mozda nemam vremena za suplju i off topic? Kao ti ...kekec wrote:Nije on ni vidio Neretvu, a za Rakitnicu, mozda nikad cuo._BosanaC wrote:Gorane,
Ako nije tajna, gdje si to bio na gornjem toku Neretve konkrento, i kako i odakle si imao priliku vidjeti Rakitnicu?
Ali eto, nek´ se diskutuje.
Peticija protiv HE
Moderator: anex
-
Goran_35
- kekec
Gorane, ti napisa da je samo jedna, a zivis u Svedskoj. Ja se malo zainteresovah i dodjoh do broja 12 na 4. Ti ispravi na 10 na 3.Goran_35 wrote:Tacnije 10 na 3 lokacije jer je Barseback 1 zatvoren 1999. godine a Barseback 2 2005 godine. Oskershamn je takodjer pred zatvaranjem.To je ova sto sam pisao da je "pri kraju" ...Danas taj podatak nije tacan (da daju 50% el. energije za potrbe svedske)jer su dva reaktora zagasena a struja se trosi sve vise.Zbog toga uvoze struju iz Poljske i Norveske....kekec wrote:Dragi Gorane.Goran_35 wrote: da si citao moje postove vidio bi da sam sve napisao-jedna nuklearka koja je "pri kraju"-i vlada je htjela da je zatvori,..
Svedska ima 12 nuklearnih reaktora, a rasporedjeni su na 4 lokacije.
Godisnje daju zajedno oko 75 TWh, sto je blizu polovine svedske proizvodnje
elektricne energije.
Ho´s li jos ?
Ali sve to nema veze sa tematikom,jer ne pricamo o peticiji protiv nuklearki?Pricamo o peticiji protiv izgradnje hidroelektrana u BiH?
debela,Neretva nije samo tvoja,niti je BiH samo tvoja i vasa,vec je i moja.To gdje ja zivim je moja privatna stvar a svako ima valjda pravo da raspravlja na ovom foruu?
E pa sada, ko je blizi?
Ali nema veze, idemo dalje.
Poredis kruske i jabuke. Naime, spominjes kako Svedska ovo, kako Svedska ono. Da li ti je jasno da BiH nije Svedska i da se ne mogu uporedjivati. Svedska ima mnogo hidrocentrala, ali je takodje zabranila izgradnju visokih (ili velikih) brana, onakvih kakve hoce da prave na Neretvi. O ekoloskom aspektu da ne govorim. Porediti ekologiju u BiH (zakonsku regulativu) sa ekologijom u Svedskoj ili u bilo kojoj zap.evropskoj zemlji je iluzorno.
Drugo, Svedska je pravila sebi i pravice za sebe, svojim kapitalom. A ovo na Neretvi se hoce praviti stranim kapitalom i za strani interes. To je ogromna razlika. Korist od gradnje brana ce imati samo pojedinci, iz raznih nivoa vlasti, koji danas odlucuju. Drzava, obicni ljudi, kao i stanovnici prostora koje bi potopila voda formirajuci jezero bi samo izgubili. I to mnogo.
Ako ti nije tesko, procitaj tekst "Zeleni-Brane 3:1". Analiziraj ga malo, pa ce ti mnoge stvari biti jasnije.
http://www.rakitnica.blogspot.com/
Nego, sta bi, moze se potpisati peticija i online ?:-)
( Ako imas JMB
- Salko sto je u vodu skako
kekec pa prilagodi peticiju u protiv HE stranim kapitalom...
-
debela
gorane, ne rekoh da je neretva moja nego nasa. bih ne spomenuh uopste. a na pitanje opet nisi odgovorio, kako i pretpostavih.
zakljucujem da ocima nisi vidio neretvu tj. njen gornji tok, a o rakitnici da ne pricam. da jesi mozda bi razmisljao drugacije. mada, ko zna..
zakljucujem da ocima nisi vidio neretvu tj. njen gornji tok, a o rakitnici da ne pricam. da jesi mozda bi razmisljao drugacije. mada, ko zna..
- kekec
Salkane, zasto se pravis tup. Strani kapital, odnosno koristenje resursa, nasihSalko sto je u vodu skako wrote:kekec pa prilagodi peticiju u protiv HE stranim kapitalom...
resursa, od strane stranaca (u ovom slucaju slovenaca i dr) je samo jedan dio price.
( Nije u pitanju samo elektroenergetski potencijal, u pitanju su i druga bogatstva,
sirovine. Klasicna prica: izvozimo drvo, uvozimo namjestaj. ).
Sa druge strane, gradnja brana na Neretvi, Drini, Vrbasu, je u sustini unistavanje
necega, cega nemamo u velikim kolicinama. To su rijecne doline, cista voda i sve
ono sto je autohtono u tim predjelima. Nemamo mi hiljadu rijeka da bi mogli zrtvovati
njih desetak. Ne mi imamo vrlo malo i to malo trebamo cuvati i koristiti kao opste dobro,
a ne unistiti davajuci to strancima.
I trece, nimalo beznacajno, je cinjenica da visoke brane, odnosno velike vodene
akumulacije, predstavljaju konstantnu opasnost za sva nizvodna naselja.
To su tempirane bombe, cije aktiviranje zavisi od prirode, od kolicine padavina,
geologije terena i od potencijalnih zemljotresa, manjeg ili veceg intenziteta.
Eto ti dio onoga sto ide protiv gradnje brana na nasim rijekama, bez obzira ciji kapital ih gradi.
p.s.
na primjer:
Njemacka ima 18.000 centrala na vjetar i jos ih gradi. Danas ukupno iste daju oko 30 TWh.
Zasto nam ne daju kredite da gradimo i mi, da mi prodajemo tu i tako proizvedenu struju.
itd.
- kekec
http://rakitnica.blogspot.com/...Ali, vidi to dobro drugi intelektualni div Miroslav Krleža, iako malo odmaknut od ovog našeg podneblja:
"Neka oprosti stara dama Evropa.Ona nema spomenika kulture. Pleme Inka u Americi ima spomenike. Egipat ima prave spomenike kulture. Neka oprosti stara dama Evropa, samo Bosna i Hercegovina ima spomenike - Stećke. Šta je stećak? Oličenje gorštaka, Bosanca i Hercegovca.
On na stećku stoji uspravno. Digao glavu, digao ruku!
Ali nigdje, nikada, niko nije pronašao stećak na kome on kleči ili moli.
Na kome je on prikazan kao sužanj..."
Ali Ministar Heco i prije njega Ministar Mehmedagic, zajedno sa drugim
iz vlasti, lokalne ili federalne, pokazase da znaju i klecati i moliti, sto bi se
danas reklo "guzicu lizati" "staroj dami Evropi" (Slovencima, Austrijancima...).
SRAMOTA I KRIMINAL.
A navedeni ministri su iz Stranke za BiH.
Hej, oni za BiH.
ma potpiso bi ja...nema problema ..ali traze neki broj...
-
Goran_35
Pa rekao sam vec ranije da sam i ja protiv da ih stranci grade!!!Tu se slazem 100% sa tobom i ostalima...kekec wrote:Poredis kruske i jabuke. Naime, spominjes kako Svedska ovo, kako Svedska ono. Da li ti je jasno da BiH nije Svedska i da se ne mogu uporedjivati. Svedska ima mnogo hidrocentrala, ali je takodje zabranila izgradnju visokih (ili velikih) brana, onakvih kakve hoce da prave na Neretvi. O ekoloskom aspektu da ne govorim. Porediti ekologiju u BiH (zakonsku regulativu) sa ekologijom u Svedskoj ili u bilo kojoj zap.evropskoj zemlji je iluzorno.
Drugo, Svedska je pravila sebi i pravice za sebe, svojim kapitalom. A ovo na Neretvi se hoce praviti stranim kapitalom i za strani interes. To je ogromna razlika. Korist od gradnje brana ce imati samo pojedinci, iz raznih nivoa vlasti, koji danas odlucuju. Drzava, obicni ljudi, kao i stanovnici prostora koje bi potopila voda formirajuci jezero bi samo izgubili. I to mnogo.
Ako ti nije tesko, procitaj tekst "Zeleni-Brane 3:1". Analiziraj ga malo, pa ce ti mnoge stvari biti jasnije.
( Ako imas JMB)
ps
zasto se ne porediti sa Svedskom? Pa necemo valjda sa Afganistanom?Treba koristiti tudja iskustva...
-
_BosanaC
U Svedskoj je 8% teritorije pod takvom zastitom da ne smijes ni kamen pomaci s mjesta gdje se nalazi, da ne spominjemo kampovanje, pustanje zivotinja, paljenje vatre itd.Goran_35 wrote:Pa rekao sam vec ranije da sam i ja protiv da ih stranci grade!!!Tu se slazem 100% sa tobom i ostalima...kekec wrote:Poredis kruske i jabuke. Naime, spominjes kako Svedska ovo, kako Svedska ono. Da li ti je jasno da BiH nije Svedska i da se ne mogu uporedjivati. Svedska ima mnogo hidrocentrala, ali je takodje zabranila izgradnju visokih (ili velikih) brana, onakvih kakve hoce da prave na Neretvi. O ekoloskom aspektu da ne govorim. Porediti ekologiju u BiH (zakonsku regulativu) sa ekologijom u Svedskoj ili u bilo kojoj zap.evropskoj zemlji je iluzorno.
( Ako imas JMB)
ps
zasto se ne porediti sa Svedskom? Pa necemo valjda sa Afganistanom?Treba koristiti tudja iskustva...
U BiH takvo podrucje ne postoji, a pod zastitom drzave (nazovi zastitom) je ukupno 0.5% teritorije. Sto se malo ovdje ne bismo uporedili?
-
mIRCerka
- Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.
da budemo tacniji, 8.5%_BosanaC wrote:
U Svedskoj je 8% teritorije pod takvom zastitom da ne smijes ni kamen pomaci s mjesta gdje se nalazi, da ne spominjemo kampovanje, pustanje zivotinja, paljenje vatre itd.
U BiH takvo podrucje ne postoji, a pod zastitom drzave (nazovi zastitom) je ukupno 0.5% teritorije. Sto se malo ovdje ne bismo uporedili?
prvo su zastitili sto se zastititi trebalo, pa su podigli elektrane....
ja ne znam zasto samo forumashi i par offline zanesenjaka prica o potencijalu npr. Duvanjskog polja, vjetrenjaca itd itd...
a voda...uff...
-
Goran_35
eto ko potencira SchveCkumIRCerka wrote:da budemo tacniji, 8.5%_BosanaC wrote:
U Svedskoj je 8% teritorije pod takvom zastitom da ne smijes ni kamen pomaci s mjesta gdje se nalazi, da ne spominjemo kampovanje, pustanje zivotinja, paljenje vatre itd.
prvo su zastitili sto se zastititi trebalo, pa su podigli elektrane....
I ja sam zato da se zastite neki djelovi i da se proglase nacionalnim parkom.Ali mi moramo biti svjesni da nam HE itekako trebaju ako hocemo naprijed.Po meni treba dobro razmisliti i izgraditi plan koji ce podrazumjevati izgradnju par velikih hidroelektrana a ostale da budu manje,koje ne narusavaju toliko prirodnu harmoniju.Tacno je da je SveCka vlada donjela odluku da ne gradi vise velike brane ali nije tacno da su prvo donjeli tu odluku pa onda gradili hidroelektrane.Oni su uglavnom iskoristili svoj hidroenergetski potencijal.

Nesto se mora i zrtvovati ako hocemo naprijed.A hidroelektrane i vjetrenjace su ipak najcistiji oblik dobivanja energije! Zamislite da se Tuzlaci pocnu buniti protiv TE Tuzla? A imaju pravo na to jer se truju godinama da bi svi imali struju.I ne samo da se truju,vec unistavaju planetu,sto je ipak mnogo ozbiljnija stvar ,jer zbog takvih stvari pred nama su klimatske promjene i katastrofe na globalnom nivou,,,
Ako cemo tako razmisljati,onda je najbolje vratiti se u srennji vijek,upregnuti konje i lijegati u krevet prije mraka...Ne kazem da ne treba stititi okolinu,vec kazem da se mora naci neko optimalno rjesenje koje ce nam dati energiju potrebnu za buducnost a istovremeno voditi racuna o zastiti okoline.
U protivnom,ne cudite se u poskupljenjima i restrikcijama u blizoj buducnosti a u daljoj totalnom zaostajanju za razvijenim.
-
mIRCerka
i tu ti chuchi zecGoran_35 wrote:
U protivnom,ne cudite se u poskupljenjima i restrikcijama u blizoj buducnosti a u daljoj totalnom zaostajanju za razvijenim.
pa sta mislis sto najavljuju NOVO POSKUPLJENJE STRUJE ? Bas zato da se narod ne bi digao protiv elektrana
a ja nesto ne upratih da je ona struja sto se izvozi ista skuplja nego sto je bila
sve je to jedna zavjera
-
Goran_35
mIRCerka wrote:i tu ti chuchi zecGoran_35 wrote:
U protivnom,ne cudite se u poskupljenjima i restrikcijama u blizoj buducnosti a u daljoj totalnom zaostajanju za razvijenim.![]()
pa sta mislis sto najavljuju NOVO POSKUPLJENJE STRUJE ? Bas zato da se narod ne bi digao protiv elektrana
a ja nesto ne upratih da je ona struja sto se izvozi ista skuplja nego sto je bilajer, ako bi prestali izvoziti struju, mozda bismo imali dovoljno struje
za neke buduce potrebe....
sve je to jedna zavjerakratkorochna
uvazena djevojcice
sve je moguce pa i "kratkorocna zavjera"
Inace problem sa strujom je taj sto je ne mozes skladistiti.Ako je imas viska onda je izvozis ako nadjes kupca...A ako nemas viska,onda prvo iskljucujes domacinstva,pa ulicnu rasvjetu i tako to da ne nabrajam...
-
_BosanaC
Za pocetak, kao znak dobre volje, mogao si dovuci svoj cijenjeni organ za sjedenje i iste organe svoje djece u BiH, nastaniti se pored neke od brana pa vlastitim primjerom pokazati kako nit su stetne nit su suvisneGoran_35 wrote:eto ko potencira SchveCkumIRCerka wrote:da budemo tacniji, 8.5%_BosanaC wrote:
prvo su zastitili sto se zastititi trebalo, pa su podigli elektrane....a onda ce doci debela
da sikce na mene
- "njegova SveCka,njegova SveCka"
![]()
I ja sam zato da se zastite neki djelovi i da se proglase nacionalnim parkom.Ali mi moramo biti svjesni da nam HE itekako trebaju ako hocemo naprijed.Po meni treba dobro razmisliti i izgraditi plan koji ce podrazumjevati izgradnju par velikih hidroelektrana a ostale da budu manje,koje ne narusavaju toliko prirodnu harmoniju.Tacno je da je SveCka vlada donjela odluku da ne gradi vise velike brane ali nije tacno da su prvo donjeli tu odluku pa onda gradili hidroelektrane.Oni su uglavnom iskoristili svoj hidroenergetski potencijal.
Nesto se mora i zrtvovati ako hocemo naprijed.A hidroelektrane i vjetrenjace su ipak najcistiji oblik dobivanja energije! Zamislite da se Tuzlaci pocnu buniti protiv TE Tuzla? A imaju pravo na to jer se truju godinama da bi svi imali struju.I ne samo da se truju,vec unistavaju planetu,sto je ipak mnogo ozbiljnija stvar ,jer zbog takvih stvari pred nama su klimatske promjene i katastrofe na globalnom nivou,,,
Ako cemo tako razmisljati,onda je najbolje vratiti se u srennji vijek,upregnuti konje i lijegati u krevet prije mraka...Ne kazem da ne treba stititi okolinu,vec kazem da se mora naci neko optimalno rjesenje koje ce nam dati energiju potrebnu za buducnost a istovremeno voditi racuna o zastiti okoline.
Interesuje me fakat da li ovo sto pricas i podrzavas radis s namjerom da jednoga dana i ti i tvoja djeca zivite pod uticajem toga sto bi braca Slovenci napravili, ili ti ipak znas sta je bolje ljudima od njih samih?
-
_BosanaC
Za pocetak, kao znak dobre volje, mogao si dovuci svoj cijenjeni organ za sjedenje i iste organe svoje djece u BiH, nastaniti se pored neke od brana pa vlastitim primjerom pokazati kako nit su stetne nit su suvisneGoran_35 wrote:eto ko potencira SchveCkumIRCerka wrote:da budemo tacniji, 8.5%_BosanaC wrote:
prvo su zastitili sto se zastititi trebalo, pa su podigli elektrane....a onda ce doci debela
da sikce na mene
- "njegova SveCka,njegova SveCka"
![]()
Interesuje me fakat da li ovo sto pricas i podrzavas radis s namjerom da jednoga dana i ti i tvoja djeca zivite pod uticajem toga sto bi braca Slovenci napravili, ili ti ipak znas sta je bolje drugima od njih samih?
-
Goran_35
opet Boisanac o politici? Ja sam rekao da sam protiv mucki oko izgradnje ali sam i protiv da se ne grade,jer to je buducnost!Buducnost je imati energiju,vodu i hranu...
Ja sam svoj "organ" prizemljio a gdje to je moja privatna stvar.Nisam u Sarajevu,vec u drugom gradu i naravno imamm namjeru da se vratim zajedno sa djecom....,A ako igdje zeleni treba da dignu svoj glas onda je to Tuzla!Otidji u zimu ,pa udahni malo have,pa ces vidjeti.I ostalo da ne nabrajam,voda,tonjenje....
Ja sam svoj "organ" prizemljio a gdje to je moja privatna stvar.Nisam u Sarajevu,vec u drugom gradu i naravno imamm namjeru da se vratim zajedno sa djecom....,A ako igdje zeleni treba da dignu svoj glas onda je to Tuzla!Otidji u zimu ,pa udahni malo have,pa ces vidjeti.I ostalo da ne nabrajam,voda,tonjenje....
-
mIRCerka
Uvazheni ciko, sta ce nama sta ce nama (u pozadini pjeva Hanka) nove centrale ako imamo za izvoza, i to izvozimo jeVtinije nego sto placaju domacinstva?Goran_35 wrote:
uvazena djevojcice![]()
sve je moguce pa i "kratkorocna zavjera"- ali u buducnosti ako budu restrikcije struje
- onda sigurno nije nikakva zavjera,ni dugorocna ni kratkorocna,vec je jednostabno nema...
Inace problem sa strujom je taj sto je ne mozes skladistiti.Ako je imas viska onda je izvozis ako nadjes kupca...A ako nemas viska,onda prvo iskljucujes domacinstva,pa ulicnu rasvjetu i tako to da ne nabrajam...
Sto da jebemo hidro potencijal kad imamo divnih lokacija za vjetrenjace?
Sta ce nam te hidroelektrane, kad su vec poceli radovi oko dokumentacije za TERMOELeKTRANU od 2 bloka u Bugojnu? Koji ce nam K KRASNI tolika struja?
-
zzzzz
Pogledaj planove za buduce termo i hidroelektrane, skontat ces da jedan blok u Kaknju daje vise struje nego komplet sve hidroelektrane koje ce se izgraditi.Goran_35 wrote:opet Boisanac o politici? Ja sam rekao da sam protiv mucki oko izgradnje ali sam i protiv da se ne grade,jer to je buducnost!Buducnost je imati energiju,vodu i hranu...
Hidroelektrane NE
Termoelektrane DA
-
Goran_35
stvarno nemam namjeru da se prepucavam i ponavljam jedno te isto u supljiranju
sada mozda imas struje ali ja govorim za BUDUCNOST,pogotovu ako se ima namjera krenuti u RAZVOJ!
Drugo,nista protiv vjetrenjaca i njih treba graditi gdje je god to moguce...Samo sto je njihov potencijal mnogo slabiji od hidroelektrana.Ali gdje je moguce,uhar je...
eto toliko,stvarno mi je vise mrsko da ponavljam,isto gluhih telefona hebote...
sada mozda imas struje ali ja govorim za BUDUCNOST,pogotovu ako se ima namjera krenuti u RAZVOJ!
Drugo,nista protiv vjetrenjaca i njih treba graditi gdje je god to moguce...Samo sto je njihov potencijal mnogo slabiji od hidroelektrana.Ali gdje je moguce,uhar je...
eto toliko,stvarno mi je vise mrsko da ponavljam,isto gluhih telefona hebote...
ja sam potpiso peticiju...pa i vama bi preporucio da uradite isto...kekec wrote:JMB - jedinstveni maticni brojSalko sto je u vodu skako wrote:ma potpiso bi ja...nema problema ..ali traze neki broj...
Imas ga u licnoj karti.
Ako je nemas, upisi ime i prezime i adresu,
pa ako prodje prodje, nije do tebe.
-
_BosanaC
Koja bolan politika? Dovedi djecu u Konjic, neka ih. Pa kad prvo fasuje TBC a ti reci "Nista, nista, to je sve za nase dobro." Pa kad dodje do bronhitisa i astme a ti se opet nista ne sikiraj, jer znas da ce nam biti bolje. A na kraju kad vrag odnese salu pa budes kontao sta im se to s kozom desava jer se nekaka super baja pojavila u vodi, i zasto doktor sumnja na karcinom, mislim da se ni tada neces sikirati.Goran_35 wrote:opet Boisanac o politici? Ja sam rekao da sam protiv mucki oko izgradnje ali sam i protiv da se ne grade,jer to je buducnost!Buducnost je imati energiju,vodu i hranu...
Lako je biti strateg i pricati sa te udaljenosti i krojiti tudju politiku, ali me zanima da li bi bio toliko licemjeran pa pravdao gradnju HE da neko hoce rusiti tvoje dvoriste, tvoj komsiluk i trovati tvoju vlastitu djecu.
-
Goran_35
Idi iz Konjica u Tuzlu pa onda pricaj o astmi... I nakadi se dobro pored dimnjaka..._BosanaC wrote:Koja bolan politika? Dovedi djecu u Konjic, neka ih. Pa kad prvo fasuje TBC a ti reci "Nista, nista, to je sve za nase dobro." Pa kad dodje do bronhitisa i astme a ti se opet nista ne sikiraj, jer znas da ce nam biti bolje. A na kraju kad vrag odnese salu pa budes kontao sta im se to s kozom desava jer se nekaka super baja pojavila u vodi, i zasto doktor sumnja na karcinom, mislim da se ni tada neces sikirati.Goran_35 wrote:opet Boisanac o politici? Ja sam rekao da sam protiv mucki oko izgradnje ali sam i protiv da se ne grade,jer to je buducnost!Buducnost je imati energiju,vodu i hranu...
Lako je biti strateg i pricati sa te udaljenosti i krojiti tudju politiku, ali me zanima da li bi bio toliko licemjeran pa pravdao gradnju HE da neko hoce rusiti tvoje dvoriste, tvoj komsiluk i trovati tvoju vlastitu djecu.
-
_BosanaC
Nemam potrebe, zivjeo sam u gradu gdje je bilo puno vise dimnjaka nego u Tuzli.Goran_35 wrote:Idi iz Konjica u Tuzlu pa onda pricaj o astmi... I nakadi se dobro pored dimnjaka..._BosanaC wrote:Koja bolan politika? Dovedi djecu u Konjic, neka ih. Pa kad prvo fasuje TBC a ti reci "Nista, nista, to je sve za nase dobro." Pa kad dodje do bronhitisa i astme a ti se opet nista ne sikiraj, jer znas da ce nam biti bolje. A na kraju kad vrag odnese salu pa budes kontao sta im se to s kozom desava jer se nekaka super baja pojavila u vodi, i zasto doktor sumnja na karcinom, mislim da se ni tada neces sikirati.Goran_35 wrote:opet Boisanac o politici? Ja sam rekao da sam protiv mucki oko izgradnje ali sam i protiv da se ne grade,jer to je buducnost!Buducnost je imati energiju,vodu i hranu...
Ali vidim da si ti svoj problem rijesio u Svedskoj.
Samo pusti Bosnu na miru ziv bio i ne sikiraj se za nas.