UPOZORENJE: NE KUPUJ TE VALVOLINE!!!

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

snowman_sa

#76 Re: UPOZORENJE: NE KUPUJ TE VALVOLINE!!!

Post by snowman_sa »

za_sada_bez_dobrog_nicka wrote:Orden Alije Sirotanovića za rekordni iskop topika :D

Dobra je tema, šteta je ne iskopati.

Iako nemam niti lošeg niti dobrog iskustva, sumnjiv mi je Valvoline i ne bih ga nikad nasuo pored toliko drugih marki na tržištu. Možda je povod za ovu temu ipak samo dupljak al' hajde dokaži...

Inače, što se tiče dupljaka i originala kod ulja vrijedi pravilo: Nikad ne kupuj na pumpi ili u prodavnici autodijelova markirana ulja. Velika je šansa da bude dupljak. Radnik na pumpi/prodavač donese od kuće par kantica divljaka, izloži ih najčešće vani i kupcu odmah ubaci u auto. Ovo ulje nije prošlo kroz knjige i skladište i gazda vjerovatno nema pojma da se to radi u njegovom objektu. Original Castrol i slična brand ulja najbolje je potražiti direktno kod distributera ili u ovlaštenom servisu.

Vozači VW i Audi su sretni jer u ovlaštenim servisima mogu kupiti i original VW/AUDI ulje za svoje vozilo, po kat. broju, odnosno prema potrebnim normama. Najljepše od svega je što je jeftinije od Castrola a original da bolji ne može biti. Isto važi i za permant G12 i kočionu tečnost. Ako ti je skup ovlašteni servis samo kupi ulje, mijenjaj sam i mirno spavaj.

Slažem se da su INA, OLMA, FUCHS, TOTAL i sl. dobar izbor ukoliko zadovoljavaju norme OEM.

Modriču (OPTIMA MAGNUM) ne bih baš preporučio jer su muljatori i nikad ne znaš šta ćeš kupiti, iako su za MAGNUM pribavili razrješnicu 505 00 od VW-a. Imam podatke da oko 60% proizvodnje baziraju na reciklaži. Ovo je samo po sebi O.K. i radi se i u drugim rafinerijama. Međutim ovo je Bosna... Caka je u prikupljanju otpadnog ulja i sortiranju. Rafinerija prikuplja ili čak otkupljuje (cca. 0,5 KM po litru je i dalje puno jeftinije od kvalitetnog baznog ulja koje rafinerija mora uvoziti pošto Rafinerija Brod ne radi punim kapacitetom a bazno ulje je ''otpad'' pri rafinaciji sirove nafte) ulje od svojih kupaca i velikih potrošača. Najveći potrošači su rudnici, termoelektrane i sl. koji troše hiljade litara raznih ulja (najmanje 20 do 30 različitih vrsta) godišnje. Normalno bi bilo da se npr. motorna ulja prikupljaju i odvajaju od ulja za mjenjače, hidraulične sisteme, permanta i ostalog. E, ja ne vjerujem da je ikoga briga da li je ovo ispoštovano. Da li autoservisi pri ispuštanju odvajaju motorno od ulja za mjenjač? Teško. Zato bih zaobišao Modriču u širokom luku. Činjenica je da Rafinerija ulja Modriča ne može funkcionisati ispravno bez Rafinerije nafte Brod i zato mora uvoziti bazno ulje i snalaziti se na razne načine. A love treba jer finansiraju razne projekte od fudbala pa nadalje.
Post Reply