lanna_sm wrote:Jazz_Junkie wrote:Smoluca i Pozarnica su ocigledno i danas dan legla cetnistva, iako u egzilu.
Zasto kad neko od vas kaze
"cetnik" to ima neku pogrdnu i uvredljivu konotaciju? Da li vi zapravo znate ko su cetnici?
Da, u pravu si. Većina vojske na srpskoj strani u prošlom ratu se nije deklarisala kao četnici. Zna se ko su i šta su bili četnici - folklorna skupina koja je u II svjetskom ratu prerasla u zločinačku bandu koja je pravila masakre u Istočnoj Bosni, čak i Srbiji, i koja je samo na početku bila protiv okupatora ali se vrlo brzo našla na njegovoj strani.
Ako smijem da primjetim, VRS nisu četnici, zapravo počinili su mnogo gore zločine od četnika i u svakom pogledu gori su od četnika.
"Četnici" se koristi samo zato što je to uobičajen naziv za zločinačke bande. Drugi problem je taj što "VRS" nije bila jedina vojska na toj strani - tu su bile paravojne jedinice (sama navodiš neke) i naravno JNA (tj. u tom periodu JA), koliko god ti negirala.
lanna_sm wrote:Nemojte pricati gluposti kakva JNA kakvi bakraci...Proboj Smolucana omogucila je paravojna jedinica Panteri.
Tenkovi i transporteri JA su prilikom deblokiranja s vanjske strane - Ozrena - doslovno uništili selo Dobošnica. Koji banditi su sjedili u njima, "Panteri" ili vojnici JA, nije bitno. Paravojne jedinice najčešće nemaju tešku mehanizaciju osima ako je ne dobiju od nekog ko ima.
Moguće je da su ti "Panteri" s unutrašnje strane pružali neku podršku ovima što su deblokirali, pa ti je ostalo u sjećanju da su oni heroji koji su te oslobodili, ali Smoluća je deblokirana izvana, s teškom mehanizacijom, i tom prilikom se gazilo i palilo sve pred sobom.
lanna_sm wrote:Muskarci iz Smoluce su se za vreme okruzenja organizovali pod vodjstvom par ljudi koji su bili vojna lica a inace su iz Smoluce..nikakve pomoci vojne sa strane nije bilo.Ni u oruzju,ni hrani,ni logisticka pomoc.
Ljudi su imali sta jesti zato sto je selo bilo bogato a i kao na svakom selu bilo je hrane ipak su se ljudi bavili poljoprivrednom uzgajanjem stoke.Moj djed je imao pcele i davao je med tako su i ostali radili ko je sta ima sve se djelilo i bilo je za sve..nije bilo u izobilju ali bilo je da se prezivi tih par meseci.Nikakva im pomoc nije slata helikpterima.To su sve gluposti.
A i te price da Smoluca nije napadana...hmmm molim vas te price pricajte nekome ko o tome nema pojma..
A da ne napominjem kakva je pljacka i vandalizam ucinjen posle povlacenja stanovnistva iz Smoluce...to je sramota tkzv armije bih i okolnog lokalnog muslimanskog stanovnistva koji su eto toliko voleli svoje dojucerasnje komsije i porodicne prijatelje Smolucane da su dosli pokupiti i popaliti sve njihovo...
Jao patetike, došo komšo da opljačka komšu i porodičnog prijatelja

kakve si se ti ružne propagande naslušala?
Da bi izjednačila strane treba ti nešto mnogo ozbiljnije od "popljačkali i popalili" jer se upravo to isto desilo Dobošnici neposredno prije oslobođenja Smoluće i desile su se mnoge gore stvari na mjestima gdje je dolazila ta vojska koja je rbanila i deblokirala Smoluću. To što je tada uradila ARBIH nije lijepo, nije za pohvalu, nije za opravdati ali dešava se u ratu i ako je to najgore što im možeš pripisati, slobodno, barem te niko neće negirati kao što neki s tvoje strane negiraju istrebljenje nekoliko hiljada ljudi u jednom danu. Evo ako treba pridružiću se u osudama.
Međutim, da bi to tadašnje ponašanje ARBIH prikazala kao pravilo ponašanja te vojske, tada bi se to što se desilo u Smolući nakon oslobađanja isto desilo i u Tinji i Podpeći, koji su oslobođeni prije Smoluće. Kao što sigurno znaš, to se nije desilo (da jeste vrištala bi ovdje o tome).
Prema tome, ne prosipaj ovdje tu propagandu. Sit sam više tog izjednačavanja "i ARBIH je činila zločine", i jeste i niko to ne negira, ali već postalo pravilo da te natjeraju da se stalno izvinjavaš i ograđuješ i tako moraš stalno da naglašavaš kako je ARBIH isto imala udio u tome, a odvratna stvar u svemu tome je da te na to tjeraju ljudi od kojih malo ko da se ogradio od zločina vojske na njegovoj strani, koji su takvih razmjera da ti pamet stane. Ono, razgovaramo o vojskama, srpska je prošla kroz Dobošnicu i spalila sve pred sobom, ali nekako na kraju rasprave ti me natjeraš da osudim paljenje Smoluće koje predstavljaš kao pravilo iako to nije bilo, dok niti jednom riječju nisi rekla ništa npr. za Dobošnicu. Dosta više.
E, bez obzira na to što nisu držali pušku, takve ljude što relativiziraju zločine i igraju se brojevima samo da bi umanjili i relativizirali zločin svoje strane, takve ljude mi ovdje takođe nazivamo "četnici".