Kotromanići danas?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Pietje_Bel

#76 Re: Kotromanići danas?

Post by Pietje_Bel »

in33sa je napisao/la:

Mozda zato sto su u okupaciju "usli" kao jedan narod. Gdje ste vi i u kakve fantazije otisli pod dirigentskom palicnom osobe koja se nacitala traktata po webu, nevjerovatno.
Najbolje mi je kad Muhamed Filipovic (vezano za pricu) kao intelektualna gromada izjavi da su Srbi i Hrvati zapravo Bosnjaci isti onaj Muhamed koji je valjda dozivio pomracenje uma pa je zaboravio da je samo prije nekoliko godina izjavio da njegova loza Filipovica muslimana vuce porijeklo od Hrvata, stanovitog svecenika koji je presao na islam. On ispit`o

Inace, na temu, mozda su Kotromanovici iz Sinja potomci Kotromanica.
Muhamed Filipovic nikada nije rekao da su Srbi Bosnjaci. Srbi su se nazivali Bosnjacima tek od neke 1700. godine. Oni su dosli nakon pada Srbije u Bosnu i njih je Kripesic (prvi putopisac koji je opisao Bosnu) 1531. jasno odvojio od Bosnjaka-katolika i naziva ih Srbima:"A drugi narod su Srbi koje Bosnjaci zovu Vlasima a mi ih zovemo Cicima ili Matrolozima. Ovi su dosli iz Smederave i Grckog Beograda."

Ono sto Muhamed Filipovic govori je to da su katolici Bosanski; Bosnjaci a ne Hrvati. Tu je totalno u pravu ali je fulio u tome sto je danas nacionalno izjasnjavanje vise osjecaj. On je ciljao na to da su se katolici u Bosni od 1000- 1850. nazivali iskljucivo Bosnjacima. Nigdje u Bosni nije zapisano Hravtsko ime. Hrvoje Vukicic Hrvatinic je dosao u Bosnu tek nakon sto je se Bosna prosilirila na Hrvatsku. Logicno je postaviti pitanje: Kako to da do prije 150 godina se svi katolici nazivaju Bosnjacima, da njihova intelektualna elita pise proglase za budenje Bosnjacke nacije, da njihovi franjvci zapisuju kako "katolicki Bosnjaci ne znadu za ime Hrvatsko a kamoli da se osjecaju pripadnicima te nacije" a onda odjednom se u Bosni sire Hrvati? Filipovic je vrlo pametno to napisao. Katolici i muslimani su jedan narod. Uvijek su bili i uvijek ce biti. Ne moze katolicanstvo biti nosioc Hrvatsva u Bosni. Sta bi ja bio kada bi presao na katolicanstvo? Hrvat? Pogotovo kada se na osnovu ove DNA za nekih 30 godina napise opsirna i ddetalna istorija naroda onda nece vise biti nejasnih stvari.
zonbirile

#77 Re: Kotromanići danas?

Post by zonbirile »

da samo ime Bošnjak,tada je imalo drugčije značenje od današnjeg,koje je nepovratno izgubljeno i kastrirano,zarad dnevne politike i raznoraznih pokušaja.
Pietje_Bel

#78 Re: Kotromanići danas?

Post by Pietje_Bel »

Evo kako je Safet Beg Besagic opisao to prelazenje Bosnjaka katolika u Hrvatsvo:
Znas Bosnjace nije davno bilo
Sveg mi svjeta nema petnest ljeta
Kad u nasoj Bosni ponositoj,
I junackoj zemlji Hercegovoj,
Od Trebinja do Brodskijeh vrata,
Nije bilo Srba ni Hrvata
A danas se kroz svoje hire,
Oba stranca ko u svome sire. [...]
Oba su nas gosta saletila,
Da nam otmu najsvetije blago,
Nase ime ponosno i drago. (Safvet beg Basagic, 1891.)
Treba se samo reci da Srba jeste bilo. Srbi su bili Srbi iako su se neki od njih poceli nazivati Bosnjacima. Srbi su prihvatili Srpsku nacionalnu ideju 1854. vrlo lahko. Oni su za sebe znali da su srbi.
zonbirile

#79 Re: Kotromanići danas?

Post by zonbirile »

slabo ti stoji pjesničko dokazivanje,pisao je i Mažuranić,Ujević,Petrović,Hamid Dizdar.Teško je iz pjesničkog kazvanja tvrditi istorijske istine.
Pietje_Bel

#80 Re: Kotromanići danas?

Post by Pietje_Bel »

Ma znam ja to ali na osnovu izvornog istorijskog materijala mozemo zakljuciti samo da su katolici bili Bosnjaci do prije 150 godina. Npr. imamo na stotine knjiga Bosanskih franjevaca. Pa sta su ti ljudi pisali, samo o Bosnjacima i uvijek su jasno rastavljali Bosnjake i Hrvate.o knjiga Fra Baltica, jedna od mnogih stotinu knjiga Bosanskih franjevaca. Mali isjecak koji opisuje rat u 18. vijeku:

http://i37.klix.com/wwndr5.jpg
http://i35.klix.com/2u8fjio.jpg

Jedini covijek koji nam je nesto jasno ostavio u narodima u punopravnom etnickom smislu je Benedikt Kuripesic koji zapisuje ovo 1530. godine kako u Bosni nalazi:

3 nacije
3 naroda
3 religije

ITINERARIVM Wegrayß Kün. Kay. potschafft/gen Constantinopel/tudem Türckischen keiser Soleyman. Anno M.D.XXXI. str. 21-22.

Stari Njemacki jezik- originalni tekst:
Item wir haben im berürtem khünigreich Wossen dreyerley nation und glaubens völkher gefunden. Die ersten sein die alten Wossner, die sein des Römischen Christlichen glaubens, die hat der Türgg in eroberung des khünigreichs Wossen in irem glauben angenommen und darinnen beleiben lassen.
Die anderen sein Surffen, die nenen sie Wallachen und wir nenens Zigen oder Martholosen. Die khamen von dem ort Smederevo und Khriechisch Weissenburg und haben Sandt Pauls glauben. Die achten wir auch für guet Christen, dann wir finden khlain unnderschaidt von dem Römischen glauben. Die drit nation sein die rechten Turggen, dieselben und sonderlich, so khriegsleut und ambtdleut sein, herschen mit grosser tiraney über baid vorgemelt nation Chrsiten und unterthanen.
Novi Njemacki:
In dem erreichten Königreich Bosnien haben wir dreierlei Nationen, Glauben und Völker gefunden.
Die ersten sind die alten Bosnier, die sind des Römisch Christlichen Glaubens. Nachdem der Türke das Königreich Bosnien erobert hatte, ließ er ihnen ihren Glauben.
Die anderen sind Surffen, die nennen sie Walachen und wir nennen sie Zigeuner oder Martholosen. Die kamen aus dem Ort Smederevo und griechisch Weißenburg und haben den Glauben des Sankt Paulus. Die achten wir auch für gute Christen denn wir finden nur kleinen Unterschied zum Rhömischen Glauben.
Die dritten sind die Türken, die besonders Krieger und Beamte sind, sie herrschen mit großer Tyrannei über die vorher erwähnten christlichen Nationen und Untertanen.
A evo i bosanskog prijevoda:
U Kraljevstvu Bosna sreli smo tri nacije, vjere i naroda. Prvi su starosijedioci Bosanci, oni su Rimsko Krscanske vjere, njih je Turcin akceptirao i ostavio u njihovoj vjeri.
Drugi su Srbi,Bosanci ih zovu Vlasima, a mi ih zovemo Ciganima i Martolozima. Oni su dosli iz mjesta Smedereva i grckog Beograda, a vjera im je Svetog Paulusa. I njih smatramo za dobre Krscane jer smo nasli samo male razlike u odnosu na Rimsku vjeru.
Treca nacija su pravi Turci koji su cesto ratnici i sluzbenici. Oni vladaju veoma tiranski nad ove dvije nacije Krscana koje smo spomenuli maloprije.
Nema do 1850. spomena Hrvata. Spominju ih mnogi Bosanski franjevci ali u smislu islamiziranih Hrvata koji su se doselili. Kao ovaj Fra Ivo Jukic:
Ostavivši Tešanj, (…) pregazismo Usoru rijeku (…) i prešavši Krnjin, spustismo se do podne u ravnine i doline fočanske. Ovdje spazih Hrvaćane, ljude po imenu i razgovoru od Šokaca različite. Zapitam kiridžiju: ťKakvi su to Hrvačani?Ť ťBježi, ne pitajŤ, veli on, ťto su ljudi izvraćeni, koji se ne boje ni Turčina ni fratra, pod puškom po vasdan radi, a rijedko će je i po noći iza pasa izvaditi! Prije 15 godina malo se koja kuća šokacka ovdje nalazila, pak evo se gori doseli Hrvaćanin, to sve ispod ljubuške i vrgoračke krajine. A to sam i sâm iz njihovog odijela i govora poznao: je, bija, vidija, naresto; mjesto: jest, bio, vidio, narasto…[2]
Vrlo je interesantno reakcija ovih Bosanskih katolika kada im Muhamed Filipovic ovo stavi pred nos onda nesto tutnjaju u smislu: Vidi balije do jucer bio Musliman a sada zeli i nama da kaze da smo i mi Bosnjaci. Pa kako ovo? Sta se ovo desava?

Samo zaboravljaju da smo im mi to oduvijek govorili. I prije rata su pisali pjesme u kojima pjevaju "Ali to samo govore veliki ne znalci da smo rimokatolici al da smo Bosanci..." I uvijek cemo ih zvati Bosancima dok smo zivi. :thumbup:

Jer to oni i jesu. Najcistiji Bosnjaci od dolaska Turaka do danas su katolicki Bosnjaci.
oldplague

#81 Re: Kotromanići danas?

Post by oldplague »

A zašto najčistiji? Jesu li to čistiji od Bošnjaka muslimana? :roll:
Pietje_Bel

#82 Re: Kotromanići danas?

Post by Pietje_Bel »

oldplague wrote:A zašto najčistiji? Jesu li to čistiji od Bošnjaka muslimana? :roll:
Pa najvise su duhovni naslijednici stare Bosne. I manje su se mijesali sa Turcima.
oldplague

#83 Re: Kotromanići danas?

Post by oldplague »

Pietje_Bel wrote:
oldplague wrote:A zašto najčistiji? Jesu li to čistiji od Bošnjaka muslimana? :roll:
Pa najvise su duhovni naslijednici stare Bosne. I manje su se mijesali sa Turcima.
Na osnovu čega tvrdiš da su duhovni nasljednici stare Bosne, šta to znači biti duhovni nasljednik Bosne i na temelju čega tvrdiš da su se manje miješali s Turcima? Jedva čekam da čujem suvisle odgovore na ova pitanja.
Pietje_Bel

#84 Re: Kotromanići danas?

Post by Pietje_Bel »

oldplague wrote:
Pietje_Bel wrote:
Na osnovu čega tvrdiš da su duhovni nasljednici stare Bosne, šta to znači biti duhovni nasljednik Bosne i na temelju čega tvrdiš da su se manje miješali s Turcima? Jedva čekam da čujem suvisle odgovore na ova pitanja.
Pa oni jos uvijek slave Bosanske kraljeve npr. Soko na Bobovcu, Sargija, stara nosnja iz srednje Bosne pa i vjera na neki nacin. A manje su se mijesali sa Turcima jer su Turci za njih bili veliki agresori i oni su imali drugu vjeru. Vecinom su se Bosnjaci-muslimani mjesali sa Turkusama nego katolici. Katolici su se mjesali sa Turcima samo u slucaju silovanja.
oldplague

#85 Re: Kotromanići danas?

Post by oldplague »

Pa oni jos uvijek slave Bosanske kraljeve npr. Soko na Bobovcu, Sargija, stara nosnja iz srednje Bosne pa i vjera na neki nacin. A manje su se mijesali sa Turcima jer su Turci za njih bili veliki agresori i oni su imali drugu vjeru. Vecinom su se Bosnjaci-muslimani mjesali sa Turkusama nego katolici. Katolici su se mjesali sa Turcima samo u slucaju silovanja.
Ma ne znam odakle bih počela, a mislim da je krajnje vrijeme stati ukraj ovakvim tlapnjama.
Kao prvo, iz prve ti ruke kažem da ne slave kraljeve već Katarinu, jer je Bosnu zavještala papi a sinova prestolonasljednika se odrekla zbog prelaska na islam. Katarina Kosača čak i nije bila prava vladarica Bosne, ona je žena žeton, dio nagodbe između kralja i njenog ambicioznog ćaće, zbog koje je sa dvora otjerana posljednja prava kraljica Bosne, Vojača. Naravno, kraljica Vojača je bila pripadnica Crkve bosanske, pa katolički izvori govore o njoj kao o nezakonitoj ženi, čak i prilježnici, iako je ona rodila prestolonasljednika. Eto, taj kult slave. Kult kapitulacije, narodnog poniženja i trgovine narodnim osjećajima. Sramota je da čak i bh. Wikipedia govori o Vojači kao o ženi koja je "živjela" s kraljem, nekakvoj bosanskoj krstjanki niskog roda, a njezin je sin postao kralj. Ma kakva bruka!

Drugo, nošnja koju narod u Srednjoj Bosni nosi varira od sela do sela i sasvim je teško utvrditi u kojoj je ona mjeri autentična. Mnogi katolici iz tog kraja do nedavno su nosili crne dimije i čakšire i to smatrali svojom seoskom nošnjom. Osim toga, notorna je činjenica da je zemlja u tom kraju opustila nakon kuge, pa su je naselili južnjaci novokmeti iz hercegovine i dalmatinskog zaleđa. Pa ti vidi šta ćeš s tim.

Treće, duhovnog kontinuiteta nema jer su SVI u Bosni promijenili vjeru, osim hercegovačkih pravoslavaca koji su uglavnom ostali pravoslavci ukoliko nisu prešli na islam. Biti musliman, Pietje, nije nikakva ljaga ni sramota. Muslimanska vlastela je jedno vrijeme dominirala u Bosni jer je tada sizeren bio musliman, i to je sve. Onda kad je sizeren, dakle krunski vladar, cesar, car, sultan, šta god, bio katolik, i vlastela je bila katolička. Kad je bio pravoslavac, kao u bizantskom periodu, vlastela se krstila, krunisala i potvrđivala u pravoslavnoj crkvi. Tu nema čistih ni prljavih. Postoje samo staleži čiji se biološki sastav nije bitno mijenjao kroz istoriju. Naime, predotomanska bosanska vlastela uglavnom je prešla na islam, pa većinu begovskih porodica možeš pratiti duboko u srednji vijek. Naravno da je to moguće i u drugim slučajevima. Recimo u mojoj porodici ima pravoslavaca koji i danas praktikuju brojne tipično crkvenobosanske običaje, čak i čisto bogumilske. Toga ima i među mojim muslimanskim i katoličkim rođacima.

Četvrto, to što je veliki broj Bošnjaka primio islam ne znači da su se miješali s Turcima, upravo suprotno. Orođavanje sa Turcima bilo je iznimno rijetka pojava među gordim bosanskim velikašima. Iako to nema nikakve važnosti, jer ako su se mogli miješati sa Mađarima, Gotima, Vlasima i ostalima koji su ovuda prohujali, zašto se ne bi miješali s Turcima?

Peto i najvažnije: nema nikakve razlike, Pietje, između srednjovjekovnog evropskog viteza i osmanskog spahije. Njihova funkcija, status i način života bili su gotovo identični. Previše igraš tih web igrica sa oklopljenim križarima, pa si izgunio objektivnost. Srednji je vijek podrazumijevao istu organizaciju društva i u Evropi i u Osmanskom carstvu. Ni prosječan Evropljanin nije imao više narodne svijesti od našeg čovjeka, samo je živio u konfesionalno homogenoj sredini, pa ti se čini da je bio zeru uznositiji i plemenitiji. Ništa nije dalje od istine. Oni su umjesto ka Porti, pogled upirali prema kruni Svetog Rimskog carstva koju je na glavu miropomazanog spuštao lično papa. I taj krunisani car bio je njihov halifa. E hebi ga sad što Turci nisu vršili nasilnu islamizaciju pa je ovdje ostala musaka. Na tome im hvala, ako ni na čemu drugom.
bach

#86 Re: Kotromanići danas?

Post by bach »

EVo RTS po milijarditi put reprizira "Bolji život". U trenutnoj epizodi glavni lika ima problem sa nekim Brankovićem, Čkalja ga glumi.

Inače imao sam priliku pričati sa nekim pametnim glavama iz Beograda. Ljudi ne prate domaću političku sitauciju ali padnu na dupe kada im kažem da je čelu BiH jedna Branković.

A nije Milovan, Petar ili Milojko.

Nedžad Branković, Nećka za kralja.
Pietje_Bel

#87 Re: Kotromanići danas?

Post by Pietje_Bel »

oldplague wrote:
Ma ne znam odakle bih počela, a mislim da je krajnje vrijeme stati ukraj ovakvim tlapnjama.
Kao prvo, iz prve ti ruke kažem da ne slave kraljeve već Katarinu, jer je Bosnu zavještala papi a sinova prestolonasljednika se odrekla zbog prelaska na islam. Katarina Kosača čak i nije bila prava vladarica Bosne, ona je žena žeton, dio nagodbe između kralja i njenog ambicioznog ćaće, zbog koje je sa dvora otjerana posljednja prava kraljica Bosne, Vojača. Naravno, kraljica Vojača je bila pripadnica Crkve bosanske, pa katolički izvori govore o njoj kao o nezakonitoj ženi, čak i prilježnici, iako je ona rodila prestolonasljednika. Eto, taj kult slave. Kult kapitulacije, narodnog poniženja i trgovine narodnim osjećajima. Sramota je da čak i bh. Wikipedia govori o Vojači kao o ženi koja je "živjela" s kraljem, nekakvoj bosanskoj krstjanki niskog roda, a njezin je sin postao kralj. Ma kakva bruka!

Drugo, nošnja koju narod u Srednjoj Bosni nosi varira od sela do sela i sasvim je teško utvrditi u kojoj je ona mjeri autentična. Mnogi katolici iz tog kraja do nedavno su nosili crne dimije i čakšire i to smatrali svojom seoskom nošnjom. Osim toga, notorna je činjenica da je zemlja u tom kraju opustila nakon kuge, pa su je naselili južnjaci novokmeti iz hercegovine i dalmatinskog zaleđa. Pa ti vidi šta ćeš s tim.

Treće, duhovnog kontinuiteta nema jer su SVI u Bosni promijenili vjeru, osim hercegovačkih pravoslavaca koji su uglavnom ostali pravoslavci ukoliko nisu prešli na islam. Biti musliman, Pietje, nije nikakva ljaga ni sramota. Muslimanska vlastela je jedno vrijeme dominirala u Bosni jer je tada sizeren bio musliman, i to je sve. Onda kad je sizeren, dakle krunski vladar, cesar, car, sultan, šta god, bio katolik, i vlastela je bila katolička. Kad je bio pravoslavac, kao u bizantskom periodu, vlastela se krstila, krunisala i potvrđivala u pravoslavnoj crkvi. Tu nema čistih ni prljavih. Postoje samo staleži čiji se biološki sastav nije bitno mijenjao kroz istoriju. Naime, predotomanska bosanska vlastela uglavnom je prešla na islam, pa većinu begovskih porodica možeš pratiti duboko u srednji vijek. Naravno da je to moguće i u drugim slučajevima. Recimo u mojoj porodici ima pravoslavaca koji i danas praktikuju brojne tipično crkvenobosanske običaje, čak i čisto bogumilske. Toga ima i među mojim muslimanskim i katoličkim rođacima.

Četvrto, to što je veliki broj Bošnjaka primio islam ne znači da su se miješali s Turcima, upravo suprotno. Orođavanje sa Turcima bilo je iznimno rijetka pojava među gordim bosanskim velikašima. Iako to nema nikakve važnosti, jer ako su se mogli miješati sa Mađarima, Gotima, Vlasima i ostalima koji su ovuda prohujali, zašto se ne bi miješali s Turcima?

Peto i najvažnije: nema nikakve razlike, Pietje, između srednjovjekovnog evropskog viteza i osmanskog spahije. Njihova funkcija, status i način života bili su gotovo identični. Previše igraš tih web igrica sa oklopljenim križarima, pa si izgunio objektivnost. Srednji je vijek podrazumijevao istu organizaciju društva i u Evropi i u Osmanskom carstvu. Ni prosječan Evropljanin nije imao više narodne svijesti od našeg čovjeka, samo je živio u konfesionalno homogenoj sredini, pa ti se čini da je bio zeru uznositiji i plemenitiji. Ništa nije dalje od istine. Oni su umjesto ka Porti, pogled upirali prema kruni Svetog Rimskog carstva koju je na glavu miropomazanog spuštao lično papa. I taj krunisani car bio je njihov halifa. E hebi ga sad što Turci nisu vršili nasilnu islamizaciju pa je ovdje ostala musaka. Na tome im hvala, ako ni na čemu drugom.
Gdje sam ja to molim te rekao da je biti musliman (MALO m) sramota? Ne stavljam mi rijeci u usta koje nisam rekao! Sramota je da se nacija mjesa sa vjerom. Da to jeste sramota. Sramota je isto tako da ta vjera u Bosni ili ti muslimani (malo m) u Bosni jesu muslimani iz radi narodnosti a ne radi Islama. To je sramota. Sramota je sto muslimana (malo m) u Bosni ne mozes naci ako ga dobro ne potrazis. Sramota je sto ja ovdje vidam ljude koji su do jucer pili alkohol i jeli svinjetinu t emeni nudili svinjetinu da jedem a danas se ti isti Bosanski muslimani ne zele da daju ruku mojoj sestri "jer oni su muslimani" da bi opet godinu dana kasnije mene zvali da sa njima idem na poce. To je sramota. Sramota je isto sto je narod koji je ostao u Bosni nepismen, cast izuzecima, i da je Sarajevo ostalo haman bez Sarajlija vec su vise Najnoviji Pazar.

Znaci niko nas nikada ali ama bas nikada NIKADA nije napadao zbog nase vjere. Ni u zadnjem ratu nas nisu napadali zbog vjere vec su nas napadali sto smo nedefinisani i sto se nismo NACIONALNO dobro zaokruzili i diferenicirali. Zbog toga su se pocele pisati istorije i svako zivi ko je imao sansu da nas svojata je nas svojatao. Zbog toga je se desio i genocid a ne zbog nekakvog Islama.

Ja nemam nista protic Islama jer sam i sam musliman (malo m) i najvise volim da vidim pravog vjernika bio on hriscanin ili musliman, sve jedno je, jer ti ljudi nikome zlo ne misle. Ali nervira me ovaj post-ratni politicko-ne -muslimanski Islam. Koliko ima nevine djece u Sarajevu ispod 16 godina? Njih nema ni pod razno. Jesu li oni muslimani? Oni u skoli uce da su im preci bili Turci. Uzmi udzbenike iz gimnazije i vijdijet ces. Ali oni su znaci muslimani u narodnom smislu a ne u vjerskom smislu. A vjernici nisu ni pod razno jer ne pridrzavaju se ni osnovnih pravila Islama. To je prava sramota. Sto smo mi muslimani radi narodnosti a ne radi samih nas.

Znaci osnov svega je da se kaze jasno i glasno kao sto su rekli i sve pametne nacije muslimanske:

1) Imamo Bosnjacku naciju i ona je cisto nacionalna i u to ne mjesamo Islam.Nacija i nacionalna boja ce biti to sto nas ralikuje od ostalih.
2) Imamo islamske vrijednosti koje ce se drzati vrlo jasno odvojene od nacije ali koje ce se postovati a ne staviti da nam sluze kao ukras.

Mjesanje vjere u naciju je bilo kardinalno za jedan Turski narod koji se nalazi na periferiji evrope i koji je brojcano jak a kamoli za nas koji se nalazimo u najturbalentijim dijelom evrope. Hrvati i Srbi gledaju u nas gladnog stomaka, pisu razne RAM-ove, crtaju razne karte, govore nam kako smo Hrvatsko cvijece ili najcistiji Srbi ne zbog toga sto mi to jesmo i ne zbog toga sto smo mi muslimani (malo m) nego zbog toga sto smo im mi dozvolili to.

Uzmimo primjer kada je Fra Ivan Frano Jukic zajedno sa Mehmedom, prije 150 godina, probao da budi Bosnjacku naciju koja je trebala da bude iznad vjere. Nisu njih tada ni Srbi ni Hrvati protjerali nego BALIJA. I te iste BALIJE i dan danas rade isto samo se predstavljaju kao da cine uslougu "Bosnjacima". I nemoj mi molim te opet reci:"Zasto mriz Islam?" Ili nesto slicno jer to bi stavno znacilo da si glupa i da nisi nista shvatilA sta sam ti napisao. Znaci nije Islam problem problem je upravo to sto se ti ljudi u Bosni koji su ostali nisu ni vjernici a ni nacija. Oni su jos uvijek "na nekoj medi" kao sto je Mesa Selimovic rekao. A ta meda ce kad tad postati katastrofalna.
in33sa

#88 Re: Kotromanići danas?

Post by in33sa »

Koliko ti covjece lupetas.

Srbi bosnjaci je bio uobicajeni naziv za Srbe sa lijeve strane Drine, od pamtivjeka odnosno od kako se ustalila turska drzava na nasim prostorima. I tako su ih zvali Srbi iz Srbije. Zasto, zato sto su zivjeli u Bosni.

I to ne znaci da su oni Bosnjaci u smislu danasnje odrednice Bosnjaci. Kao sto ni Hrvat bosnjak nije Bosnjak onako kako ti to razumijes, ili mislis da razumijes.

Kad si vec kod pjesnika, daj procitaj sta o toj temi pjeva recimo Musa Catic, deklarirani Hrvat, a nije katolik. Uzimas pjesnicke slobode za argumentaciju. Ali dobro, ipak si mlad momak, naucit ces jednom.
Pietje_Bel

#89 Re: Kotromanići danas?

Post by Pietje_Bel »

in33sa wrote:Koliko ti covjece lupetas.

Srbi bosnjaci je bio uobicajeni naziv za Srbe sa lijeve strane Drine, od pamtivjeka odnosno od kako se ustalila turska drzava na nasim prostorima. I tako su ih zvali Srbi iz Srbije. Zasto, zato sto su zivjeli u Bosni.

I to ne znaci da su oni Bosnjaci u smislu danasnje odrednice Bosnjaci. Kao sto ni Hrvat bosnjak nije Bosnjak onako kako ti to razumijes, ili mislis da razumijes.

Kad si vec kod pjesnika, daj procitaj sta o toj temi pjeva recimo Musa Catic, deklarirani Hrvat, a nije katolik. Uzimas pjesnicke slobode za argumentaciju. Ali dobro, ipak si mlad momak, naucit ces jednom.
Musa Catic? Mislis ovaj: :D

Musa Cazim Catic:

JA SAM BOSNJAK

(Izdajici Avdi S Karabegovicu)

Ja sam Bosnjak - dican junak:
Vjeran svetom domu svome,
Vjeran slavi svojih djeda
I narodu Bosanskome!

Njegov ponos na mom srcu
Ko amanet sveti stoji;
Ponos koji nigdje ne da,
da se Bosnjak lava boji!...

Majka me je Bosnjakinja
Zaklinjala svojim mlijekom,
Za cast ove casne grude,
Da proljevam krvcu r`jekom;

Da joj sluzim, kosto sluzi
Rob svojega gospodara,
Da je branim od dusmanskih
Bojnih koplja i handzara!

Na tvoj poziv, evo s`macem
Na mejdan ti stupam smjelo:
U poganoj Tvojoj krvi,
Da tfijumfa vezem djelo.

S`Tvojom krvi da sapirem
Crnu ljagu s`roda svoga,
Crnu ljagu - sto j`rodio
Izdajicu prokletoga!

Izdajicu uspomeni
Svojih djela slave stare,
Sto se drzn`o blatnom rukom,
Da svetinje njine tare! - -

Al ` sto rekoh o mejdanu?...
Ne, nikada s`hrgjom takom:
Bosnjak junak bojni mejdan
D`jeli samo sa junakom!

A Ti sakri mrsko lice
Ispred sv`jeta cijeloga:
U podzemlje mracno bjezi,
Izdajico roda svoga!

Jer nad Tobom rodnog neba
Zlatnog sunca placu zrake,
Place jasna mjesecina
I treptanje zvjezde svake,

Place svaki zemni atom,
Na kog Tvoja noga stane;
Svaka travka tebi klice:
Izdajica, nak propane!

Sakri lice izdajico,
Nek ne pljuju ljudi na Te,
A znaj I to: Izdajicu
I pod zemljom klevete prate!...

Probaj shvatiti jednu stvar. Srbi u Bosni u narodnom smislu se prvi put pojavljuju 1530. godine. Tada njih spominje Kuripesic. On njih naziva Srbima a ne Bosancima. Znaci kada Kuripesic nabraja narode i nacije on pravi razliku izmedu Srba i Bosanaca iako su Srbi u Bosni kao formiran narod zivijeli od 1391.- 1530. (od pada Kosova od dolaska Kuripesica)

Srbi nikada nisu bili dio etnickog Bosnjackog korpusa. Bosnjak je bila i teritorijalna odrecica i etnicka (Bosnjaci Mileti). I muslimani u Beogradu su bili Bosnjaci a i muslimani i Bijahacu isto tako ali ne od starine vec zbog toga sto su zivijeli u Bosanskom ejalatu. Zbog toga su Turci jasno uveli naziv "Bosnjak Millet" za one izvorne Bosnjake.

Npr. Bosnjaci u Bihacu, Cazinu, Livnu (: Bosnjaci koji su znali svoje Hrvatsko porijeko) su uvijek govorili kako pricaju Hravtskim jezikom. To su govorili sve do 19. vijeka. Ali katolici Sarajeva, srednje Bosne nikada ali bas nikada za sebe nisu rekli, sve do dolaska politicke nacionalne Hrvatske ideje; da oni pricaju nekim drugim jezikom osim bosanskim. Otidi u Kraljevu sutjesku i Kakanj i pitaj stare ljude kojim su jezikom pricali njihovi preci.

Znaci Hravtstvo katolika iz Bosne, Usore, Soli, i zahumlja je cisto politicko Hrvatsvo koje se pojavlja tek u 19. vijeku. Ti ljudi ni u ludilu za sebe nebi rekli da su Hrvati da nije bilo podjele na vjerskoj osnovi. Cak i da smo imali pisane izvore o dolasku Hrvata u Bosnu (jezgrenu) i da smo mogli dokazati da je Bosna (jezgrena) od 700- 1000 godine bila Hrvatska zemlja, sto definitivno ne mozemo, onda opet ti ljudi bi bili etnicki Bosnjaci jer su uveliko zakoracali tim putem i kroz cijeli srednji vijek je njihova etnogeneza bila totalno odvojena od Hrvatske etnogeneze.

Ne postoji neko drugo narodno ime kojim su se katolici Bosanski nazivali od 1055 do polovine 19. vijeka osim Bosnjak, Bosanac, Bosnjanin, Wossanac, Bosnev itd. Oni su Hrvate zvali Sokcima, Hrvacanima, Krvasima i budi sigurna da su oni njih smatrali drugim narodom. Kada je Hrvoje Vukicic Hrvatinic prilazio kralju Tvrtku on je napisao: "Prilazi mi Hrvoje sa svojim Hrvatima" ama bas uvijek su Bosanski kraljevi jasno rastavljali Hrvate od Bosanaca. Bosna je postala Hrvatski etnicki prostor zbog vjerske podjelenosti izmedu Bosnjaka i zbog Srpskog uticaja, zbog cega ideja Bosanske nacije nije dobila ploda u 19. vijeku.
Last edited by Pietje_Bel on 25/03/2009 18:14, edited 1 time in total.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#90 Re: Kotromanići danas?

Post by Chmoljo »

in33sa wrote:Koliko ti covjece lupetas.

nemoj druže majketi, eto. kako se trebao izjasniti? šta misliš? kako bi se danas izjasnio? nemoj eto živ bio, nemoj ko Avaz koji kaže da nam je na čelu grada Srbin jer se Behmen nekad valjda tako izjasnio... ;-)
in33sa

#91 Re: Kotromanići danas?

Post by in33sa »

Ne, ovom Musi ĆatiĆu

BOSNI

Ponosna je Bosna moj zavičaj mili,
Tu je sunce žića granulo menika,
Djedovi su moji za nju krvcu lili,
Njojzi bit ću i ja čelenka i dika.

Povrh nje su vijenci prohujali burni,
Mnogo nas je ljutih sapinjalo jada,
Oblaci se i sad nad njom kupe tmurni,
Ali Hrvat jošte bori se i nada.

O predrago ime! Hiljadu je ljeta,
Što kraljevskim sjajem ponad Duvna sinu,
Ali makar sudba zadesi nas kleta,
Ti nam spase ponos, prava i starinu.

Dok svetinje ove Hrvat čuva svoje
Nikada ga sila uništiti ne će —
Čisto i presjajno — kao sunce što je —
I njemu će sinut sunce stare sreće.

Moje mlado srce taj već časak sluti.
Bez muke i znoja — znadem ne će doći.
Zato treba radit i ne počinuti
I kroz oštro trnje makar bilo proći.

Oj, premili rode! Tebe teško boli
Što nevjeru s bijede ti pretrpje mnogu,
Al ja baš te volim, što si bijedan toli
I jer žićem cijelim tebi pomoć mogu.

Raditi ću za te i slobodu tvoju,
U sreći ću tvojoj plaću tražit trudu,
Uklanjat se ne ću ni muci ni znoju,
Ma okupo njime tvoju svetu grudu.

Postojbino draga Mladena i Tvrtka!
Hrvatstvo mi tvoje baštinstvo je sveto.
Ah, neka je samrt i teška i gorka,
Za spas tvoj i sreću — mog života eto!

Musa Ćazim Ćatić

Daj utuvi vec jednom u glavu da Hrvati nisu i nece biti dio nikakve hibridne bosanske nacije, da ne kazem bosnjacke. Ustedit ces si mjesece i godine.
bosna123

#92 Re: Kotromanići danas?

Post by bosna123 »

A kako se drukcije mogao izjasniti? Zna se da je jedan Fehim Spaho bio Hrvat, a njegov brat Mehmed Spaho Srbin. Prema tome ne bi se to trebalo zloupotrebljavati.
in33sa

#93 Re: Kotromanići danas?

Post by in33sa »

Pa nije uopce bitno kako se izjasnjavao, to je njegova licna stvar, vec govorimo o pjesnickoj slobodi i opcenito pjesnistvu, sto ovaj gore povlaci kao nekakav argument.

Njegovom logikom, sad neko moze zakljuciti da je Bosna hrvatska zemlja jer je Musa Catic napisao pjesmu o tome :-)
bosna123

#94 Re: Kotromanići danas?

Post by bosna123 »

Da, to svakako. Ima i ona Basagiceva "...i mog hrvatskog jezika sum...".
Pietje_Bel

#95 Re: Kotromanići danas?

Post by Pietje_Bel »

in33sa wrote:Ne, ovom Musi ĆatiĆu

BOSNI

Ponosna je Bosna moj zavičaj mili,
Tu je sunce žića granulo menika,
Djedovi su moji za nju krvcu lili,
Njojzi bit ću i ja čelenka i dika.

Povrh nje su vijenci prohujali burni,
Mnogo nas je ljutih sapinjalo jada,
Oblaci se i sad nad njom kupe tmurni,
Ali Hrvat jošte bori se i nada.

O predrago ime! Hiljadu je ljeta,
Što kraljevskim sjajem ponad Duvna sinu,
Ali makar sudba zadesi nas kleta,
Ti nam spase ponos, prava i starinu.

Dok svetinje ove Hrvat čuva svoje
Nikada ga sila uništiti ne će —
Čisto i presjajno — kao sunce što je —
I njemu će sinut sunce stare sreće.

Moje mlado srce taj već časak sluti.
Bez muke i znoja — znadem ne će doći.
Zato treba radit i ne počinuti
I kroz oštro trnje makar bilo proći.

Oj, premili rode! Tebe teško boli
Što nevjeru s bijede ti pretrpje mnogu,
Al ja baš te volim, što si bijedan toli
I jer žićem cijelim tebi pomoć mogu.

Raditi ću za te i slobodu tvoju,
U sreći ću tvojoj plaću tražit trudu,
Uklanjat se ne ću ni muci ni znoju,
Ma okupo njime tvoju svetu grudu.

Postojbino draga Mladena i Tvrtka!
Hrvatstvo mi tvoje baštinstvo je sveto.
Ah, neka je samrt i teška i gorka,
Za spas tvoj i sreću — mog života eto!

Musa Ćazim Ćatić

Daj utuvi vec jednom u glavu da Hrvati nisu i nece biti dio nikakve hibridne bosanske nacije, da ne kazem bosnjacke. Ustedit ces si mjesece i godine.
Taj Musa Catim je isti onaj kojeg sam ja citirao. Znaci u ovoj jednoj pjesmi, koju sam ja postavio, on sebe non stop naziva Bosnjakom. A uvoj tvojoj on sebe naziva Hrvatom. To moze znaciti samo dvije stvari:

1) On je bio sizofrenicar.
2) On je nakon odlaska Austro-Ugarske izabrao jedno od dvije opcije i kao intelektualac je se priklonio Hrvatskoj nacionalnoj ideji jer alternativa je bila Srpska nacionalna ideje, posto je Bosnjacka nacionalna ideja propala u vodu onog momenta kada je osnovana drzava Srba, Hrvata i Slovenaca.

Drugim rijecima, on je bio Bosnjak i svi su oni bili etnicki Bosnjaci bas kao i tvoji pradjedovi ali su se priklonili Hrvatskoj ili Srpskoj nacionalnoj idjeji jer nisu imali izbora. Mozda da te posjetim na to da je prvi Bosnjacko-muslimanski politicar u kraljevini Jugoslaviji ubijen od strane Srba a to je bio Spaho. Ne moguce je za Bosnjake bilo osnovati cak i muslimansku partiju a kamoli Bosnjacku. Oni su bili pod ogromnim pritiskom. Jeftino je sebe tjesiti na taj nacin jer istina i realnost su vrlo jasna. Nije to bilo kameno doba i vrijme dinosaurusa. Iz tog vremena je nam ostalo na stotine knjiga, pjesama, povelja, putopisa. Sve to kada se poreda hronoloski mozemo samo zakljuciti da su katolici bili Bosnjaci i nista drugo pored toga. Da su oni nekim slucajem bili pravolsavce oni bi danas bili Srbi.
bosna123

#96 Re: Kotromanići danas?

Post by bosna123 »

Ma Musa Cazim Catic se naravno osjecao Bosnjakom, a posto se tako i formalno nije mogao izjasniti, izjasnjavao se Hrvatom. Studirao je u Zagrebu i druzio se s Ujevicem i Matosem, pa je to taj utjecaj.

Nije zivio za vrijeme Kraljevine, umro je 1915.
Pietje_Bel

#97 Re: Kotromanići danas?

Post by Pietje_Bel »

bosna123 wrote:Ma Musa Cazim Catic se naravno osjecao Bosnjakom, a posto se tako i formalno nije mogao izjasniti, izjasnjavao se Hrvatom. Studirao je u Zagrebu i druzio se s Ujevicem i Matosem, pa je to taj utjecaj.

Ok. A odakle je on? Mora da je iz Bihaca ili Livna, Duvna...?
bosna123

#98 Re: Kotromanići danas?

Post by bosna123 »

Rodio se u Odzaku (u Posavini), a umro u Tesnju. Ali svugdje je zivio, tako da taj podatak nije znacajan.
Bosanac sa dna kace

#99 Re: Kotromanići danas?

Post by Bosanac sa dna kace »

brnnnn brrrrn aan aaaan bbibip biibibbbbiiip
brr nnnn brrbrbrnrnrnrrn
generator

#100 Re: Kotromanići danas?

Post by generator »

Pietje_Bel wrote:
bosna123 wrote:Ma Musa Cazim Catic se naravno osjecao Bosnjakom, a posto se tako i formalno nije mogao izjasniti, izjasnjavao se Hrvatom. Studirao je u Zagrebu i druzio se s Ujevicem i Matosem, pa je to taj utjecaj.

Ok. A odakle je on? Mora da je iz Bihaca ili Livna, Duvna...?
Da li su to gradovi u Bosni koji su bili oduvijek nastanjeni Hrvatima?
Post Reply