bosnjacko/hrvatski sukob 93-94

Post Reply
ero_sa_onog_svijeta

Post by ero_sa_onog_svijeta »

Efekt wrote:
ero_sa_onog_svijeta wrote:
Efekt wrote: Od 5 upitnika nisi odgovorio niti na jedan a pitas sta si slagao . Ok , odgovori mi samo na jedno pitanje . Kada je formirana ta linija ? To moras znati , ja znam sta sam jeo 1993 , tako mi se urezalo u pamcenje sve ama bas sve .
ono što sam ja vidio, da su neposredno nakon oslobođenja grada od srba, bili punktovi u gradu HVO i ABiH , znači ne u doslovnom smislu linija, ali što je bilo zanimljivo da su cijevi ABiH bile okrenute prema punktovima HVO-a i obrnuto. Konkretno , punkt HVO kod bivše robne kuće HIT s tim da su cijevi bile okrenute prema punktu ABiH kod hotela Bristol. i obrnuto. i na više mjesta u gradu identično kod Hotela Ere.....

Zašto? Ne znam. Politika?
Po cetvrti put te pitam KADA ?????
ja sam te punktove vidio možda 2 mjeseca nakon oslobođenja Mostar.
Efekt

Post by Efekt »

Efekt wrote:
ero_sa_onog_svijeta wrote: ono što sam ja vidio, da su neposredno nakon oslobođenja grada od srba, bili punktovi u gradu HVO i ABiH , znači ne u doslovnom smislu linija, ali što je bilo zanimljivo da su cijevi ABiH bile okrenute prema punktovima HVO-a i obrnuto. Konkretno , punkt HVO kod bivše robne kuće HIT s tim da su cijevi bile okrenute prema punktu ABiH kod hotela Bristol. i obrnuto. i na više mjesta u gradu identično kod Hotela Ere.....

Zašto? Ne znam. Politika?
Po cetvrti put te pitam KADA ?????
ja sam te punktove vidio možda 2 mjeseca nakon oslobođenja Mostar.
Ja ne znam kada je po tebi osobodjen Mostar.Samim tim sto je za mene jos uvijek pola grada okupirano ! Po peti put KADA su se poceli gledati preko nisana ?
ero_sa_onog_svijeta

pročito si već po peti put
nokia6170

Post by nokia6170 »

A mozel mi neko reci od hercegovaca i mostaraca na ovoj temi, ko je od koga oslobadjao Mostar, imajuci u vidu da je Mostar pred pocetak rata bio jedan od najmultietnicijih gradova u Bosni i Hercegovini.

Sta znaci floskula "osloboditi". Pogotovo sta znaci osloboditi od Srba Mostar...po toj logici Srbi su oslobadjali Mostar od Hrvata i Bosnjaka, Bosnjaci od Srba i Hrvata, a Hrvati od Srba i Bosnjaka.

I dok se svak oslobadjao od svakog u Mostaru, usput je sruseno sve moguce sto je bilo lijepo i sto je simboliziralo Mostar. Od najstarije pravoslavne crkve, Starog mosta itd.

Suma sumarum...Mostar i dalje ostao u Bosni i Hercegovini.

Jebeno ste ludi vi dole u Mostaru...najinteresantnije je sto najmanje ima pravih mostaraca u Mostaru...na lijevoj obali neretve se nakupili bosnjacki, a na desnoj hrvatski kriminalci iz cijele hercegovine.

Koji su uopste ciljevi rata bili HVO-a...jel pripojenje Hrvatskoj ili...?

Pravno gledajuci jedina legalna i legitimna vojska koja je bila vojska medjunarodno priznate drzave Bosne i Hercegovine je bila Armija BiH...isto kao sto je i jedina legalna i legitimna vojska u Hrvatskoj u ratu bila Hrvatska Vojska. Sve ostale vojne formacije u ratu su pravno gledajuci bile paravojne i paradrzavne...sto potvrdjuju i sami nacionalni predznaci ispred vojnih formacija.
zavrzlama

Post by zavrzlama »

nokia6170 wrote:A mozel mi neko reci od hercegovaca i mostaraca na ovoj temi, ko je od koga oslobadjao Mostar, imajuci u vidu da je Mostar pred pocetak rata bio jedan od najmultietnicijih gradova u Bosni i Hercegovini.

Sta znaci floskula "osloboditi". Pogotovo sta znaci osloboditi od Srba Mostar...po toj logici Srbi su oslobadjali Mostar od Hrvata i Bosnjaka, Bosnjaci od Srba i Hrvata, a Hrvati od Srba i Bosnjaka.

I dok se svak oslobadjao od svakog u Mostaru, usput je sruseno sve moguce sto je bilo lijepo i sto je simboliziralo Mostar. Od najstarije pravoslavne crkve, Starog mosta itd.

Jebeno ste ludi vi dole u Mostaru...najinteresantnije je sto najmanje ima pravih mostaraca u Mostaru...na lijevoj obali neretve se nakupili bosnjacki, a na desnoj hrvatski kriminalci iz cijele hercegovine.

Pravno gledajuci jedina legalna i legitimna vojska koja je bila vojska medjunarodno priznate drzave Bosne i Hercegovine je bila Armija BiH...isto kao sto je i jedina legalna i legitimna vojska u Hrvatskoj u ratu bila Hrvatska Vojska. Sve ostale vojne formacije u ratu su pravno gledajuci bile paravojne i paradrzavne...sto potvrdjuju i sami nacionalni predznaci ispred vojnih formacija.
Kratko ...jasno i tacno u sridu....odlican osvrt.
ero_sa_onog_svijeta

nokia6170 wrote:A mozel mi neko reci od hercegovaca i mostaraca na ovoj temi, ko je od koga oslobadjao Mostar, imajuci u vidu da je Mostar pred pocetak rata bio jedan od najmultietnicijih gradova u Bosni i Hercegovini.

da, Mostar jest bio jedan od najmultietičniji gradova.
A pravit se ''englez'' i pitat se šta znači ''oslobodite se'' je smiješno. Pod oslobođenjem od srba podrazumjevam oslobođenje od tzv. srpske vojske, neko kaže četnici, a ja kažem srpske vojske, a ne od srpskog naroda ili sl.
A govoriti da je jedina legalna i legitimna vojska ABiH u BiHje :lol: :lol: :lol: :lol:

Bojim se da živiš u ZABLUDI
zavrzlama

Post by zavrzlama »

A pravit se ''englez'' i pitat se šta znači ''oslobodite se'' je smiješno. Pod oslobođenjem od srba podrazumjevam oslobođenje od tzv. srpske vojske, neko kaže četnici, a ja kažem srpske vojske, a ne od srpskog naroda ili sl.
A govoriti da je jedina legalna i legitimna vojska ABiH u BiHje :lol: :lol: :lol: :lol:
----------------------------------------------------------------------------------
tokom rata u Hrvatskoj na hiljade muslimana je ratovalo na strani HV-a...dali je i jedna jedinica u kojoj su bili ti muslimani imala naziv MVO (muslimansko vijece odbrane) i dali su imali drugacije oznake na uniformama osim onih od HV-a.

Da je Tudman htio dobro BIH ,Hvo bi barem na jednom rukavu od uniforme imao oznaku drzave BIH. I zato prica da je HVO bio istinski za BIH je supljha prica,nego se koristio za zastitu hrvatskog naroda i dogovorene zapisane teritorije u Karadordevu.Prodali su Posavinu gdje je hrvatski narod bio u vecini ,a kamoli da su isli oslobadat neke dijelove BIH gdje uopste nije bilo hrvata. Sa izuzetkom Tuzlanskog i Usorskog podrucja.
Efekt

Post by Efekt »

Jos da si nam napisao ko je srusio tu Sabornu crkvu i Stari Most mozda bi i bilo nesto od ovog posta .Da se bas vidi ko voli Mostar a ko ga mrzi iz dna duse.
ero_sa_onog_svijeta

zavrzlama wrote:

----------------------------------------------------------------------------------
tokom rata u Hrvatskoj na hiljade muslimana je ratovalo na strani HV-a...dali je i jedna jedinica u kojoj su bili ti muslimani imala naziv MVO (muslimansko vijece odbrane) i dali su imali drugacije oznake na uniformama osim onih od HV-a.

Da je Tudman htio dobro BIH ,Hvo bi barem na jednom rukavu od uniforme imao oznaku drzave BIH. I zato prica da je HVO bio istinski za BIH je supljha prica,nego se koristio za zastitu hrvatskog naroda i dogovorene zapisane teritorije u Karadordevu.Prodali su Posavinu gdje je hrvatski narod bio u vecini ,a kamoli da su isli oslobadat neke dijelove BIH gdje uopste nije bilo hrvata. Sa izuzetkom Tuzlanskog i Usorskog podrucja.
Pa zar ti položaj muslimana u hrvatskoj možeš porediti sa položajem hrvata iz BiH?

Ja ne tvrdim da je HVO bio istinski za BiH, već tvrdim da je odigrao ogrmnu ulogu u opstanku BiH.
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

zavrzlama wrote:
ero_sa_onog_svijeta wrote: da, Mostar jest bio jedan od najmultietičniji gradova.

Pa zar ti položaj muslimana u hrvatskoj možeš porediti sa položajem hrvata iz BiH?

Ja ne tvrdim da je HVO bio istinski za BiH, već tvrdim da je odigrao ogrmnu ulogu u opstanku BiH.
ne odgovori mi ti... :roll:
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

el maffo wrote:
ero_sa_onog_svijeta wrote: te postrojbe koje nazivaš, u Hercegovini nisu imali nikakav značaj.
Prva oganizirana vojska koja se oduprijele četnicam je bio HVO u kojoj su se zajedno borili hrvati i muslimani.

.... greska !!!!! .... prve jedinice koje su sacinjavali hrvati i muslimani koje ti nazivas HVO su bile jedinice TO !!!!!
Jel' ti znas uopste sta je TO?

ero, nokia, par normalnih ljudi na topicu, ova ostala piculadija.... :roll:

Grome, ne odgovori mi ti na pitanje za Malcolma. Prosvjetli me.
edikamedika

Post by edikamedika »

Grom iz vedra neba wrote:
edikamedika wrote:Ok, ako je HVO fasisticka organizacija, sto onda predstavlja El Mujahid i 7. muslimanska, legalnu vojnu formaciju hrvatskog naroda? ili Hrvati nisu narod? ili Bosna pripada El Mujahidu? Hamzama? Muderisu? Dzevadu mlaci?

Armija BiH je onog dana kada je Alija postrojio prvu mujahedinsku formaciju prestala biti legalna vojna formacija svih naroda BiH, koliko god to nekome smetalo, to je tako.

Nadjite mi Hrvata koji 7. muslimansku shvata kao svoju obrambenu formaciju, ja cu priznati da nisam u pravu.
HVO jeste fasisticka organizacija jer je sproveo etnicko ciscenje, secesiju i agresiju. To stoji crno na bijelo u presudama Haga.

7. muslimanska nema nikakve veze s mudzahedinima, to je brigada koja se nalazila u sklopu Armije RBiH (Armija je na kraju rata brojala 200.000 vojnika). 7. muslimanska nije nista novo kao sto to nije bila ni 16. muslimanska u sklopu Partizana za vrijeme Drugog svjetskog rata. Nije optuzena niti osudjena ni za jedan ratni zlocin.

Sto se tice mudzahedina ciji postotak u Armiji nije prelazio vise od 0,001%, dosli su iz Splita, pa preko Hercegovine u Srednju Bosnu. Opcepoznata stvar, BiH nije kontrolisala svoje granice. Tudjman ih je svjesno pustio kako bi imao isti izgovor kojem upravo i ti sam pribjegavas.

Ako je Hrvatska bila protiv 400 mudzahedina (organizovanih u odredu El-Mudzahid), zasto ih je nesmetano pustila preko grane u BiH?

U HVOu su bili s druge strane neonacisti iz Njemacke, Svedske, Holandije, USA. Nedavno je jedan svedski neonacist iz HVO-a osudjen u Svedskoj.

Hag radi svoj posao, i osudice one koji su krivi, a te presude ce ostati historijski dokaz agresije Hrvatske i Srbije.

Osnovna razlika izmedju HVO-a i Armiji BiH, je ta sto HVO-a sproveo politicki program Franje Tudjmana iza kojeg je stajao politicki vrh hrvata, crkva, HRT, intelektualci i narod. A taj HVO je kao sto je dokazano napravio i secesiju i etnicko ciscenje i konc logore.

S druge strane Armija BiH, je cista kao suza u svim presudama, cisto je i politicko rukovodstvo (jedino bosnjacko rukovodstvo nije optuzeno, a kao sto je poznato istrage su zavrsene).

Eh sada ako neko ima nesto da dokaze, postoji sud, pa neka salje snimke, montirane i nemontirane i neka sudi pojedince. Ono sto je cinjenica jeste da je Armija BiH sacuvala svoj obraz u ratu, a srpska i hrvatska vojska su osudjene za najteze zlocine na kraju 20. vijeka.

PS

Sto se tice da Hrvati ne prihvataju Armiju BiH kao svoju...Pa ne prihvataju je isti oni koji su likvidirali Kraljevica i HOS (dakle, likvidirali su vlastite sunarodnike koji su bili protiv podjele), ali je prihvata npr. zlatni ljiljan Zeljko Komsic, Hrvat.
Koliko predrasuda i gluposti si tu ispisao, da je nemoguce i odgovoriti.

Pretpostavljam da si rat proveo na prvoj crti u Kopenhagenu i da si se informirao u Ljiljanu.

Nema smisla, svi ce zadrzati svoje misljenje, ali dobro znajte da BH Hrvati Armiju BiH nisu smatrali svojom vojnom formacijom, niti ce je smatrati svojom, a sve nakon postrojavanja mudjahedinskih jedinica.

Kraj price. A sad nastavite u revijalnom tonu, ustase, fasisti, zrtve, nevina Armija BiH, razdragani bradati borci za slobodu koji hrvatskoj djeci dijele slatkise i slicno.
edikamedika

Post by edikamedika »

Inace, pitaj Zeljka Komsica sta misli o mudjahedinima, ali da da javni odgovor ako ima muda, sumnjam da bi dobio i pet glasova na sljedecim izborima, nakon datog odgovora.

Naravno, on to nikada nece reci, i kao takav je supak kao i svi ostali.
Grom iz vedra neba

Post by Grom iz vedra neba »

edikamedika wrote:
edikamedika wrote:Ok, ako je HVO fasisticka organizacija, sto onda predstavlja El Mujahid i 7. muslimanska, legalnu vojnu formaciju hrvatskog naroda? ili Hrvati nisu narod? ili Bosna pripada El Mujahidu? Hamzama? Muderisu? Dzevadu mlaci?

Armija BiH je onog dana kada je Alija postrojio prvu mujahedinsku formaciju prestala biti legalna vojna formacija svih naroda BiH, koliko god to nekome smetalo, to je tako.

Nadjite mi Hrvata koji 7. muslimansku shvata kao svoju obrambenu formaciju, ja cu priznati da nisam u pravu.
HVO jeste fasisticka organizacija jer je sproveo etnicko ciscenje, secesiju i agresiju. To stoji crno na bijelo u presudama Haga.

7. muslimanska nema nikakve veze s mudzahedinima, to je brigada koja se nalazila u sklopu Armije RBiH (Armija je na kraju rata brojala 200.000 vojnika). 7. muslimanska nije nista novo kao sto to nije bila ni 16. muslimanska u sklopu Partizana za vrijeme Drugog svjetskog rata. Nije optuzena niti osudjena ni za jedan ratni zlocin.

Sto se tice mudzahedina ciji postotak u Armiji nije prelazio vise od 0,001%, dosli su iz Splita, pa preko Hercegovine u Srednju Bosnu. Opcepoznata stvar, BiH nije kontrolisala svoje granice. Tudjman ih je svjesno pustio kako bi imao isti izgovor kojem upravo i ti sam pribjegavas.

Ako je Hrvatska bila protiv 400 mudzahedina (organizovanih u odredu El-Mudzahid), zasto ih je nesmetano pustila preko grane u BiH?

U HVOu su bili s druge strane neonacisti iz Njemacke, Svedske, Holandije, USA. Nedavno je jedan svedski neonacist iz HVO-a osudjen u Svedskoj.

Hag radi svoj posao, i osudice one koji su krivi, a te presude ce ostati historijski dokaz agresije Hrvatske i Srbije.

Osnovna razlika izmedju HVO-a i Armiji BiH, je ta sto HVO-a sproveo politicki program Franje Tudjmana iza kojeg je stajao politicki vrh hrvata, crkva, HRT, intelektualci i narod. A taj HVO je kao sto je dokazano napravio i secesiju i etnicko ciscenje i konc logore.

S druge strane Armija BiH, je cista kao suza u svim presudama, cisto je i politicko rukovodstvo (jedino bosnjacko rukovodstvo nije optuzeno, a kao sto je poznato istrage su zavrsene).

Eh sada ako neko ima nesto da dokaze, postoji sud, pa neka salje snimke, montirane i nemontirane i neka sudi pojedince. Ono sto je cinjenica jeste da je Armija BiH sacuvala svoj obraz u ratu, a srpska i hrvatska vojska su osudjene za najteze zlocine na kraju 20. vijeka.

PS

Sto se tice da Hrvati ne prihvataju Armiju BiH kao svoju...Pa ne prihvataju je isti oni koji su likvidirali Kraljevica i HOS (dakle, likvidirali su vlastite sunarodnike koji su bili protiv podjele), ali je prihvata npr. zlatni ljiljan Zeljko Komsic, Hrvat.
Koliko predrasuda i gluposti si tu ispisao, da je nemoguce i odgovoriti.

Pretpostavljam da si rat proveo na prvoj crti u Kopenhagenu i da si se informirao u Ljiljanu.

Nema smisla, svi ce zadrzati svoje misljenje, ali dobro znajte da BH Hrvati Armiju BiH nisu smatrali svojom vojnom formacijom, niti ce je smatrati svojom, a sve nakon postrojavanja mudjahedinskih jedinica.

Kraj price. A sad nastavite u revijalnom tonu, ustase, fasisti, zrtve, nevina Armija BiH, razdragani bradati borci za slobodu koji hrvatskoj djeci dijele slatkise i slicno.
Pa hajde da rascistimo o tih 0,001 % mudzahedina, pa cemo kasnije o neonacistima u HVO.

Armiji nije trebalo ljudstva, niti ih je zvala, dosli su dobrovoljno preko hrvatskih teritorija.

Zasto su ih Hrvati pustili u Bosnu, ako su im smetali?

Jednostavno pitanje.
Last edited by Grom iz vedra neba on 14/08/2006 10:29, edited 1 time in total.
edikamedika

Post by edikamedika »

Samo jos ovo, sto se tice tog svetog bosnjackog ratnog vodstva, ne znam jeste li vi taj dan prespavali ili ste od tuge odjednom oglusili, ali vasa sveta i voljena Karla Del Ponte je dan nakon smrti Alije Izetbegovica nekoliko puta rekla da istragu protiv njega prekida i da vec pripremljena tuzba protiv Alije Izetbegovica nece biti objavljena.

Dakle, sad se nastavite praviti slijepi, gluhi i pametni.
edikamedika

Post by edikamedika »

A je li ti znas kako su i u kojem svojstvu mudjahedini prelazili u BiH??? zasto ih je Slovenija pustila preko svojih granica??? zasto Austrija??? zasto je Austrija dozvolila da TWRA dugi niz godina djeluje na njenom teritoriju da bi toj agenciji rad zabranili tek nakon obavjestajnih saznanja da to uopce nije humanitarna agencija vec paravan za djelovanje terorista i pljackanje bosanskog naroda od strane Cengic Muhameda i njeghove klike, koji su suradjivali sa saudijskim kriminalcima??? ajde, daj mi odgovor, ako ga znas uopce. Hoces mozda reci da su Austrijske i Slovenacke vlasti radile u dosluhu sa fasistima iz Zagreba, ili sta je vec u pitanju.

Nemojte ljudi lupati gluposti. Mudjahedini su u BiH ulazili sa engleskim pasosima, uglavnom, i kao radnici humanitarnih agencija.

Kada je Hrvatska jednog od tih bjelosvjetskih kriminalaca provalila i zatvorila, u Rijeci je postavljena autobomba od strane njegobih humanitarnih suradnika.
Grom iz vedra neba

edikamedika wrote:Samo jos ovo, sto se tice tog svetog bosnjackog ratnog vodstva, ne znam jeste li vi taj dan prespavali ili ste od tuge odjednom oglusili, ali vasa sveta i voljena Karla Del Ponte je dan nakon smrti Alije Izetbegovica nekoliko puta rekla da istragu protiv njega prekida i da vec pripremljena tuzba protiv Alije Izetbegovica nece biti objavljena.

Dakle, sad se nastavite praviti slijepi, gluhi i pametni.
To uopste nije tacno. Jedino sto je tacno je da hrvatska stampa po obicaju manipulira kako je to cijelo vrijeme rata radio HTV i Smiljko Sagolj. Barem to ti znas kao Hrvat, vi ste eksperti u propagandi, pocevsi od samorusenja Starog mosta, pa do negiranja Dretelja i Heliodroma.

Dakle, Vlada RS-a je u dva navrata poslala tonu novinskih isjecaka da optuzi Izetbegovica, jednom iza rata, a drugi put cini mi se 2001. kada je premijer bio Mladen Ivanic.

Naravno, oba puta Karla del Ponte je odbacila takve gluposti, a to sto ti nazivas istragom je pregledanje gore pomenutih isjecaka.

Inace Haag da je htio mogao je posthumno optuziti Izetbegovica, kao sto je optuzio Tudjmana i Suska u predmetu Prlic i ostali za zajednicki zlocinacki poduhvat, a ocigledno nije.

Sve ostalo su manipulacije.

A sada bih te zamolio da odgovoris na pitanje iz prethodnog posta...
edikamedika

Post by edikamedika »

Ja sam odgovorio.

A ajde ti meni odgovori, zasto su Bosnjaci masovno bjezali u Hrvatsku, kod tog strasnog agresora, u tu strasnu ustasku fasisticku drzavu???

Zanima me samo gdje ce Bosnjaci bjezati sljedeci put. Jer Srbi su stare cekalice, a Hrvati ne zaboravljaju. Ni Uzdol ni Grabovicu ni Krizancevo selo ni Trusinu ni Neretvicu ni Bugojno.

Toliko od mene na ovoj temi. Stavovi pojedinih su prebolesni da bi bili uopce zanimljivi za polemiku.
Grom iz vedra neba

edikamedika wrote:A je li ti znas kako su i u kojem svojstvu mudjahedini prelazili u BiH??? zasto ih je Slovenija pustila preko svojih granica??? zasto Austrija??? zasto je Austrija dozvolila da TWRA dugi niz godina djeluje na njenom teritoriju da bi toj agenciji rad zabranili tek nakon obavjestajnih saznanja da to uopce nije humanitarna agencija vec paravan za djelovanje terorista i pljackanje bosanskog naroda od strane Cengic Muhameda i njeghove klike, koji su suradjivali sa saudijskim kriminalcima??? ajde, daj mi odgovor, ako ga znas uopce. Hoces mozda reci da su Austrijske i Slovenacke vlasti radile u dosluhu sa fasistima iz Zagreba, ili sta je vec u pitanju.

Nemojte ljudi lupati gluposti. Mudjahedini su u BiH ulazili sa engleskim pasosima, uglavnom, i kao radnici humanitarnih agencija.

Kada je Hrvatska jednog od tih bjelosvjetskih kriminalaca provalila i zatvorila, u Rijeci je postavljena autobomba od strane njegobih humanitarnih suradnika.
Opet izbjegavas odgovor. Hrvatski mediji su godinu dana prije dolaska mudzahedina odnosno tih 3 ili 4 stotine dobrovoljaca, govorili kako u Bosni dolaze strasni mudzahedini i kako Hrvati moraju da prave Herceg Bosnu (pa su valjda zato napravili etnicko ciscenje Hercegovine da se odbrane).

Ako su to Hrvati sve znali, pitam ponovo zasto su fino prvo dopustili dolazak u Split, odakle im je bila polazna tacka, a potom ih cijeli put kroz Hercegovinu niko ziv nije krivo ni pogledao?
tataratira

Post by tataratira »

ili rat nije gotov ili su svi pobjedili, a to bi bilo nevjerovatno... zar ne
Nosferatu
Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free

Post by Nosferatu »

Hrvati ne zaboravljaju. Ni Uzdol ni Grabovicu ni Krizancevo selo ni Trusinu ni Neretvicu ni Bugojno.
Jes, jes.

Nego kad bi ti drugom kojom prlikom i znao za Uzdol, Grabovicu, Krizancevo selo, Tursinu i Neretvicu? Postadose oni vazniji i bitniji od Bosanskog Broda, Jajica, Modrice, Dervente, Odzaka...i slicno.

Hrvati zaboravljaju. I to itekako.

Zaboravljaju da nikad sa muslimanima nisu ratovali u BiH - a tu su i jedni i drugi 500 godina.

Zaboravljaju da im se je npr. Tudjman (ima li ironije u ovom prezimenu - uopste - tudj=tudji man=covjek) potpisao na Daytonski sporazum, koje to Tudjman u BiH, ko ga je birao na izborima? Na koji je nacin on autoritet Hrvatima u Bosni - a npr. Alija nije? Na nacin na koji je Slobo bio autoritet u RH a Franjo nije - pobunjenim Srbima? Koja je uopste razlika izmedju Herceg Bosne i SAO Krajine? De da mi jedan Hrvat objasni? Koja je razlika? Pa vi Hrvati niste imali Jasenovac u Bosni. Niste imali Gradisku u Bosni. Niste imali Glinu u Bosni. Niste imali Bleiburg u kojem su pobili one muslimane koji su ubijali vas. Odakle znaci - neprijateljstvo?

Od 830 hiljada prije rata sada je 480 hiljada Hrvata ostalo u BiH. Pa to je zlocin za koji bi Tudjaman trebao ici u Hag - jer je HV isla oslobadjati Drvar, Glamoc, Mrkonjic Grad, Grahovo, Kupres i ostale skoro ciste Srpske gradice, dok u Posavini nije oslobodjena nijedna kuca ijednog Hrvata koji danas zna da se vise nikada nece vratiti tamo odakle je i da ce zivjeti u RH ili dijaspori. I trebao bi da brani npr. sahovnicu - i lik i djelo HVO-a/HDZ-a? Daj, ne budi smijesan.

Ne moze se ovako naprijed jer - ne mozes ti cistiti korov u tudjoj basti a svoj da ne vidis, niti ja mogu - osudjivati Tudjmana bez da kazem da je Alija trebao u Hag ali ponajprije za ono sto se je desilo muslimanima, a ne Srbima i Hrvatima.
nokia6170

Post by nokia6170 »

...
Last edited by nokia6170 on 14/08/2006 11:39, edited 1 time in total.
nokia6170

Post by nokia6170 »

Ocito se ovdje na ovoj temi mijesaju kruske i jabuke, a pojedinci svoje vocarsko znanje pokusavaju primjeniti u kontekst medjunarodnog humanitarnog prava.

hajde da razdvojimo dvije vrlo bitne stvari: uzroke, tok i ciljeve rata u Bosni i Hercegovini, a na drugoj strani djela, odnosno zlodjela koja su se desavala tokom samog rata.

Htjeli vi to priznati ili ne...Armija Bosne i Hercegovine je u kontekstu prava, kako domaceg tako i medjunarodnog bila jedina legalna i legitimna vojska drzave Bosne i Hercegovine, jer se nalazila pod direktnim rukovodstvom jedne i jedine, kakve takve, medjunardno priznate drzave Bosne i Hercegovine. Sve ostale vojske na teritoriji Bosne i Hercegovine su bile paradrzavne i paravojne.

Druga je tema zlocini koje je cinila ta Armija Bosne i Hercegovine, koje niko i ne pokusava da ospori..tipa Grabovica itd.

Isti slucaj je i sa npr. akcijom Oluja, Hrvatske Vojske tokom 1995. godine. Radilo se o legitimnom cilju legitimne i jedine legalne vojske na prostoru Republike Hrvatske ciji je cilj bio oslobadjanje teritorije Hrvatske i uspostavljanje centralne vlasti od jedne medjunarodno priznate vlasti u Zagrebu koja je imala kontrolu nad takvom vojskom. Ciljevi Oluje su bili opravdani i sasvim legitimni i legalni, medjutim tokom same akcije u Oluji su se desavali zlocini kako nad civilima, tako i nad vojnicima. Sredstva koja su koristena u Oluji za ostvarivanje legitimnog cilja same akcije treba osuditi i sankcionisati, ali to nikako ne mijenja pozitivan karakter same Oluje.

Ovaj primjer dat za Oluju se moze primjeniti i za Armiju Bosne i Hercegovine i njene akcije. Cilje Armije je bio uspostavljenje centralne vlasti medjunarodno priznate drzave na svojoj vlastitoj teritoriji. Ja ne znam sta je tu sporno, osim zlocina koji su pocinjeni prilikom ostvarenja samog tog cilja. Medjutim sami ti zlocini opet ne mijenjaju karakter Armije Bosne i Hercegovine.
Isabell

Post by Isabell »

jeza u ledja wrote:
rikardoreis wrote:Ej, Jezu, a sta mislis zasto je HVO sve do polovine 93 bio multietican?
zato jer u podrucju Hercegovine nije postojala organizacija u bosnjackog naroda...nije bilo vecih formacija Armije BiH, rat s Hrvatima je u Mostaru na pocetku pao na pleca samo jednog bataljona Armije BiH. Sam sam bio u HVO-u do ljeta 93, kao i drugi iz mog kraja,a onda smo u prvom sukobu presli u Armiju BiH. zasto smo bli u HVO? pa valjda sto bi nam kuce izgorile od cetnika da smo cekali da nas se sjete oni iz Sarajeva.
i vi koji niste bili u Mostaru tad, mozete biti nacitani tih dogadjaja, al ne mozete ni osjetit u kojem smo loncu bili. Stari bio na cetnickoj, ja na ustaskoj liniji...sreca pa mobitele nismo imali :)
Pa dobro ja samo konstatujem, nisam nista rekao sto se ne slaze sa ovim tvojim.

@ Grome, znaci ti si uvjeren na osnovu toga da je rat u Hrvatskoj bio samo dio strategije da se podjeli BiH? Ogdovori da ili ne.
Prvo da razjasnimo jednu dilemu.

Nije veliki broj Bosnjaka bio u HVO-u, nego u HOS-u, a to je trajalo dok HVO po naredbi hrvatskog vrha nije ubio Kraljevica.

Dakle, znacajan broj Bosnjaka je bio u HOS-u do augusta 1992. sto je bilo i razumljivo, Kraljevic je bio u vrhovnom stabu BiH, a HOS je bio pod komandom Izetbegovica i predsjednistva BiH. Kraljevic je svojim stavljanjem na raspolaganje predsjednistvu BiH, potpisao svoju smrtnu presudu, koju je Tudjman izvrsio cim mu se ukazala prilika.

Sto se tice rata u Hrvatskoj, ja nikada nisam sporio da je Srbija napala Hrvatsku, medjutim to nema nikakve veze s cinjenicom da su Tudjman i Milosevic dogovorili podjelu. Dovoljno je procitati stenograme Franje Tudjmana, pa da se spozna koliki licemjer je bio, sto je podrazumijevalo dvostruku politiku. O njegovoj dvostrukoj politici bas nedavno je svjedocio Josip Manolic. Ali ipak savjetujem svakom ko ima mogucnost da procita stenograme. Tudjman je 10x vise bio opsjednut ratom u Bosni, povlacio je na mapi linije razdvajanja, pominjao Busovacu, Vakuf, Mostar, sve je to radio 10x vise nego sto se bavio Hrvatskom.

Evo samo jedan primjer, dogovorene podjele. Zepce je palo zahvaljujuci srpskim tenkovima koje su "posudili" Hrvati, a nakon sto su zauzeli Zepce, fino su vratili tenkove Srbima.

Medjutim, to nije Tudjmanova politika od marta 91. nego nekoliko godina ranije. Tudjman je tvrdio da je Bosna vjestacka Titova tvorevina, i da se mora raspasti.

Zbog cega se nije mnogo sekirao za vlastitu domovinu, nego je harao po tudjoj? General Spegelj je o tome govori, valjda zato sto je bio zmija otrovnica, spreman za dogovor i sa crnim djavolom, kakav je i sam bio, zavisno od situacije na terenu.

Kazi ti meni je li Zepce jos uvijek okupirano??
nokia6170

Post by nokia6170 »

za izabel: da se ukljucim malo.

okupirano od koga?
Post Reply