Čiji je glavni grad Sarajevo ?

Post Reply
Fratris

Post by Fratris »

Ja popizdim svaki put kad citam i nase i strane izvore o ratu i kad pise kako je rat protiv Bosne poceo u Aprilu 1992. Ova informacija se nalazi svugdje, od CNN clanaka do Wikipedie do sluzbenih obiljezavanja pocetka napada na nas. Mnogi ljudi u Bosni, pogotovo u Sarajevo cak i vjeruju ovo.

Sad, ja se pitam, ako je rat poceo Aprila 1992, sta je onda bilo sve ono prije? Sta je bilo kad su rezervisti JNA(vojske koja nas je po nasim liderima u Sarajevu trebala braniti) putujuci da razaraju Dubrovnik usput spalili Ravno u Hercegovini? Sta je bilo ono kad su vec pocetkom 1992 razni Orlovi, Skorpioni i slicni harali po dijelovima Bosne i tjerali i ubijali Hrvate i Bosnjake? Zasto su nam tad i Sarajeva govorili da ovo nije nas rat? Zasto sve to dok nije napadnuto Sarajevo i onda rat odjednom postaje nas?

Ne pokusavam umanjiti sve ono sto se Sarajevu dogodilo za vrijeme rata, ali neki ljudi zele stvoriti dojam da se nigdje drugdje, osim mozda u Srebrenici, nije nista dogodilo, i da rat pocinje same onda kad je Sarajevo napadnuto.
Sogan

Post by Sogan »

Fratris wrote:Ja popizdim svaki put kad citam i nase i strane izvore o ratu i kad pise kako je rat protiv Bosne poceo u Aprilu 1992. Ova informacija se nalazi svugdje, od CNN clanaka do Wikipedie do sluzbenih obiljezavanja pocetka napada na nas. Mnogi ljudi u Bosni, pogotovo u Sarajevo cak i vjeruju ovo.

Sad, ja se pitam, ako je rat poceo Aprila 1992, sta je onda bilo sve ono prije? Sta je bilo kad su rezervisti JNA(vojske koja nas je po nasim liderima u Sarajevu trebala braniti) putujuci da razaraju Dubrovnik usput spalili Ravno u Hercegovini? Sta je bilo ono kad su vec pocetkom 1992 razni Orlovi, Skorpioni i slicni harali po dijelovima Bosne i tjerali i ubijali Hrvate i Bosnjake? Zasto su nam tad i Sarajeva govorili da ovo nije nas rat? Zasto sve to dok nije napadnuto Sarajevo i onda rat odjednom postaje nas?

Ne pokusavam umanjiti sve ono sto se Sarajevu dogodilo za vrijeme rata, ali neki ljudi zele stvoriti dojam da se nigdje drugdje, osim mozda u Srebrenici, nije nista dogodilo, i da rat pocinje same onda kad je Sarajevo napadnuto.
I u skladu sa temom si htio reci da Ravno treba biti glavni grad BiH? :shock:
Fratris

Post by Fratris »

Sogan wrote: I u skladu sa temom si htio reci da Ravno treba biti glavni grad BiH? :shock:
Ne znam po cemu si ti zakljuci da ja u temi u kojoj je nekih 50 postova komentiram ili odgovaram na onaj prvi.

Moj komentar se tice postova koji na svako kritiziranje Saraj'va gledaju kao zlobu, komplekse, usasluk, cetnicluk i slicne pojave.
Jimmy_The_Saint

Post by Jimmy_The_Saint »

reformator wrote:
Jimmy_The_Saint wrote:Kak'o ba Stočno Sarajevo?

Jel' tebi dobro, Allaha ti?
Vallahi, Istocno Sarajevo;Lukavica i okolina.Šta oni odatle kažu?Do centra Sarajeva im je prepišaj hoda a do Beograda 8 sati.Pitaj šta nose u srcu i šta će prenositi na svoju djecu!?
Stočno Sarajevo je OK za tranzit, shopping and fucking kome se ne gadi, ali druže iskreno me zaboli oplodno-rasplodni postroj za herc ubogih tnikače koji tamo drljaju po ledini i igraju se grada k'o malehna djeca. To o čemu ti braco pričaš, ima autobusku u Lukavici, poštu na Palama, bolnicu na Sokocu, i ako ćemo biti maksimalno nježni po tom pitanju, najveći "gradski park" na svijetu za koji znam.

Stvarno me zabolje šta oni nose u srcu, i da li će to prenijeti djeci. Znaš zašto? Ne zato što volim Sarajevo više od ovdašnjih domorodaca - ponekad se pitam volim li ga uopšte - nego zato što oni taj Beograd u srcu nosaju još od "pramčukunđeda". Meni je SA bilo glavni(ji) grad i prije rata, i kakvo god bilo, čije god bilo, volio ga ili ne, to je pravno-administrativno-geografska činjenica.

Iskreno, možda je meni u srcu više Pariz ili čak Istanbul. Ali to ne mijenja mape, ne bez topova, a ti tvoji se primjer(c)i sa svojim topovima u ovom odsječku povijesti mogu samo još dooobro pojebati. I znaš šta? Ovaj grad i ovi građani mogu o meni misliti šta hoće, tjerati me skupa sa ostalim IB-ovcima gdje hoće i misle da mogu, ali GLAVNOĆU ovog jebenog grada svojim kostima platilo je previše najboljih, najjačih i najpoštenijih ljudi iz cijele BiH, pa i iz mog sela, a da bi nam iko, iodakle, s bilo kakvim argumentima srao.

Živio sam ja u par država, na obje strane Atlantika, a živio sam i u raznim vukojebinama gdje je Dž.Š. ugasio nadu i svjetlo, proputovao dobar dio domovine da bi bolje znao u kojem kurcu živim, i dobro znam da BiH ne počinje na Marindvoru, ne završava na Kozijoj Ćupriji, i ne diše jednim dahom. No, moja je i dok je ima, Laktaši neće biti glavni grad ničega. Znaš zašto? Nisu nikad ni bili. Zato sjedi, zapali cigar, skontaj hoćeš li se turčiti il' katolčiti, prođi Bosnom kroz gradove, al' sjaši malo s te šuplje i bezobrazne priče, jer glavni grad nije stvar srca nego političkog sistema.
Jimmy_The_Saint

Post by Jimmy_The_Saint »

Fratris wrote:Ja popizdim svaki put kad citam i nase i strane izvore o ratu i kad pise kako je rat protiv Bosne poceo u Aprilu 1992. Ova informacija se nalazi svugdje, od CNN clanaka do Wikipedie do sluzbenih obiljezavanja pocetka napada na nas. Mnogi ljudi u Bosni, pogotovo u Sarajevo cak i vjeruju ovo.

Samo da te podržim. U nas je rat od 1989 bio. Život na granici je opasan i tvrd.

Međutim, budi i ti realan: svugdje u svakom ratu, dokle god agresor ili unutrašnja frakcija ne napadne glavni grad, rat se ne računa ratom nego "sukobom niskog intenziteta" ili ovim ili onim eufemizmom... Za to je, po nekom mom mišljenju, krivica uglavnom na medijima i medijski posredovanoj slici svijeta.
Fratris

Post by Fratris »

Jimmy_The_Saint wrote: Samo da te podržim. U nas je rat od 1989 bio. Život na granici je opasan i tvrd.
A tvoje ime ovdje od sad znaci pravda? :wink: 8)

Međutim, budi i ti realan: svugdje u svakom ratu, dokle god agresor ili unutrašnja frakcija ne napadne glavni grad, rat se ne računa ratom nego "sukobom niskog intenziteta" ili ovim ili onim eufemizmom... Za to je, po nekom mom mišljenju, krivica uglavnom na medijima i medijski posredovanoj slici svijeta.

Da je poslijedica ovog nacina razmisljanja samo medijska slika rata, ne bi bio toliki problem, ali nije samo to. Moj stari pocetkom 1992 pokusava mobilizirati i naoruzati narod u i oko Tesnja jer rat ide. Malo ko ga uzima za ozbiljno a pogotovu SDA kadrovi koji mu kazu da je njima iz Sarajeva receno da rata nece biti. 3 mjeseca kasnije, u Tesanj se slijeva skoro 10000 izbjeglica iz Doboju i odjednom postaje jasno sta se dogadja. A na Ozrenu i oko Teslica su vec u Februaru postavljali topove da njima po Tesnju pucaju. Tako je bilo ne samo u mom gradu nego i mnogim drugim dijelovima. A govorili su nam da rata nece biti i da je JNA na nasoj strani.

Al jebiga, metropola uvijek jebe provinciju gdje i kako stigne. Kad se u provinciji vec osjecalo da ce ekonomija cijele drzave, a kamoli nase republike prdnut u fenjer, Sarajilije su se veselile i nake Olimpijade ganjali.
horns&drums
Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die

Post by horns&drums »

Fratris wrote:
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
valterbranisarajevo

Post by valterbranisarajevo »

Fratris wrote:
Jimmy_The_Saint wrote: Samo da te podržim. U nas je rat od 1989 bio. Život na granici je opasan i tvrd.

Da je poslijedica ovog nacina razmisljanja samo medijska slika rata, ne bi bio toliki problem, ali nije samo to. Moj stari pocetkom 1992 pokusava mobilizirati i naoruzati narod u i oko Tesnja jer rat ide. Malo ko ga uzima za ozbiljno a pogotovu SDA kadrovi koji mu kazu da je njima iz Sarajeva receno da rata nece biti. 3 mjeseca kasnije, u Tesanj se slijeva skoro 10000 izbjeglica iz Doboju i odjednom postaje jasno sta se dogadja. A na Ozrenu i oko Teslica su vec u Februaru postavljali topove da njima po Tesnju pucaju. Tako je bilo ne samo u mom gradu nego i mnogim drugim dijelovima. A govorili su nam da rata nece biti i da je JNA na nasoj strani.

Al jebiga, metropola uvijek jebe provinciju gdje i kako stigne. Kad se u provinciji vec osjecalo da ce ekonomija cijele drzave, a kamoli nase republike prdnut u fenjer, Sarajilije su se veselile i nake Olimpijade ganjali.

Znas iskreno lako je uvijek biti general poslije bitke. Sada su svi znali sve. Jesu ali malo morgen. Jimmy je vec rekao da je Sarajevo administrativni centar drzave i to je jedini razlog zasto su politicari iz Tesnja slusali upute iz Sarajeva. Ali to nema ama bas nikave veze sa gradom, njegovom dusom. Ako umjesto Tesnja upisem rijec Sarajevo, a umjesto Ozrena i Majevice Trebevic dobices kristalno istu situaciju. Da recimo ne zaboravimo da su Tesnjacima glas da nece biti rata iz Sarajeva slali mozda ljudi i iz Tesnja koje su oni izabrali na izborima i poslali u Sarajevo.

U stvari generalizacija je grozna stvar, zbog nje smo svi platili visoku cijenu. zbog nje je 1995 godine nestao citav jedan grad. Protiv nje cu se boriti citav zivot i dokazivati da nisu svi ljudi, narodi gradovi isti.

Bicu iskren, iako je jedan dio mene suocen sa cinjenicama bio svjestan da se zlo ne moze izbjeci, onaj drugi koji nisam mogao kontrolisati se nadao da ce se desiti neko cudo i da se zlo nece desiti. Tako je vjerovatno razmisljala vecina gradjana. Jedan dio njih je vjerovao u cudo koje se na zalost nije desilo, a onda uzas. :(

Cak ikada se zapucalo su vodjeni nekom nevidljivom voljom krenuli goloruki da sruse zidove zla i barikade koje su podijelile grad.

A to sto se tice provincije, pa recimo da vas je.. vlast koju birate redovno na izborima (ako stvarno imate nekih problema) a ne nikako Sarajevo..

Znate vi svi to dobro samo necete da priznate...

Isto kao i nas.... :lol:

Eto npr sutra se obiljezava 15 gošnjica od vukovarske tragedije. Da nije zlo pocelo mozda tada ? Ja mislim da jeste. Multietnicki Vukovar je bio prva stanica na koju je stao Jugoslovenski voz smrti. Tog dana se niko u Sarajevu, ali ni u Tuzli, Zenici Tesnju isto tako nije bas puno zabrinuo sta se tamo desava i pokusao izvuci neke cinjenice vazne za svoju buducnost.

A sto se tice Olimpijade, Bascarsije na listi UNESCO-a, sampionskih titula, kupova prvaka i jos mnogo lijepih stvari bice to sve samo polako. U proteklih 600 godina smo napravili dosta toga, a u sljedecih 600 cemo jos vise. Da ne vjerujemo u sve to ne bi ni zivili ovdje..

Sarajevo ce biti sve drugo ce proci !
KAMI666

Post by KAMI666 »

Upravo tako drug. :thumbup:
Cijela im je BiH to Sarajevo. Jebo onda takvu drzavu. :?
Nije mi krivo uopste da je Sarajevo veliko, izgradjenije od drugih gradova ili glavni grad BH, ali naprosto raspizdim kada gledam vijesti i kada slusam samo u Sarajevu sta se desava. Meni je moj komadic busena 4cm sa 4cm vrijedniji i drazi nego to cijelo Sarajevo i sta ima u njemu.
Ali nikako da shvatim tu aroganciju i ignorantnost koja dolazi upravo iz Sarajeva. U tom slucaju ugasim TV i posaljem ih tamo gdje im je i mjesto. :sleep:
Bosanac_21

Post by Bosanac_21 »

Ciji je grad Sarajevo? Bosansko-Hercegovacki, bilo i ostalo :D
Bosanska Krajina je oduvijek bila uz Sarajevo, iako Unsko-Sanski Kanton najmanje ikoga interesuje. Narod je na to navikao, pa sam uzima stvari u svoje ruke. Kad je Bosna i Hercegovina u periodu od '92 - 96 gorila, iz Bosanske Krajine se cula pjesma:

........ ti si ponos cijele Bosne,
to odavno znas,
izdrzi jos malo, ne smijes da se predas,
Sarajevo nedaj nama neka ide glava.......

Sa tobom je tvoja raja iz Bihaca grada,
ti si uvijek heroj bio,
pa budi i sada,
Sarajevo, sreco moja,
ne smijes da se predas.... - i nije se predalo :D
Fratris

Post by Fratris »

valterbranisarajevo wrote:

Znas iskreno lako je uvijek biti general poslije bitke. Sada su svi znali sve. Jesu ali malo morgen. Jimmy je vec rekao da je Sarajevo administrativni centar drzave i to je jedini razlog zasto su politicari iz Tesnja slusali upute iz Sarajeva. Ali to nema ama bas nikave veze sa gradom, njegovom dusom. Ako umjesto Tesnja upisem rijec Sarajevo, a umjesto Ozrena i Majevice Trebevic dobices kristalno istu situaciju. Da recimo ne zaboravimo da su Tesnjacima glas da nece biti rata iz Sarajeva slali mozda ljudi i iz Tesnja koje su oni izabrali na izborima i poslali u Sarajevo.
Ja se ne sjecam da je ijedan clan predsjednistva ili vlade bio iz Tesnja. A oni su dan i noc na TV-u ponavljali kako ne trebamo brinuti jer rata nece biti. I znam da je lako biti general poslije bitke, ali je bolje sprijeciti nego lijeciti. Mislim, ako ti neko daje oruzje da branis svoj grad, uzmi ga. Ako rata ne bude, baci ga u Bosnu i nikom nista.
Bicu iskren, iako je jedan dio mene suocen sa cinjenicama bio svjestan da se zlo ne moze izbjeci, onaj drugi koji nisam mogao kontrolisati se nadao da ce se desiti neko cudo i da se zlo nece desiti. Tako je vjerovatno razmisljala vecina gradjana. Jedan dio njih je vjerovao u cudo koje se na zalost nije desilo, a onda uzas. :(

Cak ikada se zapucalo su vodjeni nekom nevidljivom voljom krenuli goloruki da sruse zidove zla i barikade koje su podijelile grad.
Svi mi nekad zelimo vjerovati u cuda, ali nas zivot i surova stvarnost uce trezevenosti i realnosti. Ja samo smatram da prosjecan covjek moze biti idealist i vjerovati u cuda, ali kad to rade nasi vodje i jos nam tako govore, to je onda neodgovorno.
Eto npr sutra se obiljezava 15 gošnjica od vukovarske tragedije. Da nije zlo pocelo mozda tada ? Ja mislim da jeste. Multietnicki Vukovar je bio prva stanica na koju je stao Jugoslovenski voz smrti. Tog dana se niko u Sarajevu, ali ni u Tuzli, Zenici Tesnju isto tako nije bas puno zabrinuo sta se tamo desava i pokusao izvuci neke cinjenice vazne za svoju buducnost.
Drago mi je sto si spomenuo Vukovar. Moj djed s oceve strane je umro 18. Novembra 1991. Na dan pada Vukovara. Sjecam se par dana kasnije kad su se ljudi skupili u njegovoj kuci poslije pogreba. Moj djed je dugo godina bio zamjenik nacelnika opcine, a jedno vrijeme i narodni poslanik u skupstini, tako da je na pogrebu bilo ljudi svih vjera. Sjecam se kako su stariji gledali dnevnik i slike Vukovara. Sjecam se kako su se ljudi polako razilazili i kako je duboko u noc ostala grupica ljudi za koju sam tek poslije skonto da su bili skoro svi Bosnjaci i Hrvati. Sjecam se kako je moj stari govorio da se trebaju spremat za rat i da se treba organizirati u TO, treba dovuc oruzje iz Hrvatske i oformit krizni stab. Kako treba se spremiti za primanje izbjeglica iz susjednih opcina gdje su Srbi vecina i kako treba sto prije se povezati s ljudima iz Doboja, Maglaja i organizirati regionalnu obranu.

A reakcije iste. Nece oni na nas, nece njima dat Armija(JNA), ne zelimo ih provocirati. Na kraju, sve zavrsi i bolje nego sto je moglo. Danasnje opcine Tesanj, Usora i Doboj-Jug su obranjene, i nije doslo ni do pokolja ni do protjerivanja. A malo ljudi izvan regije se danas sjeca da su 1993 te 3 opcine 9 mjeseci bile u potpunom okruzenju.

Jebiga kad smo naivni.
LeKo

Post by LeKo »

muha_sa wrote:Rogatica je moj glavni grad--jeblo vas Sarajvo.
Onda promjeni nick u muha_rg, ne kiti se tudjim perjem !
LeKo

Post by LeKo »

reformator wrote:Škole u mome gradu,kulturni centar,dvoranu,stadion...finansira Republika Hrvatska.Kune su normalno platežno sredstvo,a papir kaže da nije.Pustite se ljudi papira.Jedino što nas veže za to Sarajevo je plaćanje RTV pretplate;one TV koju ovdje nitko ne gleda.Prođite gradovima BiH koji nisu u "muslimanskom dijelu Federacije" pa pitajte koji im je glavni grad.
Gdje su Kune normalno platežno sredstvo ? Imas li mozda otvoren kunski tekuci racun u nekoj BiH banci ? Ili ti mozda finansijska podrska iz HR lijeze na devizni, placas li mozda ti trecim licima u BiH Kunama ili KM-ovima, dizes li platu u Kn, placas li drzavne "pristrojbe" u Kn, biljezite li poslovne promjene u Kn ? Predajete li fin. izvjestaje u Kn ? E ako je tako, a da se sve sto si nabrojao nalazi U BiH reci mi koji je to grad pa da ti mozda jos koje pitanje postavim. Pozdrav.
KAMI666

Post by KAMI666 »

Bosanac_21 wrote:Ciji je grad Sarajevo? Bosansko-Hercegovacki, bilo i ostalo :D
Bosanska Krajina je oduvijek bila uz Sarajevo, iako Unsko-Sanski Kanton najmanje ikoga interesuje. Narod je na to navikao, pa sam uzima stvari u svoje ruke. Kad je Bosna i Hercegovina u periodu od '92 - 96 gorila, iz Bosanske Krajine se cula pjesma:

........ ti si ponos cijele Bosne,
to odavno znas,
izdrzi jos malo, ne smijes da se predas,
Sarajevo nedaj nama neka ide glava.......

Sa tobom je tvoja raja iz Bihaca grada,
ti si uvijek heroj bio,
pa budi i sada,
Sarajevo, sreco moja,
ne smijes da se predas.... - i nije se predalo :D
Nekad se tako pjevalo kad ste priznavali da vam spasavamo dupe tamo u seheru, ali sada se pjeva totalno druga pjesma iz Krajine.
Hajd sada tamo tako zapjevaj, svak ce ti jebati mater, i tebi i Sarajevu.
Nit nas Sarajevo interesuje niti imamo kakve koristi od Sarajeva. Upravo je obrnut slucaj.
reformator

Post by reformator »

Sarajevo je najomraženiji grad u BiH.
PITARKA_SA

Post by PITARKA_SA »

ja kad citam postove ovdje,imam utisak da pricate o Beogradu ,a ne o nasem Sarajevu..sta vam je ljudi?
kakve su to price tipa,sarajlije nije bilo briga ko je ginuo i gdje po Bosni,i takve gadosti..boze dragi.... :roll:
ja volim svoj grad isto kao sto volim i citavu Bosnu,smijesno je da se prepiremo na ovaj nacin..u vezi rata i tih stvari...bas smijesno :roll:
ako cemo pricati o ovoj temi,onda ima milijon stvari koje se mogu pomenuti,a rat je zadnja stvar oko koje se svi mi trebamo svadjati :bih:
reformator

Post by reformator »

Pričajmo o NK Čelik!Možda i taj klub Sarajlije vole kao i cijelu Bosnu!?
PITARKA_SA

Post by PITARKA_SA »

reformator wrote:Pričajmo o NK Čelik!Možda i taj klub Sarajlije vole kao i cijelu Bosnu!?
Pricajmo o FK Sarajevu,i kol'ko ga vole Zenicani
reformator

Post by reformator »

PITARKA_SA wrote:
reformator wrote:Pričajmo o NK Čelik!Možda i taj klub Sarajlije vole kao i cijelu Bosnu!?
Pa zar vas ne ugostimo svaki put kad dođete kao hadžije;ne gurate se s nama pri ulasku na utakmicu nego dođete kasnije a i ranije odete baš zbog te gužve koja bi vam mogla naštetiti.Zar to nije dokaz ljubavi.Pa takvi ste i vi bili tijekom rata;davali ste izbjeglicama tavanske prostorije i prostorije na katu a vi ste išli u podrume.Takva gostoljubivost se nigdje ne viđa na svijetu;PA KAKO DA VAS NE VOLIMO.
PITARKA_SA

Post by PITARKA_SA »

reformator wrote:
PITARKA_SA wrote:
Pa zar vas ne ugostimo svaki put kad dođete kao hadžije;ne gurate se s nama pri ulasku na utakmicu nego dođete kasnije a i ranije odete baš zbog te gužve koja bi vam mogla naštetiti.Zar to nije dokaz ljubavi.Pa takvi ste i vi bili tijekom rata;davali ste izbjeglicama tavanske prostorije i prostorije na katu a vi ste išli u podrume.Takva gostoljubivost se nigdje ne viđa na svijetu;PA KAKO DA VAS NE VOLIMO.
znam ja vrlo dobro o vasoj "ljubavi"prema svemu szo je sarajevsko..odabrao si pogresnu osobu da joj pricas o tome,kako vi nas docekate..sa tri prsta i skandiranjem markale..nasa rasprava zavrsava ovdje,jer ja nemogu lijeciti tvoje traume,nisam za to kompetentna.
vozdrica iz sehera :oops:
otherside

Post by otherside »

Osim Sarajeva, glavnog grada drzave Bosne i Hercegovine (kakva god da je), priznajem samo jos Mostar, Tuzlu i Banjaluku.
Sva ostala mjesta su i prije rata bile "provincije u pozadini". Sada im je i "grad" prejak pojam.
KAMI666

Post by KAMI666 »

PITARKA_SA wrote:ja kad citam postove ovdje,imam utisak da pricate o Beogradu ,a ne o nasem Sarajevu..sta vam je ljudi?
kakve su to price tipa,sarajlije nije bilo briga ko je ginuo i gdje po Bosni,i takve gadosti..boze dragi.... :roll:
ja volim svoj grad isto kao sto volim i citavu Bosnu,smijesno je da se prepiremo na ovaj nacin..u vezi rata i tih stvari...bas smijesno :roll:
ako cemo pricati o ovoj temi,onda ima milijon stvari koje se mogu pomenuti,a rat je zadnja stvar oko koje se svi mi trebamo svadjati :bih:
Hajde da pricamo onda o vaznijim stvarima, recimo o ekonomiji.
Sta je Sarajevo ucinilo za ostale dijelove BH u vezi ovog pitanja.
Moze li mi neko napisati nesto pozitivno o tome Sarajevu, koliko ono ostalu Bosnu voli po tom pitanju?
:x
halo_ba

Post by halo_ba »

Masallah, ako cetnici jos jednom napadnu, samo ce prosetati kroz Bosnu jer nikakvog otpora nece biti. :roll:
I moja "provincija" je djelomicno pretvorena u prah i pepeo, gusto posijana grobovima mojih rodjaka i komsija a poslije rata ostavljena po strani...i?
Nije ba do Sarajeva.Sarajevo se junacki branilo i svi smo tada disali sa Sarajevom jednim dahom...i kad se uzme u obzir koliko je krtica i izdajnika bilo u redovima Armije dobro je proslo.
Poslije rata je doslo otreznjenje. Nismo poceli jesti zlatnim kasikama ni postali Svicarska, puno nas je moralo potraziti hljeb tamo gdje ne bismo otisli ni kao turisti....je li to krivica Sarajeva?
Odgovorno tvrdim da nije: krivica je u oligarhijama koje su se formirale poslije rata u Sarajevu, Tuzli, Mostaru, Banjaluci, Kalesiji...gdje god hoces.
A to sto je prosjek plata veci u Sarajevu i sto svakog ko nesto znaci vuce upravo u Sarajevo nije bosanski specifikum. U svakoj drzavi postoji animozitet izmedju glavnog grada i provincije.
Facit: Sarajevo je glavni grad Bosne i Hercegovine, administrativni centar i sjediste vecine relevantnih institucija. U svim ostalim oblastima: sport , kultura, javna uprava, ekonomija....uskoro ce ga preteci moja Tuzla :D
PITARKA_SA

Post by PITARKA_SA »

KAMI666 wrote:
PITARKA_SA wrote:ja kad citam postove ovdje,imam utisak da pricate o Beogradu ,a ne o nasem Sarajevu..sta vam je ljudi?
Moze li mi neko napisati nesto pozitivno o tome Sarajevu, koliko ono ostalu Bosnu voli po tom pitanju?
pa ja sam slicne stvari napisala u mom prvom postu(ja mislim da je bio prvi)
valjda trebamo "raditi"na tome da vidimo gdje je problem i sto je jos bitinije STA je problem?
ali jednostavno treba da neki ljudi shvate,da obicni smrtnici,obicne sarajlije,koje rade za minimalac nemaju nista sa politikom i stvarima kao sto su,gdje je koje predstavnistvo,sto su sve ambasade u Sarajevu,sto nas "uzima lopatom"BH telekom i ostali lopovi..ako mislis/te da je to do nas ,varate se grdno
a kako "natjerati"ljude (strance)da investiraju u druge gradove mimo Sarajeva ni to nije ni do mene,ni do tebe vec znamo svi do koga :oops:
a ubjedjivati nekoga da je Sarajevo glavni grad(sto je cinjenica) i da ga voli je glupost,ti/vi ako neosjecate ljubav prema njemu to niko i nista nemoze promjeniti...i neznam zasto neki ljudi kada citiraju moje postove ,uporno okrecu moje rijeci,i zele me ubjediti kako ja nevolim Bosnu,pa smijesno,stvarno..
valterbranisarajevo

Post by valterbranisarajevo »

KAMI666 wrote:
A sta su ostali dijelovi BiH ucinili sami za sebe po tom pitanju ? Sjedili na minderu i cekali strane donacije. Isto kao i u Sarajevu... :x
Post Reply