Amin/Amensilm wrote:Kornholio!
Neka nas obojicu pogleda Mir!
Mr. Ahmet Alibašić za Preporod: Kako pobijediti "vehabi
-
Great Cornholio
#76 Re: Mr. Ahmet Alibašić za Preporod: Kako pobijediti "vehabi
- ExNihilo
#77 Re: Mr. Ahmet Alibašić za Preporod: Kako pobijediti "vehabi
Cornholio, kako si, zasad, zadovoljan svojim novim Bogom? Koje su prednosti u odnosu na starog, kako te služi? Šta bi rekao, aproksimativno, koji se više odazivao? Pitam ozbiljno.
-
Great Cornholio
#78 Re: Mr. Ahmet Alibašić za Preporod: Kako pobijediti "vehabi
Pa eto, nisam ni u čemu gori, u mnogim stvarima sam ostvario napredak, pa il' je do Njega, il' je do drugih ljudi, il' je do mene. Ja lično mislim da se na tome mogu zahvaliti i Njemu, i drugim osobama, a i sebi.ExNihilo wrote:Cornholio, kako si, zasad, zadovoljan svojim novim Bogom? Koje su prednosti u odnosu na starog, kako te služi? Šta bi rekao, aproksimativno, koji se više odazivao? Pitam ozbiljno.
On na nas može djelovati putem naše savjesti, i "preko" drugih ljudi, i zato ja uvijek poslušam savjest kad se javi, a i druge ljude, kad svojim riječima ili djelima proizvedu u meni želju da ih "poslušam".
Jest da je to riskantno, jer ne mora uvijek Bog djelovati na javljanje naše savjesti ( unutrašnjeg glasa koji na govori da nešto trebamo reći, ili ne reći, uraditi, ili ne uraditi), često je isključivo do nas, ali eto mene moja savjest do sada dobro služi, pa ću nastaviti da je slušam, da "rizikujem", jer često se ono što nam se čini razumnim na kraju ne pokaže dobrim za nas, pa zato kad god postoji dilema da li da poslušam savjest, ili razum, ja ću uvijek poslušati savjest.
-
Omer187
#79 Re: Mr. Ahmet Alibašić za Preporod: Kako pobijediti "vehabi
Je li moguće da je naš najjači argument u raspravi sa "vehabijama" onaj kojeg su iznosili mekanski mušrici Poslaniku Muhammedu a.s.: "tako smo našli naše pretke da rade"? kao i u svakom dijalogu, i u ovome ne moramo nužno prihvatiti ali trebamo poštovati drugačija mišljenja i stavove ako su oni legitimni u islamskoj metodologiji. Konačno, dijalog vodimo i sa dojučerašnjim ubicama naše djece pa nema razloga da to ne učinimo i sa "vehabijama".
Odlican text i svaka čast!
Da sam ucio islam od pojedinih muslimana koji se toliko ponose Bosanskim islamom nikada ne bih shvatio vjeru i islam na pravi način.
Nisam vehabija i ne nosim bradu i nisu mi potkracene pantalone ali jednostavno su kod nas u Bosni neke stvari koje su temelji islama tabu teme i mnogi ne znaju da objasne jer misle da znaju sve o vjeri pa tako i druge odvode u zabludu.
Nazalost mnogi ne shvataju islam kako bi trebali i ne preispituju.
Kako je moguće da se sufizam toliko uvuce i njegovo prakticiranje koje nema veze sa islamom a "vehabije" se osudjuju.
Muhammed savs puštao bradu a mnogim muslimanima ovdje smeta kada neko pusti bradu...
Naravno sufizam ima svoje korjene koji su ispravni a danas izvrnuti kao i islam ali mnogi ljudi opravdavaju svoja djela danasnjim vremenom.
Koliko se bojimo Allaha dz.š. i koliko uistinu slijedimo poslanika?
Dijalog a ne iskljucivost po mnogim pitanjima.
Da sam ucio islam od pojedinih muslimana koji se toliko ponose Bosanskim islamom nikada ne bih shvatio vjeru i islam na pravi način.
Nisam vehabija i ne nosim bradu i nisu mi potkracene pantalone ali jednostavno su kod nas u Bosni neke stvari koje su temelji islama tabu teme i mnogi ne znaju da objasne jer misle da znaju sve o vjeri pa tako i druge odvode u zabludu.
Kako je moguće da se sufizam toliko uvuce i njegovo prakticiranje koje nema veze sa islamom a "vehabije" se osudjuju.
Muhammed savs puštao bradu a mnogim muslimanima ovdje smeta kada neko pusti bradu...
Naravno sufizam ima svoje korjene koji su ispravni a danas izvrnuti kao i islam ali mnogi ljudi opravdavaju svoja djela danasnjim vremenom.
-
zvizdan
#80 Re: Mr. Ahmet Alibašić za Preporod: Kako pobijediti "vehabi
Zar ne mislis da je iskljucivost upravo kad kazes kako si ti shvatio vjeru na pravi nacin? Nije iskljucivo kada kazes "da mnogi ne shvataju islam kako bi trebali i ne preispituju"? To si sve upravo rekao gore, a meni je to golemo hrabra tvrdnja za iole prema sebi odgovornog muslimana.Omer187 wrote:Je li moguće da je naš najjači argument u raspravi sa "vehabijama" onaj kojeg su iznosili mekanski mušrici Poslaniku Muhammedu a.s.: "tako smo našli naše pretke da rade"? kao i u svakom dijalogu, i u ovome ne moramo nužno prihvatiti ali trebamo poštovati drugačija mišljenja i stavove ako su oni legitimni u islamskoj metodologiji. Konačno, dijalog vodimo i sa dojučerašnjim ubicama naše djece pa nema razloga da to ne učinimo i sa "vehabijama".
I naravno da cu se ponositi "bosanskim islamom", tradicijom koja je uz goleme zrtve ostala ziva stoljecima uprkos divljackim nasrtajima na nju. Sta je to sto podrazumijevam pod bosanskim islamom je pitanje na koje bi ti sad trebalo napisati citav esej, sto mi uopste ne pada na pamet. I zasto pozivanje Bosnjaka na njihove pretke poredis s musricima? Jesu li nase dede i nene bili musrici, nisu bili valjani muslimani, ili sta vec?
- zagortenej
#81 Re: Mr. Ahmet Alibašić za Preporod: Kako pobijediti "vehabi
hoćeš da kažeš da si učio islam od vehabija i da si ga shvatio na "pravi" način? kako si siguran u ovo? jesi li dobio neku potvrdu?Omer187 wrote:
imaš li doqaz?
-
silm
#82 Re: Mr. Ahmet Alibašić za Preporod: Kako pobijediti "vehabi
Tražio sam ga (Boga) na krstu i ne nađoh ga,Great Cornholio wrote:Pa eto, nisam ni u čemu gori, u mnogim stvarima sam ostvario napredak, pa il' je do Njega, il' je do drugih ljudi, il' je do mene. Ja lično mislim da se na tome mogu zahvaliti i Njemu, i drugim osobama, a i sebi.ExNihilo wrote:Cornholio, kako si, zasad, zadovoljan svojim novim Bogom? Koje su prednosti u odnosu na starog, kako te služi? Šta bi rekao, aproksimativno, koji se više odazivao? Pitam ozbiljno.
On na nas može djelovati putem naše savjesti, i "preko" drugih ljudi, i zato ja uvijek poslušam savjest kad se javi, a i druge ljude, kad svojim riječima ili djelima proizvedu u meni želju da ih "poslušam".
Jest da je to riskantno, jer ne mora uvijek Bog djelovati na javljanje naše savjesti ( unutrašnjeg glasa koji na govori da nešto trebamo reći, ili ne reći, uraditi, ili ne uraditi), često je isključivo do nas, ali eto mene moja savjest do sada dobro služi, pa ću nastaviti da je slušam, da "rizikujem", jer često se ono što nam se čini razumnim na kraju ne pokaže dobrim za nas, pa zato kad god postoji dilema da li da poslušam savjest, ili razum, ja ću uvijek poslušati savjest.
pitao sam svećenike da mi ga pokažu,
no oni nisu znali,
išao sam u svete gradove Meku i Medinu,
no ni tamo ništa;
tek tada pogledah u svoje srce i
spoznah da je svo vrijeme bio tu.
- Rumi
https://www.facebook.com/pages/Mesnevij ... 8018296456
-
Great Cornholio
#83 Re: Mr. Ahmet Alibašić za Preporod: Kako pobijediti "vehabi
E pa ja baš nemam tolike dileme, ja sam siguran da je moj Bog "umro" na krstu.silm wrote:Tražio sam ga (Boga) na krstu i ne nađoh ga,Great Cornholio wrote:Pa eto, nisam ni u čemu gori, u mnogim stvarima sam ostvario napredak, pa il' je do Njega, il' je do drugih ljudi, il' je do mene. Ja lično mislim da se na tome mogu zahvaliti i Njemu, i drugim osobama, a i sebi.ExNihilo wrote:Cornholio, kako si, zasad, zadovoljan svojim novim Bogom? Koje su prednosti u odnosu na starog, kako te služi? Šta bi rekao, aproksimativno, koji se više odazivao? Pitam ozbiljno.
pitao sam svećenike da mi ga pokažu,
no oni nisu znali,
išao sam u svete gradove Meku i Medinu,
no ni tamo ništa;
tek tada pogledah u svoje srce i
spoznah da je svo vrijeme bio tu.
- Rumi
https://www.facebook.com/pages/Mesnevij ... 8018296456
I ja lisica, a ti hoćeš da mi sufije "podvališ" k'o one koje treba pitati za savjet
Isus je rekao " Kraljevstvo nebesko je u vama", nije On rekao " Bog je u vama, ogromna je to razlika, odamah "u startu"
Ja se trudim da nađem to kraljevstvo "konsultujući" se sa onim koji je uvijek tu oko nas, i spreman je pomoći ako pomoć od Njega zatražimo.
- salik79
#84 Re: Mr. Ahmet Alibašić za Preporod: Kako pobijediti "vehabi
Insan lijepog edeba i ahlaka, koji ne zeli konfrotacije s indoktriniranim likovima, a pogotovo ne preko tv-kanala - daje najpametniji odgovor koji svako tumaci na svoj nacin. Sto bi rekli - i vuk sit i ovce na broju. Ovo sto je izjavio o "ne tumacenju" nego "primjenjivanju po slovu, onako kako je napisano" sve samo po sebi govori. Vehabiti su sretni s ovom izjavom, jer misle da im ide u prilog, a ljudi koji znaju citati izmedju redova razumiju da se tu radi o rigidnim tumacenjima bez imalo sirine, tj bez sagledavanja cjelokupnog konteksta i "svrhe" objave.Great Cornholio wrote:Oni Kur'an ne tumače, već' ga primjenjuju doslovno," po slovu", onako kako je napisan" - to reče ovaj sufijski Šejh.
I još ih nahvali kako su iskreni, ne lažu.
Za primjer cu uzeti sljedeci ajet:
"...UBIJAJTE mnogobošce gdje god ih nađete, zarobljavajte ih, opsjedajte i na svakome prolazu dočekujte!..."
Primjenu "po slovu, onako kako je napisan" mislim da ne trebam ni objasnjavati.
-
Great Cornholio
#85 Re: Mr. Ahmet Alibašić za Preporod: Kako pobijediti "vehabi
Da vehabije sretne, njihovo vjerovanje još više učvršćeno, kažu "pohvalio nas učevan čovjek, jesmo face, hajmo sad još koga na "pravi put" okrenutisalik79 wrote:Insan lijepog edeba i ahlaka, koji ne zeli konfrotacije s indoktriniranim likovima, a pogotovo ne preko tv-kanala - daje najpametniji odgovor koji svako tumaci na svoj nacin. Sto bi rekli - i vuk sit i ovce na broju. Ovo sto je izjavio o "ne tumacenju" nego "primjenjivanju po slovu, onako kako je napisano" sve samo po sebi govori. Vehabiti su sretni s ovom izjavom, jer misle da im ide u prilog, a ljudi koji znaju citati izmedju redova razumiju da se tu radi o rigidnim tumacenjima bez imalo sirine, tj bez sagledavanja cjelokupnog konteksta i "svrhe" objave.Great Cornholio wrote:Oni Kur'an ne tumače, već' ga primjenjuju doslovno," po slovu", onako kako je napisan" - to reče ovaj sufijski Šejh.
"...UBIJAJTE mnogobošce gdje god ih nađete, zarobljavajte ih, opsjedajte i na svakome prolazu dočekujte!..."
- salik79
#86 Re: Mr. Ahmet Alibašić za Preporod: Kako pobijediti "vehabi
Pa i da je drvlje i kamenje sasuo po njima isti rezultat bi postigao. Koja svrha?!Great Cornholio wrote:Da vehabije sretne, njihovo vjerovanje još više učvršćeno, kažu "pohvalio nas učevan čovjek, jesmo face, hajmo sad još koga na "pravi put" okrenutisalik79 wrote:Insan lijepog edeba i ahlaka, koji ne zeli konfrotacije s indoktriniranim likovima, a pogotovo ne preko tv-kanala - daje najpametniji odgovor koji svako tumaci na svoj nacin. Sto bi rekli - i vuk sit i ovce na broju. Ovo sto je izjavio o "ne tumacenju" nego "primjenjivanju po slovu, onako kako je napisano" sve samo po sebi govori. Vehabiti su sretni s ovom izjavom, jer misle da im ide u prilog, a ljudi koji znaju citati izmedju redova razumiju da se tu radi o rigidnim tumacenjima bez imalo sirine, tj bez sagledavanja cjelokupnog konteksta i "svrhe" objave.Great Cornholio wrote:Oni Kur'an ne tumače, već' ga primjenjuju doslovno," po slovu", onako kako je napisan" - to reče ovaj sufijski Šejh.
-
Great Cornholio
#87 Re: Mr. Ahmet Alibašić za Preporod: Kako pobijediti "vehabi
Pa ako nije imao šta pametno reći, bolje da je šutio.salik79 wrote:
Pa i da je drvlje i kamenje sasuo po njima isti rezultat bi postigao. Koja svrha?!
-
Omer187
#88 Re: Mr. Ahmet Alibašić za Preporod: Kako pobijediti "vehabi
Pravi način za samoga sebe a to je da napokon izvrsavam i pokusavam se pribliziti Allahu dz.š. sto je više moguće ispunjavanjem zapovjedi i udaljavanjem od grijeha.zvizdan wrote:Zar ne mislis da je iskljucivost upravo kad kazes kako si ti shvatio vjeru na pravi nacin? Nije iskljucivo kada kazes "da mnogi ne shvataju islam kako bi trebali i ne preispituju"? To si sve upravo rekao gore, a meni je to golemo hrabra tvrdnja za iole prema sebi odgovornog muslimana.Omer187 wrote:Je li moguće da je naš najjači argument u raspravi sa "vehabijama" onaj kojeg su iznosili mekanski mušrici Poslaniku Muhammedu a.s.: "tako smo našli naše pretke da rade"? kao i u svakom dijalogu, i u ovome ne moramo nužno prihvatiti ali trebamo poštovati drugačija mišljenja i stavove ako su oni legitimni u islamskoj metodologiji. Konačno, dijalog vodimo i sa dojučerašnjim ubicama naše djece pa nema razloga da to ne učinimo i sa "vehabijama".
I naravno da cu se ponositi "bosanskim islamom", tradicijom koja je uz goleme zrtve ostala ziva stoljecima uprkos divljackim nasrtajima na nju. Sta je to sto podrazumijevam pod bosanskim islamom je pitanje na koje bi ti sad trebalo napisati citav esej, sto mi uopste ne pada na pamet. I zasto pozivanje Bosnjaka na njihove pretke poredis s musricima? Jesu li nase dede i nene bili musrici, nisu bili valjani muslimani, ili sta vec?
Mnogi kazu da su muslimani a rade mnoge stvari koje ne prilice muslimanu.
Smatram da zivimo u vremenu smutnje i da nam se islam ne prezentuje na pravi nacin. Ako svaki bosanski musliman ima pravo da kaze za "bradonje, vehabije" da su fanatici tako i oni imaju pravo da kritikuju nas.
Govorim o svom slucaju a to je da sam mislio da sam musliman ali ustvari nisam bio i problem je sto se mnogi u Bosni smatraju muslimanima a idu samo na dzumu i poste ramazan a da pri tome ne klanjaju ni aksam, pa odu na teraviju i klanjaju za hodzom a kad izlaze kazu vidi onih vehabija klanjaju samo osam a nemaju pojma ni sto oni klanjaju toliko a zasto sami klanjaju ovoliko.
Ja samo govorim ono sto jest. Pogledaj dzemate i safove i sve ce ti biti jasno. Nisam rekao da sam ja najispravniji vec iz licnog iskustva da mi nase hodze i vecina nasih muslimana nisu predstavili islam kako treba i mnogi ga danas iako klanjaju ne predstavljaju kako treba. Odes u dzamiju da klanjas a namaz se sklepa sad pa sad i stvarno mi nije jasno kako hodze brzo prouce fatihu i suru, obave ruku i sedzdu i tako te stvari.
Ako cemo polaziti od pretpostavke da je svako onaj ko izgovori sehadet i ode svakog petka na dzumu musliman u pravom smislu te rijeci onda nemamo nikakve brige sto se tice islama u Bosni uopste...
Ja ne uzdizem sebe iznad drugih jer bi to bio najgori grijeh, oholost.
Pokusavam da shvatim dosta stvari i shvatio sam ih ne uzimajuci zdravo za gotovo.
Pa dovoljno je pogledati nase nane i dede i vidjeti kakvi smo mi sad.
A na koju tradiciju mislis?
Misliš na one koji su bili muslimani u komunizmu a tj malobrojna skupina njih ili onih koji su u ratu postali muslimani kad su vidjeli da im nema druge pa zato sto imaju bosnjacka imena nazivali se muslimanima.
I danas su mnogi spremni na fizicki obracun kad mu kazes da nije musliman ako samo ide na dzumu... a to je ta iskljucivost o kojoj govorim.
"Vehabije" nemaju pojma i njih neko placa i poslani su od samog sejtana da nam iskrive vjeru a mi smo ispravni...
O toj iskljucivosti govorim.
A za mene je pravi musliman onaj koji klanja 5 vakata namaza i koji ispunjava svoje obaveze prema Allahu dz.š a ne onaj koji je sveo tu istu na povremene obrede i to me nije strah reci jer je to istina a nase dede i nane su druga prica a ne vjerujem da ono sto mi sad radimo da su oni radili a pritom ne govorim o mevludima i raznim stvarima koje mozda i jesu i nisu novotarije. Ko hoce nek ide ko nece ne mora...
- salik79
#89 Re: Mr. Ahmet Alibašić za Preporod: Kako pobijediti "vehabi
Great Cornholio wrote:Pa ako nije imao šta pametno reći, bolje da je šutio.salik79 wrote:
Pa i da je drvlje i kamenje sasuo po njima isti rezultat bi postigao. Koja svrha?!
Naprotiv. Rekao je upravo ono sto je u datom momentu (mjesto i prilika) i trebao reci.
- It_is_a_Leclerc
#90 Re: Mr. Ahmet Alibašić za Preporod: Kako pobijediti "vehabi
Prvo: Definirajmo "vehabizam" i ponudimo svoje rješenje.
Ok. Vehabizam je retrogradno, militantno poimanje Islama koje se kosi s njegovim osnovnim načelima o miroljubivosti, o praštanju i izbjegavanju konflikta sa drugim ljudima. Vehabizam je zlo koje se širi za novac, a ne za vjeru, a koje pogodno tlo nalazi među dojučerašnjim komunjarama, alkoholičarima, kojekakvim bivšim "legendama" i sličnim ubožnicima koje to zlo pimami.
Drugo: "vehabizam" nije ozbiljna prijetnja Islamskoj zajednici i islamu u BiH.
Mr. Alibašiću, uz dužno poštovanje, ovo je glupost. Da su vehabisti u većini za makar jedan glas, reis bi visio na Sebilju kao poruka gdje će završiti oni koji ne smatraju da se Islam širi samo i isključivo klanjem i ubijanjem drugih i drugačijih, premlaćivanjem žena i njihovim genitalnim sakaćanjem, nasilnim otimanjima džamija i slično. Vehabizam je ozbiljno pitanje od interesa za državu, prije svega, kojoj pripadnici rečene sekte prijete i izražavaju vrhunsko neprijateljstvo prema njoj.
Treće: Gdje su "bosanski muslimani"?
Gospodine Alibašiću, mjera gađenja s kojom pišete o bosanskim muslimanima čini nas osupnutima i zgroženima. Upravo je to ta dugoponavljana matrica vehabijskih klerika koji nastoje Bošnjacima, nakon stoljeća krvave borbe, za vlastito nacionalno ime, isto oduzeti i potpisati nas kao muslimane. To neće proći. Bosanski muslimani su kontinium, historijski, relgijiski i svaki drugi. To je konstanta k'o Avogadrov broj i o tome nema rasprave. Bosanski muslimani, sa svim svojim manama i vrlinama, u ime Boga, imaju pravo da se nazivaju muslimanima, a da im se Bilal Bosnić i Jusuf Barčić svojim nosurdama ne miješaju u to.
Četvrto: kako su "vehabije" "uspjele"?
Lako. Imaju pare iz Saudijske Arabije, imaju podršku Srbije u razbijanju bošnjačkog jedinstva. Šta im više treba ?! Uspjeli su, kako sam već rekao, omasoviti svoj zlotvorni pokret mameći razne neznalice i budale, pijance i narkotičare, u svoje redove, što ih i čini toliko opasnim.
Peto: Povedimo dijalog sa tim momcima?
Interesantno kako se svako malo nađe egzemplar iz islamske zajednice da lupi nešto slično. Upotrebom simpatične fraze "s tim momcima" želi ih se prikazati kao neke uljuđene, civilizovane persone koje, eto, ne jedu meso, ili slušaju pogrešnu muziku, pa ćemo malo razgovarati "s tim momcima" o tome. Gospodine magistre Alibašiću, dijalog je dobrovoljni razgovor dvije ili više osoba. Za dijalog nam, kako i kazuje prosta matematička računica, treba dvoje. A vehabisti nisu za dijalog - oni su za istjerivanje iz džamija, za otimanje, za ubijanje nepokrivenih djevojaka, za postavljanje eksploziva pod sarajevsku katedralu, za ubijanje katolika uoči Božića. Amerikanci neće da pregovaraju sa Al-Qaidom ?! Zašto bismo trebali mi ?
Šesto: "vehabizam" u BiH je i političko pitanje par excellance.
Nego šta je. Kad najistaknutiji pripadnik rečene sekte organizuje tribinu - "Pogubnost demokratije, prednosti šerijata" (kao represivnog islamskog zakona) u zemlji koja sebi tepa da je demokratska i koja je duboko multietnična, nije ništa drugo do prijetnja državnim udarom, baš kao što je i izjava istaknutog sirijskog ubice, balavog novopazarskog teroriste, Mirze Ganića da će "povesti džihad u Bosni" protiv svih onih koji ga ne vole, jedna obična i notorna prijetnja terorizmom, zbog koje bi, da smo država kao što očito nismo, sav taj maočanski klan bio opet priveden na ispitivanje pod sumnjom da organizuju i spremaju nešto kao što su spremali Rustempašić i društvo.
Sedmo: ne činimo greške koje zamjeramo drugima.
Tačno sam se pitao kad će uvaženi magistar u cijelu priču dozvati bjelosvjetske špijune koji rovare protiv ovog društva mrzitelja brijača, kad evo ti. Nema sumnje da se radi o eklatantnoj budalaštini kakvoj nema premca. Još bismo trebali povjerovati u dobru namjeru ljudi koji ubiju Tarika Ljubuškića, zlatnog ljiljana Armije R BiH, porodicu Anđelić streljaju na pravdi Boga na Badnjak, da ne govorim o Mevlidu, bombi pod katedralom itd. To nisu nikakvi špijunski izvještaji već sudski utvrđene činjenice koje neosporno ukazuju da su vehabije dovoljno ludi i dovoljno naoružani da u ovoj zemlji pokrenu lavinu nasilja koju može zaustaviti samo dragi Bog.
Osmo: budimo konzistentni!
Neka islamska zajednica bude ozbiljna, a ne konzistentna, i prestane nas uvjervati u nešto što očito nije istina. Odašaljite upozorenje vjernicima s kakvim se izazovima mogu suočiti, a ne da nam držite moralne prodike o tome kako vehabije, eto, i nisu toliko loši koliko govore američki špijunii kako bismo trebali povesti dijalog "s tim momcima".
Ok. Vehabizam je retrogradno, militantno poimanje Islama koje se kosi s njegovim osnovnim načelima o miroljubivosti, o praštanju i izbjegavanju konflikta sa drugim ljudima. Vehabizam je zlo koje se širi za novac, a ne za vjeru, a koje pogodno tlo nalazi među dojučerašnjim komunjarama, alkoholičarima, kojekakvim bivšim "legendama" i sličnim ubožnicima koje to zlo pimami.
Drugo: "vehabizam" nije ozbiljna prijetnja Islamskoj zajednici i islamu u BiH.
Mr. Alibašiću, uz dužno poštovanje, ovo je glupost. Da su vehabisti u većini za makar jedan glas, reis bi visio na Sebilju kao poruka gdje će završiti oni koji ne smatraju da se Islam širi samo i isključivo klanjem i ubijanjem drugih i drugačijih, premlaćivanjem žena i njihovim genitalnim sakaćanjem, nasilnim otimanjima džamija i slično. Vehabizam je ozbiljno pitanje od interesa za državu, prije svega, kojoj pripadnici rečene sekte prijete i izražavaju vrhunsko neprijateljstvo prema njoj.
Treće: Gdje su "bosanski muslimani"?
Gospodine Alibašiću, mjera gađenja s kojom pišete o bosanskim muslimanima čini nas osupnutima i zgroženima. Upravo je to ta dugoponavljana matrica vehabijskih klerika koji nastoje Bošnjacima, nakon stoljeća krvave borbe, za vlastito nacionalno ime, isto oduzeti i potpisati nas kao muslimane. To neće proći. Bosanski muslimani su kontinium, historijski, relgijiski i svaki drugi. To je konstanta k'o Avogadrov broj i o tome nema rasprave. Bosanski muslimani, sa svim svojim manama i vrlinama, u ime Boga, imaju pravo da se nazivaju muslimanima, a da im se Bilal Bosnić i Jusuf Barčić svojim nosurdama ne miješaju u to.
Četvrto: kako su "vehabije" "uspjele"?
Lako. Imaju pare iz Saudijske Arabije, imaju podršku Srbije u razbijanju bošnjačkog jedinstva. Šta im više treba ?! Uspjeli su, kako sam već rekao, omasoviti svoj zlotvorni pokret mameći razne neznalice i budale, pijance i narkotičare, u svoje redove, što ih i čini toliko opasnim.
Peto: Povedimo dijalog sa tim momcima?
Interesantno kako se svako malo nađe egzemplar iz islamske zajednice da lupi nešto slično. Upotrebom simpatične fraze "s tim momcima" želi ih se prikazati kao neke uljuđene, civilizovane persone koje, eto, ne jedu meso, ili slušaju pogrešnu muziku, pa ćemo malo razgovarati "s tim momcima" o tome. Gospodine magistre Alibašiću, dijalog je dobrovoljni razgovor dvije ili više osoba. Za dijalog nam, kako i kazuje prosta matematička računica, treba dvoje. A vehabisti nisu za dijalog - oni su za istjerivanje iz džamija, za otimanje, za ubijanje nepokrivenih djevojaka, za postavljanje eksploziva pod sarajevsku katedralu, za ubijanje katolika uoči Božića. Amerikanci neće da pregovaraju sa Al-Qaidom ?! Zašto bismo trebali mi ?
Šesto: "vehabizam" u BiH je i političko pitanje par excellance.
Nego šta je. Kad najistaknutiji pripadnik rečene sekte organizuje tribinu - "Pogubnost demokratije, prednosti šerijata" (kao represivnog islamskog zakona) u zemlji koja sebi tepa da je demokratska i koja je duboko multietnična, nije ništa drugo do prijetnja državnim udarom, baš kao što je i izjava istaknutog sirijskog ubice, balavog novopazarskog teroriste, Mirze Ganića da će "povesti džihad u Bosni" protiv svih onih koji ga ne vole, jedna obična i notorna prijetnja terorizmom, zbog koje bi, da smo država kao što očito nismo, sav taj maočanski klan bio opet priveden na ispitivanje pod sumnjom da organizuju i spremaju nešto kao što su spremali Rustempašić i društvo.
Sedmo: ne činimo greške koje zamjeramo drugima.
Tačno sam se pitao kad će uvaženi magistar u cijelu priču dozvati bjelosvjetske špijune koji rovare protiv ovog društva mrzitelja brijača, kad evo ti. Nema sumnje da se radi o eklatantnoj budalaštini kakvoj nema premca. Još bismo trebali povjerovati u dobru namjeru ljudi koji ubiju Tarika Ljubuškića, zlatnog ljiljana Armije R BiH, porodicu Anđelić streljaju na pravdi Boga na Badnjak, da ne govorim o Mevlidu, bombi pod katedralom itd. To nisu nikakvi špijunski izvještaji već sudski utvrđene činjenice koje neosporno ukazuju da su vehabije dovoljno ludi i dovoljno naoružani da u ovoj zemlji pokrenu lavinu nasilja koju može zaustaviti samo dragi Bog.
Osmo: budimo konzistentni!
Neka islamska zajednica bude ozbiljna, a ne konzistentna, i prestane nas uvjervati u nešto što očito nije istina. Odašaljite upozorenje vjernicima s kakvim se izazovima mogu suočiti, a ne da nam držite moralne prodike o tome kako vehabije, eto, i nisu toliko loši koliko govore američki špijunii kako bismo trebali povesti dijalog "s tim momcima".
-
Omer187
#91 Re: Mr. Ahmet Alibašić za Preporod: Kako pobijediti "vehabi
Ne nisam ucio islam od "vehabija" nego iz Kur'ana i iz hadisa i iskrenim trazenjem a imam jos dosta toga nauciti...zagortenej wrote:hoćeš da kažeš da si učio islam od vehabija i da si ga shvatio na "pravi" način? kako si siguran u ovo? jesi li dobio neku potvrdu?Omer187 wrote:
imaš li doqaz?
Pa imam, a to je da osjecam promjenu u sebi i abd jos ce je biti, a mnogi ljudi kao da sejtan i ne postoji misle da su na pravom putu. Naravno niko za sebe sa sigurnoscu moze reci da jeste ali prenosi se u hadisu da je poslanik savs prstom po pijesku povukao liniju i pored nje vise njih i rekao da je srednja linija pravi put a da su ostale putevi na kojima je na pocetku sejtan i poziva ljude u zabludu.
Naravno mozes misliti da si musliman i ciniti neke stvari koje mislis da su ispravne a da se pri tome nisi dobro raspitao.
Zato kazem da treba dijalog a ne tek tako odbaciti necije misljenje.
Mnogi od tih " vehabija" se meni uopste ne cine losim kao sto se zeli prikazati. Naravno ima i medju njima i ovakvih i onakvih kao sto ima i među bosanskim muslimanima ako cemo vec praviti toliku razliku...
-
Omer187
#92 Re: Mr. Ahmet Alibašić za Preporod: Kako pobijediti "vehabi
A najbolje bi nam svima bilo da shvatimo da je islam u Bosni bez greske i da smo svi na pravome putu a vecina nas zna samo 5,6 sura i pokoji hadis za koji ne znamo ni je li vjerodostojan ili slab ili cak i pogresan. Dok smo u istom trenutku izlozeni komentarima o islamu na televiziji od ljudi koji nemaju veze sa istim.
Ma stanje je prekrasno, mislim da ne moze biti bolje.
-
zvizdan
#93 Re: Mr. Ahmet Alibašić za Preporod: Kako pobijediti "vehabi
Moj Omere, pa zasto mislis da si ti neko ko smije drugima reci da nisu muslimani? Pa, bolan ne bio, kako nalazis hrabrosti pred Bogom reci nekome ko je jos i na dzumi bio da nije musliman? I cuj ne uzdizes se iznad drugih, a uzimas sebi Božije kompetencije. Tobe jarabbi!
Tebi je brat musliman svako ko za sebe tvrdi da je musliman, i Bog ti je propisao obaveze koje imas prema njemu, nadam se da znas koje su. Brat ti je po Ademu i svako drugo ljudsko bice, i imas brojne obaveze i prema njemu, nadam se da znas koje. I sta fali mevludu? Muslimani se okupe u dzamiji da obiljeze rodjendan onoga ko je dosao kao milost svjetovima? Sta tome fali? Nema u sunnetu da je Poslanik sebi organizovao rodjendansku proslavu, sta li?
Jadna Bosno, sta ti djeci rade! Dosta sto ih handre podrumski misevi, raskucise im drzavu, zavise je u jad i cemer, najgore sto Bosnjaci imaju isplivalo na vrh, i u svemu tome se i vehabsoni dali u lov na bosnjacke duse. Boze izdobri!
Tebi je brat musliman svako ko za sebe tvrdi da je musliman, i Bog ti je propisao obaveze koje imas prema njemu, nadam se da znas koje su. Brat ti je po Ademu i svako drugo ljudsko bice, i imas brojne obaveze i prema njemu, nadam se da znas koje. I sta fali mevludu? Muslimani se okupe u dzamiji da obiljeze rodjendan onoga ko je dosao kao milost svjetovima? Sta tome fali? Nema u sunnetu da je Poslanik sebi organizovao rodjendansku proslavu, sta li?
Jadna Bosno, sta ti djeci rade! Dosta sto ih handre podrumski misevi, raskucise im drzavu, zavise je u jad i cemer, najgore sto Bosnjaci imaju isplivalo na vrh, i u svemu tome se i vehabsoni dali u lov na bosnjacke duse. Boze izdobri!
-
Great Cornholio
#94 Re: Mr. Ahmet Alibašić za Preporod: Kako pobijediti "vehabi
Jedino je jasno da Islam kakav žele vehabije nije provodiv u Bosni, vehabije se moraju pomirit s tim da u BiH ne mogu praviti "države u državi", da moraju poštovati zakone Države u kojoj žive, a po tim zakonima nije dozvoljeno višeženstvo, i nije dozvoljeno da se djeci branin da pohađaju nastavu po planu i programu koji je /koja su odobrio/odobrila nadležno/nadležna ministarstvo /ministarstva na državnom, entitetskom ili kantonalnom ministrastvo.Omer187 wrote:A najbolje bi nam svima bilo da shvatimo da je islam u Bosni bez greske i da smo svi na pravome putu a vecina nas zna samo 5,6 sura i pokoji hadis za koji ne znamo ni je li vjerodostojan ili slab ili cak i pogresan. Dok smo u istom trenutku izlozeni komentarima o islamu na televiziji od ljudi koji nemaju veze sa istim.
Država treba malo stegnuti i vehabije i one Rome koji takođe krše zakone Države BiH, i jedna i druga skupina grubo krši prava valstite djece.
Nije glavni problem to što neko tumači Kur'an kako misli da treba, problem je kad neko ne poštuje zakone Države u kojoj živi.
- It_is_a_Leclerc
#95 Re: Mr. Ahmet Alibašić za Preporod: Kako pobijediti "vehabi
Odličan post.zvizdan wrote:Moj Omere, pa zasto mislis da si ti neko ko smije drugima reci da nisu muslimani? Pa, bolan ne bio, kako nalazis hrabrosti pred Bogom reci nekome ko je jos i na dzumi bio da nije musliman? I cuj ne uzdizes se iznad drugih, a uzimas sebi Božije kompetencije. Tobe jarabbi!![]()
Tebi je brat musliman svako ko za sebe tvrdi da je musliman, i Bog ti je propisao obaveze koje imas prema njemu, nadam se da znas koje su. Brat ti je po Ademu i svako drugo ljudsko bice, i imas brojne obaveze i prema njemu, nadam se da znas koje. I sta fali mevludu? Muslimani se okupe u dzamiji da obiljeze rodjendan onoga ko je dosao kao milost svjetovima? Sta tome fali? Nema u sunnetu da je Poslanik sebi organizovao rodjendansku proslavu, sta li?![]()
Šta će muslimani u džamiji, da još i uče i dove za Muhammeda s.a.v.s. Trebaju ići u Siriju kao i svi drugi "pravovjerni". Ubiju kojeg "pripadnika režima" (inače golobrada djeca natjerana u vojsku), ili siluju koju "pripadnicu".
- nasa
#96 Re: Mr. Ahmet Alibašić za Preporod: Kako pobijediti "vehabi
Je li moguće da je naš najjači argument u raspravi sa "vehabijama" onaj kojeg su iznosili mekanski mušrici Poslaniku Muhammedu a.s.: "tako smo našli naše pretke da rade"?
Inace, svaka ovakva tema pokaze da je netrpeljivost kada je rijec o pravcima uvijek jednaka sa koje god strane dolazila ....
-
Omer187
#97 Re: Mr. Ahmet Alibašić za Preporod: Kako pobijediti "vehabi
Moj ti.zvizdan wrote:Moj Omere, pa zasto mislis da si ti neko ko smije drugima reci da nisu muslimani? Pa, bolan ne bio, kako nalazis hrabrosti pred Bogom reci nekome ko je jos i na dzumi bio da nije musliman? I cuj ne uzdizes se iznad drugih, a uzimas sebi Božije kompetencije. Tobe jarabbi!![]()
Tebi je brat musliman svako ko za sebe tvrdi da je musliman, i Bog ti je propisao obaveze koje imas prema njemu, nadam se da znas koje su. Brat ti je po Ademu i svako drugo ljudsko bice, i imas brojne obaveze i prema njemu, nadam se da znas koje. I sta fali mevludu? Muslimani se okupe u dzamiji da obiljeze rodjendan onoga ko je dosao kao milost svjetovima? Sta tome fali? Nema u sunnetu da je Poslanik sebi organizovao rodjendansku proslavu, sta li?![]()
Pa tvrdili su neki u vrijeme poslanika savs da su muslimani a Allah dz.š ih naziva licemjerima zato sto jedno govore a drugo rade...
I sad ja bukvalno tumacim Kur'an jel to.?
Uostalom kako se brisu postovi i mogu li uopste? Ode ovo u nedogled.
-
Omer187
#98 Re: Mr. Ahmet Alibašić za Preporod: Kako pobijediti "vehabi
Pa ako cemo osudjivati vehabije gdje su takozvani ispravni muslimani bez brada i prikladno obuceni na ulicama i pozivaju li ljude u islam??nasa wrote:Je li moguće da je naš najjači argument u raspravi sa "vehabijama" onaj kojeg su iznosili mekanski mušrici Poslaniku Muhammedu a.s.: "tako smo našli naše pretke da rade"?
Potpuno se slazem, ne umanjuje se s tim sve ono lijepo sto je islam u BiH njegovao i predstavljao, ja bih rekla neku sredinu i izreazenu tolerantnost prema drugcijem ali istina jeste da mnogo problema stvara nedovoljna upucenost u neka cak temeljna pitanja islama, takva je je nazalost situacija danas....e onda mi pricamo kako neko odnosno vehabije vrbuju bosanske muslimane, puno bi to teze bilo da su isti boljeg znanja pa, cak i kada bismo bolje poznavali tradiciju na koju se toliko pozivamo....usput receno, upitno je na koju se tradiciju poziva, imali smo mi razlicitih historijskih perioda koji su na razlicit nacin zivjeli i islam...
Inace, svaka ovakva tema pokaze da je netrpeljivost kada je rijec o pravcima uvijek jednaka sa koje god strane dolazila ....
Mislim ne osudjujem ni jedne ni druge, bitno je ono sto jeste istina a ona mora isplivati ako se bude iskreno razgovaralo i sa odbacivanjem ega...
-
zvizdan
#99 Re: Mr. Ahmet Alibašić za Preporod: Kako pobijediti "vehabi
Jako je neukusno nase pretke dovoditi u kontekst ajeta u kojem se govori o mekanskim musrcima. Nasi preci su bili Abdullah Bosnjak, sejh Hasan Kaimija, Gazi Husrev-beg, Dervis-pasa Bajezidagic, Sudi Bosnevi, Husein Lamekani, sejh Husein-baba Zukic itd. Bosnjaci nisu narod koji je obozavao kumire, pa je sad dosao neko da ga pozove u islam. Usput, neki od naprijed nabrojanih Bosnjaka su prije nekoliko stoljeca napisali teoloska i gnosticka djela koja ti beduini koji bi da nas pozivaju u vjeru nisu ni danas kadri citati ni razumijevati. A ovi ih, koliko znam, bas i ne pozivaju da upoznaju tu domacu tradiciju, nego posve suprotno.nasa wrote:Je li moguće da je naš najjači argument u raspravi sa "vehabijama" onaj kojeg su iznosili mekanski mušrici Poslaniku Muhammedu a.s.: "tako smo našli naše pretke da rade"?
Potpuno se slazem, ne umanjuje se s tim sve ono lijepo sto je islam u BiH njegovao i predstavljao, ja bih rekla neku sredinu i izreazenu tolerantnost prema drugcijem ali istina jeste da mnogo problema stvara nedovoljna upucenost u neka cak temeljna pitanja islama, takva je je nazalost situacija danas....e onda mi pricamo kako neko odnosno vehabije vrbuju bosanske muslimane, puno bi to teze bilo da su isti boljeg znanja pa, cak i kada bismo bolje poznavali tradiciju na koju se toliko pozivamo....usput receno, upitno je na koju se tradiciju poziva, imali smo mi razlicitih historijskih perioda koji su na ralicit nacin zivjeli i islam...
- nasa
#100 Re: Mr. Ahmet Alibašić za Preporod: Kako pobijediti "vehabi
a tebi se cini da vecina danasnjih muslimana slijedi njihovu tradiciju .....fino sam objasnila ima tu lijepih primjera ali I manje lijepih koji se zajedno zovu tradicijom kako kome pase probere, a da mi danas imamo adekvatan odgovor ne bi nam ko god "svrati" pravio problem I predstavljao prijetnju...