Zasto Hafizovic ne upozorava na sirenje siizma u Bosni?!

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Kel'Thalas

Post by Kel'Thalas »

Ajd dobro da se neko sjeti uštopat Hafizoviće skolastične talapnje premazane isna'ašarijskom mitologijom (pa makar to bio zadnji vezni nju vejv zločestih i alqaidičnih"bradonjica" iz Nedždda).

Stupidarije i neistine koje naš uvaženi wanna be Toma Akvinski emituje preko medija koji opet svršavaju na svaku "antirejs" i "anti tzv wehabijasku tezu,izjavu,osobu il uopšte o nakoj "up grade" verziji Islama,tobeyarabbi (vjerovatno bi pozdravili "Novi i Poboljšani Furqan" tj. Reinvented Quran koji su napisali,oštampali i distribuirali američki protestanti sa "najboljom" intencijom reeduciranja posrnulih muslimana).

Čudno je to,kao što se može naslutiti iz teksta da jedan uberteozof sa francuzicom ukazuje na reakcionarne i bidaatne pojave u bosnaskoislamskom društvu koje dolaze iz samom ajatollahu nad ahjtollasima - Homeiniju omraženog već pomenutog Nedždžda (čak je ovaj revolucionar izmislio jedan hadis da "podmaže" njegovove rafidijske fanatazije) a isti promovira imamijsko sektaštvo.

Nešto smrdi u(iz) države Teheranske.

Ne nisu to Tajne službe već Hafizovićevo lajanje na zvijezde zbog toga što je ezoterijski ubjeđen da su devijacije koje on promovira sama istina što je uklesana na pijedestalu Božjem,estagfirullah,i što tim lajanjem on potiskuje njemu mrsko a uzdiže njemu milo.

Mislim da Hafizovića i akademika bolje reć plagijatora mufessirskih velikana i europskog muslimana (šta god to značilo) Karića treba poslati
u mekteb da se vrate osnovama ilmihalske didaktike.
Ahmmed

Post by Ahmmed »

Kel'Thalas wrote:Ajd dobro da se neko sjeti uštopat Hafizoviće skolastične talapnje premazane isna'ašarijskom mitologijom (pa makar to bio zadnji vezni nju vejv zločestih i alqaidičnih"bradonjica" iz Nedždda).

Stupidarije i neistine koje naš uvaženi wanna be Toma Akvinski emituje preko medija koji opet svršavaju na svaku "antirejs" i "anti tzv wehabijasku tezu,izjavu,osobu il uopšte o nakoj "up grade" verziji Islama,tobeyarabbi (vjerovatno bi pozdravili "Novi i Poboljšani Furqan" tj. Reinvented Quran koji su napisali,oštampali i distribuirali američki protestanti sa "najboljom" intencijom reeduciranja posrnulih muslimana).

Čudno je to,kao što se može naslutiti iz teksta da jedan uberteozof sa francuzicom ukazuje na reakcionarne i bidaatne pojave u bosnaskoislamskom društvu koje dolaze iz samom ajatollahu nad ahjtollasima - Homeiniju omraženog već pomenutog Nedždžda (čak je ovaj revolucionar izmislio jedan hadis da "podmaže" njegovove rafidijske fanatazije) a isti promovira imamijsko sektaštvo.

Ne nisu to Tajne službe već Hafizovićevo lajanje na zvijezde zbog toga što je ezoterijski ubjeđen da su devijacije koje on promovira sama istina što je uklesana na pijedestalu Božjem,estagfirullah,i što tim lajanjem on potiskuje njemu mrsko a uzdiže njemu milo.

Mislim da Hafizovića i akademika bolje reć plagijatora mufessirskih velikana i europskog muslimana (šta god to značilo) Karića treba poslati

Ma, ne, kakva ilmihalska didaktika, vjerovatno bi bilo najuputnije poslati ih na jednomjesečne kurseve iluma u Nedždd....
Diwan

Post by Diwan »

Kel'Thalas wrote:Ajd dobro da se neko sjeti uštopat Hafizoviće skolastične talapnje premazane isna'ašarijskom mitologijom (pa makar to bio zadnji vezni nju vejv zločestih i alqaidičnih"bradonjica" iz Nedždda).

ma sta rece .... cccc .... to ti pametan
forza milan

Post by forza milan »

ti mora da si jedan od onih ''intelektualaca'' koji su zavrsili sve kurseve sto su ih braca organizovala u bocinji i kasnije na jablanickom jezeru

fakat si strasan
treba te predlozit da predajes tefsir na FIN-u, ja mislim da bi se prihvatio kakav si

znao sam ja takvih dosta koji se ne bi sekunde kolebali kad bi im neko ponudio da drze hutbu u Begovoj dzamiji a nisu znali sura ni do Iza dzae
i takvih je 98% vehabija
i naravno svi su odreda kompetentni da daju relevantnu ocjenu o radu univerzitetskih profesora
mogu ti profesori bit najgori na svijetu ali ti i takvi k'o ti nemate pravo ni potrebne reference da se kriticki osvrcete na njihov rad!!!!

i opet ponavljam, manimo se r. hafizovica, nije on bitan

de mi ti reci sta su nam o pozitivno donijele vehabije???
sta to nismo imali a sad zahvaljujuci njima (mislim vama) imamo???
prosvijetli me please
harač

Post by harač »

forza milan wrote:

ti mora da si jedan od onih ''intelektualaca'' koji su zavrsili sve kurseve sto su ih braca organizovala u bocinji i kasnije na jablanickom jezeru

fakat si strasan
treba te predlozit da predajes tefsir na FIN-u, ja mislim da bi se prihvatio kakav si

znao sam ja takvih dosta koji se ne bi sekunde kolebali kad bi im neko ponudio da drze hutbu u Begovoj dzamiji a nisu znali sura ni do Iza dzae
i takvih je 98% vehabija
i naravno svi su odreda kompetentni da daju relevantnu ocjenu o radu univerzitetskih profesora
mogu ti profesori bit najgori na svijetu ali ti i takvi k'o ti nemate pravo ni potrebne reference da se kriticki osvrcete na njihov rad!!!!

i opet ponavljam, manimo se r. hafizovica, nije on bitan

prosvijetli me please
hahahahahahha pridružujem se pitanjima
KOGOD KADGOD

Post by KOGOD KADGOD »

Svako ima pravo na svoje (tekuce) misljenje, nema potrebe za omalovazavanja i vrijedjanja.

Opet potsjecam na razliku izmedju POLITICKOG shi'izma i vehabizma (i kojeg god "izma") i DUHOVNOG.

Onaj prvi se vazda koristi, i koristice se, u svrhe onih koji ga "unapredjuju" za svoje interese.

Ovaj drugi je vazda bio put onih kojima je vazniji njihov odnos sa Stvoriteljem (tj. da je On zadovoljan njima) nego ugadjati ljudima (makar to znacilo ici protiv onoga cime je Bog zadovoljan da je za nas dobro).

Vjera se ne moze i ne treba odvajati od politike, ali samo do granice gdje vjerski-politicki sistem SLUZI drustvo u skladu sa Bozijom Objavom i sluzi za OPCI napredak covjecanstva a ne samo odredjenih partija / ideologija.
pitt

Post by pitt »

Ama ja nesto nisam vidio shite kako javno prosipaju svoju ideologiju, tjeraju ljubavnike sa romanticnih mjesta, prijete curama radi odjece i velicaju bin ladena.......hebo ih on :roll:
KOGOD KADGOD

Post by KOGOD KADGOD »

pitt wrote:Ama ja nesto nisam vidio shite kako javno prosipaju svoju ideologiju, tjeraju ljubavnike sa romanticnih mjesta, prijete curama radi odjece i velicaju bin ladena.......hebo ih on :roll:
ne ovdje, i ne jos, ali daj im priliku i vidio bi kako i oni imaju svoj "schap" (u Iranu se sve to radi...) = to ovi politiko-vladavinski-nastrojeni

zakljucak : ne treba dozvoliti nikakvom ekstremizmu da "uzme maha" jer bi fasov'o samo obican narod, koji nikog ne dira i nikom ne smeta, a znas kako je sa vlaschu - kad jednom "zajashu" more bit' rodeo - sjahati nece... ne smije im se dati "na konja" a nek' hodaju pjehe koliko hoce samo nek druge ne bihuzure 8-)
pitt

Post by pitt »

Pa to ti govorim.....sta ima hafizovic ili bilo ko drugi vaziti protiv njih KAD ne sprovode svoju propagandu trenutno. A hafizovic je samo rekao sto vecina ljudi (i iz IZ) misli . :roll:
Hattab72

Post by Hattab72 »

Hmmm, ovdje neko nekakvim slikama pokusava nekome nesto pripisati...

Ne ulazeci u vjerodostojnost tih slika, niti ko je na njima, mogu samo reci da nije fer postavljati te slike i plasiti neuki narod, u stilu, evo sta te tzv. "wehhabije rade...

Svaki musliman, ali bas svaki, bi volio da se uspostavi Allahov zakon na Zemlji...Ko to ne zeli, on sumnja u Objavu Allaha s.w.t. kao savrsenu uputu i zakonik za covjecanstvo...

uzmimo drzave gdje se donekle primjenjuje Allahov zakon...

Za kradju je odsjecanje ruke...U S. Arabiji desetljecima nije zabiljezeno nekoliko slucajeva odsjecanja ruke, radnje se ostavljaju otvorene kada se u dzamiju ide, niko nista ne krade...

U tzv. "demokratskim" drzavama, kao sto je Amerika, to je samo san koji mogu sanjati da ostave npr. zlataru otvorenu bez nadzora pola sata...

Sve veci procenat "demokratskog drustva je u zatvorima, a iz njih izadju jos iskusniji i profesionalniji...Je li to lijek za covjecanstvo???

Drugo, niko ovdje ne raspravlja o mezhebima...Cetiri su priznate mezhebske skole i niko nema pravo reci ova je bolja nad ovom...

Medjutim, osnivaci tih skola (Ebu Hanife, Imam Ahmed,Safija i Ibn Malik) su govorili da ako se njihovo misljenje ne slaze sa Kur'anom i Sunnetom da se njihovo misljenje odbaci, a da se pozovemo na Kur'an i Sunnet.

Hanefijski mezheb je najstroziji mezheb, ali je problem sto se na taj mezheb pozivaju oni koji ga ne slijede dosljedno, vec se kriju iza njega, a rade stvari koje su suprotne njemu...Kad bi se svi okupili oko hanefijskog mezheba, a izbacili novotarije, to bi bilo odlicno...

Da li su Imam Ebu Hanife i Ebu Jusuf i Muhammed(njegovi ucenici):

Donosili nijjet za bilo koji namaz rijecima ili samo u srcu?

Da li su sunnet poslije podnevskog/jacijskog farza nazivali sunsunnet?

Da li su klanjali kao pijevac, prvenstveno mislim na teraviju namaz pa i druge namaze, dakle da li su 4 sunneta 4 farza 2 "sun"sunneta, 20 teravije, 3 vitr rekata klanjali izmedju 40-60 min?

Da li su na svakom rekaatu teravije ucili po 1 ajet ili pola ajeta kako sam svojim usima cuo jednog imama (doduse rekao je, greska)?

Da li su spajali sunnete sa farzovima, tj. ne zikreci odmah iza farza nego odmah klanjajuci sunnete itd?

Da li su zikrili poslije farza ili poslije "sunsunneta",/vitra?

Da li su koristili tespih prilikom zikra?

Da li su zikrili zajedno dzematile uz dirigovanje mujezina?

Da li su klanjali sunnete u dzamiji ili kod kuce?

Da li je njihov mujezin ucio ista drugo osim Ezana i Ikameta?

Da li je njihov mujezin ucio nijjet za Bajram namaz naglas i na turskom jeziku?
Mislim da je dosta pitanja u vezi namaza:

Dalje, pitanja u vezi drugih ibadeta.

Da li su ovi imami ucili mevlude, tevhide, sedmine, ceteresnice, godisnjice, generalno da li su ucili Kur'an umrlima?

Da li su posjecivali neka mjesta kao sto mi imao Bunu, Ajvatovicu, razna turbeta i sl. i to smatrali svetim i da je tu bolje uciti dovu nego negdje drugdje osim tri mjesta spomenuta u hadisu, Harem u Mekki, Medini i Kudsu?

Da li su brijali brade ili kratili na 1-2 mm?

Da li su njihove zene bile pokrivene ili otkrivene kao vase zene, ili su bile pokrivene kako Allah zapovjeda?

Da li su osim dva Bajrama imali jos X nakvih blagdana?

Da li su bili pripadnici nekog sufijskog tarikata, ako da, kojeg?

Toliko o "sljedbenicima" hanefijskog mezheba...Ebu Hanife je cist od onoga sto mu se pripisuje...
Hattab72

Post by Hattab72 »

Hvala Allahu s.w.t. Gospodaru svih svjetova i neka je salavat, selam i spas na Posljednjeg Allahovog Poslanika Muhammeda s.a.w.s., njegove plemenite ashabe i na sve one kojima su oni uzor i inspiracija u implementaciji i primjeni islama u svakom segmentu zivota.

Vidim da ne razumijete pojam “wehabizma”, a i kako bi razumjeli kada slusate samo jednu stranu, pa cu vam pokusati, iz mog sturog i skromnog znanja, predstaviti o cemu se i o kakvim igrama i spletkama tu radi.

Muhammed ibn AbdulWehhab reformator islama iz 18. vijeka nije nikakav utemeljivac nekakvog novog pravca u islamu, vec reformator koji je, kada se arabijskim poluostrvom rasirio sirk i praznovjerje( posjecivanje kaburova i turbeta, molitva mrtvim ljudima za neko dobro, obilazenje raznih svetih mjesta, koja nisu utemeljena u islamskoj praksi i mnoge druge novotarije koje su predstavljale opasnost za islam i njegovu opstojnost), a sve manje ostajalo od izvornog islama, jednostavno sto milom sto silom je zaustavio to unistavanje izvornog islama, porusio turbeta i mjesta gdje se cinio najveci grijeh prema Allahu s.w.t. a to je sirk (pripisivanje Njemu sudruga i partnera u vlasti).
Sa ovom se reformom i islamskim preporodom sufije i sijje nikako ne mogu pomiriti, jer su navedene devijacije i zastranjivanja u islamu bila od njih (a i dan danas su), te su pribjegli jednoj perfidnoj metodi spletkarenja protiv svih onih koji ne misle kao oni i koji se ne slazu sa njihovim zastranjivanjima i nakaradnim shvatanjem islama.

Zasto wehhabije? Zasto ne Muhammedije, jer je to ime ovog reformatora? Zasto ne Abdulwehhabije? Zasto poigravanje sa jednim od Allahovih lijepih imena (Wehhab)?

Mozete li naci bilo koga da za sebe kaze da je wehhabija ili je taj epitet nametnut od nekoga treceg? Za razliku od sufija,sijja,ahmedija,alevija,… koji sami sebe zovu ovim imenima, na kugli Zemaljskoj necete naci bilo koga da sebe naziva wehhabijom, vec cete taj izraz cuti od ovih gore pobrojanih sekti u islamu, kojima izvorno tumacenje islama nije u interesu, jer se to izvorno tumacenje kosi sa interesima necijeg novcanika, polozaja, porodice u kojoj doticni ne moze sprovesti propise i principe islama, a kako onda da ih tumaci i siri na druge…

Sjetimo se etiketiranja muslimana u proslosti kao “islamski fundamentalisti”, kako su bili etiketirani oni koji su iole do vjere drzali. Medjutim danasnja kafirska propaganda, potpomognuta sufijsko-sijjskim spletkama, ide dalje, pa za one koji se drze temelja vjere, koji zive i umiru za ovu vjeru, a ne zive od vjere, kao neki, ta falanga tu bracu naziva “wehhabije”, sto treba u prijevodu znaciti oni koji pretjeruju u vjeri, ekstremisti, teroristi.

Allah s.w.t. u Kur’anu kaze: “Sada sam vam vjeru vašu usavršio i blagodat Svoju prema vama upotpunio i zadovoljan sam da vam islam bude vjera.” (05:03)

Dakle, nije receno da vam sufizam, siizam, wehhabizam, bude vjera,vec islam, onakav kakav je objevljen i dostavljen posljednjem Allahovom Poslaniku s.a.w.s.
Allah s.w.t. nas u Kur’anu naziva muslimanima I nikako drugacije:

“A ako vam se ne odazovu, onda znajte da se on objavljuje samo s Allahovim znanjem i da nema boga osim Njega - zato muslimani postanite!” (011-014)

“I kada sam učenicima naredio: ’Vjerujte u Mene i Poslanika Moga!’ - oni su odgovorili: ’Vjerujemo, a Ti budi svjedok da smo mi muslimani’.” (05-011)

“i borite se, Allaha radi, onako kako se treba boriti! On vas je izabrao i u vjeri vam nije ništa teško propisao, u vjeri pretka vašeg Ibrahima. Allah vas je odavno muslimanima nazvao, i u ovom Kur’anu, da bi Poslanik bio svjedok protiv vas, i da biste vi bili svjedoci protiv ostalih ljudi. Zato, molitvu obavljajte i zekat dajite i u Allaha se pouzdajte; On je Gospodar vaš, i to kakav Gospodar i kakav zaštitnik!” (022:078)

Dakle, nema mjesta nikakvom etiketiranju onih koji sebe ne etiketiraju odredjenim imenom, a ovi ajeti iz Casnog Kur’ana su dokazi protiv onih koji sami sebe nazivaju kojekakvim imenima i nazivima, sto nije od islama i prakse Allahovog Poslanika s.a.w.s. i njegovih ashaba r.a.

Najzalosnije je to sto ljudi neuki u islamu nasjedaju na ovakva podmetanja od strane onih kojima je u interesu da sire ovakve smutnje na iskrenu bracu i sestre u islamu, jer neuk covjek tesko moze u svoj ovoj zbrci prepoznati ko je u pravu, a ko ne.

Posebno sto ti koji pricaju protiv brace i sestara, su uglavnom povrsno u vjeri ili su skolovani, ali imaju pogresnu akidu (vjerovanje), pa su u islam ubacili ono sto nema veze sa islamom,a kad dodju iskreni Allahovi robovi da ukazu na greske i nedostatke, ovi ih zele po svaku cijenu udaljiti od obicnog covjeka, spletkareci i sluzeci se propagandom i medijima da bi se obicni i neuki covjek zastrasio te brace i njihove interpretacije islama, a jos im na ruku idu i kafiri koji su od iskrenih vjernika napravili teroriste, a zamislite kakav je to musliman sa kojim je kafir zadovoljan, a kakav musliman je onaj sa kojim nevjernik nije zadovoljan i boji ga se, te ga pokusava onemoguciti i zaustaviti svim mogucim sredstvima i na svim poljima djelovanja.(ovdje mislim na otvorene neprijatelje koji danas atakuju na muslimane i koji rijeke krvi prolijevaju u mnogim muslimanskim drzavama)

Spocitavati ljudima da su zbog svog praktikovanja islama, kojeg da napomenem zele doslovno sprovesti u svoje zivote, zbog brade, koja je od sunneta Allahovog Poslanika s.a.w.s., kratkih nogavica, sto je i Allahov Poslanik s.a.w.s. praktikovao, zbog pokrivanja zena, sto je farz, stroga naredba u islamu, te zbog svih ovih , a i drugih stvari koje nisam naveo, a koji su od islama, nazivati ljude nekakvim bezveznim imenima, kao sto su: wehabije,teroristi, ekstremisti,…, a ne muslimanima, je grijeh za koji ce svako onaj koji to radi biti pitan na Sudnjem danu.
Jer, ti ljudi slijede sunnet Allahovog Poslanika s.a.w.s. i praksu njegovih ashaba r.a. , a za takve Allah s.w.t. u Kur’anu kaze:

“Allah je zadovoljan prvim muslimanima, muhadžirima i ensarijama i svima onima koji ih slijede dobra djela čineći, a i oni su zadovoljni Njime; za njih je On pripremio džennetske bašče kroz koje će rijeke teći, i oni će vječno i zauvijek u njima boraviti. To je veliki uspjeh.”

Dakle, Allah s.w.t. u Kur’anu kaze da je zadovoljan sa prvim muslimanima (ashabima i tabiinima), a i sa onima koji ih u dobru slijede.

A vi tako olahko potezete pogrdne rijeci za takve koji nastoje da slijede dosljedno Allahovog Poslanika s.a.w.s. i prve muslimane i protiv takvih dizete hajku i propagandu, da bi kod obicnog svijeta postigli odredjeni efekat.

Ako ste dobronamjerni naucite nesto vise od islama, proucite zivot Allahovog Poslanika s.a.w.s., upoznajte ucenje islama, a ne samo ono sto vam neko servira kao jedinu istinu, budite objektivni, jer jednog dana cete morati odgovarati za svu nepravdu koju ste namjerno ili ne pomogli i podrzavali protiv iskrenih Allahovih robova, a vjerujte, taj dan, dan polaganja racuna ce doci i tada vam nista od pomoci nece biti i kajanje vam tada nece vrijediti.
Zato na vrijeme se otklonite sve lose sto imate pri sebi i budite objektivni, iskreni i dobronamjerni, a kad to postignete, onda ce i oni koje svakodnevno napadate bez razloga, biti u mogucnosti da u najmanju ruku dematuju lazi koje se pletu oko njih.

Na kraju da zavrsim sa kojim hadisom Allahovog poslanika s.a.w.s. :

“SUHEJB IBN SINAN pripovijeda da je čuo da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi we selem, rekao: "Čudan li je primjer vjernika! Usvakoj situaciji on dobija a takvo stanje nije ni s kim drugim nego samo sa vjernikom; ako ga zadesi kakva radost, on zahvaljuje Allahu, džš, štom udonosi korist, a ako ga, oak, pogodi kakvo zlo i šteta, on se strpi, i postojano se drži, pa mu i ot donosi nagradu od Allaha, džš."
( Rijadussalihin, br/str. 0027, Hadis bilježe: MUSLIM, )

“ EBU HUREJRE ABDURRAHMAN prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve selleme, rekao: "Svakog dana je čovjek dužan podijeliti sadaku za svaki djelić svoga tijela: da pravedno presudiš između dvojice je sadaka, pomoći čovjeku da se uspne na konja, ili pomoći mu da na njega natovari teret je sadaka, lijepa riječ je sadaka, svaki korak prema džamiji ti je sadaka i uklanjanje sa puta onoga što smeta prolaznicima je sadaka."
( Rijadussalihin, br/str. 0122, Hadis bilježe: MUTTEFEKUN ALEJHI, )

“ ABDULLAH IBN OMER prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve selleme, rekao: "Musliman je brat muslimanu; neće mu nasilje učiniti niti će dozvoliti da drugi nad njime nasilje čini. Ko pomogne svome bratu u nevolji, Allah će njemu pomoći u njegovoj nevolji. Ko otkioni nedaću jednog muslimana, Allah će njemu otkloniti jednu od njegovih nedaća na Sudnjem danu. A ko prikrije (sramote) jednog muslimana, Allah će prikriti njegove na Sudnjem danu."
( Rijadussalihin, br/str. 0244, Hadis bilježe: MUTTEFEKUN ALEJHI, )”

“ HARIS IBN VEHB prenosi od Allahovog Poslanika, sallallahu ‘alejhi ve selleme, da je rekao: "Hoćete li da vas obavijestim o tome ko su stanovnici Dženneta? Dženetlija je svaki nemoćni, slabi i skrušeni musliman. Kada bi on Allaha za nešto zakleo, Allah bi mu zasigurno to udovoljio. Hoćete li da vas obavijestim o stanovnicima Džehennema? To je svaki zadrti, sebični i oholi čovjek."
( Rijadussalihin, br/str. 0252, Hadis bilježe: MUTTEFEKUN ALEJHI, )”

Molim Allaha da nam svima podari mudrosti i sabura, da nas uputi ispravnom stazom i na toj stazi odrzi, da rasprostrani ljubav i samilost medju muslimane, i da ucini da spletke munafika (licemjera) i nevjernika budu otkrivene i unistene, da potpomogne one iskrene od vjernika i da istina pobjedi nad lazi, amin.
novajlija

Post by novajlija »

KOGOD KADGOD, vidim ja da si ti pronasla neku svoju "istinu" i zato ne vidim fajde da se ja ovdje s tobom raspravljam. Mogao bih ti na svaku recenicu ili pasus odgovoriti, ali nemam vremena niti volje za to. Uglavnom, sve sto pises je "pucanj u prazno", puno zabluda iznosis i mogu reci da si skrenulo sa tradicionalnog puta islama, a o kojem evo svi bruje.

Samo zelim da mi odgovoris na moja 2 vec postavljena pitanja:

1. Kako komentarises to da su hadisi u svim medresama u islamskim fakultetima kod nas i u svijetu priznati kao izvor islama? Da li ti to smatras da je IZ i svi muslimani u Bosni u velikoj zabludi?

2. Kako ti onda obaljvas namaz (ako ga uopste obavljas)? Vec sam napisao da nema u Kur´anu opisan nacin obavljanja namaza, nego u vjerodostojnim hadisima. Isto pitanje ti mogu postaviti za skoro sve ostale vjerske propise!

Sto se tice moga "vrijedjanja" tebe, vjeruj da se ja suzdrzavam od kvalifikacija koje bih ti mogao uputiti, jer, vjeruj mi, ti svojim pisanjem kontriras osnovama vjere, a to covjeka moze odvesti u nevjerstvo-izvesti iz islama.

Ja sam prvenstveno reagovo na tvoje pisanje kako ne bi ispalo da ti se niko ne suprotstavlja i samim time ispada da je istina to sto ti pises. Neka ljudi znaju kakav je stav svih muslimana od Poslanik a.s. do danas (ekstremne sekte ne ubrajam u muslimane).
T8

Post by T8 »

'Na putu svoga Gospodara mudro i lijepim riječima pozivaj i s njima na najljepši način raspravljaj.' (En Neml, 125)

Pa kako bi vi ljudi krscanina, jevreja, ateistu itd... preobratili na Islam.
Kad se vidi na koji se nacin vode ove rasprave izmedju muslimana u kojima bi ocito snaga argumenata bila zamjenjena argumentima snage, a mudra riječ motkom po glavi sugovornika da se kojim slučajem umjesto interneta rasprava vodi oči u oči.

U vjeri nema prisile. I ako neki muslimani smatraju da je neke obrede potrebno na drugačiji način obavljati, ako imaju drugačije mišljenje o pojedinim pitanjima - ništa sporno sve dok jedni druge uvazavamo i poštujemo.

Ono zbog čeg je dignuta frka je agresivnost pojedinaca, nasilnicko ponašanje. Nadam se da svi smatramo da je ono van pameti.

Sinoc u emisiji jedan od gledalaca se javlja i kaze: Neka citava Bosna zna da su Hafizovic i Karic kjafiri.
Kolko se ja razumijem, muslimanima nije dozvoljeno da na ovaj nacin sude o drugim muslimanima.
Ako muslimanu kazete da je kjafir onda je jedan od vas zaista zalutao - ali Sudac da odluci ko je u pitanju je nas Stvoritelj a na napaljeni gledalac.

Necu komentarisati stavove Rešida Hafizovica, samo cu reci da je on iz casne muslimanske porodice koja je dala mnoge alime.
Pomenut ću magistra islamskih nauka rahmetli Mesuda Hafizovica.
Zatim rahmetli Mehmeda ef. Hafizovica utemeljitelja jedinice Armije BiH "Šejh Hasan Kaimija" koje je poginuo kao pripadnik Armije BiH 1994 god.

Razumijem da se neko ne slaze s Rešidovim stavovima, razumijem da je ljut na njega ali nazivati ga kjafirom je van pameti, van kulture ophodjenja (i usudio bih se reci van Islama i onog sto nas uci nasa vjera)

Allah Uzviseni se obratio Muhammedu a.s. “Samo Allahovom milošcu ti si blag prema njima; a da si osoran i grub, razbježali bi se iz tvoje blizine."

Osornosti i grubost u raspravi kod nas je izgleda postala "vrlina" kod pojedinaca

Selam svima
DonDavudes

Post by DonDavudes »

hattab wrote: uzmimo drzave gdje se donekle primjenjuje Allahov zakon...
...Svedska, Njemacka, Norveska.... treba li jos
evo zasto:
1. zekat-porez na bogatstvo kojim se pomazu siromasni, koliko ja znam socijalne drzave su ove gore a ne Pakistan, Iran, ili Egiopat
2. "cistoca je pola vjere" mislim da nema nikoga ko bi mogao reci da je oslo prljaviji grad opd Kabula ili drugih bliskoistocnih drzava
3. prva objavljena rijec u Kuranu je bila "uci". sada se zamislite gdje bi radje studirali i stekli bolja znanja, na gete institutu u berlinu ili "kursevima za hodže" u pakistanima, afganistanima i sirijama
4. "Allah voli pravedne vladare"- Angela merkel ili Sadam Husein
i tako u nedogled (/neda mi se sad pisati, valja raditi :D )

problem sa ovim beduinskim "islamistima" i "pravim" vjernicima i jeste sto im je vaznije pitanje da li je "haram" druziti se sa zenama kojima je otkrivena kose od ovih sustinskih pitanja
ja71

Post by ja71 »

Hmmm, ovdje neko nekakvim slikama pokusava nekome nesto pripisati...
Pa kako ti komentarises te slike ?
Ne ulazeci u vjerodostojnost tih slika, niti ko je na njima, mogu samo reci da nije fer postavljati te slike i plasiti neuki narod, u stilu, evo sta te tzv. "wehhabije rade...
Sta nije vjerodostojno na slikama ?
Ko je onda na njima ? Ili kako ih zvati ako je izraz "Vehabija" pogrdan.
Onosnoi kako nas zvati ako su oni standard-normala-prosjek
Svaki musliman, ali bas svaki, bi volio da se uspostavi Allahov zakon na Zemlji...Ko to ne zeli, on sumnja u Objavu Allaha s.w.t. kao savrsenu uputu i zakonik za covjecanstvo...
Sta je Allahov zakon ? Je li mislis na Serijat ?
Kako znati da je Serijat od Allaha ?
Kad je nastao Serijat ?

Za kradju je odsjecanje ruke...U S. Arabiji desetljecima nije zabiljezeno nekoliko slucajeva odsjecanja ruke, radnje se ostavljaju otvorene kada se u dzamiju ide, niko nista ne krade...
E ovdje si djelimicno u pravo. Ali ne onako kako ti to tumacis.
Evo kako ja sebi tumacim "manjak" kriminala u tvom prmjeru odnosno S. Arabiji.
1. preduslov je da imas dovoljno materijanih dobara, sto jeste slucaj tamo.
Dzaba tebi takva extremna kazna ako su ljudi gladni oni ce rizikovati.
2. preduslov je da ljudi nisu nezasiti (kao sto je slucaj u Americi) odnosno sto imaju vise zele jos vise.

E ovdje je snaga islamskog odgoja i ovdje lezi objasnjenje zasto ljudi u S. Arabiji ne kradu.

Da i ja ne ulazim u pitanje sta je kradja i kako je "vlasnistvo" definirano.
U tzv. "demokratskim" drzavama, kao sto je Amerika, to je samo san koji mogu sanjati da ostave npr. zlataru otvorenu bez nadzora pola sata...
Sta sad je i demokratija kriva :-)
Sve veci procenat "demokratskog drustva je u zatvorima, a iz njih izadju jos iskusniji i profesionalniji...Je li to lijek za covjecanstvo???
Cemu je uzrok siromastvo i socijalne razlike a ne manjak-intezitet-kvantitet-kvalitet kazni
Drugo, niko ovdje ne raspravlja o mezhebima...Cetiri su priznate mezhebske skole i niko nema pravo reci ova je bolja nad ovom...
Od koga priznate ?
Medjutim, osnivaci tih skola (Ebu Hanife, Imam Ahmed,Safija i Ibn Malik) su govorili da ako se njihovo misljenje ne slaze sa Kur'anom i Sunnetom da se njihovo misljenje odbaci, a da se pozovemo na Kur'an i Sunnet.
Hanefijski mezheb je najstroziji mezheb, ali je problem sto se na taj mezheb pozivaju oni koji ga ne slijede dosljedno, vec se kriju iza njega, a rade stvari koje su suprotne njemu...Kad bi se svi okupili oko hanefijskog mezheba, a izbacili novotarije, to bi bilo odlicno...

Da li su klanjali kao pijevac, prvenstveno mislim na teraviju namaz pa i druge namaze, dakle da li su 4 sunneta 4 farza 2 "sun"sunneta, 20 teravije, 3 vitr rekata klanjali izmedju 40-60 min?

Da li su na svakom rekaatu teravije ucili po 1 ajet ili pola ajeta kako sam svojim usima cuo jednog imama (doduse rekao je, greska)?

Da li su spajali sunnete sa farzovima, tj. ne zikreci odmah iza farza nego odmah klanjajuci sunnete itd?

Da li su ovi imami ucili mevlude, tevhide, sedmine, ceteresnice, godisnjice, generalno da li su ucili Kur'an umrlima?

Da li su posjecivali neka mjesta kao sto mi imao Bunu, Ajvatovicu, razna turbeta i sl. i to smatrali svetim i da je tu bolje uciti dovu nego negdje drugdje osim tri mjesta spomenuta u hadisu, Harem u Mekki, Medini i Kudsu?

Da li su njihove zene bile pokrivene ili otkrivene kao vase zene, ili su bile pokrivene kako Allah zapovjeda?

Toliko o "sljedbenicima" hanefijskog mezheba...Ebu Hanife je cist od onoga sto mu se pripisuje...
Da, najveci problem nas Msulimana danas u BiH i u svijetu je kako cemo klanjati Sunet i/ili Sunsunet.
A sto nas "cafiri" handre kako oni hoce to je u drugom planu i sigurno ce se samo po sebi rijesiti ako pocenmo "pravilno" klanjati.

Mi muslimani se necemo ujediniti dok ne pocenemo medjusobne razlike tolerisati
Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

pitt wrote:Ama ja nesto nisam vidio shite kako javno prosipaju svoju ideologiju, tjeraju ljubavnike sa romanticnih mjesta, prijete curama radi odjece i velicaju bin ladena.......hebo ih on :roll:
ucinili su to u Iranu, ko talibani u Afganistanu, pa mogu danas sutra i u Bosni! :roll:
pitt

Post by pitt »

zato su vehabije tu da tolerisu sve :D

Mislim da je najbolje da se onda vratimo svi u poslanikovo vrijeme i zivimo kao on i ahbabi.....znaci nema interbneta, tv, i ostalih produkata kako neko rece "tz demokratskih zemalja" :?
Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

pitt wrote:zato su vehabije tu da tolerisu sve :D

Mislim da je najbolje da se onda vratimo svi u poslanikovo vrijeme i zivimo kao on i ahbabi.....znaci nema interbneta, tv, i ostalih produkata kako neko rece "tz demokratskih zemalja" :?
:shock: halooo ba islam nije protiv tehnologije i tehnoloskog napretka!
ovdje je poenta imati Poslanika a.s. kao uzor u savremenom dobu, a sad imas opcija, sve -ijske, pa bujrum koju hoces samo druge ne tjeraj na to!
pitt

Post by pitt »

Nije islam bolan, to znam i ja....al jesu vehabije. Jedan od rjetkih ovdje mi je rekao da je grijeh sto ja jedem filafel.......kad sam ga upitao sto kaze pa to se nije jelo u Poslanikovo vrijeme......reko pa nije ni Poslanik vozao bimera ko ti :roll:
Kel'Thalas

Post by Kel'Thalas »

prosvijetli me please
[/quote]

Ko su vehabije?
halo_ba

Post by halo_ba »

Kel'Thalas wrote: Ko su vehabije?
Ti i tebi slicni golubovi-gacani koji su se ovako raspisali po forumu.
Kel'Thalas

Post by Kel'Thalas »

halo_ba wrote:
Ti tvrdiš da su wehabije golubovi gacani (w t f !) koji piskaraju po forumu.

Zajeban ti kriterij,jer svaki drugi-treći čo'ek na ovom forumu jeste barem stidljivo alteregovski skirboman pa ispade nekom analogijom da je hemen i vehbos.

E heb ga neće se mnogi složit s tobom.
GandalfSivi

Post by GandalfSivi »

Krenuh napisati komentar, cak i pola napisah, pa onda skontah da nije vrijedno. Vjerujte u sta god hocete, sretno vam bilo.
Ahmmed

Post by Ahmmed »

Hattab72 wrote:Hmmm, ovdje neko nekakvim slikama pokusava nekome nesto pripisati...

Hajde, makar.....Napredovali smo.....Prije niste htjeli ni pomenuti Ebu Hanifu.....Pričali ste priču o potrebi ukidanja mesheba....

Od pitanja o načinu obavljanja namaza, zaboli me glava :D Zna se veoma dobro, šta je potrebno da bi namaz bio ispravan....

Vi klanjajte, kako hoćete, ali sigurno nećete uspjeti promijeniti način na koji se namaz u BiH obavlja već 550 godina. Za tim nema potrebe, muslimani ovdje imaju Islamsku zajednicu, kakva god da ona jeste.....

Ja razumijem neke stvari.....Upala imana,imanitis, dobra je stvar, ali ne valja kad se pretjeruje.....U svemu je mjera najvažnija...... Mogu shvatiti silni žar onih koji su se do jučer opijali, drogirali, bljuvali po hendecima, činili zinaluk....Hvala Bogu, pa su se tih navika oslobodili.....Ali, moraju znati, da su u ovoj zemlji postojali i postoje ljudi koji takve navike, nikad ili skoro nikad, nisu imali.....I koji, sigurno, neće u džehennem, zato što izgovaraju nijet za namaz, a ne zadržavaju ga u srcu, i koj isigurno na onom svijetu neće biti pitani, ako su nijet za Bajram namaz izgovorili naglas, i gle čuda, na turskommmm!
halo_ba

Post by halo_ba »

Kel'Thalas wrote:
halo_ba wrote:
Ti tvrdiš da su wehabije golubovi gacani (w t f !) koji piskaraju po forumu.

Zajeban ti kriterij,jer svaki drugi-treći čo'ek na ovom forumu jeste barem stidljivo alteregovski skirboman pa ispade nekom analogijom da je hemen i vehbos.

E heb ga neće se mnogi složit s tobom.
Estagfirullah :shock:
Zar smiju "selefije" govoriti ruzne rijeci?
Ili je to regresija...pa iz taze selefije progovori bivsi alkoholicar? :D
Post Reply