koliko narkoturisti to vjerovali) ali sama cinjenica da ovu zemlju napadaju armije stranaca u narkoturizmu, dokaz je da je potraznja ogromna te da se zbog istoga i trziste prilagodjava i dovitljivo krsi zakone kako bi odgovorilo potraznji. Pa se tako polja canabisa ilegalno siju po kukuruzistima poljoprivrednika ili uzgajaju u podrumima hotela i stanova.

Kada je rijec o dekriminalizaciji ( pravnici bi vjerovatno bolje odgovorili na to pitanje) mozda bi zaista bilo potrebno postaviti prioritete jer izvrsni organi reda ionako imaju pune ruke posla pri suzbijanju kriminala. No i to je trenutno opasna pomisao sobzirom da je kriminal organizovan i od strane onih koji bi gradjane trebali stititi.
Znaci, u ovom momentu nismo zreli za toleranciju, na bilo kojem nivou. Ja mimo uredjenog zakona o lakim drogama zelim vidjeti i ustanove koje ce zbrinjavati one koji su "presli granice" svojih poroka. Zelim vidjeti informativne programe, edukaciju, mijenjanje svjesti gradjana-koji ce im omoguciti uvid ili ako nista osjecaj da sami mogu odabrati sto je pozitivno a sto ne. Pogotovo ako je rijec o najmladjima.
Sobzirom da mi i izvozimo psihicke bolesnike ( kao one u Madjarskoj, od kojih se vlast evo 14 godina uporno pere i negira njihovo postojanje) i nemamo sluha za tudje probleme i zivote, sta to mi mozemo i trebamo ocekivati u legalizaciji lakih droga?
U stanju u kakvom je drustvo danas, nama samo preostaje da se maksimalno nakljukamo sedativima i sto bezbolnije i nesvjesnije prezivljavamo svakodnevnicu. Na kraju krajeva, drzava se velikodusno trudi da ostanemo pasivni i zauzeti samo svojim pukim prezivljavanjem.
chinese_water

Post by chinese_water »

@tempora
Sebe,svoje misli i osjecaje dozivljavam kao nesto odvojeno od ostaloga... no nikada sebe, svoje vizije i osjecaje nisam zatvarao novim mogucnostima.Krecem se svijetom fizickih cinjenica, no zapravo zivim u svom umu.
Zaista ne mogu da govorim u ime drugih jer kao sto je vec poznato, marihuana nema isti efekat na sviju.Mogu ti mozda djelimicno otvoriti svijet iskustava mojih blizih prijatelja koji konzumiraju marihuanu (ali cinjenica je da se ne, ili sasvim malo razlikujemo kada je marihuana u pitanju).
Moras biti svjesna da ja, ili bilo ko drugi, kao korisnik marihuane mogu samo biti mjerodavniji od bilo koje osobe koja je nikada nije koristila.Jer ja sam taj koji osjeca ili ne osjeca posljedice od marihuane a ne taj koji je nikada nije probao.
Bilo mi je 13 ili 14 godina kada sam prvi put probao travu,svidjelo mi se i nastavio sam bez razmisljanja o posljedicama, u neko doba sam skontao da bi to mozda moglo imati negativne posljedice ali ih nisam osjecao pa sam nastavio, ne osjecam ih ni dan danas pa nastavljam!
Pitanje za Holandske vlasti si pogresno interperetirala, cilj pitanja je bio: Da li Holandska vlada ubire porez od kanabisa, i ako ubire, da li je onda moguce da je kanabis nelegalan?Ako je nelegalan, kako onda to da pravna drzava ubire porez na necemu sto je nelegalno? Savrseno mi je jasno da to nije dozvoljeno svugdje, niti ja Bosnu zamisljam kako svaki balavac hoda ulicom sa joyom u ruci,ipak treba organizovati posebna mjesta za takve svrhe gdje bi pristup imali samo punoljetni.
Postiranje slika je bilo cisto radi jedne vrste poredenja... oni koji kontaju razliku...kontaju...oni koji ne kontaju... njihov problem!
Slazem se i da svako dijete ima period u kojem trazi identitet, ali tvrditi da mu trava ne dozvoljava da ga pronade, za mene znaci kao da je meni neko rekao da nemam identitet s cim se ne mogu sloziti. Sve sto kazes protiv trave i "travara" dozivljavam licno pa si ne mogu pomoci pri ovakvim komentarima. Nije mi jasna tvoja pristrasnost nekim komentarima ("Jedan od ucesnika teme vec je pojasnio (djelimicno) stetnost ove droge") koji tvrde da im je aman trava unistila zivot i zdravlje,no ono sto ja kazem o travi iz licnog iskustva nije apsolutno bitno...cak je i licemjerno ,jer mi nije naudila? Ja nisam mjerodavan korisnik marihuane? Mjerodavni su ti samo oni koji padaju u nesvijest pri pogledu na marihuanu a pusenje i da ne spominjem?Sta je tu licemjerno tvrditi kroz svoj licni dozivljaj marihuane? Kada je rijec o licemjerstvu onda je to prije pljuvanje po marihuani i korisnicima preko iskustava drugih?
Kako da meni jedan,dva,sto,milion,miljiardu ucesnika foruma dokaze da je trava stetna, kada ja i nakon ovolikih godina pusenja NEMAM ZDRAVSTVENIH PROBLEMA!? Kako,kako i kako? Ma ne... ovo za tebe nije mjerodavno, jer ja pusim travu? Bolje ce tebi to objasniti neki ćiko na tv-u ... pa drzi se svojih uvjerenja o marihuani...tvoja uvjerenja- tvoja stvar, ali ja tebe cak ni zbog pogresnih uvjerenja stecenih na osnovu iskustava nekih psiho balavaca necu nazivati licemjerkom (sta cu...takvi smo ti mi travari, nekulturni,prljavi,bez mozga i sta sve ne...) !
Specijalista za posljedice uzivanja? Na mene su posljedice totalno pozitivne a oni na koje lose djeluje, njihov problem i njihova stvar, jednostavno ... samo mogu da prestanu i vozdra...smatram da je moje javljanje na ovu temu suvisno jer ono sto ja kazem nije mjerodavno jer pricam iz svog i samo svog iskustva ...sta cu kada ne mogu da iskusim i to kako marihuana unistava zivote...drago mi je da si ti to na neki nacin iskusila kroz druge...samo sto jest' jest' nije mi jasno kako to uspijevas...ali eto nije mi jasno ni kako jedna azira kroz kasike vidi neciju buducnost i sta sve ne...valjda mi je trava pojela mozak...sretno u daljnjoj nepristrasnoj raspravi punoj iskustava koje ste naculi od komsinice Halide, koja je pak cula od Mevle da jedan džojinat zaboden u venu more bit bidne otkine jedno plucno krilo...joj fakat je paradoks kako ljudi puni govana seru cim zinu,ali bas...dzabe deru tisinu!
Post Reply