bosnjak ili bosanac??

Post Reply
njonjica

Post by njonjica »

mr__bosnjak wrote:Da, ovdje sam napisao jasno da jasnije ne moze biti. Pa vi nastavite sve stavljati u kontekst 90-ih i SDA i SDP. Prica je pocela malo ranije, i prije komunizma i prije Islama....
Znam, znam...ono sa Ilirima, jel'te? :D
Meyra

Post by Meyra »

Nisam procitala cijeli Theard, ali bih molila Forumase da mi pomognu naci odgovor na ova pitanja, koja me vec odavno zaokupljaju. Izvinjavam se ako iz mojih pitanja zjapi nepoznavanje istorije.
Dakle:
1.Je li moguce da nikad u cijeloj proslosti nijedan Bosanac nije prihvatio katolicku ni pravoslavnu vjeru?
2.Ako su je kada prihvatili jesu li oni bili Bosanci katolicke , odnosno pravoslavne vjeroispvijesti?
3.Jesu li oni svi izumrli ili gdje su oni nestali?
4.U kojem periodu su se Srbi i Hrvati naselili u Bosni?
5.Jesu li oni Bosanskim Katolicima i Pravoslavcima nametnuli svoju Naciju?
6.Zasto su se Bosanci muslimanske vjeroispovijesti dobrovoljno odrekli naziva Bosanac (bas u vrijeme kad to nisu morali)
7.Sta je sa herzegovackim Pravoslavcima, Katolicima i Muslimanima? Imaju li oni Bosansko drzavljanstvo i da li su oni u sirem smislu Bosanci ili Bosnjaci

Unaprijed hvala.

PS.: a pored toga ne mogu da se nacudim cudu da se Njemacka sastoji od 16 republika ((Länder (Land = Zemlja)), koje ukupno broje preko 80 Miliona stanovnika , sto znaci Bavaraca, Sasa, Fieza, Saksonaca i tako dalje, a oni svi u prvom redu Nijemci pa onda sve drugo.

..... i na kraju da li su ova moja pitanja sasvim bez veze u doba rapidnog napredovanja Globalizacije svijeta koja ce uskoro ukinuti sve podjele i stvoriti samo jednu i to tako da ce 10 posto Stanovnika zemaljske Kugle posjedovati cijelu zemaljsku kuglu i vladati sa 90 posto izmanipuliranih , apoliticnih, siromasnih bica.
beco5

Post by beco5 »

Svi ste dali djelomične tačne odgovore.Kaže ona jedna da u dokumentima piše
Bosanac drugi pita kad je u stranoj zemlji kaže onda nije Bosanac.Zato
onaj krajišnik pita Šta je on .Ja pitam šta je onda onaj iz HERCEGOVINE.
Mislim da ste sve to zbrkali što nije čudo jer se to u komunizmu nije o tome pisalo.
Prije svega nigdje u zvaničnim dokumentima nemože pisati bosanac.
Bosanac je sa koga je regiona dotični a.Isto kao Kraijšnik mada je i on u
širem kontestu Bosanac.Hercegovac,Slavonac Dalmatinac,Šumadinac,
Bavarc,Katalonac itd.Do 19 vijeka u Bosni i Hercegovini su bile uglavnom 3 skupine ljudi po vjeri, Katolici,Pravoslavci,Bošnjaci(Muslimani).itd.
Po dijelu kraja odakle potiču ,Bosanski katolici,Bosanski srbi i Bosanski muslimani,Bosanski Jevreji. Po državnosti Bosansko Hercegovačko,Srbijansko,Hrvatsko Njemačko ;Albansko itd,po nacionu
Srbin;Hrvat, Bošnjak, Njemac,Albanac itd.
U Americi u zvanične dokumente se unosi odnosno svi su Amerikanci a onda dodaju Poljskog porijekla ,Srbijanskog,Hrvatskog Amerikanac NJemačkog porijekla itd. U Australiji samo Austalac, ITD.
nikoneko

Post by nikoneko »

ne komplikujem previshe: Bosanac sam i tacka. volim svoju zemlju, svaki pedalj njen ljubim. Bosnjak je nastalo u ratu. u ovom momentu ga ne zelim jer trpaju narod u torove. prema tome ne zelim nikakvo nametnu rjesenje - 100% Bosanac.
beco5

Post by beco5 »

ZA MEYRU.
Neznam na koga Bosanca misliš.
Svi vjernici su mjenjali svoju vjeru,neki silom (ima primjera i u ovom ratu
i to po prijetnjom smrću) a neki milom.Neki predstavnici vjera u manjem neki u većem obimu.
beco5

Post by beco5 »

To je tvoje pravo da si Bosanac ili mogao si reći i bližu pripadnost Sarajlija Banjalučanin , Mostarac itd.
Ti tako misliš i nema nikakvih problema.
sffovac

Post by sffovac »

nikoneko wrote:ne komplikujem previshe: Bosanac sam i tacka. volim svoju zemlju, svaki pedalj njen ljubim. Bosnjak je nastalo u ratu. u ovom momentu ga ne zelim jer trpaju narod u torove. prema tome ne zelim nikakvo nametnu rjesenje - 100% Bosanac.
rijec bosnjak nastala u ratu ????
ako ne znate historiju, onda nemojte lupati
sarlo

Post by sarlo »

Bošnjaci su muslimanski narod sa Balkana. Ima ih izmedju milion i po i dva miliona i jedan su od najmalobrojnijih evropskih nacija. Njihova država je Bosna, i najveći dio ih tamo živi, preko miliona. Ostatak živi u susjednim državama, USA, Skandinaviji i ostalim sjevernoevropskim zemljama. Nad ovom generacijom Bošnjaka je izvršen genocid, ubijeno je 70 hiljada Bošnjaka a raseljeno preko milion. Uz Jevreje oni su jedini evropski narod nad kojim je izvršen genocidu u 20. vijeku. Genocid su izvršili Srbi, susjedni narod sličnog etničkog porijekla, ali kršćansko-pravoslavne vjere. Genocid je izvršen uz učešće političara i vojski drugih evropskih naroda prije svega Hrvata, Holandjana, Francuza. Uz pomenuta dva vida genocida izvršeno je i pokrštavanje u malom, marginalnom obimu, te nešto veća asimilicaja. Interesantno je da je poslije genocida izvršen proces "pacifikacije" Bošnjaka. Cilj je vjerovatno bio smirivanje žarišta ili dovodjenje tog naroda u manjinski položaj sa ciljem brisanja tog naroda sa mape svijeta i pomjeranja granica kršćanstva na istok. Sada ih ima manje od 40% u Bosni i naseljavaju jednu trećinu zemlje. Na tom dijelu žive izmješani sa Hrvatima i Srbima. Na ostatku teritorije su krajnje obespravljeni, tako da ih gotovo i nema na teritorijama gdje su 1991. godine bili vecina. Genocid se očito još uvijek izvršava ali drugim sredstvima.
Govore Bosanskim jezikom, koji je dio slavenske jezičke skupine.
Kao narod su se formirali u 16. stoljeću islamizacijom slavena iz Bosne i Slavonije, potpunom asimiliacijom manjeg broja islamiziranih Madjara, te Turaka i drugih, sve u vremenu Osmanskog hilafeta gdje su oni bili bitan državotvoran elemenat. Dijeleći sudbine Bosne živjeli su i 40 godina u A-G, 70 godina u Jugoslaviji. Narod su koji ne voli ratove ali su poznati kao dobri borci.
Nadareni su za umjetnost. Posebno književost (M.Dizdar, Helem), film(D. Tanović), muziku (sevdalinke).

p.s.
Šta misliš o mojoj elobaraciji na temu, Mr.Bošnjak. Za razliku od tebe ne želim da naglašavam etničko porijeklo nego vjersku-civilizacijsku pripadnost. Jer islam tretira nacionalnu pripadnost i etničko porijeklo kao nebitne, i svijest o ovome postoji u narodu. Na ovim prostorima nacionalna pripadnost jeste bitna "kako reče @reformator, radi samog Islama-kad je govorio o nama kao isturenom punktu islamskog svijeta". To je bitno u ovom vremenu, na koji sam stavio akcenat, jer nacija je društveni pojam i podložna dijalektici. Kad govorimo o naciji to se odnosi na ovu našu generaciju prije svega. Za Ilire si upravu koliko ja znam no oni su slavenizirani u ranom srednjem vijeku.
Islamizacijom nasi preci su postali nesto sasvim drugo, "druga civilizacija". I to je determinasalo sve kasnije dogadjaje u historiji Bošnjaka genocide i migracije (kod nas je to pravi muhadžerluk, kao Hidžra prve generacije Muslimana) kulturu i ekonomiju.. Zato je to ključni momenat, "veliki prasak" za naš narod.U procesu globalizacije mi možemo nestati ili opstati. Još će se odavde prašina i vatra dizati. I možemo se deklarisati kako hoćemo ali uvijek ćemo biti isti i očito da se nikad nećemo odreći Islama. To je još i Ivo Andrić (koji je etnički bio ??) primjetio i smatrao da je jedino rješenje iseljavanje.
beco5

Post by beco5 »

To nije tačno.Ima hiljade i hiljade dokumenata. Dali znate da u Gracu
vojna kasarna još od 1890 stoji naziv Lager Bošnjak i spomenik vojniku
koji nosi fes.
POSJETI Grac U AustrijI. i da u austrijskim knjigama piše da su u bici
na Tirolu bio najbolji Bošnjačka pukovnija.
Ovi koji neznaju nek više govoriti napamet ,kako in se svidja. Ili još si zelen.
nikoneko

Post by nikoneko »

sffovac wrote:
nikoneko wrote:ne komplikujem previshe: Bosanac sam i tacka. volim svoju zemlju, svaki pedalj njen ljubim. Bosnjak je nastalo u ratu. u ovom momentu ga ne zelim jer trpaju narod u torove. prema tome ne zelim nikakvo nametnu rjesenje - 100% Bosanac.
rijec bosnjak nastala u ratu ????
ako ne znate historiju, onda nemojte lupati
proklamovan 1993.
Fratris

Post by Fratris »

Mene zanima zasto se tako malo ljudi izjasnilo kao Bosnjaci 1991. Mislim, nije ovo vise bila neka represivna Jugoslavija, nit je neko branio ljudima da se izjasne kako hoce. Ako se jaran od mog strica mogao izjasniti kao Pigmejac jer mu je bio pun kurac pitanje koje je nacionalnosti, sto se ljudi nisu izjasnjavali vise kao Bosnjaci?
beco5

Post by beco5 »

U REDU SARLO.
Slažem se sa tobom jedno 90%, Jedan od podataka da te ispravim nisu
Bošnjaci mali narod.Ima ih dosta manjih.Naprimjer veći smo od Srba ,
Samo u Turskoj se Bošnjacima izjašnjava preko 7 miliona a u Evropi
oko 4 miliona i za Ameriku Australija nemam podataka.
nikoneko

Post by nikoneko »

beco5 wrote:U REDU SARLO.
Slažem se sa tobom jedno 90%, Jedan od podataka da te ispravim nisu
Bošnjaci mali narod.Ima ih dosta manjih.Naprimjer veći smo od Srba ,
Samo u Turskoj se Bošnjacima izjašnjava preko 7 miliona a u Evropi
oko 4 miliona i za Ameriku Australija nemam podataka.
http://bs.wikipedia.org/wiki/Bo%C5%A1njaci
beco5

Post by beco5 »

Što se tiče popisa 1991 pa on je falsifikovan.
Recimo u Istočnoj Hercegovini u vrijeme popisa sva vlast je bila u rukama srba SAO Hercegovina i bošnjaci nisu tad već radili u policiji u općini i dr.firmama.
U ostalim mjestima u Bosni oni su bili premoćni na visokim pol.mjestima pa im nije bilo teško falsifikovati, A oni koji su se izjašnjavali Jugosl.i ostali većinom su bošnjaci.
Fratris

Post by Fratris »

beco5 wrote:Što se tiče popisa 1991 pa on je falsifikovan.
Recimo u Istočnoj Hercegovini u vrijeme popisa sva vlast je bila u rukama srba SAO Hercegovina i bošnjaci nisu tad već radili u policiji u općini i dr.firmama.
U ostalim mjestima u Bosni oni su bili premoćni na visokim pol.mjestima pa im nije bilo teško falsifikovati, A oni koji su se izjašnjavali Jugosl.i ostali većinom su bošnjaci.
Falsifikovan? Pa ako je tako, sto su onda i SDA i SDS i HDZ u skupstini jednoglasno ga prihvatili?

A ne znam koji bi to Srbi u Cazinu, Kladusi, Brezi falsifikovali nesto.

I ne znam odakle ti ideja da su Bosnjaci najvise se pisali kao Jugosloveni.
sarlo

Post by sarlo »

@beco
Kad sam rekao najmalobrojiniji svrastao sam nas sa Estoncima, Litvancima, Letoncima, Slovencima, Baskima,.. Po meni to su najmalobrojnije nacije u Evropi. Gotovo sve imaju svoje drzave (izuzev npr Baska), sto im omogucuje razvoj i opstanak kao nacija. Što se tice Bosnjaka u Turskoj, oni su zapravo Turci Bosnjackog porijekla. Nisam ih anketirao ali se tako izjasnjavaju i tako je. Ovaj rat je donio i veliki demografski gubitak Bosnjacke populacije....
sarlo

Post by sarlo »

@beco
Sto se tice Jugoslovena mislim da su se tako 1991.godinew izjasnjavali ljudi iz tzv mjesovitih brakova. cak je bilo vise tzv ovitih brtakova od 5,5% koliko je bilo Jugoslovena. Za '80-te je pojava masovnog deklarisanja kao Jug. karakteristricna. Sto se tice Istocne Hercegovine prvi put cujem, ali mogu da akceptiram. No rijec je malobrojnim opcinama i ne vjerujem da mnoigo mijenja ukupnu sliku.
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

njonjica wrote:
mr__bosnjak wrote:Da, ovdje sam napisao jasno da jasnije ne moze biti. Pa vi nastavite sve stavljati u kontekst 90-ih i SDA i SDP. Prica je pocela malo ranije, i prije komunizma i prije Islama....
Znam, znam...ono sa Ilirima, jel'te? :D
Vidis ja ozbiljno kazem a ti se sprdas. A za slavenstvo nemas dokaza osim jezika al´ hajde to je vec druga tema.
Ne sa Ilirima nego sa prihvatanjem juznoslavenskog jezika od domaceg stanovnistva negdje u 6-11 stoljecu. U 12 stoljecu nastaje Bosna kao drzava i time Bosnjani postaju "poznat" narod sa domovinom. Tada je pocelo, a ne sa Alijom i Bosnjackim saborom kako vi to zelite predstavit. A da li su Bosnjani vukli slavensko ili ilirsko porijeklo cemo ostavit za drugi put.
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

sarlo wrote:Bošnjaci su muslimanski narod sa Balkana. Ima ih izmedju milion i po i dva miliona i jedan su od najmalobrojnijih evropskih nacija. Njihova država je Bosna, i najveći dio ih tamo živi, preko miliona. Ostatak živi u susjednim državama, USA, Skandinaviji i ostalim sjevernoevropskim zemljama. Nad ovom generacijom Bošnjaka je izvršen genocid, ubijeno je 70 hiljada Bošnjaka a raseljeno preko milion. Uz Jevreje oni su jedini evropski narod nad kojim je izvršen genocidu u 20. vijeku. Genocid su izvršili Srbi, susjedni narod sličnog etničkog porijekla, ali kršćansko-pravoslavne vjere. Genocid je izvršen uz učešće političara i vojski drugih evropskih naroda prije svega Hrvata, Holandjana, Francuza. Uz pomenuta dva vida genocida izvršeno je i pokrštavanje u malom, marginalnom obimu, te nešto veća asimilicaja. Interesantno je da je poslije genocida izvršen proces "pacifikacije" Bošnjaka. Cilj je vjerovatno bio smirivanje žarišta ili dovodjenje tog naroda u manjinski položaj sa ciljem brisanja tog naroda sa mape svijeta i pomjeranja granica kršćanstva na istok. Sada ih ima manje od 40% u Bosni i naseljavaju jednu trećinu zemlje. Na tom dijelu žive izmješani sa Hrvatima i Srbima. Na ostatku teritorije su krajnje obespravljeni, tako da ih gotovo i nema na teritorijama gdje su 1991. godine bili vecina. Genocid se očito još uvijek izvršava ali drugim sredstvima.
Govore Bosanskim jezikom, koji je dio slavenske jezičke skupine.
Kao narod su se formirali u 16. stoljeću islamizacijom slavena iz Bosne i Slavonije, potpunom asimiliacijom manjeg broja islamiziranih Madjara, te Turaka i drugih, sve u vremenu Osmanskog hilafeta gdje su oni bili bitan državotvoran elemenat. Dijeleći sudbine Bosne živjeli su i 40 godina u A-G, 70 godina u Jugoslaviji. Narod su koji ne voli ratove ali su poznati kao dobri borci.
Nadareni su za umjetnost. Posebno književost (M.Dizdar, Helem), film(D. Tanović), muziku (sevdalinke).

p.s.
Šta misliš o mojoj elobaraciji na temu, Mr.Bošnjak. Za razliku od tebe ne želim da naglašavam etničko porijeklo nego vjersku-civilizacijsku pripadnost. Jer islam tretira nacionalnu pripadnost i etničko porijeklo kao nebitne, i svijest o ovome postoji u narodu. Na ovim prostorima nacionalna pripadnost jeste bitna "kako reče @reformator, radi samog Islama-kad je govorio o nama kao isturenom punktu islamskog svijeta". To je bitno u ovom vremenu, na koji sam stavio akcenat, jer nacija je društveni pojam i podložna dijalektici. Kad govorimo o naciji to se odnosi na ovu našu generaciju prije svega. Za Ilire si upravu koliko ja znam no oni su slavenizirani u ranom srednjem vijeku.
Islamizacijom nasi preci su postali nesto sasvim drugo, "druga civilizacija". I to je determinasalo sve kasnije dogadjaje u historiji Bošnjaka genocide i migracije (kod nas je to pravi muhadžerluk, kao Hidžra prve generacije Muslimana) kulturu i ekonomiju.. Zato je to ključni momenat, "veliki prasak" za naš narod.U procesu globalizacije mi možemo nestati ili opstati. Još će se odavde prašina i vatra dizati. I možemo se deklarisati kako hoćemo ali uvijek ćemo biti isti i očito da se nikad nećemo odreći Islama. To je još i Ivo Andrić (koji je etnički bio ??) primjetio i smatrao da je jedino rješenje iseljavanje.
slazem se sa svime osim ovoga da smo nastali u 16 stoljecu. Kao prvo upotrebljavas rijec "islamizacija". Na PP ti mogu poslati tekst Ferida Muhica o zasto je ova rijec obicna podvala veliko-srpskog porijekla. U Islamu islamizacija nije moguca, samo prihvatanje Islama odnosno konverzija. Drugo, Bosnjaci nisu zaceti sa Islamom, sa time samo ides na ruku sprskim i hrvatskim nacionalistima, Bosnjaci su nastali stvaranjem Bosne jos u srednjem vijeku! Odrec se Kulina Bana, Kotromanica, stecaka, Bosanske Crkve, banovine i kraljevine Bosne je veliki grijeh. To su bili nasi preci a ne Srbi i Hrvati. Sa prihvatanjem Islama mi jesmo postali dio orijentalne civilazacije i narod sto danas jesmo, Islam je uveliko ucestvovao u formiranju danasnjih Bosnjaka u to nema sumnje ali to ne mjenja fakat da su Bosnjaci stariji od Islama na balkanskim prostorima. Niko ne kaze da se trebamo odreci Islama niti Bosnjastva, Islam je dio Bosnjastva i dok je Bosnjastvo nase etnicko, kulturno i nacionalno odrediste Islam je nase vjersko i duhovno. To je sve u skladu jedno sa drugim. I ne moze se mjerit i stavljati "jedno ispred drugog" jer je to sve isprepleteno i stvara bosnjacki identitet.
Eto nadam se da sam dobro napisao jer mi se cini da si jedan od rijetkih ovdje sto se ne sprda sa Bosnjastvom i naziva ga novotarijom 90-ih kao nase vrle komsije. :)
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

I da, kao pisce si naveo Helem! :? Mozda ga volis al´ fakat sarlo on nije ni knjigu izdao a i ima malo cudne stavove oko Bosnjastva, M. Dizdar ti je vec pravi primjer. Ali pusti sad to.
Shoshana

Post by Shoshana »

mr__bosnjak wrote: Sa prihvatanjem Islama mi jesmo postali dio orijentalne civilazacije i narod sto danas jesmo.
Bravo, konacno si i ti nesto shvatio :D
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

Shoshana mi smo bili narod i ranije ali nas je Islam formirao u ovo sto smo danas. Uostalom isto je(ali u manjoj mjeri) uradio i komunizam.
Salko sto je u vodu skako

Post by Salko sto je u vodu skako »

Shoshana wrote:
mr__bosnjak wrote: Sa prihvatanjem Islama mi jesmo postali dio orijentalne civilazacije i narod sto danas jesmo.
Bravo, konacno si i ti nesto shvatio :D
ne kontam ...sta je shvatio??? :-)
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

ma pusti je salko... :-)
lindjo

Post by lindjo »

ja sam srbin muhamedanske vere...Image

o bosnjastvu sam svojedobno napisao vjerovatno jedan od najduzih postova u historiji SA-x.a(mozda top 3)..bila je to polemika sa kolegom smrtnim fasistom :D (smrt fasizmu :oops: )

ehh...nekad se imalo zivaca za ozbiljnije polemike.. :) ....danas ...lijepa hladovina 8)
Last edited by lindjo on 19/11/2006 03:31, edited 1 time in total.
Post Reply