e onda kad si muskadiji, hajde ti njima jos jednom reci, jer njima treba vremena da skontajuIvy wrote:pa nisam tebi rekla nego ovoj mushkadijimarijam wrote:pa bona ako nisi skontala nakon ovog svega sta ces napraviti nemoj im majke ti nista ni pravitiIvy wrote:NE ZACHATAVAJTE MI TEMU!
evo beli su ti sve rekli ne znam sta se vise mislis
Zene help: Vegie jelo za Bajram :)
-
marijam
- Salko sto je u vodu skako
prvo nam objasni kako se pravi taj tvoj umak...pa onda idi spavat...marijam wrote:e je.i ga sad ja odo spavat, ja cek cek a ti nista...hajde nadam se da ces nesto skontati
-
Oceania
Ivy wrote:MUSHKADIJO NE ZACHATAVAJTE MI TEMU!
1) broccoli , karfiol , mrkva ( baby ) ,mahuna ( 4-5 mahuna spoji i povezi mladim lukom kao snop sijena ) grasak , sparoge ....skuhati u kljucaloj slanoj vodi ne vise od tri minute .Moras sacuvati tvrdocu povrca , vitamine i boju .To ce ostati " zamrznuto" ako povrce prebacis brzo u hladnu vodu sa puno leda..Sokiraj ga ! Majke mi
2) Napravi vegie kebap.Na drvene stapice naredaj kocke patlidzana , crvenog luka , i svih vrsta tikvica , zute , zelene.....te sve tri paprike zuta crvena zelena .So , biber i ispeci na tavi.Prije posluzivanja politi sa maslinovim uljem i sitno sjecakanim persiniom i majcinom dusicom .
3) U elektricnom mlinu za kafu samljeti solju rize da dobijes rizino brasno.Pomijsati sa jos jednom soljom kukurznog brasna i sa dvije solje obicnog brasna . So i biber i malo mljevenog cilija ili neke druge ljute crvene paprike.U tu suhu smjesu zavaljati , pohati , panirati .....ne znam kako god ti se svidja , kriske , kolute ( debljine prsta ) crvenog ( pink) luka i zelenog paradajza.Fry , friteza .....ispeci u dubokom ulju. Puno ulja kao da pravis pomes frites .360 Farenhajta to bi moglo biti 220 C.Ako nemas termometar uroni u svoju srepu sa uljem drsku od svoje drvene kasike , i kada se oko drske zavrte mjehuruci , tacno se vidi se da je doslo do neke reakcije , ulje je spremno za friganje.
4) S ozirom da zivis u Italiji pura ili griz ili palenta je nesto sto ce obradovati tvoje goste i sto ce im kazati da poznajes njihovu kulutru.
Skuhaj palentu i na samom kraju kada je kuhana dodaj malo punomasnog mlijeka , nekoliko kocki putra , ribanog parmezana i sitno sjeckane majcine dusice Ne zaboravi so i biber !!!!
Palentu izliti i razuci na istu debljinu u jednu tepsiju i ohladiti.staviti u frizider i sutradan nozem izrezati na kocke ili nekom drugom modlom izvuci krug , romb , trokut .....i prije posluzivanja podgrijati na tavi , na putru .Dodati i ulje jer putar gori !! Kolacici od palente moraju biti izvana hrskavi , zlatno zute boje a unutra su mekani i krimi . Tako je i sa ostalim stvarima.Prvo kad zagrizes je malo tvrdo pa je onda mekano i socno.Balans ! Tako mora biti .U kulinarstvu postoje pravila kao kad vozis auto ili uvodis i razvodis struju.Ne moze onako kako ti hoces.
5) Italija je zemlja articoke.Zivjeti u Italiji a ne jesti articoke je pravi grijeh.Articoka se ocisti velikim i snaznim nozem ( najobolje noz za kruh tzv .pila ) skinu se listovi koji su tvrdji od palminih .Kada dodjes do stabljike oguli je malim nozem kao krastavac , skini one dlacice na kupoli i to je to .Od articoke se jede samo "srce " articoke.Moze se skuhati a ja predlazem zavaljati ih u brasno i opet u duboko ulje .srce articoke se izreze na dva ili cetri dijela , uzduzno .
6) Boje talijanske zastave se nalaze u tri "elemnta " na kojima pociva talijanska kuhinja.Paradajz , bosiljak i mozzarela.Izrezati paradajz na kriske , malo deblje i na svaku krisku pradajza staviti kolut mocarele i list svjezeg bosijlka .i tako nazidati jedno tri sprata.Prerezati na dva dijela i otvoriti da se vidi presjek ( nesto kao torta ) .Nekoliko listova bosiljka isprziti u ulju za dekoraciju.Kao sto na bosanskom a i drugim stolovima sirom svijeta obavezno stoji so i biber u Italiji je pozeljno da imas ribani parmezan ( pamegano Regiano) , maslinovo ulje i balsamic vineger( sirce ) Modena ! To sirce moze da kosta i do hiljadu Eura .Cijeni se starost kao kod vina.Ja sam vidio 65 godina staro .Gusto je kao sirup kao med , cisti nektar ...a stavlja se na sve .Nekoliko kapi.Na meso , na ribu , na povrce ....preko sladoleda . Odlican balsamic se moze kupiti za deset dvadeset Eura i to ti moze trajati godinu dana. ako je tvoj budzet solidan tvoji gosti ce biti odusevljeni ako nadjes jednu glavicu najskuplje i najbolje i najaromaticnije gljive , njeno velicanstvo Tartuf .Ona se jede friska .Tanki tanki kao cigaret papir , kao tiftik
Za desert sutlija . Ili kuhano voce u vinu sa secerom , cimtom , muskat,
karanfilici , star anis .......baklava jest kraljica medju kolacima ali tufahije su zakon. Prijatno i u slast.
P.S. Ne znam zasto zoves u pomoc forumasice ? ! Ako udjes u kuhinju jednog retorana u San Francisku ili Londonu ili Rimu gdje ti zivis vidjeces da na 10 kuhara dalazi dvije kuharice.Gledajuci po nekim priznanjima i medaljama i ko su bili kuhari predsjdnika , kraljeva , careva...moze se reci da je kuhanje muski zanat.U povjerenju cu ti reci nesto .Musakrci , kuhari ili barem oni koji vole da kuhaju zenu u kuhinji smatraju uljezom !
Ciao .
- Jara
Naj ti je jednostavnije - dva prijedloga:
- u vegy restoranu kupi gotovo jelo
- napravi male vegy sendviče u raznim kombinacijama, pusti mašti na volju - tofu, sejtan, sir, ajvar, "sojaneza" ( ako ne jedu jaja), komadići paradajza, peršuna, paprike, masline, kivija - dekorativno i ukusno!
- u vegy restoranu kupi gotovo jelo
- napravi male vegy sendviče u raznim kombinacijama, pusti mašti na volju - tofu, sejtan, sir, ajvar, "sojaneza" ( ako ne jedu jaja), komadići paradajza, peršuna, paprike, masline, kivija - dekorativno i ukusno!
- Jara
Vazno ti je znati jedu li jaja, mlijeko, ribu. Moji su ti recepti za laktovegetarijance (hrana biljnog porijekla + mlijeko i ml. proizvodi).
Evo još nešto jednostavno:
Palačinke punjene gljivama urolaš, prepoloviš svaku, uvaljaš u tijesto za pohanje ( bez jaja ako ne jedu), pa u susam i prziš u tavi.
Umak i dekoracija - pusti mašti na volju, npr. preliv od pavlake sa sitno sjeckanim kiselim karastavcima, bijelim lukom sjeckanim ili u prahu, persunom, koprom, limunom...moze i sadržaj kesica čaja od nane ili majčine dušice.Na listu zelene salate baš dobro izgleda.
Mozes i kupiti neki gotov vegy umak.
A mozes samo preliti jogurtom!
Palačinke punjene gljivama urolaš, prepoloviš svaku, uvaljaš u tijesto za pohanje ( bez jaja ako ne jedu), pa u susam i prziš u tavi.
Umak i dekoracija - pusti mašti na volju, npr. preliv od pavlake sa sitno sjeckanim kiselim karastavcima, bijelim lukom sjeckanim ili u prahu, persunom, koprom, limunom...moze i sadržaj kesica čaja od nane ili majčine dušice.Na listu zelene salate baš dobro izgleda.
-
Oceania
Ako ne jedu jaja onda ne jedu ni palacinke !Jara wrote:Vazno ti je znati jedu li jaja, mlijeko, ribu. Moji su ti recepti za laktovegetarijance (hrana biljnog porijekla + mlijeko i ml. proizvodi).
- uozo
Potpisujem!moze se reci da je kuhanje muski zanat.U povjerenju cu ti reci nesto .Musakrci , kuhari ili barem oni koji vole da kuhaju zenu u kuhinji smatraju uljezom !
A najgora mi je kombinacija kad kuham na brodu, pa ono jos zena dodje....
Odmah mi rezervoari za vodu ljuhnu u potpalublje, i francuskinje pocnu da galame da ce dobit' koleru. I na kraju umjesto u Bozburunu, zavrsim na Rodosu. I jos izgubim zub u borbi sa passarelama.
Nego otidji i kupi sebi dva Avokada. Pazi da ne budu previse tvrdi. Rasjeces ih na pola po duzini i nozem (polukruznim pokretima) izvadis unutarnjost. Onda to stavis u jedan visi sud i dodas jednu malu kasikicu limunovog soka, da meso od Avokada ne dobije smeckastu boju.
Onda isjeckas skroz sitno jednu manju glavicu luka, i jedan cehanj bijelog luka, i dodas u tu smjesu. Dodas malo mljevenog crnog bibera, korijandera ili svjezeg persina, i ko hoce ljuto chilija ili isjecenu feferonu, ili jalapeno, po zelji. Onda sve to mikserom izmjesas, ili viljuskom ako nemas miksera, ide i tako. I na kraju posolis po zelji, i dodas jedan skroz sitno isjeckani paradajz.
Guacamole, ovaj sos ide dobro uz naprimjer kanarske krompirice ili karfiol.
Karfiol samo skuhas nekih desetak minuta u slanoj vodi i sluzi ga sa guacamole sosom.
Brze i jeftinije, a super ukusno i posebno, slabo ces neces naci...
A kanarski krompirici su druga tema. samo mi mrsko sad pisat:::
- Bosanac sa dna kace
pa bil se udala?????marijam wrote:ja sve znam, ama bas sve
eh a za @ivy da slatko eto recimo mores napravit gurabije ili nesto slicno...
- Bosanac sa dna kace
pa bil se udala?????marijam wrote:ja sve znam, ama bas sve
eh a za @ivy da slatko eto recimo mores napravit gurabije ili nesto slicno...
-
MRAVOJED
normalno peče se u rerni i servira onako na tepsijipitt wrote:ma najlakse ti je prhodaj do pijace i nadji onih mesnatih paprika....roga:D Samo ih na puteru malo propzi onako cijele i ostavi u posudu sa sitno nasjeckanim bijelim lukom. Serviraj sa malo kajmaka po vrhu i eto
:D
- danas
uuhhh... gluho bilo, kakvom bolan puteru...MRAVOJED wrote:normalno peče se u rerni i servira onako na tepsijipitt wrote:ma najlakse ti je prhodaj do pijace i nadji onih mesnatih paprika....roga:D Samo ih na puteru malo propzi onako cijele i ostavi u posudu sa sitno nasjeckanim bijelim lukom. Serviraj sa malo kajmaka po vrhu i eto
:D
bolje ce biti da ih natakne na stapic, pa ako nema druge vatre
hhmmm... isto ovo mozes sa karfiolom -- obari ga u vodi da omeksa (ali ne previse) i onda pospi istopljenim puterom, i nasjeckanim bijelim lukom i persunom. kao prilog.
- Jara
A ja taman mislila wow, vidi ekspertaOceania wrote:Ako ne jedu jaja onda ne jedu ni palacinke !Jara wrote:Vazno ti je znati jedu li jaja, mlijeko, ribu. Moji su ti recepti za laktovegetarijance (hrana biljnog porijekla + mlijeko i ml. proizvodi).
-
King Kikapu
nisam citao sve od pocetka ali evo ti par vegie jela: bailda i jalan dolma. prvo je patlidzan filovan satarasom, a drugo je paprika filovana krompirom i rizom. servira se poliveno kajmakom iliti pavlakom. a recepte mozes nasurfati.
- danas
meni je imam baildi (to je tvoja bailda) prvo pao na pamet, ali treba rerna.King Kikapu wrote:nisam citao sve od pocetka ali evo ti par vegie jela: bailda i jalan dolma. prvo je patlidzan filovan satarasom, a drugo je paprika filovana krompirom i rizom. servira se poliveno kajmakom iliti pavlakom. a recepte mozes nasurfati.
-
Oceania
Moze li biti baklava bez oraha ? Moze ali se ne zove vise baklava.Palcinci ------Francuski - crapes / engleski - pan cake / moraju sadrzavati jaja .Jara wrote:A ja taman mislila wow, vidi ekspertaOceania wrote:Ako ne jedu jaja onda ne jedu ni palacinke !Jara wrote:Vazno ti je znati jedu li jaja, mlijeko, ribu. Moji su ti recepti za laktovegetarijance (hrana biljnog porijekla + mlijeko i ml. proizvodi).
A mozes samo preliti jogurtom!, svašta zna, super su mu recepti . I da ti predlozim da u SA otvoris prvi vegy restoran ( fali ovdje). Helem, palačinke bez jaja su Sarajke pravile u ratu, ja ih pravim i sada. Bude ih i u vegy restoranima u inostranstvu.
Ako nema jaja , nego samo brasno i voda to su tortilje !!
- vatrogasac
.....al' se ovo razvuuuuuklo....biće sofra sa 33 jela....