Zar to nije apsurd nad apsurdima ? Svugdje si Bosanac i Hercegovac - ukljucujuci i Zg i Bg, ali u Bosni nisi. U Bosni si nesto drugo. Da nije tako tako tuzno, bilo bi vrlo, vrlo smijesno.horns&drums wrote: Bosanci - da, bosnjaci - ne. I kad odes negdje vani svi te zovu bosancem/bosankom a i sam se tako predstavljam i nije mi nesto smetalo.
Ne, Bosanci su ginuli za Bosnu, Srbi su ginuli za Srbiju, Hrvati za Hrvatsku.No tema nije sta bi odgovaralo, nego sta jeste sada, kakav je zakon tj Ustav. Srbi, Bosnjaci, Hrvati. Tri konstitutivna naroda u BiH. Islam, pravoslavlje i katolicizam - tri krovne religije u BiH. Za to se ratovalo, za to se glasalo, za to se ginulo.
Kraj price.
Religija je zloupotrebljena kao inicijalna kapisla. I jos uvijek tinja. Hoce li se ugasiti ( odnosno sijati onako kako i treba da sija, sjajem vjere, a ne nacionalizma ), zavisi od sviju nas.
Osnovacemo je kada shvatimo da zasluzujemo bolje svi zajedno.Nego osnuj ti stranku koja ce se baviti pitanjem bosanca kao jedinstvene nacije, ja cu prvi glasat za tebe.
p.s. Komentar o statusu Sandzaklija u Srbiji je ( naravno ) bio sarkazam.