SOS Sarajevo - upoznavanje sa napustenim zivotinjama

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

Post Reply
nelica

Post by nelica »

ja ne znam kako vi ne razumijete da udruzenje u sarajevu NEMA AZILA, UKINULI SU GA! sve pse koje imamo cuvamo ih po stanovima volontera! najlakse je traziti pomoc a ne poduzimati nista! ne kazem ja da mi necemo da pomognemo psima, nego svi ocekuju nesto od udruzenja a niko ni prstom ne pomakne, a ako Veljo moze otjerati sintore tako moze isto i neki drugi covjek! i ako ja mogu udomiti neku lutalicu moze i svako drugi! jednostavno ne shvatate neke stvari i gotovo!
onewholiveslong

Post by onewholiveslong »

Evo dobra vijest je da je husky ostale nisam vidio jos ziv pokusali smo ga mi uhvatiti ali izgleda da je isuvise istraumiran tako da mu nismo mogli ni prici. A sto se tice udruzenja sigurno znate osobe koje mogu udomiti i kad vec znate neku lokaciju gdje se nalaze mozete ih kod nekoga smjestiti nekako a i svaku priliku iskoristiti da se malo to ispromovira mozda zvati ekipu nekog medija da isprati ili nesto jer samo peticijom tesko da cete dobiti novac i dozvolui za azil peticija jeste velika stvar ali ne dovoljna
Nelice izvini ali meni je malo zao, ali jednim dijelom sam i razocaran gledao sam emisiju na TVSA u jutarnjem programu pozivate da se kaze a evo sad ja kazem gdje ima i da ih sintori ocekuju i sad ih ne mozete primiti :(
A evo izgleda da su ih vecim dijelom pokupili jedino sam huskya jos vidio a kako se upraksao i udomio na ovom podruciju sumnjam da ga iko moze uloviti ako ga nekako ne pridobije jer sada neda nikome ni blizu
Za subotu vjerojatno ce doci neka moja raja da vidi mozda caki usvoji kojeg cuku tako da mi ne govorite neradim nista radim sta mogu a udruzenje bi moralo uradit vise jer je ipak UDRUZENJE znaci ne jedna osoba ja sam siguran Nelice da nisi samo tebi svaka cast udomis ih, ali ja nemogu jer mi to roditelji ne dozvoljavaju a jos nemam ni svoju kucu ni stan
Last edited by onewholiveslong on 02/04/2007 21:09, edited 1 time in total.
onewholiveslong

Ja bih sad zamolio za pomoc sutra u 8 sati ce doc sintori pokupili su 6 ostala su jos 2 husky i jedan mjesanac ako iko moze uhvatiti huskya na Ilidzi da zivi ja ga ne mogu uhvatiti sutra bi ja i moj jaran poslije podne dosli i pokupili ga jer on zeli da ga udomi molim vas ako iko ikako moze pomoci ja mu ne mogu pric ako neko zna kako da mu pridje i da ga ulovi molim vas! Ako je ikome stalo imalo i ako moze pomoci bio bih zahvalan
Last edited by onewholiveslong on 02/04/2007 21:10, edited 1 time in total.
descent

#79 e

Post by descent »

Ej ljudi javite se i pomozite momku neka uhvate huskya da može živjeti normalnim životom i ako mozete spasite drugog huskya i ja vas sve molim da mu pomognete.
A sto se tice drugih pasa :( :( :(
onewholiveslong

Ja sam sta sam mogo uradio nek je na dusu onima koji su mogli a nisu pomogli.Mozda ali mozda ako uspijem sutra ista iako nevjerujem :(
nelica

Post by nelica »

kad u 8 ujutro ili navece? ja cu doci ali mi samo reci gdje cu sa njim? ja jedino sto mogu uraditi je biti sa njima kad dodju sintoru i reci im da su moji psi, ali ja ga stvarno nemam gdje. ja sam danas nasla jedno stence i na svu srecu sam ga udomila, a ti psi su dole vec veliki nece ih niko ni smjeti uzeti, a koga god pitam niko "nema" uslova jer niko nece obavezu. ti meni samo javi jeli ujutro ili navece i ja cu doci pa biti sa njima kad dodju sintori, to je jedino sto mogu da uradim
onewholiveslong

U 8 ujutro samo ako ih mozes pricuvati do 2 ako ih imas negdje smjestiti huskya ce preuzeti moj jaran a za tog drugog neznam za njega nisam uspio naci rijesenje ako treba imate moj br 061341231 a lokaciju znate Ilidza Luzani 100metara iza opstine kod srusenog obdanista uglavnom tu budu. Ako mozes ako ne nadam se da ce poslije bit tu da ce im umac pa cemo ga ja i jaran ponovo pokusat uhvatit jer jaran zivi na drugom kraju grada pa samo malo ograniceni s vremenom Nadam se samo da ces procitati na vrijeme
nelica

Post by nelica »

ali ja imam sutra od 9 fakultet i ne znam gdje cu sa njim do 2, a kod sebe u stanu imam vec 2 psa i histericnu mamu tako da nema teorije da ga povedem kuci
nelica

Post by nelica »

a i ja zivim na skroz drugom kraju grada
onewholiveslong

Ja sam u skoli moram krenut u 7:15 od kuce da bi stigo a zavrsava mi u 1:15 znas li ikoga ko bi ga mogao za to vrijeme pricuvati ja bi ga smjestio u stan ali blago receno da bi me roditelji skalpirali :( imali iko iz udruzenja?? Ovaj jaran je na jezeru samo na ta 3 ili 4 sata da ga neko preuzme a onda iza 1:15 neka me nazove i ja i jaran cemo doci po njega.
nelica

Post by nelica »

probaj nazvati silvu ivanisevic-beran ona je predsjednica udruzenja a i zivi na ilidzi skroz super teta i reci joj da ti je dzana dala broj(to sam ja) i da smo kontaktirali preko foruma, ona ce ga sigurno ako nista odvesti pred svoju zgradu, ona zivi u pejtonu
onewholiveslong

Imas li njen br. i sta da kazem i kad je mogu nazvati jer je sada malo kasno
nelica

Post by nelica »

061-217-140 nazovi je ujutru malo prije 8
onewholiveslong

Uredu ujutro prije 8 i da kazem da sam broj dobio od Dzenane iz udruzenja SOS i da pitam dali moze doci u luzane da sprijeci sintore da pokupe psa ovdje u luzanima i ako ga ikako moze pricuvati do 2 kada bi se ja sa jaranom vratio na Ilidzu i preuzeo ga
A ako treba pomoc sa udomljavanjem javite mi koje vrste i starost pasa ja cu isto tako potrazit da ih udomim jer znam neke koji bi i udomili kojega samo mladjega ove nisam mogao jedva sam za huskya nasao
nelica

Post by nelica »

ne dzenana nego dzana :D
onewholiveslong

Ok sory ja cu nazvati oko 20 do 8 i zamoliti ako teta mogne pomoci hvala ako ne ja stvarno nisam mogao nista vise uciniti evo vikend i ovaj ponedjeljak sam proveo pokusavajuci naci spas za njih dosta sam brojeva okrenuo ja onda stvarno neznam sta bi uradio evo imao sam za sutra uciti nisam knjigu dohvatio nadam se da necu jos i keca sutra u skoli dobiti :D
nelica

Post by nelica »

ma neces sigurno :D ja ipak mislim da ce ona doci po njega. reci joj da su dolazili sintori i da ce ponovo doci i da ce tvoj drug doci po njega oko 2, ali ti nju nazovi oko pola 8, valjda ce biti budna :D
onewholiveslong

Nadam se hvala na koliko toliko pomoci da sam bar ranije znao br :( al et racunali smo ja i jaran da cemo ga danas uhvatiti ali nismo uspjeli suvise je bjezao :( Dali bi joj ti mogla poslati sms?? i reci da cu nazvati ili nesto
onewholiveslong

Jutros sam kad sam kretao u skolu vidio sintore uhvatili su najmanje 1 neznam za huskya prvi put sam vidio da je pobjegao a neznam jesu li ga kasnije ulovili. E ovako danas me zvao cober i sa njim sam otisao do udruzenja i obisao i sve za one pse sto su ih uhvatili sintori nije kasno nazvacu sinteraj i traziti da ih ne ubiju da pokupim huskye znam da mogu neke udomiti.Problem je sto rade do 2 a ja sam u to vrijeme u skoli ali obecali su mi pomoci cober i udruzenje
Hvala!
nelica

Post by nelica »

pa sto ih nisi gadjao cim si stigao! :x ja na svu srecu ih nikad jos u zivotu nisam vidjela jer bi stvarno bilo belaja :x a ja pretpostavljam ko je cober mada nisam sigurna, ali mu reci ako ti vec ne mozes da se cuje sa mnom pa cu ja sa cika veljom otici po njega pa ti ga dovesti, ali pod uslovom da ga uzme tvoj prijatelje jer stvarno mi nemamo nigdje sa njim.
onewholiveslong

Ja sam zvao sinteraj rekli su da ga nisu ulovili a ako mozete i vi nazovite pa pitajte ja cu sada velju nazvati bio sam u udruzenju jucer i vidio kako stoje stvari u udruzenju a sigurno mogu udomiti 2 huskya i vucijaka tj njemackog ovacara ako iko nadje.Javite mi a cober mi je ponudio prijevoz ako treba i njemu hvala ja sam svojoj raji razglasio za udomljavaje u subotu tako da ce sigurno bit koji udomljen :D A u sinteraju su mi rekli da nisu ulovili huskya mada sumnjam jer su pokupili ovdje sve koji su bili pis a kazu moze se besplatno pokupiti psi koje oni usputno uhvate ali za ove ciljano treba platiti :S iako su mi u udruzenju rekli da ide besplatno ali evo zovem sada gospodina veju pa cu viditi sta ce mi on reci!
nelica

Post by nelica »

i ja mislim da samo cika veljo moze besplatno uzeti pse, ali nisam sigurna, vidi sa njim. a to za udomljavanje bi bilo super puno bi ste nam pomogli. samo mi javljaj sta si se dogovorio sa njima ili ovako ili sms-om
nelica

Post by nelica »

i zaboravila sam ti reci da je jedan haski bio kod gospodje silve pred zgradom, hranila ga je i imao je povrijedjenu nogu i vec je jednom pobjegao od sintora pa mislim da je i ovaj put
nelica

#99 Re: e

Post by nelica »

descent wrote:Ej ljudi javite se i pomozite momku neka uhvate huskya da može živjeti normalnim životom i ako mozete spasite drugog huskya i ja vas sve molim da mu pomognete.
A sto se tice drugih pasa :( :( :(
a gdje ti zivis? ako se smije znati
Cober

Post by Cober »

nelica wrote: a ja pretpostavljam ko je cober mada nisam sigurna, ali mu reci ako ti vec ne mozes da se cuje sa mnom pa cu ja sa cika veljom otici po njega pa ti ga dovesti, ali pod uslovom da ga uzme tvoj prijatelje jer stvarno mi nemamo nigdje sa njim.
OK Neli, javi se pa možemo zajedno otići. Bio sam na Ilidži, javio se Onewholiveslong i potražili smo ih zajedno bez uspjeha. Juče sam sa Onewholiveslong svratio do SOS-a da im odnesem vreću hrane i vidio Velju, ima problema sa koljenom i nije baš dobro. Za prevoz nema problema, ja imam auto a SOS ima kombi koji služi upravo za te svrhe, problem je šta sa njima. Za Descenta i druge, SOS nije niti profitabilna, niti državna, niti javna ustanova na budžetu, SOS je Udruženje građana. Znači ti i ja se registrujemo i organizujemo i onda pokušavamo pomoći, spašavamo pse sa ulice uz sve što nosi borba za njihovo preživljavanje, plaćamo veterinare i operacije, vodimo ih svojim kućama i previjamo, vodimo borbu sa zakonodavcem, administracijom, a sa društvom koje kritikuje i državnim institucijama koje sve to koče i bore se protiv izgradnje azila, bez konkretne podrške. Ili ovakvi dobronamjerni kritičari misle da su podrška? Nisu, podrška su oni koji nešto urade, urede nam web stranu, prošetaju pse svaki dan i čiste za njima. To je stvarnost. Tako da je umjesto suvisle kritike koja je šuplja priča mnogo konkretnije ako neko konkretno pomogne sa vremenom, volontiranjem, vrećom hrane ili novcem. Ako si pratio forum, posebno onaj dio upućen Lucy koji se odnosi na SOS pročitaćeš. Za sve domaće kritičare evo i adrese gdje osim kritike mogu pomoći volonterskim radom, hranom itd, a za inostrane koji su daleko pa ne mogu pomoći ali žele, mogu uputiti novčanu pomoć za hranu i ostalo, evo adrese i linka za prvi kontakt. SOS upravo priprema transport 10 pasa u Njemačku, jedan je opet bez noge, gdje su ih prihvatili dobri ljudi u novi dom. Transport košta ukupno oko 2.000 KM,od toga 75 KM po psu za pasoš, vakcine i čipovanje za prelazak granice a SOS nema dovoljno sredstava.
E pa kritičari pokažite se:

http://www.animalsosa.ba/

Mi ćemo ih lako "nahvatati" i spasiti 7.000 godišnje samo u Sarajevu ako i koliko nam pomognete. Vakcinisati, sterilisati, izgraditi azil, pomagati ih, voliti, štititi i udomljavati.

a evo i teksta od prije upućenog na istu temu:

...svi koji imate želju da nešto promijenite i pomognete evo linka i mal adrese. SOS trenutno nema ni dovoljno hrane za sve pse trenutno smještene u azilu. Donošenjem ostataka hrane iz kuće ili nekog restorana pomažete, kupovinom vreće hrane za pse pomažete jioš više. Adresa SOS-a je Sarajevo, Ul. Ferde hauptmana - mali tržni centar od cigle, a privremeni azil, bolje reći trenutno prihvatilište u dvorištu privatne kuće nalazi se iza Doma zdravlja Omer Maslić, u blatnjavoj uličici na kraju do Miljacke.
Hvala. "
...ako želiš pomoći kontaktiraj Udruženje građana za sprečavanje okrutnosti nad životinjama SOS. Ovo udruženje je godinama veoma aktivno, radi u veoma teškim uslovima i godinama se bori za izmjenu zakonske regulative, izgradnju azila, obrazovanje djece u predškolskim i školskim ustanovama uz saglasnosti Ministarstva obrazovanja itd. UG SOS je dosada je spasilo i udomilo stotine napuštenih pasa, preko 200 je iz Sarajeva organizovano transportovano i udomljeno u njemačkoj. Je li potrebni napomenuti da i pored izuzetno teških uslova u kojim udruženje radi postoji provjera budućih zainteresovanih za udomljavanje, tako da se psi rađe zadržavaju u skromnim uslovim azila nego udomljavaju ukoliko se procijeni da će biti nepodobno držani (lanci i dvorišta). Poseban segment je svaki vid borbe protiv zločinaca iz šinteraja i svih drugih vidova okrutnosti,od veterinara, preko lokalnih i državnih organa vlasti. Jeste li znali da je Općina Centar u sprezi sa tadašnjim gradonačelnikom Hamamđićem poništila urbanističku saglasnost i Regulacioni plan za izgradnju prihvatilišta za napuštene pse na Betaniji. Jeste li znali da je gradska vlada grada Sarajeva odbila ponuđeni program za njegu i sterilizaciju uličnih pasa od strane RSPCA, a da u isto to vrijeme Kanton Sarajevo od poslije rata godišnje izdvaja iznos od oko 600.000 KM koji se prebacuje na račun KJKP RAD - kafilerije, za ubijanje uhvačenih lutalica. Okrutno ubijanje. Ulazio sam na veterinarski fakultet dok je još RAD tamo držao kafileriju i ubijao pse. SOS je tada plaćao kafileriju za svakog preuzetog psa, ne sjećam se čini mi se oko 60 KM. Život bi vam se zgadio da vidite odraslog psa kako se trese od straha i pokušava da se sakrije u prostor od par cantimetara između zida i drvene palete na podu. I taj je tada spašen . O surovosti ubijanja priručnim alatkama, žicama, motkama i dr. ne treba ni govoriti. RAD je tada od RSPCA tada dobio opremu za "humano" postupanje sa uhvaćenim psima, hvatalice i drugi pribor za "humano" uspavljivanje koji nisu baš rado koristili, pa je par lokalnih TV emisija i pritisak javnosti donio rezultate. Nedovoljne. SOS se napio krvi šintorima. Neki volonteri koji se smjenjuju uglavnom brzo odustaju, svojevremeno su neki čak i na forumu komentarisali kako je sve neuslovno i prljavo i slabo neorganizovano, a kao žao im i htjeli bi da pomognu, ali kako je "fuj" čistiti pseća govna u boksovima (parafraziram po sjećanju). SOS nema mogućnosti ni za 5% onoga što čini krajnjim naporima i zato im hvala.
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... t=#1164930

Cober, hvala na informaciji, ali jedino sto ja odavde iz USA mogu je da posaljem donaciju i da pisem mojim prijateljima i obavjestavim ih o situaciji tamo, pa da i oni posalju donaciju. Mozemo da pritisnemo nekog od proizvodjaca hrane da sponzorira neku od humanitarnih organizacija.
Uradit cu ja to, ali sta onda? Kupite par kesa hrane, nahranite par pasa, i...??? Kako dalje?
Zato je moje pitanje bilo upuceno vise ka tome da se nadje trajno rjesenje (sto ne znaci da treba stati sa pomoci u donacijama).
Ja takodje ne dajem cekove na slijepo. Mozes li mi reci nesto vise o ljudima koji vode organizaciju, sta su dosada ucinili i kakvi su im dugorocni planovi, jer im je stranica u konstrukciji i nasla sam vrlo malo informacija.

U svakom slucaju hvala.
Lucy,
reagovao sam na tvoj tekst zato što je sve ono za stalno što pitaš i tražiš odgovore i inicijative već odavno i organizovano pokrenuto od strane SOS-a, i zato što vidim da želiš da pomogneš a ne znaš kako. SOS-u je stvarna i masovna podrška potrebna, ne šuplje naglabanje. Tvoja podrška i kontakti od tamo možda mogu biti upotrebljivi. A hrana za pse, pa to je zadnjih 10 godina svakodnevna borba SOS-a i nije baš "šta onda kad ih nahranite", kao da to je to jednom ili ponekad i gotovo. Godina ima 364 dana. I nije baš riječ o "par vreća hrane i par pasa", mislim da je riječ o nekoliko hiljada UDOMLJENIH I ZBRINUTIH pasa lutalica za ovo vrijeme, što u BiH, što u inostranstvu (tačnije podatke možeš dobiti od Velje ili Silve). A ja sam te uputio jer ti pišeš da tražiš način za ORGANIZOVANJE oko zakona, lobiranje i sl. Ili ne? Ako ne onda oprosti..
Post Reply