Univerzalna Mudrost - Kuda vodi njeno ignorisanje?

Rasprave o vjerskim temama.
Danko_Bananko

Post by Danko_Bananko »

NIN wrote:
Danko_Bananko wrote:
Ne moramo naucno jer je ocigledno da ti nije jaca strana pa po automatizmu uzimas kvazi-naucnu alternativu kao rjesenje, ali mozemo se upitati filozofski, jer je ocigledno da neizumrijesmo posto tvoja interpretacija ne stoji i nije u skladu sa zakonima prirode koji su, po tvom nahodjenju, produkt samog stvoritelja.
Kontradikcija je u samom startu jer, da je tako kako ti kazes onda je stvoritelj stvorio zakone prirode NAKON stvaranja covjeka sto se kosi sa logikom jer je covjek PRIRODNO BICE!
U zdravlju i rahatluku ;)
Moj banana, blago tebi! :-) :-) :-)
Kaze se MashaAllah i Elahmdulillah :D
rashomon

Post by rashomon »

NIN wrote:rashomonu,
cemu ta iskljucivost a da nisi upoznat sa autorovim aktivnostima po tom pitanju. Cemu ta iskljucivost a da nisi upoznat sa mojim zalaganjem za promociju humanizma na terenu. Cemu ta iskljucivost ako nisi svjestan mojih teznji da animiram onoliko ljudi koliko sam u stanju i uticem na dizanje svijesti i shvatanju pogubnosti antihumanizma i ignorancije u "svojoj avliji". Cemu ta iskljucivost osim za vapaj po nedostatku argumenata vezanih za nastavak teme na kojoj smo.

Stvarno je jadno potezati i izvlaciti iz konteksta konkretnu misao koristenu u paraboli da se ukaze na tu istu iracionalnost koja vodi ljudski rod u antihumanizam i ignoranciju (u najboljem slucaju)!

Svako dobro i pozdrav...
Isključivost > ne, skepticizam > da!

promociju humanizma na terenu, dizanje svijesti

Bit ću iskren, klišeizirane parole koje su paravan za izdizanje love u raznoraznim humanitarnim i nevladinim organizacijama!

Kako je humanizam došao do tog nivoa da mu treba promocija?

I dizanja svijesti mi je preko glave! Moja svijest se ne može dići, olešena je, doslovce!
Cemu ta iskljucivost osim za vapaj po nedostatku argumenata vezanih za nastavak teme na kojoj smo.
Tema koja govori o univerzalnim mudrostima, dovoljno licemjerna da je počnem uništavati!

Ne da se sručim samo na tebe, ni ovi drugi koji imaju odredbe da redovno udjeljuju od svog imetka to ne čine!
Stvarno je jadno potezati i izvlaciti iz konteksta konkretnu misao koristenu u paraboli da se ukaze na tu istu iracionalnost koja vodi ljudski rod u antihumanizam i ignoranciju (u najboljem slucaju)!
Logično zaključujem da sam već uniformiran i da zastupam stavove jedne strane.

Suprotno od toga, kao racionalno ili iracionalno usmjereno biće, svejedno, čovjek je dovoljno zao da ne čini ništa!
NIN

Post by NIN »

rashomon wrote:Isključivost > ne, skepticizam > da!

Bit ću iskren, klišeizirane parole koje su paravan za izdizanje love u raznoraznim humanitarnim i nevladinim organizacijama!
Ne govorim o organiziranim institucijama nego o individualnoj angaziranosti!
rashomon wrote:Kako je humanizam došao do tog nivoa da mu treba promocija?
Jednostavno, skretanjem u iracionalne sfere socijalne svijesti. Ukratko: religijom, patriotizmom i nacionaliznom i svim psiho-socijalnim disfunkcijama proisteklim iz istih!
rashomon wrote:I dizanja svijesti mi je preko glave! Moja svijest se ne može dići, olešena je, doslovce!
Ne sumnjam!
rashomon wrote:Tema koja govori o univerzalnim mudrostima, dovoljno licemjerna da je počnem uništavati!

Ne da se sručim samo na tebe, ni ovi drugi koji imaju odredbe da redovno udjeljuju od svog imetka to ne čine!
Ne krivim te!
rashomon wrote:Logično zaključujem da sam već uniformiran i da zastupam stavove jedne strane.
Oprosti ako sam u krivu!
rashomon wrote:Suprotno od toga, kao racionalno ili iracionalno usmjereno biće, svejedno, čovjek je dovoljno zao da ne čini ništa!
Upravo tako! Ali, zasto ne animirati to Ljudsko bice da produktivno djeluje u ispravnom (ZDRAVOM) smijeru ka ljudskim bicima?!
rashomon

Post by rashomon »

NIN wrote:Ne govorim o organiziranim institucijama nego o individualnoj angaziranosti!
- Individualna angažiranost, da li se tvoja individualna angažiranost odvija jedino kroz diskusije sa ljudima o njihovim religioznim vjerovanjima, ili postoji nešto konkretno što radiš u svom životu? Od kada visim na ovom forumu ti se pojavljuješ konstantno i isključivo na ovoj sekciji i sa istim ciljem. Logično, da utrošenu energiju usmjeriš u nekom drugom pravcu, možda bi se nešto i promjenilo. Izvini, prijatelju, ali ne vjerujem da bilo šta radiš što bi moglo promijeniti situaciju.
NIN wrote:Jednostavno, skretanjem u iracionalne sfere socijalne svijesti. Ukratko: religijom, patriotizmom i nacionaliznom i svim psiho-socijalnim disfunkcijama proisteklim iz istih!
- Na iracionalne sfere svijesti ja bih dodao i ove racionalne, a to uključuje ekonomski, tehnološki i naučni progres jednog dijela planete nauštrb ovog drugog dijela planete, ne treba isključivati činjenicu da je jedan dobar dio tih "psiho-socijalnih disfunkcija", u ovom razvijenom dijelu globusa, uzrokovan prisustvom tehnologije u svakodnevnom životu i upotrebom naučnih metoda za "promociju", "objektivno informiranje" i "ostvarivanje profita", da ne govorimo o "masovnim naučnim eksperimentima" koji, npr. u Tanzaniji, sasvim slučajno, unište eko-sistem kako bi se omogućila jeftinija radna snaga i veće količine kvalitetne ribe za Europljane, sve nauštrb djece, naravno!

NIN wrote:Ne sumnjam! Ne krivim te!
Tako, sad se mogu mirno vratiti svojoj svijesti, bez osjećaja krivice! Baš ti hvala!!!
NIN

Post by NIN »

rashomon wrote:
NIN wrote:Ne govorim o organiziranim institucijama nego o individualnoj angaziranosti!
- Individualna angažiranost, da li se tvoja individualna angažiranost odvija jedino kroz diskusije sa ljudima o njihovim religioznim vjerovanjima, ili postoji nešto konkretno što radiš u svom životu? Od kada visim na ovom forumu ti se pojavljuješ konstantno i isključivo na ovoj sekciji i sa istim ciljem. Logično, da utrošenu energiju usmjeriš u nekom drugom pravcu, možda bi se nešto i promjenilo. Izvini, prijatelju, ali ne vjerujem da bilo šta radiš što bi moglo promijeniti situaciju.
Vjerovatno bi trebao vec shvatiti, kao odrasla osoba, da se moj zivot ne zasniva samo na cyber diskusijama o ljudskom iracionalnom i deluzionalnom vidjenju stvarnosti. Vidis, ti mene virtualno percipiras i nemas uvid u moj realni i "opipljivi" zivot i moje djelovanje kao individue. S toga, posto nemam namjeru za promocijom svog karaktera, kakav god on bio, postedit cu te tog saznanja posto ocigledno da ne shvatas moj naum u prikazivanju stvarnosti onakvom kakvom je ja vidim.
rashomon wrote:
NIN wrote:Jednostavno, skretanjem u iracionalne sfere socijalne svijesti. Ukratko: religijom, patriotizmom i nacionaliznom i svim psiho-socijalnim disfunkcijama proisteklim iz istih!
- Na iracionalne sfere svijesti ja bih dodao i ove racionalne, a to uključuje ekonomski, tehnološki i naučni progres jednog dijela planete nauštrb ovog drugog dijela planete, ne treba isključivati činjenicu da je jedan dobar dio tih "psiho-socijalnih disfunkcija", u ovom razvijenom dijelu globusa, uzrokovan prisustvom tehnologije u svakodnevnom životu i upotrebom naučnih metoda za "promociju", "objektivno informiranje" i "ostvarivanje profita", da ne govorimo o "masovnim naučnim eksperimentima" koji, npr. u Tanzaniji, sasvim slučajno, unište eko-sistem kako bi se omogućila jeftinija radna snaga i veće količine kvalitetne ribe za Europljane, sve nauštrb djece, naravno!
Sa saznanjem da sam ja iskljucivo i eksplicitno protiv iracionalnosti u socijalnom ustroju covjeka pokusavas me svrstati u istu iracionalnu ravan tako sto mi zelis staviti pod nos neke stvari koje su racionalne u korijenu kao takodjer iracionalne i kontraproduktivne. Tehnologija je u biti vrlo racionalno pomagalo u danasnjem svijetu i ona je trenutni vrh civilizacije stare 10,000 godina. Samim tim, sto nam ona pomaze ne znaci da ljudi koji su pomogli i pomazu njen razvitak po pravilu moraju biti racionalni. Ili recimo, da li je potreba za tehnoloskim unaprijedjenjem stamparske masine kojom je stampan "Mein Kampf" direktno doprinjela Holokaustu?

Ako ti nije sta, mogao si nam malo podrobnije objasniti ovaj tvoj primjer "masovnog naucnog eksperimanta", konkretno u Tanzaniji, i potkrijepiti kojim argumentom!
rashomon wrote:
NIN wrote:]Ne sumnjam! Ne krivim te!
Tako, sad se mogu mirno vratiti svojoj svijesti, bez osjećaja krivice! Baš ti hvala!!!
Nema na cemu!!!
KOGOD KADGOD

Post by KOGOD KADGOD »

rashomon wrote:
NIN wrote:rashomonu,
cemu ta iskljucivost a da nisi upoznat sa autorovim aktivnostima po tom pitanju. Cemu ta iskljucivost a da nisi upoznat sa mojim zalaganjem za promociju humanizma na terenu. Cemu ta iskljucivost ako nisi svjestan mojih teznji da animiram onoliko ljudi koliko sam u stanju i uticem na dizanje svijesti i shvatanju pogubnosti antihumanizma i ignorancije u "svojoj avliji". Cemu ta iskljucivost osim za vapaj po nedostatku argumenata vezanih za nastavak teme na kojoj smo.

Svako dobro i pozdrav...
Isključivost > ne, skepticizam > da!

Kako je humanizam došao do tog nivoa da mu treba promocija?

I dizanja svijesti mi je preko glave! Moja svijest se ne može dići, olešena je, doslovce!
Cemu ta iskljucivost osim za vapaj po nedostatku argumenata vezanih za nastavak teme na kojoj smo.
Tema koja govori o univerzalnim mudrostima, dovoljno licemjerna da je počnem uništavati!

Logično zaključujem da sam već uniformiran i da zastupam stavove jedne strane.

Suprotno od toga, kao racionalno ili iracionalno usmjereno biće, svejedno, čovjek je dovoljno zao da ne čini ništa!
Iznenadjuje me ta srdzba oko teme koja je postavljena u svrhu globalnijeg i obimnijeg shvatanja cemu vodi kada se ne osvrcemo na prijasnje greske covjecanstva kao i na "lekcije" naucene i odrzane u "univerzalnim" mudrostima?...

Michael Crichton je fino rekao, jos 2002, (u vezi naucnog "napretka" a narocito tacke susretanja nanotehnologije, biotehnologije i compjuter-tehnologije:

"Mi mislimo da znamo sta radimo. Mi smo uvijek tako mislili. Mi nikada izgleda ne prihvatamo da u proslosti nismo bili u pravu (tj. grijesili smo) i da tako mozemo da ne budemo u pravu i u buducnosti. Umjesto toga, svaka generacija pise o greskama prijasnjih kao rezultatima loseg razmisljanja nesposobnijih umova - i onda se samouvjereno ukrca na pravljenje svjezih sopstvenih gresaka." (zagrada moja)

Zasto ne prihvatiti cinjenicu da je covjecanstvo (sastavljeno neminovno od pojedinaca) pravilo ogromne greske u procesu evolucije svijesti, a da je mnogo stosta i NAUCILO, i da, ako se ne osvrcemo na te greske i na nauceno i potvrdjeno kao pouke - koje nam ukazuju na valjanost ili suprotno, danasnjih djelatnosti, kako individualnih tako i drustvenih - ukrcavamo se ne samo na pravljenje "svjezih gresaka" nego i PONAVLJANJE prijasnjih?

Zar bi bilo "logicnije" da ignorisemo posljedice prijasnjih gresaka kao i koristi prijasnjih ispravnih djelatnosti - i da razmisljamo i djelujemo "iz vedra neba"?

Cak i pokusavanjem da ne ponovimo prijasnje greske - opet ne iskljucujemo mogucnost novih i vecih, sta bi tek bilo kada bismo ignorisali vec logicne, isprobane, "univerzalne" mudrosti?

"Stoga su cak i najprosvetljeniji prosli pokusaji cesto imali nepozeljne rezultate - bilo zato sto mi nismo dovoljno razumjeli, ili zato sto je konstantno-mijenjajuci svijet reagovao na nase djelatnosti na neocekivane nacine." - M.C.2002

Negiranje "uzdizanja" svijesti je zivljenje u odricanju stvarnosti.

Niko ne negira da je svijest prijasnjih naroda bila "uzdignuta" u odnosu na njihovu informisanost i dotadasnja shvatanja, u nekim sferama zivota i visa od danasnje, ali to ne znaci da je kolektivna svijest ikada na nivou potpune "zrelosti" i da ono sto su znali/cinili oni prije nas "nema veze" sa nasim shvatanjem svijeta i djelatnostima u okviru tog shvatanja, ili da ono sto znamo/cinimo mi danas "nema uticaja" na SVE oko nas i nakon nas...

Mi vecinom nismo ni svjesni da svaka nasa nasa djelatnost, i ona najmanja, UTICE na cijeli univerzum na ovaj ili onaj nacin, do ove ili one granice...

Cak i nase misli uticu na sve oko nas, na podatomaskom nivou, ali to je potpuno odvojena tema za sebe.

Cinjenica da "znamo" da negdje ljudi umiru od gladi ne znaci da smo direktno, kao individue, sposobni da to promjenimo, za to su formirane globalne akcionarne organizacije koje se obracaju tom problemu - i nije "krivica" prosjecne osobe sto se na visem nivou, na nivou globalnih uticaja takvi problemi ne rjesavaju na nacin na koji bi se mogli efikasno rijesiti.
Nase suosjecanje nece promjeniti njihovo stanje, ali nase prestajanje da "zivimo" u okviru nasih mogucnosti takodje nece poboljsati njihovo stanje, sto ne znaci da ne trebamo biti SVJESNI zbivanja oko nas i barem ne zloupotrebljavati okolnosti u kojima se nalazimo.

Da, nekima odgovara takvo stanje, i posljedice ih nece zaobici. Koristenje para poslatih za pomoc civilima za naoruzanje i produzavanje konflikta je na savjest onih koji to cine svom sopstvenom narodu. Tema za se, opet.

Ipak, da ti isti "ratnici" imaju usadjene univerzalne mudrosti u svojoj svijesti, ne bi ni zapocinjali ratove, a ako i jeste neizbjezno, znali bi da postoje granice kada zivot djece i civilne populacije ima vecu vaznost nego koje pleme vlada odredjenom teritorijom...

Cinjenica da ne mozemo, instantno, promjeniti svjetsku situaciju, ne znaci da ne trebamo biti informisani o zbivanjima oko nas kai i historijskim faktorima koji i te kako imaju veze sa tim zbivanjima...

Ako ne mozemo promjeniti ovo sada, mozemo podizati nove generacije da budu svjesni prioriteta, da budu svjesni da ce i pored svih nastojanja da im pomognemo da zive "bolje" i da im ukazemo na nase greske - ipak praviti svoje sopstvene - i to se ne moze izbjeci, ali da nauce da PRIHVATE i PRIZNAJU greske na vrijeme umjesto tvrdoglavog stava da su "u pravu" dok ne bude prekasno - to je nesto sto mozemo da pokusamo i ostvarimo u svjetlu kako prijasnjih univerzalnih mudrosti, tako i mudrosti koje su ishod nasih sopstvenih iskustava...
chinese_water

Post by chinese_water »

NIN wrote:
Danko_Bananko wrote:
NIN wrote: Znaci, ipak su, po onome kako ti vjerujes i zasto imas "dokaze", to dvoje bili PRVI ljudi koji su krocili planetom Zemljom!?
Naravno...

I sad si ti kao poentirao, jelde ? :D
Malo trasu ;)

U pocetku je covjecanstvu trebao zakon koji regulise nacin sklapanja braka i odabir bracnog druga.
Danas je nama zabranjen brak izmedju brata i sestre.
Tada su svi bili braca i sestre. Svi Ademova djeca.

Tako je svaki sin Ademov ( a bilo ih je 20, jer su Adem i Hava imali 40-ero djece, s tim da je Hava svaki put radjala blizance - musko i zensko ) mogao ozeniti bilo koju od svojih sestara, osim svoje blizankinje.
To je bio tadasnji Allahov zakon kojeg je Allah s.w.t objavio Ademu a.s koji je bio prvi Nebijjun mursel ( poslanik sa objavom )

Prvo ubojstvo na Zemlji je i nastalo upravo zbog toga sto je Kabil, sin Ademov pozelio zenu svog brata Habila, a koju nikako nije mogao imati jer je bas ona bila njegova blizankinja, tj. ona koja mu je bila zabranjena.

I to je to...ti ces to smatrati groznim jer je bila rijec o incest, a ja cu ti se na to nasmijati i reci da je u svakom slucaju bolje od zivotinjskog ( majmunskog ili bilo kog drugog ) porijekla.

I svi rahat i zadovoljni :D

Eh, vidis druze moj,
po tvojoj logici zivotinje su na mnogo visem nivou spoznaje nego ljudi! Ljudima je trebala uputa dok zivotinjama nije jer one ocigledno ZNAJU da je incest poguban za nastavak vrste i dovodi do izumiranja. Po tvom su zivotinje MNOGO pametnije od ljudi!

I kazes "da je u svakom slucaju bolje od zivotinjskog porijekla"? Mislis bolja interpretacija? Pa, i ja bih zelio u svakom slucaju da je ljudski moral na visem nivou jer danas svake cetvrte sekunde umre jedno dijete od podhranjenosti u svijetu, ali je lakse zivjeti u ignoranciji nego prihvatiti istinu (ma sta ona bila)!

Pozdrav...
Ovo boldirano... totalno si u krivu! Zivotinje su veoma aktivne kada je u pitanju incest! Ako mislis da nisu, uzmi 2 psa, brata i sestru, kada dode vrijeme parenja...vidi hoce li se pariti...
_BosanaC

Post by _BosanaC »

chinese_water wrote: Zivotinje su veoma aktivne kada je u pitanju incest! Ako mislis da nisu, uzmi 2 psa, brata i sestru, kada dode vrijeme parenja...vidi hoce li se pariti...
Ne bih da skrecem s teme, ali... Koliko si siguran u ovo sto pises?

Svaki pas sa svakom kujom nece, u to sam se uvjerio dovoljno puta, i nije mi jednom palo na pamet kako i cime je to uredovano.

A da se isto tako zna desiti, ali u nekim daljim koljenima - zna. I zato postoje rodovnici.
chinese_water

Post by chinese_water »

_BosanaC wrote:
chinese_water wrote: Zivotinje su veoma aktivne kada je u pitanju incest! Ako mislis da nisu, uzmi 2 psa, brata i sestru, kada dode vrijeme parenja...vidi hoce li se pariti...

Svaki pas sa svakom kujom nece, u to sam se uvjerio dovoljno puta, i nije mi jednom palo na pamet kako i cime je to uredovano.

A da se isto tako zna desiti, ali u nekim daljim koljenima - zna. I zato postoje rodovnici.
Jbg...moj pas je htio sa svojom sestrom i obratno...
_BosanaC

Post by _BosanaC »

chinese_water wrote:
_BosanaC wrote:

Jbg...moj pas je htio sa svojom sestrom i obratno...
Moj ni s kim iz 'familije' nije uopste htio niti su htjeli generalno medjusobno... A bili su svi skupa, preko njih 30, vec tri puta u vrijeme parenja preko mjesec i pol dana... Zato i govorim. Ali OK, iskustva nam se razlikuju.
Post Reply