Ima li ideoloske razlike?

Postoji li sustinska razlika izmedju, na jednoj strani, onih koji Tita smatraju islamofobicnim diktatorom i, na drugoj strani, onih kojima su Draza Mihajlovic i/ili Ante Pavelic narodni heroj?

Ne
19
50%
Da
19
50%
Ne znam
0
No votes

Total votes: 38

Jimmy_The_Saint

Post by Jimmy_The_Saint »

Sam si se tu naš'o. Misliš da si jedini s kojim sam ovo proš'o?

Uostalom, šta sam ja to zaslužio? Čime? Koji si ti klinac?

Haj' allahimanet nos' te đavo u hiljade dobrina..... :shock:
bedrudin

Post by bedrudin »

Jimmy_The_Saint wrote: A s provokacijama, vjeruj mi, još nisam kren'o, i bolje mojne tuda, u tome sam vješt, oplakaćeš bez'ze.

ne sumnjam da si vjest u provokacijama i vjerujem da ovo do sada nije nista. predpostavljam da sam ti pri ruci da bi mi argumente koje nisi uspio izloziti rijecima izlozio uobicajenom metodom za osobe tvog profila, dakle primjenjujuci silu i snagu misica.
bedrudin

Post by bedrudin »

Jimmy_The_Saint wrote:Sam si se tu naš'o. Misliš da si jedini s kojim sam ovo proš'o?

Uostalom, šta sam ja to zaslužio? Čime? Koji si ti klinac?

Haj' allahimanet nos' te đavo u hiljade dobrina..... :shock:
Smiri se bolan, zavrseno sve, samo bilo bi fer da ubuduce razmislis prije nego izneses neku tvrdnju na forumu imas li za nju pokrice i jesi li je spreman braniti argumentima. Mani prosipanja suplje. cao.
Jimmy_The_Saint

Đe si profajleru, nisam pozn'o.

Jok ba.

Ja ni vehabije ne bi maris'o, osim kad oni na me kidišu, a kamo li fine Bošnje, uljudne :D

Al' bogme bi te odveo da malo sjedeš s mojim jaranima koji su malo direktnije učestvovali u "aktivnoj odbrani" BiH i poslušaš kako se tačno o'sjeca glava, kako ostalo, i šta tačno ženevska konvencija podrazumijeva na, recimo, Vranovini...

Mene jebe to što ti sereš, a nisi spreman da se za svoja sranja pobiješ. I onda mi što smo spremni pobiti se i za tuđa i za svoja sranja najebemo.
Reina

Post by Reina »

Jimmy_The_Saint wrote:
Reina wrote:Bosnjaci krvoloci.... :-) joj cetnicke propagande u mp3

vjerovatno zato Srbija kroz historiju zahvaljuje sto su ih porobile Osmanlije
a ne Austrougarska , pa ja tu je odgovor.... :roll:
Sestro mila, jel' ti dobro?

Haj' se svega ti malo raspitaj kod svojih koji su ratovali, kako su ratovali i šta su tačno radili četnicima. A onda nađi način da mi objasniš kako to nije krvoločno nego onako, rafinirano.

I ako misliš da je Turska vlast velika sreća, onda OK, go fuckin' there. Četnici jednva čekaju, još će ti i pomoći. Kao i dosad što su.

sta da priupitam djeda mi :lol:
necu se raspitivati evo reci cu ti samo ono sto nam govori bliza historija...
a to je : Da su Bosnjaci u ovom sadasnjem ratu pokazali koliko su pravedeni, istinoljubivi, merhametli....i eto ne dokazase mi tu tvoju teoriju o krvolocnim pradjedovima.
A ovo sto sam napisala da Srbi vise vole sto su ih okupirali Osmanlije nego Austrougarska , jer u to vrijeme bili bi svakako okupirani jal od jednih jal od drugih ..... ovo su upravo oni rekli neki dan u jednoj emisji na TV Srbiji i kazu da ih je ipak snaslo manje zlo.
bedrudin

Post by bedrudin »

Jimmy_The_Saint wrote:Đe si profajleru, nisam pozn'o.

Jok ba.

Ja ni vehabije ne bi maris'o, osim kad oni na me kidišu, a kamo li fine Bošnje, uljudne :D

Al' bogme bi te odveo da malo sjedeš s mojim jaranima koji su malo direktnije učestvovali u "aktivnoj odbrani" BiH i poslušaš kako se tačno o'sjeca glava, kako ostalo, i šta tačno ženevska konvencija podrazumijeva na, recimo, Vranovini...

Mene jebe to što ti sereš, a nisi spreman da se za svoja sranja pobiješ. I onda mi što smo spremni pobiti se i za tuđa i za svoja sranja najebemo.
dragi moj, gotovo tri godine, od kako sam napunio 18 "malo direktnije ucestvovao u aktivnoj odbrani", sjebo bubrege i nakupio nesto gelercica. nisu svi izasli, ima ih jos u meni, miruju. ima ljudi koji nisu zasluzili ni da ih namaras..... tako da mozes smatrati da je svaka komunikacija izmedju nas zavrsena.
Last edited by bedrudin on 01/12/2006 18:26, edited 1 time in total.
Jimmy_The_Saint

U tom pogledu, u romanu navodite riječi glavnog srpskog komandanta, stvarne ličnosti, koju ne imenujete i koja, nakon masakra nad Bošnjacima, u Srebrenici govori: «Turcima smo se napokon osvetili – ovo je kraj Bune protiv dahija!» Kako tumačite toliku količinu mržnje?

TALJIĆ: To je pitanje etičkog, estetskog, moralnog čina, premda su nam novine i dalje prepune takvih «likova». U tom nekom smislu, nisam htio poganiti ovu časnu knjigu ispisivanjem njegovog imena... Poslije citiranja tih autentičnih riječi, u romanu slijedi ovaj tekst: «Šta su oni pamtili? Koliko su pamtili? I kako su pamtili? Bože moj dragi! U magnovenju mi prolijeću spoznaje koje su bile skrivane i nisu se mogle pročitati ni u udžbenicima historije, niti u njihovim epskim pjesmama iz naših čitanki: Bošnjaci su onemogućili Prvi srpski ustanak u Srbiji, takozvanu Bunu protiv dahija; drugi ustanak je Srbima uspio isključivo zato što su bošnjački askeri odbili poslušnost Stambolu i nisu opet htjeli upamet uvoditi uzoholjelu Srbadiju po Beogradskom pašaluku, pa je Visoka porta državom nagradila Srbiju na štetu Bosne, a bošnjačku bunu, poslije, na čelu s kapetanom Husein-begom Gradaščevićem, umjesto da svojim najhrabrijim ratnicima prizna državu, ugušila u krvi i u korist brzoga širenja Srbije do Drine...»

Priznajem da nije neko čudo od argumenta. Al' Isnamu Taljiću svakako ne možeš baš na bigajrihak reć' da je četnički propagandist?

Ili možeš?

A za aktivnu odbranu halali, ako možeš. Štujem svakog ko je, ovako ili onako, bio u toj priči.
kub lajkan

Post by kub lajkan »

amrino wrote:
Da se razumijemo, ovi drugi to nisu radili iz razloga sto im se jos nije pruzila dobra prilika...

I Jevreji su prvo bili zrtve, da bi ih kasnije poveli oni koji ce ciniti zlocine, Srbi su u 2WW bili zrtve, da bi ih kasnije poveli oni koji ce ciniti zlocine... itd, itd...

Stvar je samo dobre prilike... koja se moze ukazati vec za stotinjak godina...
Samo da te podsjetim na ono sto si napisao...ako imas potrebu da nacrtas- ukoliko te nisam, kao, dobro shvatila- samo ti nacrtaj. Moze i u boji mada je ovdje sve crno na bijelo...

A sad...ko su ONI a ko smo MI...?

Znas ti to vrlo dobro samo se haman jos nisi "deklarisao"
Vidim ja tebi bez crtanja nista...

Kontas li ko su jedni, a ko drugi, a ko treci iz ankete?

Ako ce ti pomoci (a sumnjaaaaaaaaaaaam) NIJE rijec o Bosnjacima, Srbima i Hrvatima...

Hoces dzoker pola-pola? :D
SherlockHolmes

Post by SherlockHolmes »

ja, evo, ne kontam, al mozda se to ipak s one strane nisana i pendreka bolje vidi. :?
Faust

Post by Faust »

Nekad se iznenadim kakve sve kvazihistroijske činjenice lutaju forumom: deset genocida??? Je li svaki zločin veći, upečatljiviji kad je krvoločniji i kad s enazove genocidom???
Ostavite se kategorije naroda kada govorite o zločinima koje čine pojedinci potpomognuti, uglavnom, nekim društvenim institucijama. Tvrditi da je neki narod više ili manje sklon zločinačkim (ili genocidnim) poduhvatima je glupavo i opasno. U svakom narodu postoje i zločinci i oni koji "ne bi ni mrava zgazili".
bedrudin

Post by bedrudin »

Faust wrote:Nekad se iznenadim kakve sve kvazihistroijske činjenice lutaju forumom: deset genocida??? Je li svaki zločin veći, upečatljiviji kad je krvoločniji i kad s enazove genocidom???
Ostavite se kategorije naroda kada govorite o zločinima koje čine pojedinci potpomognuti, uglavnom, nekim društvenim institucijama. Tvrditi da je neki narod više ili manje sklon zločinačkim (ili genocidnim) poduhvatima je glupavo i opasno. U svakom narodu postoje i zločinci i oni koji "ne bi ni mrava zgazili".
Bas sam se umorio.

Niko ne govori da je kompletan srpski narod pocinio genocid, niti da svaki Srbin/Srpkinja snosi odgovornost za cinjenje genocida, ali institucije koje predstavljaju Srpski narod su i organizovale i pocinile genocide. Genocid ne cine neorganizovani pojedinci, niti razmjere zlocina moraju biti toliko velike kao sto je slucaj sa Holokaustom ili Srebrenickim genocidom. Bitna je namjera. Uostalom, valjda ti ovo ispod bar malo razjasni te stvari. U svakom slucaju i pored ovoga istrazuj sam, posto ti vjerovatno niko na forumu nece potpuno pribliziti te stvari.
Međunarodnopravna definicija genocida

Statut međunarodnog kaznenog suda

članak 6.

Za svrhe ovoga Statuta, izraz "genocid" znači bilo koje od niže opisanih djela, počinjeno u namjeri da se u cijelosti ili djelomično uništi jedna nacionalna, etnička, rasna ili vjerska skupina kao što je: (a) ubijanje pripadnika skupine; (b) nanošenje teške ozljede ili duševne boli pripadnicima skupine; (c) namjerno podvrgavanje skupine životnim uvjetima kojima je cilj njezino potpuno ili djelomično fizičko uništenje; (d) nametanje mjera s namjerom sprečavanja rađanja unutar skupine; (e) prisilno premještanje djece iz jedne skupine u drugu.

Kazneni zakon RH

Prema Kaznenom zakonu Republike Hrvatske Genocid kao kazneno djelo spada u KAZNENA DJELA PROTIV VRIJEDNOSTI ZAŠTIĆENIH MEĐUNARODNIM PRAVOM.

NN br. 110, 1997, Članak 156

GENOCID

Tko s ciljem da potpuno ili djelomice uništi neku nacionalnu, etničku, rasnu ili vjersku skupinu zapovijedi da se članovi skupine ubijaju ili da im se nanose teške tjelesne ozljede ili da im se teško narušava tjelesno ili duševno zdravlje, ili da se pučanstvo prisilno raseljava, ili da se skupina stavi u takve životne uvjete koji bi doveli do njezina potpuna ili djelomična istrebljenja, ili da se primijene mjere kojima se sprječava rađanje između pripadnika skupine, ili da se vrši prisilno preseljavanje djece u drugu skupinu, ili tko s istim ciljem počini neko od navedenih djela,

kaznit će se kaznom zatvora najmanje deset godina ili kaznom dugotrajnog zatvora.

Prema dr Gregory Stenton, predsjedniku Genocide Watch, genocid se razvija u osam etapa:

1. Razvrstavanje (klasifikacija): ljudi se dijele na "mi" i "oni". "Glavna preventiva u ovom ranom stadijumu jeste razvijanje univerzalnih institucija koje prevazilaze... podjele."
2. Označavanje (simbolizacija): "Skupa sa mržnjom, članovima prokaženih grupa (parija) mogu protivno njihovoj volji biti nametnuta obilježja (simboli)... U cilju borbe protiv obilježavanja, simboli mržnje mogu biti zakonski zabranjeni... kao i govor mržnje."
3. Obesčovječavanje (dehumanizacija): "Obesčovječavanjem se prevazilazi normalna ljudska odbojnost prema ubistvu."
4. Organizovanje: "Genocid je uvek organizovan... Posebne vojne, paravojne ili policijske jedinice se često obučavaju i naoružavaju... Kako bi se suprotstavili ovom stadijumu, članstvo u ovakvim policijama mora biti zabranjeno zakonom."
5. Polarizovanje: "Grupe koje stoje iza mržnje emituju polarizujuću propagandu... Preventiva može značiti zaštitu bezbednosti umjerenih vođa ili pomoć grupama za ljudska prava..."
6. Identifikovanje: "Žrtve se identifukuju i izdvajaju zbog svoje etničke ili vjerske pripadnosti... Na ovom stupnju, mora se jasno pozvati na uzbunu protiv genocida..."
7. Istrebljivanje: "Na ovom stupnju, samo hitna, brza i nadmoćna oružana intervencija može zaustaviti genocid. Moraju biti uspostavljene stvarne sigurne zone ili koridori za evakuaciju izbjeglica sa teško naoružanom međunarodnom zaštitom."
8. Poricanje: "Počinioci... poriču da su počinili ikakav zločin... Odgovor na poricanje jeste kazna izrečena pred međunarodnim tribunalom ili državnim sudovima."

Preuzeto sa: "http://bs.wikipedia.org/wiki/Genocid"

Član 4 - Genocid

1.

Međunarodni sud je ovlašten da krivično goni osobe koje su počinile genocid definisan u stavu 2 ovog člana ili bilo koje od djela nabrojenih u stavu 3 ovog člana.
2.

Genocid označava bilo koje od sljedećih djela, počinjeno s namjerom da se u cijelosti ili djelimično uništi neka nacionalna, etnička, rasna ili vjerska grupa kao takva:
1. ubijanje pripadnika grupe;
2. nanošenje teške tjelesne ili duševne povrede pripadnicima grupe;
3. smišljeno nametanje pripadnicima grupe životnih uslova sračunatih da dovedu do njenog potpunog ili djelimičnog fizičkog uništenja;
4. uvođenje mjera kojima je cilj sprečavanje rađanja unutar grupe;
5.

prisilno premještanje djece te grupe u drugu grupu.
3. Kažnjiva su sljedeća djela:
1. genocid;
2. udruživanje radi počinjenja genocida;
3. direktno i javno poticanje na počinjenje genocida;
4. pokušaj počinjenja genocida;
5. saučesništvo u genocidu.

http://www.un.org/icty/bhs/icty/gen-b.htm
Genocid kroz historiju

PRVI GENOCID

nad muslimanima događa se 584 godine poslje prvog križarskog rata i trajao je od 1683. do 1699. godine. To je prvi genocid i prva prava, velika i kolektivna tragedija muslimana koja se događa tokom i poslije velikog ili bečkog rata između Turskog carstva i Austrije. Pošto su Turci u tom ratu izgubili sve posjede i vlast u Mađarskoj, Slavoniji, Lici, Krbavi, Dalmaciji i Boki Kotorskoj, svi muslimani koji se iz ovih zemalja i krajeva nisu uspjeli pravovremeno povući u Bosnu i druge krajeve južno od Save i Dunava bili su, vrlo brzo, kao i muslimani Španije prije dva stoljeća, pobijeni, protjerani, asimilirani i prevedeni u katoličanstvo. Spiritus movens i osnovni agens svih ovih akcija bila je Crkva. Ona se pri tome vodila crkvenim dogmama extra ecclesiam nulla sallus - izvan Crkve nema spasenja i spasenje je samo unutar nje, i extra ecclesiam nullus propheta- izvan Crkve nema poslanika, istine, dobrote, pravde i pravog odnosa sa Bogom. To je crkveno-religijsko opravdanje križarskih ratova, Inkvizicije i genocida nad svim nekršćanima. Kao i dva stoljeća ranije u Spaniji, svi objekti islamske materijalne i sakralne kulture i civilizacije: mezaristani, turbeta, tekije, kutubhane, hamami, bezistani, imareti, musfirhane, sahat-kule, džamije, medrese, sebilji, karavan-saraji i hanovi na tlu Mađarske, Slavonije, Like, Udbine, Krbave, Dalmacije i Boke Kotorske bili su porušeni i uništeni. Muslimane i sve njihove sakralne objekte, za samo šesnaest godina kršćanske vasti (1683. - 1699.) nije mogla sačuvati i spasiti činjenica da su oni prije toga što šezdeset godina, od 1526. do 1683. godine, dok su vladali istim zemljama i krajevima, kršćanima garantirali i omogućavali sva ljudska, vjerska, kulturna i imovinska prava. Umjesto bilo kakve zahvalnosti i tolerancije prema muslimanima, kršćani tih zemalja, u ime religije i ljubavi, dokraja i bez rezerve primjenjuju staro pagansko-faraonsko načelo cuius regio eius religio - čija država njegova je u njoj i religija, kao da su oni stvoritelji zemlje, a ne Bog.

O prvom genocidu nad muslimanima precizne, jasne i nepobitne podatke, posebno o pokrštavanju, pružaju franjevački arhivi u Dalmaciji, Slavoniji i Lici. Na muslimane u ovim zemljama i krajevima danas jedino podsjećaju različiti toponimi i prezimena (Hadzići, prezime Hodžić). Za prvi genocid nad muslimanima najbitnije je reći da su ratovali Turska i Austija, a da su zrtve bili muslimani Bosnjaci.

DRUGI GENOCID

nad muslimanima događa se na prijelazu iz 17. u 18. stoljeće, tačnije 1711. godine uoči Badnje večeri. Te noći je izvršena takozvana "israga poturica", kada je približno 1000 muslimana, koliko ih je, prema mjerodavnim dokazima, tada živjelo na području "Stare Crne Gore" koja se sastojala od svega četri nahije sa sjedištem u Cetinju, bilo pobijeno ili izbjeglo u Nikšić i selo Tudemile kod Bara. Strateg, idejni promotor i agens drugog genocida nad muslimanima, sada na tlu Crne Gore, bila je opet Crkva, ali ne katolička već pravoslavna. Za ovu tvrdnju postoje dva nepobitna svedočanstva: prvo, "istraga peturica", ustvari genocid nad muslimanima se događa uoči Badnje večeri, dakle najvećeg i najsvetijeg hrišćanskog praznika, i drugo, taj događaj, "istraga peturica" je opjevao vladika - najveći crkveni dostojanstvenik i pjesnik Petar II Petrović Njegoš u Gorskom vijencu. On je time pružio ideologiziranu epsku podlogu i paradigmu za sve kasnije genocide nad muslimanima Srbije, Sandžaka, Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Tako je Njegoš kao najveći srpsko-crnogorski pjesnik i kao vladika, odnosno nosilac najvise vjerske i svjetovne vlasti, opjevao, posvetio i u najuzvišenije djelo pretvorio genocid ili međunarodni zločin pod kojim se podrazumjeva svjesno, namjerno i plansko potpuno ili djelimično uništavanje nacionalnih, etničkih, rasnih ili religijskih grupa. Motiv za izvršenje genocida su želje za pljačkom i porobljavanjem, rasna, nacionalna i vjerska mržnja i predrasude. Svi ti motivi su opjevani u Gorskom vijencu, a vjersku mržnju prema muslimanima Njegoš izriče riječima "'odža riže na Cetinju" i tvdnjom o isključivosti izmđu lune (mjeseca, op. F.V.) i krsta.

TREĆI GENOCID

nad muslimanima, koji će poznati srpski historičar i diplomata Stojan Novaković označiti kao "generalno trebljenje Turaka - muslimana iz naroda" događa se na tlu Srbije između 1804. i 1820. godine kao posljedica Prvog i Drugog srpskog ustanka. Naime, od samog početka 19. stoljeća Srbija i Crna Gora su ekstreminacijom, progonom i ubistvima muslimana, željele stvoriti svoje nacionalne države i stalno ih, na njihovu štetu, proširivati. Tako su genocid i devestacija u odnosu na muslimane konstantne i strateški cilj u politici Srbije i Crne Gore tokom cijelog 19. i 20. stoljeća. Pored Pravoslavne crkve koja od drugog genocida igra ključnu ulogu, u trećem genocidu nad muslimanima njoj se pridruzuju historičari i političari, naravno uz pjesnike poput Njegoša.

ČETVRTI GENOCID

nad muslimanima događa se u periodu između 1830. i 1867. godine, kao posljedica Hati-š-Šerifa iz 1830. i njegova aneksa iz 1833. godine, kojima je Srbija stekla status vazalne autonomne kneževine unutar Osmanskog carstva, ali i mogućnost da protjera muslimane iz Užica, Šapca, Sokola i Beograda, što je i učinjeno od 1862. do 1867. godine. Sve prognane muslimane Porta naseljavaju u Bosnu i za njih se podižu dva nova naselja - Gornju i Donju Aziziju, odnosno Bosanski Šamac i Orašje.

PETI GENOCID

nad muslimanima, uglavnom Albancima i Turcima, događa se na tlu Srbije i Crne Gore između 1876. i 1878. godine. Poslije ustanka u Hercegovini, potaknutih i vođenih uz pomoć Srbije i Crne Gore, dolazi do Berlinskog kongresa (1878. godine) na osnovu čijih odluka, dotadašnje autonomne kneževine Srbija i Crna Gora stiču potpunu državnu neovisnost, ali i uveliko proširuju svoje teritorije. Tako se Srbija teritorijalno proširila niškim, pirotskim, topličkim i vranjskim okruzima, a Crna Gora u Hercegovini. Iz svi tih okruga i regija muslimani su odmah potpuno istrijebljeni, uprkost činjenici da se Srbija, shodno odlukama Berlinskog kongresa, obavezala da će poštivati slobodu vjeroispovijesti muslimana. Mada su predjeli današnje južne Srbije tim činom potpuno opustjeli i ostali bez stanovništva, što je dovelo u pitanje poljoprivredu zemlje i nanijelo joj veliku štetu, ipak je mržnja prema muslimanima bila veće i jaća od svake koristi i interesa. U razdoblju od 1862. do 1878. godine, za svega šesnaest godina, nestalo je nekoliko stotina džamija, mnoge sahat-kule, musafirhane, imareti, karavan-saraji, hanovi, bezistani, sebilji i kutubhane, u Beogradu, Šapcu, Užicu, Sokolu, Nišu, Pirotu i Vranju, kao što se, prije nepuna dva stoljeća, desilo na tlu Ugarske, Like, Korduna, Udbine, Dalmacije i Boke. Dakle, dva genocida, od dva različita dušmanina, sa potpuno istim posljedicama događaju se u različitom vremenskom periodu za svega šesnaest godina.

ŠESTI GENOCID

nad muslimanima poljedica je austro-ugarske okupacije Bosne i Hercegovine. Mada je Austro-Ugarska posljednja pravna država koja je vladala Bosnom unazad posljednjih 115 godina i koja je garantirala svim građanima osnovna vjersko-duhovna, fizičko-biološka i materijalno-imovinska prava, muslimani su se u početku svim raspoloživim sredstvima suprostavljali Austro-Ugarskoj okupaciji. Oni su se, odmah poslije, ali u toku okupacije, počeli iseljavati u Tursku, Sandžak, Kosovo i Makedoniju, gde je tada još uvijk bila Turska vlast. Tako dolazi do populacije i radikalnog smanjenja muslimaske populacije u ukupnom stanovnistvu Bosne i Hercegovine. Prema popisu iz 1879. godine, muslimani su cinili skoro 39% populacije Bosne i Hercegovine, dok je njihov udio u bh. stanovnistu 1910. godine opao na svega 32%.

SEDMI GENOCID

nad muslimanima Sandžaka i Crne Gore, kao i pokušaj nasilnog pokrštavanja muslimana u Plavu i Gusinju, je direktna posljedica Prvog i Drugog balkanskog rata. To je bio sedmi genocid nad muslimanima Balkana, a prvi nad muslimanima Sandžaka, zato što nije postojala vlast koja bi ih zaštitila.

OSMI GENOCID

nad muslimanima traje od osnutka Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca 1918. godine do propasti Kraljevine Jugoslavije 1941. godine. Mada životi muslimana u prvoj Jugoslaviji nisu imali nikakvu vrijednost, ipak su bili složeni posebno muslimanima Sandžaka i istočne Hercegovine. Tako je u selu Šahovići, u Bjelopoljskom srezu u Sandžaku, 7. Novembra 1924. godine oko 600 muslimana ubijeno bez ikakvog povoda, krivnje i razloga. U Hercegovini je od kraljevih komita tokom devedesetih godina po narudžbi, planu i sistemu, bilo preko tri hiljade vansudskih i neotkrivenih, a dobro poznatih ubistava, naravno počinjenih nad muslimanima. Ta ubistva i zastrašivanja uticali su na izmjenu etničke slike istočne Hercegovine na štetu muslimana, a u korist Srba i Crnogoraca.

DEVETI GENOCID

nad muslimanima traje od 1941. do 1945. godine. Prema dosadašnjim istraživanjima Kocovića, Zerjavića, Dedijera i Miletića, sve nemuslimana, Drugi svjetski rat je odnio 103.000 muslimanskih života ili 8,1% ukupne tadašnje muslimanske populacije. Najviše je muslimana u tom ratu nastradalo od četničkog, komšijskog, noža što ih je stigao na kućnom pragu, u avliji i na njivi. U prvih devet genocida muslimani se nikako nisu oružjem suprostavili svojim koljačima i zlikovcima. Naprotiv, od 1683. do 1992. godine, dakle punih 309 godina, mi smo očekivali da koljači i zlikovci kažu: "mi ćemo vam oprostiti što vas koljemo i ubuduće ćemo vam se smilovati." To se nije nikada dogodilo i to je bila naša najveća iluzija, zabluda i samoobmana.

I konacno, DESETI, najokrutniji i najveći genocid nad muslimanima u Bosni i Hercegovini traje od aprila 1992. godine. Po mnogo čemu je on izniman od ostalih devet. Okrutniji je, suroviji, širi i dublji po razmjerama od svih dosadašnjih. On je najavljen pola godine unaprijed i sada se, evo, odvija na očigled cijelog svijeta pod pokroviteljstvom Ujedinjeni Naroda, organizacije za evropsku sigurnost (OESS) pod štafetnom palicom Evropske Zajednice. Ovo je prvi genocid nad muslimanima u kome istovremeno i, na neki način, učestvuje Srbija, Crna Gora i Hrvatska. U predhodnih devet genocida Srbija i Hrvatska nikada nisu istovremeno i zajednički činile genocid nad muslimanima. Međutim, pored svih stradanja, progona i klanja muslimani su u ovome, desetom genocidu, po prvi puta, kao narod, organizirano, kroz vojsku, policiju, politiku i državu svim sredstvima bore i suprostavljaju četnićima i ustašama, dakle jedinim argumentima koji oni razumiju i uvažavaju.

http://www.genocid.org/genocidkrozhistoriju
Nista ovo nije organizovano, vec sve jebeni neki pojedinci - ekstremisti.
Faust

Post by Faust »

Da ne citiram i ne zauzimam prostor. Poznata mi je pravna definicija genocida i nisi trebao stavlajti ove prozore. Zakođer, poznata mi je ta mitološka verzija o deset genocida nad Muslimanima (kao nacija, zato veliko M) (ili Bošnjacima?) koju je proizvelo nekoliko historičara i onih koji bi to vrlo rado bili.
Citaj malo bolje - također tvrdim da je genocid organizovan i da ga provode neke institucije (naravno, to svaka budala zna - neće dva čovjeka počiniti genocid), i to državne.
Dovodim u pitanje broj - ne znam da je ovaj broj priznat igdje u svijetu. Gdje su registrirani, osim genocida u Srebrenici za kojeg postoji presuda Haškog tribunala. Molim te pošalji mi nekoliko linkova svjetski relevantnih historijskih instituta koji govore o deset genocida nad Muslimanima (Bošnjacima). Idalje tvrdima da je ta mitologizacija (siguran sam da jeste) opasna. Naravno da postoje historijski podaci da su to strašni zločini - ali oni će jednako biti strašni i kada ih ne zovemo genocidom. Što reče Chomsky - ako genocidom nazivamo zločine koje ti navodiš pod rednim brojevima od 1 do 9, onda se jako često događaju usvijetu.
SherlockHolmes

Post by SherlockHolmes »

Faust wrote:Da ne citiram i ne zauzimam prostor. Poznata mi je pravna definicija genocida i nisi trebao stavlajti ove prozore. Zakođer, poznata mi je ta mitološka verzija o deset genocida nad Muslimanima (kao nacija, zato veliko M) (ili Bošnjacima?) koju je proizvelo nekoliko historičara i onih koji bi to vrlo rado bili.
Vidis, niko u mojoj familiji (i sa oceve, i sa majcine strane) ne spada u tu kategoriju historicara ili "epskih umetnika". Svejedno, moji preci su prezivjeli (direktno) sest (6) od ovih deset. O ovih prethodnih pet sam znao i puno prije 1992, sto mi nije smetalo da postujem i ostale nacije i vjere, i da to i sada cinim. Ne i njihove mitologe, a posebno ne "historicare" kakav si mi ti, pa makar bili i "moji".
Citaj malo bolje - također tvrdim da je genocid organizovan i da ga provode neke institucije (naravno, to svaka budala zna - neće dva čovjeka počiniti genocid), i to državne.
Dovodim u pitanje broj - ne znam da je ovaj broj priznat igdje u svijetu. Gdje su registrirani, osim genocida u Srebrenici za kojeg postoji presuda Haškog tribunala. Molim te pošalji mi nekoliko linkova svjetski relevantnih historijskih instituta koji govore o deset genocida nad Muslimanima (Bošnjacima). Idalje tvrdima da je ta mitologizacija (siguran sam da jeste) opasna. Naravno da postoje historijski podaci da su to strašni zločini - ali oni će jednako biti strašni i kada ih ne zovemo genocidom. Što reče Chomsky - ako genocidom nazivamo zločine koje ti navodiš pod rednim brojevima od 1 do 9, onda se jako često događaju usvijetu.
Jeb'o te Chomsky, licno i personalno. Ako ga ne znas citati, pretesko je to stivo za tebe.
bedrudin

Post by bedrudin »

Faust wrote:Da ne citiram i ne zauzimam prostor. Poznata mi je pravna definicija genocida i nisi trebao stavlajti ove prozore. Zakođer, poznata mi je ta mitološka verzija o deset genocida nad Muslimanima (kao nacija, zato veliko M) (ili Bošnjacima?) koju je proizvelo nekoliko historičara i onih koji bi to vrlo rado bili.

Nisam kompetentan da ti sve potanko prezentujem niti imam uvid u sve izvore koji se navode u ovom sazetku. Ako ti se ovo osporava, izvoli pa ospori, napisi studiju u kojoj ces pobiti istoricare koji ovo tvrde, kao i one koji zele biti istoricari i dokazi kako je sve ovo "mitologizacija". Ne znam da li su, ali i ako nisu registrirani ni u jednoj ustanovi u svijetu, ne znaci da se nisu dogodili. Cudo je veliko da je i ovaj zadnji registriran. Ne zaboravi da u svakoj frazi ima nesto i istine, pa i u onoj da historiju pisu pobjednici. Comsky, ma kolika zvijezda bio, potpuno je irelevantna osoba da prica o ovoj temi, pogotovo o posljednjem genocidu koji se desio u BiH, a prica iz ideoloskih razloga vjerujuci da je Slobo zaista bio socijalista i bedem imperijalizmu. Zato i jeste dezurni intelektualac SPS-a, i najcitiranija osoba od strane srpskih nacionalista u nakani da Srbe prikazu kao najvece zrtve proteklih ratova u bivsoj Jugoslaviji protiv kojih se "urotio celi svet". Neko ko se poziva na silovatelja L. Mekenzija da bi mi dokazao majkama Srebrenice i drugim zrtvama kako nije istina ono sto su prezivjele, vec kako on i Mekenzi znaju istinu, iako sam ocima Bosne nije vidio, nije vrijedan nikakvog komentra. Na zalost, ovakve stvari se jako cesto dogadjaju u svijetu, obicno nad manjinama i jako rijetko budu registrovane. Mozda grijesim, ali kako je meni poznato genocid je samo u tri slucaja procesuiran pred medjunarodnim sudovima i to nakon Drugog svjetskog rata, a siguran sam da ih je bilo vise i u samoj Evropi, a i u svijetu. Znaci li to da se nisu dogodili?
Faust

Post by Faust »

SherlockHolmes wrote: Jeb'o te Chomsky, licno i personalno. Ako ga ne znas citati, pretesko je to stivo za tebe.
:zzzz: :zzzz: primitivac si. Idealan za primanje mitologizacije.... :D :D
Faust

Post by Faust »

bedrudin wrote:

Nisam kompetentan da ti sve potanko prezentujem niti imam uvid u sve izvore koji se navode u ovom sazetku. Ako ti se ovo osporava, izvoli pa ospori, napisi studiju u kojoj ces pobiti istoricare koji ovo tvrde, kao i one koji zele biti istoricari i dokazi kako je sve ovo "mitologizacija". Ne znam da li su, ali i ako nisu registrirani ni u jednoj ustanovi u svijetu, ne znaci da se nisu dogodili. Cudo je veliko da je i ovaj zadnji registriran. Ne zaboravi da u svakoj frazi ima nesto i istine, pa i u onoj da historiju pisu pobjednici. Comsky, ma kolika zvijezda bio, potpuno je irelevantna osoba da prica o ovoj temi, pogotovo o posljednjem genocidu koji se desio u BiH, a prica iz ideoloskih razloga vjerujuci da je Slobo zaista bio socijalista i bedem imperijalizmu. Zato i jeste dezurni intelektualac SPS-a, i najcitiranija osoba od strane srpskih nacionalista u nakani da Srbe prikazu kao najvece zrtve proteklih ratova u bivsoj Jugoslaviji protiv kojih se "urotio celi svet". Neko ko se poziva na silovatelja L. Mekenzija da bi mi dokazao majkama Srebrenice i drugim zrtvama kako nije istina ono sto su prezivjele, vec kako on i Mekenzi znaju istinu, iako sam ocima Bosne nije vidio, nije vrijedan nikakvog komentra. Na zalost, ovakve stvari se jako cesto dogadjaju u svijetu, obicno nad manjinama i jako rijetko budu registrovane. Mozda grijesim, ali kako je meni poznato genocid je samo u tri slucaja procesuiran pred medjunarodnim sudovima i to nakon Drugog svjetskog rata, a siguran sam da ih je bilo vise i u samoj Evropi, a i u svijetu. Znaci li to da se nisu dogodili?
ok, ne sekiraj se... Ja sam reagovao i rekao svoje; nisam sklon teorijama zavjere tako da ne razumijem o čemu govoris... Ako citiram neku rečenicu Chomskog ne znači da sam svekoliki poštovatelj njegovog lika i djela... Zato, kriva adresa za karakterizaciju lika i djela amričkog profesora..

P.S.: imaš naravno pravo vjerovati u šta hoćeš i nazivati sve pojave na svijetu kako želiš. Ime za svaku stavr je, svakako, arbitrarno. Pokušao sam reći da nekada za više različitih vrsta koristimo istu riječ i činimo je opasnom. Ništa više. Poz
Faust

Post by Faust »

SherlockHolmes

Post by SherlockHolmes »

Faust wrote:
SherlockHolmes wrote: Jeb'o te Chomsky, licno i personalno. Ako ga ne znas citati, pretesko je to stivo za tebe.
Primaj ga, dijete, slobodno i od Chomskog, i od svjetske pa i mjesne zajednice. Uci i dalje napamet, za drugog nisi. To ce te garant uciniti "civiliziranim" i bez te mitologizacije. :wink:
Faust

Post by Faust »

SherlockHolmes wrote:
Faust wrote:
Primaj ga, dijete, slobodno i od Chomskog, i od svjetske pa i mjesne zajednice. Uci i dalje napamet, za drugog nisi. To ce te garant uciniti "civiliziranim" i bez te mitologizacije. :wink:

:faraon1: bravo, majstore!
bedrudin

Post by bedrudin »

Faust wrote:
bedrudin wrote:

ok, ne sekiraj se... Ja sam reagovao i rekao svoje; nisam sklon teorijama zavjere tako da ne razumijem o čemu govoris... Ako citiram neku rečenicu Chomskog ne znači da sam svekoliki poštovatelj njegovog lika i djela... Zato, kriva adresa za karakterizaciju lika i djela amričkog profesora..

P.S.: imaš naravno pravo vjerovati u šta hoćeš i nazivati sve pojave na svijetu kako želiš. Ime za svaku stavr je, svakako, arbitrarno. Pokušao sam reći da nekada za više različitih vrsta koristimo istu riječ i činimo je opasnom. Ništa više. Poz

Ne moramo cak ni koristiti termin genocid. Hocu da kazem da ono sto se desilo u BiH od 1992-1995, ukljucujuci i Srebrenicu ima visestoljetni kontinuitet, ima svoje temelje, koji ni nakon ovog posljednjeg rata nisu uzdrmani, vec su naprotiv, jos vise ojacali i da duboko strahujem da ce se ove stvari ponavljati sve dok oni koji su odgovorni ne naprave potpuni raskid i otrijeznjenje od te tradicije. Nece napraviti sigurno ako im se podilazi, gleda kroz prste, ako ih se za to nagradjuje, pa cak i od strane onih koji su to direktno iskusili. Relativizacija i presucivanje samo pogoduju da se historija opet ponavlja. To ne zelim nikome.
kon-tiki

Post by kon-tiki »

Jimmy_The_Saint wrote:U tom pogledu, u romanu navodite riječi glavnog srpskog komandanta, stvarne ličnosti, koju ne imenujete i koja, nakon masakra nad Bošnjacima, u Srebrenici govori: «Turcima smo se napokon osvetili – ovo je kraj Bune protiv dahija!» Kako tumačite toliku količinu mržnje?

TALJIĆ: To je pitanje etičkog, estetskog, moralnog čina, premda su nam novine i dalje prepune takvih «likova». U tom nekom smislu, nisam htio poganiti ovu časnu knjigu ispisivanjem njegovog imena... Poslije citiranja tih autentičnih riječi, u romanu slijedi ovaj tekst: «Šta su oni pamtili? Koliko su pamtili? I kako su pamtili? Bože moj dragi! U magnovenju mi prolijeću spoznaje koje su bile skrivane i nisu se mogle pročitati ni u udžbenicima historije, niti u njihovim epskim pjesmama iz naših čitanki: Bošnjaci su onemogućili Prvi srpski ustanak u Srbiji, takozvanu Bunu protiv dahija; drugi ustanak je Srbima uspio isključivo zato što su bošnjački askeri odbili poslušnost Stambolu i nisu opet htjeli upamet uvoditi uzoholjelu Srbadiju po Beogradskom pašaluku, pa je Visoka porta državom nagradila Srbiju na štetu Bosne, a bošnjačku bunu, poslije, na čelu s kapetanom Husein-begom Gradaščevićem, umjesto da svojim najhrabrijim ratnicima prizna državu, ugušila u krvi i u korist brzoga širenja Srbije do Drine...»

Priznajem da nije neko čudo od argumenta. Al' Isnamu Taljiću svakako ne možeš baš na bigajrihak reć' da je četnički propagandist?

Ili možeš?

A za aktivnu odbranu halali, ako možeš. Štujem svakog ko je, ovako ili onako, bio u toj priči.
Jimmi, htio sam se ukljuciti, ali nikako da skontam (da nije pobrisano) u kom kontestu, tj. s kim polemiziras, kada sasvim korektno i razlozno navodis Taljica.
Faust

Post by Faust »

Ispade da smo na istom fonu @Bedruddine - ja mislim da če suprotan efekt proizvesti ako se pristane na igranje velikim riječima. Sječaš se kako je mitologizacija Kosovske bitke pokrenula i učvrstla hajku na sve što nije u vezi sa Srbima. I zato ne treba spominjati deset genocida, posljednji, Hagom verificirani, je sasvim dovoljan da se sve, što ti napisa u prethodnom postu, shvati. poz
bedrudin

Post by bedrudin »

Faust wrote:Ispade da smo na istom fonu @Bedruddine - ja mislim da če suprotan efekt proizvesti ako se pristane na igranje velikim riječima. Sječaš se kako je mitologizacija Kosovske bitke pokrenula i učvrstla hajku na sve što nije u vezi sa Srbima. I zato ne treba spominjati deset genocida, posljednji, Hagom verificirani, je sasvim dovoljan da se sve, što ti napisa u prethodnom postu, shvati. poz

razumijemo se.

vrlo je moguce to sto pricas vezano za suprotan efekt.

pozdrav i tebi.
Jimmy_The_Saint

kon-tiki wrote:
Jimmy_The_Saint wrote:U tom pogledu, u romanu navodite riječi glavnog srpskog komandanta, stvarne ličnosti, koju ne imenujete i koja, nakon masakra nad Bošnjacima, u Srebrenici govori: «Turcima smo se napokon osvetili – ovo je kraj Bune protiv dahija!» Kako tumačite toliku količinu mržnje?

Ili možeš?

Jimmi, htio sam se ukljuciti, ali nikako da skontam (da nije pobrisano) u kom kontestu, tj. s kim polemiziras, kada sasvim korektno i razlozno navodis Taljica.
Pa evo, pitali kad su Bošnje bili vukovi... Ja fino kažem, kad je za sultanov račun valjalo Srbiju smirivati... Onda me proglase i ovakvim i onakvim, a ja samo za istinom tragam, kol'ko mogu. I evo, Isnam Taljić isto kaže: ni ja ni Isnam ne pričamo napamet. Nešto se čitalo, nešto od starijih čulo.

Al' evo, bedrudin će sve to izignorisat' jer je uvrijeđen. I ne prima izvinjenja.
Post Reply