stochar wrote:lapsus lingua, lapsus calami... helem, i meni je 'zaista tuzno vidjeti kako se djevojcice furaju na neke pjevaljke, djeca od 10 god. pjevaju tekstove koji veze nemaju sa zravim razumom, odrastajuci i sticuci pogresnu sliku o ljubavi i zivotu', ali, ne pada mi na pamet da govorim o zabrani nechega, dok sve svoje velicham i slavim. znash li kakvi su stavovi bili o r'n'r-u u konzervativnim sredinama? znash li koliko je zabrana bilo? evo, u Livnu brane party, je li to u redu? nije! demokratija je, majku mu! nervira me shto isti ljudi koji se bore protiv homofobije, fashizma, rasizma i slichnih pojava, sami postaju fashisti i rasisti i konzervativci kad neshto njima ne odgovara. OK, ako homoseksualci imaju pravo da izraze svoj stav i odrzhe gay paradu, zashto ljubitelji turbo-folka nemaju pravo odrzhati koncert? chemudvosmjerna demokratija?
protiv poshasti turbo-folka treba se boriti edukacijom, poboljshavanjem kvaliteta pop i rock scene (koja je, chast izuzecima, trenutno u totalnom qrtzu) i nudjenjem boljih i kvalitetnijih sadrzhaja uopshte. a, zabraniti koncert ljube alichicha ili zabludjelu generaciju nazivati uvredljivim imenima, je chisti fashizam! i, pitanje iz ankete je loshe postavljeno, ima ljudi koji mrze turbo-folk i sve shto ide uz njega, ali ne bi zabranjivali koncerte i provodili politiku progonjenja neistomisljenika!
(sad cu da pretjeram al' s namjerom pravljenja jedne plasticne usporedbe) po tebi bi, 1933. godine u njemackoj, fasizam bio nazivanje sljedbenika nacional-socijalisticke partije "uvredljivim imenima" jer, zaboga, treba biti politicki korektan? mislim da negativne i retrogradne pojave u drustvu treba nazivati pravim imenima, pa makar ona bila i pogrdna. iz prvog dijela tvog posta vidim da se u osnovi slazemo u svemu osim oko reakcije koju bi ovo trebalo da izazove kod onog dijela stanovnistva koji je dovoljno svjestan da uvidi koliko ovo moze opasno.
da, ja stvarno mislim da punoljetnim osobama, koje sa punom svjescu o tome sto govore, izjave da cijene turbo-folk i pripadajucu ikonografiju kao nesto estetski podnosljivo, treba terapija... ne govorim tada samo o muzickom ukusu vec o kompletnom mind-setu koji stoji iza jedne takve individue i miliona istomisljenika... ja jos nikada nisam sreo niti jednog jedinog ljubitelja turbo folka, a imao sam nesrecu da ih sretnem mnogo, a da taj nije bio zagovornik ekstremnog bosnjastva, srpstva ili hrvatstva. bez obzira na to sto je mozda upravo bosnjak "rezao vene" na cecu, srbin na kemala malovcica, a hrvat na draganu mirkovic, imali su iznenadjujuce rigidne stavove kada su u pitanju bili njihovi sugradjani, druge nacionalnosti, od krvi i mesa ( za razliku od pjevaljki koje su valjda od krvi i silikona).
ne kazem da je turbo-folk kriv za sve to ali je sasvim dobra indikacija stanja svjesti doticnih osoba, tj. jedina im je zajednicka crta...
moje misljenje (i ne pokusavam ga nametnuti nikome) je da je turbo-folk najogavniji nusprodukt sveukupnog "desnicarenja" svih predznaka i galopirajuce tranzicije u kapitalisticki sistem jednog za to u tom momentu totalno nespremnog drustva. i da, naravno da se treba boriti protiv toga. represivne mjere nisu ucinkovite u borbi protiv ovakvih pojava, kao sto se moze vidjeti iz primjera hrvatske gdje su srpski, bosanski, a vecim djelom i hrvatski turbo-folkeri potpuno ignorisani u medijima tako da gledajuci npr. hrvatske televizije nemozete steci niti najmanju predodjbu o uzasima stotina folkoteka koje su kao gljive nikle nakon sto je franjina domoljubna stega, koja je ukljucivala apsolutno anatemisanje svega "istocnjackog", malo popustila. zabranjene stvari su nevjerovatno privlacne i bilo kakva zabrana nije nacin za rjesavanje problema. rjesenje je institucionalna podrska projektima koji za cilj imaju promicanje drugacijih kulturnih vrijednosti festivala/magazina/klubova/udruzenja... nemali broj ljudi pokusava da mijenja stvari ali oni su prepusteni na milost i nemilost spodobe koja u tom momentu zaposjeda poziciju ministra (ne)kulture...
dakle, najbolje oruzije protiv svega spomenutog i dalje ostaju izbori i promjena desnicarske klike koja nam iz dana u dan zagadjuje zivote jer je upravo njihova estetika kompatibilna sa primitivizmom koji ide uz turbo-folk. mozda ja jos uvijek utopisticki vjerujem u postojanje neke zdrave politicke snage u nasoj zemlji koja je u stanju da svojim djelovanjem, pored ostalih - vaznijih problema, pokusa rijesiti i ove "kulturoloske" probleme... nije to vise puki sukob "rock (tu moze stajati i jazz, klasika, hip-hop, world music...) vs. folk" kako ga mnogi pokusavaju omalovaziti - to je sukob civiliziranog i neciviliziranog.