SKOLA PO JORDANSKOM SISTEMU

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Post Reply

Treba li dopustiti da ova skola nastavi sa radom?

Poll ended at 20/12/2006 00:22

Naravno, to je u interesu ovdasnjih muslimana
8
12%
Nemam misljenje o tome
10
15%
Skandalozno, treba je odmah zatvoriti
50
74%

Total votes: 68

manijak1

Post by manijak1 »

Jest baš .....ne vjerujem da su tražili opravdanje za ono što su počinili prije otvaranja ove :D .....škole. Nešto ni ne vidim da su se izvinili.
Baš ih uče u toj školi da stavljaju bombe oko sebe?
Nego, šta stvarno kaže slovo zakona o ovoj školi?
Ja ne znam....jesu li dobili odobrenje da otvore ovakvu vrstu škole?
mandy

Post by mandy »

Ovdje gdje sam ja mora biti plan i program skolstva ove drzave,jedino djeca diplomata i djeca strucnjaka iz drugih zemalja koji se ovdje kratko zadrzavaju idu i internacionalne skole.Nasa djeca mogu ici u bosanske skole,ali vikendom ili navece,ovim danima idu u redovnu skolu.Turci i marokanci imaju svoje skole ali im je plan i program skolstva ove drzave,sto znaci da i mi bosanci mozemo oznovati svoje skole ali program skolstva mora biti zna se,ali to je nemoguce jer je nas malo ovdje.U RS su sve knjige cirilicom i uci se srpska istorija,djeca i ostali pricaju ekavicu,ucitelji i profesori(velik broj) iz srbije.Zar to nije isto kao i ova skola u Maoci.
Ja sam protiv uvodjenja svih ovih skoli,treba samo bosanskohercegovacka sa istim programom skolstva za sviju.
Isto tako sam protiv uvodjenja religije u skolstvu
ko hoce eno mu dzamije i crkve pa nek uci.
Ovako samo dijelimo djecu bez njihovog pristanka
mozda oni to ne zele(vjerujem)
Vodenjak

Post by Vodenjak »

APSOLUTNO sam protiv uvodjenja bilo koje ideologije ili vjerskog programa u skole! Po definiciji, to na kraju neminovno vodi ka podjeli.
Posebno na Balkanu!
Vjerske su institucije dobile svoje mjesto u drustvu i to mjesto treba da koriste onako kako zele i sami hoce. Ali to treba da bude u granicama dobrog ukusa i bez mogucnosti uplitanja istih u poslove drzave i drustva. Ili u najboljem slucaju treba da imaju isti uticaj kao KK Bosna ili FK Hercegovina. :-)
Dakle, kao i svaka druga interesna organizacija registrovana kao drustvo dobrovoljno okupljenih gradjana! 8-)

Sve ostalo je bezobrazluk i koristenje vjerskih osjecaja ljudi u svrhe institucija koje se predstavljaju kao linkovi izmedju obicnih smrtnika i samog velikog Boga! :oops:
GandalfSivi

Post by GandalfSivi »

Kako se zvao onaj americki brod, jel' bio "USS Cole" ili kako vec sto su ga Jordanci malo prodrmali?
Vodenjak

Post by Vodenjak »

zena wrote:
ja bih bila sretna da ljudi koji su pokrenuli ovu skolu nikad nisu dobili prostor za manipulaciju u ovoj nam nasoj drzavi. otvaranje ove skole je brisan prostor koji smo mi ostavili, da se moze manipulirati nasom djecom. i meni nisu krivi oni koji su to iskoristili vec oni koji su to dopustili. drzava i mi, zajedno.
i ljuta sam.
ali ne bi mi smetala skola po jordanskom sistemu, kad mi ne bi smetala ona po americkom, francuskom, pa i saudijskom.
mi smo ti koji nemaju reda. a izlaze nam generacije djece iz podijeljenih skola, cijim profesorima je jedino vazno da su "odvojena", a sto i dalje pisu "BIJO" "AVIJON" u sedmom razredu, koga briga... da ne pominjem koliko ih umije sastaviti suvislu proširenu recenicu.
:thumbup: :thumbup: :thumbup:
SaraLe

Post by SaraLe »

GandalfSivi wrote:I od pilica napravise skolu. Pa kud ja ne krenuh u posao sa piletinom. Da ne spominjemo terenca od nekih Cca. x00000 kema. Ti ljudi jadni zive sami za sebe, ali im se ponekad omakne da optuze ostale da nisu pravi muslimani. Da ne spomenem nase dobronamjerne komsije koji jedva docekaju da prikazu takve pa da kazu: evo protiv ovakvih smo se borili. Ali mene nije strah tih ljudi. Oni su odrasli u nekim drugacijim okolnostima, pa se mozda cak i sjecaju kako je zivjeti u nekom uslovno receno normalnom drustvu. Mene je puno vise strah te djece, koja ce biti odgojena da je ovaj zivot bezvrijedan i da nije tako lose ponekad staviti bombu oko sebe i raznijeti sve zivo (cisto ono po jordanskom sistemu). Pa onda i ako mene ne raznesu, opet ce me sjebati jer ce imati isti pasos kao i ja. Tu onda dodjemo do pravih razloga osnivanja ovakvih skola. Ja ipak mislim da su one finansirane od onih koji se bave naftom a ne pilicima. Sto se tice skola po srpskom i hrvatskom planu, slazem se da i njih treba ukinuti, ali treba prvo krenuti od svog dvorista. Ovako im dajes alibi da imaju svoje skole narednih 39 godina (do slijedeceg rata).
Za vrijeme Jugoslavije, imali smo dobar obrazovni sistem, mislim da nas se vecina slaze u tome :roll:
A svi oni cetnici, sto dodjose u Sloveniju, Hrvatsku pa Bosnu klati i ubijati su takodje zavrsili skole u Jugoslaviji u obrazovnom sistemu koji je valjao :roll:
Salko sto je u vodu skako

Post by Salko sto je u vodu skako »

skolstvo se mora mjenjati...skolstvo mora biti u sluzbi ekonomije a ne ekonomija u sluzbi skolstva...sva ona sranja(istorija, biologija, geografija) treba skratiti za 75%...treba povecati broj casova informatike i strucnih predmeta... :lol:
manijak1

Post by manijak1 »

:? Vodenjak .....što tri? :D :D
Marshal

Post by Marshal »

Znaci nece cuvati ovce vec kamile.

Marshal wrote:Znaci nece cuvati ovce vec kamile.
nece cuvati nista, prodavace naftu... :lol:
manijak1

Post by manijak1 »

:oops: Sve je dobro dok ne dođe vuk?
SaraLe

Post by SaraLe »

Oni sto su OVCE cuvali po Romaniji, Ozrenu itd. sidjose jednom i pocese klati sve sto im dodje pod noz :?
Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

Ma kad je bal neki hala gori!
dohakali smo svakom sistemu, pa cemo i tom jordanskom! :D
Marshal

Post by Marshal »

Salko sto je u vodu skako wrote:
nece cuvati nista, prodavace naftu... :lol:
Eh moj ti, nema u Jordanu nafte.
manijak1

Post by manijak1 »

Ima mudžahedina?

manijak1 wrote:Ima mudžahedina?
ima i zeljeznica...gdje ima zeljeznice ima i fudbalski klub... :lol:
mandy

Post by mandy »

a sta ima u srpskoj :D

mandy wrote:
a sta ima u srpskoj :D
u srpskoj jad i bijeda...nema skola, nema skolstva, nema problema sa skolstvom... :lol:
mirness

Post by mirness »

u ksc se uci istorija hrvatske koliko ja znam, koliko sam cuo od suseda himna im je ljepa nasa, veeeeeeeeeeeeeeeeeeliki krst cim se udje u ksc,
jezik hrvatski.

pa bas i nevidim da ksc treba ukinuti, rade ljudi po bih planu i programu
Vodenjak

Post by Vodenjak »

manijak1 wrote::? Vodenjak .....što tri? :D :D
U stopu me pratis! :x

:D
Grom iz vedra neba

Post by Grom iz vedra neba »

A sta je sa dvije skole pod jednim krovom? Aparthejd u centru Evrope? Kada cemo to ukidat.

Sto se tice "vehabija" iz Maoce, tih desetak ljudi, to je isto kao da ides trazit vanzemljace pa ih onda nadjes u nekom zaseoku i stavis u udardnu vijest. I kao mi se trebamo cuditi, dok nam pola drzave uci po planu iz Srbije, cetvrtina po planu iz Hrvatske?! a nasli smo da rjesavamo Maocu, iako su fratri upravo branili te iste "vehabije" od medijskog linca, pohvalivsi ih da nikada nikome nista nazao nisu ucinili...
mandy

Post by mandy »

mirness wrote:u ksc se uci istorija hrvatske koliko ja znam, koliko sam cuo od suseda himna im je ljepa nasa, veeeeeeeeeeeeeeeeeeliki krst cim se udje u ksc,
jezik hrvatski.

pa bas i nevidim da ksc treba ukinuti, rade ljudi po bih planu i programu
pod hitnoImage
Grom iz vedra neba

Post by Grom iz vedra neba »

Dokaz da se radi o hajci, procitajte sta fratri kazu za desetak "vehabija" iz Gornje Maoce:

Ko ne želi povratak Hrvata u Posavinu?

SLOBODNA EVROPA

http://www.slobodnaevropa.org/article/2 ... 43edf.html

Piše:Marko DIVKOVIĆ

Priča objavljena u zagrebačkom “Večernjem listu” kako maočanske vehabije predstavljaju navodnu prijetnju Hrvatima uznemirila je tamošnje stanovništvo, ali i podsjetila na tekst, također objavljen u jednom zagrebačkom dnevniku, da su navodno Srbi na mjesnom groblju u Tramošnici kod Gradačca na Dan mrtvih 1996. godine ubili devet Hrvata. Izmišljeni tekst imao je poguban učinak na povratak Hrvata u Posavinu.

Vehabijska zajednica u Gornjoj Maoči kod Brčkog broji desetak članova koji žive po strogim pravilima šerijatskog prava. Kemal Puljić zvani Fahro, jedan od rijetkih koji kontaktira s novinarima, kaže da je tekst u zagrebačkom “Večernjem listu” politički naručen, dijelom izmišljen, a da iza svega možda stoji osoba što je nedavno kratko boravila u Gornjoj Maoči, za koju kaže da je šija:

“Šija je jedna sekta koja posebno nas ne može, iz Irana, tako sam ja čuo, tako da su probubali tu i što jest i što nije. Recimo, za tog jednog našeg brata da je dao izjavu za neke Hrvate, da se mi trebamo u Rimu naći. Gdje se mi možemo naći u Rimu? Možemo kao patrioti. Ja direktno ne mogu jer nemam te ovlasti. A šta ću ja u Rimu? Ljudi žive normalno svoje. Pa nas je ovdje desetak, ne možemo sad mi ratovati protiv svijeta.”

Fra Božo Krešo, župnik iz Zovika, 17. prošlog mjeseca je kroz Maoču proveo župljane u procesiji i nije čuo nijednu ružnu riječ. A išli su i preko tuđih njiva i bašta:

“Taj isti dan sam u Večernjaku pročitao jedan članak koji je uistinu uznemirio svakog čovjeka - da ovdje postoji jedna grupa ljudi koji imaju nekakve zle namjere, da treba križare, kako tamo nazivaju, poništiti, da će ići na Vatikan, na papu itd.”

Zbog tog teksta me zvao i brat koji živi u Rovinju, uznemiren, jer je u Maoči nešto ranije boravio sa prijateljem Hrvatom, kaže Kemal Puljić. Dodaje kako je mogući cilj teksta brza slava autora:

“Sad se najlaške proslaviti kroz nas, izgleda. To je po svijetu tako. Ako se neki bradonja uhapsi ili bradonja neki problem napravio, sad se najlakše izgleda proslave kroz nas. Ali to su žive dezinformacije, jer to što oni pišu, trebalo bi doći tu kod nas da se uvjere direktno.”

Vehabije u Gornoj Maoči žive u kućama kupljenim od Srba koji se ne vraćaju. Bave se poljoprivredom, stočarstvom i zanatstvom. Naš sagovornik izrađuje kose, prodaje ih na pijacama. Ima dvije žene, s njima po dvoje djece. Kaže kako zajednica vodi prirodan život.

Fra Božo Krešo, župnik iz susjednog Zovika, kaže kako u životu ove vehabijske zajednice ne vidi ništa posebno, jer vode svoj život, kao i u ostalim bosanskim selima:

“Ne osjećam neku prijeteću atmosferu. Sad, zašto se oko digla prašina? Možda upravo zbog tog “Večernjeg lista”. Ja osobno nisam ni od ljudi čuo neke prijetnje, ni neke zastrašujuće stvari, s komšijama, susjedima koji u neposrednoj blizini žive i rade.”

Priča kako maočanske vehabije predstavljaju navodnu prijetnju Hrvatima mnoge je podsjetila je na tekst, također objavljen u jednom zagrebačkom dnevniku, da su navodno Srbi na mjesnom groblju u Tramošnici kod Gradačca na Dan mrtvih 1996. godine ubili devet Hrvata. Izmišljeni tekst imao je poguban učinak na povratak Hrvata u Posavinu. Priču o navodnim prijetanjama vehabija neki zato tumače kao start kampanje uoči još neobjavljenih izbora.
kobe_sa

Post by kobe_sa »

1. necu da citam komentare , razocaran sam razmisljanjem naroda o tkz. "vehabijama" u emisiji centralni zatvor na 202 , nepismenost ljudi i neznanje a svi se prave pametni , kao i ovi sto su zapoceli ovaj topic. preporucujem da se malo literature procita.

2. Osnovno obrazovanje je u BiH obavezno znaci drzavljani BiH su obavezni slati djecu u skolu po nasem sistemu. Naravno imaju i strane skole i fakulteti , ali ako se plan i program preklapa sa nashim i obradjuju stvari koje su obavezne po nasem programu i ako ministarstvo obrazovanja upise u svoj registar kao obrazovnu instuciju , nevidim razloga zasto panika sto je to po Jordanskom sistemu. Bio sam turisticki u Joranu i za razliku od ostalih arapa meni igledaju vrlo obrazovani (mozda razlog sto 90% pricaju engleski koji im je obavezan)
ztluhcs
Location: Life isn't fair. It's just fairer than death, that's all.

Post by ztluhcs »

Grom iz vedra neba wrote:A sta je sa dvije skole pod jednim krovom? Aparthejd u centru Evrope? Kada cemo to ukidat.
Grome, niko normalan ne misli da je to normalno...
Post Reply