jeza u ledja wrote:
Da, naveo si da ne podrzavas demokratsko uredjenje drzave, samim time se pogazio osnovna nacela s kojima se izmedju ostalih promovise i stranka kojoj pripadas.
Napisao si gomilu besmislica, a tvoji stavovi pokazuju elementarno nepoznavanje politicke teorije.
Izvini ali moje misljenje i misljenje stranke kojoj pripadam se ne moraju podudarati 100%, zar ne?
Ljudi koji se biraju na vlast upravo se biraju radi toga sto su oni ti (barem po definiciji) koji najbolje znaju kako se vodi drzava. Znaci ako se grupa ljudi sastane da izabere svog predstavnika normalno da ce izabrati onoga koji zna vise od ostalih.
U nas to nije normalno i to se ne desava. U nas biraju "nashe", a ne najbolje.
Dalje, na koji nacin povezujes bogate koji iskoristavaju siromasne sa demokratijom? Da li u Njemackoj, Francuskoj, SAD, itd. bogati iskoristavaju siromasne i srednji sloj cine siromasnijim?
ma niiiiiiiiisuuuuuuuuuuuuuuuu
Konkretni primjeri se ne poklapaju sa tom tvojom tvrdnjom. Ako, po tvojoj teoriji samo 'skolovani ljudi' imaju pravo glasa, ili ako njihov glas vazi vise, onda upravo bogati slojevi drustva odlucuju o sudbini siromasnih. I ono sto je najvaznije u ovoj prici - ko garantuje uopste da ce takvi ljudi raditi u interesu ostalih, tj. vecine?? Praksa (a i jednostavna logika) pokazuje da ce upravo povlasteni slojevi (aristokracija) odlucivati o sudbini zemlje u vlastitu korist, primjeri su brojni, medjutim ima ih sve manje, jer se ipak nalazimo u 21. vijeku, a ne u 17.-om, u koji bi izgleda ti da se vratis. Na pamet mi padaju pojmovi tipa 'feudalizam', 'apsolutisticka monarhija', itd...
Po mojoj teoriji ne moze glasati onaj ko to ne zna da uradi i ko ne zna zbog cega to radi, a ako si dovoljno mazlum da to ne skontas, onda i neka ti drugi odlucuju o sudbini. Nema to veze sa bogatstvom. Moze se jedino o maturi preformilisati na to da onaj ko nije stigao do mature moze biti registrovan birac ako polozi dati ispit. Ja se ne bi vracao u 17. vijek, ali i ne bi da mi nepismena stoka odlucuje o zivotu sasvim ravnopravno. To zaista ne bi. Svako je u ovoj zemlji mogao postati pismen da je htio. 50 godina Tita mu je to omogucavalo.
Ovo zvuci paradoksalno, zasto bi ljudi koji nemaju pojma o tome kako se vodi zemlja i sta znaci birati nekoga na izborima, izlazili u vecem broju na izbore nego ljudi koji, po tvojoj teoriji, znaju kako se vodi drzava?
Sindrom stada, krda, chopora
Ispada da po tebi neobrazovani ljudi u demokratskom drustvu upravljaju obrazovanim.
Pa ima i tu istine, jer samo budala moze glasat za G.W.Busha da joj bude predsjednik.
Sta ce im onda toliko obrazovanje kad ga nisu u stanju iskoristiti da ucine svoj zivot boljim?
Oni koji u demokratskim uredjenjima imaju srecu da se obrazuju svoje obrazovanje prvom prilikom iskoriste da potlace siromasne jos vise ili propadnu pa ko nasi profesori kopaju po kontejnerima. Dakle nije uvijek ni obrazovanje put za uspjeh u demokratskom svijetu
Da, u korporacijama vlada zakon bogatijeg, znaci ko ima vise dionica on ima veci udjel u odlucivanju njenog poslovanja. Drugim rijecima, bogatiji odlucuju o sudbini siromasnijih. Tako par bogatih u takvim korporacijama mogu oduciti da prodaju svoj dio ili da zatvore neku fabriku, a hiljade siromasnih koji su radili u tim fabrikama ostanu bez posla, ko je tu na dobitku?
No u svakom slucaju mjesas jabuke i zabe, demokratija je politicki sistem, a ne poslovni.
Ja sam govorio sa stanovista kompanije koja uspjesno posluje, a ne o zatvaranju fabrike. Neces naci fabriku u kojoj se radnik za masinom pita isto onoliko koliko i neko visi u hijerarhiji jer to nije normalno i jednostavno ne ide tako. Ni komunizam cak to nije predvidio, ali mi bi nepismenoj nani dali ipak da glasa iako ona nema pojma sta radi. Zanimljivo?
Pogresno, glasanje na izborima ne predstavlja donosenje politickih odluka drzave. Glasaci na izborima izabiru one koji ce donositi politicke odluke u njihovo ime, jer oni ne znaju nista o presadjivanju srca i ne mogu biti aktivni ucesnici, kao sto kazes.
Ako glasanje na izborima nije donosenje politickih odluka onda ja ne znam sta je. Politicka je odluka kad odlucis ko ce biti presjednik vlade u sljedecem mandatu ili ti mozda treba nacrtati, a svojim glasom to direktno odlucujes. Oni u skupstini su tu samo da podignu kopite.
A evo ja da me na taj nacin izaberu na vlast bi se dogovorio sa svojim haverima akademicima da ukinemo sve srednje skole i zabranimo maturu. Sta cemo onda?
To je opet nemoguce jer ces uvijek imati vise onih bez fakulteta, nego onih s fakultetom sto glasaju. cak i u ovom sistemu bi bio znatno veci broj ovih, a ne ostalih. Drugo to isto sa zabranom srednjih skola moze uraditi danasnja vlast. Dakle ima tu mogucnost, ali normalno to nece napraviti.
Tvoja mala pricica o nani ima prizvuke fasizma - slabim i neukim ne treba pruziti ruku, nego ih gurnuti da sto dublje padnu. Po cemu si ti vazniji od neke nane? Po cemu je tvoj zivot vrijedniji i ko si ti da odlucujes o njoj, ha? Mozda nana nije imala priliku da se skoluje, mozda je cijeli zivot zivjela u siromastvu, mozda je odrasla u takvoj okolini u kojoj zene nisu imale sta da traze dalje od kuhinje? A mozda je sve to upravo posljedica jednog nedemokratskog drustva u kojem je sudbinu vecine odlucivala nekolicina, u kojem se nije brinula o ruralnom stanovnistvu, o obrazovanju, zdravstvu, privatnom vlasnistvu, pravima zena, i na kraju - o pravu ljudi da sami izabiru svoju vlast? Ona je danas takva kakva jeste jer je proizvod sistema kojeg ti zagovaras.
Iskreno to sto nana nije obrazovana me boli neka stvar i kad nije obrazovana nek ne glasa, jer imala je 50 godina vremena u socijalizmu da nauci bar citat i pisat. To sto je ona zivila u nekakvoj konzervativnoj i patrijarhalnoj sredini, nije stvarno moj problem niti ce ikada biti. Mentalitet Bosne ne mislim mjenjati, s tim sto muslimani u BiH imaju jos i kompleks turaka o cemu sam pisao na jednoj drugoj temi. Ako si mislio da je posljedica naninog neobrazovanja komunizam u Jugoslaviji, onda se grdno varas, jer komunizam je vise brinuo o selu, agraru i tim nanama, vise nego sto ce im ikad njihove hodzice i tihici moci pruziti i u izbornim lazima.
Ali to uopste nije tacno, pa sama oktobarska revolucija je bila pobuna seljaka protiv povlastene bogate klase. Primjera ima na stotine, evo skoro pobjeda Eve Moralesa u Boliviji, pa ko je za njega glasao nego siromasni uzgajivaci koke, a protiv njega - za desnicare, je glasalo uglavnom urbano stanovnistvo. Ne trebas svoju frustraciju nemogucnoscu animiranja ruralnog stanovnistva objasnjavati netacnim tvrdnjama, vec zasuci rukave pa prosetaj po kakvim seoskim tefericima.
Lijevica na selu pobjedjuje desnicu u omjeru 1:20, dakle dok desnica pobijedi 20 puta lijevica pobijedi jednom i to bas ono ako se cudo desi i nemam ja nikakve frustracije, ja sam samo realan. Ruralno stanovnistvo u BiH glasa za desnu opciju, makar mu ti zlato i davao i obecavao. On uvijek glasa za nashe i uopste nisam frustriran selom. Ja samo iznosim cinjenicno stanje, a ono je porazno.
Eto dobar primjer, ko treba odlucivati kuda ce prolaziti autoput? Projektantski tim? Ok. Ko ce zaduziti taj tim da uradi dobar posao? Vlada? Ko bira vladu? Izmedju ostalih i ti. A evo i zasto, da nije tako, tj. da se tebe nikako ne pita, put bi sutra bio napravljen drito preko tvoje njive (ups, izvini zaboravio sam, ti si 'gradsko dijete'...), i posto ti ne odlucujes, tebe se ne pita, ti nemas pojma kako to treba i ti ces biti donji, jer zaboga, sam si kriv sto nisi ekspert za projektovanje i izgradnju autocesta.
Izvini, ali preko njiva ce ici putevi, a drzava nadoknaditi stetu, a ako put ide preko moje njive ne znam sto sam ja tu donji, jer drzava tu daje kvalitetna obestecenja. Bitno je sa stanovista obicnog covjeka da Vlada izabere najbolji tim za projekat, medjutim vlada koju ta nepismena nana bira nije to u stanju i zbog takvih nana mi ni danas nismo poceli praviti autoput, jer upravo se desava da se nane previse pitaju o autoputu, a o tome nemaju apsolutno pojma, cak nisam siguran da znaju da to i postoji.