Ko je bio bolji, Alija ili Tito?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
forza milan

Post by forza milan »

pa ljudi moji dokle cete vi da se vrtite ukrzg s ovim temama
ovo je stoti put da se raspravlja o ovome
ali kad inzistirate evo
poredjenje je glupo
ne mozes poredit demokratu i diktatora
ne mozes poredit intelektualca i bravara
ne mozes poredit borca za ljudska prava i satrapa
titu svaka cast za ZAVNOBIH a za ostalo ga na neku stvar...
dok ne shvatite neke stvari uvijek cemo biti u mraku moji drugovi partizani
probudite se
vi pojma nemate kako je tito na prevaru uveo komunizam, kako je hebavo seljacku klasu, kako je...
uostalom niko normalan ne moze dati prednost jednopartijskom rezimu i diktaturi nad visepartijskim poretkom i demokraciji drugovi moji
ovo pitanje je cista gnusoba
pfuj
Qler

Post by Qler »

forza milan wrote:pa ljudi moji dokle cete vi da se vrtite ukrzg s ovim temama
ali kad inzistirate evo
poredjenje je glupo
probudite se
vi pojma nemate kako je tito na prevaru uveo komunizam, kako je hebavo seljacku klasu, kako je...
uostalom niko normalan ne moze dati prednost jednopartijskom rezimu i diktaturi nad visepartijskim poretkom i demokraciji drugovi moji
pfuj
demokrata usro' drzavu i pokrao narod lopatom... diktator digao iz pepela i dao sve narodu...

intelektualac pa ga jedva trpi 20% drzave a bravara voli cijeli svijet.. (osim onih 20%) ;)

borac za ljudska prava u drzavi punoj ratnih zlocinaca i satrap koji je sve zlocince ili po zaslugama streljao (draza) ili ih je poslao na goli (bogm dani) i to po zaslugama...
dr.iver

Post by dr.iver »

Qler wrote:
demokrata usro' drzavu i pokrao narod lopatom... diktator digao iz pepela i dao sve narodu...

intelektualac pa ga jedva trpi 20% drzave a bravara voli cijeli svijet.. (osim onih 20%) ;)

borac za ljudska prava u drzavi punoj ratnih zlocinaca i satrap koji je sve zlocince ili po zaslugama streljao (draza) ili ih je poslao na goli (bogm dani) i to po zaslugama...
potpisujem :-)

TITO :razz:
mostarac

Post by mostarac »

forza milan wrote:pa ljudi moji dokle cete vi da se vrtite ukrzg s ovim temama
ali kad inzistirate evo
poredjenje je glupo
probudite se
pfuj
Da je jebavo seljacku klasu ti bi i sad ovce cuvo po hercegovackim vukojebinama odakle ti babu ili dedu bas Tito doveo u grad da te mi trpimo i s tobom se patimo. Komunistima samo nije valjalo sto su ukinuli malte (rampe na ulazima u grad)
vatrogasac

Post by vatrogasac »

...leleeee Bože....će se utepam su viljuuuušku.....
SherlockHolmes

Post by SherlockHolmes »

kekec wrote: Desavanja u Foci su poznata, a Tito se borio protiv cetnika. Na kraju je
strijeljao glavnog bradonju, unistio im pokret i nije vezao zastave sa istim.
Zar?

http://www.bhdani.com/arhiva/263/t26302.shtml
Četnik-partizan U već pomenutom Putu u Foču, Ferida Mulabdić, studentkinja medicine, partizanska simpatizerka, na Zulfikarpašićevo pitanje da li su koljači uspjeli pobjeći, odgovara da ih je pobjeglo samo desetak: "...ostali su ovdje, ali oni su kao partizani primljeni i imaju svoj odred. Komandant je Strajo Kočović, samozvani četnički vojvoda, koji je bio jedan od najgorih koljača. Ništa nije učinjeno da se kazne..." Tog Kočovića, bradatog, obučenog u oficirsku uniformu, Zulfikarpašić je kasnije vidio u fočanskom hotelu, sjedištu Vrhovnog štaba. Preko ramena su mu visili redenici. Na šubari je imao petokraku. "Nije me pozdravio, samo je čudno gledao u moj M.P. i bombe na kaišu... Šta ovaj radi kod tebe, pitao sam Tita. 'To je komandant fočanskog partizanskog odreda, ostavio je četnike i prešao nama. Vrijedan mladić, preko njega ćemo privući mnoge ljude...'" Tito mu je, Zulfikarpašić svjedoči, otkrio da je njega, Adila, pozvao zato što je on iz ugledne porodice, kojem su četnici zapalili kuću, ubili brata, pa će "tako biti još zgodnije da ti kao takav propovijedaš slogu sa Srbima i da im ostali muslimani pruže ruku pomirenja". Jer, nastavio je dalje Tito, "neka muslimanska sela su odbila predati oružje, objasnivši da im treba za borbu protiv četnika: "Međutim, mi smo četnike otjerali, vršimo veliku mobilizaciju, trebamo oružje, a ne možemo trpjeti na našoj teritoriji nikakve naoružane jedinice izuzev naših..." Isto je Zulfikarpašiću ponovio predstavnik seljana iz Curova, gdje im je on došao zajedno sa Ivom Lolom Ribarom i Feridom Čengićem, rekavši: "Ni u kakvu politiku mi se ne miješamo, mi branimo živote naše djece i žena. Zar da damo oružje vama, a nekoliko kilometara odavde su četnici... Ne dirajte nas, ovo je naš teren stotine godina, i nećemo vas dirati..." Seljani će, kasnije, ipak predati oružje, i to baš Kočoviću. Uskoro će zasjedati Vrhovni štab.

Zulfikarpašić je u svome referatu govorio o nužnosti ukidanja fočanskog narodnog odbora u kome su samo Srbi, neki od njih i četnici, i tek jedan musliman; o nužnosti ukidanja sadašnjeg suda, koji je, umjesto da sudi koljačima, osudio dvanaest muslimana, među njima i narodnog tribuna, opozicionara beogradskom režimu prije rata, "za koga mi je Moša Pijade rekao da je bio ispravan i da smo ga trebali pozvati na saradnju". Na savjetovanju su, pored Tita, bili i Ranković, Pijade, Lola, Milutin Milutinović i Milovan Đilas. "Jedino je Milutinović smatrao da bi povodom toga trebalo održati sastanak CK i Vrhovnog štaba, a Tito je kazao da po tom pitanju nemamo šta diskutovati. Ranković je rekao da je velika partizanska pobjeda to što je osnovna četnička masa prišla nama: "Mi ne možemo, bez obzira prema njima, da pohapsimo i sudimo njihove komandante, mada su oni, bez sumnje, počinili zločin prema muslimanima. Drugo, muslimani se još kolebaju i ne može biti govora o njihovom masovnom prelazu na našu stranu, a pojedinačni prelazi mogu škoditi, jer će izazvati lošu reakciju Srba. Nama muslimani u Foči nisu sada potrebni kao borci, nego kao pomagači..." Kasnije, saznavši da je jedan od koljača i Ranko Popadić, partizanski komandir, Zulfikarpašić je bez duše odjurio u komandu mjesta, i to ispričao Rodoljubu Čolakoviću i Risti Tošiću. "Čolaković mi je rekao: 'Kada bismo mi hapsili koljače među ovdašnjim Srbima, onda bismo pohapsili pola našeg Narodnog odbora i većinu vojnika...' A Tito: 'Mi ne možemo voditi protusrpsku politiku, u našoj vojsci se nalazi preko 95 odsto Srba.' Odgovorio sam: 'Ali, to nije protusrpska, to je protukoljačka politika...'"
Inace je citav tekst za udzbenike.

Nego, da se osvrnem na temu jer su je neki poceli uzimati za ozbilje :D

Tile je bio mega-oportunist koji je srecom bar dio plodova tog oportunizma prenio i na svoj narod. Alija je, i pored najboljih zelja, bio politicar za mjesne dzamije, u najboljem slucaju. Toliko o njima.

Samo budale (i danas :D ) mogu u ova doba u zvijezde uzdizati bilo jednog bilo drugog. To znaci da nismo bas nista naucili, a onaj ko ne nauci prvi put historija mu se ponavlja.
Babsy

Post by Babsy »

Tito naravno.

Kakvo je to glupo pitanje!?
Prazina

Post by Prazina »

Kakv vodja takav i narod, kakav narod takav i vodja!!!!!

Sve vam je ovdje receno!!!!!

Evo nema vam vise Alije da vam treba reci bice rata kao sto nije rekao, ali mi se opte ponasamo kao ovce i ne vidimo da ce biti rata ponovo.

Pogledajte samo gdje su i kako zavrsili ispitani borci i provjereni generali ABiH.
Sada domaci izdajnici, cetnici, ustase i MZ rade da uklone i Atifa Dudakovica koji im je najveca prijetnja u buducem ratu kojim planiraju da dovrse genocid nad Bosnjacima i BiH.

U politici nije nista slucajno, sjetite se kako su naivni LIbanonci istjerali Sirijske vojnike prosle godine i gledajte sta im se desilo!!!!!

MZ polako ali sigurno sklanja nase najbolje generale uz pomoc domacih izdajnika.

Nemojte se cuditi kada se probudite u novoj zajednici sa prosirenom Srbijom ili Hrvatskom!!!!!!
milton

Post by milton »

Evo ovako - jasno i glasno !!

DA TE NIJE, ALIJA

tamo gdje je sunce, tamo gdje su zvijezde
tamo gdje je nebo bez oblaka
gdje se ciste duse gnijezde
gdje se oci odmicu od mraka

na tu stranu ja okrecem glavu
u te dvore glas sve zove
sklapam oci, pruzam ruke
pustim snove da zaplove

sklapam oci, pruzam ruke
pustim snove da zaplove

ne bi sjala ovako jako
ova moja lijepa avlija
ja bi svjetlo zvao mrakom
da te nije alija

slutio sam rijeci, slutio sam pjesme
mislio sam grijeh je, da se ne smije
mislio sam nema ko da slusa
ima kako nema, slusa moja dusa

ima kako nema, cuje moja dusa

ne bi sjala ovako jako
ova moja lijepa avlija
da te nije alija
mostarac

Post by mostarac »

milton wrote:Evo ovako - jasno i glasno !!

DA TE NIJE, ALIJA

tamo gdje je sunce, tamo gdje su zvijezde
tamo gdje je nebo bez oblaka
gdje se ciste duse gnijezde
gdje se oci odmicu od mraka

na tu stranu ja okrecem glavu
u te dvore glas sve zove
sklapam oci, pruzam ruke
pustim snove da zaplove

sklapam oci, pruzam ruke
pustim snove da zaplove

ne bi sjala ovako jako
ova moja lijepa avlija
da te nije alija

slutio sam rijeci, slutio sam pjesme
mislio sam grijeh je, da se ne smije
ima kako nema, slusa moja dusa

ima kako nema, cuje moja dusa

ne bi sjala ovako jako
ova moja lijepa avlija
da te nije alija
a jako sija do bola :D
danas

Post by danas »

SherlockHolmes wrote:
(...)

Inace je citav tekst za udzbenike.

Nego, da se osvrnem na temu jer su je neki poceli uzimati za ozbilje :D

Tile je bio mega-oportunist koji je srecom bar dio plodova tog oportunizma prenio i na svoj narod. Alija je, i pored najboljih zelja, bio politicar za mjesne dzamije, u najboljem slucaju. Toliko o njima.

Samo budale (i danas :D ) mogu u ova doba u zvijezde uzdizati bilo jednog bilo drugog. To znaci da nismo bas nista naucili, a onaj ko ne nauci prvi put historija mu se ponavlja.
imal' sta u ovom tvom udzbeniku o foci i aliji... pa kako je on -- gle cuda -- te koljece ne samo primio u svoje redove koalirajuci sa njima, vec im i dao pola bosne...
a evo, ja cu prestat uzdizat alju :D al' zauzvrat ti da prestanes uzdizat mirnesa :D posteno? :-)
SherlockHolmes

Post by SherlockHolmes »

nemojte mi mirnesa, on je jedina alternativa harisu :D
Prazina

Post by Prazina »

Za Mostarca!!!!

Kakav vodja takav narod i obratno!!!!

Svi smo bili debilno naivni do bola!!!!!!

Najgore je sto smo i ostali takvi!!!!!!

Zar vi mislite da je rat stao i da rata nece biti vise????

Varate se svi!!!!!

Hajde sto kritikuju oni koji su se borili, ali kada pocnu dijasporasi, onda....

Samo se sjetite kolika je vojska bila u inozemstvu vojno sposobnih muskaraca, a koliko je doslo da se bori!!!!! ni 1 %!!!!!

Ja mislim da je vrijeme da Bosnjaci sami sebi lupe samar i da se osvijeste jer nam se ne pise dobro!!!!!

Mi se glodjemo po forumima oko bezveznih stvari, a probajte otici na cetnicke i druge forume tako nesto necete naci!!!!!

Ja mislim da svaki Bosnjak treba umjesto kahve za razbudjivanje, svako jutro otvoriti cetnicki forum i procitati sta nam misle i sta nam spremahu!!!!!

Ja kazem da nece biti samo rata, nego cemo nestati sa ovih prostora ako ovako debilno ostanemo naivni!!!!
vatrogasac

Post by vatrogasac »

danas wrote:a evo, ja cu prestat uzdizat alju :D al' zauzvrat ti da prestanes uzdizat mirnesa :D posteno? :-)
...pazi sad....da ti ne izmakne stolica načelnika šerijatske policije.... :D
29. Jun. 2006.
Saopštenje za javnost u povodu ozvaničenja kandidature Mirnesa Ajanovića za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH
.......
Na press konferenciji se obratio i kandidat za člana Predsjedništva BiH Mirnes Ajanović, rekavši da svojom kandidaturom bošnjačkom narodu nudi alternativu protiv nesposobnih i korumpiranih političara. Cilj mi je da se u patriotski front uključe svi naši akademski potencijali, kako bi nas vodila pamet, a ne političke sujete i lični interesi. Naše društvo se mora riješiti agresivnog ateizma, i moja je obaveza obezbijediti da Islamska zajednica, kao duhovna kičma bošnjačkog naroda, ima aktivnu ulogu u stvaranju patriotske i akademske mreže, jer samo ujedinjeni možemo izbjeći zamke budućnosti. Bošnjačkoj politici treba vratiti dušu i ponos, osjećanje za narod, za pamet koju treba ujediniti, i moj je cilj da stanje unutarnjeg haosa pretvorim u stanje jedinstva, odbrane i izgradnje BiH.....
danas

Post by danas »

to ti sherlocku postiraj a ne meni :D on je mirnesov fan :D :P
SherlockHolmes

Post by SherlockHolmes »

nego sta, jos iz starijeh dana... cim sam mu uso u autobus, namah sam reko "ovo je nas buduci predsjednik!" :D
danas

Post by danas »

SherlockHolmes wrote:nego sta, jos iz starijeh dana... cim sam mu uso u autobus, namah sam reko "ovo je nas buduci predsjednik!" :D
vidi se da imas vizionarsko oko :D :lol:
za par godina mi cemo se ovdje tuci oko toga ko je bio bolji; aljo ili mirnes :D :D :D
vatrogasac

Post by vatrogasac »

danas wrote: vidi se da imas vizionarsko oko :D :lol:
za par godina mi cemo se ovdje tuci oko toga ko je bio bolji; aljo ili mirnes :D :D :D
....zna se to...uvijek narodu onaj prošli bolji....
danas

Post by danas »

vatrogasac wrote:
danas wrote: vidi se da imas vizionarsko oko :D :lol:
....zna se to...uvijek narodu onaj prošli bolji....
nesto se ne sjecam... da je narod kukao za kraljem... ili za pavelicem... :wink:
mozda grEsim, al' ja sam takvog dojma :D
SherlockHolmes

Post by SherlockHolmes »

ko je kukao, nije dugo :D
BECHO

Post by BECHO »

Ups, vazda ista spika SDP-ovska: Alija koalirao sa koljacima, Alija potpisao Dejton i sl. nebulozni argumenti, koje vise ni mali maksum od par godina ne moze slusat. :-) Pitam se kako bi neke druge partije postupile (primjerice SDP) da im je omoguceno da vladaju - da li bi oni slomili koljace ili bi gledali da se zadrze (kako-tako) u vec uhljebljenim foteljama?! Pa SDP-ovci i dok su vladali onih 6 mjeseci, vladali su u koaliciji sa ostalim strankama (primjerice sa Harisom i mnogim drugima, sa kojima se sada 'fataju' za vratove). Dalje, pitam se kako li bi Zlatko Lagumdzija i co. reagovali da su bili u istoj situaciji kao Alija i SDA u tom periodu prilikom potpisivanja Dejtonskog Sporazuma? Ko biva popustili bi oni pod pritiskom Amerike i ostalih sila, jer oni su jedina gradjanska opcija?! Pogotovo bi glavni u multietnickoj popustio, onoj koji je godinama zivio u zemlji neogranicenih mogucnosti (sve za dobrobit BiH pod americkim patronatom). Bi mudo marjanovo, ista je to gamad! Kad se samo sjetim Zlajine zelje za povlacenjem tuzbe BiH protiv Seratora, onda citajuci vas ovdje, mogu samo nabaciti kiselkasti osmijeh na lice. 8-)
danas

Post by danas »

BECHO wrote:....
uuhhh... ovo supljiranje -- i oni bi isto radili samo da su imali sansu -- mi isto ko da slusam cetalje kad pocnu drobit o bosancima...

ha ja, sve je to isto...

:-) :-) :-)
PITARKA_SA

Post by PITARKA_SA »

kJepah od CmijehA :lol: :lol:
BECHO

Post by BECHO »

Ne bi ba, oni bi koljacima *ebali kevu u Dejtonu a Amerima dali nogu, sigurno. :-) Zlaja je to, internazionale! :D
vatrogasac

Post by vatrogasac »

danas wrote:
nesto se ne sjecam... da je narod kukao za kraljem... mozda grEsim, al' ja sam takvog dojma :D
...priča mi jedan djed da je bio u komisiji u jednom muslimanskom selu u sjeveroistočnoj Bosni kada se glasalo u onu ćoravu kutiju.....napunili je do vrha...komitet javio da se prespe sve u onu okićenu...ostaviti samo nekoliko u ćoravoj.... :D

....grEšiš...u Srbije bre pate još za njim....
Locked