Ljubav sa drugom vjerom
Moderators: _BataZiv_0809, Euridika
- Anka
P4cha wrote:Čim tu ima prelazaka na drugu vjeru sa jedne, ili uzimanja tuđe vjere, nema tu vele ljubavi. Svaka čast onima koji su u mješanom braku, pa svak ima svoj vjerovanje i ne dira drugu osobu, to mogu shvatiti. Ali da ti neko nešto uslovljava, me nemoj ti meni svoje sebične stavove prosipati. Ovaj naš mentalitet male sredine i strah od rata ili nešto što smo iz njega iznijeli, a to su miješani brakovi, ljudi kada shvate da je to normala sve će puno bolje da bude, jer gdje god ima multietičnosti i multireligioznosti ima i mješanih brakova. Nego odmakni se čim čuješ pređi na moju vjeru i tako nešto. A strah od rodbine i roditelja, važno je šta ti misliš o tome i kako ti to u glavi i srcu prihvataš, roditelji će to shvatiti na kraju(mada ovdje ima tonu primijera suprotnih, ali večina shvati) ... jer osoba se ne cijeni po vjeri nego nekim drugim stvarima(isto tonu primijera, da su svi bili protiv nje ili njega, jer je druge religije, a čovjeka na kraju voljeli i cijenili zato jer je ljudina).
Moj bivši muž i ja smo iste vere...
-
addo888
zajebajes?Irm@ wrote:ovo me podsjeti da je Kurban Bajram 01.01. bit ce zanimljivo na Bajram namazuaddo888 wrote: Ti mozda ne zivis u islamu,ja zivim...svaki bajram bome idem u dzamiju![]()
![]()
(sad imitiram Deena kad su ga na tv-u pitali jeli vjernik a on fino ponosno "idem redovno u dzamiju za ramazan i bajram)
a inace...sam naziv teme je
![]()
![]()
nisam sve citala...ali vjerujem da su nacionalisti pronasli jos jedno mjesto i nacin da prosipaju svoje bljuvotine
-
mr__bosnjak
@addo888
Jesi li siguran da je rodjo,ha?
Bez obzira, odgovor je NE!
Kao prvo, ako ga voli zasto su joj vazniji roditelji, okolina itd. Pa nece s njima zivjet! Drugo on je sretan sto je rodjen u lijepom Islamu i sada da ga napusta
Ako zele zajedno FINE nema problema, nemam nista protiv "mjesanih" brakova ali da mjenja vjeru zbog toga? I to jos Islam?
Izvinite katolici ali ja mislim da je to Prava vjera i da se nebi trebala napustat. Kako god, brak zasto da ne, ali mjenjat vjeru=BUDALETINA!
Jesi li siguran da je rodjo,ha?
Bez obzira, odgovor je NE!
Kao prvo, ako ga voli zasto su joj vazniji roditelji, okolina itd. Pa nece s njima zivjet! Drugo on je sretan sto je rodjen u lijepom Islamu i sada da ga napusta
Ako zele zajedno FINE nema problema, nemam nista protiv "mjesanih" brakova ali da mjenja vjeru zbog toga? I to jos Islam?
Izvinite katolici ali ja mislim da je to Prava vjera i da se nebi trebala napustat. Kako god, brak zasto da ne, ali mjenjat vjeru=BUDALETINA!
-
Pearl
@mr_bosnjak.. svakom njegovo...
ovo sto si ti rekao je vec vrijedjanje vjerskih osjecanja pripadnika drugih konfesija.. svakome je njegova vjera prava, religija je vec druga stvar...
bitno je da se vjeruje, zar ne? a na koji nacin ces to bogu pokazati mislim da je malo manje bitno... zato je glupo uslovljavati na takav nacin..
mogu shvatiti njen stav, porodica je ipak porodica i dolazi na prvom mjestu... to vrijedi dok nisi siguran da je on/ona "the one" ... tada jedno drugom postaju najvazniji i u tom slucaju njena porodica ce morati da ga prihvati takvog kakav jeste... a ako i ne prihvati sta ih briga, ne zive zivot za porodicu nego za sebe...
a ima ljudi koji smatraju da porodica dolazi uvijek na prvom mjestu, a bracni partner je "pridruzeni clan"... e takvi uslovljavaju....
ovo sto si ti rekao je vec vrijedjanje vjerskih osjecanja pripadnika drugih konfesija.. svakome je njegova vjera prava, religija je vec druga stvar...
bitno je da se vjeruje, zar ne? a na koji nacin ces to bogu pokazati mislim da je malo manje bitno... zato je glupo uslovljavati na takav nacin..
mogu shvatiti njen stav, porodica je ipak porodica i dolazi na prvom mjestu... to vrijedi dok nisi siguran da je on/ona "the one" ... tada jedno drugom postaju najvazniji i u tom slucaju njena porodica ce morati da ga prihvati takvog kakav jeste... a ako i ne prihvati sta ih briga, ne zive zivot za porodicu nego za sebe...
a ima ljudi koji smatraju da porodica dolazi uvijek na prvom mjestu, a bracni partner je "pridruzeni clan"... e takvi uslovljavaju....
-
mr__bosnjak
Dobro Pearl izvinjavam se ako sam nekoga uvrijedio ali ja smatram da je Islam prava vjera i ne mogu reci da mi je isto konverzija na Islam(koja mora biti iskljucivo dobrovoljna) isto kao konverzija sa Islama. To bi bilo laganje. Ali naravno rekao sam njih dvoje mogu zajedno zasto da ne(ako se vole) ali uslovljavat ga "moras prec na moju vjeru bla, bla bla..." mi je besmisleno ako ga stvarno voli. Takodje nebi bilo fer od muslimana ili muslimanke da tako nesto trazi od ne-muslimana/ne-muslimanke...
-
neocekivana_sila
#82 Re: Ljubav sa drugom vjerom
Moj ado, što ti je žensko.. i šta se desilo, ništa nam ne pričaš? Jesi prešao? Kako je tamo? Isto ili drugačije?addo888 wrote:Sta bi vi ucinili kad bi se strasno zaljubili u jednu djevojku i sve a ona vama kaze "volim te ali mi buducnosti nemamo ako ti ne predjes na moju vjeru".Bi li to ucinili?
- danas
#83 Re: Ljubav sa drugom vjerom
e, oplaka' sviju mi...neocekivana_sila wrote:Moj ado, što ti je žensko.. i šta se desilo, ništa nam ne pričaš? Jesi prešao? Kako je tamo? Isto ili drugačije?addo888 wrote:Sta bi vi ucinili kad bi se strasno zaljubili u jednu djevojku i sve a ona vama kaze "volim te ali mi buducnosti nemamo ako ti ne predjes na moju vjeru".Bi li to ucinili?
-
LeKo
Ja konkretno ne bih, ima predhodnih postova koji su i vise nego jasni, nije tu u pitanju samo vjera u pravu je ko je rekao da ce sutra biti hajd sad ovo, hajd sad ono, e ne mozes se druziti sa Muratom mozes samo sa Markom itd, tu se odma stavlja u papucarsku poziciju što ni u kojem slučaju nije ok, oduvijek je da muskarci šire familiju, a ne žene i zamisli cuda na kraju prezime Hadžibajrić, a ime Dario - e ne ide ni naopako.
-
mrgud@
brrrr, sva sam se najezila.... Bit ljubavi je tolerancija i NE pokusavati promijeniti onoga koga volis! Od toliko prelijepih djevojaka bosnjakinja da se zagledas u neku Mariju Magdalenu i zbog nje sve stavis pod znak pitanja?! Nema ona nista sto nema Amela, Sanela, Alma itd itd... Isto vazi za djevojke koje pomahnitaju za nekim Igorom i slicno... Svaka cast svakoj vjeri ali niti jedna vjera ne voli mijesanje, samo tolerancija onog drugog i njegove vjere.
Danas te, npr. voli do bola, sutra ga iznerviraj neslanom vecerom i eto mu razloga da trazi nesto sto ne bi smio...
Danas te, npr. voli do bola, sutra ga iznerviraj neslanom vecerom i eto mu razloga da trazi nesto sto ne bi smio...
-
_BosanaC
Ja mogu reci bas suprotno za 90% mjesanih brakova koje poznajem, mozda i 99%, pogotovo sklopljenih nakon rata.Prazina wrote:Gledajuci nase ljude koji imaju mjesani brak, 90 % imaju probleme po pitanju religije!!!!!
Bez obzira na ljubav, ne sklapajte mijesane brakove!!!!!
Bolje preboliti nesto u pocetku nego bolovati citav zivot!!!!!
A drugo je sad sto se neko u medjuvremenu sjetio da bi mogao biti VELIKI vjernik, pa pokusava shodno trendovima premuntati i onu drugu osobu "na svoje". Da su i jedno bili toliko religiozni ne bi uopste stupili u mjesani brak.
-
Pearl
gledajuci mijesane brakove, 90% njih NEMA probleme sa religijom... ne znam koje to ti uzorke gledas... zato su se i uzeli jer im to ne predstavlja problem..Prazina wrote:Gledajuci nase ljude koji imaju mjesani brak, 90 % imaju probleme po pitanju religije!!!!!
kome smetaju takvi brakovi nek ih ne sklapa, ali ne govorite nekom drugom da je sreca samo "u svojoj basci".. zivot je cudan, pazite da se vi ne zaljubite u "onog tamo"..
netolerancija me najvise nervira.. a ista vjera nije garant za uspjesan brak.. kako rekoh, ko ne podrzava ima pravo izbora, kao sto ga ima i onaj kome to ne smeta..
-
cesarica_
evo,iskreno da kazem...ja sam iz mijeanog braka i nisam uopste neki ortodoksni vjernik,mada vjerujem u Boga,na kraju,Bog je samo jedan ,zar ne?
mozda sam ja zalutali romantik,ali vjerujem da ljubav ne poznaje granice,pogotov te vrste i ja se licno jezim od tih stvari...ja sam imala momka koji je raskinuo sa mnom zato sto se bojao da me njgova porodica nece prihvatiti kao djevojku iz mijesanog braka,pa je njemu bilo lakse da mi pukne neku lijevu suplju..i naravno,pokajao se (posto sam neodoljiva
) i pomirili smo se jer nisam imala pojma koji je bio pravi razlog prvobitnog raskida...sad vise nismo skupa...
zato,svi ljudi koji su kao gore navedena licnost-siju sic od mene...with all due respect
mozda sam ja zalutali romantik,ali vjerujem da ljubav ne poznaje granice,pogotov te vrste i ja se licno jezim od tih stvari...ja sam imala momka koji je raskinuo sa mnom zato sto se bojao da me njgova porodica nece prihvatiti kao djevojku iz mijesanog braka,pa je njemu bilo lakse da mi pukne neku lijevu suplju..i naravno,pokajao se (posto sam neodoljiva
zato,svi ljudi koji su kao gore navedena licnost-siju sic od mene...with all due respect
-
nesvrstan
Ja nisam protiv bilog kakvog mijesanja ovakve vrste, nit to moze iko zaustavit i ako jeste protiv. Davno su ovakve stvari obradjene.
Mene, medjutim, vise brine "nemjesanje" tipa "Hrvat sa Hrvatom, Bosnjak sa Bosnjakom, Srpkinja sa Srpkinjom..."
A interesantne su mi i ljubavne veze između različitih rasa.
U tom smislu imamo jedan interesantan apsurd, bas tu kod nas u Bosni. Ovdje se, naime, "mjesanim brakom" smatra, recimo, brak izmedju Bosnjakinje i Hrvata a ne Bosnjakinje i Arapa!
Interesantno, jelda?
Mene, medjutim, vise brine "nemjesanje" tipa "Hrvat sa Hrvatom, Bosnjak sa Bosnjakom, Srpkinja sa Srpkinjom..."
A interesantne su mi i ljubavne veze između različitih rasa.
U tom smislu imamo jedan interesantan apsurd, bas tu kod nas u Bosni. Ovdje se, naime, "mjesanim brakom" smatra, recimo, brak izmedju Bosnjakinje i Hrvata a ne Bosnjakinje i Arapa!
Interesantno, jelda?
- Irm@
ocito taj levat ne zna da je sunecenje prvo higijenski pa onda vjerski cinPrazina wrote:Ja znam jednog levata iz mijesanog braka koji je dozvolio da mu zena sinu da njeno prezime!!!!!
Hajde sto ga nije osunetio, ali ovo je bolno do srzi!!!!!
-
Sri
iz svega napisanog zakljucujem da se oni vole i da bi on preso u njenu veru ali nesme od svojih i da bi ona uradila isto ali nesme iz istog razloga.
resenje?
ljudi, odselite se od njih, idite u drugu drzavu koja je open minded, vencajte se, zasnujte porodicu i postujte se medjusobno! to je najbitnije u braku a ne sta ce mama i tata da kazu, njihovo vreme odlazi, ako si siguran da je taj neko bas TAJ koga si trazio/la ceo zivot, drzi ga cvrsto i ne pustaj!
sa mamom i tatom ces ziveti jos par godina i to je sve, buducnost je sa TIM NEKIM koga tvoje srce odabere!
resenje?
ljudi, odselite se od njih, idite u drugu drzavu koja je open minded, vencajte se, zasnujte porodicu i postujte se medjusobno! to je najbitnije u braku a ne sta ce mama i tata da kazu, njihovo vreme odlazi, ako si siguran da je taj neko bas TAJ koga si trazio/la ceo zivot, drzi ga cvrsto i ne pustaj!
sa mamom i tatom ces ziveti jos par godina i to je sve, buducnost je sa TIM NEKIM koga tvoje srce odabere!
- aNTropocentrio
Prazina wrote:Gledajuci nase ljude koji imaju mjesani brak, 90 % imaju probleme po pitanju religije!!!!!
Ispod kojeg ti kamena živiš, čovječe?
Ja sam dijete iz miješanog braka. U "miješanoj" sam vezi već 3 godine. Većina ljudi u najbližoj porodici mi je u miješanom braku. I niko, NIKADA nije imao ni jedan problem po pitanju religije.
PS:Najbolja stvar koja može da se desi ovoj zemlji su miješani brakovi!
- manijak1