Tito i Bosna i Hercegovina

Locked

Tito je bio:

Pozitivna ličnost
104
82%
Negativna ličnost
23
18%

Total votes: 127

sasomange

Post by sasomange »

Ja znam jednu stvar, dok je bilo tita, bili smo neki hepek na planeti, sad smo mudo marijanovo. Moje misljenje sta je bilo za vrijeme tita je sljedece, Svako je bio u stanju da si zaradi za svoj hljeb, nije bilo narkomanije kao na zapadu ni blizu, imali smo bolji standard od grcke i portugala, zemalja koje su clanice evropske unije vec pofino, a da o zemljama poput madjarske poljske i ne govorim, turbo folk nije postojo'. Na sportskom i nivou smo bili vele sila, samo na sportu smo mogli gradit ekonomiju. Tito nije ko' bagra us.t.a.ska ce.tni.cka il handzar divizija se prikljucio Svabama, nego je pokazo Mu.da. slavio se prvi maj, mada po mom misljenju mi nismo imali toliko pravo da ga slavimo poput ovih na zapadu, jer ameri australci rade po 20 sati dnevno a neznaju sta je to prvi maj. U prvih 10 godina poslje drugog svjetskog rata Jugoslavija se najbrze u evropi izgradjivala. Tito nije bio ni D od diktatora, ko se nije mogo' snac u Jugi ponudio mu je Dijasporu, gastarbeitera nije bilo ni pola miliona sto meni licno dokazuje da je mnogima u jugoslaviji bilo u dure. Za gospodina sto kaze da je tito pokro' zemljista, jeste pretvorio je u drzavni kapital, a sta bi se to desavalo da je poslje drugog svjetskog zavladala ndh il velika srbija, ili evo sta se sad desava da ratni profiteri kontrolisu drzavu, kupuju se tvornice za jednu marku. Goli otok je premal bio stvarno. Nekazem ja da je tito bio perfektan nego kazem da je bio najbolji. Crveni pasos je bio zlata vrijedan, sada imamo ovaj bosanski koji je cirkus kao i citava drzava. Upali televiziju i imas sta vidit 20 sati folkoteke, ostalo je prikupljanje para za oboljele osobe ekonomija je naziv koji je nepoznat, ljudi u satorima spavaju 500 dana ispred vlade, vozaju se mercedesi kad dijaspora dodje malo baterije da napuni, il dileri i ratni profiteri. Oni sto posteno u Bosni zarade pare za Audija je stvarno malo, i na kraju krajeva je.bo mocna auta kad nemas puteva za njih, kratko receno primitivizam ( letu stuke - minimalizam), eskimu neces prodat frizider, a nas ce uzet audija makar ga u avliji drzo da prkosi komsiluku.
Tito je bio tito, imo je petlju suprostavit se stalinu kad mu niko nije smio prnut. Da je tito ziv malo morgen bi se ovo sranje u iraku desavalo, a samim tim i mi bi Velez gledali pod bijelim brijegom kako pred 20 hiljada ljudi dere hajduka.
vatrogasac

Post by vatrogasac »

Vodenjak wrote:

Ali moras priznati da nam je svima bilo bolje za vrijeme Broza nego za vrijeme Turaka i Austrougara recimo.
Mislim, za turske vladavine, jadni su ljudi pjesacili danima da se prebace od tacke A do tacke B. Samo poneki su konja imali. Puteva nigdje, a o asfaltu i na njemu fici, golfova i slicnih kutijica ni da ne govorimo!
Onda dodjose Austrougari. Mozes misliti, svu shumu koju su nam pokrali, morali su nasi ljudi sjekirama da sijeku, a za vrijeme Broza je bilo cak i motorki.
O kumunikacijama da i ne govorim. Napravili su nam one proklete uskotracne pruge, a Broz, vizionar kakav je i bio, odmah od pocetka je gradio pruge kakve se i dan danas prave.
.....e sad ga i ti.....pitanje je da li je zaista katastrofalno stanje kako se prikazuje kod ovog kompariranja.......ja nisam sišao sa Marsa i napisao onaj komentar, nego iz okruženja takvog kako je.....i u stvari da li bi nam krenulo bolje kada bismo danas vratili onaj sistem....koliko bi izdržao konkurenciju tamo gdje želimo......i zašto se urušio taj sistem kada je bio dobar......

....jah .....i bili smo Muslimani koji govore srsko-hrvatski jezik....
Odisej

Post by Odisej »

reformator wrote:
Odisej wrote:Manite se supljaka o Titinoj grešci sa bratstvom i jedinstvom. Nisu me poštovanju drugih ljudi naučiča ni pioniraska marama ni pionirske pjesmice , već moji roditelji...
Ja sam davno moga kuma ( haj da velim druge nacije ) upoznao kad smo zajedno šejtanali kradući komšijske trešnje ..I evo nas , hvala bogu i danas jedan uz drugoga...

O mrtvima sve najbolje , veli izreka stara
Umro je Tito , ali imamo reformatora !

:)
Drago mi je da imaš tako fine roditelje i da oni nisu išli Titovim stazama revolucije.Zato su te tako fino odgojili.
:)
I JESU , HVALA IM !
A HVALA I TEBI , JUNAČINO.ŽIV I ZDRAV BIO , I NEKA TI OVI PORATNI " TITIĆI" BUDU BOLJI OD JOSIPA BROZA.
Sogan

Post by Sogan »

Za BiH je Josip bio ok tip... sacuvao je kontinuitet drzavnosti, ali je trebao one kredite malo redovnije placati, jes' da se dobro zivjelo cak i kad je na novcanicama svakim sabahom nicalo par novih kruzica... ali se ne mogu odati utisku da smo taj sinteticko-socijalisticki rahatluk debelo platili... :(
danas

Post by danas »

sreca pa ex-YU republike nijedna nema nikakvih kredita ni dugova. lijepa demokratija... vidite kako se moze kad se hoce...

:kravata:
Sogan

Post by Sogan »

danas wrote:sreca pa ex-YU republike nijedna nema nikakvih kredita ni dugova. lijepa demokratija... vidite kako se moze kad se hoce...

Wow, tako kvalitetan sarkazam da sam zatecen...
reformator

Post by reformator »

danas wrote:sreca pa ex-YU republike nijedna nema nikakvih kredita ni dugova. lijepa demokratija... vidite kako se moze kad se hoce...

Imaju dugova toliko da neće moći ni tvoja djeca to otplatiti.Sreća pa su nam neki otpisali nesto tih dugova.
vatrogasac

Post by vatrogasac »

sasomange wrote:....Da je tito ziv malo morgen bi se ovo sranje u iraku desavalo, a samim tim i mi bi Velez gledali pod bijelim brijegom kako pred 20 hiljada ljudi dere hajduka.
...nisam mogao odoliti :zoka: .....
danas

Post by danas »

Sogan wrote:

Wow, tako kvalitetan sarkazam da sam zatecen...
nemoj se bolan zatakati... sve je tito kriv, i ja velim...
Patron of Formello

Post by Patron of Formello »

Sogan wrote:Za BiH je Josip bio ok tip... sacuvao je kontinuitet drzavnosti, ali je trebao one kredite malo redovnije placati, jes' da se dobro zivjelo cak i kad je na novcanicama svakim sabahom nicalo par novih kruzica... ali se ne mogu odati utisku da smo taj sinteticko-socijalisticki rahatluk debelo platili... :(
E tu je osnovni problem kod većine ljudi koji govore protiv Tita na ovome forumu.Jednostavno ne mogu da shvate da Tito nije kriv za ono što se dešavalo od 83 pa do 95 godine.Tito kada je umro nije ostavio za sobom velike dugove.Nije ništa ostavio ni svojoj porodici.Dugovi su nastali kasnije zahvaljući nesposobnom rukovodstvu države.Tito nije stvorio ni Miloševića ni Tuđmana ni Karadžića.I ne mogu se ta dešavanja stavljati njemu na dušu.Dok to pojedinci na ovome forumu ne shvate uzaludno je ulaziti u neke veće polemike sa njima.
SherlockHolmes

Post by SherlockHolmes »

vatrogasac wrote:
sasomange wrote:....Da je tito ziv malo morgen bi se ovo sranje u iraku desavalo, a samim tim i mi bi Velez gledali pod bijelim brijegom kako pred 20 hiljada ljudi dere hajduka.
...nisam mogao odoliti :zoka: .....
Aha, jos da Naser i Nehru vaskrsnu, pa da potrce u pomoc nesvrtanom kolegi, opet bi Amerika i Engleska bila zemlja proleterska.

Jos da Mufid Memija izvjestava, a taktika je 4-4-2 bio bi opsti lom u Enkoridzu. Na Carsiji bi se cevapi dzaba dijelili.
patrius

#87 -

Post by patrius »

Jeste da se veselje vise ne siri na sve strane niti sad po zemlji slobodno idemo,VELIKE DANE smo davno zaboravili,ali ja jos uvijek mogu samo reci DRUZE TITO JA TI SE KUNEM!!! Nikad vise mi necemo bit to sto smo bili s "malim Jozom".Otkako su "drugovi" odlucili postati gospoda,ja se sramim sto zivim u ovoj zemlji.Ako ste zaboravili,osobito vi "novokomponovani" Sarajlije ,drugovi su vam napravili olimpijadu,i jos mnogo toga o cemu samo mozete sanjati s ovom danasnjom "demokratskom gospodom"!!!-
Dolina avalona

Post by Dolina avalona »

Koji Drugovi, koje bratstvo, koje jedinstvo, koji suzivot, koja skola??

Rat u BiH je najbolje pokazao kakvo je to sve bilo!!
danas

Post by danas »

Dolina avalona wrote:Koji Drugovi, koje bratstvo, koje jedinstvo, koji suzivot, koja skola??

Rat u BiH je najbolje pokazao kakvo je to sve bilo!!
bravo -- napokon jedan pametan post! sve si nam rekao!
vatrogasac

Post by vatrogasac »

...ni na jednom komšijskom forumu nema ovako suprostavljenih mišljenja kao kod nas na sličnim temama.....ljudi to strpali u povijest / istoriju....smijem se kladiti da će se tema do sutra uveče razvući na najmanje dvadeset stranica......niko k'o mi Bosanci.....kada je počelo i kada su nas gađali snajperima mi pjevali 'Druže Tito mi ti se kunemo'....
KAMI666

Post by KAMI666 »

Jebes Tita, da se mi okrenemo sebi kada on nije htjeo nama 8-)
reformator

Post by reformator »

Dobro,priznaćemo da nam i sada srca ustrepere kada se čuje himna Hej Sloveni!Ako ne ustrepere,a ono barem malo zastane na tren,iako nisam vjerovao u one riječi:"...zalud prijeti ponor pakla..."!
vatrogasac

Post by vatrogasac »

reformator wrote:Dobro,priznaćemo da nam i sada srca ustrepere kada se čuje himna Hej Sloveni!Ako ne ustrepere,a ono barem malo zastane na tren,iako nisam vjerovao u one riječi:"...zalud prijeti ponor pakla..."!
....ima i Nijemaca koji se sa nostalgijom sjećaju West Germany....a nisu imali Tita.......
Patron of Formello

KAMI666 wrote:Jebes Tita, da se mi okrenemo sebi kada on nije htjeo nama 8-)
Da se ti prvo okreneš učenju osnova bontona? :-)
Sogan

Post by Sogan »

Patron of Formello wrote:
Sogan wrote:Za BiH je Josip bio ok tip... sacuvao je kontinuitet drzavnosti, ali je trebao one kredite malo redovnije placati, jes' da se dobro zivjelo cak i kad je na novcanicama svakim sabahom nicalo par novih kruzica... ali se ne mogu odati utisku da smo taj sinteticko-socijalisticki rahatluk debelo platili... :(
E tu je osnovni problem kod većine ljudi koji govore protiv Tita na ovome forumu.Jednostavno ne mogu da shvate da Tito nije kriv za ono što se dešavalo od 83 pa do 95 godine.Tito kada je umro nije ostavio za sobom velike dugove.Nije ništa ostavio ni svojoj porodici.Dugovi su nastali kasnije zahvaljući nesposobnom rukovodstvu države.Tito nije stvorio ni Miloševića ni Tuđmana ni Karadžića.I ne mogu se ta dešavanja stavljati njemu na dušu.Dok to pojedinci na ovome forumu ne shvate uzaludno je ulaziti u neke veće polemike sa njima.
Ma ja, unatoc hegemonistickom polozaju na vlasti u periodu od '45-e do '80-e (slovima: tridesetpet godina) nelogicno je Jozeku pripisati sekundicu odgovornosti za desavanja tokom slijedecih deset godina tokom kojih je djelo kultnog lika na sveopste iznanedjenje kolapsiralo... Mozda su Univerzum i svi do sada poznati socio-ekonomski sistemi i ustrojeni na principima determinizma ali je taj banalni detalj primjenjen na Marsala po naravno cin sknavljenja donedavne nam rahat-proslosti... :zzzz:
Danas, neumjesno je pripisivati/projektovati kategoricnost u svrhu zacinjavanja izvedenog komentara ironijom... smijesno da, duhovito jok. :oops:
danas

Post by danas »

Sogan wrote:
Danas, neumjesno je pripisivati/projektovati kategoricnost u svrhu zacinjavanja izvedenog komentara ironijom... smijesno da, duhovito jok. :oops:
nema ironije, ni kategoricnosti... tito je kriv za sve -- recimo, da nije porazio cetnike i ustase 1945-e, neki ne bi morali cekati 50 (slovima: pedeset) godina da ubiru plodove svedske socijale :oops: :D
nije smijesno, a ni duhovito :roll:
8. sekretar SKOJ-a

Post by 8. sekretar SKOJ-a »

Image
FAN magazin, 1998. wrote:MEMOARI

Bio jednom jedan maršal koji je imao svoje tjelohranitelje. Svaki tjelohranitelj je imao svoju priču. Danas nema ni maršala, ni tjelohranitelja, ni njihovih priča. Osim jednog koji je došao niotkud i donio svoju priču...

NE BARKAJ MI MARŠALA

Prisjeća se: Drug Lunjo Telibečirević u FAN-u(1998.g.), prvom bh. magazinu za mlade.

Jednom smo se odmarali na onim ostrvima – Brioni, tj. Brijuni. Tu je bilo previše nakih zvijeri za moje senzitivne i kao sankcije oštre živce. Taj dan smo opet očekivali delegaciju pionira, ali onako prijateljski, neoficijelno. Znao sam da neću imati puno posla, mada sam više bio nervozan kad se ti klipani približe predsedniku nego državnici iz onih nestrpanih zemalja. Pioniri ga stalno ljube i svega ubale i to po jednom istom obrazu. Čit'o sam negdje da neprijatelj može tako da ubaci kakav virus.

U opisu mog radnog mjesta bilo je i degustiranje hrane za svečane prilike, kao što bješe i ova, pa sam svratio u kuhinju da probam sve sa trpeze za pionire – goste, dok nisu stigli. Jedno pola sata poslije progutanih zalogaja , mor'o sam trčati do wc-a jer je šumadijska mučkalica bila tako zapaprena da zamalo nisam fasovo i hemoroide.

Vratio sam se do kuhinje da se agresivno ophodim prema kuharici Cmilji koja je bila udana za Rusa pa smo je svi zvali kao što ju je njen muž zvao Cmiljkitočka. Ona jadna mi objasni da pioniri vole da umoče malo u papreno, pa se tako sjetila šumadijske mučkalice. Pošto je Cmiljkitočka znala da ponekad i ja volim u nešto umočiti, sjetila se usput i mene, te joj se ja izvinih za moju agresiju na njenu nevinost, tj. nedužnost.

Izađem malo proštetati oko brionske rezidencije dok ne stigne ta dječurlija. Moja šetnja se pretvorila u frku, jer me nagarila antilopa sa livade samo zato što sam diro mladunče od azijskog međeda. Nikako nisam mogao da se naviknem na to, da po maršalovoj ideji, razne svjetske zvjeri i životnje slobodno hodaju po ovom ostrvu i paze jedni na druge. To se u mom kraju zove ''hajvanska demokratija''.

Konačno je stigla i pionirska delegacija na čelu sa nekim štreberom. Rek'o sam mojim pomoćnicima da ih prerove, prepipaju i prekontrolišu im stvari, jer ja nisam volio da to radim, zato što bi me raja onda zajebavala kako ja, da izvinete, rovim, tj. pipam djecu. Ne volim, brate, da me zovu ono pederfili ili tako nešto. Kasnije ih je maršal primio u svečanoj sali i prvo su ga neki uljepili onim balavim djetinjim poljupcima, pa su sjeli za sto. Pri ljubljenju neke sam bio prinuđen neprimjetno klepati po rukama ako bi je primakli maršalovom džepu previše, jer su voljeli da mu klepaju ordenje, a onda bi se to poslije meni odbijalo od plate. Ali prokont'o sam ja to, a opet, šta bi on da mu mene nije bilo.

Kako su došli kasnije su pioniri tako i otišli, samo što su se jedan sa visokim zaliscima i jedan sa krivim ustima potukli.

Mi smo svi dobili slobodno veče. Ja sam izašao malo da prošetam, ali me zaganjala kamila od Muamera El Gadafija, zato što sam joj uz'o malo zobi. Od te zobi htio sam da nam Cmiljkitočka zamijesi tepsiju kljukuše, ali je ona otišla u Pulu da gleda Zlatnu arenu. Ja, šta ću, odem u svoju sobu kad tamo pod jorganom leži ova jedna glumica iz... i nešto govori: ''Sinjore Lunjoni, prego amore mio'', tako nešto. Onda uzmem rječnik da to prevedem, kad opet belaj.

Iza svojih leđa čuo sam signalno zujanje sa kontakt aparata u sobi. To je bio znak da me Stari hitno treba. Još nije zaspao.

TO BE CONTINUED...
U NAREDNOM BROJU:
U pitanju je pokret nestrpanih.
Sogan

Post by Sogan »

danas wrote:
Sogan wrote:
nema ironije, ni kategoricnosti... tito je kriv za sve -- recimo, da nije porazio cetnike i ustase 1945-e, neki ne bi morali cekati 50 (slovima: pedeset) godina da ubiru plodove svedske socijale :oops: :D
nije smijesno, a ni duhovito :roll:
No comments!
Patron of Formello

Sogan wrote:
Patron of Formello wrote:
Ma ja, unatoc hegemonistickom polozaju na vlasti u periodu od '45-e do '80-e (slovima: tridesetpet godina) nelogicno je Jozeku pripisati sekundicu odgovornosti za desavanja tokom slijedecih deset godina tokom kojih je djelo kultnog lika na sveopste iznanedjenje kolapsiralo... Mozda su Univerzum i svi do sada poznati socio-ekonomski sistemi i ustrojeni na principima determinizma ali je taj banalni detalj primjenjen na Marsala po naravno cin sknavljenja donedavne nam rahat-proslosti... :zzzz:

U Švedskoj problemi. :oops: Kasni socijala. :zzzz:
valterbranisarajevo

Post by valterbranisarajevo »

SherlockHolmes wrote:
valterbranisarajevo wrote:
SherlockHolmes wrote:Valter, ja zaista ne znam u kojem si ti to socijalizmu zivio. Ja sam zivio u jednom gdje se za (narodni) hljeb i mlijeko islo u 6h ujutru u red pred samoposlugu, za ponesto drugih namirnica kada dodju na bonove/tackice, a za sve u Trst, Grac ili Istanbul.

Zivio sam u sistemu cija je ikona Alija Sirotanovic umirala u bijedi i bez stana u Karingtonki. Inace, stanove i na Ciglanama i Breki i po uzem centru sve do Otoke su rijetko punili radnici. Za stanove se cekalo desetine godina, i onda uglavnom ne dobijalo. U medjuvremenu, svi su placali doprinonese itd.

Pricas o blizini vladajucim strukturama -- ko je i u ona doba bez istih mogao sebi nesto zaraditi?

Bit svega je da su i onaj "socijalizam" i ova "demokratija" vise odraz naseg mentaliteta nego obratno. I da, dugorocno je i ovakva "demokratija" manje zlo od one "radnicke ljepote".

Ja sam zivio u socijalizmu gdje se hljeb i mlijeko nisu kupovali na tackice i nije se cekalo u redu za njih u 6 ujutro. Jedinih tackica kojih se sjecam su one iz ja mislim 82 godine. I one su trajale kratko jer su nih zamijenile radnje pune svega u predvecerje olimpijade. Medjutim ne sjecam se da se i tada hljeb kupovao na tackice..

Ja svjedocim o vremenu u kojem sam ja zivio i u kojem sada zivim..
1. Ne hvataj se za hljeb, posebno zato sto gore i ne pise da se kupovao na bonove/tackice/napredne socijalisticke izmisljotine. Tako su se dugo (u SA) kupovali deterdzent, kafa i slicno, mada ponajvise vani. I tada je radio sverc-komerc.
2. Sto se olimpijade tice, dosla i prosla. Ubrzo smo se vratili na stari sistem, jer stranaca vise nije bilo da izvjestavaju kako nam je lijepo.
3. Zaboravih i recimo restrikcije struje, u zemlji koja je sebe proglasavala energetskim gigantom. Sjecam se i smo svi citali u Oslobodjenju kada je nas "red", mada je meni kuci rijetko ista iskljucivano. Razlog: imali smo srecu da smo na istom vodu kao i Branko Mikulic i ekipa. Toliko o vladajucim strukturama.
4. Ocito da nisi zivio u istom sistemu kao i ostatak stanovnistva. Jedno je kukati za nicim zasluzenim privilegijama, a drugo za gubitak istih kriviti nekog drugog.
Nemoj biti tako samuvjeren. Po cemu ti znas da sam ja uzivao u nicim zasluzenim privilegijama. To je isto kao kada bih ja na osnovu tvojih postova zakljucio da si ti dobro "hajrovao" u ovo vrijeme demokratije". Posto ne znam ko si ja necu biti tako bezobrazan i utvrditi tako nesto..

S obzirom da ovu temu cita vjerovatno nekoliko stotina ljudi pitanje ?

Da li se za vrijeme Titove vlasti cekalo u redovima u 6 ujutro za hljeb i mlijeko i da li sve osim malim dijelom 1982 od prehrambenih proizvoda kupovalo na tackice ?) (govorim o vremenu zadnjih 20-25 godina koje ja pamtim?)
Locked