Sarajevski govor

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Jimmy_The_Saint

Post by Jimmy_The_Saint »

manijak1 wrote::oops: Mi smo cvrčci koji bi htjeli biti mravi a opet ni Norvežani ne znaju zašto Švedska nije Norveška doočim Šveđana svuda ima :D Danci se bave poljoprivredom Finci love irvase a pojma ne znaju đe su Matuzići :oops: :D i tako ....uvijek jedni misle da su oni drugi bezvrijedni :D :D Vingo samo citira i sastavi na tonu navoda gram riječi i misli proći će joj svekolika mudrost :oops: dok Jumu radi radi li radi radi :D :D niko da ga pita , kako si :D sveti , zašto si papak koji nije otišao u ljepilo ?
Ko te srdi dok vjetar njiše grane ogoljele :?
Zašto su ljudi :D tako primitivno intelektualni ? :D
I zašto pojma znaju i ptice ko je :D izdao zbir beskorisnih ideja da ne ode u muriju ? .
Eto .....tako mi djeluje prepiska :D vaša :oops: sorry ..... :D :D ya<li :D preko zvijezda po trnje i obratno :oops: :D helem jumo ako hoš možemo za male repa napraviti ti ......plemićko podrijetlo i porijeklo , samo nemoj poslije kleti :D
Nisam ja skorojević, moj manijače. I ja sam izdanak feudalno-otomanskih krvopija arnautske loze. Al' fala, ne treba mi papir, prošla su ta vremena, osim toga u aginskom sloju nikad nije bilo guzovače za dvije generacije, svak' se sebi za bahlje borio, tako da sam ja proleter u duši. Ne, nisu cvrčci krivi, nisi skont'o fol, al' ko te šiša. Sve će to pokriti plakati, ruzmarin i tutkalo.
Jimmy_The_Saint

Hierarchia wrote:
Jimmy_The_Saint wrote:
Vingo wrote:
Nein.....Umproforac ce ti potvrditi da je doslo iz pravca bliskog (nam) istoka. :D
Otezanje sa AAAAAAAAAAAzio, koliko ja znam, nadiralo je iz dva pravca: Doboj i ostalo (oni viču i ono maketi, taketi i slično), i iz Međeđe, baš te bliskoistočne. No, bliski je istok kompleksna regija i unutarbliskoistočne jezičke finese nekad znaju biti drastičnija razlika nego prema SA. Tako da to otezanje smeta i meni, i doooobroj polovini Ibeovaca, napose hard-core Šveđana.

Al' dobro, kad nekom može doć' zlo od tuđeg naglaaaaska, onda je možda fakat bolje da se pokupim odavle i bavim se umproforom. Koji ću vam kurac, kad čovjek mora imati rodni list kakve mu drago sarajevske i prisarajevske općine, da bi bio relevantan.

:D :D :D :D :D
Hvala na iscrpnom pojasnjenju, Dzmi, mislim da ce mi sad biti manje zlo kad znam pravo porijeklo "zloslutnog" otezanja. Uz napomenu da nije bas prikladno donositi sudove o sistemu "relevantnosti" drugih ako se vec izdajes za oslobodjenog svih predrasuda i kosmopolitu. Na kraju krajeva, svi imamo pravo na svoj "stilski momenat" (pozliti nekome od necega je hiperbola, ako se ne varam - ispravi me). :)
Nisam ja osloboĐen predrasuda svih, samo poneke :lol:

I ne izdajem se nizašta. Ja sam Fočak po nacionalnosti. Al' otadžbina valjanog Fočaka je čitav svijet :D
manijak1

Post by manijak1 »

:oops: Ja sam bezdan dna :oops: zato ću ti kazati ko razumije shvatiće :D diploma može i za certifikate :oops: :D
zmijaIzmaj

Post by zmijaIzmaj »

Jimmy_The_Saint wrote:
Hierarchia wrote:
Jimmy_The_Saint wrote: Otezanje sa AAAAAAAAAAAzio, koliko ja znam, nadiralo je iz dva pravca: Doboj i ostalo (oni viču i ono maketi, taketi i slično), i iz Međeđe, baš te bliskoistočne. No, bliski je istok kompleksna regija i unutarbliskoistočne jezičke finese nekad znaju biti drastičnija razlika nego prema SA. Tako da to otezanje smeta i meni, i doooobroj polovini Ibeovaca, napose hard-core Šveđana.

Al' dobro, kad nekom može doć' zlo od tuđeg naglaaaaska, onda je možda fakat bolje da se pokupim odavle i bavim se umproforom. Koji ću vam kurac, kad čovjek mora imati rodni list kakve mu drago sarajevske i prisarajevske općine, da bi bio relevantan.

Hvala na iscrpnom pojasnjenju, Dzmi, mislim da ce mi sad biti manje zlo kad znam pravo porijeklo "zloslutnog" otezanja. Uz napomenu da nije bas prikladno donositi sudove o sistemu "relevantnosti" drugih ako se vec izdajes za oslobodjenog svih predrasuda i kosmopolitu. Na kraju krajeva, svi imamo pravo na svoj "stilski momenat" (pozliti nekome od necega je hiperbola, ako se ne varam - ispravi me). :)

I ne izdajem se nizašta. Ja sam Fočak po nacionalnosti. Al' otadžbina valjanog Fočaka je čitav svijet :D
vidi dzimija zemljaka :D cek da vidim sta si pisAo :D
Hierarchia

Post by Hierarchia »

Jimmy_The_Saint wrote:
Hierarchia wrote:
Jimmy_The_Saint wrote: Otezanje sa AAAAAAAAAAAzio, koliko ja znam, nadiralo je iz dva pravca: Doboj i ostalo (oni viču i ono maketi, taketi i slično), i iz Međeđe, baš te bliskoistočne. No, bliski je istok kompleksna regija i unutarbliskoistočne jezičke finese nekad znaju biti drastičnija razlika nego prema SA. Tako da to otezanje smeta i meni, i doooobroj polovini Ibeovaca, napose hard-core Šveđana.

arnautin, aga, focak, rasni govornik "narodnog" - jos nesto o tvom jezicko-nacionalno-klasnom identitetu?
manijak1

Post by manijak1 »

Vjerovatno da ima .....ne jebe živu silu :D :D , znam prostak sam i mizeran ujedno :oops: :D
Jimmy_The_Saint

Mojne, upalit ću se ko kutnjak, pa drljati do sutra, a onda će mi doći na vrata ova ili ona milicija. A i što će ti to?
Jimmy_The_Saint

manijak1 wrote:Vjerovatno da ima .....ne jebe živu silu :D :D , znam prostak sam i mizeran ujedno :oops: :D
Ma jebeš berzu ispred vječne vatre. :lol:
manijak1

Post by manijak1 »

Biće opet ispred Europe , kažu :D :D
Jimmy_The_Saint

manijak1 wrote:Biće opet ispred Europe , kažu :D :D
Tu je moj babo trgov'o, na gostujućem terenu... Hajr berza.

:lol:
Sarafcina

Post by Sarafcina »

Jimmy_The_Saint wrote:
Vingo wrote:
Hierarchia wrote:Meni je sve i nekako, ali kad cujem ono "veèeraaaas" i "danaaaas", ili "prolaAzio ili dolAzio" (akcenat se prebacuje na a, umjesto da je na o - prvom slogu), pozli mi. Mislim da je govorna navika dosla iz pravca Ilidze :D

Nein.....Umproforac ce ti potvrditi da je doslo iz pravca bliskog (nam) istoka. :D
Otezanje sa AAAAAAAAAAAzio, koliko ja znam, nadiralo je iz dva pravca: Doboj i ostalo (oni vièu i ono maketi, taketi i slièno), i iz Meðeðe, ba¹ te bliskoistoène. No, bliski je istok kompleksna regija i unutarbliskoistoène jezièke finese nekad znaju biti drastiènija razlika nego prema SA. Tako da to otezanje smeta i meni, i doooobroj polovini Ibeovaca, napose hard-core ©veðana.

Al' dobro, kad nekom mo¾e doæ' zlo od tuðeg naglaaaaska, onda je mo¾da fakat bolje da se pokupim odavle i bavim se umproforom. Koji æu vam kurac, kad èovjek mora imati rodni list kakve mu drago sarajevske i prisarajevske opæine, da bi bio relevantan.

dugo "a" u "prolazio dolazio"... izvor istocna bosna ;)
doboj daje prooooogram aaaauto... i ne osjeti se toliko u sarajevu ;)
usitnjeno prićanje ;) da ga tako nazovemo... Visoko, Breza i okolina
"sta imaaaaa" ... izvor hercegovina
i iduci tako...zakljucicemo da sarajevski izvorni ne postoji ... sto bi bio supljak :), jer ja cujem razlike akcentualne (sto se sluzim terminima :D)kod ljudi sa kosevskog, sa bistrika i sa alipasinog...
ono kako ja to vidim je da mijesanje oduvijek postoji i svako dodaje svoje sastojke u taj sataras :D i iz tog satarasa se obicno napravi nesto sto onda zovemo izvornim...jer i istocnobosanski...ima dodira sa srbijanskim, ovaj opet sa ....blablala.. zemlja je okrugla :D
isto ide i sa slengom .... jedino su mu putevi jos zamrseniji, jer se siri medijima (akcent se puno manje siri medijima).
vedderedi

Post by vedderedi »

Da se vratimo na temu.
Ne mogu da vjerujem da niko nije spomenuo EXTRICU! Covjece gdje god se okrenes cuje se EXTRA, ili ova jos gora verzija EXTRICA?!?
Nidje veze :D
Hierarchia

Post by Hierarchia »

Sarafcina wrote:
Jimmy_The_Saint wrote:
Vingo wrote:
Otezanje sa AAAAAAAAAAAzio, koliko ja znam, nadiralo je iz dva pravca: Doboj i ostalo (oni viču i ono maketi, taketi i slično), i iz Međeđe, baš te bliskoistočne. No, bliski je istok kompleksna regija i unutarbliskoistočne jezičke finese nekad znaju biti drastičnija razlika nego prema SA. Tako da to otezanje smeta i meni, i doooobroj polovini Ibeovaca, napose hard-core Šveđana.

dugo "a" u "prolazio dolazio"... izvor istocna bosna ;)
doboj daje prooooogram aaaauto... i ne osjeti se toliko u sarajevu ;)
usitnjeno prićanje ;) da ga tako nazovemo... Visoko, Breza i okolina
"sta imaaaaa" ... izvor hercegovina
i iduci tako...zakljucicemo da sarajevski izvorni ne postoji ... sto bi bio supljak :), jer ja cujem razlike akcentualne (sto se sluzim terminima :D)kod ljudi sa kosevskog, sa bistrika i sa alipasinog...
ono kako ja to vidim je da mijesanje oduvijek postoji i svako dodaje svoje sastojke u taj sataras :D i iz tog satarasa se obicno napravi nesto sto onda zovemo izvornim...jer i istocnobosanski...ima dodira sa srbijanskim, ovaj opet sa ....blablala.. zemlja je okrugla :D
isto ide i sa slengom .... jedino su mu putevi jos zamrseniji, jer se siri medijima (akcent se puno manje siri medijima).
Nije dugo "a" u prolazio i dolazio, nego u veceraaaas i danaaas. A u prva dva primjera je akcenat pomjeren "dolAzio" a ne "dOlazio".
manijak1

Post by manijak1 »

:oops: Volite ćopati naglaske ?
zmijaIzmaj

Post by zmijaIzmaj »

kad se kaze "istocna bosna", na sta se tacno misli :D
manijak1

Post by manijak1 »

Švedsku ? :D :D
Jimmy_The_Saint

A wrote:
Hierarchia wrote:Nije dugo "a" u prolazio i dolazio, nego u veceraaaas i danaaas. A u prva dva primjera je akcenat pomjeren "dolAzio" a ne "dOlazio".
Tvrdi mi jedan starosjedilac od 45-te :oops: da se to dolAzio govorilo na carsiji, kad je on dosao na studije u Sarajevo. "U niha dolAzila mamma"
No comment :music2: :dance: :dance:
Stari

Post by Stari »

Prostor od luke (pristanista) Ystad....do granicnog prelaza Haparanda.
Drugim rijecima gornje, donje i srednje podrinje.
Sarafcina

Post by Sarafcina »

@Hierarchia ... ma znas na sta sam mislio :) ... to je to (bar sam ja cuo ljude iz istocne bosne da tako pricaju)
@zmija|zmaj istocna bosna meni dodje od Foce pa niz Drinu (prije zvornik, srebrenicu ne bih ubrajao u ta akcentualna pitanja :D ... ali upoznavanjem ljudi iz tih krajeva... uz malo obzira i tolerancije ih se komotno moze staviti ;))
zmijaIzmaj

Post by zmijaIzmaj »

Stari wrote:Prostor od luke (pristanista) Ystad....do granicnog prelaza Haparanda.
Drugim rijecima gornje, donje i srednje podrinje.
ok :D onda se u gornjem podrinju :D ne govori dolaaazio, al sekaze kod muja :oops: :D
Sarafcina

Post by Sarafcina »

A wrote:
Hierarchia wrote:Nije dugo "a" u prolazio i dolazio, nego u veceraaaas i danaaas. A u prva dva primjera je akcenat pomjeren "dolAzio" a ne "dOlazio".
Tvrdi mi jedan starosjedilac od 45-te :oops: da se to dolAzio govorilo na carsiji, kad je on dosao na studije u Sarajevo. "U niha dolAzila mamma"
pa citajuci literaturu od prije sezdesetak godina :D ... vjerujem da se nadje pravo interesantnih rijeci :).. cak i danasnje nane :) imaju interesantnih konstrukcija, koje niko (iz ponzenja ;) ) ne bi htio vezati za sarajevo :)
Kwaheri

Post by Kwaheri »

Jimmy_The_Saint wrote:
zena wrote:
Vingo wrote: Javi kad te se bude smjelo dodirnuti!
:lol: :lol:

posthumno :D
Ni posthumno. Radije ću u krematorij, nego u šape takvima :x
:oops: shapice, shapice :oops:

nego, shto se ljutish? svet je... kad ostane... i pokrov, i krevet na kojem preselish, i tastatura, kucha...i sve shto si 'tako za zivota :D

p.s.
ja se ne razumijem u temu, ja sam od doboja :D
Jimmy_The_Saint

Ševarlije ili ono drugo, kako se majka mu stara zove....

Dobojlije su fini ljudi.

A ja možda ipak dočekam da u čizmama riknem.
ovo_malo_duse

Post by ovo_malo_duse »

zena wrote:
Jimmy_The_Saint wrote:
zena wrote: :lol: :lol:

posthumno :D
Ni posthumno. Radije ću u krematorij, nego u šape takvima :x
:oops: shapice, shapice :oops:

nego, shto se ljutish? svet je... kad ostane... i pokrov, i krevet na kojem preselish, i tastatura, kucha...i sve shto si 'tako za zivota :D

p.s.
ja se ne razumijem u temu, ja sam od doboja :D
Ni ja :-? :-?
Ali ja sam novi na plazi,,doso s tockom da kupim kundure i bogami cim nadzem broj odoh dalje!!! :lol: :lol: :lol:
Vingo

Post by Vingo »

Ako nosis one danner - nesto :-) ....
Post Reply