PRODANE DUSE

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Jimmy_The_Saint

Post by Jimmy_The_Saint »

Ufff.... Ni ja nikad prije rata nisam ni pomislio ić' "na pjevače"...

Prvi album Šabana Šaulića kupio sam jer je bio smiješno jeftin: presnimio na njega 4 od Led Zeppelina...
cHupjahalic@

Post by cHupjahalic@ »

Jimmy_The_Saint wrote:Prvi album Šabana Šaulića kupio sam jer je bio smiješno jeftin: presnimio na njega 4 od Led Zeppelina...
.... a sa tim si se osigurao da ti niko od raje nece pokupiti album od "Sabana". :D
AZ

Post by AZ »

mr__bosnjak wrote:
AZ wrote:
bleka wrote:Pa ako su Hrvati to je standardno. Bosnjaci cisto sumnjam.
Licno znam Bosnjake iz BL koji nikakve veze sa Hrvatskom nemaju kako pokusavaju i pricati hrvatski (TOCno tuDE ?!), a i govore da su iz Hrvatske, ja bih se stidila na njihovom mjestu. Druga stvar, uvijek je vazila ona poslovica 'Zeli biti veci katolik od pape', samo sto sad znam i odakle ta poslovica dolazi. :P
Ja imam prijatelje iz Srebrenice sto svi s reda govore tude, vode(mjesto ovdje)...itd
To i govorim... nije to bas 'hrvatski' jezik. Jest da nije gramaticki pravilno NIKAKAV jezik, pa samim tim ni hrvatski :lol:
Stari

Post by Stari »

Na kraju krajeva ....iskreno da vam kazem...ne znam sta bih vam imao reci :D .
mamica papucarka

Post by mamica papucarka »

seka wrote:
A wrote:
mamica 31 wrote:Nisi jedini. Moja tetka i tetak od po 45 godina slusaju rock. :) Ne znam kulerskije ljude od njih :D
Odakle ta predrasuda da stari slusaju narodnjake? Sta mislite kome su kod nas tamo 50-tih prodavane ploce Louis Armstronga, Nat King Colea, Dizzy Gillespiea, Billie Holiday ... Nisu turistima sigurno.
@A...tko su oni :? :oops:

;-)
ja definitivno nemam tih predrasuda. Ali me je nedavno jedna osoba na Forumu napala sto sa svojih 31 godinu slusam to sto slusam :D
horns&drums
Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die

Post by horns&drums »

Ja starog sto odrza lekciju :D:D
horns&drums
Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die

Post by horns&drums »

Evo stari, za tebe i mene :D:D :

Du gamla, du fria, du fjällhöga Nord,
du tysta, du glädjerika sköna!
Jag hälsar dig, vänaste land uppå jord,
din sol, din himmel, dina ängder gröna,
din sol, din himmel, dina ängder gröna.

Du tronar på minnen från fornstora dar,
då ärat ditt namn flög över jorden.
Jag vet, att du är och du blir vad du var.
Ja, jag vill leva, jag vill dö i Norden!
Ja, jag vill leva, jag vill dö i Norden!

Thou ancient, thou freeborn, thou mountainous North,
In beauty and peace our hearts beguiling,
I greet thee, thou loveliest land on the earth,
Thy sun, thy skies, thy verdant meadows smiling.
Thy sun, thy skies, thy verdant meadows smiling.

Thy throne rests on mem’ries from great days of yore,
When worldwide renown was valour’s guerdon.
I know to thy name thou art true as before.
Oh, I would live and I would die in Sweden,
Oh, I would live and I would die in Sweden.

Image
Stari

Post by Stari »

oho-hooj...vidi vidi ko me to proziva.

Jesi li to osjetio malo ove nase polarne krajeve pa pao u tihu depresiju...ha? Neka te ...mlad si ti jos da bi se poistovjecivao sa ona zadnja dva stiha svedske himne...(za neupucene stihovi glase, u slobdnom prijevodu...."da, ja hocu zivjeti i umrijeti ...na sjeveru")...ali budes li se potrudio ...eto te zacas tu ....u poznim godinama nista se ne sekiraj, samo ce to nadoci.

A sto se tice predavanja....nemoj ba....nije mi bila namjera mitingovati...nisam ja taj tip. Radi se otprilike o tome da se kofer nekad prepuni...pa ga se treba presloziti.

Nego sta ima? :D
water

Post by water »

Stari wrote:The....sad kad vidim u sta se ova tema razvila naprosto mi je ... :D nezgodno :D ....

Hajd da na momenat zaboravimo sve ... i sve zajednicke derneke i koke i auta i burek i cevape i pive i filter 57 i brodove i avione i vozove i nesretne ljubavi i ceznjiva pisma iz armije i onaj poraz protiv videotona i to kako sam promrznut u sjenci fenjera cekao njen korak laki ...i to kako sam usao u dubinu sobe svjestan namjere da materijaliziram nemoguce snagom poruke i razuzdanost histeriona...i nju koja se budi i ono vrijeme ruza sto rasle su za nas....i sve sve sve sve sve....

Nemogu nikako doci sebi da ima nasih momaka koji se meni smiju kad kazem da slusam zabavnu rock and roll muziku.....Oni hoce da se raspadnu od smijeha....i ljute se kad kazem da sam oduvijek to slusao....ko vele: Ma daj sta seres stari ....sta se pravis ....ti si lafo slusao to u bosni prije rata....he da si koju godinu mladji spuco bih te stosom. Sta se kurcis ko kakav propali purger...svi smo slusali narodnjake i to je tako oduvjek bilo. ...Ceca ...je prava....Dragana ...takodjer....

Kako ja da objasnim njima da su se u ono vrijeme takvi ...kakvi su sad u vecini i u dijaspori ...a bogami i u Bosni.....u ono vrijeme krili po budzacima kad bi pazarnim danom silazili do carsije...da smo ih zezali sa dovikivanjima u stilu: "Ispade ti mjesecna" ili tako nesto. Da nikad nisam bio ni jednom "koncertu" narodnjaka ...osim ako su me jednom-dvaput pijanog odnijeli onako u behutu...

Nemrem vise
I nemoj Boga ti. Samo ti slusaj svoju zabavnu rock muziku i uzivaj u svojoj starosti. I nedaj da te napiju da te ne bi odveli na kakav koncert narodnjaka ko prije.

i usput..
ovo sa mjesecnom zaista ne kontam
sanco

Post by sanco »

Saaaamoooo poooolaaaa maaarkeeee... :D :D
freak_with_a_laptop

Post by freak_with_a_laptop »

amra67 wrote: Razumijem ih tim vise sto trenutno zivim u Holandiji i ucim holandski jezik.
A najlaksi nacin je da ga stalno govoris, izgovarajuci,na tom jeziku pocinjes i da razmisljas.
O da, i ovo je mjesavina Bosanskog,Hrvatskog i Holandskog.
Ma zaboli me sta ko misli od nasih kad me sretne.
Nastojim nikoga ne uvrijediti a mislim da govorim dosta razumljivim jezikom da me mogu razumjeti.

Molila bih one koji nikada nisu zivjeli u drugoj drzavi duze od 6.mj. da ne komentiraju.

Svi ostali - Bujrum.
Kada bi te srela, pomislila bi - il je legastenicar, il se preserava.

Govorim iz iskustva i to sto pricas je bezze, skroz naskroz. Ja sam provela duplo vise vremena putujuci svijetom, govorim maternji bosanski i 4 strana jezika. Meni se bas nikad nije desilo da pomjesam te jezike, narocito kad je bosanski u pitanju. A nisam ni neke cudne akcente poprimila - govorim cisto, jasno i glasno.

Fakat mi sega kad sretnem nekog multi-lingvistu pa mi pocne zavijati jezikom i pita: kako se ono kaze "traffic light" na nasem? Halo? Taj garant nije imao asfalt do kuce, pa semafor prvi put vidio u NL, SE, DK ili DE
Jimmy_The_Saint

freak_with_a_laptop wrote:
amra67 wrote: Razumijem ih tim vise sto trenutno zivim u Holandiji i ucim holandski jezik.
A najlaksi nacin je da ga stalno govoris, izgovarajuci,na tom jeziku pocinjes i da razmisljas.
O da, i ovo je mjesavina Bosanskog,Hrvatskog i Holandskog.
Ma zaboli me sta ko misli od nasih kad me sretne.
Nastojim nikoga ne uvrijediti a mislim da govorim dosta razumljivim jezikom da me mogu razumjeti.

Molila bih one koji nikada nisu zivjeli u drugoj drzavi duze od 6.mj. da ne komentiraju.

Svi ostali - Bujrum.
Kada bi te srela, pomislila bi - il je legastenicar, il se preserava.

Govorim iz iskustva i to sto pricas je bezze, skroz naskroz. Ja sam provela duplo vise vremena putujuci svijetom, govorim maternji bosanski i 4 strana jezika. Meni se bas nikad nije desilo da pomjesam te jezike, narocito kad je bosanski u pitanju. A nisam ni neke cudne akcente poprimila - govorim cisto, jasno i glasno.

Fakat mi sega kad sretnem nekog multi-lingvistu pa mi pocne zavijati jezikom i pita: kako se ono kaze "traffic light" na nasem? Halo? Taj garant nije imao asfalt do kuce, pa semafor prvi put vidio u NL, SE, DK ili DE
Freak, respect. As far as my bloddy concern goes, your post may well close the topic.
Jimmy_The_Saint

water wrote:
Stari wrote:The....sad kad vidim u sta se ova tema razvila naprosto mi je ... :D nezgodno :D ....

Hajd da na momenat zaboravimo sve ... i sve zajednicke derneke i koke i auta i burek i cevape i pive i filter 57 i brodove i avione i vozove i nesretne ljubavi i ceznjiva pisma iz armije i onaj poraz protiv videotona i to kako sam promrznut u sjenci fenjera cekao njen korak laki ...i to kako sam usao u dubinu sobe svjestan namjere da materijaliziram nemoguce snagom poruke i razuzdanost histeriona...i nju koja se budi i ono vrijeme ruza sto rasle su za nas....i sve sve sve sve sve....

Nemogu nikako doci sebi da ima nasih momaka koji se meni smiju kad kazem da slusam zabavnu rock and roll muziku.....Oni hoce da se raspadnu od smijeha....i ljute se kad kazem da sam oduvijek to slusao....ko vele: Ma daj sta seres stari ....sta se pravis ....ti si lafo slusao to u bosni prije rata....he da si koju godinu mladji spuco bih te stosom. Sta se kurcis ko kakav propali purger...svi smo slusali narodnjake i to je tako oduvjek bilo. ...Ceca ...je prava....Dragana ...takodjer....

Kako ja da objasnim njima da su se u ono vrijeme takvi ...kakvi su sad u vecini i u dijaspori ...a bogami i u Bosni.....u ono vrijeme krili po budzacima kad bi pazarnim danom silazili do carsije...da smo ih zezali sa dovikivanjima u stilu: "Ispade ti mjesecna" ili tako nesto. Da nikad nisam bio ni jednom "koncertu" narodnjaka ...osim ako su me jednom-dvaput pijanog odnijeli onako u behutu...

Nemrem vise
I nemoj Boga ti. Samo ti slusaj svoju zabavnu rock muziku i uzivaj u svojoj starosti. I nedaj da te napiju da te ne bi odveli na kakav koncert narodnjaka ko prije.

i usput..
ovo sa mjesecnom zaista ne kontam
Štovani water... Koliko sam ja upozn'o ob'čaje ovdašnjih domorodaca, srž je zajebancije u tome što, ako imaš "mjes'čnu", onda si jamačno papak jer "gra'ska raja" svoje tri-čet'ri stan'ce prelazi švercajuć' se ili pak zakačena za tramvaj. Pa tako ako imaš mjes'čnu, onda s' papak, stare mi, jarane, i obratno. Tako da je povik oč'to bio sračunat' na popularnu "trzoku", što će reć' da se "papak" trzne, kontajuć' "Jooooj, ispade'm karta, matere mi!"

Inače, imam mjes'čnu, a poslije rata poč'o sam slušat' i narodnu... Jeb'ga, jarane! Saraj'vo me iskvar'lo!
Sogan

Post by Sogan »

Nemrem vise
Ma nek' si ti nama Stulica usunjao u frustraciju, nekako joj daje na validnosti... mada je bilo dovoljno i to sto si nam naveo kako stoicki slusas "rock and roll muziku" izuzev pod alkoholnim behutima te da si licno i osobno mastovitim doskocicama "ispade ti mjesecna" ucestvovao u trakasiranju ruralne populacije kad ova tokom pazarnih dana izviri iz budzaka...

Fascinantno! :shock:
Downunda

#90 Re: PRODANE DUSE

Post by Downunda »

Santos wrote:Dugo sam se dvoumio dali ovo da napisem al eto had reko mozda se neko i prepozna.Zivim u Holandiji vec 9 godina znaci tamo negdje 1997.Ovdje mi je stvarno dobro i imam sve zivotne uslove koje su potrebne jednom covjeku.Najvise sam otiso iz Bosne tj,iz Sarajeva jer sam izgubio poso bio ranjen i osto na samo 35KM primanja.Nije nikog bilo da me pogura tako da sam moro negdje ali to je moja privatna stvar.Sta me nervira i sto ovo pisem.Pisem radi nasih PICKETINA ovdje ne svih nedo bog nego pojedinih ali ima ih dosta koji svojoj djeci govore da u skoli ne govore da su iz BOSNE nego eto ako bas moraju nek kazu Croatia.Nista nemam protiv Croatie ali zasto se stide odakle su i kako mogu mislit da ce ih ovi drugacije gledat ako kazu tj, slazu odakle su.Dokurcilo mi vise da me moj sin pita kaze Tata pa zar ta i ta nije iz Bosne.Ja ko levat pa reko jest kako nije iz Zenice su.Kaze on nije juce na casu kazu da su iz Croatie.Nastavniok pita mog sina kako ti iz Bosne a oni iz Croatie a zna covjek da se ti gradovi tj,oba grada nalaze u Bosni.Dalje kad se sretnem stim supcima negdje u centru i na glas djeste sta ima znate kako odgovaraju .HEJ DJE SI TI AL GA NECUJES PA MORAS UHO DOBRO PRISLONIT.Da ga ko necuje da prica strani jezik jadan.Fuj mrzim prodane duse tj, PICKETINE prodane.Nije u pitanju patriotizam nego PRESERAVANJE.
S'obzirom da je proces kontaminacije nacionalzimom krenuo od 1991.god. i trebat ce jos puno dok ljudi shvate da kompleksi tipa "odakle je ko" sigurno vode BiH i sve njene gradjane (i vani i ovdje) u jos veci ponor. (Dok ljudi klonirajujedni druge,konstruisi auta na vodu, mise "maltretiramo" pitanjima etnicke pripadnosti, a jedna smo od najzaostalijih i najsiromasnijih "drzava" na svijetu (namjerno sam stavio drzava sa navodnicima, jer cim ne smijem ni reci u vise od 60% BiH da sam Bosanac, a kamoli proci ulicom sa dresom svoje reprezentacije,onda ne mogu napisati cisto drzava bez navodnika)!!!!

Ja sam isto poznavao ljude koji se stide reci da su iz BiH (kaze npr. da je iz grada Zenice, a strana profesorica pita: "Gdje je to?", odgovor:"Croatia"

Ukratko Bosansko-hercegovacka nacionalna svijest ne postoji (kao npr. kod vecine civiliozvanih drustava, bez obzira na ETNICKO porijeklo, koje veze nema sa nacionalnosti), pa takvi stidovi i kompleksi su na zalost normalna pojava. Neka te ne cudi sto u inostranstvu ljudi ne govore da su iz BiH, kad sam ja licno bio svjedok (x puta, radeci u tom regionu) da neki gradjani (bolj reeno p---i u Zapadnoj Hercegovini, konkretno u Medjugorju) stranicima-turistima govore da se oni (stranci) nalaze u Hrvatskoj drzavi, na teritoriji koja se zove Hercegovina, a ne u Hercegovini, tj. u BiH. Slicno ti je i sa RS - (to su na zalost opste pozate stvari i "nasa" su svakodnevnica).
Cak su mnoge ankete ("Kupujmo domace") mnogo puta dokazale da ljudi iz navedenih "djelova BiH" smatraju "domacim" proizvodima:"Podravku", "Ledo", Krs" ili "Soko Stark", "Knjaz Milos" itd

Problem je (bar sa nama u SA) sto zivimo u koliko toliko multi-kulturalnoj sredini, pa gledamo stvari iz perspektive jednog normalnog BiH gradjanina, pa nas cudi sto ljudi u vise od 60% teritorije ne smatraju BiH uopste svojom zemljom, naprotiv gledajukako da je uniste na druge nacine (trzisnim terorom, ili totalnom netolerancijom prema svemu sto ne pripradanjihovom etnickom korpusu).

Ako bilo ko kaze da je Bosanac ili Hercegovac, a nije ono sto bi "trebao" biti, odmah je "izdajnik svog naroda", kontas? Npr masa BH Hrvata, BH Srba ali i Bosnjaka (pa svidjelo se to nekom ili ne) odbijaju da se deklarisu kao Bosanci ili Hercegovci jer time ne mogu pripadati nijednom od navedena tri nacionalna korpusa ("ruzno pace" sindrom).
POSLIJE SE CUDIMO STO NIKO NECE DA NAVIJA ZA BIH, A NIKO NECE NI DA SE DEKLARISE KAO BOSANAC tj. HERCEGOVAC (cak se ni zakonski ne mozes pisati ao Bosanac ili Hercegovc, nego "ostali").
Vecina nas smo sami po sebi"cirkus"!!!

Veliki pozdrav svim "nekontaminiranim" gradjanima
Jimmy_The_Saint

Sogan wrote:

Nemrem vise
Ma nek' si ti nama Stulica usunjao u frustraciju, nekako joj daje na validnosti... mada je bilo dovoljno i to sto si nam naveo kako stoicki slusas "rock and roll muziku" izuzev pod alkoholnim behutima te da si licno i osobno mastovitim doskocicama "ispade ti mjesecna" ucestvovao u trakasiranju ruralne populacije kad ova tokom pazarnih dana izviri iz budzaka...

Fascinantno! :shock:
Još jedan selam kralju Gustavu i gospođi mu u njega... :-)
Orhanowski

Post by Orhanowski »

...
Last edited by Orhanowski on 17/11/2006 16:28, edited 1 time in total.
Sogan

Post by Sogan »

Jimmy, cim naletim na Gustava ili Silviju prenosim selame maxuz a urgiracu licno da ti preko ambasade u Sarajvu isposluju ne samo mjesecnu nego godisnju diplomatsku trajvansku, pa nek domorodci vide ko je papak a ko hadzija! :)
uozo

Post by uozo »

Sogan wrote:Jimmy, cim naletim na Gustava ili Silviju prenosim selame maxuz a urgiracu licno da ti preko ambasade u Sarajvu isposluju ne samo mjesecnu nego godisnju diplomatsku trajvansku, pa nek domorodci vide ko je papak a ko hadzija! :)
Razvlacil' Silvija Gustavu jufku il' jedu iz mikrotalasaste? :?
I imal' tam' u Sveckoj Svedjana? :D
Jimmy_The_Saint

Samo ako ne moram metnuti CD tablice na ruksak :lol:
tempora

Post by tempora »

Prije odredjenog vremena, dodje mi u razred nova ucenica i ja je zamolim da kaze nesto o sebi. Djevojka pocne pricati i izmedjuostaloga kaze da je iz Kurdistana. Moja druga ucenica, porijeklom iz Turske, ustane i pita je da joj pokaze na karti gdje se ta drzava Kurdistan nalazi.
Elem, kako se ko izjasnjava, nije ograniceno rodnim listom, vec tu postoji vise faktora koji utjecu na "pravo" izjasnjavanja.
Jedan od bitnijih faktora koji ce odigrati ulogu u izjasnjavanja gradjana je odnos drzave prema njenim gradjanima, a posebno manjinama.
Mi tesko mozemo pribjegavati filozofiji asimilacije kako bi Hrvate ili Srbe ( rado vidjen primjer jel' ) primorali da se izjasnjavaju kako bi to "nama" odgovaralo.
U istrazivanjima Erazmus univerziteta u Rotterdamu, 2000te godine, 80% ispitanih mladica Marokanaca i Turaka( treca generacija stranaca), se izjasnilo prvenstveno da su muslimani, potom gradjani Rotterdama a zatim Marokanci ili Turci. Isti ispitanici su izjasnili da se ne osjecaju "Nederlanders" -primjer glede sire slike zemaljske kugle.

Kako ce se neko izjasniti, apsolutno mi nije bitno. Ono za cim ja zalim, u dijaspori, je to da BiH nema svjest koja treba da se bori za istinu.Sveopste je misljenje, da se proces pravde i slike o neduznima i krivima treba odvijati samo na sudu u Den Haagu. Rijetki su oni, koji se zalazu, da se "greske" ili teske optuzbe ( kao sto je ona po pitanju logora Trnopolje) isprave a odgovorni budu kaznjeni za medijske lazi. Bosnu u svijetu predstavljaju svi i niko-na svoj nacin, uglavnom iz licnih interesa.
Mizerije "laganja" porijekla mnogima bivaju olaksica u svakodnevnici, onoj koju sami kreiraju. Ljudi ne samo da lazu o porijeklu, vec recimo nerijetko lazu o tome kako su prosli ratne golgote, sredjuju se falsifikati koji potvrdjuju da su osobe bile u logoru, sitne obmane sugradjana kako bi se nesto izvuklo na emociju i sl.
I?
Sta onda?
Sogan

Post by Sogan »

B.Medjed wrote:
Sogan wrote:Jimmy, cim naletim na Gustava ili Silviju prenosim selame maxuz a urgiracu licno da ti preko ambasade u Sarajvu isposluju ne samo mjesecnu nego godisnju diplomatsku trajvansku, pa nek domorodci vide ko je papak a ko hadzija! :)
Razvlacil' Silvija Gustavu jufku il' jedu iz mikrotalasaste? :?
I imal' tam' u Sveckoj Svedjana? :D
Uvoze se gotovi zvrkovi izravno iz Klasa, od nedavno i od Ovako, tako da ih samo treba podgrijati u mikrici pa se Silvija ne mora zahmetiti!
A Svedjana ima, ja jucer dvoje vidio kako prolaze tu kraj moje zgrade, neki nasi jalijasi im dobacivali: "eeej ispade vam mjesecna"!

Jimmy, ne trebaju CD tablice, ali ces morati paziti kako se oblacis i ponasas u tramvaju! Nema bunarenja pa da nas 'vamo osramotis, da pukne prica po Svedskoj!
Jimmy_The_Saint

Ma joook bunarenje, ja sam stari šibicar :lol:
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

@stari

Zalis se na te sto tebe zajebavaju jer slusas rock sad kad su narodnjaci u vecini a sam kazes da si zajebavao one sto su slusali narodnjake kad je stanje bilo obrnuto.
Jimmy_The_Saint

mr__bosnjak wrote:@stari

Zalis se na te sto tebe zajebavaju jer slusas rock sad kad su narodnjaci u vecini a sam kazes da si zajebavao one sto su slusali narodnjake kad je stanje bilo obrnuto.
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Šta uradi Švecka demokratija od 'nako hairli momka i Ilira! :lol:
Post Reply