ARGETA

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Eshek

Post by Eshek »

:D :D
Last edited by Eshek on 08/08/2006 17:25, edited 1 time in total.
Eshek

Post by Eshek »

Last edited by Eshek on 08/08/2006 17:27, edited 1 time in total.
Michun

Post by Michun »

Murat Sabanovic wrote:
Eshek wrote:Vjerovatno ima, kako što dosta prehrambenih proizvoda ima i Lecitina, koji je veoma često svinjskog porijekla.

Proizvođači nisu obavezni navesti da u hrani ima sastojaka svinjskog porijekla

Proizvođači koji garantuju odsustvo istih imaju Halal Certifikat, kako npr. OVAKO
kod nas u bosni takodjer ima tvornica argete...zar nije logicno da je prilagode bh trzistu-t.j. bez svinjskih sastojaka?
Kasno se ukljucujem ali...
Ima tvornica koja ne radi jos uvijek jer u fazi izgradnje. Eno je iza restorana Zujevina. Ljudi su u SLO na obuci.
ztluhcs
Location: Life isn't fair. It's just fairer than death, that's all.

Post by ztluhcs »

Eshek wrote:
ztluhcs wrote:
Eshek wrote: èime hrane te piliæe :? :?
Kravama... :)
Ne lupaj. to se ne radi vec deceniju. Jedini dozvoljeni sastojak ¾ivotinjskog porijekla u hrani za piliæe je riblje bra¹no. Ni¹ta vi¹e.
Jel vidi¹ ti ovaj smajli iznad? Ja vidim...
ztluhcs

Post by ztluhcs »

Michun wrote: Kasno se ukljucujem ali...
Ima tvornica koja ne radi jos uvijek jer u fazi izgradnje. Ljudi su u SLO na obuci.
Graðevinci? :D Tja, ni zidat ne znamo a u EUropu bi...

:P
Michun

Post by Michun »

karanana wrote:A zna li neko od ovih veterinara ili doktora zasto amerika i neke druge zemlje ne dozvoljavaju uvoz i prodaju argete na njihovim trzistima? Cuo sam da ima veze sa nekim genetskim aditivom ili nesto tako...G...pa neki broj meni se cini. Zna li neko sta je to?
Ne znam jel' ti neko vec odgovorio - ne da mi se sve da citam.
Nema veze sa genetskim aditivom - to bi Ameri jedva docekali. Ima veze sa emulgatorima, znas ono E pa neki broj pise. Argeta ima neki E koji je zabranjen u USA. Ma daj molim te, a oni bolesno debeli od hrane koju jedu.
Uostalom sad imas puno Amerikanaca koji ne jedu meso jer su protiv ubijanja zivotinja pa zato jedu soju i sojine proizvode. Da bi se proizvelo toliko soje koliko oni mogu pozderati rezu se hektari suma u Brazilu jer tamo soja moze roditi 4 X godisnje. Moralna pouka - ubi brazilska plemena da Ameri imaju mjesta zasaditi soju. HOROR!
Suma sumarum - ne treba pretjerivati ni sa Argetom kao ni sa ostalim konzerviranim proizvodima. Da ne govorimo o koli, hamburgerima, kokicama sa puterom i sl.
Michun

Post by Michun »

ztluhcs wrote:
Ima tvornica koja ne radi jos uvijek jer u fazi izgradnje. Ljudi su u SLO na obuci.
Građevinci? :D Tja, ni zidat ne znamo a u EUropu bi...

Ma jok ba :D - ljudi na obuci u Drogi da vide kako se pravi Argeta. A zida se, zida.
Eshek

Post by Eshek »

Last edited by Eshek on 08/08/2006 17:28, edited 1 time in total.
Pearl

Post by Pearl »

Michun wrote:
ztluhcs wrote:
Građevinci? :D Tja, ni zidat ne znamo a u EUropu bi...

Ma jok ba :D - ljudi na obuci u Drogi da vide kako se pravi Argeta. A zida se, zida.
nesto ce zaHebat, mogu se kladiti :)
Michun

Post by Michun »

Pearl wrote:
Michun wrote:
ztluhcs wrote: Građevinci? :D Tja, ni zidat ne znamo a u EUropu bi...

Nadam se da nece.
Ma SLO to grade jer im je Argeta najprodavanaji proizvod u BiH. Polovina od proizvedenog ostaje u BiH a ostatak ide u Srbiju i jugoistocnu Evropu.
Nego, problem je sto ne mogu uzimati nasu piletinu. Moraju uvoziti! Zamisli, nasi uzgajivaci piletine nemaju potrebne certifikate.
neupucena

Post by neupucena »

Michun wrote:
Pearl wrote:
Michun wrote: Ma jok ba :D - ljudi na obuci u Drogi da vide kako se pravi Argeta. A zida se, zida.
Nadam se da nece.
Ma SLO to grade jer im je Argeta najprodavanaji proizvod u BiH. Polovina od proizvedenog ostaje u BiH a ostatak ide u Srbiju i jugoistocnu Evropu.
Nego, problem je sto ne mogu uzimati nasu piletinu. Moraju uvoziti! Zamisli, nasi uzgajivaci piletine nemaju potrebne certifikate.
Jao Michun, sad bi te Rajko Latinovic, ljubazno pozvao na cas da ti objasni kako je moguce da nasi uzgajivaci piletine nemaju potrebne certifikate.
virgo

Post by virgo »

stickitout wrote::lol: :lol:

Ja sto ljudi vole napamet bombe bacat to je cudo jedno :D

Vegetu je za vasu informaciju napravila rodjena Sarajka. Osim soli i dehidriranog povrca vegeta, istina je, sadrzi 3 dodatka. To su RIBOFLAVIN (E101) ili vam vitamin B2, koji je neophodan za ljudsko zdravlje i niposto stetan. Drugi je DISODIUM INOSINATE (E631) koji je u principu dehidrirano sirce i so u malo komplikovanijoj hemijskoj formuli koji sluzi kao prezervativ. :
Cuj ovo kurton u Vegeti, svasta :lol: :lol:
ztluhcs

Post by ztluhcs »

virgo wrote:

Vegetu je za vasu informaciju napravila rodjena Sarajka. Osim soli i dehidriranog povrca vegeta, istina je, sadrzi 3 dodatka. To su RIBOFLAVIN (E101) ili vam vitamin B2, koji je neophodan za ljudsko zdravlje i niposto stetan. Drugi je DISODIUM INOSINATE (E631) koji je u principu dehidrirano sirce i so u malo komplikovanijoj hemijskoj formuli koji sluzi kao prezervativ. :
Samo ako gura¹ u fi¹ek...
stickitout

Post by stickitout »

virgo wrote:

:lol: :lol: za hrenovke :lol: :lol:
Eshek

Post by Eshek »

:lol: :lol:
Last edited by Eshek on 08/08/2006 17:29, edited 1 time in total.
Michun

Post by Michun »

Eshek wrote:
Michun wrote:Nadam se da nece.
Nije tačno da nemaju. Imaju, ali od inostranih laboratorija.

Naši proizvođači proizvode kvalitetnu piletinu, ali je i njena cijena viša. Paštete se uglavnom prave od pilećih otpadaka ili od piletine koja je kružila kod međunarodnih brokera par godina i čiji sanitarni certifikati ističu ubrzo, pa se prodaje u bescijenje, što naše ljude u tržišnoj utakmici izbacuje iz igre. Postoje i druge zemlje sa istim problemima, ali su ih riješili obavezivanjem prerađivača da određeni dio repromaterijala otkupljuju od domaćih proizvođača. I mi imamo istu legislativu, ali se ne može sprovoditi, jer nemamo domaće institucije koja će certificirati iste. Davno je trebala oživjeti, ali upravo uvozni lobiji opstruišu njeno uspostavljanje i potoci para su tekli i teku ispod stolova da bi tako i ostalo.

Brazil je najveći proizvođač hibridnih vrsta tovne peradi. Da budem ilustrativan, cijena piletine (navodno sa Halal, Kosher, HACCP i ISO 9001 certifikatima) iz Brazila košta 1KM /kg u međunarodnoj trgovini na veliko.

Proizvodna cijena u Bosni (bez profita za proizvođača) je oko 2,6 KM /kg.

Zbog toga su uvedeni zaštitni prelevmani na uvoz piletine u iznosu od 2KM /kg piletine.

Prerađivači, svjesni velike razlike u cijenama na svjetskom tržištu i kod nas, prvo su uvozili piletinu kao repromaterijal za proizvode koje će navodno poslije prerade izvoziti, da bi ustvari istu samo prepakovali i preprodavali u BiH i time izbjegavali da plate pomenute prelevmane. Ovo su Lijanovići doveli do perfekcije. Za 1 dan su znali uvesti i po 1000 t smrznute piletine (50 kamiona) i izbjeći plaćanje prelevmana i carina u iznosu od preko 2 miliona KM.

Sada, kada je afera otkrivena i više ne postoji mogućnost za takve mahinacije, pokreću se prerađivački kapaciteti koji će uvoziti jeftini repromaterijal na koji će plaćati umanjene dadžbine državi i koji će prerađivati u proizvode kao što su paštete i uvaljivati stanovništvu. Po bosanskim cijenama, naravno, koje su mnogo veće od svjetskih.

Postoje i jaki argumetni za to:

- Slaba provedba legislative i zaštita potrošača
- Nepostojanje institucije za analizu kvaliteta i certificiranje na državnom nivou (+ za uvoznike, - za domaće).
- Visoka profitabilnost zbog razlike u cijenama piletine u BiH i vani

Nevjerovatno je da Droga, koja ima certifikate od slovenačkih institucija, ne priznaje kvalitet našeg proizvođača koji također ima certifikat iste agencije iz Slovenije i koji ima pravo izvoza u Sloveniju. Ustvari, nije nevjerovatno, nego čak i logično, jer čim se uspostavi takva institucija u Bosni, neće imati više opravdanja da ne kupuju naš repromaterijal i posao im ne bi bio ni približno profitabilan kao sada.
Jesi informisan! :kiss:
Eshek

Post by Eshek »

Last edited by Eshek on 08/08/2006 17:29, edited 1 time in total.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

Post by PipiDugaDevetka »

Eshek wrote:- Slaba provedba legislative i zaštita potrošača
- Nepostojanje institucije za analizu kvaliteta i certificiranje na državnom nivou (+ za uvoznike, - za domaće).
I onda, čudimo se što Morija "pojede" Bosance i Hercegovce, što djecu šaljemo u inostranstva da mijenjaju koštanu srž...., a u državi imamo dva donirana gas-masena-spektar-fotometra....koji, izgleda, ne rade...
Ipak, u svakom zlu i nepravdi ima zrno dobra i pravde .... Morija pobi sve redom,...I vine i nevine...

Ne jedem meso i mesne proizvode, mlijeko i mliječne proizvode, jaja...samo plavu morsku ribu, ulovljenu...piece-vegy sam...
Shoba

Post by Shoba »

Ma kod nas ljudi inace nemaju pojma sta jedu. Cak i kada je u pitanju zdrava hrana, kod nas se krka masnoca u sve. Cevapi su recimo isto sto i mekdonads. Izuzetno masno meso nabijeno u komad hljeba, sa punomasnim kajmakom. Mislim, to je uzas.
Recimo, u mekdonaldsu hamburger i pomfrit kosta 1 dolar. Pa ko ima iole soli u glavi to nece staviti u usta. (To u principu jede iskljucivo donja srednja klasa i sirotinja.) I kod nas ima gomila nezdrave hrane i proizvoda, ali niko na to ne obraca paznju.Kada vidim sta se u nasim radnjama prodaje kao uvozni sir, stvarno se nasmijem. ti sirevi su otpad sa zapada, zaista otpad. Dobar sir kosta, a kod nas se svakako kupuje najjeftinije. ja kad u sarajevu idem u granap nema sanse da kupim "ementaler" ili "gaudu". Proveo sam dosta vremena i u svicarskoj i holandiji i te etikete nikada nisam vidio, niti su to uopste ti sirevi. Idem iskljucivo na pijacu i od seljaka kupujem mladi sir.

Najbolja stvar kod nas je svjeze povrce. E to je stvarno nesto gdje ne mozes pogrijesiti. (paradajz zna biti uvezen iz holandije i to je uzas. Znate svi koliko sunca ima u holandiji...tipicno mediteransko podneblje :-) )

Zivim u americi i ovde zaista ima svega, i uzasa i super stvari. Moras biti INFORMISAN sta jedes i znati procitati sta se nalazi unutra. Ja moram izbjegavati bilo sta sa holesterolom jer su mi u familiji svi prije ili kasnije fasovali infarkt. Ja idem doktoru dvaput godisnje na kontrolu svega, i to je jedini pravi nacin da se covjek odrzi koliko toliko zdrav. Kod nas se ide doktoru tek kada je zadnji stadij raka (gluho bilo). Izuzetno smo neinformisan narod po pitanju zdravlja i odrzavanja organizma.

(Mi smo jedna od malobrojnih zemalja gdje i bogati jedu smece)
Eshek

Post by Eshek »

Last edited by Eshek on 08/08/2006 17:31, edited 1 time in total.
DONY

Post by DONY »

Shoba.

:thumbup:
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

Post by PipiDugaDevetka »

Eshek wrote:Ne bih se baš složio oko povrća. Domaće je samo veoma kratak period u godini kada Hercegovina izbaci rod, i to je cijela priča. Sve ostalo se većinu godine uvozi iz Makedonije, Turske, Libana, Egipta, pa čak i Južnoafričke Republike i Čilea.
:thumbup:
Upravo sam materi (čuvaj mamu da ti duže traje) spremio kompot od čileanskih suhih šljiva. Naših nenadmašnih požegača, nema za kupiti.
ProS

Post by ProS »

mrsko mi citat :shock:

ja li praseca il nije? :?

muslim 8)
Eshek

Post by Eshek »

Last edited by Eshek on 08/08/2006 17:31, edited 1 time in total.
DONY

Post by DONY »

Eshek,Hvala.Konacno prave iformacije.Samo mi reci malo o "prirodnosti" hercegovackog voca-povrca,specijalno region Capljine.Poznato je da su ranije pretjerivali u ubrzavanju sazrijevanja.
Locked