...pa možda bi i uspio, ali samo sa onom grupom koja je zbog novih spoznaja završila u smeću.....Maksim wrote:
Vjerovao ili ne, ono u sto ti vjerujes je moguce pobiti sa naucnim rezultatima od prije preko stotinu godina.
Dzehenemska vatra
- vatrogasac
-
KOGOD KADGOD
Veoma mi je zao sto je doslo do ocitog NESPORAZUMA. Pitanjima metafizike i duhovnog svijeta se bavim od moje 15-te gidine (sad mi je 39).Maksim wrote:Baviti se ovim je metafizicno pitanje. S ovom frazom potvrdjujes strah od nauke i filozofskih pitanja. Zivis u nekom fiktivnom svijetu i bojis se da ti se taj svijet nece jednog dana srusiti, ali on se davno vec srusio.KOGOD KADGOD pise: Naime, svi arumenti o Bogu, Njegovim sifatima (atributima), Njegovim poslanicima i Svetim knjigama jednostavno nemaju svrhe ako doticna osoba NE VJERUJE u Bozije Postojanje.
S ovom frazom osporavas covjeku razmisljanje, jer bez mozga nista ne radi. U mozgu je kreiran i tvoj spasitelj, tako da bi trebao postovati slobodu misljenja i biti pripravan za "napade" s vana a ne jednostavno reci da nitko nema pravo da vodi diskusiju o tvojim svecima ako sam ne vjeruje u neko bozanstvo.
Vjerovao ili ne, ono u sto ti vjerujes je moguce pobiti sa naucnim rezultatima od prije preko stotinu godina.
Moje uvjerenje u Boga, (Njegove andjele[meleke], Njegove Poslanike [pejgambere], Njegove Kitabe [svete objave], sudnji Dan [yewmul-akhir] i da se sve, sto se biva i desava, biva se i desava samo Bozijom Voljom i Odredjenjem) je neosporivo, iskreno i bez i tracka sumnje (shakk).
Ako se podrobnije procita, otvorena uma i bez predrasuda, postace jasno da se tekst odnosio na pitanje D'AWE (propagiranja vjere) kao i MUZZAKKARE (medjusobno potsjecanje vjernika na iminentnost vjere u svakodnevnom zivotu).
Da'wa se obraca nevjernicima dok se Muzzakkara obraca onima koji VEC vjeruju)
Dakle tekst se odnosi na NACINE i METODE gore-navedenog.
Sazeto izrazeno, primjena PRIORITACIJE u bilo kojem slucaju je potrebna da bi se odgovori, na temu teozofije opcenito, POSTIGLI postepeno i hronoloski.
Isto kao sto prvacicu osnovne skole nema svrhe objasnjavati quantum fiziku, nego ga se prvo poucava da cita i pise, tako se i pitanjima bilo koje teme, metafizike, politike, nauke itd. prilazi U SKLADU SA PRIJETHODNIM SHVATANJEM I UVJERENJEM osobe s kojom se vodi rasprava.
STO SE TICE IZJAVE DA MOJ TEKST "OSPORAVA" RAZMISLJANJE, NAPROTIV, TREBA SE RAZMISLJATI, OBAVEZNO JE RAZMISLJATI, NEOPHODNO JE PITATI DA BI SE DOBIO ODGOVOR ali takodje je vazno KAKO razgovarati sa ljudima o tome.
U tom smislu je napisan tekst, i ako se ponovo procita razumjece se onako kako je namjeren da se shvati. Samo je doslo do nesporazuma.
Qur'an: "Ja sam stvorio dzinne (spiritualna bica) i insane (ljudska bica) samo da bi Mene spoznali.
Sto se tice Gavrila, njegova izjava da je pakao "udaljenost od Boga" samo ima smisao sa DUHOVNE SUFIJSKE, GNOSTICKE, TACKE GLEDISTA.
"Zapalila bih Dzennet i vodom ugasila Dzehennem pa da ljudi vjeruju i robuju Bog ne iz straha od Dzehennemske vatre niti iz pozude za Dzennetskim blagodatima NEGO IZ CISTE LJUBAVI PREMA NJEMU." Rabija Al-Adawwija
Hvala na komentaru, nadam se da je moja namjera shvacena u objektivnom smislu.
-
KOGOD KADGOD
Citat je naveden potpuno IZVAN KONTEKSTA.Maksim wrote:Baviti se ovim je metafizicno pitanje. S ovom frazom potvrdjujes strah od nauke i filozofskih pitanja. Zivis u nekom fiktivnom svijetu i bojis se da ti se taj svijet nece jednog dana srusiti, ali on se davno vec srusio.KOGOD KADGOD pise: Naime, svi arumenti o Bogu, Njegovim sifatima (atributima), Njegovim poslanicima i Svetim knjigama jednostavno nemaju svrhe ako doticna osoba NE VJERUJE u Bozije Postojanje.
S ovom frazom osporavas covjeku razmisljanje, jer bez mozga nista ne radi. U mozgu je kreiran i tvoj spasitelj, tako da bi trebao postovati slobodu misljenja i biti pripravan za "napade" s vana a ne jednostavno reci da nitko nema pravo da vodi diskusiju o tvojim svecima ako sam ne vjeruje u neko bozanstvo.
Cijeli tekst , i kao cjelina se i treba shvatiti, ima svrhu da POTSTICE raspravu kao i da KONSTATUJE cinjenicu da svako ima pravo na svoje misljenje kao i pravo da ga iskaze bez "napada" ili "protivnapada" vec, naprotiv, sa tolerancijom i civilizovanoscu.
Interesantno je, u vezi sa tvojim komentarom, da su moji osnovni predmeti interesa na fakultetu (Adelaide University) bili FILOZOFIJA, PSIHOLOGIJA, IZUCAVANJE SPOLOVA i KOMUNIKACIJA U RADNOM ODNOSU.
Takodje sam clan Svjetskog Udruzenja Teofilozofa (Theosophical Society), i zaista otvorena uma pristupam svakoj raspravi ali ne podrzavam nametanje misljenja i stavova nego zdravoumnu, otvorenu debatu koja navodi sagovornike da, bez predrasuda, pokusaju shvatiti stav jedan drugoga radije nego agresivno pobijati sagovornika ili agresivno insistirati da je samo njegov stav ispravan.
Ako dvije osobe stanu, jedna ispred ogledala a druga iza ogledala, ima li svrhe da osoba ispred ubjedjuje osobu iza da se u ogledalu vidi odraz "gledaca" ako se nije spremno preci na stranu osobe iza ogledala a i njoj dati priliku da predje ispred ogledala? Nema, jer i jedna i druga osoba ce insistirati da je ogledalo onakvo kakvim ga ona vidi i da je njen stav i vidjenje ispravno. Naravno, sve to vrijeme su OBADVIJE osobe bile u pravu samo sa razlicitih tacaka gledista!
Uljudno cijenim da se moj tekst procita podrobnije ako se ima namjera komentarisati ili pobijati bilo koju izjavu (pod uslovom da se ne vadi iz namjenjenog joj konteksta). Hvala.
P.S.
Trenutno citam veoma zanimljivu knjigu "The Spiritual Universe - One Physicist's Vision of Spirit, Soul, Matter and Self" - ne znam kao stojis sa engleskim ali je preporucavam svakome koga interesuje spoznaja sebe i svijeta oko sebe. Naime, radi se o naucnim dostignucima podatomske fizike i njenog potencijala za naucno objasnjenje pojmova koji se obicno smatraju "metafizickim", kao sto je "dusa", "duh", "licnost", "ego" i "id".
Hvala na komentaru i datoj mi prilici da pojasnim namjereno znacenje svog teksta.
Last edited by KOGOD KADGOD on 20/11/2006 13:09, edited 2 times in total.
-
Pearl
koje recikliranje tema..
nit ce vjernici obratiti nevjernike, nit nevjernici vjernike..
neko nam na nekoj temi citira , mrsko mi sad traziti, da se razmisljanje podstice, ALI SAMO DO ODJEDJENE MJERE
ovo vjernici shvataju na jedan a nevjernici na drugi nacin i nema poente ubjedjivati onog drugog u suprotno..
svako sebi tumaci onako kako zeli, bio vjernik il nevjernik... koliko god da vjernici ne vole cuti da je njihovo vjerovanje "budalastina", toliko ni nevjernici ne vole da cuju da su u zabludi i da je vjernicima njih zao... tako da pripazite malo i na to, drago moji NEKI vjernici (da naglasim da nisu svi isti), jer vi zelite da neko postuje vase vjerovanje a vi ne postujete tudje nevjerovanje ili vjerovanje u nesto razlicito od vaseg.. ne treba reci ruznu rijec da bi se neko uvrijedio... koliko god da neki misle da su tolerantni..
a da vas sve podsjetim da se ovaj forum zove "Religija i filozofija" a ne "Islam i vjerovanje" pa da se o svemu moze pricati, raspravljati, cak dovoditi u pitanje, sa vjerskog ili filozofskog aspekta, dok ne predje u vrijedjanje..
zbog tolike nekulture dijaloga, ovdje bi se definitivno u podforumu religija i filozofija trebao uvesti i podpodforum Islam odakle bi se banovali svi oni koji imaju da kazu bilo sta drugacije... kao i podpodforum "ostalo" odakle bi ovi "iskljucivi" trebali da budu banovani radi netolerancije, ukoliko odluce da prosvjetljuju ...
tolerancija 0 bodova, sa svih strana...
neko nam na nekoj temi citira , mrsko mi sad traziti, da se razmisljanje podstice, ALI SAMO DO ODJEDJENE MJERE
svako sebi tumaci onako kako zeli, bio vjernik il nevjernik... koliko god da vjernici ne vole cuti da je njihovo vjerovanje "budalastina", toliko ni nevjernici ne vole da cuju da su u zabludi i da je vjernicima njih zao... tako da pripazite malo i na to, drago moji NEKI vjernici (da naglasim da nisu svi isti), jer vi zelite da neko postuje vase vjerovanje a vi ne postujete tudje nevjerovanje ili vjerovanje u nesto razlicito od vaseg.. ne treba reci ruznu rijec da bi se neko uvrijedio... koliko god da neki misle da su tolerantni..
a da vas sve podsjetim da se ovaj forum zove "Religija i filozofija" a ne "Islam i vjerovanje" pa da se o svemu moze pricati, raspravljati, cak dovoditi u pitanje, sa vjerskog ili filozofskog aspekta, dok ne predje u vrijedjanje..
zbog tolike nekulture dijaloga, ovdje bi se definitivno u podforumu religija i filozofija trebao uvesti i podpodforum Islam odakle bi se banovali svi oni koji imaju da kazu bilo sta drugacije... kao i podpodforum "ostalo" odakle bi ovi "iskljucivi" trebali da budu banovani radi netolerancije, ukoliko odluce da prosvjetljuju ...
-
Kwaheri
Ja bih da se usprotivim ovom prijedloguPearl wrote:koje recikliranje tema..
neko nam na nekoj temi citira , mrsko mi sad traziti, da se razmisljanje podstice, ALI SAMO DO ODJEDJENE MJEREovo vjernici shvataju na jedan a nevjernici na drugi nacin i nema poente ubjedjivati onog drugog u suprotno..
Islam, onakav kakvim ga znamo, nikada nije bjezao od drugih, drugacijih pitanja i stavova. Jednom (davno, doduse), u vremenu koje prizeljkujemo, iskren i posten odnos prema sebi i drugima donio je velike koristi covjecanstvu. Islam ne voli geta... Svako "oprobano" geto, nije donijelo nikakvo dobro...
-
KOGOD KADGOD
Hvala na komentaru. Ako se KOMPLETAN POCETNI tekst podrobnije procita, vidjece se da se ne pominje samo Islam, nego religije opcenito kao i citati iz "svetih knjiga" pojedinacno.Pearl wrote:koje recikliranje tema..
neko nam na nekoj temi citira , mrsko mi sad traziti, da se razmisljanje podstice, ALI SAMO DO ODJEDJENE MJEREovo vjernici shvataju na jedan a nevjernici na drugi nacin i nema poente ubjedjivati onog drugog u suprotno..
Zao mi je da je doslo do nesporazuma, a ne znam da li si procitao originalni tekst ili samo neciji citat iz tog teksta.
Takodje, ako detaljnije pogledas, pominje se bas to sto si naveo, tj. da niko nikog ne moze uputiti, svako zasebno ima odgovornost da trazi odgovore na pitanja samo-svijesti i spoznaje, i jedino oni otvorena uma i iskrena srca ce i uspjeti u tome.
Razmisljanje nema "ogranicenja" tema se odnosila bas na to jer, citajuci razlicite komentare, primjecujem da su neki bas otvoreno uvredljivi, kao npr. u forumu na temu "Dzehannemske vatre" neko je napisao "dzehennem je vrlo plah, u njega ce svaki ...." kao i druge neuljudne odgovore i komentare.
Neki od takvih komentara su napisani od strane muslimana i zato su ukljuceni izrazi (sa znacenjima) koji im daju priliku da im se obrati terminima koji su im poznati (kao i to da se njihov stav i vjerovanje dovoljno poznaju s moje strane i da otvoreno kritikujem rasprave kao ta o "paklenoj vatri" jer nema svrhe ubjedjivati nekog u "paklenu vatru" ako taj ne vjeruje u njeno postojanje) i da je za forum R i F neophodna tolerancija i razumijevanje stava osobe na ciji se tekst komentarise. Stoga i navodim primjere slicne gore-navedenom (o ubjedjivanju u dzehannem) u svom tekstu.
Sama cinjenica da mi je veoma drago da se na ovom forumu pokrivaju razlicite teme, ukljucujuci R i F, me je navela da potstaknem daljnju debatu sa malo manje netolerancije.
Sto se tice "nekulture dijaloga" smatram da je jasno (ako se samo pazljivo procita) da se tekst odnosi upravo na kulturni dijalog, tj nacine i metode debate bez vrijedjanja, nametanja, i zatvorenog uma.
Upravo taj "nekulturni" dijalog se osudjuje mojim tekstom i obracen je bas onima koji raspravljaju bez tolerancije, metodologije prioriteta i citiraju i pozivaju se samo svoje stavove kao da se "podrazumijeva" da njihovi sagovornici smatraju to autenticnim autoritetima.
Mi smo "na istoj strani" u sustini, ali je izgleda moj tekst napisan nedovoljno jasno pa dolazi do nesporazuma.
Molim da se obratis na moje odgovore na par komentara (takodje pogresno shvacenih i van konteksta) u kojem pojasnjavam namjeru svog teksta.
-
KOGOD KADGOD
P.S.Pearl wrote:koje recikliranje tema..
moj originalni komentar je od 19/11, posto nisi naveo citat vec samo "..." moze biti da se obracas na moj komentar na neciji citat.
pogledaj prvi od navedenog datuma. hvala
-
KOGOD KADGOD
Pearl, izvinjavam se, tvoj komentar ne navodi moj citat, ne znam na ciji se komentar pozivas, ali sam greskom pod dojmom da se tvoj komentar odnosio na jedan od mojih.Pearl wrote:koje recikliranje tema..
-
Pearl
shvatam ja tebe zeno, ali ovo se vise ne moze duratizena wrote:Ja bih da se usprotivim ovom prijedloguPearl wrote:koje recikliranje tema..
tolerancija 0 bodova, sa svih strana...o podforumu islam...
Islam, onakav kakvim ga znamo, nikada nije bjezao od drugih, drugacijih pitanja i stavova. Jednom (davno, doduse), u vremenu koje prizeljkujemo, iskren i posten odnos prema sebi i drugima donio je velike koristi covjecanstvu. Islam ne voli geta... Svako "oprobano" geto, nije donijelo nikakvo dobro...
ako haqqo hoce da postavlja npr temu o preobracanju na islam a krivo mu ako neko prokomentarise nesto sto se njemu ne svidja i onda se svi posvadjaju, onda bolje da se ima takav podforum... ili bilo ko slican njemu..
a sve "genericke" teme o razmjeni misljenja, kad je bilo koja religija (ili filozofija:)) u pitanju da ostanu na ovoj temi...
da postoji nacin da se oni iskljucivi (kojoj god "frakciji" da pripadaju) prepoznaju pri registraciji, glasala bih za to..
-
KOGOD KADGOD
slazem se, zena, jer ako se uzme u obzir cinjenica da je brojnost muslimana (i njihovih komentara) na forumu znacajna, to ne znaci da je forum samo o "Islamu", naprotiv. Svako je slobodan da pokrene bilo koju temu, i mozda bi to trebao Pearl da i ucini, sto neko rece, bujrum.zena wrote:Ja bih da se usprotivim ovom prijedloguPearl wrote:koje recikliranje tema..
tolerancija 0 bodova, sa svih strana...o podforumu islam...
Takodje, slazem se sa Pearl da ima "nekulturnih" komentara, ali u tome i jeste sloboda da se svako moze ukljuciti, i ako je komentar "neuljudan" jednostavno ga citiras i kazes sta mislis o tome. Ili izbjegavaj neuljudne i komentarisi na one koje nisu neuljudni.
-
Kwaheri
PerlitaPearl wrote:
shvatam ja tebe zeno, ali ovo se vise ne moze durati:( od silnih prepucavanja i vrijedjanja... jer ovdje nesto sto je informacija, preraste u raspravu, pa u svadju, pa u vrijedjanje..
ako haqqo hoce da postavlja npr temu o preobracanju na islam a krivo mu ako neko prokomentarise nesto sto se njemu ne svidja i onda se svi posvadjaju, onda bolje da se ima takav podforum... ili bilo ko slican njemu..
a sve "genericke" teme o razmjeni misljenja, kad je bilo koja religija (ili filozofija:)) u pitanju da ostanu na ovoj temi...
da postoji nacin da se oni iskljucivi (kojoj god "frakciji" da pripadaju) prepoznaju pri registraciji, glasala bih za to..ali ovako...
A ko bi bio mjera za "iskljucivost"? Ja sam recimo, za mnoge radikal...za druge "liberal"
I ko bi bio tu "kadija"?
Kad se predlaze ovakav koncept (perla, nista licno) uvijek je predlagac s "prave" strane, i uvijek sebe vidi kao kadiju...
eh...
samo...uvrede se ne bi trebale tolerirati... iako je i stepenovanje sta je kome uvreda...vrlo razlicit ovdje. i psovke... ali one govore o onom ko ih pishe...uvijek se sjetim hanije...al eto...prezivjelo se
-
KOGOD KADGOD
aah... citiras "haqqani". on se, istina, zanese u raspravama sa "bracom muslimanima" pa zaboravi da je forum za sve, a mnogi ne razumiju to prepucavanje, naravno.Pearl wrote:koje recikliranje tema..
moj prvi komentar se bas i odnosio na to, ali se takodje treba omoguciti prilika da se vode rasprave izmedju osoba zajednicke vjeroispovjesti, tj musliman sa muslimanom, budista sa budistom, krscanin sa krscaninom itd. o razlicitim interpretacijama doticnih religija.
Nas je Tvorac Jedan i vjera je Jedna samo je religija vise a svaka je opet podijeljena na pod-stranke, NAZALOST...
-
Pearl
@ KOGOD KADGOD
nisam komentarisala tvoj post
zao mi je ako ti se tako ucinilo:D
cak i dio o razmisljanju u vjeri nije iz tvojih postova (bilo mi je stvarno mrsko citati sve prethodne strane, ova posljednja mi je bila sasvim dosta.. cak i previse).. taj citat je bio na jednoj drugoj temi, mislim na temi o hadisima.. ili o konverzijama s jedne vjere na drugu.. zato sam i rekla da mi je mrsko traziti
ne treba da naglasim da su i gore pomenute teme zavrsile na medjusobnom pljuvanju...
ako me je ovaj forum necemu naucio to je da nikad necu na njemu postaviti pitanje iz religije koje me interesuje cisto onako, a ne iz namjere da predjem na neku od vjera.. jer cu dobiti sve osim informacije/diskusije koju sam inicijalno trazila
srecom pa imam par prijatelja koje mogu pitati i dobiti informacije skupljene iz proucavanja i citanja a ne od kvazi vjernika koji "informacije" u koje su ubijedjeni dobiju od jednog izvora (ne bave se proucavanjem nego samo bubanjem napamet necijih tudjih misli i shvatanja, bez da formiraju svoje).. pa se ovdje mogu naci tone nebuloza od "velikih poznavalaca" i "busatora u prsa" sa obje strane...
meni licno na pitanje : "zasto je nesto takvo i takvo" smeta odgovor: "zato sto je bog tako rekao i to se ne preispituje".. nidje veze s mozgom.. pogotovo jer sam par puta procitala nekoliko jako finih objasnjenja i radi njih i dodjem ponekad na ovaj podforum, ne bih li sta pametno procitala... vecinom se pokajem...
nisam komentarisala tvoj post
cak i dio o razmisljanju u vjeri nije iz tvojih postova (bilo mi je stvarno mrsko citati sve prethodne strane, ova posljednja mi je bila sasvim dosta.. cak i previse).. taj citat je bio na jednoj drugoj temi, mislim na temi o hadisima.. ili o konverzijama s jedne vjere na drugu.. zato sam i rekla da mi je mrsko traziti
ne treba da naglasim da su i gore pomenute teme zavrsile na medjusobnom pljuvanju...
ako me je ovaj forum necemu naucio to je da nikad necu na njemu postaviti pitanje iz religije koje me interesuje cisto onako, a ne iz namjere da predjem na neku od vjera.. jer cu dobiti sve osim informacije/diskusije koju sam inicijalno trazila
srecom pa imam par prijatelja koje mogu pitati i dobiti informacije skupljene iz proucavanja i citanja a ne od kvazi vjernika koji "informacije" u koje su ubijedjeni dobiju od jednog izvora (ne bave se proucavanjem nego samo bubanjem napamet necijih tudjih misli i shvatanja, bez da formiraju svoje).. pa se ovdje mogu naci tone nebuloza od "velikih poznavalaca" i "busatora u prsa" sa obje strane...
meni licno na pitanje : "zasto je nesto takvo i takvo" smeta odgovor: "zato sto je bog tako rekao i to se ne preispituje".. nidje veze s mozgom.. pogotovo jer sam par puta procitala nekoliko jako finih objasnjenja i radi njih i dodjem ponekad na ovaj podforum, ne bih li sta pametno procitala... vecinom se pokajem...
-
KOGOD KADGOD
pogledaj poruku iznad tvojePearl wrote:@ KOGOD KADGOD
nisam komentarisala tvoj postzao mi je ako ti se tako ucinilo:D
-
KOGOD KADGOD
biseru, nemoj odustati, Istina je jedna a puteva do nje koliko i ljudi...Pearl wrote:@ KOGOD KADGOD
-
Pearl
ma vidis bona da samo pricam..zena wrote:PerlitaPearl wrote:
shvatam ja tebe zeno, ali ovo se vise ne moze durati:( od silnih prepucavanja i vrijedjanja... jer ovdje nesto sto je informacija, preraste u raspravu, pa u svadju, pa u vrijedjanje..
da postoji nacin da se oni iskljucivi (kojoj god "frakciji" da pripadaju) prepoznaju pri registraciji, glasala bih za to..ali ovako...
![]()
A ko bi bio mjera za "iskljucivost"? Ja sam recimo, za mnoge radikal...za druge "liberal"![]()
I ko bi bio tu "kadija"?Sta bi bio recept za "podobne"?
Kad se predlaze ovakav koncept (perla, nista licno) uvijek je predlagac s "prave" strane, i uvijek sebe vidi kao kadiju...
eh...
samo...uvrede se ne bi trebale tolerirati... iako je i stepenovanje sta je kome uvreda...vrlo razlicit ovdje. i psovke... ali one govore o onom ko ih pishe...uvijek se sjetim hanije...al eto...prezivjelo se
meni moderacija jako smeta.. neki komentari se tolerisu, npr od strane vjernika a ne "uvjedjujuci" od strane nevjernika se sankcionisu.. tako da bi trebalo ako nista da budu dva moderatora: vjernik i nevjernik koji prije svega gledaju kulturu dijaloga a ne svoje vjersko ubjedjenje... al eto..
sad ce mi reci: otvori svoj forum pa pamatuj
svakome je njegovo najvaznije i jedino ispravno, ja to znam.. polazim od sebe
ali ako mi kaze: to je tako jer je bog (malim slovom jer ne mislim ni na jednog odredjenog, makar on bio i krisna
-
Pearl
naravnoKOGOD KADGOD wrote:biseru, nemoj odustati, Istina je jedna a puteva do nje koliko i ljudi...Pearl wrote:@ KOGOD KADGOD
-
KOGOD KADGOD
u pravu si tu. ne znam bas puno o tome kako napreduje nauka na prostorima Balkana, ali koliko ja vidim (a koliko sam otvorena uma toliko sam i skeptik za slijepo vjerovanje) po cijelom svijetu naucnici sve vise pronalaze teorije dokazane eksperimente koji, sto dalje istrazuju svemir i dublje razlamaju atom i atomske djelice - to se vise sakuplja naucne evidencije o postojanju Bica nestvorene energije (sile, intelekta, Boga, nazovi kako hoces) i sve jasnije shvataju srz (essence) tog Bica kao i divnih procesa stvaranja...Murisno1 wrote:pa bujrum prijateljuMaksim wrote:Baviti se ovim je metafizicno pitanje. S ovom frazom potvrdjujes strah od nauke i filozofskih pitanja. Zivis u nekom fiktivnom svijetu i bojis se da ti se taj svijet nece jednog dana srusiti, ali on se davno vec srusio.KOGOD KADGOD pise: Naime, svi arumenti o Bogu, Njegovim sifatima (atributima), Njegovim poslanicima i Svetim knjigama jednostavno nemaju svrhe ako doticna osoba NE VJERUJE u Bozije Postojanje.
Vjerovao ili ne, ono u sto ti vjerujes je moguce pobiti sa naucnim rezultatima od prije preko stotinu godina.![]()
pobi nam naučnim rezultatima od prije preko stotinu godina ono u šta mi vjerujemo..
SVRHA takvih istrazivanja nije "dokazivanje" Boga, nego zelja za shvatanjem ultimatne realnosti, od Aristotela i njegove filozofije o prirodi duse do danasnjih naucnika koji imaju prednost fantasticne eksplozije informacije i tehnoloskih dostignuca.
A Ultimatna Realnost ih vodi Sebi bas otkrivanjem znanja koja su bila nezamisliva prije nekoliko dekada...
Struja je postojala otkako i stvaranje samo ju se OTKRILO mnogo kasnije. Isto je i sa magnetskim poljem, gravitacijom, fotonima, podatomskom materijom i antimaterijom itd.
Polako napreduje ljudski rod i otkriva sve vise i vise (OTKRIVA a ne STVARA jer sve sto je covjek napravio, napravio je od vec postojecih tvari).
Cak smo otkrili i to kako da "stvorimo" materiju iz (nicega) vakuuma, ali se pokazalo da je i vakuum stvoren od postojecih fotona) pa cim se materija pojavi - antimaterija se pojavi simultano i ponisti materiju.
Pa smo opet otkrili da, ako se primjeni obratni magnetski polaritet, materija se moze uspjesno "sacuvati", ali i magnetsko polje je vec stvoreno od postojece energije...
Zato je cinjenica da covjek nista ne "stvara" nego otkriva i sastavlja kombinacije pronadjenog u nove tvari...
I lagano se priblizava zajednickom nam, Sveopcoj Istini...
-
KOGOD KADGOD
pearl, to je zato sto vecina ljudi hoce da ZNA o necemu ali nece da nauci kako da KOMUNICIRA civilizovano i demokratski... u jednom od mojih komentara naci ces, ako ti nije mrsko, tekst o pravilima RASPRAVE i PRIORITETA... da ne ponavljam.Pearl wrote:naravnoKOGOD KADGOD wrote:biseru, nemoj odustati, Istina je jedna a puteva do nje koliko i ljudi...Pearl wrote:@ KOGOD KADGOD
meni licno na pitanje : "zasto je nesto takvo i takvo" smeta odgovor: "zato sto je bog tako rekao i to se ne preispituje".. nidje veze s mozgom.. pogotovo jer sam par puta procitala nekoliko jako finih objasnjenja i radi njih i dodjem ponekad na ovaj podforum, ne bih li sta pametno procitala... vecinom se pokajem...samo ne mogu da shvatim kako se ovdje i na politici uvijek oko istog krvi
zauzmu se "strane" i opali
a oni drugi su naravno sve najgore
krene fino i odna se obicno negdje na 3-oj strani zakuha pa do 15-te se pljuje, onda moderator procisti postove pa se ide dalje.. dok bar neko ban ne popije
:D:D:D
Nas narod, vecinom, nije upoznat sa pravilima rasprave i debatovanja (osim onih koji profesionalno studiraju psihologiju, argumentnu komunikaciju i sl.), mada se mora priznati da se polako "uzdizu" valjda pod uticajem pristupa informaciji komunikaciono naprednijih zemalja (dok je nas narod u nekim aspektima, opet, napredniji). Balkan je uvijek bio zariste nesporazuma i gubitka komunikacije sto, kako ti kazes, pocne fino pa sve zesce, pa zavrsi time da su sve strane na gubitku... nadajmo se da ce nova era donijeti sa sobom i nove pouke na starim iskustvima, kao i bolje definisane metode komunikacije...
ispravka, nije samo Balkan, africka plemena i dan danas ratuju zbog netolerancije dok im narod umire od gladi; muslimanske zemlje se medjusobno gloze oko vjerskih zakona (koje su sami izmislili da bi potlacili zene dok im Qur'an govori da su svi ljudi jednaki bez obzira na spol samo se razlikuju po dobroti i iskrenosti srca ili oko stvari koje su se desavale prije puno stoljeca - ko je trebao da bude halifa a Qur'an u koji svi vjeruju im govori da se ujedine i ne dijele ); Irska se i dalje batrga pod britanskom vlascu jer su jedni protestanti a drugi katolici (a svadjaju se oko dva-tri poglavlja biblije); da ne nabrajam...
i zasto? jer ne znaju komunicirati sa uzajamnim postovanjem i "presudjuju" ono sto samo Bog kojeg vjeruju ima pravo da presudi...
-
KOGOD KADGOD
aa, mr_bosnjak, trebalo mi vremena da skontam, to "sprdanje" se odnosi na diggera, je li?mr__bosnjak wrote:KOGOD KADGOD wrote:Mir svima.Ahmmed wrote:
Ih, pa da me nana ružiUvijek je govorila da je to ružna riječ i da je ne smijemo govoriti, dok je tetka tvrdila suprotno
Lijepo je da vecina raje (na temu R i F) razmislja o duhovnoj strani insana (ljudskog bica) i da je, neizbjezno, protektivna kad su im u pitanju ubjedjenja. To je prirodno.
Ipak smatram da je GAVRILO malo pogresno shvacen.
Naime, svi arumenti o Bogu, Njegovim sifatima (atributima), Njegovim poslanicima i Svetim knjigama jednostavno nemaju svrhe ako doticna osoba NE VJERUJE u Bozije Postojanje.
Svi lijepi citati iz Objava koje nam je Uzviseni Stvoritelj objelodanio preko Svojih poslanika, koliko god istiniti i nepobitni, ne ispunjavaju svoju svrhu ako doticni NE VJERUJE u postojanje i autenticnost Bozijih Objava.
Dakle, neophodno je primjeniti "zakon" PRIORITETA.
Tj. ako osoba ne vjeruje u postojanje Uzvisenog Bozijeg Bica, sta mu vrijedi govoriti o melekima (andjelima), sejtanu (vragu) ili probranim ljudskim bicima pejgamberima (poslanicima) kojima je Bog objavio zasto je stvorio sto je stvorio, kako da se bude uspijesan na dunjaluku (ovom svijetu) a i na ahiretu (svijetu nakon fizicke smrti) itd, itd? Sta vrijedi kad doticni ne vjeruje da Bog postoji? Kako doticnom objasniti o duhovnim bicima ako taj ne vjeruje u Stvoritelja tih bica?
Znaci, kada osoba ne vjeruje u Boga (God, Allah, Khoda, Dios, kojim god jeziko se koristimo) PRIORITET se daje raspravi o Bozijem Postojanju, i to naravno ne ubjedjivanjem i nametanjem, nego navodjenjem osobe da sama postavlja pitanja i REZONOVANJEM koje navodi doticnu osobu da sama donese zakljucak o neophodnosti Stvoritelja za sve stvoreno. U slucaju da do toga ne dodje, i dalje treba ostati PRIJAZAN i NEUVRIJEDJEN, cak komplementirati osobi na tome sto razmislja o tako kompleksnim stvarima!...
Ili, na primjer, ako osoba VJERUJE u Bozije Postojanje tj. da je za sve stvoreno neophodan Stvoritelj koji sam NIJE stvoren, ali ne vjeruje u to da je Bog (ta Stvaralacka Moc ili Apsolutna Energija) takodje stvorenom dao UPUTE OBJAVE, nema svrhe doticnom citirati Bibliju, Qur'an, Bhavat Ghita, i druge knjige / spise za koje vjeruju odredjene religije da su Bozanskog tj Svetog origina. PRIORITET u tom slucaje je pokrenuti raspravu o, i postavljati takva pitanja koja bi zadoboljila doticnog da sam shvati neophodnost objava.
Npr. pitanje: "ako je Bog Stvoritelj svega ukljucujuci tako inteligentno stvorenje koje "vlada" prirodnim svijetom iako nije najsnazniji, najbrzi itd. di li je logicno da Stvoritelj "ostavi" takvo stvorenje bez upute i odgovora kad mu je On vec dao sposobnost shvatanja, reflekcije i samo-svjesti?" Slicna pitanja i razmisljanja navode doticnog na sopstvene zakljucke o logicnosti i neophodnosti Bozijih Objava. Nase je da samo usmjeravamo raspravu i potpuno predamo rezultat Bogu jer samo On upucuje one koji zele Istinu i Uputu. U protivnom, lijepo i uljudno se "sloziti da se ne slazemo" po tom pitanju dok u drugim stvarima mozda imamo dosta zajednickog.
Lijepo je i pohvalno da ljudi iste vjeroispovjesti i ubjedjenja potsjecaju jedni druge citatima iz Svetih knjiga koje su im b]zajednicki AUTORITET. Cak i u tom slucaju dolazi do bezbrojnih razilazenja u misljenjima i shvatanjima, pri cemu je najvaznije drzati se granica pristojnosti jer Istina ima razlicitih interpretacija NE KONTRADIKTNIH vec jednostavno brojnih DUBINA znacenja.
Kada se vodi debata izmedju osoba razlicitih ubjedjenja najpametnije je da se upoznaju i citiraju tekstovi sugovornika, kao i tekstovi svojih ubjedjenja koji nisu provokacioni, kao npr. Qur'an: "Reci! O ljudi Knjige (ehlul-kitab) hajde da dodjemo (zbilizimo se) oko Rijeci koja je ista i vama i nama, da sluzimo Jednog Boga (koji nas je sve stvorio) i da Njemu ne pripisujemo ravnoga... itd".
GAVRILO ima poentu kada pise da je Dzehennem (pakao) u biti "udaljenost od Boga".
Trebamo biti svjesni da VJEROVANJE i IBADET (bogosluzenje, molitva, post, i sl.) NIJE SAM PO SEBI SVRHA nego NACIN i SEBEB (sredstvo) sticanja Bozijeg zadovoljstva!
Trebamo znati da DZENNET (rajske blagodati) NIJE sam po sebi SVRHA nego SREDSTVO PREBIVANJA U BLISKOSTI BOZIJEG ZADOVOLJSTVA I BOZIJEG BICA (jer dusa "okaljana" nepokajanim grijesima jednostavno ne moze izdrzati prisutnost Apsolutne Svetlosti i Apsolute Istine...)
Isto tako, TAQWA (bogobojaznost) NIJE strahovati od Uzvisenog Gospodara kao sto se stahuje od zuluma zulumcara, batina jacega ili nepravde nepravednog!... TAQWA (bogobojaznost) je strahovati od govorenja ili cinjenja bilo cega cime Uzviseni Gospodar nije zadovoljan.
Cak i kada insan voli insana (covjek zenu, majka dijete, dijete roditelja itd) taj insan koji voli izbjegava na svaki nacin da kaze ili uradi nesto voljenom sto bi uzrokovalo nezadovoljstvo i bol, i ako nehotice nesto tako i ucini brzo se izvini ne zato sto se PLASI voljene osobe nego zato sto je VOLI... Mi Bogu naravno nauditi ne mozemo, ovo je samo banalan primjer.
Nas Uzviseni Stvoritelj nije razi (zadovoljan) da bilo koga stavi u Dzehennem (pakao) jer On nas je stvorio i On je Utjelovljenje Apsolutne Ljubavi! Medjutim, On je takodje Utjelovljenje Apsolutne Pravednosti, i zato i jeste poslao pejgambere (poslanike) sa Objavama IZ LJUBAVI PREMA NAMA da bi nam jasno dao Uputu i Kriterij uz ciju pomoc pokusavamo, svako po svojim mogucnostima, da se priblizimo Njegovom rizaluku (zadovoljstvu)...
Cinjenica je da kad bi samo htjeli da se zahvalimo Stvoritelju na ovoj prilici da "na tren zavirimo" u postojanje, mi koji nismo bili ni misao a kamoli stvaralacko djelo Onoga koji je ODUVJEK i ZAUVJEK, samo da se za to zahvalimo ne bi nam bilo dovoljno hiljadu zivota da ih samo na sedzi (poklonjeni celom na tlu) provedemo! Njegova je Milost neizmjerna i samo Njegovom Miloscu mozemo se nadati da ce nam dozvoliti da u Njegovoj Blizini (ne fizickoj naravno jer On nije podvrgnut zakonima fizike, vremena i prostora) bivstvujemo...
Pazimo se dragi ljudi da ne osudjujemo jedni druge jer samo On zna srca i namjere (nijjete). Kada bi rekao "taj i taj ce sigurno u Dzehennem" sta je to sto Boga moze "sprijeciti" da opovrgne takvu izjavu? Zar ima iko ko ce Njemu reci da ovo ili ono cini? Jedino izjava "Bog zna sve i on je Mudar, Pravedan kao i Milostiv, i On cini Svojom Voljom" ili slicno, je dostojna insana. Ako mi je zulum ucinjen, nema potrebe da kunem i zlo dozivam, jer Bog je NAJPRAVEDNIJI i On sigurno nece iznevjeriti moj sabur (strpljenje) u onom sto promjeniti ne mogu ! NIKADA! On je Apsolutna Istina i Pravda.
Apsolutna Istina je JEDNA, a puteva do Nje koliko i ljudi.
Raspravljajmo se, debatujmo, diskutujmo ali liepo i uctivo jer sve je ovo vrsta ZIKRA (sjecanja i pominjanja Boga) i samo nasi NIJJETI (namjere) i IKHLAS (iskrenost) nas razlikuju pred Bogom[/b]
Mir svima.![]()
@digger
Tvoje sprdanje sa vjerom/religijom je bjedno.
izvini, tek pocinjem koristiti ovaj forum pa se usaltavam ko je kome rek'o sta.
-
Pretposljednji Mohikanac
evo jedno pitanje, al da mi odgovorite prema biserkinim pravilima
znaci, zanima me vase vjernicko misljenje (ne muhamedovo, ne alahovo, nego vase)..
..iz prva dva-tri posta KOGOD KADGOD-a dvije stvari su mi zapele za oko...da sad ne trazim ponovo, u jednom se kaze da "ljudi moraju boga "zadovoljavati""
a u drugom, mislim da je to citat iz kurana, da je "bog stvorio dzine i ljude samo da bi njega spoznali"
Pitanje: zar vam se ne cini da je taj svevisnji malo sebican?
..iz prva dva-tri posta KOGOD KADGOD-a dvije stvari su mi zapele za oko...da sad ne trazim ponovo, u jednom se kaze da "ljudi moraju boga "zadovoljavati""
-
Kwaheri
Pitanje je kao tvoj patent? Tvoje nesto kao licno zakljucivanje da je Bog sebican?Pretposljednji Mohikanac wrote:evo jedno pitanje, al da mi odgovorite prema biserkinim pravilimaznaci, zanima me vase vjernicko misljenje (ne muhamedovo, ne alahovo, nego vase)..
..iz prva dva-tri posta KOGOD KADGOD-a dvije stvari su mi zapele za oko...da sad ne trazim ponovo, u jednom se kaze da "ljudi moraju boga "zadovoljavati""a u drugom, mislim da je to citat iz kurana, da je "bog stvorio dzine i ljude samo da bi njega spoznali"
![]()
Mislim, kad smo vec kod toga, tvoje...pa tvoje...vase...misljenje...
Zapeli ste s haqqanijem i s tim "licnim" misljenjem...kao ono, nama mozak sluzi samo za ucenje napamet i ponavljanja vec recenoga...
Klasici vele da je Bog stvorio svijet iz zelje i ljubavi...neki opet, da je misao Bozija o nastanku svijeta vec bila dovoljna...da je svijet ustvari misljevina... Ali, eto, tu smo...
I sta sad? Ako je Bog stvorio svijet zato sto je "malo sebican"... meni bi i to bilo uredu... zato je Bog, kapirash?
Ili da parafraziram, nekoc je Einstein (zaboravih kome) rekao da ne moze prihvatiti to da se Bog kocka s Univerzumom, a da mu je odgovoreno "Da, moguce je...ali nismo mi ti koji cemo Bogu određivati sta da radi.."
- danas
i ja cu sutra traziti od moje djece da mi se klanjaju... da me obozavaju... zasto ne... pa mater sam im... a ako me ne budu slusali i obozavali -- imam sve da ih podavim
poucena bozanskim primjerom 
a abrahamov bog zaista zahtijeva malo previse 'postovanja' i 'obozavanja'... ako je i od boga, pa mnogo je... i ne treba neko biti bozanstvo da shvati da se postovanje ne zavrjedjuje time sto nekome naredis da te postuje
a abrahamov bog zaista zahtijeva malo previse 'postovanja' i 'obozavanja'... ako je i od boga, pa mnogo je... i ne treba neko biti bozanstvo da shvati da se postovanje ne zavrjedjuje time sto nekome naredis da te postuje