Ubijanja Bosnjaka u periodu 1945-1991
-
DONY
gogili9,ovo je forum i vrlo je tesko o mnogim stvarima na ovaj nacin razgovarati(dopisivati se),lijepo je gledati se u oci i pricati,jer lice puno govori,tako da je tesko pricati o zlodjelima ili nekakvim dogadjajima na ovaj nacin.Mogle bi se knjige napisati.Pojedinci jedva cekaju nekakve greske(pravopisne)i onda odemo na "drugu" stranu.Sustina je da su se desile grozne stvari,da ste vi u Srbiji bili u nekakvoj informativnoj blokadi,mislim da je vecina znala sta se desavalo,svi smo stradali,a najvise i ne moze se sa nicim porediti Bosnjaci.I ja i moja zena smo Sarajlije,zamisli kada ti prijatelji i poznanici,sa kojim svaki dan doruckujes na poslu, nekoliko dana prije pocetka bombardovanja Sarajeva "nestanu"-jave se sa Trebevica sa snajperima i granatama,ili u najboljem slucaju iz Beograda kao "veliki Srbi "pricaju o tome kako su bili ugrozeni i morali pobjeci.O vom i slicnim stvarima i mnogo gorim koje su se desavale poslije mogli bi danima pricati.Ali istina je ponekad bolna i teska.Nekad pomislim da je najbolje biti nijem,ali .....
Pozdrav,
U nadi da ce doci nekav novi Djindjic ili sl.
Pozdrav,
U nadi da ce doci nekav novi Djindjic ili sl.
-
DONY
muha-sa,vozdra fini moj,u zadnje vrijeme si mi rijetko na forumu,mora da se oko unuka dedo zabavio.kako raste momcina?Kao sto ti rece"sumnjaci",znamo dobro za zlodjela iz ovog rata,ovo sto sam ja napisao je "humano"ubijanje u poredjenju sta su radili 92-95 i u prethodnim ratovima,nazalost Bosnjaci izgleda genetski imaju amneziju ili je i to "slucajnost".Muha,javi se na privatno,pa ce mo o detaljima.
Pozdrav
Pozdrav
-
gogili9
Ima i boljih i novijih od Djindjica, Dony, i u pravu si...ovo nije mesto gde bi se o ovako ozbiljnim temama moglo pricati, jer kao i svagde ima i zlonamernih, zvali se oni Enes, Goran ili Stipe... Moje skromno misljenje je da kada bi svi, sa svih strana vise pricali, da bi se pre doslo do kakve-takve istine i pomirenja. Da ne treba sve ljude generalizovati, pa ako si iz Srbije, ti si losa, ili ako si iz Bosne, ti si los, a jos najgori iz Hrvatske.
Ima nas svakojakih i ljude delim na ljude i neljude, ma kojoj naciji i veroispovesti pripadali. Pa da mi je i rodjak, ako je necovek, to cu i reci...
Verujem da si doziveo puno ruznih stvari i normalno je da postoji ogorcenost na pojedince, ali oni imaju ime i prezime.
Vreme ne moze da donese zaborav, ali oprostaj, da bi se krenulo dalje i zivelo punijim i kvalitetnijim zivotom, moze...Veruj mi, znam o cemu pricam.
Pozdrav!
Ima nas svakojakih i ljude delim na ljude i neljude, ma kojoj naciji i veroispovesti pripadali. Pa da mi je i rodjak, ako je necovek, to cu i reci...
Verujem da si doziveo puno ruznih stvari i normalno je da postoji ogorcenost na pojedince, ali oni imaju ime i prezime.
Vreme ne moze da donese zaborav, ali oprostaj, da bi se krenulo dalje i zivelo punijim i kvalitetnijim zivotom, moze...Veruj mi, znam o cemu pricam.
Pozdrav!
-
DONY
muha-sa,taj period je svima "normalnim" nezaboravan,i nebih mjesao vrijeme i legendu Tita sa tim,kao sto sam rekao na pocetku.To vrijeme je i za mene bilo nezaboravno,ali sta se desavalo iza ledja,malo logike i pitanje koliko nas "sumnjaci -vole' to su pokazali prvi put u novijoj istoriji, mi smo svjedoci.
ja mislim prije nego sto se reaguje na ovu temu,prvo treba postaviti pitanje,je li to moguce,ali sa sapekta "izvrsioca",a onda nauke.Starija,nasa generacija,valjda poneko moze vratiti film i vidjeti nekakve "cudne koincidencije:"Pomoc koju V.Britanija(vecina zla se kreira u Britanskim kraljavskim laboratorijam-AIDS itd) daje Srbiji i kraljevske(pokradeno zlato stare Jugoslavije) relacije koje postoje od II sv.rata su proizvele dosta zla na ovim prostorima.Prica je dosta duga i veoma logicna.Mrznja prema"Turcima"nema granica,uvijerili smo se.
ja mislim prije nego sto se reaguje na ovu temu,prvo treba postaviti pitanje,je li to moguce,ali sa sapekta "izvrsioca",a onda nauke.Starija,nasa generacija,valjda poneko moze vratiti film i vidjeti nekakve "cudne koincidencije:"Pomoc koju V.Britanija(vecina zla se kreira u Britanskim kraljavskim laboratorijam-AIDS itd) daje Srbiji i kraljevske(pokradeno zlato stare Jugoslavije) relacije koje postoje od II sv.rata su proizvele dosta zla na ovim prostorima.Prica je dosta duga i veoma logicna.Mrznja prema"Turcima"nema granica,uvijerili smo se.
- muha_sa
gogili9-
Nema generalizovanja ali vi u Srbiji se morate suočiti sa istinom--možda je mnogi ne znaju a evo i ovo je ko nekakvo mjesto da se nešto iz prve ruke sazna.
-Da li ti i tvoje društvo zna da je u genocidnoj tvorevini po imenu RS do sada otkriveno i ekshumirano preko 300 masovnih grobnica a prije neki dan je završena ekshumacija jedne od največih-preko hiljadu posmrtnih ostataka CIVILA-
-silovano je nekoliko hiljada žena a silovane su i djevojčice od 5.godina.
-u mom gradu/SA/ ubijeno je preko 10 000 civila od toga 1700 djece.
-ovo je period 92-95-
Nema 3 strane--postoji Agresor i Žrtva i što prije to skontate bolje i vama a bogme i nama.
Nema generalizovanja ali vi u Srbiji se morate suočiti sa istinom--možda je mnogi ne znaju a evo i ovo je ko nekakvo mjesto da se nešto iz prve ruke sazna.
-Da li ti i tvoje društvo zna da je u genocidnoj tvorevini po imenu RS do sada otkriveno i ekshumirano preko 300 masovnih grobnica a prije neki dan je završena ekshumacija jedne od največih-preko hiljadu posmrtnih ostataka CIVILA-
-silovano je nekoliko hiljada žena a silovane su i djevojčice od 5.godina.
-u mom gradu/SA/ ubijeno je preko 10 000 civila od toga 1700 djece.
-ovo je period 92-95-
Nema 3 strane--postoji Agresor i Žrtva i što prije to skontate bolje i vama a bogme i nama.
-
mr__bosnjak
@gogili9
Dobar dan!
Nemam nista protiv tebe ni ekavice ni srpska nacija ni nista jer ocito stalno mislis o tome. Ali imam protiv toga sto iznosis, a ovo je forum koji i sluzi diskutovanju je´l tako? Dakle, nemoj se odma uznemiravat ako se neko ne slaze.
Onda, zlocini nisu pocinjeni od pojedinaca, zlocin je pocinila SRJ kao drzava, zlocin je skrojilo njeno politicko rukovodtsvo, inspirisano i podrzano intelektualnim krugovima, kroz blagoslov i ucesce Crkve i podrzano medijima i svojim satelitima u RBiH a sam zlocin je izvrsio njegov instrument JNA, paravojne formacije i produzna ruka JNA V"RS". I to nije bio samo zlocin nego G E N O C I D izvrsen u A G R E S I J I. I izvini ako te nesto od ovoga vrijedja nije mi namjera ali i jeste vecina naroda SRJ-a i srpsko-crnogorskog zivlja u BiH podrzalo to vrseci drzavnu izdaju. Mene su licno razocarali mnogi Srbi za koje sam mislio da su mi prijatelji. Dony je ti je vec opisao da ne ponavljam.
A bombardovanje Srbije je bilo zasluzeno i trebalo je doci ranije. Jer sto rece Ejup Ganic "Ne mogu da kazem da mi nije bilo drago da i oni jednom osjete kako je biti na necijem nisanu i kako je biti bespomocan". Bombardovanja su spasila albanski narod na Kosovu i dovela do pada najveceg zlikovca, fasiste i zlocinca nakon Hitlera u Europi S.M. do svog kraja! Zalim za svima sto su nevino poginuli ali ti srpski "junaci" su mene punu godinu bombardovali a druge koji su ostali cijele 4 i to puno vise i punp teze nego NATO. NATO-ove bombe su bile bombe mira i dovele su do konacnog kraja oruzane sile srpsko-crnogorskog agresorskog fasizma!
Iskreni pozdravi gogili, i kao sto sam rekao, opusti se, provjeri pa ces vidjet da nisu svi protiv tebe i srpskog naroda.
Dobar dan!
Onda, zlocini nisu pocinjeni od pojedinaca, zlocin je pocinila SRJ kao drzava, zlocin je skrojilo njeno politicko rukovodtsvo, inspirisano i podrzano intelektualnim krugovima, kroz blagoslov i ucesce Crkve i podrzano medijima i svojim satelitima u RBiH a sam zlocin je izvrsio njegov instrument JNA, paravojne formacije i produzna ruka JNA V"RS". I to nije bio samo zlocin nego G E N O C I D izvrsen u A G R E S I J I. I izvini ako te nesto od ovoga vrijedja nije mi namjera ali i jeste vecina naroda SRJ-a i srpsko-crnogorskog zivlja u BiH podrzalo to vrseci drzavnu izdaju. Mene su licno razocarali mnogi Srbi za koje sam mislio da su mi prijatelji. Dony je ti je vec opisao da ne ponavljam.
A bombardovanje Srbije je bilo zasluzeno i trebalo je doci ranije. Jer sto rece Ejup Ganic "Ne mogu da kazem da mi nije bilo drago da i oni jednom osjete kako je biti na necijem nisanu i kako je biti bespomocan". Bombardovanja su spasila albanski narod na Kosovu i dovela do pada najveceg zlikovca, fasiste i zlocinca nakon Hitlera u Europi S.M. do svog kraja! Zalim za svima sto su nevino poginuli ali ti srpski "junaci" su mene punu godinu bombardovali a druge koji su ostali cijele 4 i to puno vise i punp teze nego NATO. NATO-ove bombe su bile bombe mira i dovele su do konacnog kraja oruzane sile srpsko-crnogorskog agresorskog fasizma!
Iskreni pozdravi gogili, i kao sto sam rekao, opusti se, provjeri pa ces vidjet da nisu svi protiv tebe i srpskog naroda.
-
gogili9
Muha sa,
Uz duzno postovanje prema sagovorniku, ja mogu samo komentarisati ono sto cujem, mozda vidim i procitam. Sudionik nicega pomenutog nisam bila. Ti podaci o kojima govoris su za svaku osudu, ali moras priznati da je i sa druge strane bilo zrtava, silovanih zena i devojcica i masovnih grobnica. Svi zlocinci trebaju biti osudjeni i odvedeni pred lice pravde, ma kom narodu pripadali.
Pravda je spora ali dostizna. Svi zlocinci imaju imena i prezimena i ne treba generalizovati i osudjivati ceo narod za zlocin pojedinaca.
Od dobra se ne bezi...
Uz duzno postovanje prema sagovorniku, ja mogu samo komentarisati ono sto cujem, mozda vidim i procitam. Sudionik nicega pomenutog nisam bila. Ti podaci o kojima govoris su za svaku osudu, ali moras priznati da je i sa druge strane bilo zrtava, silovanih zena i devojcica i masovnih grobnica. Svi zlocinci trebaju biti osudjeni i odvedeni pred lice pravde, ma kom narodu pripadali.
Pravda je spora ali dostizna. Svi zlocinci imaju imena i prezimena i ne treba generalizovati i osudjivati ceo narod za zlocin pojedinaca.
Od dobra se ne bezi...
- taxi_driver
DONY wrote:gogili9,sa ovim posljednim postom si se predtsavila ...... tesko da se moze dalje diskutovati.
ma jarane kome ti pricas.s kim se moze a s kim ne moze diskutovati?
pa da mi je samo zaviriti u tvoju glavu pa da vidim i taj mozak koji rece da su nas trovali 46 godina a da nismo to ni znali.boze sacuvaj.
hajde ti nama reci kako su te vakcine reagovale?i ko ih je davao?u kakvim bocicama su bile?da nisu za muslimane zelene,hrvate crvene a srbe plave?
- supersonic
gogili9 je u pravu kada kaze da su zlocini cinjeni sa obje strane. razlika je sto su zlocini sa bosnjacke strane bili ispadi pojedinaca ili manjih grupa, dok su zlocini od strane VRS(sto neko rece, ogranka JNA) cinjeni pod pokroviteljstvom SRJ i RS-a. u FBiH je ostalo da zivi mnogo srba, sto znaci da sa "ove" strane drzava nije podrzavala te zlocine. koliko je bosnjaka ostalo u RS-u, cifre znamo i sami=GENOCID. znaci zlocina je bilo sa obje strane, ali je genocid bio samo sa jedne!
sad da se vratimo temi vakcinisanje i slicne gluposti
daj ba, uozbilji se! ko je znao da ce neka beba ili dijete od 5-6 godina za nekih 30tak biti magistar, doktor ili opcenito biti uticajna osoba pa da ga vakcinisu tom fantomskom vakcinom. mozda je imala odgodjeno dejstvo, pa je reakciju poticalo magistarsko zvanje hehe. sve ostale teorije, politickih ubistava, sudskih namjestaljki i ostalih prljavih politickih smicalica, donekle i imaju smisla. ali, vakcine, sorry

sad da se vratimo temi vakcinisanje i slicne gluposti
-
mr__bosnjak
To je bio slucaj u A-BiH, u cetnicima to je bio zakon i sistem...gogili9 wrote:Muha sa,
Od dobra se ne bezi...
-
DONY
supersonic,kakva su zla nase komsije cinili,ne bih vise opisivao,ali onaj ko je u stanje da igra lopte sa odcjecenim bosnjackim glavama,da bebu uzme za noge i razbije joj lobanju od zid na Visegradskom mostu i baci je u Drinu,tuzno je dalje nabrajati,da li je taj spreman da radi "vakcinisanje" koje je po meni u poredjenju sa ovim gore"humano" ubijanje),ako taj isti proizvodi vakcine,i kotrolise najvaznije pozicije u distribuciji istih (bolnice,domove zdravlja itd).Tehnicki,je znaci bilo veoma lako izvodivo,a "bratstvo i jedinstvo" je dokazano na dijelu.Dokaza da su ovo radili je bezbroj,masovna"amnezija" koju pokazuju Bosnjaci je jedan od dokaza.Zasto Srbi ne zaborave Istoriju,oni je samo jos"uljepsavaju".Zasto samo Mi zaboravljamo.Mozda je problem u ishrani Bosnjaka..
Vidi sada reakcija,na pravopis.
-
DONY
supersonic,nisi procitao kopletan post,kod "vakcinisanja" je jedini kriterij bio'bosnjak',jer 30 godina sam slusao "problem"visokog nataliteta'Siptara',kao glavni problem u bivsoj Jugi,to isto je bio "problem" sa Bosnjacima,ali ga normalno nisi mogao cuti u Bosni,odradjivali su to iza ledja ,isto kao sto su napustili Sarajevo(vise od 100hiljada Srba) za par dana ,prije pocetka rata ,a da niko nije niti primjetio.Je li to moguce. 
- supersonic
ne zelim da branim cetnike, ali nemoj negirati "svoje" zlocine. otkidanja glava je bilo i u ABiH, nisu ih cinili bosnjaci, ali su ih cinili arapi u nasoj armiji! srbi na to gledaju kao da si ih ti pocinio. i ja sam vec rekao, da ti zlocini, nisu i nikada ne mogu biti u rangu sa genocidom koji su pocinili srbi! vratimo se temi:DONY wrote:supersonic,kakva su zla nase komsije cinili,ne bih vise opisivao,ali onaj ko je u stanje da igra lopte sa odcjecenim bosnjackim glavama,da bebu uzme za noge i razbije joj lobanju od zid na Visegradskom mostu i baci je u Drinu,tuzno je dalje nabrajati,da li je taj spreman da radi "vakcinisanje" koje je po meni u poredjenju sa ovim gore"humano" ubijanje),ako taj isti proizvodi vakcine,i kotrolise najvaznije pozicije u distribuciji istih (bolnice,domove zdravlja itd).Tehnicki,je znaci bilo veoma lako izvodivo,a "bratstvo i jedinstvo" je dokazano na dijelu.Dokaza da su ovo radili je bezbroj,masovna"amnezija" koju pokazuju Bosnjaci je jedan od dokaza.Zasto Srbi ne zaborave Istoriju,oni je samo jos"uljepsavaju".Zasto samo Mi zaboravljamo.Mozda je problem u ishrani Bosnjaka..
u zdravstvu, od najvisih do najnizih nivoa, bilo je i bosnjaka, kao sto je bilo svih nacija. ako nije bilo na vrhu, onda je bar u nekoj ambulanti bila bar jedna bosnajkinja/bosnjak koji bi primjetio da se jedne vakcine daju srbima, a druge bosnjacima
evo, dobili smo drzavu. sad cemo je graditi. i to je rat, ali gradimo svoju drzavu. imacemo nekad i svoju tvornicu, pa cemo sami sebi praviti vakcine. ali, ti si pobjegao, i seres preko bare kako smo bili i kako smo sad ugrozeni. pusti nas koji smo ostali da brinemo o nasoj djeci, nasoj i njihovoj buducnosti i vakcinama. tvoja ce djeca primati americke vakcine, na kojima pise made in china
-
DONY
supersonic,dokle "ste" dosli sa pravljenjem drzave za ovih deset godina,vidimo.Sumnjam,da ce te je na takav nacin ikada napraviti.Zlocin je zlocin bez orzira ko ga pocinio,ali spominjati"nase"zlocine u ovakvom kontekstu, je svakoko druga vrsta zlocina,jer se izjednacavaju zrtve i ubice.Nazalost,puno sam toga o sebi rekao,uglavnom,isprovociran,ali siguran sam da je moj skromni doprinos u ovom ratu bio daleko veci od tvoga,a kako pises nije iskljuceno da si bio na Trebevicu.Jer proci Sarajevom,sada nakon vise od deset godina od zavrsetka rata i doziviti da ti neko zahvali ,jer si mu spasio dijete(nisu bitni detalji),a nije jedini,ja se ponosim tim.Savijest mi cista,a tvoja? 
- supersonic
vidis, dok kazem da su neke budale pocinile zlocine(konkretno:otkinuli glavu hrvatu i dali ostalima da je ljube,primjer iz haga za koji su pojedinci optuzeni) ti mene proglasis srbinom koji je bio na trebevicu. cekaj, ja ne mogu biti srbin, navodim primjer u kojem su ubijani hrvati, a ne srbi(a nisam hrvat) i kazem da su cetnici pocinili genocid. ne mogu biti ni bosnjak, jer kazem da su i pojedini iz ABiH pocinili zlocine. hmm, zivim u Bosni, mozda sam ja ipak BOSANAC!!!DONY wrote:supersonic,dokle "ste" dosli sa pravljenjem drzave za ovih deset godina,vidimo.Sumnjam,da ce te je na takav nacin ikada napraviti.Zlocin je zlocin bez orzira ko ga pocinio,ali spominjati"nase"zlocine u ovakvom kontekstu, je svakoko druga vrsta zlocina,jer se izjednacavaju zrtve i ubice.Nazalost,puno sam toga o sebi rekao,uglavnom,isprovociran,ali siguran sam da je moj skromni doprinos u ovom ratu bio daleko veci od tvoga,a kako pises nije iskljuceno da si bio na Trebevicu.Jer proci Sarajevom,sada nakon vise od deset godina od zavrsetka rata i doziviti da ti neko zahvali ,jer si mu spasio dijete(nisu bitni detalji),a nije jedini,ja se ponosim tim.Savijest mi cista,a tvoja?
da li je bitno gdje sam ja bio, da bih rekao istinu? nisam ratovao, osjetio sam granate, osjetio sam smrt. ali ne mrzim srbe, zato sto su srbi. mrzim nacionaliste koji sire lazi, dezinformacije, koji zele da nas vrate u rat, medju te spadas i ti. ako opet bude rata, bice zbog takvih kao sto si ti, bili oni sa ove ili one strane!!
za ovih 10 godina uspjelo se prebaciti sa entiteta, na drzavni nivo i to politickim putem, puno vise nego sto smo imali nakon dejtona. malo, ali zrno po zrno pogaca!