Nisam ja skorojević, moj manijače. I ja sam izdanak feudalno-otomanskih krvopija arnautske loze. Al' fala, ne treba mi papir, prošla su ta vremena, osim toga u aginskom sloju nikad nije bilo guzovače za dvije generacije, svak' se sebi za bahlje borio, tako da sam ja proleter u duši. Ne, nisu cvrčci krivi, nisi skont'o fol, al' ko te šiša. Sve će to pokriti plakati, ruzmarin i tutkalo.manijak1 wrote:Mi smo cvrčci koji bi htjeli biti mravi a opet ni Norvežani ne znaju zašto Švedska nije Norveška doočim Šveđana svuda ima
Danci se bave poljoprivredom Finci love irvase a pojma ne znaju đe su Matuzići
![]()
i tako ....uvijek jedni misle da su oni drugi bezvrijedni
![]()
Vingo samo citira i sastavi na tonu navoda gram riječi i misli proći će joj svekolika mudrost
dok Jumu radi radi li radi radi
![]()
niko da ga pita , kako si
sveti , zašto si papak koji nije otišao u ljepilo ?
Ko te srdi dok vjetar njiše grane ogoljele![]()
Zašto su ljuditako primitivno intelektualni ?
![]()
I zašto pojma znaju i ptice ko jeizdao zbir beskorisnih ideja da ne ode u muriju ? .
Eto .....tako mi djeluje prepiskavaša
sorry .....
![]()
ya<li
preko zvijezda po trnje i obratno
![]()
helem jumo ako hoš možemo za male repa napraviti ti ......plemićko podrijetlo i porijeklo , samo nemoj poslije kleti
Sarajevski govor
- Jimmy_The_Saint
- Jimmy_The_Saint
Nisam ja osloboĐen predrasuda svih, samo ponekeHierarchia wrote:Hvala na iscrpnom pojasnjenju, Dzmi, mislim da ce mi sad biti manje zlo kad znam pravo porijeklo "zloslutnog" otezanja. Uz napomenu da nije bas prikladno donositi sudove o sistemu "relevantnosti" drugih ako se vec izdajes za oslobodjenog svih predrasuda i kosmopolitu. Na kraju krajeva, svi imamo pravo na svoj "stilski momenat" (pozliti nekome od necega je hiperbola, ako se ne varam - ispravi me).Jimmy_The_Saint wrote:Otezanje sa AAAAAAAAAAAzio, koliko ja znam, nadiralo je iz dva pravca: Doboj i ostalo (oni viču i ono maketi, taketi i slično), i iz Međeđe, baš te bliskoistočne. No, bliski je istok kompleksna regija i unutarbliskoistočne jezičke finese nekad znaju biti drastičnija razlika nego prema SA. Tako da to otezanje smeta i meni, i doooobroj polovini Ibeovaca, napose hard-core Šveđana.Vingo wrote:
Nein.....Umproforac ce ti potvrditi da je doslo iz pravca bliskog (nam) istoka.
Al' dobro, kad nekom može doć' zlo od tuđeg naglaaaaska, onda je možda fakat bolje da se pokupim odavle i bavim se umproforom. Koji ću vam kurac, kad čovjek mora imati rodni list kakve mu drago sarajevske i prisarajevske općine, da bi bio relevantan.
![]()
![]()
![]()
![]()
I ne izdajem se nizašta. Ja sam Fočak po nacionalnosti. Al' otadžbina valjanog Fočaka je čitav svijet
- manijak1
-
zmijaIzmaj
vidi dzimija zemljakaJimmy_The_Saint wrote:Nisam ja osloboĐen predrasuda svih, samo ponekeHierarchia wrote:Hvala na iscrpnom pojasnjenju, Dzmi, mislim da ce mi sad biti manje zlo kad znam pravo porijeklo "zloslutnog" otezanja. Uz napomenu da nije bas prikladno donositi sudove o sistemu "relevantnosti" drugih ako se vec izdajes za oslobodjenog svih predrasuda i kosmopolitu. Na kraju krajeva, svi imamo pravo na svoj "stilski momenat" (pozliti nekome od necega je hiperbola, ako se ne varam - ispravi me).Jimmy_The_Saint wrote: Otezanje sa AAAAAAAAAAAzio, koliko ja znam, nadiralo je iz dva pravca: Doboj i ostalo (oni viču i ono maketi, taketi i slično), i iz Međeđe, baš te bliskoistočne. No, bliski je istok kompleksna regija i unutarbliskoistočne jezičke finese nekad znaju biti drastičnija razlika nego prema SA. Tako da to otezanje smeta i meni, i doooobroj polovini Ibeovaca, napose hard-core Šveđana.
Al' dobro, kad nekom može doć' zlo od tuđeg naglaaaaska, onda je možda fakat bolje da se pokupim odavle i bavim se umproforom. Koji ću vam kurac, kad čovjek mora imati rodni list kakve mu drago sarajevske i prisarajevske općine, da bi bio relevantan.
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
I ne izdajem se nizašta. Ja sam Fočak po nacionalnosti. Al' otadžbina valjanog Fočaka je čitav svijet
-
Hierarchia
arnautin, aga, focak, rasni govornik "narodnog" - jos nesto o tvom jezicko-nacionalno-klasnom identitetu?Jimmy_The_Saint wrote:Nisam ja osloboĐen predrasuda svih, samo ponekeHierarchia wrote:Hvala na iscrpnom pojasnjenju, Dzmi, mislim da ce mi sad biti manje zlo kad znam pravo porijeklo "zloslutnog" otezanja. Uz napomenu da nije bas prikladno donositi sudove o sistemu "relevantnosti" drugih ako se vec izdajes za oslobodjenog svih predrasuda i kosmopolitu. Na kraju krajeva, svi imamo pravo na svoj "stilski momenat" (pozliti nekome od necega je hiperbola, ako se ne varam - ispravi me).Jimmy_The_Saint wrote: Otezanje sa AAAAAAAAAAAzio, koliko ja znam, nadiralo je iz dva pravca: Doboj i ostalo (oni viču i ono maketi, taketi i slično), i iz Međeđe, baš te bliskoistočne. No, bliski je istok kompleksna regija i unutarbliskoistočne jezičke finese nekad znaju biti drastičnija razlika nego prema SA. Tako da to otezanje smeta i meni, i doooobroj polovini Ibeovaca, napose hard-core Šveđana.
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
- manijak1
Vjerovatno da ima .....ne jebe živu silu
, znam prostak sam i mizeran ujedno

- Jimmy_The_Saint
Mojne, upalit ću se ko kutnjak, pa drljati do sutra, a onda će mi doći na vrata ova ili ona milicija. A i što će ti to?
- Jimmy_The_Saint
Ma jebeš berzu ispred vječne vatre.manijak1 wrote:Vjerovatno da ima .....ne jebe živu silu![]()
, znam prostak sam i mizeran ujedno
![]()
- manijak1
Biće opet ispred Europe , kažu

- Jimmy_The_Saint
Tu je moj babo trgov'o, na gostujućem terenu... Hajr berza.manijak1 wrote:Biće opet ispred Europe , kažu![]()
-
Sarafcina
Jimmy_The_Saint wrote:Otezanje sa AAAAAAAAAAAzio, koliko ja znam, nadiralo je iz dva pravca: Doboj i ostalo (oni vièu i ono maketi, taketi i slièno), i iz Meðeðe, ba¹ te bliskoistoène. No, bliski je istok kompleksna regija i unutarbliskoistoène jezièke finese nekad znaju biti drastiènija razlika nego prema SA. Tako da to otezanje smeta i meni, i doooobroj polovini Ibeovaca, napose hard-core ©veðana.Vingo wrote:Hierarchia wrote:Meni je sve i nekako, ali kad cujem ono "veèeraaaas" i "danaaaas", ili "prolaAzio ili dolAzio" (akcenat se prebacuje na a, umjesto da je na o - prvom slogu), pozli mi. Mislim da je govorna navika dosla iz pravca Ilidze
Al' dobro, kad nekom mo¾e doæ' zlo od tuðeg naglaaaaska, onda je mo¾da fakat bolje da se pokupim odavle i bavim se umproforom. Koji æu vam kurac, kad èovjek mora imati rodni list kakve mu drago sarajevske i prisarajevske opæine, da bi bio relevantan.
![]()
![]()
![]()
![]()
dugo "a" u "prolazio dolazio"... izvor istocna bosna
doboj daje prooooogram aaaauto... i ne osjeti se toliko u sarajevu
usitnjeno prićanje
"sta imaaaaa" ... izvor hercegovina
i iduci tako...zakljucicemo da sarajevski izvorni ne postoji ... sto bi bio supljak
ono kako ja to vidim je da mijesanje oduvijek postoji i svako dodaje svoje sastojke u taj sataras
isto ide i sa slengom .... jedino su mu putevi jos zamrseniji, jer se siri medijima (akcent se puno manje siri medijima).
-
Hierarchia
Nije dugo "a" u prolazio i dolazio, nego u veceraaaas i danaaas. A u prva dva primjera je akcenat pomjeren "dolAzio" a ne "dOlazio".Sarafcina wrote:Jimmy_The_Saint wrote:Otezanje sa AAAAAAAAAAAzio, koliko ja znam, nadiralo je iz dva pravca: Doboj i ostalo (oni viču i ono maketi, taketi i slično), i iz Međeđe, baš te bliskoistočne. No, bliski je istok kompleksna regija i unutarbliskoistočne jezičke finese nekad znaju biti drastičnija razlika nego prema SA. Tako da to otezanje smeta i meni, i doooobroj polovini Ibeovaca, napose hard-core Šveđana.Vingo wrote:
![]()
![]()
![]()
![]()
dugo "a" u "prolazio dolazio"... izvor istocna bosna
doboj daje prooooogram aaaauto... i ne osjeti se toliko u sarajevu
usitnjeno prićanjeda ga tako nazovemo... Visoko, Breza i okolina
"sta imaaaaa" ... izvor hercegovina
i iduci tako...zakljucicemo da sarajevski izvorni ne postoji ... sto bi bio supljak, jer ja cujem razlike akcentualne (sto se sluzim terminima
)kod ljudi sa kosevskog, sa bistrika i sa alipasinog...
ono kako ja to vidim je da mijesanje oduvijek postoji i svako dodaje svoje sastojke u taj satarasi iz tog satarasa se obicno napravi nesto sto onda zovemo izvornim...jer i istocnobosanski...ima dodira sa srbijanskim, ovaj opet sa ....blablala.. zemlja je okrugla
isto ide i sa slengom .... jedino su mu putevi jos zamrseniji, jer se siri medijima (akcent se puno manje siri medijima).
- manijak1
-
zmijaIzmaj
kad se kaze "istocna bosna", na sta se tacno misli 
- manijak1
Švedsku ?

- Jimmy_The_Saint
No commentA wrote:Tvrdi mi jedan starosjedilac od 45-teHierarchia wrote:Nije dugo "a" u prolazio i dolazio, nego u veceraaaas i danaaas. A u prva dva primjera je akcenat pomjeren "dolAzio" a ne "dOlazio".da se to dolAzio govorilo na carsiji, kad je on dosao na studije u Sarajevo. "U niha dolAzila mamma"
-
Sarafcina
@Hierarchia ... ma znas na sta sam mislio
... to je to (bar sam ja cuo ljude iz istocne bosne da tako pricaju)
@zmija|zmaj istocna bosna meni dodje od Foce pa niz Drinu (prije zvornik, srebrenicu ne bih ubrajao u ta akcentualna pitanja
... ali upoznavanjem ljudi iz tih krajeva... uz malo obzira i tolerancije ih se komotno moze staviti
)
@zmija|zmaj istocna bosna meni dodje od Foce pa niz Drinu (prije zvornik, srebrenicu ne bih ubrajao u ta akcentualna pitanja
-
zmijaIzmaj
okStari wrote:Prostor od luke (pristanista) Ystad....do granicnog prelaza Haparanda.
Drugim rijecima gornje, donje i srednje podrinje.
-
Sarafcina
pa citajuci literaturu od prije sezdesetak godinaA wrote:Tvrdi mi jedan starosjedilac od 45-teHierarchia wrote:Nije dugo "a" u prolazio i dolazio, nego u veceraaaas i danaaas. A u prva dva primjera je akcenat pomjeren "dolAzio" a ne "dOlazio".da se to dolAzio govorilo na carsiji, kad je on dosao na studije u Sarajevo. "U niha dolAzila mamma"
-
Kwaheri
Jimmy_The_Saint wrote:Ni posthumno. Radije ću u krematorij, nego u šape takvimazena wrote:Vingo wrote: Javi kad te se bude smjelo dodirnuti!![]()
![]()
posthumno![]()
nego, shto se ljutish? svet je... kad ostane... i pokrov, i krevet na kojem preselish, i tastatura, kucha...i sve shto si 'tako za zivota
p.s.
ja se ne razumijem u temu, ja sam od doboja
- Jimmy_The_Saint
Ševarlije ili ono drugo, kako se majka mu stara zove....
Dobojlije su fini ljudi.
A ja možda ipak dočekam da u čizmama riknem.
Dobojlije su fini ljudi.
A ja možda ipak dočekam da u čizmama riknem.
- ovo_malo_duse
Ni jazena wrote:Jimmy_The_Saint wrote:Ni posthumno. Radije ću u krematorij, nego u šape takvimazena wrote:![]()
![]()
posthumno![]()
shapice, shapice
![]()
nego, shto se ljutish? svet je... kad ostane... i pokrov, i krevet na kojem preselish, i tastatura, kucha...i sve shto si 'tako za zivota
p.s.
ja se ne razumijem u temu, ja sam od doboja
Ali ja sam novi na plazi,,doso s tockom da kupim kundure i bogami cim nadzem broj odoh dalje!!!