Centralni zatvor: Dosta vs Intrade
Moderator: anex
-
Sarafcina
mIRCerka wrote:Bosanac, koji ce nam K neka studija za okolis? Bitno je da SADA mi uzmemo SVE PARE KOJE MOZEMO i da nam unuci budu dovoljno stabilni i situirani da imaju para i za uvoznu vodu, a kako je krenulo i za uvozni zrak (napomena: TLN skec CISTI HRVATSKI UVOZNI ZRAK u konzervama).
Mene samo interesuje sto mi niko do sada nista ne rece vezano za termoelktranu od dva bloka sto se planira graditi kraj Bugojna...
mislim, hocemo li mi biti najveci proizvodjaci struje u regionu? Sta je cilj svega toga? I cemu onda, sa tim planovima PONOVNO POSKUPLJENJE STRUJE najavljeno za mart/april 2007.g.?
Mala digresija... Konzerve Cisti hrvatski zrak (sa zankovljem
-
mIRCerka
- Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.
ako ce to biti one automatizovane elektrane sa branom, tu nece raditi 6.000 ljudi... vec ce 6-10,000 ljudi raditi na samoj izgradnji. Godinu, dvije tri...i zaraditi onako fine pare za taj period. A iste pare, ili skoro iste, moze zaraditi beruci ljekobilje i sumske plodove..vise godina zaredom...jos ako je educiran pa zna da mora ostaviti 20% ploda na grmu da bi grm rodio i iduce godine, kud ces veceg veselja...Liberalism wrote:Liberalizam nikoga ne predstavlja_BosanaC wrote:Opet se vracam u nazad: zasto nije uradjena studija utjecaja na okolis? Zato sto iko kome je imalo stalo do svog obraza i poslovno-profesionalnog renomea nece staviti svoj aferim na tako nesto na rijeci kao sto je Neretva.
A @Liberalism i organizacija koju predstavlja bi trebali biti za vladavinu prava, ili barem postivanje onih zakona koje je drzava sama donjela.![]()
ja sam protiv gradnje hidroakumulacionih jezera ako ti je to lakse ali i istovremeno za sve ono što je u trenutno najbolje za blagostanje svih građana BiH.
Vi izgleda ne bi dali da se gradi brana na neretvi, cak i kad bi se svi nezaposleni ljudi u BiH zaposlili i kad bi imali plate veće nego sto su minimalne plate na zapadu i tu se ja razlikujem od vas a ne u pogledu vladavine prava i drugih bla bla bla argumenata.
no, to nije bitno, gdje ce jedan macho brati srijemos, bolje je nosat cigle, em krace traje em si macho...
-
mIRCerka
Pa i Vrabac je u Kanadi tushio le Vat flasiranu vodu sa svoje njive...Sarafcina wrote:mIRCerka wrote:Bosanac, koji ce nam K neka studija za okolis? Bitno je da SADA mi uzmemo SVE PARE KOJE MOZEMO i da nam unuci budu dovoljno stabilni i situirani da imaju para i za uvoznu vodu, a kako je krenulo i za uvozni zrak (napomena: TLN skec CISTI HRVATSKI UVOZNI ZRAK u konzervama).
Mene samo interesuje sto mi niko do sada nista ne rece vezano za termoelktranu od dva bloka sto se planira graditi kraj Bugojna...
mislim, hocemo li mi biti najveci proizvodjaci struje u regionu? Sta je cilj svega toga? I cemu onda, sa tim planovima PONOVNO POSKUPLJENJE STRUJE najavljeno za mart/april 2007.g.?
Mala digresija... Konzerve Cisti hrvatski zrak (sa zankovljem) su zaista prodavane u Zg... u Zna se koje vrijeme
. Fol je sto ih je smislio, pravio (preko karlovacke pivovare) i prodavao (na veliko) jedan moj poznanik, Bosnjak, pardon Musliman...koji je u to vrijeme studirao u Zg i ostao je bez love. Tako je bar meni receno
.
-
mIRCerka
evo mi sad sapcu da je cifra od 6-10,000 pretjerana.mIRCerka wrote:ako ce to biti one automatizovane elektrane sa branom, tu nece raditi 6.000 ljudi... vec ce 6-10,000 ljudi raditi na samoj izgradnji. Godinu, dvije tri...i zaraditi onako fine pare za taj period. A iste pare, ili skoro iste, moze zaraditi beruci ljekobilje i sumske plodove..vise godina zaredom...jos ako je educiran pa zna da mora ostaviti 20% ploda na grmu da bi grm rodio i iduce godine, kud ces veceg veselja...Liberalism wrote:Liberalizam nikoga ne predstavlja_BosanaC wrote:Opet se vracam u nazad: zasto nije uradjena studija utjecaja na okolis? Zato sto iko kome je imalo stalo do svog obraza i poslovno-profesionalnog renomea nece staviti svoj aferim na tako nesto na rijeci kao sto je Neretva.
A @Liberalism i organizacija koju predstavlja bi trebali biti za vladavinu prava, ili barem postivanje onih zakona koje je drzava sama donjela.![]()
ja sam protiv gradnje hidroakumulacionih jezera ako ti je to lakse ali i istovremeno za sve ono što je u trenutno najbolje za blagostanje svih građana BiH.
Vi izgleda ne bi dali da se gradi brana na neretvi, cak i kad bi se svi nezaposleni ljudi u BiH zaposlili i kad bi imali plate veće nego sto su minimalne plate na zapadu i tu se ja razlikujem od vas a ne u pogledu vladavine prava i drugih bla bla bla argumenata.
no, to nije bitno, gdje ce jedan macho brati srijemos, bolje je nosat cigle, em krace traje em si macho...
Tu cifru nisam izbacila ja u javnost, vec cike koje zele praviti elektranu.
Ja samo koristim informacije koje oni daju.
dovidjenja i prijatno, ode mirci vani prodisati dok jos moze...
papaaa
-
_BosanaC
Drago mi je da ti i "tvoji" znate sta je najbolje za blagostanje gradjana BiHLiberalism wrote:Liberalizam nikoga ne predstavlja_BosanaC wrote:Opet se vracam u nazad: zasto nije uradjena studija utjecaja na okolis? Zato sto iko kome je imalo stalo do svog obraza i poslovno-profesionalnog renomea nece staviti svoj aferim na tako nesto na rijeci kao sto je Neretva.
-
SherlockHolmes
Sa obzirom na vaznost rjesavanja problema na najbolji moguci nacin, apeliram na razum ucesnika u diskusijii. Dakle, bez licnih optuzbi i kvalifikacija, molim lijepo. Administratori, nemojte da ja vadim... 
-
Sarafcina
Liberalism wrote:Liberalizam nikoga ne predstavlja_BosanaC wrote:Opet se vracam u nazad: zasto nije uradjena studija utjecaja na okolis? Zato sto iko kome je imalo stalo do svog obraza i poslovno-profesionalnog renomea nece staviti svoj aferim na tako nesto na rijeci kao sto je Neretva.
ja sam protiv gradnje hidroakumulacionih jezera ako ti je to lakse ali i istovremeno za sve ono ¹to je u trenutno najbolje za blagostanje svih graðana BiH.
Vi izgleda ne bi dali da se gradi brana na neretvi, cak i kad bi se svi nezaposleni ljudi u BiH zaposlili i kad bi imali plate veæe nego sto su minimalne plate na zapadu i tu se ja razlikujem od vas a ne u pogledu vladavine prava i drugih bla bla bla argumenata.
ti sada nagadjas, postavljas hipoteticku situaciju i nastojis sebe da izdignes kao kredibilnog sagovornika, a to u konacnici treba da dadne tezinu tvojim argumentima (koji ipak nigdje nisu vidjeni).
U principu, kada budes imao plan za nezaposlene i ostalo sto gore navodis (dakle kada izadjes iz domena nagadjanja) onda to donesi, pa cemo o tome pricati. Do tada, nema svrhe da se razglaba "sta bi bilo kad bi bilo". Jer bih ti ja na ovu argumentaciju odgovorio...SBBKBB... da li bi isto razmisljao i kada bi znao da ce to potpuno unistiti zivot tvoje porodice (pa bi ti rekao mozda nece...a ja bih rekao mozda nece bas svi dobiti posao...i isli bi tako unedogled).
-
_BosanaC
Sansu za sta? Da razjebe i ovo malo sto nam je ostalo nerazjebano i potusi strancima ono sto jos nije potuseno?Arslan_ wrote:Treba Ministru dati sansu, za par godina slabo cemo koga imati sa iskustvom koje onaj covjek posjeduje
-
Sarafcina
Arslan_ wrote:Treba Ministru dati sansu, za par godina slabo cemo koga imati sa iskustvom koje onaj covjek posjeduje
Niko ne sumnja da se HE moze napraviti. Stavise.
Fol je sto ja licno sumnjam u opravdanost da se izgradi. Nije to, kako sinoc gospodja u CZ kaze, biocentricki stav. A onda (prakticno sama sebi kontradiktira) i pita zasto se ljudi ne bave sumama, koje su takodjer ugrozene. Daydreaming
Dovoljno je reci da "studija" koju su ponudili ne navodi NIJEDAN negativan efekat na okolinu. Jbg, da stalu napravis...negativni efekti postoje...
-
cineos
#90 kakva nam drzava - takav i forum
U ovu drzavu, definitivno, ne treba ulkagati. dovoljno je procitati nebuloze koje se iznose za i protiv izgradnje centrala u gornjem toku Neretve. Ocito ovoj drzavi, ako se tako moze nazvati, trebaju razvojni programi. Treba sve izanalizirati, ali na bazi argumenata, a ne na osnovu carsijskih prica i nebuloza. Ljudi su iz Intrade-a ponudili argumentovano jedan razvojni program, a u kojem nema para poreznih obveznika, na bazi njihove incijative. ako smo protiv, ne treba te ljude nazivati kojekakvim slengovima ulice, vec argumentima se suprostaviti zasto smo protiv. ko god normalan cita ovakve bljuvotine, bez argumenata, zamislite kakave ce zakljucke izvesti. a to su:
u ovoj zemlji vlada totalna anarhija
u takvou zemlju ne treba investirati
Gospodo, razmislite, uozbiljite se i konacno, ako iko ima pametan i ozbiljan da snagom argumenta ponudi zasto smo protiv ili za
Gospodo, razmislite, uozbiljite se i konacno, ako iko ima pametan i ozbiljan da snagom argumenta ponudi zasto smo protiv ili za
-
_BosanaC
#91 Re: kakva nam drzava - takav i forum
Koji su to argumenti koje su oni iznjeli za izgradnju brane?cineos wrote:U ovu drzavu, definitivno, ne treba ulkagati. dovoljno je procitati nebuloze koje se iznose za i protiv izgradnje centrala u gornjem toku Neretve. Ocito ovoj drzavi, ako se tako moze nazvati, trebaju razvojni programi. Treba sve izanalizirati, ali na bazi argumenata, a ne na osnovu carsijskih prica i nebuloza. Ljudi su iz Intrade-a ponudili argumentovano jedan razvojni program, a u kojem nema para poreznih obveznika, na bazi njihove incijative. ako smo protiv, ne treba te ljude nazivati kojekakvim slengovima ulice, vec argumentima se suprostaviti zasto smo protiv. ko god normalan cita ovakve bljuvotine, bez argumenata, zamislite kakave ce zakljucke izvesti. a to su:
Mozda ti ovako bude lakse:
Vlada Federacije BiH nije uspostivila apsolutno nikakve kriterije na osnovu kojih bi razmatrala mogucu dodjelu koncesije
Vlada Federacije BiH nije izradila sopstvenu studiju ekonomske opravdanosti koncesije nego bazira svoja razmatranja na studiji prilozenoj od strane samoinicijativnog ponudaca. Radi se o jasnom sukobu interesa.
Niti Vlada Federacije BiH niti ponudac nisu uzeli u obzir moguce ekoloske posljedice datog projekta iako bi on nepovratno uticao na tok rijeke Neretve, njene ekosisteme, te zajednice koja zive uz rijeku.
Vlada Federacije nikada nije odrzala zakonom nalozenu siru javnu raspravu kojom bi uzela u obzir misljenja onih na koje bi projekat imao najteze posljedice. Time je ocito zanemaren demokratsi process.
Nedavne ankete sprovedene od strane BHT1 i NTV Hyatt ukazuju na to da je blizu 80% anketiranih bilo izricito protiv izgradnje brane na Neretvi.
Vlada Federacije nije objavila cak ni domaci tender za dodjelu koncesije, iako se zakonom predvida objavljivanje medunarodnog tendera. Cak sta vise, trenutno se na razmatranju nalazi ponudac koji ne posjeduje niti relevantno iskustvo niti reference i adekvatna finansijska sredstva.
Eto, malo za pocetak
-
cineos
E moj bosanac. izgleda da si ti dobro involviran u tu kampanju. ja niti sam za niti protiv, samo bi volio da je sve u duhu normalne konverzacije i naravno u duhu pozitivnih zakonskih propisa.
sve sto si iznio, opet se svodi na proizvoljna neargumentirana priopcenja.
ja bi upravo volio da ti i tebi slicni, kad sve znate, navedete tacno sta je ko dobio i po kom clanu nekog zakona, a sta je protivno zakonu i kom clanu. samo tako ce ova rasprava imati smisla.
neka pokret "dosta" zatrazi od resornog ministarstva odgovore na sva pitanja pa da mozemo kvalitetno diskutovati.
po pitanju ekologije. pa i tu treba uraditi kontra studiju da bi se dokazalo suprotno od trenutno ponuđene studije.
koliko mi je poznato, energoinvest je radio sve studije, pa ne mogu da vjerujem da tamo sjede neznalice i da ce svojim potpisima stati iza nekih neregularnih stvari.
opet ponavljam, treba se boriti, ali samo i iskljucivo na bazi argumenata, a ne na osnovu emocija, prizvoljnih promisljanja i zakona ulice, ako zelimo da ova drzava lici na drzavu.
ja bi upravo volio da ti i tebi slicni, kad sve znate, navedete tacno sta je ko dobio i po kom clanu nekog zakona, a sta je protivno zakonu i kom clanu. samo tako ce ova rasprava imati smisla.
neka pokret "dosta" zatrazi od resornog ministarstva odgovore na sva pitanja pa da mozemo kvalitetno diskutovati.
po pitanju ekologije. pa i tu treba uraditi kontra studiju da bi se dokazalo suprotno od trenutno ponuđene studije.
koliko mi je poznato, energoinvest je radio sve studije, pa ne mogu da vjerujem da tamo sjede neznalice i da ce svojim potpisima stati iza nekih neregularnih stvari.
opet ponavljam, treba se boriti, ali samo i iskljucivo na bazi argumenata, a ne na osnovu emocija, prizvoljnih promisljanja i zakona ulice, ako zelimo da ova drzava lici na drzavu.
-
_BosanaC
Evo ti malo obaveza po Federalnom zakonu:cineos wrote:E moj bosanac. izgleda da si ti dobro involviran u tu kampanju. ja niti sam za niti protiv, samo bi volio da je sve u duhu normalne konverzacije i naravno u duhu pozitivnih zakonskih propisa.
Clan 23 “Prilikom donosenja odluke Komisija uzima u obzir sljedece:Vlada Federacije BiH nije uspostivila apsolutno nikakve kriterije na osnovu kojih bi razmatrala mogucu dodjelu koncesije
uticaj projekta na davanje usluga korisnicima
uticaj projekta na naknadu koja se naplacuje korisnicima
da li se projekat uklapa u ciljeve utvrdene u Dokumentu o politici
da li projekat donosi cistu dobit federaciji
Clan 23 “Koncesor izraduje studiju ekonomske opravdanosti za svaki projekat koji je predviden za davanje na koncesiju prije javnog pozivanja potencijalih ponudaca.”Vlada Federacije BiH nije izradila sopstvenu studiju ekonomske opravdanosti koncesije nego bazira svoja razmatranja na studiji prilozenoj od strane samoinicijativnog ponudaca. Radi se o jasnom sukobu interesa.
Koncesor, odnosno vlada Federacije BiH nikada nije izradila sopstvenu studiju ekonomske opravdanosti datog projekta, nego je reagovala na studiju ponudenu od strane potencijalnog izvodaca, tj. one partije kojoj bi pozitivan rezultat studije bio u interesu. Radi se o jasnom sukobu interesa.
Clan 24 “U slucaju da koncesor nije izradio studiju o ekonomskoj opravdanosti, Komisija moze zahtijevati da javni poziv ukljucuje obavezu ponudaca da izradi studiju o ekonomskoj opravdanosti u sklopu koje ce biti sadrzane procjene u cilju zastite okolisa. Studija o ekonomskoj opravdanosti ramatra se pri procjeni kriterija na osnovu kojih se vrsi dodjela koncesije.”Niti Vlada Federacije BiH niti ponudac nisu uzeli u obzir moguce ekoloske posljedice datog projekta iako bi on nepovratno uticao na tok rijeke Neretve, njene ekosisteme, te zajednice koja zive uz rijeku.
Clan 19 “Komisija moze da odrzi javnu raspravu o bilo kom pitanju iz svoje nadlenosti, ukoliko je to u javnom interesu.”Vlada Federacije nikada nije odrzala zakonom nalozenu siru javnu raspravu kojom bi uzela u obzir misljenja onih na koje bi projekat imao najteze posljedice. Time je ocito zanemaren demokratsi process.
Nedavne ankete sprovedene od strane BHT1 i NTV Hyatt ukazuju na to da je blizu 80% anketiranih bilo izricito protiv izgradnje brane na Neretvi.
Clan 23 “Prilikom donosenja odluke Komisija uzima u obzir sljedece:Vlada Federacije nije objavila cak ni domaci tender za dodjelu koncesije, iako se zakonom predvida objavljivanje medunarodnog tendera. Cak sta vise, trenutno se na razmatranju nalazi ponudac koji ne posjeduje niti relevantno iskustvo niti reference i adekvatna finansijska sredstva.
uticaj projekta na davanje usluga korisnicima
uticaj projekta na naknadu koja se naplacuje korisnicima
da li se projekat uklapa u ciljeve utvrdene u Dokumentu o politici
da li projekat donosi cistu dobit federaciji
Nakon odobravanja projekta, Koncesor raspisuje tender ipoziva lica koja su prethodno ispunila potrebne uvjete. Pozivi na tender salju se na sto veci broj adresa, a ako Komisija to zatrazi, poslat ce se i medunarodni javni poziv.”
“Uz saglasnost Komisije zahtjev za ispunjavanje uvjeta moze izdati koncesor prije pozivanja na tender. Zahtjev za ispunjavanje uvjeta objavljuje se i dostavlja licima priznatim zbog strucnosti, poslovnog ugleda i finansijskog stanja. Zahtjev za ispunjavanje uvjeta sadrzi i kriterije koje treba primjeniti u postupku izbora.”
Otkud mene ziv bio poveza s pokretom Dosta? I da li je to samo u interesu pokreta Dosta?neka pokret "dosta" zatrazi od resornog ministarstva odgovore na sva pitanja pa da mozemo kvalitetno diskutovati.
Btw., ako vec zelis argumentiranu raspravu, volio bih da i ti izneses kakav argument, za pocetak.
BTW, mozda i najbitniji argumenti zasto ne praviti tu HE jeste da Bosna i Hercegovina nema usvojenu energetsku strategiju, te da za projekat HE na Neretvi nisu uradjene procjene uticaja na okolis, sto je po zakonu obaveza investitora.
-
cineos
moj bosanac. to je upravo ono o cemu sam pisao. vidi se da si u materiji i na tome ti cestitam. smatram da je to jedini ispravan put da bi se ponudili kontraargumenti na bazi pogresno primjenjenih zakona. posto si ponudio dobre argumente, a na neki nain si mi bacio rukavicu, zainteresirat cu se na navedene clanove zakona, kako bi ti adekvatno mogao odgovoriti.
-
davor22
gledao sam CZ. e moj Demire, posteno, onaj te je bucko podero. bucko ide sa argumentima na koja ti nisi imao odgovor. priznaj, nisi se spremio, a boga mi ni neznas o o toj materiji nista.
gledo sam i drugu emisiju CZ gdje je bio gost prof. Suljo, tvoj fan. pa ona zena iz elektroprivrede ga je isto poderala. profa iznosi, javno, da nije ni vidio studije a komentarise cisto politicke stavove, a o flori i fauni, cega je navodno profesor, ni rijeci. kako ga nije sramota. Znaci zloupotrebljava i bruka akademski estabilisment ove drzave radi sitnosopstvenickih interesa. da mu je energoinvest ponudio ucesce u izradi studije, i da je cvakno koju hiljadu DM, sasvim bi drugu pricu pricao.
gledo sam i drugu emisiju CZ gdje je bio gost prof. Suljo, tvoj fan. pa ona zena iz elektroprivrede ga je isto poderala. profa iznosi, javno, da nije ni vidio studije a komentarise cisto politicke stavove, a o flori i fauni, cega je navodno profesor, ni rijeci. kako ga nije sramota. Znaci zloupotrebljava i bruka akademski estabilisment ove drzave radi sitnosopstvenickih interesa. da mu je energoinvest ponudio ucesce u izradi studije, i da je cvakno koju hiljadu DM, sasvim bi drugu pricu pricao.
-
Stolac92
Podero me bucko, nema šta. Priznam da nisam upućen i da nemam pojma. Priznajem da sam, davore, blećak po ovom pitanju, ali ću ja nastaviti da blejim, bez obzira da li neko misli da li me je neko poderao ili nije, jer me deru već 15 godina i dobro su me oderali.
Možda od blejanja i nema neke fajde ali se sve nešto nadam da će se pojaviti kakav dobar ovan kojem je dosta mog blejanja pa će skočiti i nešto pametno uraditi. A do tada ću ja nastaviti blejati. Ble, ble, ble...
Možda od blejanja i nema neke fajde ali se sve nešto nadam da će se pojaviti kakav dobar ovan kojem je dosta mog blejanja pa će skočiti i nešto pametno uraditi. A do tada ću ja nastaviti blejati. Ble, ble, ble...
-
SherlockHolmes
Davore, je li tajna sta si po struci?davor22 wrote:gledao sam CZ. e moj Demire, posteno, onaj te je bucko podero. bucko ide sa argumentima na koja ti nisi imao odgovor. priznaj, nisi se spremio, a boga mi ni neznas o o toj materiji nista.
-
Sarafcina
davor22 wrote:gledao sam CZ. e moj Demire, posteno, onaj te je bucko podero. bucko ide sa argumentima na koja ti nisi imao odgovor. priznaj, nisi se spremio, a boga mi ni neznas o o toj materiji nista.
direktor intrade-a nije iznio ni a od argumenta
gospodja iz elektroprivrede, takodjer
osim ako arhument nije to da je isplativo...to ne moramo ni raspravljati. investitoru je sigurno isplativo (inace bi bio ludak, a ne investitor)