jel vas ikad puca nostalgija?

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
mamica papucarka

Post by mamica papucarka »

da malo ozivimo ovu nasu Dijasporu :oops: :D

meni je najinteresantniji ovaj nas "familijarni" (tako da ga nazovem) odnos kada upoznamo nekog zemljaka.
Sad sam u podrumu :D srela zenu i krenemo u pricu i em se ispostavi da je zena iz Capljine kao i moja pranana :D (herka)
Elem, dodjemo mi do treceg koljena :lol:

A imam jednog komsiju dedu od Zvornika, koji kad god da me vidi vikne " kaaako je mlaaada" :lol:
Pa, hebem mu, nekad ne znam ni gdje sam, u kojoj sam zemlji... :D

nadam se da nismo pateticni :oops:
callmethebreeeze

Post by callmethebreeeze »

nismo ba, kakva patetika :D
ovdje u malmeu, uz malo truda :D, komotno mozes dobar dio zivota provesti bez da stupis u kontakt sa svedjanima ili drugim.
na socijali rade nasi :D ima nasih ljekara, zubara, frizera, taksista, imas nase kafane, lose cevabdzinice, mesare, prodavnice, dilere, sve sto treba :D
mella52

Post by mella52 »

Znam da nisam u svojoj,nego u tudjoj zemlji.
Al',kakvi smo ti mi?Svugdje pokusavamo da napravimo malo "svoje",pa ti dodje svejedno u kojoj zivis.
cHupjahalic@

Post by cHupjahalic@ »

ti ih makar vidjas po haustorima i podrumima, ja ih vidjam po bolnici. :D :lol: :lol:
Gdje se god okrenem ima nas.
Nedavno upoznah jednu nasu zenu (upoznala sam ih vise :D ) u liftu... Prica ona sa drugima na norveskim sa nasim akcentom, svi izlaze a ja i ona ostajemo i ja je fino upitam ko je.
Raspricale se ja i ona k`o da se godinama poznajemo. :D :lol:
Nedavno zvoni telefon u nasem odjeljenju, javljaju se kad jedan iz poste u bolnici kaze da je nasao u katalogu moje ime i konta jesam li iz BiH.
Kasnije i tog covjeka upoznam i raspricali se k`o da nas je 16-ero. :D :lol: :lol:
Prije par sedmica dolazi covjek do naseg odjeljenja i sad cekam da on nesto kaze a on se zagledao u moju karticu, gleda u moje ime pa ni pet ni sest kaze: "pricas li ti bosanski"? :D (covjek dosao iz Tuzle i otkud da bas mene pita :? :D ).
A isto nedavno upoznam jednog kolegu bosanca iz drugog odjeljenja, raspricali se mi na norveskom i taman kad smo se razisli okrecemo se jer lampice se upalile i mi skontali da smo "svoji". :D :lol:

Et` mamice, za mjesec dana upoznala toliko ljudi iz nasih krajeva. :D
Ma neka nas, dobri smo mi. :)
mamica papucarka

callmethebreeeze wrote:nismo ba, kakva patetika :D
ovdje u malmeu, uz malo truda :D, komotno mozes dobar dio zivota provesti bez da stupis u kontakt sa svedjanima ili drugim.
na socijali rade nasi :D ima nasih ljekara, zubara, frizera, taksista, imas nase kafane, lose cevabdzinice, mesare, prodavnice, dilere, sve sto treba :D
joj :lol:

skoro mi sa autom upali u neku guzvu, a tip sa sleperom, malo, malo pa hoce da se progura ispred nas.A kako nema mjesta, muz mu odmahuje glavom da skonta da ne moze stat.
Kad tip otvori prozor i mom muzu "ma mars u p.m" :D :D :D
A ovaj moj hairlija, takodjer otvori prozor" ma kome ti to..."
Tip kada je vidio da je udario na Bosanca, samo zatvori prozor i ode :lol:
A ja do suza :lol:
mamica papucarka

cHupjahalic@ wrote:ti ih makar vidjas po haustorima i podrumima, ja ih vidjam po bolnici. :D :lol: :lol:
Gdje se god okrenem ima nas.
Nedavno upoznah jednu nasu zenu (upoznala sam ih vise :D ) u liftu... Prica ona sa drugima na norveskim sa nasim akcentom, svi izlaze a ja i ona ostajemo i ja je fino upitam ko je.
Raspricale se ja i ona k`o da se godinama poznajemo. :D :lol:
Nedavno zvoni telefon u nasem odjeljenju, javljaju se kad jedan iz poste u bolnici kaze da je nasao u katalogu moje ime i konta jesam li iz BiH.
Kasnije i tog covjeka upoznam i raspricali se k`o da nas je 16-ero. :D :lol: :lol:
Prije par sedmica dolazi covjek do naseg odjeljenja i sad cekam da on nesto kaze a on se zagledao u moju karticu, gleda u moje ime pa ni pet ni sest kaze: "pricas li ti bosanski"? :D (covjek dosao iz Tuzle i otkud da bas mene pita :? :D ).
A isto nedavno upoznam jednog kolegu bosanca iz drugog odjeljenja, raspricali se mi na norveskom i taman kad smo se razisli okrecemo se jer lampice se upalile i mi skontali da smo "svoji". :D :lol:

Et` mamice, za mjesec dana upoznala toliko ljudi iz nasih krajeva. :D
Ma neka nas, dobri smo mi. :)
i moj hairlija radi u bolnici, tako da mi je poznat taj familijarni odnos :lol:
Bas ovaj dedo kojeg sam pominjala, non-stop ga ganja sa svojim venama :D
callmethebreeeze

:D
ah, saobracaj. posebna prica. ima likova sto zele da citav grad zna kako oni imaju los ukus pa pustaju dzigeru na sav glas. doduse, tu su arapi malo jaci od nas. neki dan njih cetvorica u kolima, "plesu", a ulica se trese od orijentalnih ritmova;)
zato volim ovaj grad
cHupjahalic@

Post by cHupjahalic@ »

Ja sam nedavno isla do Svedske u kupovinu i ispred mene stoji bracni par i on njoj stalno govori na nasem: "de bona stavi jos kesa, ne moze nam sve stati u ove", a ona njema "ma stani bolan, sta zuris". I ona u medjuvremenu trazi novcanik, lista a on njoj opet i to sa ostrim glasom "a jesi spora, daj mi jos kesa bona" a ona njemu sa jos ostrijim glasom "sacekaj, dobit ces ih, dabogda ih dobio". :D
Nisam mogla izdrzati i ja ih upitam: "Izvinite, koliko vam je kesa potrebno?". :D
Rekose i spustise poglede... :D
callmethebreeeze

cHupjahalic@ wrote:Ja sam nedavno isla do Svedske u kupovinu i ispred mene stoji bracni par i on njoj stalno govori na nasem: "de bona stavi jos kesa, ne moze nam sve stati u ove", a ona njema "ma stani bolan, sta zuris". I ona u medjuvremenu trazi novcanik, lista a on njoj opet i to sa ostrim glasom "a jesi spora, daj mi jos kesa bona" a ona njemu sa jos ostrijim glasom "sacekaj, dobit ces ih, dabogda ih dobio". :D
Nisam mogla izdrzati i ja ih upitam: "Izvinite, koliko vam je kesa potrebno?". :D
a, u svedsku se idu u nabavku. hosh kupiti povoljno cigara (ukrajinskih), pica, ovdje u malmeu jos jeftinije nego na granici s norveskom :D
cHupjahalic@

Post by cHupjahalic@ »

callmethebreeeze wrote:a, u svedsku se idu u nabavku. hosh kupiti povoljno cigara (ukrajinskih), pica, ovdje u malmeu jos jeftinije nego na granici s norveskom :D
ne hvala, za to postoje trgovine i sve se kupuje legalnim putem. :D :D
a usput se i vidi dosta naseg naroda. :lol: :lol:
mamica papucarka

cHupjahalic@ wrote:Ja sam nedavno isla do Svedske u kupovinu i ispred mene stoji bracni par i on njoj stalno govori na nasem: "de bona stavi jos kesa, ne moze nam sve stati u ove", a ona njema "ma stani bolan, sta zuris". I ona u medjuvremenu trazi novcanik, lista a on njoj opet i to sa ostrim glasom "a jesi spora, daj mi jos kesa bona" a ona njemu sa jos ostrijim glasom "sacekaj, dobit ces ih, dabogda ih dobio". :D
:lol: :lol: :lol:

pratimo mi moju mamu koja je posla nazad u Bosnu, i gledamo koji je bus za Sarajevo.
Kaze meni muz, sigurno onaj ispred kojeg stoje oni ljudi sa kesama :lol: Kad stvarno jest. Drze po pet kesa u rukama i cekaju da sofer otvori. :D
cHupjahalic@

Post by cHupjahalic@ »

@mamica To mi je poznato. :lol: :lol:

meni je tako tuzno bilo prosle godine kad sam srela stariju zenu u avionu, njeno sjediste bilo ispred moga i place.
Pita mene jesam li iz Bosne i zamoli me da pazim kako torbu stavljam da joj se paprike ne bi slomile a i baklave je ponijela sa unukine svadbe (moze se neko smijati ovome ali meni je te zene bas bilo zao u tom trenutku). :(
Krenula za Chikago. :roll:
Last edited by cHupjahalic@ on 08/01/2007 21:13, edited 1 time in total.
mamica papucarka

morel drzava??? :D
mamica papucarka

Marco-x wrote:
mamica 31 wrote:morel drzava??? :D
Taj mi kolodvor liči na Suedbahnhof u Beču :D :D :D
ma ima jos takvih kolodvora i ovamo prema Italiji :D

ide onaj dedo sa svojom hanumom, i gleda hanuma u mene i pita" ma jel ono nasa adisa" :D
kaze dedo "nije" :D
kad nana ce "Hej Alahu dragi, ista nasa Adisa" :lol:
callmethebreeeze

cHupjahalic@ wrote:
callmethebreeeze wrote:a, u svedsku se idu u nabavku. hosh kupiti povoljno cigara (ukrajinskih), pica, ovdje u malmeu jos jeftinije nego na granici s norveskom :D
ne hvala, za to postoje trgovine i sve se kupuje legalnim putem. :D :D
a usput se i vidi dosta naseg naroda. :lol: :lol:
i ti si znaci legalista ko i ja;) 8-)
cHupjahalic@

Post by cHupjahalic@ »

Ja sam pretprosle godine bila na aerodromu u Oslu kad je po prvi put letio Arnoro odavde za Sarajevo.
Da ne bih detaljno ulazila taj dan se dvojica nasih krenuli da tuku na sred aerodroma. :(
30 bosanaca i pun aerodrom ostalih, samo smo se mi culi. :roll:

al` bilo je i zanimljivih scena, nije sve bas ni crno. :D :lol:
callmethebreeeze

ipak se nista ne moze porediti sa putovanjem busom do bosne. kakvih tu scena bude, mili boze:)
callmethebreeeze

cHupjahalic@ wrote:Ja sam pretprosle godine bila na aerodromu u Oslu kad je po prvi put letio Arnoro odavde za Sarajevo.
Da ne bih detaljno ulazila taj dan se dvojica nasih krenuli da tuku na sred aerodroma. :(
30 bosanaca i pun aerodrom ostalih, samo smo se mi culi. :roll:

al` bilo je i zanimljivih scena, nije sve bas ni crno. :D :lol:
jel´arnoro ona "ozbiljna" kompanija kojoj su oduzeli dozvolu za let?
mamica papucarka

muha, jel te to spucala nostalgija :D

jucer se vozimo autoputem, kad pored nas ide kombi na kojem pise "Goci band" :D
Kombi je bh. registracija, a sjede cetiri tipa, raskrilili kartu i raspravljaju :D
Bili ljudi na turneji :D
Timotije

Post by Timotije »

mamica 31 wrote:
:lol: :lol: :lol:

pratimo mi moju mamu koja je posla nazad u Bosnu, i gledamo koji je bus za Sarajevo.
Kaze meni muz, sigurno onaj ispred kojeg stoje oni ljudi sa kesama :lol: Kad stvarno jest. Drze po pet kesa u rukama i cekaju da sofer otvori. :D
Let za sarajevo, naravno skupili svu istocnu Evropu na jedan terminal, milion ljudi, vidim lolu sa umotanim tepihom na ramenu iz daleka(reko´nije valjda mejt?), odmah mi je jasno, to je moj let!
Darjan

Post by Darjan »

Za sve one koje puca nostalgija, posjetite nas na http://www.raseljene-sarajlije.com Dodjite, pogledajte, dajte koji komentar...

Pozdrav svima
uvjek dobar gost

Post by uvjek dobar gost »

Evo me daleko od matice, daleko od zemlje u kojoj rodio sam se i u kojoj zivim, sad sam sa ljudima koje mi "lokal patriote" zovemo dijasporcima, sa ljudima koje nikad nismo ni pokusali da razumijemo. Da sa onim istim o kojim znamo govoriti ono najgore, sa istim onima koje preziremo jer mislimo da su prosli bolje od nas.....

Znajte da smo u zabludi, svako je imao i jos uvijek ima svoj rat, svoje rane , bile one mentalne il fizicke... ipak su rane....

Na moje pitanje kako je... i sta se radi... bil se vratili u BiH.... svi bar na tren zastanu i nekako kao da ih cujem da kazu ... ma vazda u zivotu, samo da mogu naci neki poslic za neku nako platu i sve to... odmah bi se zanogetao kuci....

Da kuci, dobro ste culi, oni ovu nasu napacenu zemlju jos zovu kucom... samo sto je mi vise ,izgleda ne zovemo tako.

Kad ih pak pitam sto se boni ne vracate i ne spasavate nas i vas od vsega sto nas je zadesilo... oni samo kazu mi smo probali, bili smo i nisu nam dali priliku...... ili jedan od najiskrenijih odgovora je bio... sta ja da se vratim i da ulozim novac za koji sam crncio posteno 10. godina pa da mi dodje neki "celo ili celic" pa da mi preko noci sve unisti....
Ljudi su 100% u pravu i jeste ima i na nama krivice... mi nekako lakse podnosimo neke "papke" kao politicare... neke bezveznjakovice da nas prevode zedne preko vode nego ljude koje je MUKA otjerala i rastjerala po cijelom svijetu...

I vjerujte mi da sam i ja dok sam daleko od matice nekako zabrinutiji za nju... jer vjerujte mi kad vidim prosjecnog europljanina.... njega boli K..ac za BiH..... on nam pomoci nece, nece on se izboriti za zemlju u kojoj bi mi volili da zivimo.... to moramo uraditi mi.... samo mi, a tad ce svi iskreni Bosanci i Hercegovci vratiti kuci... jer istina je da nijedno sunce ne grije kao ono kuci... i samo jedno mjesto na svijetu se zove DOM....
Svemirski_Jebach

Post by Svemirski_Jebach »

ne puca me nostalgija, samo mi nedostaju prijatelji i porodica.

I nekad mi nedostaje da pricam o necemu sto je neko zajednicko bosansko iskustvo al nemam s kim. I to mi fali.

Ostalo, nemam potrebu prepoznavat ljude po cesti po jeziku, i iako ga cujem ponekad ovdje, nemam potrebu da se nekome javljam.
Timotije

Post by Timotije »

Navikne se covjek lahko na pravnu drzavu, pa ti onda jos vise smeta i iritira nasa aljkavost i korumpiranost (ama bas u svakom segmentu).
Nije to neka velika mudrost napraviti i postovati zakone i zivjeti posteno, al`sto bi to kad moze preko stele...
Vjerovatno cu vani i umrijeti a necu sa za stalno vratiti kao ni ogromna vecina drugih. Zasto?
Zato sto sam zaboravio sta je to veza, stela, vezica, jaranov jaran i ostali derivati korupcije! Zato sto sve svoje potrebe ostvarim brzo i efikasno, i uz pomoc ljudi koji za to dobijaju platu pa taj posao posteno i rade.
Nema tetki da mi sredi upis za dijete, kone da je moljakam da mi majku prime u bolnicu i pogledaju kao ljudsko bice (ako ne podmazes crkni), i ostalih hiljadu i jedan problem (bez problema), samo zato sto niko ne radi svoj posao, i sveprisutnog pitanja: gdje sam ja u toj prici?
Ovdje mi fali sve iz duhovnog domena. Nemam raje, fali rodbina, stari prijatelji,drustveni zivot, jednom rijecju sve...ali nema toga vise ni dole.
Ne mogu, brate, vise nikog nista u zivotu da molim!
P.S. Bosnu volim i volicu, to je jedino sto imam, ali znam da za mog zivota tu srece nema! Vise ne poredim previse, to je dobar znak, nostalgija manjeg stepena.
Timotije

Post by Timotije »

uvjek dobar gost wrote:Evo me daleko od matice, daleko od zemlje u kojoj rodio sam se i u kojoj zivim, sad sam sa ljudima koje mi "lokal patriote" zovemo dijasporcima, sa ljudima koje nikad nismo ni pokusali da razumijemo. Da sa onim istim o kojim znamo govoriti ono najgore, sa istim onima koje preziremo jer mislimo da su prosli bolje od nas.....

Znajte da smo u zabludi, svako je imao i jos uvijek ima svoj rat, svoje rane , bile one mentalne il fizicke... ipak su rane....

Na moje pitanje kako je... i sta se radi... bil se vratili u BiH.... svi bar na tren zastanu i nekako kao da ih cujem da kazu ... ma vazda u zivotu, samo da mogu naci neki poslic za neku nako platu i sve to... odmah bi se zanogetao kuci....

Da kuci, dobro ste culi, oni ovu nasu napacenu zemlju jos zovu kucom... samo sto je mi vise ,izgleda ne zovemo tako.

Kad ih pak pitam sto se boni ne vracate i ne spasavate nas i vas od vsega sto nas je zadesilo... oni samo kazu mi smo probali, bili smo i nisu nam dali priliku...... ili jedan od najiskrenijih odgovora je bio... sta ja da se vratim i da ulozim novac za koji sam crncio posteno 10. godina pa da mi dodje neki "celo ili celic" pa da mi preko noci sve unisti....
Ljudi su 100% u pravu i jeste ima i na nama krivice... mi nekako lakse podnosimo neke "papke" kao politicare... neke bezveznjakovice da nas prevode zedne preko vode nego ljude koje je MUKA otjerala i rastjerala po cijelom svijetu...

I vjerujte mi da sam i ja dok sam daleko od matice nekako zabrinutiji za nju... jer vjerujte mi kad vidim prosjecnog europljanina.... njega boli K..ac za BiH..... on nam pomoci nece, nece on se izboriti za zemlju u kojoj bi mi volili da zivimo.... to moramo uraditi mi.... samo mi, a tad ce svi iskreni Bosanci i Hercegovci vratiti kuci... jer istina je da nijedno sunce ne grije kao ono kuci... i samo jedno mjesto na svijetu se zove DOM....
Svi su odavno digli ruke od nase muke, samo sto mi jos zivimo u zabludi da smo nekome i zbog necega bitni!
Sto se ranije probudimo to su sanse vece...
Post Reply