Ciganin sam al' najveci ?!

Diskusije o bh. i inostranim izvođačima, razmjena pjesama, CD-ova, muzičke oprema...

Moderator: _BataZiv_0809

Mrzim turbo-shit i da mogu zabranio bih ga

Da
50
83%
Ne
10
17%

Total votes: 60

Grom iz vedra neba

Post by Grom iz vedra neba »

silence_is_sexy wrote: ...

i onda krenu price o sirokogrudosti zvjezda granda ili nekih drugih iz bogatog sazvjezdja turbo folk "zvezda i zvezdica" i njihovim humanitarnim akcijama... halo... pa gdje ste vi zivjeli sve ovo godine...? zar neko jos vjeruje u to? to bi ih trebalo amnestirati od svih govana kojima smo zasuti na dnevnoj bazi i jos ih promaknuti u ideale humanosti i dobrociniteljstva? sportom protiv droge, sisom protiv siromastva, gologuze pjevaljke protiv tuberkuloze, zene ratnih zlocinaca za spas juznoamericke crvenorepe prepelice? dokle?

da ceca napravi humanitarni koncert za zrtve srebrenice na kosevu to bi mnogima pomoglo da lakse odu na isti... jer zaboga, sve to ide u humanitarne svrhe (+ niko od zlih, sebicnih "rokera" se nije sjetio da uradi nesto slicno)... ako to nije kolektivna sizofrenija onda ne znam sta je.
Odlicno receno!

K'o da moras praviti koncert da bi bio human. Eno ti broj telefona za Viktora i Stefana, okreni broj i uplati za pomoc oboljele djece. Radi se o konretnoj pomoci konkretnoj djeci, a ne neka apstraktna humanitarna pomoc. Ne moras kupovat kartu od koje ce pola ici za papka koji ce svakako uprljati grad svojim koncertom (valja komunalnom nakon toga cistiti), a fol pola ide u humanitarne svrhe?! Ma koje humanitarne svrhe?
jedina glupost koju su srbi napravili je sto su bili nestrpljivi i pokusali da svoje ciljeve ostvare ratom. ova "miroljubiva" kampanja na zapad je mnogo efikasnija i ovaj kulturoloski genocid je mnogo efikasniji od onog fizickog.

jos jedna - dvije generacije odrasle na turbo-folku i sve ce otici k vragu...

a vi zatvarajte oci, kupujte karte, uzivajte u oznojenoj masi dok pjeva najsocnije hitove iz ljubinog arsenala i zivite u uvjerenju da je to sve savrseno normalno.

ko vas jebe sve skupa kad ne kontate :x
Apsolutno tako!

Demokratija u kojoj je sve dozvoljeno nije demokratija nego primitivizam...ali ne zna primitivizam sta je to minimalizam...aktuelan stih...al ko jebe poentu danas...neka je silikona i elektro gusala...a sto su uz iste nadri-zvukove po bosni klali to vise nikog nije briga. Da imamo imalo ponosa, napravili bismo protest ispred stadiona grbavice.
Stitch__

Post by Stitch__ »

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: cuh maloprije ovu pjesmu iz naslova :lol: :lol: al nije "najveci" nego "najlepsi" :lol:

jaoooooo patetike, cuj on najlepsi

Image

:lol: :lol: aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

....ko smeta tvome ocuuuuuuuuuuuu :lol: :lol:
Grom iz vedra neba

Post by Grom iz vedra neba »

Stitch__ wrote::lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: cuh maloprije ovu pjesmu iz naslova :lol: :lol: al nije "najveci" nego "najlepsi" :lol:

jaoooooo patetike, cuj on najlepsi

Image

:lol: :lol: aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

....ko smeta tvome ocuuuuuuuuuuuu :lol: :lol:

Djuro: Joooj vid mu glave :lol: :lol: :lol: :lol:
Kukuruz_Barbe-q

Post by Kukuruz_Barbe-q »

Al najmocniji je dezen majice. :lol: :lol:
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

Kukuruz_Barbe-q wrote:Al najmocniji je dezen majice. :lol: :lol:
:D :D :D aloha ljubo...
medulla

Post by medulla »

a ja bi volila saznat ko je taj lik, ne pise mu ime, kao da svako mora znat ko je on!?
Stitch__

Post by Stitch__ »

Alfons Kauders wrote:
Kukuruz_Barbe-q wrote:Al najmocniji je dezen majice. :lol: :lol:
:D :D :D aloha ljubo...
O'hannah :lol: :lol:

medula, procitaj temu ispocetka, niko ti nece ponavljat sta je napisano :-?
medulla

Post by medulla »

da citam 4 str glupog naprdjivanja!? samo me zanima ko je on
silence_is_sexy

Post by silence_is_sexy »

stochar wrote:lapsus lingua, lapsus calami... helem, i meni je 'zaista tuzno vidjeti kako se djevojcice furaju na neke pjevaljke, djeca od 10 god. pjevaju tekstove koji veze nemaju sa zravim razumom, odrastajuci i sticuci pogresnu sliku o ljubavi i zivotu', ali, ne pada mi na pamet da govorim o zabrani nechega, dok sve svoje velicham i slavim. znash li kakvi su stavovi bili o r'n'r-u u konzervativnim sredinama? znash li koliko je zabrana bilo? evo, u Livnu brane party, je li to u redu? nije! demokratija je, majku mu! nervira me shto isti ljudi koji se bore protiv homofobije, fashizma, rasizma i slichnih pojava, sami postaju fashisti i rasisti i konzervativci kad neshto njima ne odgovara. OK, ako homoseksualci imaju pravo da izraze svoj stav i odrzhe gay paradu, zashto ljubitelji turbo-folka nemaju pravo odrzhati koncert? chemudvosmjerna demokratija?

protiv poshasti turbo-folka treba se boriti edukacijom, poboljshavanjem kvaliteta pop i rock scene (koja je, chast izuzecima, trenutno u totalnom qrtzu) i nudjenjem boljih i kvalitetnijih sadrzhaja uopshte. a, zabraniti koncert ljube alichicha ili zabludjelu generaciju nazivati uvredljivim imenima, je chisti fashizam! i, pitanje iz ankete je loshe postavljeno, ima ljudi koji mrze turbo-folk i sve shto ide uz njega, ali ne bi zabranjivali koncerte i provodili politiku progonjenja neistomisljenika!
(sad cu da pretjeram al' s namjerom pravljenja jedne plasticne usporedbe) po tebi bi, 1933. godine u njemackoj, fasizam bio nazivanje sljedbenika nacional-socijalisticke partije "uvredljivim imenima" jer, zaboga, treba biti politicki korektan? mislim da negativne i retrogradne pojave u drustvu treba nazivati pravim imenima, pa makar ona bila i pogrdna. iz prvog dijela tvog posta vidim da se u osnovi slazemo u svemu osim oko reakcije koju bi ovo trebalo da izazove kod onog dijela stanovnistva koji je dovoljno svjestan da uvidi koliko ovo moze opasno.

da, ja stvarno mislim da punoljetnim osobama, koje sa punom svjescu o tome sto govore, izjave da cijene turbo-folk i pripadajucu ikonografiju kao nesto estetski podnosljivo, treba terapija... ne govorim tada samo o muzickom ukusu vec o kompletnom mind-setu koji stoji iza jedne takve individue i miliona istomisljenika... ja jos nikada nisam sreo niti jednog jedinog ljubitelja turbo folka, a imao sam nesrecu da ih sretnem mnogo, a da taj nije bio zagovornik ekstremnog bosnjastva, srpstva ili hrvatstva. bez obzira na to sto je mozda upravo bosnjak "rezao vene" na cecu, srbin na kemala malovcica, a hrvat na draganu mirkovic, imali su iznenadjujuce rigidne stavove kada su u pitanju bili njihovi sugradjani, druge nacionalnosti, od krvi i mesa ( za razliku od pjevaljki koje su valjda od krvi i silikona).

ne kazem da je turbo-folk kriv za sve to ali je sasvim dobra indikacija stanja svjesti doticnih osoba, tj. jedina im je zajednicka crta...

moje misljenje (i ne pokusavam ga nametnuti nikome) je da je turbo-folk najogavniji nusprodukt sveukupnog "desnicarenja" svih predznaka i galopirajuce tranzicije u kapitalisticki sistem jednog za to u tom momentu totalno nespremnog drustva. i da, naravno da se treba boriti protiv toga. represivne mjere nisu ucinkovite u borbi protiv ovakvih pojava, kao sto se moze vidjeti iz primjera hrvatske gdje su srpski, bosanski, a vecim djelom i hrvatski turbo-folkeri potpuno ignorisani u medijima tako da gledajuci npr. hrvatske televizije nemozete steci niti najmanju predodjbu o uzasima stotina folkoteka koje su kao gljive nikle nakon sto je franjina domoljubna stega, koja je ukljucivala apsolutno anatemisanje svega "istocnjackog", malo popustila. zabranjene stvari su nevjerovatno privlacne i bilo kakva zabrana nije nacin za rjesavanje problema. rjesenje je institucionalna podrska projektima koji za cilj imaju promicanje drugacijih kulturnih vrijednosti festivala/magazina/klubova/udruzenja... nemali broj ljudi pokusava da mijenja stvari ali oni su prepusteni na milost i nemilost spodobe koja u tom momentu zaposjeda poziciju ministra (ne)kulture...

dakle, najbolje oruzije protiv svega spomenutog i dalje ostaju izbori i promjena desnicarske klike koja nam iz dana u dan zagadjuje zivote jer je upravo njihova estetika kompatibilna sa primitivizmom koji ide uz turbo-folk. mozda ja jos uvijek utopisticki vjerujem u postojanje neke zdrave politicke snage u nasoj zemlji koja je u stanju da svojim djelovanjem, pored ostalih - vaznijih problema, pokusa rijesiti i ove "kulturoloske" probleme... nije to vise puki sukob "rock (tu moze stajati i jazz, klasika, hip-hop, world music...) vs. folk" kako ga mnogi pokusavaju omalovaziti - to je sukob civiliziranog i neciviliziranog.
Qler

Post by Qler »

crvenoo obuci nek' sluti na radost... :D:D

dobar je ljuba :D:D

mislim glupo je nekome govoriti sta da slusa a sta ne.... ja licno slusam SVE... znaci od ljube preko ede maajke do metallice....

i u svemu ima shunda i papanluka.. i u folku i u rocku i u hip-hop-u....

evo sad mi na poslu sviraju stuke a kad sam izlazio iz kuce gasio sam Siddharta bar, na pjesmi Borino oro (G. Bregovic :) )

a jutros sam slusao Sabana Saulica, Miroslava Ilica i Tomu Zdravkovica....

po meni ne treba biti iskljuciv i slusati samo jednu muziku... sta mislite sta misle o vama oni koji slusaju samo klasicnu muziku...
Stitch__

Post by Stitch__ »

seksi, maj frend, slazem se u 90% stvari s tobom. al te moram ispravit u necemu. nazalost, smjena vlasti nece donijeti nista bolju situaciju u tom pogledu. sam si naveo primjer hrvatske. i vidio si sta se kod njih desilo kad je liberalna i ljevicarska partija dosla na vlast. sam kazes da su kod njih tad "folkoteke" (kako odvratan izraz) procvale...

ja zivim na ilidzi, i ne moram ti pricat koji je napor i proci kraj KCS-a navece. covjeku dodje da se rasplace. a nekad nije bilo tako. :sad:

p.s.

al sto je interesantno, u istom tom leglu seljakluka preko dana sviraju scorpionsi, azra, edo majka, ... :?
spongebob

Post by spongebob »

silence_is_sexy wrote:
stochar wrote:lapsus lingua, lapsus calami... helem, i meni je 'zaista tuzno vidjeti kako se djevojcice furaju na neke pjevaljke, djeca od 10 god. pjevaju tekstove koji veze nemaju sa zravim razumom, odrastajuci i sticuci pogresnu sliku o ljubavi i zivotu', ali, ne pada mi na pamet da govorim o zabrani nechega, dok sve svoje velicham i slavim. znash li kakvi su stavovi bili o r'n'r-u u konzervativnim sredinama? znash li koliko je zabrana bilo? evo, u Livnu brane party, je li to u redu? nije! demokratija je, majku mu! nervira me shto isti ljudi koji se bore protiv homofobije, fashizma, rasizma i slichnih pojava, sami postaju fashisti i rasisti i konzervativci kad neshto njima ne odgovara. OK, ako homoseksualci imaju pravo da izraze svoj stav i odrzhe gay paradu, zashto ljubitelji turbo-folka nemaju pravo odrzhati koncert? chemudvosmjerna demokratija?

protiv poshasti turbo-folka treba se boriti edukacijom, poboljshavanjem kvaliteta pop i rock scene (koja je, chast izuzecima, trenutno u totalnom qrtzu) i nudjenjem boljih i kvalitetnijih sadrzhaja uopshte. a, zabraniti koncert ljube alichicha ili zabludjelu generaciju nazivati uvredljivim imenima, je chisti fashizam! i, pitanje iz ankete je loshe postavljeno, ima ljudi koji mrze turbo-folk i sve shto ide uz njega, ali ne bi zabranjivali koncerte i provodili politiku progonjenja neistomisljenika!
(sad cu da pretjeram al' s namjerom pravljenja jedne plasticne usporedbe) po tebi bi, 1933. godine u njemackoj, fasizam bio nazivanje sljedbenika nacional-socijalisticke partije "uvredljivim imenima" jer, zaboga, treba biti politicki korektan? mislim da negativne i retrogradne pojave u drustvu treba nazivati pravim imenima, pa makar ona bila i pogrdna. iz prvog dijela tvog posta vidim da se u osnovi slazemo u svemu osim oko reakcije koju bi ovo trebalo da izazove kod onog dijela stanovnistva koji je dovoljno svjestan da uvidi koliko ovo moze opasno.

da, ja stvarno mislim da punoljetnim osobama, koje sa punom svjescu o tome sto govore, izjave da cijene turbo-folk i pripadajucu ikonografiju kao nesto estetski podnosljivo, treba terapija... ne govorim tada samo o muzickom ukusu vec o kompletnom mind-setu koji stoji iza jedne takve individue i miliona istomisljenika... ja jos nikada nisam sreo niti jednog jedinog ljubitelja turbo folka, a imao sam nesrecu da ih sretnem mnogo, a da taj nije bio zagovornik ekstremnog bosnjastva, srpstva ili hrvatstva. bez obzira na to sto je mozda upravo bosnjak "rezao vene" na cecu, srbin na kemala malovcica, a hrvat na draganu mirkovic, imali su iznenadjujuce rigidne stavove kada su u pitanju bili njihovi sugradjani, druge nacionalnosti, od krvi i mesa ( za razliku od pjevaljki koje su valjda od krvi i silikona).

ne kazem da je turbo-folk kriv za sve to ali je sasvim dobra indikacija stanja svjesti doticnih osoba, tj. jedina im je zajednicka crta...

moje misljenje (i ne pokusavam ga nametnuti nikome) je da je turbo-folk najogavniji nusprodukt sveukupnog "desnicarenja" svih predznaka i galopirajuce tranzicije u kapitalisticki sistem jednog za to u tom momentu totalno nespremnog drustva. i da, naravno da se treba boriti protiv toga. represivne mjere nisu ucinkovite u borbi protiv ovakvih pojava, kao sto se moze vidjeti iz primjera hrvatske gdje su srpski, bosanski, a vecim djelom i hrvatski turbo-folkeri potpuno ignorisani u medijima tako da gledajuci npr. hrvatske televizije nemozete steci niti najmanju predodjbu o uzasima stotina folkoteka koje su kao gljive nikle nakon sto je franjina domoljubna stega, koja je ukljucivala apsolutno anatemisanje svega "istocnjackog", malo popustila. zabranjene stvari su nevjerovatno privlacne i bilo kakva zabrana nije nacin za rjesavanje problema. rjesenje je institucionalna podrska projektima koji za cilj imaju promicanje drugacijih kulturnih vrijednosti festivala/magazina/klubova/udruzenja... nemali broj ljudi pokusava da mijenja stvari ali oni su prepusteni na milost i nemilost spodobe koja u tom momentu zaposjeda poziciju ministra (ne)kulture...

dakle, najbolje oruzije protiv svega spomenutog i dalje ostaju izbori i promjena desnicarske klike koja nam iz dana u dan zagadjuje zivote jer je upravo njihova estetika kompatibilna sa primitivizmom koji ide uz turbo-folk. mozda ja jos uvijek utopisticki vjerujem u postojanje neke zdrave politicke snage u nasoj zemlji koja je u stanju da svojim djelovanjem, pored ostalih - vaznijih problema, pokusa rijesiti i ove "kulturoloske" probleme... nije to vise puki sukob "rock (tu moze stajati i jazz, klasika, hip-hop, world music...) vs. folk" kako ga mnogi pokusavaju omalovaziti - to je sukob civiliziranog i neciviliziranog.
ma daj molim te, pazi ga...sukob civilizovanog ili necivilizovanog...cudi me sto svojom podrobnom (i udrobnom) analizom nisi doso do borbe Dobra i Zla...Boga protiv Sejtana...Kulina Bana...usra ga ti golemo seksi prijatelju. neke stvari se mogu analizovat do razumne tacke ali too much argumenata vodi ravno u preseravanje bez kostiju. Pomijesaj barem crnu i bijelu
DaysleepeR

Post by DaysleepeR »

spongebob wrote:

nit bi kome nudili noz pod grlo i protjerivanje u Srbiju...I taj lik jos misli da je ovom izjavom ispo faca :-?

Svakom ko slusa turbo folk zelim ili noz pod grlo ili metak u celo od pobratima preko Drine, sto istima ionako ni ne gine kako su krenuli.

sorry...ko je ovdje kompleksas :roll:
E pa "pametno" moje, uz doticnu muziku su se koljaci nabrijavali prije klanja i silovanja civila i poslije uz pijanke i prebrojavanje ratnog plijena.

I ja stvarno nemogu da shvatim sta tjera ljude da tu muziku slusaju.

Ista ta glupost ce nam opet jednog dana dovesti granate nad glavu i noz pod grlo.

Nema to veze sa kompleksima, ja zivim van tog vaseg tmurnog svijeta kafanskih tuznih prica o nesretnoj ljubavi na selu i aktualnim problemima u poljoprivredi, o cemu te pjesme i govore.
spongebob

Post by spongebob »

ama covjece boziji, da li sam ja igdje na ovom topiku spomenuo da slusam doticnu muziku :x

ne volim farbanje svijeta u crno-bijelo a nit takve poruke koje ti ovdje bez razmisljanja saljes u cyber prostor. Citao sam neke komentare od tebe, pa me ovo bas zbog tvojih drugih komentara ostavilo bez rijeci. Ne moram da objasnjavam da bi prema tvojim zeljama BIH izgledala ko kugom pokosena, a na stranu sto ne mogu taj kvazi urbani elitizam sto vjerujem ipak nije utisak kojeg si njima htio ostaviti. Ali to sto si ti napisao je fasisticko smece. I ja se necu izvinjavati za ovakvu kvalifikaciju, jer nisam ja to reko/napisao nego ti.
DaysleepeR

Post by DaysleepeR »

spongebob wrote:ama covjece boziji, da li sam ja igdje na ovom topiku spomenuo da slusam doticnu muziku :x

ne volim farbanje svijeta u crno-bijelo a nit takve poruke koje ti ovdje bez razmisljanja saljes u cyber prostor. Citao sam neke komentare od tebe, pa me ovo bas zbog tvojih drugih komentara ostavilo bez rijeci. Ne moram da objasnjavam da bi prema tvojim zeljama BIH izgledala ko kugom pokosena, a na stranu sto ne mogu taj kvazi urbani elitizam sto vjerujem ipak nije utisak kojeg si njima htio ostaviti. Ali to sto si ti napisao je fasisticko smece. I ja se necu izvinjavati za ovakvu kvalifikaciju, jer nisam ja to reko/napisao nego ti.
Osvrnucu se samo na boldirano.

Nakon onolikog krvoprolica ja stvarno nemogu da vjerujem sta je jos potrebno pa da ljudi dodju pameti.
Zato moja izjava da nem opet ne gine noz pod grlo.
Ja sam slusao izjave ljudi kojima su pobili komplet familiju u ratu da bi dali zadnje pare da odu na Cecin koncert.
Sta bi ti pozelio takvim ljudima?
Ja im zelim jos jedan pokolj jer izgleda da bolje ni ne zasluzuju.

Kvazi urbani elitizam?

Ja imam odredjeni broj goina u guzici i sjecam se Sarajeva prije rata.
Muzika koja je sad opsteprisutna je bila marginalizirana na kamiondzijske kafane i dva-tri lokala u Sarajevu.
Niko od moje raje ni tad, tokom rata, a ni sad nije slusao niti jednu pjesmu novokomponovanog folk smeca niti sam ja imao dodira sa takvim ljudima.

To nije kvazi elitizam, ili bilo kakav elitizam, to je jednostavno normalno razmisljanje nekog ko je odrastao u evropskom gradu i ko se maksimalno koristi internetom i ostalim mass medijima kako bi crpio informacije iz citavog svijeta a ne iz Cacka, jer me za Cacak libo neka stvar.

A vjeruj mi, svijet jeste crno bijel.
spongebob

Post by spongebob »

DaysleepeR wrote:
spongebob wrote:ama covjece boziji, da li sam ja igdje na ovom topiku spomenuo da slusam doticnu muziku :x

Osvrnucu se samo na boldirano.

Nakon onolikog krvoprolica ja stvarno nemogu da vjerujem sta je jos potrebno pa da ljudi dodju pameti.
Zato moja izjava da nem opet ne gine noz pod grlo.
Ja sam slusao izjave ljudi kojima su pobili komplet familiju u ratu da bi dali zadnje pare da odu na Cecin koncert.
Sta bi ti pozelio takvim ljudima?
Ja im zelim jos jedan pokolj jer izgleda da bolje ni ne zasluzuju.

Kvazi urbani elitizam?

Ja imam odredjeni broj goina u guzici i sjecam se Sarajeva prije rata.
Muzika koja je sad opsteprisutna je bila marginalizirana na kamiondzijske kafane i dva-tri lokala u Sarajevu.
Niko od moje raje ni tad, tokom rata, a ni sad nije slusao niti jednu pjesmu novokomponovanog folk smeca niti sam ja imao dodira sa takvim ljudima.

To nije kvazi elitizam, ili bilo kakav elitizam, to je jednostavno normalno razmisljanje nekog ko je odrastao u evropskom gradu i ko se maksimalno koristi internetom i ostalim mass medijima kako bi crpio informacije iz citavog svijeta a ne iz Cacka, jer me za Cacak libo neka stvar.

A vjeruj mi, svijet jeste crno bijel.
o kvaziurbanom elitizmu sam vazio jer dolazim iz manjeg mjesta gdje je ta kvazi-urbana elita iz "veceg mjesta" na ljude "sa strane" gledala kao na papke bez izuzetka. Radi se o fenomenu koji je jako rasprostranjen svim manjim i vecim gradovima u Bosni i necemo se sad pravit da on ne postoji. Mozda nisi upoznat s njim, jer je Sarajevo kako tako i jedini pravi grad u Bosni.
Zbog toga imam rezerve i iskljuciv sam prema stavovima poput tvog i ja vjerujem da si iskren, ali nije ta kvazi-urbana elita koja je prezirala "doslje" /tako su nas zvali/ a nakon tri pive su tecno pjevali svo smece od muzike kako neko ovdje ispravno primjeti pravila razlike. Zamisli se onda u situaciji da predstavljas izuzetak od pravila i onda dodjes u sredinu gdje hoce da te guraju u ladicu, kako se njihovo poimanje svijeta zaboga ne bi srusilo...Ja sam vazda imao peh da se nadjem u manjini gdje god stignem, pa ti zato mogu sa sigurnoscu reci da svijet nije crno bijel i da postoje - jeftino petparacko da se izrazim posto mi se u ovo gluho doba nista pametnije ne ukazuje- nijanse i nijanse sivih boja
DaysleepeR

Post by DaysleepeR »

Citava diskusija oko turbo folka nema uopste veze sa tim ko odakle dolazi.

Problem jeste sto je turbo folk postao "urbani folk" (koji paradoks)!

Turbo folk je cisto zlo i sa tu nema demokratije, to se mora zatirati u korijenu, radi nas samih, jer zaglupismo u pm.

Dok ljudi sirom evrope uzivaju posjecujuci i putujuci na summer open air festivale gdje sviraju vrhunski svjetski bendovi i izvodjaci ljudi sa ovih prostora planiraju da odu na dane dragacevske trube.

U totalnoj smo informativnoj blokadi i to ciljano kako bi bili sto vjerniji glasaci radikalnih politickih opcija.
Turbo folk je savrsen alat za aktiviranje onog primalnog u ljudima.
spongebob

Post by spongebob »

DaysleepeR wrote:Citava diskusija oko turbo folka nema uopste veze sa tim ko odakle dolazi.

Problem jeste sto je turbo folk postao "urbani folk" (koji paradoks)!

Turbo folk je cisto zlo i sa tu nema demokratije, to se mora zatirati u korijenu, radi nas samih, jer zaglupismo u pm.

Dok ljudi sirom evrope uzivaju posjecujuci i putujuci na summer open air festivale gdje sviraju vrhunski svjetski bendovi i izvodjaci ljudi sa ovih prostora planiraju da odu na dane dragacevske trube.

U totalnoj smo informativnoj blokadi i to ciljano kako bi bili sto vjerniji glasaci radikalnih politickih opcija.
Turbo folk je savrsen alat za aktiviranje onog primalnog u ljudima.
mozda se i ovaj nas "nesporazum" i temelji na razlicitoj geografskoj lociranosti, pa ti "problem" vidis drugacije nego ja...koji sam operisan od takvih razvoja...
silence_is_sexy

Post by silence_is_sexy »

u tome vjerovatno i jeste "nesporazum"... ovde "na terenu" to stvarno izgleda, bez ikakvog pretjerivanja/preseravanja, crno bijelo....
ja se prvi jezim od generalizacija ali kada se nesto, u licnom iskustvu, potvrdi u tolikom broju slucajeva, tada sa prilicnom odgovornoscu mozes da govoris odredjene stvari... tako da stojim iz onoga sto sam napisao. bilo bi super kada bi se to i empirijski moglo dokazati - napraviti anketu na nekom koncertu ala ljuba alicic i provjeriti neke stvari. bilo bi zanimljivih rezultata:)
sofist

Post by sofist »

Turbo-folk kovanicu je smislio Rambo-Amadeus. Evo sta on kaze, mnogi od vas ce se prepoznati u ovoj pjesmi, pogotovo oni koji najvise pljuju turbo-folk, ti su ustvari najvise "u njemu" ,puse Marlboro light, s nestrpljenjem cekaju Eurovision song, kupuju u Merkatoru, Visi ..., voze brza i skupa kola, veliki su nacionalisti koji ne mrze druge samo vole svoj narod (sto ne mogu suplje) , slusaju etno-dzez a svrsavaju kad cuju Magazin (zar Magazin nije turbo-folk ?) , smeta im "cirilica" al' zato na Halida rezu vene (on je satro urbani folker) ... O, tugo jesenja ...

Folk je narod
turbo je sistem ubrizgavanja goriva
pod pritiskom u cilindar motora
sa unutrasnjim sagorijevanjem

Turbo folk je gorenje naroda
svako pospjesivanje tog sagorijevanja
je turbo folk, razbuktavanje najnizih strasti
kod homo sapiensa

Muzika je miljenica svih muza
harmonija svih umjetnosti
turbo folk nije muzika
turbo folk je miljenica masa
kakofonija svih ukusa i mirisa
ja sam mu dao ime

Alkohol je turbo folk
koka-kola je turbo folk
pecenje na raznju je turbo folk
porno-sopovi su turbo folk
nacionalizam je turbo folk
rejv-parti je turbo folk
etno-dzez je turbo folk

Folk je narod
turbo je sistem ubrizgavanja goriva
pod pritiskom u cilindar motora
sa unutrasnjim sagorijevanjem
ja nisam izmislio turbo folk
ja sam mu dao ime

Adolf Hitler je turbo folk
trgovina ljudskim organima je turbo folk
kriminalci su turbo folk
marlboro je turbo folk
silikoni su turbo folk
kokain je turbo folk
dzipovi sa niskoprofilnim felnama su turbo folk

Sistem ubrizgavanja goriva pod pritiskom
u cilindar motora sa unutrasnjim sagorijevanjem

Turbo folk je gorenje naroda
svako pospjesivanje tog sagorijevanja
je turbo folk, razbuktavanje najnizih strasti
kod homo sapiensa
ja nisam izmislio turbo folk
ja sam mu dao ime

Glasacki listic koji omogucuje svakoj budali
da ga ispravno popuni je turbo folk
tetoviranje, pirsing i bodiart su turbo folk
auto-otpadi su turbo folk
seks-trefiking je turbo folk

Registracije sa malim
ili okruglim brojevima su turbo folk
Mek Donald je turbofolk
kladionice su turbo folk
przionice kafe su turbo folk
zlato i drago kamenje su turbo folk

Evrovizija je turbo folk
hipermarketi su turbo folk
stadioni su turbo folk
sapunske serije su turbo folk
modni kreatori su turbo folk
politicki marketing je turbo folk

Ja nisam izmislio turbo folk
ja sam mu dao ime
DaysleepeR

Post by DaysleepeR »

sofist wrote:Turbo-folk kovanicu je smislio Rambo-Amadeus. Evo sta on kaze, mnogi od vas ce se prepoznati u ovoj pjesmi, pogotovo oni koji najvise pljuju turbo-folk, ti su ustvari najvise "u njemu" ,puse Marlboro light, s nestrpljenjem cekaju Eurovision song, kupuju u Merkatoru, Visi ..., voze brza i skupa kola, veliki su nacionalisti koji ne mrze druge samo vole svoj narod (sto ne mogu suplje) , slusaju etno-dzez a svrsavaju kad cuju Magazin (zar Magazin nije turbo-folk ?) , smeta im "cirilica" al' zato na Halida rezu vene (on je satro urbani folker) ... O, tugo jesenja ...
Samo bih da sebe opisem u kratkim crtama, jer se ovo kao na mene odnosi.

Ja ne pusim Marlboro light, pusim MC, mrzim Eurosong sto se moze naci i na ovom forumu, totalni sam antikonformista, sto ce reci da kupujem garderobu kad stara postane nemoguca za nositi, alergican sam na trendove bilo kakve vrste, moj automobil je Golf 2 89 godiste totalni raspad sistema trenutno neregistrovan i parkiran pred zgradom, sve svoje pare ulazem u motor koji sam kupio na kredit cim sam se zaposlio, moji prijatelji su ljudi svih nacija totalno neoptereceni politikom (ni moja mrznja prema turbo folku nije politicke prirode ali je sam turbo folk produkt srpskog nacionalizma) i najprije mrzim "svoj" narod jer je postao stado ovaca bez mozga, otkako znam za sebe slusam rock n' roll pa cak i sad kad su rockeri egzoticne zivotinje, i mislim da je Rambo Amadeus lupio glupost za koju su se uhvatili priuceni novinarcici sa ovih prostora koji eto sad dizu tu njegovu glupost u vrhunsku mudrost.

Mene buraz neces nikad u tor svrstat'
sofist

Post by sofist »

Nema potrebe da se opisujes ili pravdas, ne odnosi se ono ni na koga konkretno.

Azra, Bijelo Dugme, Balasevic, Dino Merlin, Edo Majka, Bora Corba, Prljavo Kazaliste, vicevi o Sulji i Muji, cetnici, ustase, vehabije, forum mladih SDP-a ... sve je to turbo-folk.

Sve sto se poziva na kolektivitet ili idole i odise patetikom je turbo-folk. Nema "mi" , vec samo "ja". Ali ne kao egoizam vec kao mogucnost i sloboda izbora.
daduli_sa

Post by daduli_sa »

mIRCerka wrote:hmm...malo lose predstavljen koncert al et...
bice Ljuba, bice Grandovci, bice OBN folk talenti...
PS Bilo bi mi draze da je Goca Trzan na taj dan...pa da umrem sretna...
al eto...ko ode nek naruci DANAS TI SESNAESTI DRAGA RODJENDAN nek ori grbavicom...jest da je 27. al nema veze....
Ma mirci bona, pravi koncert za pravi stadion... 8-)

p.s. Evo, unaprijed SRETAN TI DRAGA XY-ti RODjENDAN :D
Post Reply