Brak

Rasprave o vjerskim temama.
Haqqani

Post by Haqqani »

Pearl wrote:
Haqqani wrote: Masovne ubice imaju svoje autenticno misljenje, dakle produkt isključivo njihovog razmišljanja. Na drugoj strani imamo zakon.
znaci, ako imamo svoje misljenje, masovne smo ubice :shock: :shock: :shock:

ili smo izjednaceni s njima...

boze sacuvaj...

Pokusaj opet .
Kwaheri

Post by Kwaheri »

Pearl wrote:
zena wrote:
krava wrote:haqqan,

pretpostavimo da tvoja sestra koja ima pravo da odredi za koga ce se udati, se nekom greskom zaljubi u nemuslimana...sta bi ti vise volio?

da se uda za tog nemuslimana kojeg voli
ili da se uda za drugog koga ne voli a musliman je..

?

veoma je realna situacija:)

a shto se mora udavati? nek malo saceka...zaljubit ce se opet :D
:roll: :?

ne mogu razumjeti.. ali kako rekoh, meni su neke druge stvari bitnije, pa i ne mogu razumjeti da je vjera No.1 uslov za brak i srecu, prije svega...

nismo svi isti.. srecom ili nesrecom... :)
tacno. tebi su neke stvari bitnije...meni neke druge...
i ja ne mogu razumjeti...kako ne mozete razumjeti... nista nije no.1 za brak i srecu... ali ako krenemo u zajednicki zivot, mora postojati bar minimum razumijevanja za ono sta je jedno drugom "bitno"... i koliko kompromisa smo u stanju uciniti... da bismo opet ostali svoji. Mozemo u tom zajednickom zivotu biti "mi", ali da bi se doslo do "mi", treba znati biti i "ja"...
Ma kakva odrednica bila "vjernik", "sportista", "narkoman" (i sve to u zenskom rodu)...onaj ko ulazi u zajednicu treba znati da taj drugi donosi to svoje...sa sobom... sta god da je...

p.s. izuzev ako ne ozenish "tijesto"... pa volja ti pogacice, kiflice, hljeb, sirnicu... :D
Dodushe, ne moze od istog tijesta hljeb i sirnica, a da valja... :D
Last edited by Kwaheri on 11/09/2006 12:34, edited 1 time in total.
wolf lobovski

Post by wolf lobovski »

Pearl wrote:
Haqqani wrote: Masovne ubice imaju svoje autenticno misljenje, dakle produkt isključivo njihovog razmišljanja. Na drugoj strani imamo zakon.

boze sacuvaj...

evo sta znaci bukvalno shvatanje i namjerno iskljucivanje konteksta u kojem je nesto receno!!!! samo los pokusaj da se nekoga iznervira!!!
mala-i

Post by mala-i »

neke masovne ubice uvjereni su da ubijaju u ime svoje vjere.šta s njima?
Kwaheri

Post by Kwaheri »

mala-i wrote:neke masovne ubice uvjereni su da ubijaju u ime svoje vjere.šta s njima?
oh...opet Osama... :D

mala-i, sta ima?
wolf lobovski

Post by wolf lobovski »

zena wrote:
mala-i wrote:neke masovne ubice uvjereni su da ubijaju u ime svoje vjere.šta s njima?

mala-i, sta ima?

cekaj, jeli osama ili Bush
mala-i

Post by mala-i »

zena wrote:

mala-i, sta ima?
ili možda križari? :D
kad već spomenu masovne ubice.lično ih nikad prva ne bih spomenula...
Pearl

Post by Pearl »

wolf lobovski wrote:
Pearl wrote:

boze sacuvaj...

evo sta znaci bukvalno shvatanje i namjerno iskljucivanje konteksta u kojem je nesto receno!!!! samo los pokusaj da se nekoga iznervira!!!
samo znaci da je primjer jako glupo izabran jer ima i masovnih ubica koje to rade iz vjerskog ubjedjenja... i pri tome ne mislim samo na teroriste nego na more maosvnih ubica koje tako "proiciscavaju bozju zemlju" od onih koje oni smatraju "nevaljalim... kako se onda tu naci??
Haqqani

Post by Haqqani »

Pearl wrote:
wolf lobovski wrote:
Pearl wrote: znaci, ako imamo svoje misljenje, masovne smo ubice :shock: :shock: :shock:

boze sacuvaj...

samo znaci da je primjer jako glupo izabran jer ima i masovnih ubica koje to rade iz vjerskog ubjedjenja... i pri tome ne mislim samo na teroriste nego na more maosvnih ubica koje tako "proiciscavaju bozju zemlju" od onih koje oni smatraju "nevaljalim... kako se onda tu naci??

Iz kojih vjerskih ubjedjenja. Nadji u kojem vjerskom zakonu su dozvoljena masovna ubistva.
wolf lobovski

Post by wolf lobovski »

Pearl wrote:
wolf lobovski wrote:
Pearl wrote: znaci, ako imamo svoje misljenje, masovne smo ubice :shock: :shock: :shock:

boze sacuvaj...

daj konkretan primjer pa cemo diskutovati!!!
Pearl

Post by Pearl »

zena wrote:
Pearl wrote:
zena wrote:
a shto se mora udavati? nek malo saceka...zaljubit ce se opet :D
:roll: :?

ne mogu razumjeti.. ali kako rekoh, meni su neke druge stvari bitnije, pa i ne mogu razumjeti da je vjera No.1 uslov za brak i srecu, prije svega...

nismo svi isti.. srecom ili nesrecom... :)
tacno. tebi su neke stvari bitnije...meni neke druge...
i ja ne mogu razumjeti...kako ne mozete razumjeti... nista nije no.1 za brak i srecu... ali ako krenemo u zajednicki zivot, mora postojati bar minimum razumijevanja za ono sta je jedno drugom "bitno"... i koliko kompromisa smo u stanju uciniti... da bismo opet ostali svoji. Mozemo u tom zajednickom zivotu biti "mi", ali da bi se doslo do "mi", treba znati biti i "ja"...
Ma kakva odrednica bila "vjernik", "sportista", "narkoman" (i sve to u zenskom rodu)...onaj ko ulazi u zajednicu treba znati da taj drugi donosi to svoje...sa sobom... sta god da je...

p.s. izuzev ako ne ozenish "tijesto"... pa volja ti pogacice, kiflice, hljeb, sirnicu... :D
Dodushe, ne moze od istog tijesta hljeb i sirnica, a da valja... :D
zato i kazem da ja ne mogu razumjeti a ne da sam ja u pravu.. ne polazimo od istih prioriteta, od istih stvari koje su nam bitne pa, logicno, necemo isto i traziti..

svakom svoje :)
ja govorim iskljucivo sa aspekta udaje umjerene vjernice/nevjernice za vjernika kome je do njegove religije stalo.. oni nemaju sta da rade skupa, jer polaze od razlicitih nacela u startu..pa ce se to kad-tad postaviti kao prepreka medju njima ;)
Baghira

Post by Baghira »

A jeste se zadeverali :D Brinete tudju brigu :D Onih koji ne daju ni pet para sta vjera kaze, a Bogme i onih koji se drze onoga sto u svetim knjigama pise (mada moram primjetiti da su ovi koji brinu o ovim zadnjim znatno glasniji :D). :D I sad bi vi da nazor :D nekog ubijedite da toboze je bitnije da je ljubav razlog ulazenja u brak, a ne vjera :D A to kao da se ne moze desiti ljubav medju osobama iste vjere :D Mislim, kad se moze desiti ljubav izmedju osoba istog spola, kako ne bi mogla vjere? :? :D :D Pitanje je postavljeno, na pitanje je odgovoreno i ne znam cemu diskusija? Djevojci koja je odgojena u duhu vjere, koja se pridrzava onoga sta islam nalaze, pa njoj nece uopste ni na um pasti da dodje do iskusenja da se zaljubi u nekog ko je druge vjere. A i ako se pukim slucajem i zaljubi, prioritetnija ce joj sigurno biti vjera :wink: A onaj ko je samo po tradiciji musliman/ka :D nece se obazirati uopste na to sto vjera kaze, zato, bez veze se nervirate :D :D
wolf lobovski

Post by wolf lobovski »

crna_pantera wrote:A jeste se zadeverali :D Brinete tudju brigu :D Onih koji ne daju ni pet para sta vjera kaze, a Bogme i onih koji se drze onoga sto u svetim knjigama pise (mada moram primjetiti da su ovi koji brinu o ovim zadnjim znatno glasniji :D). :D I sad bi vi da nazor :D nekog ubijedite da toboze je bitnije da je ljubav razlog ulazenja u brak, a ne vjera :D A to kao da se ne moze desiti ljubav medju osobama iste vjere :D Mislim, kad se moze desiti ljubav izmedju osoba istog spola, kako ne bi mogla vjere? :? :D :D Pitanje je postavljeno, na pitanje je odgovoreno i ne znam cemu diskusija? Djevojci koja je odgojena u duhu vjere, koja se pridrzava onoga sta islam nalaze, pa njoj nece uopste ni na um pasti da dodje do iskusenja da se zaljubi u nekog ko je druge vjere. A i ako se pukim slucajem i zaljubi, prioritetnija ce joj sigurno biti vjera :wink: A onaj ko je samo po tradiciji musliman/ka :D nece se obazirati uopste na to sto vjera kaze, zato, bez veze se nervirate :D :D

nema nerviranja, samo mala diskusija!!!
Baghira

Post by Baghira »

Ma nerviram se ja :x :D Jer, evo, pune cetiri godine se zvace ista ili slicna tema :D :D
zmijaIzmaj

Post by zmijaIzmaj »

ne :D moj :D mo se zavaravati :D
_BosanaC

Post by _BosanaC »

crna_pantera wrote:Ma nerviram se ja :x :D Jer, evo, pune cetiri godine se zvace ista ili slicna tema :D :D
Zvace se vec nekih 15-16 godina... Religije su sve tolerantnije i tolerantnije a ovakvih tema je sve vise i vise... Interesantna protivrjecnost...
ja71

Post by ja71 »

@Haqqani
Hajd' kad smo vec perverzni da i ja tebe priuptitam:
Je li tvoja religioznost tvoj izbor odnosno autenticni nacin razmisljanja ?
Teufik iz Los Angelesa

Post by Teufik iz Los Angelesa »

Haqqani wrote: Elhamdulillah.

EuNuh a.s. je pozivao 950 godina u vjeru :):):)
koliko je taj zivio jebote :shock:
Haqqani

Post by Haqqani »

hadzinica wrote:
Haqqani wrote:
Murisno1 wrote: kako haqq imaš živaca za ovo ?

Elhamdulillah.

Nuh a.s. je pozivao 950 godina u vjeru :):):)
??? ti si se bas postavio tako da smatras da je to i tvoja duznost?! s takvim tonom sumnjam da ceh ikoga pribliziti "istini" i svemu onome cemu ti ides a jos manje nekoga okrenuti islamu,jer to sto ti radis i nacin na koji to radis ne prilici muslimanu! previse si uzeo za pravo kada se smatras relevantnim da na sve ama bas na svaku temui pitanje daje odgovore i tumacenja (licna), svi mi znamo citati,ako nam trebaju odgovori, tu je neprikosnoven Kur*an i sunnet!!! ne drzi lekcije, vec ako vec hoces da si tako fin,ljude posavjetuj iz srca i svog iskustva, a ne ponasaj se ko da si "bezgresan"(neuzubillah! :) )!!! ne prosipaj tu svoju izvjestacenu duhovnost, malo tise, sporije,s vise sabura i ljubavi pa mozda i povjerujem da ces jednog dana biti prvi "pratilac" Haqqania!
Halali ako sam te uvrijedio nekim svojim postupcima, ali stvarno ne vidim razloga da me ovako napadas.
ragib

Post by ragib »

crna_pantera wrote:A jeste se zadeverali :D Brinete tudju brigu :D Onih koji ne daju ni pet para sta vjera kaze, a Bogme i onih koji se drze onoga sto u svetim knjigama pise (mada moram primjetiti da su ovi koji brinu o ovim zadnjim znatno glasniji :D). :D I sad bi vi da nazor :D nekog ubijedite da toboze je bitnije da je ljubav razlog ulazenja u brak, a ne vjera :D A to kao da se ne moze desiti ljubav medju osobama iste vjere :D Mislim, kad se moze desiti ljubav izmedju osoba istog spola, kako ne bi mogla vjere? :? :D :D Pitanje je postavljeno, na pitanje je odgovoreno i ne znam cemu diskusija? Djevojci koja je odgojena u duhu vjere, koja se pridrzava onoga sta islam nalaze, pa njoj nece uopste ni na um pasti da dodje do iskusenja da se zaljubi u nekog ko je druge vjere. A i ako se pukim slucajem i zaljubi, prioritetnija ce joj sigurno biti vjera :wink: A onaj ko je samo po tradiciji musliman/ka :D nece se obazirati uopste na to sto vjera kaze, zato, bez veze se nervirate :D :D
8)
Beslija

Post by Beslija »

Muslimanka se ne moze udati za nemuslimana....Bog rekao....ako hoces ti se udaj ali dovodis u pitanje svoju vjeru!...sta je tu za polemisati?...

Sad vi mozete reci da li je to ispravno ili ne?....vasa stvar, razmotrite i razmislite pa odlucite....

vama se to ne svida,koga boli briga, nemoj biti musliman....jednostavno.
mirza

Post by mirza »

ok cujte ovo:

u islamu muskarci i zene NISU ravnopravni, znaci muz je jedan stepen iznad zene, dok je iznad muza njegova majka

musliman moze ozeniti zenu koja nije muslimanka ali mora biti zena knjige(to jes bible ili tora), dok muslimanke mogu samo udavati samo za muslimane

problem je sto ovdje puno ljudi pokazuje hadise koji ne moraju da budu istiniti, ako hocete cistu istinu onda Kur'an i u to nema sumnje

kome se ne svidja, nemora biti muslim nije pod moranje

kod nas u bosni je vjera islam ali nas je malo onih koji smo muslimani

samo da vas pitam: koliko nas klanja 5 puta na dan, koliko ode na dzumu(a da poslje ne ode na pivo), ili situacije poslje ramazana... sramota

prosetajte danas sarajevom jedanput pa uporedite slike iz kaira ili iz nekog evropskog(krscanskog grada) pa da vidite na koga vise licimo

a sa nasim dragim komsijama se ne svadjamo od turaka nego od mnogo prije njih (izuzev dubrovnika)

eto malo sam skrenuo sa teme ali nek se zna .. :)
Last edited by mirza on 11/09/2006 17:13, edited 1 time in total.
Arminovski

Post by Arminovski »

Zahvaljujem se svima koji su odgovarali na moje pitanje...
cpt.picard

Post by cpt.picard »

Haqqani shvatam "rules of engagment" izmedju muslimana & nemuslimanke. Ali me interesuje ovo, jer sam tako davno cuo. Grijeh je ako ona vremenom ne prihvati islam. Ili nema veze ako ostane kriscanka/jevrejka do kraja zivota/razvoda?

btw. Ljudi bi ovdje da su i muslimani i kriscani i jevreji cccc. Ovdje neko ako ne prihvata tudje odmah je netolerantan :-) Ja prihvatam to da svako ima pravo da odabere u sta i kako ce vjerovati i prihvatam to da ja ne trebam nikome nametati svoje. I vjerujem da uz svu tu raznolikost mozemo savrseno dobro zivjeti i biti sretni. Ali to ne znaci da i ja prihvatam njihova ubjednja, da ih odobravam itd.
Vozdra_123

Post by Vozdra_123 »

mIRCerka wrote::roll: Miskim da je kontraproduktivno ako musliman ozeni nemuslimanku iz ljubavi i onda je tjera da praktikuje nesto sto ona ne osjeca...duznost svakog vjernika, ma gdje se on molio Bogu, je da ljude uvede u ljepotu svoje religije... ne da ga tjera, ne da ga strogocom poziva na nesto, vec da mu ukaze na one elemente u kojima se ljudi prepoznaju...
forumashima na sa-xu ocigledno jos uvijek nije jasno da se kod nas ne prakticira extremni islam, i da kod nas nema ubijanja kcerke ako se udala za nemuslimana, ili ako je silovana itd itd... ako se ne varam, kad musliman ozeni nemuslimanku, on je duzan da joj dozvoli postivanje Knjige, a ne da je tuce do iznemoglosti dok ne prihvati sta ja znam sta vec...
isto tako, Allahuekber znaci Allah je najveci, ako se ne varam, a na arapskom ALLAH znaci BOG... Bog je jedan, i svi smo mi Bozija bica i svako rpeseravanje KO JE BLIZI BOGU nas samo udaljava od Bog, jer time hranimo svoj nefs, tj. ego :D pa vi i dalje nastavite takve rasprave i nek vam je sretno..
Allahimanet i dovidjenja...
:thumbup:
Post Reply