Ljudska fascinacija religijom nestat će za par decenija

Rasprave o vjerskim temama.

Sa izrecenom prognozom se

slazem
27
35%
ne slazem
50
65%

Total votes: 77

ja71

Post by ja71 »

ztluhcs wrote:Sve dok nauka ne objasni/dokaže šta je bilo prije velikog praska pričanje o nepostojanju Boga je sa formalne tačke gledišta pišanje uz vjetar... Ne mogu dokazati da ga nema a pošto su oni ti koji tvrde da ga nema i cijene samo dokaze, njihov zadatak je i da dokažu. Vjernici nemaju potrebe dokazivati bilo šta jer ljudi vjeruju a za vjeru po definiciji ne treba dokaz... A nešto sumnjam da će nauka to objasniti u sljedećih par decenija...

P.S. Ne smatram argumentom izjave nije bilo vremena i nije bilo ničega prije praska pa zato nije bilo ni prije... :-)
E upravo je to argument (nije bilo vremena), mada mozda ne tako lako shvatljiv.

Ili mozda precizije receno: Vrijeme nije "teklo" nego je "stajalo u mjestu".

Te stvari su danas dokazane (ne pitaj me za dokaz nisam ga na predavanju kvantne mehanike shvatio).

Ali relativnost vremena je ekperimentalno potvrdjena
ja71

Post by ja71 »

black wrote:
ztluhcs wrote:Sve dok nauka ne objasni/dokaže šta je bilo prije velikog praska pričanje o nepostojanju Boga je sa formalne tačke gledišta pišanje uz vjetar... Ne mogu dokazati da ga nema a pošto su oni ti koji tvrde da ga nema i cijene samo dokaze, njihov zadatak je i da dokažu. Vjernici nemaju potrebe dokazivati bilo šta jer ljudi vjeruju a za vjeru po definiciji ne treba dokaz... A nešto sumnjam da će nauka to objasniti u sljedećih par decenija...

P.S. Ne smatram argumentom izjave nije bilo vremena i nije bilo ničega prije praska pa zato nije bilo ni prije... :-)
sulc :thumbup:

Nauka je u stanju da prati uzroke i posljedice i tragove do određene granice u pragmatičnoj stvarnosti ali to će je dovesti u ćorsokak. Nauka je kao lampa u stanju je da razbije noćnu tminu do određene udaljenosti.Svijet je u očima nauke kao stara knjiga čije su se prednje i posljednje stranice pocijepale tako da se ne zna početak knjige niti kraj. Stoga se vidi da je naučno shvatanje svijeta nepotpuno. Nauka nas upoznaje samo sa nekim dijelovima svijeta a ne sa potpunim upoznavanjem svijeta i njegovog identiteta.
Ako je nauka lampa (sa ogranicenim dometom) onda je religija zamisljena lampa (sa neogranicenim dometom).

Samo zato ona i moze osvijetliti sve sitnice
ja71

Post by ja71 »

Edit wrote:
forUMASH wrote:evo i dokaza.... :oops:
Image
....fino se vidi kako Einstein klima glavom i vice jes', jes'... :)
Einstein??
Zar na ovoj slici nije Br.Jedan?
Meni lici na neku sa veliki fonasi.

A prosjecan Amer tu garant vidi Bin Ladena :-)
rashomon

Post by rashomon »

Mislim da ta 100% naučnička/racionalna/kakogod era neće donijeti mir, nije bitno kada će se desiti!
ja71

#80 Re: Ljudska fascinacija religijom nestat će za par decenija

Post by ja71 »

klif wrote:Ljudska fascinacija religijom nestat će za par decenija, zavladat će mir u svijetu i naučnici će pronaći formulu kojoj je Einstein posvetio 30 godina svog života - formulu koja će objasniti sve tajne života, predvidjelo je 150 svjetskih naučnika i intelektualaca.

http://www.sarajevo-x.com/clanak/070102031

Zanima me da li se slazete sa gornjom prognozom? Nekako mi se cini da u BiH imamo obrnut trend.
Pa zar to isto nisu prognozirali (neki) naucnici i prije 100-njak godina (npr. Frojd) ?
I danas smo svjedoci preporoda malte ne svih reigija.

Osim toga potraga za "Univerzalnom Teorijom" koja bi objasnjavala sve je samo "moderno" trazenje srednjovjekovnog kamena mudrosti.

Osim toga Ajnstajn licno je bio vjernik.

Eto gdje se trose pare (nauka se finansira iz poreza) u modernom svijetu umjesto da se napravi koji bunar nekom selu u Africi.
sojka

Post by sojka »

Vrijeme, definicija vremena se svodi na racunovodstvo, nesto slicno. Dio je fixan i nepromijenjiv,a drugi dio varijabilan, promijenjiv.
Nisam pristalica futurizma,tako da sam oprezna u dijagnozama predvidjanja. Kako su dijagnostike ovog tipa vodjene veoma cesto idealima, cesto subjektivne(nesto sto prizeljukujemo ili ne zelimo kao takvo),cesto cisto intuitivne, cesto logikom stvari kao mozaik sklapalica...
Fascinacija sama po sebi je prolazna, inace ne bi bila fascinacija. Religija kroz vijekove dozivljava svoje uspone i padove. Mislim da religije i ljubav ka vjeri nikada nece biti izbrisane i zamijenjene bilo cim.Pa cak i da nauka krene troduplim tempom brzine u tom ce naknadno biti i vise interesovanja ka vjeri i fascinacije. Nesto kao lastis. Cak mislim da ce se za narednih 20 godina vise studirati vjeronauka, kao posljedica modernizma.

Srecna Novaja 2007- zivi bili pa dozivili :)
mrki62

Post by mrki62 »

Pa ako smo realni , u svijetu je 10 - 12 % vjernika - sve ostalo su samo deklarirani .
sojka

Post by sojka »

Mislim da se radi o fascinaciji, sto nije isto sa ljubavlju sa vjerom i vjernistvom. To ne mozemo uporediti.Fascinacija je nesto sto nas kratkorocno ocara i prodje.
Ljubav zahtijeva konstantnost i zrtvu,ka vjeri.

Zatim vjera kao pomodarstvo, norme, socijalni pritisci i sl.
ja71

#84 Re: Ljudska fascinacija religijom nestat će za par decenija

Post by ja71 »

klif wrote:Ljudska fascinacija religijom nestat će za par decenija, zavladat će mir u svijetu i naučnici će pronaći formulu kojoj je Einstein posvetio 30 godina svog života - formulu koja će objasniti sve tajne života, predvidjelo je 150 svjetskih naučnika i intelektualaca.

Zanima me da li se slazete sa gornjom prognozom? Nekako mi se cini da u BiH imamo obrnut trend.
Jos samo da dodam da je religija vec davno pronasla "formulu za sve tajne zivota".

Iz ovakve "nauke" moze samo jos jedna religija nastati.
Maksim

#85 Re: Ljudska fascinacija religijom nestat će za par decenija

Post by Maksim »

ja71 wrote: Osim toga Ajnstajn licno je bio vjernik.
:lol: cuj, Einstein bio vjernik. Mislim da nisi bas dobro razumio njegova tumacenja....
sojka

#86 Re: Ljudska fascinacija religijom nestat će za par decenija

Post by sojka »

ja71 wrote:

Jos samo da dodam da je religija vec davno pronasla "formulu za sve tajne zivota".

Iz ovakve "nauke" moze samo jos jedna religija nastati.
Ova postavka mnogo bolje zvuci tj. pribliznija je ostvarenju. Mada znamo da ce biti tesko ujediniti religije. Kad smo vec kod science fiction jedini ukoliko nadjemo nekog drugog, veceg neprijatelja- vanzemaljca. Cista spekulacija.
Bechir

Post by Bechir »

mrki62 wrote:Pa ako smo realni , u svijetu je 10 - 12 % vjernika - sve ostalo su samo deklarirani .
Jel to statistika iz rukava il' si provodio ankete po cijelom dunjaluku? :-)
Gost123

Post by Gost123 »

vatrogasac wrote: ....znaš kako mu hrišćani odgovaraju na ovaj citat....što znači da H.Y. nije otišao daleko od suštine....

....nego skrenusmo sa ove teorije na drugu teoriju....
harun je kao i oni promasio bit...

americki krscani, evangelici ili koji vec, stavljaju znak jednakosti teorija evolucije=ateizam i materijalizam, i zbog toga i samo zbog toga ju ne prihvacaju. isto cini i harun, sto se odmah moze vidjeti na prvoj stranici njegovog websitea.
ranije sam spominjao da sigurno postoje ljudi koji teoriju evolucije koriste da bi dokazali ispravnost svoje filozofije, svoga "ateizma". ali to definitivno nema veze sa teorijom evolucije kao znanstvenom teorijom.
Jabuka Divljaka

Post by Jabuka Divljaka »

osobno ne bih mogla zhivjeti bez vjere u Stvoritelja Uzvishenog..

ellhamdulilahi ellezine,... ne bih se odrekla svoje spozanje,. ni za cijeli ovaj svijet, pa josh toliko da je..

meni je spoznaja u Stvoritelja smisao zhivota..

a vidim i mnogim mojim uvazhenim kolegama i kolegicama s ovog foruma, vrlo lijep dokaz, da je vjernika vechi broj za razliku onih koji su zallutali..

Jabuka Divljaka
NIN

Post by NIN »

Sve je to u redu ali,

istina je da teorijski fizicari u zadnjih par decenija pokusavaju objediniti nekoliko teorija u jednu sto bi dovelo do GUT-a (Velike Ujedinjene Teorije) tako sto bi objedinili jednom, takoreci formulom cetiri elementarne sile, tj. elektromagnetizmu, slaboj nuklearnoj, i jakoj nuklearnoj sili dodali gravitaciju i konacno objasnili same (hipotetske) pocetke naseg svemira.

Ono sto je novinar napisao je u sustini istina ali bez dodatnog objasnjenja, sto je ovdje vrlo bitno. Naime, kada se dokuci GUT, sto je realno relativno blizu, onda cemo doci i do samog Velikog praska i, sto je bitno za ovu temu, do saznanja sta je uslovilo i iniciralo sam cin Velikog praska. Teorijski fizicari i eksperimentalisti imaju naznake o tome i zato iznesene izjave doticnih naucnika stoje! Vec postoje mnoga predvidjanja do cega ce se doci i nijedno od njih ne predvidja svemoguceg kao vrhovno inteligentno bice koje je iniciralo i dalje upravljalo sirenjem svemira i interakcima cestica u istom. To je ono o cemu pricaju ti naucnici. Znamo da ce ta saznanja uzbuditi duhovni kler sirom planete i nece im biti drago kada ostanu bez alata za skupljanje svjetine u torove. Naravno, ne mislim da nece biti drugih pokusaja u grupisanja jer, na kraju krajeva mi smo ipak primati kojima je grupisanje jedna od pomagala u prezivljavanju, ali sujevjerje i duhovne iluzije (ovo je i meni, s razlogom, vrlo povezano) ce sigurno postati diskvalifikovane. Covjecanstvo ce imati ogromne koristi od dostignuca proizaslim iz objedinjavanja vise teorija u jednu, osnovnu, koja ce nam dati sve odgovore na pitanja koja postavljamo sebi od osvita svijesti kod nase vrste, tako da ce i manipulacija sa svjetinom znatno izgubiti na jacini. (…nesto slicno je Lennon mastao u svojoj pjesmi, znate vec kojoj, i sigurno da je bio u pravu.)
Svesni ovoga su i sami teolozi i razumljiv je njihov zar u plasiranju i propagiranju vjerskih programa sirom svijeta, s jasnim ciljem.

Lijep primjer dao je jedan od forumasa kada je retrospektivno pogledao u evoluitivni razvoj religijske svijesti covjecanstva, pocevsi od starog Egipta pa do Abrahamovog boga. Vrlo lijep i poucan primjer ali, u isto vrijeme nekima blasfemican i bolan, sto je za razumjeti.

Nastupit ce dosta promjena u socijalnim odnosima (mada se radi o relativno duzem periodu) i smijernice ce biti sa pozitivnim predznakom. Nije tesko zamisliti te promjene kada znamo kako i za sta se sve ljudska vjerovanja i ubjedjenja mogu iskoristiti (krstaski ratovi, sirenje vjere, mracno doba, progon vjestica, Hitler, Staljin, Mao, Pol Pot,… - ove zadnje navodim sa namjerom jer njihove ideologije su, s namjerom, presle u domen religije,slijepog vjerovanja i sljedbe, sto je u socio-psiholoskim opservacijama i dijagnostici identicno, 1/1!!)

Moj naum je bio da pojasnim o cemu se radi kada se govori o ‘’Ujedinjenoj Teoriji’’ ali ja odoh malo dalje, ne bez razloga.

Cinjenica je da bi covjecanstvo doslo do mnogo razvijenijeg tehnoloskog stadija danas da se nisu umjesale abrahamske religije prije 2500 godina. One su, s razlogom, zatrle svu ljudsku zlatnu misao zapocetu sa starim grcima (Aleksandrijska biblioteka, Hipatija – proguglajte ako nista). Zatrli, popalili, pobili i odnijeli u zaborav. Sitan dio njihove zaostavstine (Aristotel) je prezivio do same renesanse zahvaljujuci arapima (danas izgleda malo ironicno). U doba kada je Evropom vladao bukvalni mrak arapi su radili na medicini, astronomiji, matematici, itd. zahvaljujuci spasenom zrnu zlatne misli covjecanstva od prije pojave abrahamskog monoteizma. Da se nije desilo to sto se desilo i danas bi sapun bio sam vrh tehnoloskog dostignuca.
Sada zamislite da religija nije bila agresivna kao sto, po svemu sudeci, jeste. Danas bi bilo normalno vjencati se na Marsu, ili Saturnovom mjesecu Titanu. Danas bi istrazivali druge sunceve sustave i pronalazili vanzemaljske oblike zivota (cime bi biologija presla granice ovog naseg malog svijeta i bila prava biologija), danas bi zivotni vijek bio kudikamo duzi no sto jeste, danas ne bi ratovali!

Na vama je da zakljucite.

Istina je da ce se uskoro doci do GUT-a i uvjeren sam da ce nam mnogo pomoci u nasem daljnem razvoju. Da se razumijemo, ja nisam protiv duhovnosti i istinske ljudske vjere ali ce napretkom ljudske svijesti potpomognute tehnoloskim dostignucima duhovnost naci drugaciji smiraj i dom. Recimo, meni je nevjerovatno duhovno iskustvo kada ugledam nove fotografije sa povrsine Marsa ili jednog od Saturnovih mjeseca. Jedan istinski uzvisen osjecaj. O tome vam govorim.

Pozdrav…
Wednesday

Post by Wednesday »

religija nikada nece izumrijeti, jer ljudima treba nada da ce biti bolje. rijetki su oni koji se mogu pomiriti s tim da imaju oko 60ak godina nekog prosjecnog zivota i da je to to. vecini je lakse prihvatiti bolest, neimastinu, nesrecu, smrt bliznjih, pomisao na vlastitu smrt... ako misle da ce doci bolje vrijeme.
forUMASH

Post by forUMASH »

Jabuka Divljaka wrote:a vidim i mnogim mojim uvazhenim kolegama i kolegicama s ovog foruma, vrlo lijep dokaz, da je vjernika vechi broj za razliku onih koji su zallutali..

Jabuka Divljaka[/color]
....haj'se ti vrati u sumu iz koje si zalutala u grad... :roll:
Jabuka Divljaka

Post by Jabuka Divljaka »

:-D hvala uvazheni kolega forumash,,

rado bih, ali gdje sam rodjena jeste grad od 20 miliona stanovnika.. a korijeni nijesu iz "shume".

dallin, jezik brzi od mozhdanih vijuga,. haj ba ti,. sto ne bi ti mao u shumu,.. 8-)

Jabuka Divljaka
Wednesday

Post by Wednesday »

nevidim cemu tako negativni stavovi vjernika i ateista jednih prema drugim. ni jedna strana ne moze drugu ubijediti da je ona upravu. mislim, to i nebi trebalo, jer je po mom misljenju to dali postoji Bog ili ne, zakljucak koji svako treba sam da donese. i nema tog dokaza koji moze dokazati, ili opovrgnuti jedan od ovih stavova.
vatrogasac

Post by vatrogasac »

NIN wrote:.... Staljin, Mao, Pol Pot,… - ove zadnje navodim sa namjerom jer njihove ideologije su, s namjerom, presle u domen religije,slijepog vjerovanja i sljedbe, sto je u socio-psiholoskim opservacijama i dijagnostici identicno, 1/1!!)
...daj ba Freude...nemoj nam sad i ateistički otpad gurati pod religiozne.....

....nego...

....par decenija poslije izlaska "Porijeklo vrsta putem prirodnog odabiranja" 1859. god.....znači jedne teorije koja je pretendovala da isključi Boga....u dvorištu Kabe je bilo ovako....

Image

....a danas...ovako....

Image
njonjica

Post by njonjica »

@vatrogasac, nesto te nema.... :D
vatrogasac

Post by vatrogasac »

njonjica wrote:@vatrogasac, nesto te nema.... :D
....ma njonjice....ovo sve nešto u krug.....deja vu...
njonjica

Post by njonjica »

Pa i nije bas...ima i novih momenata...

Nego, sta bi sa Porcom?
Hoce li ta paralelna IZ?
NIN

Post by NIN »

vatrogasac wrote:
NIN wrote:.... Staljin, Mao, Pol Pot,… - ove zadnje navodim sa namjerom jer njihove ideologije su, s namjerom, presle u domen religije,slijepog vjerovanja i sljedbe, sto je u socio-psiholoskim opservacijama i dijagnostici identicno, 1/1!!)
...daj ba Freude...nemoj nam sad i ateistički otpad gurati pod religiozne.....

....nego...

....par decenija poslije izlaska "Porijeklo vrsta putem prirodnog odabiranja" 1859. god.....znači jedne teorije koja je pretendovala da isključi Boga....u dvorištu Kabe je bilo ovako....

..........
....a danas...ovako....

..........
...hehehehheheh...

...nije fazon da ne uzimas citav kontekst mog posta, al' eto, izvlacenje je uvijek primamljivo kao alatka.

Da te malo ''spustim'' evo jedan zadatak:

Uporedi broj stanovnistva te godine i danas!?

Kada statisticki uzmemo u obzir da je polovinom 19. vijeka bilo oko jedne milijarde ljudi a danas je set i pol milijardi na planetu nije tesko zakljuciti. Sve religije uzimaju maha kako populacija raste, cinjenica. Zato, nema potrebe uzbudjivanju. :)

Pozdrav...
NIN

Post by NIN »

Evo malo o GUT-u:

http://www.particleadventure.org/frameless/unified.html

Uzivajte i pozdrav...
Post Reply