Nenad Filipović vs. Sarajevo - x

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

Jara wrote:A jel im sta u rodu Mirko Filipović? :-?
Upitan o tomu "zašto se voli tući", Mirko odgovara: "Ma nitko normalan se ne voli tući, pa tako ni ja. Mečeve smatram odrađenim poslom."
index.hr
:lol: oj jebali smo jeza u ledja sad!
alphonse kauders

Post by alphonse kauders »

Ma još gore, je li im šta u rodu ŠAHBAZ??? (Benjo Filipović):)))
Joj, ja bih fakat volio da vidim sliku čitavog plemstva Filipović, onako svi skupa na kakvoj ledini ispred svojih dvora..;) :shock:
pitt

Post by pitt »

nemoj zivo bio.........samo nam jos porodicno stablo treba i begovsko porjeklo. :roll:
Vingo

Post by Vingo »

alphonse kauders wrote:Ma još gore, je li im šta u rodu ŠAHBAZ??? (Benjo Filipović):)))
Joj, ja bih fakat volio da vidim sliku čitavog plemstva Filipović, onako svi skupa na kakvoj ledini ispred svojih dvora..;) :shock:
To ono ko "Vece Prijepoljaca" :D
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

pitt wrote:nemoj zivo bio.........samo nam jos porodicno stablo treba i begovsko porjeklo. :roll:
i DNK presjek :oops:
Stari

Post by Stari »

Eih i vi ste sad cudni ...zamjerate Neshi sto se kaci na familije onih o kojima pise (i sto mu brat-bratu ne valja nikako)...ovamo se i vi sami kacite na njegovu familiju. De (te) se presaberite i uozbiljite i dokazite mu (a ja sam siguran da cete to znati i umijeti ) da niste k'o on.
Vingo

Post by Vingo »

Stari wrote:Eih i vi ste sad cudni ...zamjerate Neshi sto se kaci na familije onih o kojima pise (i sto mu brat-bratu ne valja nikako)...ovamo se i vi sami kacite na njegovu familiju. De (te) se presaberite i uozbiljite i dokazite mu (a ja sam siguran da cete to znati i umijeti ) da niste k'o on.
:D Stari nemoj tako...Brat ne da mu valja, nego je jedan od najdivnijih i najpametnijih likova koje sam upoznala. Samo se ne ispoljava previse.
Govorim o Ameru Filipovicu.
:D
forUMASH

Post by forUMASH »

....dze izlazi ovaj Filipovic....

ps - nemoj da ko malog Kenu dira.... :D
Stari

Post by Stari »

Vingo wrote:
Stari wrote:Eih i vi ste sad cudni ...zamjerate Neshi sto se kaci na familije onih o kojima pise (i sto mu brat-bratu ne valja nikako)...ovamo se i vi sami kacite na njegovu familiju. De (te) se presaberite i uozbiljite i dokazite mu (a ja sam siguran da cete to znati i umijeti ) da niste k'o on.
:D Stari nemoj tako...Brat ne da mu valja, nego je jedan od najdivnijih i najpametnijih likova koje sam upoznala. Samo se ne ispoljava previse.
Eto sto ti je kad covjek ima posla sa sarajlijama...cijenjeni forumski dopisnice Vingo...ja nisam u Sarajevu nikad u zivotu boravio...tako da neznam ko je kome tu kod vas brat.
Mislio sam onako figurativno...al hajd sad neja veze.
Vingo

Post by Vingo »

Stari wrote:
Vingo wrote:
Eto sto ti je kad covjek ima posla sa sarajlijama...cijenjeni forumski dopisnice Vingo...ja nisam u Sarajevu nikad u zivotu boravio...tako da neznam ko je kome tu kod vas brat.
Opet Stari mene u muskom rodu....Znam ja sta si ti i kako mislio, nego sam htjela tu uklopiti jednu svoju intelektualno-humoristicnu bravuru....a istovremeno pokazati da o clanovima familije govorim samo kad imam nesto lijepo reci ili kad su i sami javne licnosti pa mi je dopusteno.
Propade mi pokusaj... :-)
Vingo

Post by Vingo »

InfraRedRidinghood wrote:Samo, teško se nama svima kad moderacija skuži šta se ovdje dešava :D :D :D
Mislis da je i moderacija od McFilipovic Klana?
debela

Post by debela »

164 korisnika online. hajdeeeee obaramo rekord :oops:
pitt

Post by pitt »

InfraRedRidinghood wrote:Samo, teško se nama svima kad moderacija skuži šta se ovdje dešava :D :D :D
Sreca pa su na strajku :D:D meni to ko bajram dodje :D:D
Stari

Post by Stari »

Vingo wrote:
Stari wrote:
Vingo wrote: :D Stari nemoj tako...Brat ne da mu valja, nego je jedan od najdivnijih i najpametnijih likova koje sam upoznala. Samo se ne ispoljava previse.
Opet Stari mene u muskom rodu....Znam ja sta si ti i kako mislio, nego sam htjela tu uklopiti jednu svoju intelektualno-humoristicnu bravuru....a istovremeno pokazati da o clanovima familije govorim samo kad imam nesto lijepo reci ili kad su i sami javne licnosti pa mi je dopusteno.
Propade mi pokusaj... :-)
Ne ocajavaj, nije ti propao fazon...nisu svi ovdje na sa-x kasablije k'o Stari. Vi ste vecina ovdje koliko ja znam.

PS.A to da te brkam s nekim muskim dopisnikom ...ne mogu ni sam sebi objasniti...vjerovatno je u ono davno doba sa-x foruma postojao neko sa slicnim nickom....ako ne ....onda stvarno nemam rijeci.
Vingo

Post by Vingo »

InfraRedRidinghood wrote:
Vingo wrote:
Mislis da je i moderacija od McFilipovic Klana?
Znaš Vingo, tako ih je mnogo i svi su živopisni, ne može biti da se nije zametnuo i neki informatičar sa jakim forumskim poznanstvima, a sve preko tetke Šefike, čuvene vakufske ljepotice u džanfez-dimijama :-) :-) :-)
:lol: :lol: :lol:
pitt

Post by pitt »

thanks for bringing those memories :shock: :( :roll:
Kwaheri

Post by Kwaheri »

javil' se Filipovic? :D :oops:
Vingo

Post by Vingo »

zena wrote:javil' se Filipovic? :D :oops:
Ne prekidaj, taman smo dosli do sustine ljigavstva - dakle sluzi... :D
buzzer

Post by buzzer »

A koliko imamo interesantnih likova u porodici nema dovoljno mjesta da ih sve ispišem, a i poboravit ću nekoga pa se može naljutiti.[/quote]

...ne poboravi Kenenade, grijeh je.
Nego, zdravlja ti, jel i onaj Filip Filipovic sto onomad na 2. Kongresu KPJ, a po odluci Kominterne, preuze KPJ, sve dok ga Staljin ne dade smaknut', od Vase plemenite loze?
A i onaj mali Bojan (ljubim mu ime muslimansko) sto onu hloptu zacara da mu u FK Obilicu ravna ne bijashe, pa ga u Stajersku odvedose da Sturmu obraz spasava, jel' i on od Vas?
:-)
Bosnian Gangsta

Post by Bosnian Gangsta »

Yeah clanovi su bas cool 8-) 8-)
rashomon

#96 Re: Nenad Filipović vs. Sarajevo - x

Post by rashomon »

alphonse kauders wrote:Slobodna Bosna, br. 529, str.48, piše Nenad Filipović

"Jezik bez premca

Pripremajući referat o savremenim, neprofesionalnim, shvatanjima historije u BiH koji treba, dogodine, da se održi u Americi, bio sam prisiljen čitati marginalije naše kompjuterski opismenjene mladeži te generacije mlađe od 40 godina. Zapanjio me stepen arogancije i ignoracije koji isijava sa marginalija o historiji koju ispisuju sarajevski cyber - mislioci.
Ne, nisu nesretni Bošnjaci lider u takvim aktivnostima! Na tom portalu se piše svašta. Ali, to je tanka kahva u poređenju sa lefty portalom Sarajevo-x. Na tom portalu možete nabasati na marginalije mladih ljevičara o tome kako osmansku Bosnu i bošnjačku historiju treba tumačiti Petra Kočića političkim pamfletima iz njegove kasnosaborske, već tragično polulunatičke faze. Na tom se portalu cyber-radikali zgražavaju kako se Meša Selimović mogao diviti onom seljaku, gedži, primitivcu Vuku Karadžiću.
Da ostanem kod Meše. Da su pročitali Mešinu Za i protiv Vuka, cyber-radikali bi znali da je Meša u toj knjizi odredio šta je prolazno, a šta je trajno u Vuku i njegovom jeziku te shvatanju jezika. Da je Vukov prevod Novog Zavjeta temelj modernog i srpskog i hrvatskog i bosanskog književnog jezika, u to ne može biti sumnje. U to ime... (pa podug citat jednog dijela Vukovog prevoda Svetog evanđelja po Luci, mrsko mi ga bilo kucati, op.a.)"

Izgleda da Nenadu fakat fali prepucavanje sa Markom Vešovićem :-)Očigledno da ga je neko fakat iziritirao, pa deder majčin sine, nek nam se javi taj junačina što pljuje po Mešinom divljenju Vuku :D
Cyber-radikali, uh.... :dance:

:sax:
Hvala Alphonse...Ide u arhivu i bit će zlupotrijebljeno! :D :D :D :D
zloglas

Post by zloglas »

kenan filipovic wrote:Molim Vas da mi ljubezno odgovorite na osnovu kojih parametara ste moju malenkost imentovali za ljigavca.
Evo, da se i ja zloglasim! Image

ŠOKANTNO

Razotkriven Nenad F.

NE TRAŽITE NENADA TAMO GDJE GA NEMA

Sintagma "moja malenkost" neobično je draga cijenjenom "filologu na potezu". Već samo letimičan pogled na njegove "paskvile" (još jedna, isto tako draga poštapalica, malo prefrekventna za vodećeg filologa)otkriva zapanjujuću sličnost jezika Nenada i ovog ovdje Kenana. Nema pouzdanih podataka da li su svi Filipovići voljeli sebe oslovljavati sa "moja malenkost", ali se pouzdano zna da se pamet, obrazovanje, kućni odgoj i, naravno sintagme, ne prenose s koljena na koljeno.

Ne želim se sada baviti detaljnijom analizom pisanja cijenjenog "filologa na potezu", ali svim forumašima i forumašicama poklanjam nekoliko nezaboravnih citata, ujedno i primjera (zlo)upotrebe termina "moja malenkost". Ali mini-sapunica koja slijedi štošta otkriva o Nenadu Filipoviću Bebiju, filologu na potezu, a daje i odgovor na njegovo pitanje.

Epizoda 1

Mali Nenad kod Kovačevića

Bivao sam često u kući moga druga Bore Kovačevića. Boru smo naš zajednički drug Vlatko Šimić i moja malenkost radije zvali Boriša. Valjda zato što smo znali da je narodni heroj Boriša Kovačević bio njegov stric.
Image

(N. Filipović: UMJETNIČKI I MORALNI GENIJ GABRIJELA JURKIĆA; Slobodna Bosna, 17/03/2005)

Epizoda 2

Mali Nenad bježi sa časova bontona

Ali, moja malenkost nije ni Vidovita Beba ni Azira Kašikara niti Vetranovićeva Jeđupka da pogađa šta je Lovrenović u svojoj glavici mislio.

Image

(N. Filipović: POLEMIČKI POLIGON: FILIPOVIĆ KONTRA LOVRENOVIĆA Lovrenović bagateliše "naučno-diplomatsku sofisteriju" jer joj nije dorastao (glupog li naslova!! :D ); Slobodna Bosna, 08/09/2005)

Epizoda 3

Mali Nenad u epizodi "Jesam li ti rek'o da ne diraš taj konopac?!"

Moja malenkost je u kritici Ekmečićeve sinteze o nastanku Jugoslavije, prije petnaest godina, ukazala na hazard korištenja toga elaborata kao primarnog izvora.

Image
(N. Filipović: ZAŠTO TREBA ČITATI HUSNIJU KAMBEROVIĆA; Slobodna Bosna, 27/10/2005)

Epizoda 4

Mali Nenad, sine ira et studio

Jer, moja malenkost istražuje, zapaža, analizira historijske i društvene pojave te piše o njima onako kako ih vidi, sine ira et studio, ili, kako bi to Derviša Sušića Hrsuz Halilčić preveo: "Ni po babu ni po stričevima".
Image

(N. Filipović: SIROTI, MALI, PROVINCIJSKI MEDIJEVELISTA LOVRENOVIĆ; Slobodna Bosna, 06/04/2006)

Epizoda 5

Mali Nenad, sasvim lično

Moja malenkost je: užegnuti nevaljalac; inkvizitor; intelektualni maroder; intelektualni čifluk-sahibija; tapkaroš; hulja; znanstveni liliputanac; medijski Gargamel; i panker i taliban; sitni nakupac; šibicar; nepopravljivi negativac; akademski đilkoš; bosanski ahmak i bašibozuk kojemu je brlja popila zadnji gram pameti; spodoba bez trunke časti, obraza i obzira koja ne zna razlikovati između mekinja i bisera; intelektualni Rambo džepnoga formata; nikogović; intelektualni kesedžija, itd., itd., itd...

Image
(N. Filipović: JADI STAR-MALOG LOVRENOVIĆA: THOMPSON BOSANSKE “NAUKE” I KULTURE; Slobodna Bosna, 04/05/2006)

Epizoda 6

Mali Nenad comes back

Moja malenkost je ubijeđena da toga come-backa ne bi bilo, a da Ibrišimović nije pronašao Boga.
Image

(N. Filipović: DOSTOJANSTVENA ŠUTNJA IBRIŠIMOVIĆEVA; Slobodna Bosna, 05/10/2006)

Epizoda 7

Mali Nenad: More, Marko, ne ori drumova!

Zaista je samomučenje baviti se tvorenijima koja, odskora na Baćinu narudžbu, sastavlja Marko Vešović (dalje: Marko Velimirov Pap(lj)anin-Pa(p)ljanin) te se u njima panjkaju i oblaguju Senad Avdić, Muhamed Filipović, Adil Kulenović i moja malenkost!
Image

(N. Filipović: LJUBAV I BIJES PROPOVJEDNIKA IZ KATEDRALE ATEIZMA; Slobodna Bosna, 19/10/2006)

Epizoda 8

Mali Nenad: Kidnapov'o me ruralni pastir!
(K'o da uma urbani pastir)

Uhapsio nas je Marko i odvukao u jedan obližnji podrumski bife, mislim da se zvao San ili Sunce, pa se počeo diviti pameti Tunjinoj da smo se i Enko i moja malenkost počeli zglêdati i očima štrokati jedan na drugoga, sve misleći: kud nas ova ruralno-pastirska dosada kidnapova!
Image
(N. Filipović: NARODNI POSLANIK LAŽE, A ŠTA BI DRUGO; Slobodna Bosna, 02/11/2006)

Epizoda 9

Mali Nenad u epizodi "Jesam li ti rek'o da ne diraš taj konopac 2"

Ima godinâ, kako je moja malenkost upozoravala da bi se naši propovjednici trebali učiti kako se daju hutbe na djelima Katib Čelebija, Imam-i Sarahsija, Ibn Abidina, a ne na boflu Mavdudijevom, Karadavijevom, te raznoraznom bjelosvjetskom duhovnom otpadu, dolazio isti iz Malezije, Saudije, Irana, Afganistana, Egipta ili odnekle drugdje...
Image
(N. Filipović: ISTANBULSKO NOĆNO IVERJE; Slobodna Bosna, 16/11/2006)

Epizoda 10

Mali Nenad: Zašto pišam i drugi eseji

I to je sva istina o nastanku moje kolumne, na tugu i žalost sarajevske čaršije koja glavu razbija buridanovskim pitanjem piše li moja malenkost kolumne po nalogu i za račun Muhameda Filipovića ili, pak, Senada Avdića.
Image

Svako živ ko, bilo čak i površno, prati sarajevsku intelektualnu i inu scenu, zna da je moja malenkost, još 1990. godine, ukazivala na moguće stravične posljedice kombinacije ignorancije, arogancije i praznoslovlja koji su se tako uspješno vjenčali u Indžiliru Mahmutčehajiću, toj dami-preciozi iz perenijalnog Hotela Rambouillet.
Image
(N. Filipović: PRAVO NA INDIVIDUALNOST, USPOMENE I BIBLIOTEKU; Slobodna Bosna, 23/11/2006)

Epizoda 11

Mali Nenad: Šta hoće taj Latić?

Jer, ako Latić zaista hoće islamsku državu, a hoće je, onda u njoj mora biti mjesta i za zimmije štićenike, Ljude Knjige tj. nemuslimane, kao što je Slavko Šantić. Hanefija se ne obraća zimmiji riječima la‘netu-llâhi ‘alejhi prokleo ga Allah!, kako je Latić oslovljavao Šantića u Ljiljanu i na šta je, kao na nedopustivu rabotu, samo moja malenkost upozoravala.
Image
(N. Filipović: JEDANAEST VAŽNIH ČINJENICA KOJE MORAJU ZNATI MOJI KRITIČARI; Slobodna Bosna, 30/11/2006)

Nastaviće se ...

Sad je, valjda, filolog na potezu...
van Basten

Post by van Basten »

meni je u svemu tome nevjerovtna činjenica da neko ko se želi predstaviti intelektualcem par exellance spadne na to da se prepucava sa cyber -lefterima (ili kako je već taj izraz glasio u originalu)
Ovo "spadne" ne znači da ovdje nema pameti koja bi mogla parirati intelektu izazivača, naprotiv čak, već jednostavno da je vrlo jednostavno napasti bezimenu rulju jer tu ustvari niko ne zna ko je ustvari prozvan. To može biti Stari, može A , može Vingo, Jimmy... peti, deseti... niko od njih, svi oni(mi)... tako da automatski nema niko konkretno prozvan imenom i prezimenom da peventualno pošalje kakvu repliku pa da se diskusija razvije... čovjek je jednostavno ispljuvao ljevičarski sajt, a pošto nema odgovora u novini sad se može paunisati kako ih je njegova malenkost rasturila.
Baš u duhu ranije spomenutog citata moje profesorice iz srednje škole " Naučite se debatirati"... vidi se da je ta nauka apsolvirana.
Sve to više govori o "intelektualcu" nego prozvanim "nepismenim cyber ljevičarima"
DobroJutroKolumbo

Post by DobroJutroKolumbo »

van Basten wrote:meni je u svemu tome nevjerovtna činjenica da neko ko se želi predstaviti intelektualcem par exellance spadne na to da se prepucava sa cyber -lefterima (ili kako je već taj izraz glasio u originalu)
Ovo "spadne" ne znači da ovdje nema pameti koja bi mogla parirati intelektu izazivača, naprotiv čak, već jednostavno da je vrlo jednostavno napasti bezimenu rulju jer tu ustvari niko ne zna ko je ustvari prozvan. To može biti Stari, može A , može Vingo, Jimmy... peti, deseti... niko od njih, svi oni(mi)... tako da automatski nema niko konkretno prozvan imenom i prezimenom da peventualno pošalje kakvu repliku pa da se diskusija razvije... čovjek je jednostavno ispljuvao ljevičarski sajt, a pošto nema odgovora u novini sad se može paunisati kako ih je njegova malenkost rasturila.
Baš u duhu ranije spomenutog citata moje profesorice iz srednje škole " Naučite se debatirati"... vidi se da je ta nauka apsolvirana.
Sve to više govori o "intelektualcu" nego prozvanim "nepismenim cyber ljevičarima"

Mnogi nisu ni svjesni koliko na ovom forumu iza naizgled cudnih cyber nickova ima uglednih knjizevnika , novinara , umjetnika i ostalih poznatih licnosti iz javnog zivota...Tako da, ocigledno young boy, Mr. "kvazi-nesto" Philipovic nije svjestan, svoje nesvjesti, da se iza naizgled liberalnog sajta i naizgled cudnih i "nesavjesnih" nickova "nalazi" radikalna pamet koju tesko da ce i jedno buduce pokoljenje "Phillipsa" dostici...
The_Fluid

Post by The_Fluid »

Nenad je ok.
Post Reply