Isa a.s.

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Haqqani

Post by Haqqani »

NIN wrote:
muhi wrote: Malo texta za nevjernike:
Jeste li gledali video snimke gdje se osoba lijeci od napada dzinna. Kako je moguce da je zena u besvijesti, a da iz nje prica nesto, nesto sa krupnim glasom, glasom koji ta zena ne moze imati...
Neuropsihijatrijska literatura je puna klinickih primjera ove vrste. Naravno da su svi ti slucajevi, koji nisu rijetki, dijagnosticirani i u mnogo slucajeva izlijeceni, sto medikamentozno sto psihoanalitickim metodama, fundamentalno pobija tvoj ''duhovni svijet'' te vrste kakvog su ga tebi predstavili.

Postoje objasnjenja zasto u datim psihopatoloskim stanjima (u tvom slucaju ''obuzimanjima'') pacijent mijenja intinaciju glasa, prica jezike za koje njegova okolina misli da ne poznaje, urla, pravi facijalne tikove, mijenja ''raspolozenja'', itd.

S obzirom da mnogi nisu upoznati sa ovom vrstom literature, shvatam vase stavove i predrasude.

Pozdrav...

Lijepo :)

A kako objasnjavas , da vecina ovih slucajeva nakon tretmana lijecenja Kurąnom bude poptuno izlijecena , bez koriscenja ikakvih lijekova i psihoterapija????
NIN

Post by NIN »

Haqqani wrote:
NIN wrote:
muhi wrote: Malo texta za nevjernike:
Jeste li gledali video snimke gdje se osoba lijeci od napada dzinna. Kako je moguce da je zena u besvijesti, a da iz nje prica nesto, nesto sa krupnim glasom, glasom koji ta zena ne moze imati...
Neuropsihijatrijska literatura je puna klinickih primjera ove vrste. Naravno da su svi ti slucajevi, koji nisu rijetki, dijagnosticirani i u mnogo slucajeva izlijeceni, sto medikamentozno sto psihoanalitickim metodama, fundamentalno pobija tvoj ''duhovni svijet'' te vrste kakvog su ga tebi predstavili.

Postoje objasnjenja zasto u datim psihopatoloskim stanjima (u tvom slucaju ''obuzimanjima'') pacijent mijenja intinaciju glasa, prica jezike za koje njegova okolina misli da ne poznaje, urla, pravi facijalne tikove, mijenja ''raspolozenja'', itd.

S obzirom da mnogi nisu upoznati sa ovom vrstom literature, shvatam vase stavove i predrasude.

Pozdrav...

A kako objasnjavas , da vecina ovih slucajeva nakon tretmana lijecenja Kurąnom bude poptuno izlijecena , bez koriscenja ikakvih lijekova i psihoterapija????
Mozes to komparirati sa regresijom u psihoanalizi.
Haqqani

Post by Haqqani »

NIN wrote:
Haqqani wrote:
NIN wrote: Neuropsihijatrijska literatura je puna klinickih primjera ove vrste. Naravno da su svi ti slucajevi, koji nisu rijetki, dijagnosticirani i u mnogo slucajeva izlijeceni, sto medikamentozno sto psihoanalitickim metodama, fundamentalno pobija tvoj ''duhovni svijet'' te vrste kakvog su ga tebi predstavili.

Pozdrav...

Prevedi : ?
Haqqani

Post by Haqqani »

NIN wrote:
Haqqani wrote:
NIN wrote: Neuropsihijatrijska literatura je puna klinickih primjera ove vrste. Naravno da su svi ti slucajevi, koji nisu rijetki, dijagnosticirani i u mnogo slucajeva izlijeceni, sto medikamentozno sto psihoanalitickim metodama, fundamentalno pobija tvoj ''duhovni svijet'' te vrste kakvog su ga tebi predstavili.

Pozdrav...

Prevedi : ?
Beslija

Post by Beslija »

mozda sam poludio ali fakat ne vidim konekciju izmedu onog sto je haqqani rekao i regresije........
NIN

Post by NIN »

Zato sam i naveo da se dijagnosticirano psihopatolosko stanje pacijenta lijeci medikamentima ili psihoanalitickim metodama kojoj je zadaca ista ali bez upotrebe medikamenata. Naime, sam cilj psihoanalize je analiticarevo dopiranje do pacijentove podsvijesti i pulzija koje izviru iz iste i bitno uticu na integritet same licnosti. Nacin na koji analiticar dolazi do pacijentove podsvijesti je cista ''igra'' slobodnim asocijacijama, snovima i u nekim slucajevima hipnozom. Zadatak je da pronadje davno potisnutu ''traumu'' i prinese svijesti samog pacijenta koji se moze napokon suociti sa problemom kojeg je bio svjestan ali bez znanja stvarnog uzroka, u ovom slucaju, potisnute ''traume''. To se naziva regresija.

Naravno da postoje slucajevi koji se moraju lijeciti medikamentozno.

Ali, psihotici se tesko lijece jer je njihov integritet licnosti znatno narusen. Ovo navodim jer ljudi koje sam imao prilike vidjeti na snimcima iscjeljivanja su u vecini slucajeva upitni sto se tice psihopatoloskog poimanja. Oni su vecinom tezi neurotici pod uticajem jakog autoriteta i interaktivne grupe kojoj pripada. Pravi psihotik se ne bi izlijecio Knjigom, to ti tvrdim!

Eh, kad smo kod Knjige, nije tesko odgovoriti na to ako uzmemo u obzir da je vrlo veliki broj ljudi podlozno autoritetima i submisivno pred institucijama vjere. Da ne bi sada razglabao psiholoske profile istih i efekte koji se odrazavaju na citav karakterni sistem od strane autoriteta navest cu ti primjer placebo efekta u farmakologiji, ili, recimo, heroinskim ovisnicima u ratnim logorima. Nadam se da si shvatio poentu...

Napomene radi, vezano za zadnji pasus, pacijent u analiticaru u svim slucajevima vidi vrlo jak autoritet i u mnogo slucajeva image oca, sto se implicira na, u vecini slucajeva, kompulzivno-submisivnu nijansu u karakteru vjernika.

Drug, bez uvrede, cisto profesionalno.

Pozdrav...
Haqqani

Post by Haqqani »

Naravno , da se psihoticno stanje tesko moze izlijeciti tretmanom Kur`anskog lijecenja. Ja sam naveo slucajeve opsjedanja džinna . To sa autoritetom okaci macku o rep, posto vecina slucajeva opsjedanja se desava ljudima koji se veoma daleko od prakticiranja vjere . Veoma rijetko se to moze desiti onima koji prakticiraju vjerske sarte, džinnima su takvi " Nedostupni " :)

Koliko je tebi neki sejh autoritet , toliko je i tim slucajevima.
muhi

Post by muhi »

...Koliko je tebi neki sejh autoritet , toliko je i tim slucajevima.
Da, ti ljudi, vecinom, nose samo muslimanska imena, ali ne prakticiraju vjerske duznosti, neki su ateisti, i za njih je sejh autoritet kao sto je meni Zilka Vejzagic-Kujundzic.

Haqqani, jos nismo dobili konkretan odgovor na fenomen snova...
Stitch__

Post by Stitch__ »

dobili ste najmanje 2 odgovora, vrlo konkretna. al meni niko ne rece kako to da mi se javljaju sa maticne planete a da signal ne putuje godinama nego je trenutan :?
NIN

Post by NIN »

Haqqani wrote:Naravno , da se psihoticno stanje tesko moze izlijeciti tretmanom Kur`anskog lijecenja. Ja sam naveo slucajeve opsjedanja džinna . To sa autoritetom okaci macku o rep, posto vecina slucajeva opsjedanja se desava ljudima koji se veoma daleko od prakticiranja vjere . Veoma rijetko se to moze desiti onima koji prakticiraju vjerske sarte, džinnima su takvi " Nedostupni " :)

Koliko je tebi neki sejh autoritet , toliko je i tim slucajevima.
Autoritet je sirok termin i ne mora biti iskljucivo vjerski. Kao sto navedoh, tezi neurotici, kao i laksi psihotici imaju oblik disfunkcije licnosti koju je potaklo iskustvo (pretezno) iz djetinjstva kojem su, kako i sam znas, vladali autoriteti.

Pozdrav...
Gost123

Post by Gost123 »

tueg wrote: cekaj, zasto je on dosao na temu koja, valjda, nije namijenjena njemu?
covjek fino otvori temu Isa a.s. (ne "Nevjernici, pročitajte ovo" ili tako nešto), a vi dođete i ismijavate čovjeka. to je malo licemjerno
forum je javni. haqqani je stavio pricu o isusu kako ju vide muslimani. nitko ne brani krscanima da stave svoju verziju price. zasto ne bih smio i ja dati svoje vidjenje?
muhi wrote: Jeste li gledali video snimke gdje se osoba lijeci od napada dzinna. Kako je moguce da je zena u besvijesti, a da iz nje prica nesto, nesto sa krupnim glasom, glasom koji ta zena ne moze imati...
ako slabo poznajes ljudsku psihopatologiju, onda ni ne znas kakvih sve bolestina ima. cim vidis nekakav video na kojem se vrsi islamski egzorcizam, tebi je to dokaz svega i svacega. takvih slucajeva ima i u medicini, nisu potpuno nepoznati, ali se uspijevaju rijesiti, gle cuda bez ikakvih molitvi i sl.
pogledaj oni sufije sto se bodu razim nozevima, macevima, pa imaju skroz malo krvarenja, ne osjecaju bol. pa u aziji, zaboravih u kojoj drzavi gdje se jednom godisnje radi javni ritual gdje ljudi probadaju tijelo svim i svacim i hodaju ulicama na ocigled svih, isto malo krvare i ne osjecaju bol. pa kod raznih karizmatika, isjeljitelja i sl. koji imaju tako snaznu sugestivnu moc da ljudi padaju u trans. neki dan gledam kako jedan lik u brazilu vrsi operacije na ljudima, bez ikakve anestezije, reze ju, izvadi tumor, a zena uopce nije osjetila bol...

ljudska psiha je kompleksna stvar, i za dosta toga postoje solidna znanstvena objasnjenja, nesto se moze popraviti, nesto ne. ali stvarno nema nikakvih cvrstih dokaza da postoje nekakve zle sile, demoni, sejtani koji preuzmu kontrolu nad covjekom i da onda nakon nekog obreda ta sila ode.
Gost123

Post by Gost123 »

Murisno1 wrote: šta bi po vama bio "čvrst dokaz" da Bog postoji?
odnosno , kada biste vi povjerovali u postojanje Boga?
i
navedite mi jedan od, jel, vaših dokaza da Bog ne postoji?
pozdrav ...
ja kao agnostik smatram, da prema onomu sto monoteisticke religije govore o bogu, kakve mu atribute pridaju, mi nikada ne mozemo biti 100% sigurni postoji li takav bog ili ne. ne mozemo ga nikako zabiljeziti, detektirati, nista izmjeriti, provjeriti itd.

na temelju onoga sto znam o ljudima iz psihologije, sociologije, povijesti, znanosti, smatram da nema ama bas nikakvih cvrstih temelja za vjerovanje u ono sto monoteisticke religije naucavaju. to nije dokaz da bog ne postoji, nego dokaz da je sve to "ljudsko, suvise ljudsko".

pozdrav i tebi
Beslija

Post by Beslija »

Kaze lik imaju odgovore na pitanje Haqqani-a....pratite odgovore...

Pearl

kako "vi" rekoste, mi koristimo samo 5% mozga Smile ko ce ga znati .. mozda se to priroda igra s nama.. a ne Bog Smile

NIN

Uglavnom, svaki san se moze racionalno objasniti i proanalizirati ukljucujuci i one koji se ponavljaju i one koji navodno predskazuju dogadjaje u buducnosti.

Stitch....(malo gluposti)

jesi cuo za deja vu? kad ti se nesto desi i onda ti se cini da si vec prije bio u istoj situaciji, ili da si to sanjao? e pa, hako moj, nauka je tu pojavu u potpunosti objasnila. nastaje usljed preopterecenosti mozga, previse mozganja a premalo odmora. a to se, nista neobicno, desava i tebi

pa kasnije NIN nastavlja sa nebulozom o regresiji (odbrambenom mehanizmu) i autoritetima.....koje 90 posto foruma ne konta a ono 10 sto konta vidi koje su to nebuloze i zavitlavanje u cilju da se odgovori makar bilo sta....

pa vi zakljucite kakvi su odgovori..........ako su ovo gore vama odgovori , onda jadno je vase stanje svijesti...

pozdrav vama svima.

Haqqani

Post by Haqqani »

Gost123 wrote:
tueg wrote: cekaj, zasto je on dosao na temu koja, valjda, nije namijenjena njemu?
covjek fino otvori temu Isa a.s. (ne "Nevjernici, pročitajte ovo" ili tako nešto), a vi dođete i ismijavate čovjeka. to je malo licemjerno
forum je javni. haqqani je stavio pricu o isusu kako ju vide muslimani. nitko ne brani krscanima da stave svoju verziju price. zasto ne bih smio i ja dati svoje vidjenje?
muhi wrote: Jeste li gledali video snimke gdje se osoba lijeci od napada dzinna. Kako je moguce da je zena u besvijesti, a da iz nje prica nesto, nesto sa krupnim glasom, glasom koji ta zena ne moze imati...
ako slabo poznajes ljudsku psihopatologiju, onda ni ne znas kakvih sve bolestina ima. cim vidis nekakav video na kojem se vrsi islamski egzorcizam, tebi je to dokaz svega i svacega. takvih slucajeva ima i u medicini, nisu potpuno nepoznati, ali se uspijevaju rijesiti, gle cuda bez ikakvih molitvi i sl.
pogledaj oni sufije sto se bodu razim nozevima, macevima, pa imaju skroz malo krvarenja, ne osjecaju bol. pa u aziji, zaboravih u kojoj drzavi gdje se jednom godisnje radi javni ritual gdje ljudi probadaju tijelo svim i svacim i hodaju ulicama na ocigled svih, isto malo krvare i ne osjecaju bol. pa kod raznih karizmatika, isjeljitelja i sl. koji imaju tako snaznu sugestivnu moc da ljudi padaju u trans. neki dan gledam kako jedan lik u brazilu vrsi operacije na ljudima, bez ikakve anestezije, reze ju, izvadi tumor, a zena uopce nije osjetila bol...

ljudska psiha je kompleksna stvar, i za dosta toga postoje solidna znanstvena objasnjenja, nesto se moze popraviti, nesto ne. ali stvarno nema nikakvih cvrstih dokaza da postoje nekakve zle sile, demoni, sejtani koji preuzmu kontrolu nad covjekom i da onda nakon nekog obreda ta sila ode.

Ukrao si mi slijedece pitanje za NIN-a :) A ono je bilo vezano za probadanje rifaiskih dervisa ...

Cvrsti dokazi , postoje cvrsti dokazi , ali kako za koga ...

Jedan Kuranski ajet glasi : "Cini ibadet svome Gospodaru , sve dok ti ne stigne cvrsto uvjerenje..."

( 15 : 99 ) - Ovo je prevod engleskog prevoda Kur`ana , jer je kod nas ovaj ajet drugacije preveden , ne znam zasto !?

Znaci , insan treba prvo da se pokori Stvoritelju i Njegovoj volji ...

Vremenom se stvari pocnu otkrivati .

Ako neko od vas ocekuje da ce mu se otkriti tajne Stvoritelja , on mora dospijeti u stanje , u kojem ce biti sposoban primiti te tajne, u suprotnom bi se raspao kao komad leda kad padne na pod ...
muhi

Post by muhi »

ako slabo poznajes ljudsku psihopatologiju, onda ni ne znas kakvih sve bolestina ima. cim vidis nekakav video na kojem se vrsi islamski egzorcizam, tebi je to dokaz svega i svacega. takvih slucajeva ima i u medicini, nisu potpuno nepoznati, ali se uspijevaju rijesiti, gle cuda bez ikakvih molitvi i sl...
Pa koje to ovdje rekao da se navedene bolesti mogu samo "molitvama" lijeciti?
To sam uzeo samo kao primjer. A NIN objasnjava krupan glas iz zene kao objasnjivu pojavu u psihoanalitici. Pa, moze li njegova zena pjevati glasom kao Pavarotti. Ja mislim ne. Ako nije moguce da u javi prica dubokim glasom, kako ce u besvijesti pricati takvim glasom.
Kaze lik imaju odgovore na pitanje Haqqani-a....pratite odgovore...
Imaju odgovore, ali nemaju argumente. Ako je NIN na pitanje o istinitim snovima napisao 30 recenica o psihoananalitici, a ako nije rekao kako je to moguce bez dejstva nekih nematerijalnih dejstava, onda nista nije rekao.
NIN se sluzi taktikom koja "pali" kod obicnog svijeta. Koristi se strucnim zargonom gdje se, kao sto si i rekao, razumije 90%, a forumasi kazu "uh sto ovaj svasta zna, fakat je u pravu", a niko ne zna ni sta je regresija, a da razumiju ostatak teksta. Vecinom se takvi odgovori prekoce, sa misli u glavi "Uh, cim je ovoliko napisao i ovo svasta zna, i ove rijeci...mora da je tacno/fino/majstorski argumentirao
Mora se mijenjati obrazovni sistem, dzaba je.
Zulfikar BiH

Post by Zulfikar BiH »

Samo mi nije jasno zasto se skoro svaka otvorena tema na ovom podforumu mora "minirati"???
Valjda to tako treba....
Mission accomplished!
Pearl

Post by Pearl »

muhi wrote: NIN se sluzi taktikom koja "pali" kod obicnog svijeta. Koristi se strucnim zargonom gdje se, kao sto si i rekao, razumije 90%, a forumasi kazu "uh sto ovaj svasta zna, fakat je u pravu", a niko ne zna ni sta je regresija, a da razumiju ostatak teksta. Vecinom se takvi odgovori prekoce, sa misli u glavi "Uh, cim je ovoliko napisao i ovo svasta zna, i ove rijeci...mora da je tacno/fino/majstorski argumentirao
Mora se mijenjati obrazovni sistem, dzaba je.
e vidis muhi, meni je blenta na jednoj drugoj temi rekla da mi nije ona kriva sto sam ja neobrazovana sto ne znam rijeci arapskog porijekla koristene u hadisima, iako mi to nije strucna oblast zanimanja.. mozda smo isto tako glupi sto ne razumijemo NIN-a, samo su se sad pozicije malo okrenule.. probaj primijeniti isti recept i na sebe... nije lijepo kad neko vrijedja bespotrebno, jel da?
blenta wrote: mislim da rijetko koja tema ne obuhvata terminologiju koja nije specijalizovana/struchna za neku oblast, bilo da se radi o biologiji, medicini, itd., tj. svako od nas je laik u nekom polju. medjutim, meni bi jako glupo bilo da neko na temi o evoluciji pita shta je gen, ili da nekom hrischanskom egzegeti kazhe: shta je trojstvo, je li to trochlano predsjednishtvo bih ili kinder-jaje-tri stvari u jednom (igrachka, chokolada, iznenadjenje). odnosno, ako nekog zanimaju teme i hoche da uchestvuje na njima, onda se treba i potruditi i pohvatati terminologiju. bezveze je kukati sa: ja sam laik, nisam biolog, shta je gen, ja nisam hrischanin, shta je trojstvo?
posebno kad se radi o blagodatima google, koji je po prirodi stvari dostupan svakom ko postira na forumu.
bas radi toga, predlazem da NIN otvori novu temu sa problematikom o kojoj se ovdje pocelo, i da haqqaniju vise bespotrebno ne zachatavamo temu...da se bar o Isi/Isusu prepucava a ne o snovima
:-D
Haqqani

Post by Haqqani »

Šejh Ahmed Sirhindi opisuje u detalje svoje mistično iskustvo.

Kada sam odlučio da krenem Sufi putem, Allah me je vrlo ljubazno uputio na velikog evliju i gnostika, i jednog od vodećih autoriteta Nakšibendi tariqata, Šejh Muhammeda Baqibillah . Mog učitelja i upravitelja na putu koji počinje od kraja (indiradž~l~nihajah fil~l~bidajah) i provodi kroz sve stadije velajeta. On me je poučio zikr ismi zaat (ponavljanju Imena Allah), i usmjerio svoju duhovnu pažnju prema meni (tevedždžuh) na prisnim relacijama dok nisam doživio veliko zadovoljstvo (duhovnu ispunjenost) i intenzivnu čežnju koja me je dovela u cvilenje (plač). Poslije samo jednog dana osječanje samonegacije (bi hudi) kako je poznato ovim Sufijama i nazvano zaboravnost (gajbah) me je potpuno obuzelo. U tom stanju samoponištenja ja sam ugledao ogroman okean i uvidio da su se forme stvari pojavljivale kao sjenke u tom okeanu. Ovo stanje se intenziralo dok me nije obhrvalo. Nekad je trajalo četvrtinu dana, nekad dvije četvrtine, a nekad i cijelu noć. Kada sam to prenio Šejhu, on je rekao: "Ti si postigao vrstu fene", i posavjetovao me da budno pazim na to prosvjetljenje (agahi).
Dva dana poslije, ja sam postigao fenu u punom smislu, i prenio to Šejhu. On mije rekao da nastavim. Poslije toga sam postigao fenu od fene (poništenje u poništenju). Kada sam to prenio Šejhu on me upitao: "Da li vidiš cijeli svijet kao jednoću ujedinjenu sa Jednim?" "Da." - rekoh ja. Onda je on rekao: "Fena od fene u istinskom smislu je da uprkos vizije ujedinjenosti zapadneš u stanje besvjesnosti (bi šu'uri). Sljedeće noći ja sam postigao tu fenu o kojoj je govorio moj Šejh. Ja sam mu to prenio; I takođe mu rekao o svojim osječanjima poslije doživljavanja fene. Nadalje sam mu rekao da sam primio direktno znanje ('ilm huduri) o Allahu, i da sam uvidio da su atributi koji su trebali pripadati meni u stvari pripadali Allahu.
Nakon toga sam ugledao svjetlo koje je obuhvatalo sve stvari. Mislio sam da je to Allah . To svjetlo je bilo crne boje. Ja sam to prenio Šejhu. On je rekao: "Ti si vidio Allaha , ali pod velom svjetla." On je još dodao: "Ekspanzija svjetla koju vidiš je u ravni znanja, i pojavljuje se zbog kontakta Božanske Esencije sa bezbrojnim stvarima, uzvišenim i niskim; ali se treba negirati." Poslije toga, to sveobuhvatno svjetlo je počelo da se skuplja dok od njega nije preostala samo tačka. Šejh mi je rekao: "Ti treba da negiraš i tu tačku, dok ne dostigneš stanje čudenja (hajret)." Ja sam učinio kako je on rekao, i ta imaginarna tačka (noktah mevhum) je nestala te je nastalo čudenje, gdje je Allah bio vidljiv Sobom kroz Sebe. Kada sam to prenio Šejhu on mi je rekao: "Ova prisutnost (hudur) je prisutnost na koju Nakšibendija cilja, i to je ono što predstavlja značenje nisbeta Nakšibendije. To je takođe poznato kao prisutnost Allaha bez skrivenosti (hudur bi gajbet), i tu leži uključenost cilja u početku (indiradž~l~nihajah fi~l~bidajah). U našem (Nakšibendi) tariqatu ovaj nisbet se dobija kao što se dobija ezkar i evrad od Šejhova u drugim tariqatima (selasil) da bi praktikovanjem istih derviši dostigli cilj. Na osnovu ove činjenice, onda, možete zamisliti do kojih visina se mogu uspeti Sufije ovog tariqata."
Ovaj nisbet, koji je dosta rijetka pojava, meni je podaren za manje od dva mjeseca i nekoliko dana poslije toga sam započeo zikr po Šejhovim instrukcijama. Poslije tog nisbeta, druga fena mi je podarena za koju se vjeruje da je stvarna fena (fena haqiqi). Moje srce se proširilo toliko da je cijeli svijet, od Allahova Prijestolja pa do centra zemlje, bio manji od zrna naspram te ekspanzije. Poslije toga sam vidio sebe i svaki objekat svijeta, radije svaki djelić svijeta kao dio Allaha . Onda sam vidio svaki djelić svijeta odvojeno ujedinjen samnom, i vidio sam sebe kao jedno sa svima njima, dok nisam vidjeo da je cijeli svijet skriven u jednom djeliću. Poslije toga sam vidio sebe, radije svaki djelić mene, toliko proširen i uvećan da je cijeli svijet pa i nekoliko svjetova moglo stati u njega. Vidio sam sebe onda i svaki djelić sebe kao ekspandirajuće svjetlo koje ulazi u svaki djelić tako da su sve forme i oblici svijeta nestali u njemu. Nakon toga ja sam vidio sebe, radije svaki djelić mene, kako obdržava (muqavvim) svijet. Kada sam to prenio Šejhu on je rekao: "Ovo je stupanj istinskog ubjeđenja (haqqa~l~jaqin) u tevhid (jedinstvo), stadijum ujedinjenja od ujedinjenja (džam~l~džam)."
Poslije toga, sve forme i oblici svijeta koje sam prethodno vidio kao da su Allah sada sam vidio kao imaginarne (mevhum), i svaki djelić koji sam prethodno vidio kao Allaha bez različitosti i jasnoće (bi tefavut ve bi temjiz) sada je bio iluzoran. Zapao sam u kompletno čudenje, izgubljenost (hajret). U tom trenutku sam se prisjetio riječi Šejh Ibn Arabije u njegovom Fususu koje mi je pročitao moj babo: "Ako hoćeš, možeš to nazvati stvoreno; ili ako hoćeš, možeš to nazvati Allah u jednom smislu i stvoreno u drugom smislu; ili ako hoćeš, možeš izraziti svoju nesposobnost da razlikuješ između dvoga." Te riječi su me malo opustile. Onda sam otišao kod Šejha i rekao mu o mom stanju. On je rekao: "Prisustvo (hudur) Allaha koje imaš nije jasno. Nastavi sa instrukcijama dok Postojeći (el~Mevdžud) ne bude jasno razlikovan od iluzornog (mevhum)." Onda sam mu ja na to citirao riječi Šejh Ibn Arabija koje govore o nerazlikovanju. On je rekao: "Šejh (Ibn Arabi) nije govorio o savršenom stanju, i, naravno, nerazlikovanje jeste bilo finalno stanje nekih Sufija." [Prevodilac: Šejh Baqibillah nije mislio ovdje da zanegira savršenost spoznaje Šejh Ibn Arabiju već samo zapaža i doznačuje svom učeniku Imam Rabbaniju da u tom pasusu Fususa Šejh Ibn Arabi nije govorio o svojoj zadnjoj duhovnoj stanici na okomitoj stazi spoznaje (marifeta) nego o toj specifičnoj duhovnoj stanici nerazlikovanja. Ovo je vrlo važno shvatiti kada se čitaju ovakvi naočigled kritični osvrti na stanja i shvatanja prijašnjih evlija. Ljudi bez uvida imaju inherentu sklonost da ovakve i slične citate iz Mektubata uzimaju kao dokaze da Šejh Ibn Arabi nije usavršio svoju spoznaju odnosno marifetullaha a to nije ničemu dokaz osim njihovoj neupučenosti u ovu temu.]
Ja sam nastavio sa instrukcijama. U sljedeća dva dana Allah mi je pokazao, poradi duhovne pažnje mog Šejha (tevedždžuh), razliku između Egzistencije i iluzije. Potom, sam uvidio da je stvarna Egzistencija različita od iluzorne (egzistencije); uvidio sam da atributi i akcije te efekti koji su poticali od iluzornog u stvari potiču od Allaha . Takođe sam uvidio da ovi atributi i akcije su absolutno iluzorni (mevhum mehad) i da nema ništa egzistencijalno osim Allaha . Kada sam prenio ovo otkrovenje mom Šejhu on je rekao: "Ovo je stadijum raličitosti poslije ujedinjenosti (farq ba'de~l~džam), to je finalni kraj ljudskog stremljenja. Poslije ovoga osoba može uvidjeti ono poradi čega je obdarena neophodnim sposobnostima. Autoriteti Sufizma su to smatrali stadijom perfekcije."
Dopustite mi da ustanovim pregled svega toga. Kada sam izveden u stanje trezvenosti poslije intoksikacije (duhovne) tj, iz fene u baqu, i osmotrio svaki djelić moga bića, tamo nisam vidio ništa do Allaha i vidio sam to kao ogledalo u kom sam gledao Allaha . Iz tog stanja sam zapao ponovo u stanje čuđenja i izgubljenosti. Kada sam se povratio sebi, vidio sam Allaha ne unutar djelića mog bića nego pored tj. uz njih, i naspram tog prethodni stadij je izgledao inferiorniji. Opet sam potom zapao u izgubljenost (hajret), ali kad sam povraćen nazad u trezvenost, vidio sam Allaha u takvom stanju gdje nije bio niti jedno sa svijetom niti drukčiji od svijeta, niti je bio u svijetu niti van njega. Odnos u kojem sam našao Allahovu priključenost (mai'jah), obuhvatnost (ihatah) i imanentnost (sirjan) na prvom stadiju, je sada potpuno nestao. Pa uprkos tome On mi je bio pokazan sa tim atributima, kao da sam Ga osjetio. Ja sam također u isto vrijeme vidio svijet, ali svijet nije stajao sa Allahom u tim relacijama. Poslije toga sam opet zapao u izgubljenost. Kada sam povraćen u trezvenost, saznao sam da je Allah bio u drukčijoj relaciji sa svijetom od tih prethodnih relacija. Ta relacija je bila nepojmljiva, i ja sam vidio Allaha u toj nepojmljivoj relaciji. Poslije toga sam opet zapao u izgubljenost, i iskusio neku vrstu kontrakcije. Kada sam se povratio sebi, vidio sam Allaha bez te nepojmljive relacije: On nije imao nikakve relacije sa svijetom bilo pojmljive ili nepojmljive. Ja sam tada vidio svijet takođe u tom stanju. Tada mi je podareno specijalno znanje po kojem nije postojala nikakva relacija između Allaha i svijeta, iako sam istovremeno vidio obadvoje. Potom sam informisan da objekat te moje vizije (mešhud), uprkos svoje transcendentalne naravi, nije bio Allah . To je radije bila simbolična forma Njegove kreativne relacije (suret misal~i~ta'alluq tekvin uuv) koja je iznad svih pojavnih relacija, pojmljivih ili nepojmljivih.
Kako da dostignem Suada!
Na putu su visoke planine,
I duboke klisure sa strana.
Dragi moj! Ako bih ja počeo govoriti u detalje moje doživljaje, i istine koje su mi otkrivene, diskusija bi se puno odužila. Pogotovo, ako bih počeo diskutovati ideje o Jednoći Postojanja (tevhid vudžudi) i sjenkasti karakter stvari, tada bi ljudi koji su proveli cijeli život u dolini Jednog Bića uvidili da ne poznaju ni jednu kap ovog beskrajnog mora znanja. Kako čudno da me ovi ljudi ne uvrštavaju u one koji su iskusili doživljaj Jednoće Postojanja i smatraju me samo pukim teologom koji poriče Jedinstvo. Oni vjeruju da je insistiranje na istini Jednoće Postojanja najviše dobro, i da putovanje iza tog stupnja odražava pad.
Neke lude koje nisu svjesne samih sebe,
Su zavoljele manjkavost pod utiskom da je to savršenost.
Oni se raspravljaju o ovoj stvari na osnovu izjava ranih Sufija o Jedinstvu Postojanja. Da im Allah pokaže kako da pravedno tretiraju dotične izjave. Kako oni znaju da te iste Sufije nisu dostigle taj stadij i ostale na njemu? Ja ne poričem da osoba ne dobije ideje o Jedinstvu Postojanja: to se doista desi. Ono što ja zagovaram je da postoje viši stadiji iznad tog. Ako oni smatraju osobu, koja se uzdigne iznad tog stadija, poricateljem Jedinstva i odaberu da je tako markiraju, ja se onda ne želim uvlačiti u diskusiju sa njima.
Murisno1

Post by Murisno1 »

Gost123 wrote:
Murisno1 wrote: šta bi po vama bio "čvrst dokaz" da Bog postoji?
odnosno , kada biste vi povjerovali u postojanje Boga?
i
navedite mi jedan od, jel, vaših dokaza da Bog ne postoji?
pozdrav ...
ja kao agnostik smatram, da prema onomu sto monoteisticke religije govore o bogu, kakve mu atribute pridaju, mi nikada ne mozemo biti 100% sigurni postoji li takav bog ili ne. ne mozemo ga nikako zabiljeziti, detektirati, nista izmjeriti, provjeriti itd.

na temelju onoga sto znam o ljudima iz psihologije, sociologije, povijesti, znanosti, smatram da nema ama bas nikakvih cvrstih temelja za vjerovanje u ono sto monoteisticke religije naucavaju. to nije dokaz da bog ne postoji, nego dokaz da je sve to "ljudsko, suvise ljudsko".

pozdrav i tebi
pazi ... izbaci na tren sve religije svijeta i fokusiraj se na samo neke postulate koje manje-više promovira svaka monoteistička religija.
dakle, ne zamišljaj Boga kao nekoga ko sjedi na stolici, sa dugom bijelom bradom i sl. ... to je nešto sasvim drugo ...

Bog,Allah,Jahve ... kako god hoćeš ... je nešto što niko ne može da čak ni zamisli ... nemamo predstavu o takvom nečemu, da eto se tako izrazimo. U Kur'anu je također navedeno da činjenjem dobra investiraš u sebe dok činjenjem zla ne ... dakle jednostavno ... dakle upozorava te da uvijek imaš moć da investiraš ili ne investiraš u sebe ...
da li je džehenam vatra neka ... da li su raj hurije i sl. i to je druga priča ...

sinoć vodim jednu diskusiju sa svojim prijateljem na ovu temu i on jedan od "vas" :) .. i pazi sad. ...

razgovarali smo mnogo i raspravljajući dolazimo do onog stadija da se kao i možemo složiti da iza svega stoji neka inteligencija. Izostavljamo u razgovoru religije i njene postulate. Dakle govorimo samo o Bogu! Diskusija je bila i više nego zdrava ali na inicijativu obojice smo je startali. Dakle ... da ne lafinam više, dolazimo do toga da bi neko eto mogao da stoji iza svega jer smo nekako one vjerovatnoće o slučajnostima nastajanja DNA izbacili jer i sam je vidio da nema smisla ...

i onda ga pitam pa šta ti misliš šta bi to moglo biti!
a on kaže ono što sam i očekivao: pa može biti nešto , neka inteligencija (gotovo da je rako vanzemaljci :-) ), neka rasa koja je mnogo razvijenija od nas ... i još svašta nešto ali nigdje ni traga Bogu!

pa ga ja pitam: i ti bi bio spremniji prihvatiti tu teoriju iako nemaš ništa o tome što pričaš, od "teorije" o Bogu i o onome što znamo!
a zašto to tako misliš! , pitam ja
pa zato što bi mi taj fazon bio više materijalizovano-ostvariv...
a kako? kako ti to možeš i približno objasnit! ... pitam

pa , dobro sad je to naučna fantastika ali je moguće koliko je i moguća priča o tvom Bogu! , kaže on

dakle, ono što sam i tražio - dobio sam. Htio sam se uvjeriti u već poznato. htio sam da mi on svojim stavom potvrdi da će nevjernik povjerovati u svakakve teorije o nekim svemirskim brodovima, nekim rasama i sl. prije nego prihvati ono što mu je pred nosom ...
Last edited by Murisno1 on 02/08/2006 09:45, edited 1 time in total.
Stitch__

Post by Stitch__ »

a on kaže ono što sam i očekivao: pa može biti nešto , neka inteligencija (gotovo da je rako vanzemaljci), neka rasa koja je mnogo razvijenija od nas ... i još svašta nešto ali nigdje ni traga Bogu!
:D
Murisno1

Post by Murisno1 »

Stitch__ wrote:
a on kaže ono što sam i očekivao: pa može biti nešto , neka inteligencija (gotovo da je rako vanzemaljci), neka rasa koja je mnogo razvijenija od nas ... i još svašta nešto ali nigdje ni traga Bogu!
:D
da vam dogovorim sastanak ... :-)
NIN

Post by NIN »

Haqqani,
imao sam priliku gledati emisiju o probadanjima u transu. Naime, strucnjaci su proucavali ovaj fenomen kod fundamentalnih vjernika koji prakticiraju ovu vrstu rituala ali su pronasli i ljude koji nemaju veze sa vjerom i prakticiranjem iste a imaju iste i mnogo efektivnije nastupe probadanja tijela macevima, iglama, kukama, i svim i svacim bez da proliju vise od par kapi krvi pred auditorijem, cisto iz zarade. Postoji objasnjenje ali ne ovdje. Vidis da me napadaju.

Da se vratimo temi pa da te pitam sta mislis o razlikama u vidjenju poslanika/ sina bozijeg Isusa/ Issa u Islamu i Krscanstvu i o novootkrivenim (prevedenim) evandjeljima?

Pozdrav...
Gost123

Post by Gost123 »

Murisno1 wrote: pazi ... izbaci na tren sve religije svijeta i fokusiraj se na samo neke postulate koje manje-više promovira svaka monoteistička religija.
dakle, ne zamišljaj Boga kao nekoga ko sjedi na stolici, sa dugom bijelom bradom i sl. ... to je nešto sasvim drugo ...

sinoć vodim jednu diskusiju sa svojim prijateljem na ovu temu i on jedan od "vas" :) .. i pazi sad. ...
CUT
dakle, ono što sam i tražio - dobio sam. Htio sam se uvjeriti u već poznato. htio sam da mi on svojim stavom potvrdi da će nevjernik povjerovati u svakakve teorije o nekim svemirskim brodovima, nekim rasama i sl. prije nego prihvati ono što mu je pred nosom ...
nisam ni mislio na bogu s bijelom bradom i sl. to je djecije poimanje, ali moras priznati da najveci dio vjernika ima takvu viziju boga: kao dobrog oca, koji ih voli, nagradjuje i kaznjava, nadgleda odozgo sto sve rade, pa trazi od njih da podnesu racun. upravo onako kao sto je i freud kritizirao. onaj suptilnija vidjenja boga se mogu naci kod mistika, i krscanskih i muslimanskih. ali oni cesto nisu dobro zavrsavali.
primjer
http://humnauke.blogger.ba/arhiva/2004/12/20#5237
a kod krscana primjerice meister eckhart.

ali ono sto monoteisticke religije kazu o bogu mi je previse ljudsko. ponasanje, djelovanje, price o kazni i nagradi, sejtanima, demonima i sl. opisano u kuranu i bibliji...

jedan od "nas" ? k'o da smo druga vrsta :)
on pred nosom nema nista. kompleksnost i cudesnost prirode mozes zamijeniti inteligentnim stvoriteljem, ali za to nemas nikakvih dokaza. jedino svoje cudjenje: pa ovo sve je tako cudesno, netko je to morao stvoriti. ne nije *morao*.

ON TOPIC: ima li u islamu ikakvog izvora informacija o isusu osim kurana?
Haqqani

Post by Haqqani »

NIN wrote:Haqqani,
imao sam priliku gledati emisiju o probadanjima u transu. Naime, strucnjaci su proucavali ovaj fenomen kod fundamentalnih vjernika koji prakticiraju ovu vrstu rituala ali su pronasli i ljude koji nemaju veze sa vjerom i prakticiranjem iste a imaju iste i mnogo efektivnije nastupe probadanja tijela macevima, iglama, kukama, i svim i svacim bez da proliju vise od par kapi krvi pred auditorijem, cisto iz zarade. Postoji objasnjenje ali ne ovdje. Vidis da me napadaju.

Da se vratimo temi pa da te pitam sta mislis o razlikama u vidjenju poslanika/ sina bozijeg Isusa/ Issa u Islamu i Krscanstvu i o novootkrivenim (prevedenim) evandjeljima?

Pozdrav...

Isus , tj Isa a.s. je predmet najveceg razilazenja izmedju Muslamana i Krscana.

Evo sta nam Gospodar kaze u Kur`anu , vezana za Isaa:

004:171. O sljedbenici Knjige, ne zastranjujte u svome vjerovanju i o Allahu govorite samo istinu! Mesih, Isa, sin Merjemin, samo je Allahov poslanik, i Riječ Njegova koju je Merjemi dostavio, i Duh od Njega; zato vjerujte u Allaha i Njegove poslanike i ne govorite: "Trojica su!" Prestanite, bolje vam je! Allah je samo jedan Bog - hvaljen neka je On! - zar On da ima dijete?! Njegovo je ono što je na nebesima i ono što je na Zemlji, i Allah je dovoljan kao svjedok.

Znaci , problem je u " Trojstvu " , naime , oni tvrde da je Bog troje , neuzubillah:

005:116. A kada Allah rekne: "O Isa, sine Merjemin, jesi li ti govorio ljudima: ’Prihvatite mene i majku moju kao dva boga uz Allaha!’" - on će reći: "Hvaljen neka si Ti! Meni nije priličilo da govorim ono što nemam pravo. Ako sam ja to govorio, Ti to već znaš; Ti znaš šta ja znam, a ja ne znam šta Ti znaš; Samo Ti jedini sve što je skriveno znaš

Novoprevedena evanjdjelja poput Barnabinog evandjelja nemozemo uzeti
za vjerodostojna 100 % ..., ali ona uopste nisu relevantna za ovu problematiku.

Kur`an nas takodjer obavjestava da Isus nije bio ubijen i razapet:

004:157. i zbog riječi njihovih: “Mi smo ubili Mesiha, Isaa, sina Merjemina, Allahova poslanika!” A nisu ga ni ubili ni raspeli, već im se pričinilo. Oni koji su se o njemu u mišljenju razilazili, oni su sami o tome u sumnji bili; o tome nisu ništa pouzdano znali, samo su nagađali; a sigurno je da ga nisu ubili,
vatrogasac

Post by vatrogasac »

Gost123 wrote: ....ne nije *morao*.

...nego onako....sve slučajno.....samo od sebe..... ;-)
Post Reply