Ne kontam??? Mozda nam St. Luis objasni sta je mislio
ljubav se ne dokazuje papirom, nego osjecajima...??
Moderators: _BataZiv_0809, Euridika
-
mamica papucarka
meni to izgleda sebicno
Ko zapikali se (ono da ne ostare sami), malo se seksaju, i sa strane bare
- nebojeplavo
Ma ima smisla vjencani list, jer time im se priznaju sva prava iz bracnog odnosa, pogotovo imovinska. Mislim da bi u slucaju razdvojenog zivota u vanbracnoj zajednici teze dokazali "zajednicu zivota" u smislu Porodicnog zakona.dacina_curica wrote:Ovi bracni parovi koje ja znam nemaju djece......Mozda zato i mogu odrzavati vezu na ovaj nacin.....Mada ni ja licno ne vidim svrhu vjencanog lista u njihovoj situaciji, ali hajd'....svakom svacije.....Zhaba wrote:pa cemu tu??? to ti je samo veza nista drugo, a sutra kad budu djecu imali ce djete sedmicu kod mame u stan sedmicu kod otca ili sta? jao gluposti![]()
![]()
-
mamica papucarka
cisto sumnjam da postoje zakonske odredbe za razdvojene parove u vanbracnoj zajednici
To su momak i cura, zar ne??? Ili, sam se ja zapetljala 
-
Zhaba
e jbg ako je to jedini razlog za brak onda i ne treba se vjencatinebojeplavo wrote:Ma ima smisla vjencani list, jer time im se priznaju sva prava iz bracnog odnosa, pogotovo imovinska. Mislim da bi u slucaju razdvojenog zivota u vanbracnoj zajednici teze dokazali "zajednicu zivota" u smislu Porodicnog zakona.dacina_curica wrote:Ovi bracni parovi koje ja znam nemaju djece......Mozda zato i mogu odrzavati vezu na ovaj nacin.....Mada ni ja licno ne vidim svrhu vjencanog lista u njihovoj situaciji, ali hajd'....svakom svacije.....Zhaba wrote:pa cemu tu??? to ti je samo veza nista drugo, a sutra kad budu djecu imali ce djete sedmicu kod mame u stan sedmicu kod otca ili sta? jao gluposti![]()
![]()
- nebojeplavo
Ne, naravno da ne postoje, zato se i vjencavaju, jer time automatski ostvaruju niz prava.mamica 31 wrote:cisto sumnjam da postoje zakonske odredbe za razdvojene parove u vanbracnoj zajedniciTo su momak i cura, zar ne??? Ili, sam se ja zapetljala
-
mamica papucarka
jest vala, lakse im je napisat oporukuZhaba wrote:e jbg ako je to jedini razlog za brak onda i ne treba se vjencatinebojeplavo wrote:Ma ima smisla vjencani list, jer time im se priznaju sva prava iz bracnog odnosa, pogotovo imovinska. Mislim da bi u slucaju razdvojenog zivota u vanbracnoj zajednici teze dokazali "zajednicu zivota" u smislu Porodicnog zakona.dacina_curica wrote: Ovi bracni parovi koje ja znam nemaju djece......Mozda zato i mogu odrzavati vezu na ovaj nacin.....Mada ni ja licno ne vidim svrhu vjencanog lista u njihovoj situaciji, ali hajd'....svakom svacije.....![]()
-
mamica papucarka
nije mi jasno kakva im prava trebaju???nebojeplavo wrote:Ne, naravno da ne postoje, zato se i vjencavaju, jer time automatski ostvaruju niz prava.mamica 31 wrote:cisto sumnjam da postoje zakonske odredbe za razdvojene parove u vanbracnoj zajedniciTo su momak i cura, zar ne??? Ili, sam se ja zapetljala
- nebojeplavo
Mislila sam da to moze biti jedan od razloga, kao sto rekoh, svako ima pravo da organizje svoj zivot kako zeli.Zhaba wrote:e jbg ako je to jedini razlog za brak onda i ne treba se vjencatinebojeplavo wrote:Ma ima smisla vjencani list, jer time im se priznaju sva prava iz bracnog odnosa, pogotovo imovinska. Mislim da bi u slucaju razdvojenog zivota u vanbracnoj zajednici teze dokazali "zajednicu zivota" u smislu Porodicnog zakona.dacina_curica wrote: Ovi bracni parovi koje ja znam nemaju djece......Mozda zato i mogu odrzavati vezu na ovaj nacin.....Mada ni ja licno ne vidim svrhu vjencanog lista u njihovoj situaciji, ali hajd'....svakom svacije.....![]()
- nebojeplavo
Imovinska, nasljedna, prava iz penzijsko-invalidskog i zdravstvenog osiguranja itd.mamica 31 wrote:nije mi jasno kakva im prava trebaju???nebojeplavo wrote:Ne, naravno da ne postoje, zato se i vjencavaju, jer time automatski ostvaruju niz prava.mamica 31 wrote:cisto sumnjam da postoje zakonske odredbe za razdvojene parove u vanbracnoj zajedniciTo su momak i cura, zar ne??? Ili, sam se ja zapetljala
- nebojeplavo
Jel ono postoji izreka da se pametni uce iz tudjeg iskustva, a ovi drugi iz vlastitog? 
- nebojeplavo
Jos mi rekose da ovi sto su u braku stalno zapitkuju ove slobodne kad ce se vise vjencati, pa da svi budu u istoj nevolji 
- nebojeplavo
...sve dok ne dodje ON...a onda... 
-
mamica papucarka
On... Svileninebojeplavo wrote:...sve dok ne dodje ON...a onda...
kod nas je bilo zensko drustvo zadrtih neudavaca.
Eto, prosle godine su se sve poudavale
Ostala je jos jedna, koja se otima
- nebojeplavo
A moglo bi se desiti i ovo
Mlada na vjenčanju rekla "NE"!?
Cura se zapravo htjela našaliti i na upit matičara "uzimate li za muža..." ležerno je kroz smijeh kazala "NE".
Zakon nalaže da se vjenčanje provodi jedino ako je dragovoljno i bez pritisaka, te je čitava ceremonija prekinuta zbog mladinoga "ne", a određena im je zabrana vjenčanja do daljnjega.
Ipak, zaljubljeni par iz austrijskog grada Steyr vjenčao se dva i pol mjeseca nakon skandaloznog prekida vjenčanja u općini.
Pravnici to tumače činjenicom da službenim vjenčanjem u matičnome uredu supružnici u biti sklapaju jednu vrst građanskog ugovora te tako ne smije biti šala i "hoću-neću" ponašanja.
05.12.2007.
Pincom.info / APA
Mlada na vjenčanju rekla "NE"!?
Cura se zapravo htjela našaliti i na upit matičara "uzimate li za muža..." ležerno je kroz smijeh kazala "NE".
Zakon nalaže da se vjenčanje provodi jedino ako je dragovoljno i bez pritisaka, te je čitava ceremonija prekinuta zbog mladinoga "ne", a određena im je zabrana vjenčanja do daljnjega.
Ipak, zaljubljeni par iz austrijskog grada Steyr vjenčao se dva i pol mjeseca nakon skandaloznog prekida vjenčanja u općini.
Pravnici to tumače činjenicom da službenim vjenčanjem u matičnome uredu supružnici u biti sklapaju jednu vrst građanskog ugovora te tako ne smije biti šala i "hoću-neću" ponašanja.
05.12.2007.
Pincom.info / APA
- Latina
- Location: I'd ratha' be hated 4 who I am, than loved 4 who I'm not.
Hahahah...nebojeplavo wrote: Cura se zapravo htjela našaliti i na upit matičara "uzimate li za muža..." ležerno je kroz smijeh kazala "NE".
05.12.2007.
Pincom.info / APA
-
urbanagerila
Ama ljudi ja sam za brak iz x,y razloga .... svaki brak sa sobom nosi prava i obaveze koje treba razmotriti prije nego se stupa u isti... Vecina vas govori iz perspektive "slobodnih" veza i normalno je to sto zastupate ( i ja sam govorio 3 dana prije odluke da cu se vjencati kad Sony napravi Geishu na daljinski) pa se sve to okrenu u tren. Ne zagovaram vanbracnu zajednicu prvenstveno zbog djece a onda i mnogo drugih stvari koje takva veza nosi sa sobom..
Eto opet ja konzervativni balija
Eto opet ja konzervativni balija
-
amalia
Urbangerila, ovdje jedna mama koja sa vec 6 godina (van)bracnog staza. Moj partner i ja vec 6 godina zivimo u vanbracnoj zajednici, imamo dvoje djece, i na nasu zajednicu gledamo kao na brak. Ja ne vidim razliku izmedju nas i nekog para koji je vjencan.
Mi smo odlucili da se ne vjencamo. Ali smo i odlucili da zalimo zajedno provesti ostatak zivota. Sta je lose u tome? Da li neko ko je vjencan iz ovog ili onog razloga ima veca prava od mene i mog partnera? Po meni nema, kao sto neko vec rece ljudi se vjencavaju samo da zadovolje ocekivanja okoline. Ma stipu ba mahale, moraju ljudi o necemu pricati!
Mi smo odlucili da se ne vjencamo. Ali smo i odlucili da zalimo zajedno provesti ostatak zivota. Sta je lose u tome? Da li neko ko je vjencan iz ovog ili onog razloga ima veca prava od mene i mog partnera? Po meni nema, kao sto neko vec rece ljudi se vjencavaju samo da zadovolje ocekivanja okoline. Ma stipu ba mahale, moraju ljudi o necemu pricati!
-
urbanagerila
Savrseno postujem tvoju slobodu izbora van braka. Vjerujem da iskustvo progovara iz tebe. Vi se po zakonu tretirate kao vjencani prvo zbog vremena provedenog u zajednici a onda i zbog zajednicke djece. princip kojim zivite uopse ne odstupa od principa "klasicnog braka" zar ne? Ja ovdje stimulisem mlade da se vjencaju jer je ta institucija sigurna i pozeljna za drustvo da ne prihvataju olako odluku i vjencaju se holywoodski nakon 12 minuta poznavanja nego pametno i ozbiljno ali u svakom slucaju da ozakone svoju vezu.amalia wrote:Urbangerila, ovdje jedna mama koja sa vec 6 godina (van)bracnog staza. Moj partner i ja vec 6 godina zivimo u vanbracnoj zajednici, imamo dvoje djece, i na nasu zajednicu gledamo kao na brak. Ja ne vidim razliku izmedju nas i nekog para koji je vjencan.