Da li je muslimanima potreban papa?

Rasprave o vjerskim temama.
Pearl

Post by Pearl »

kako koji vjernik .. kao i kod svakog covjeka nervira me osobina: il po mom il nikako... takve ljude, medju njima i vjernike, uredno obilazim, da me manje glava boli...

da ne bih zachatavala visem povlacim se sa teme...

lijep pozdrav i ugodan dan...

p.s. izviNJajem se za strane rijeci koje sam koristila :D :-)
BigBoss

#77 Re: Da li je muslimanima potreban papa?

Post by BigBoss »

mostarac wrote:Ocito je da su muslimani danas u svijetu dezorjentisani, ocito je da ljudi na osnovu vlastitih iskustava ili neiskustava i onoga sto im se prikazuje na televziji dozivljavaju Islam i muslimane svako na svoj nacin, danas najcesce negativan. Isto tako ocito je da su muslimani jako neslozni i da nisu solidarni izmedju sebe kao krscanski svijet. Takodje se moze primjetiti da svako na svoj nacin tumachi islam, ali toga ima i u drugim religijama.
Da li Islam i muslimani treba da dozive unutrasnju revoluciju, renesansu, koja bi preporodila Islam, modernizovala ga u domenu u kojem je to u skladu sa Kur'anom Casnim i priblizila ga ljudima izvan islamskog svijeta kao religiju mira i jednu savremenu i modernu religiju?
Dakle mislite li da je muslimanima na svijetu potrebna jedinstvena institucija na celu sa muslimanskim papom i koliko bi to donijelo dobrog, a koliko loseg muslimanima? Sadam Hussein se bavio tom idejom ako se ne varam i jos par likova koji su nakon toga naravno nestajali sa politicke scene
Muslimani treba malo da se smire, kakav papa. Malo manje bombaskih napada a malo vise da idu u dzamije i bice dobro. A BiH muslimani treba da malo vise rade a malo manje filozofiraju. A tako i ostali, krscani i drugi. :D :D
vodolija_33

Post by vodolija_33 »

Pearl wrote:kako koji vjernik .. kao i kod svakog covjeka nervira me osobina: il po mom il nikako... takve ljude, medju njima i vjernike, uredno obilazim, da me manje glava boli...

da ne bih zachatavala visem povlacim se sa teme...

lijep pozdrav i ugodan dan...

p.s. izviNJajem se za strane rijeci koje sam koristila :D :-)
ama ne izvinjavaj se meni, zlato moje... ti si primjetila da je korištenje stranih riječi jako nekulturno, jer kako si sama napisala, ne razumiju svi učesnici rasprave engleski, arapski i dr. strane jezike a ne ja :D

vezano za temu- i dalje mislim da muslimanima ne treba neko kao što je Papa :-)
ztluhcs
Location: Life isn't fair. It's just fairer than death, that's all.

#79 Re: Da li je muslimanima potreban papa?

Post by ztluhcs »

BigBoss wrote:
mostarac wrote:Ocito je da su muslimani danas u svijetu dezorjentisani, ocito je da ljudi na osnovu vlastitih iskustava ili neiskustava i onoga sto im se prikazuje na televziji dozivljavaju Islam i muslimane svako na svoj nacin, danas najcesce negativan. Isto tako ocito je da su muslimani jako neslozni i da nisu solidarni izmedju sebe kao krscanski svijet. Takodje se moze primjetiti da svako na svoj nacin tumachi islam, ali toga ima i u drugim religijama.
Da li Islam i muslimani treba da dozive unutrasnju revoluciju, renesansu, koja bi preporodila Islam, modernizovala ga u domenu u kojem je to u skladu sa Kur'anom Casnim i priblizila ga ljudima izvan islamskog svijeta kao religiju mira i jednu savremenu i modernu religiju?
Dakle mislite li da je muslimanima na svijetu potrebna jedinstvena institucija na celu sa muslimanskim papom i koliko bi to donijelo dobrog, a koliko loseg muslimanima? Sadam Hussein se bavio tom idejom ako se ne varam i jos par likova koji su nakon toga naravno nestajali sa politicke scene
Muslimani treba malo da se smire, kakav papa. Malo manje bombaskih napada a malo vise da idu u dzamije i bice dobro. A BiH muslimani treba da malo vise rade a malo manje filozofiraju. A tako i ostali, krscani i drugi. :D :D
Muslimani treba da malo vi¹e ula¾u u obrazovanje
ztluhcs

Post by ztluhcs »

vodolija_33 wrote: ama ne izvinjavaj se meni, zlato moje... ti si primjetila da je kori¹tenje stranih rijeèi jako nekulturno, jer kako si sama napisala, ne razumiju svi uèesnici rasprave engleski, arapski i dr. strane jezike a ne ja :D
Kori¹tenje PRATEÆIH forumskih fraza / skraæenica na engleskom jeziku dok si aktivna na forumu nije isto ¹to i razbacivanje ajetima i arapskim citatima u (kon)tekstu tema oko vjere...

Ovo ispod su neke stvari koje bi "mre¾no pismen" èovjek, koji je proèitao bar nekoliko postova/èlanaka/web stranica na Mre¾i, trebao znati:

AFAIK - As Far As I Know
AFK - Away From Keyboard
AKA - Also Known As
ASAP - As Soon As Possible
A/S/L - Age/***/Location
BTW - By The Way
BRB - Be Right Back
FAQ - Frequently Asked Questions
FYI - For Your Information
FWIW - For or What It's Worth
FUBAR - Fed Up Beyond All Recognition
IMHO - In My Humble Opinion
IMO - In My Opinion
IYKWIM - If You Know What I Mean
LOL - Laughing Out Loud
NTA - Non-Technical Acronym
OK - abbreviation of oll korrect (all correct)
OTOH - On The Other Hand
OT - Off topic
PMJI - Pardon My Jumping In
PS - Post Script
TIA - Thanks In Advance
TPTB - The Powers That Be
TTFN - Ta Ta For Now
RE - Hi Again (same as re's)
klix - Rolling On The Floor Laughing
RTFM - Read The Manual
SO - Significant Other
SOHF - Sense Of Humor Failure
SPAM - Stupid Persons' AdvertiseMent
WB - Welcome Back
WRT - With Respect To
WYSIWYG - What You See Is What You Get
YMMV - Your Mileage May Vary
YWIA - You're welcome in advance
Rant On, Rant Off, Cinism On, Cinism Off i sl...

Ako sad ka¾e¹ da ti je ovo nepoznato - izvini ali ti si mre¾no NEPISMENA, i po¹to si ti ovdje na Mre¾i a ja nisam u d¾amiji razgovaramo na naèin koji je prikladan situaciji i mjestu...
i meni se zna podjahkad dogoditi da jednostavno ne ¾elim da shvatim neki tekst koji mi po neèemu ne odgovara... priznajem, to je jako glup naèin komunikacje, ali desi mi se
Misli¹ na ovo "on topic, off topic"?

Da nije mo¾da rijeè browser jednako nepoznata veæini uèesnika dijaloga ovdje kao i direktno navedena sura, bilo sa jezièkog bilo sa tematskog apekta?
danas

Post by danas »

ztluhcs wrote: Ako sad kažeš da ti je ovo nepoznato - izvini ali ti si mrežno NEPISMENA, i pošto si ti ovdje na Mreži a ja nisam u džamiji razgovaramo na način koji je prikladan situaciji i mjestu...

Da nije možda riječ browser jednako nepoznata većini učesnika dijaloga ovdje kao i direktno navedena sura, bilo sa jezičkog bilo sa tematskog apekta?
tobe jarabe, pa kako ces tako drsko forumaskom papi se obacat'? :D
ode ti post u helac, nema veze sa temom :D :D :D :-) :-) :-)
ztluhcs

Post by ztluhcs »

Namjerno fulanje poente... :P
vodolija_33

Post by vodolija_33 »

danas wrote:
ztluhcs wrote: Ako sad kažeš da ti je ovo nepoznato - izvini ali ti si mrežno NEPISMENA, i pošto si ti ovdje na Mreži a ja nisam u džamiji razgovaramo na način koji je prikladan situaciji i mjestu...

Da nije možda riječ browser jednako nepoznata većini učesnika dijaloga ovdje kao i direktno navedena sura, bilo sa jezičkog bilo sa tematskog apekta?
danas, haman da si ti o'šla u helać davnijeh dana :D:D opet si neinformisana :D :lol:

@ztluhcs

očito si ti taj koji je fulao moju poentu, no nije ni bitno :wink:
danas

Post by danas »

naucil' se podjahkad :D sta znaci off/on, ili je to previse za ocekivati? :D :lol: :lol:
vodolija_33

Post by vodolija_33 »

danas wrote:naucil' se podjahkad :D sta znaci off/on, ili je to previse za ocekivati? :D :lol: :lol:
ma dje si bona? ja te poželila :D:D bilo je pravo dosadno bez tebe :D:D

pričaj, dok nisam počela brisat postove :D:D :lol:
ztluhcs

Post by ztluhcs »

vodolija_33 wrote: @ztluhcs
oèito si ti taj koji je fulao moju poentu, no nije ni bitno :wink:
klix
vodolija_33

Post by vodolija_33 »

ztluhcs wrote:
vodolija_33 wrote: @ztluhcs
očito si ti taj koji je fulao moju poentu, no nije ni bitno :wink:
klix
meni nije smiješno, nekako mi bezze :roll:
danas

Post by danas »

vodolija_33 wrote:
danas wrote:naucil' se podjahkad :D sta znaci off/on, ili je to previse za ocekivati? :D :lol: :lol:

evo da ti ispricam moja ti... :D pa, za pocetak mozes odgovoriti na post od Pearl, ali ovaj put se potrudi da se dotaknes date vjerske tematike, a ne potpuno nevezanog i nebitnog detalja (tipa koristenje on/off izraza na engleskom) :D
onda, kad to zavrsis, mozes da ides na casove kod ztluhcs-a, da malo obnovis terminologiju :D
a sad brisi :D :D :D
vodolija_33

Post by vodolija_33 »

danas wrote:
vodolija_33 wrote:

evo da ti ispricam moja ti... :D pa, za pocetak mozes odgovoriti na post od Pearl, ali ovaj put se potrudi da se dotaknes date vjerske tematike, a ne potpuno nevezanog i nebitnog detalja (tipa koristenje on/off izraza na engleskom) :D
onda, kad to zavrsis, mozes da ides na casove kod ztluhcs-a, da malo obnovis terminologiju :D
a sad brisi :D :D :D
hahahaha ono, sad vam ja kriva što niste skontali zbog čega sam ono napisala hahahahaha
klix
:D:D:D:D

pa lutko moja draga, osnova je da se pročitaju komentari od početka da ne bi došao u situaciju da ispadneš glupava/ bukvalno/ kao ti sada :D:D:D:D

neću još da brišem, čekam da koju pametnu progovoriš... za nas raju :lol: :D e onda ćem da te "Delete" :D:D:D
danas

Post by danas »

vodolija_33 wrote: pa lutko moja draga, osnova je da se pročitaju komentari od početka da ne bi došao u situaciju da ispadneš glupava/ bukvalno/ kao ti sada :D:D:D:D

neću još da brišem, čekam da koju pametnu progovoriš... za nas raju :lol: :D e onda ćem da te "Delete" :D:D:D
eh, sto ti je nagon jaci od pameti... :D ne mozes da odolis a da ne prozivas i lijepis epitete... :D neka :), jos jedan primjer tvoje nadasve (samo)hvaljene tolerancije... :D :D :D

i glavno je da si nam ti pametna :D jer mi naravno, nismo skontali sta je genije htio da kaze :D
jah... :-)

evo na bosanskom, da mi razumijes sve: gotova je predstava, malo se previse prosipas sa ovim zadnjim postovima :D ili sam mozda trebala na arapskom napisati, pa da ti bude lakse za razumjet'? :?
a sad brisi... :D prevedeno -- razguli :D 8-)
blenta

Post by blenta »

zena wrote:
Ne dijelim bojazan, po pitanju radikalizacije itd, ne bih sad o tome...ali bih da se osvrnem na boldirani dio posta...

...demokratija i parlamentarna borba, sto nikako nije u tradiciji islama...

Netacno.

Tacna bi bila konstatacija da demokratija i parlamentarna borba nisu u tradiciji muslimanskog drustva nakon preseljenja Poslanika a.s. i prvih izabranih halifa, cetverice pravednih... jer

...dzamija u Medini, bila je mjesto u kojem se pored obavljanja namaza Poslanika a.s. i prvih muslimana, dogadala i parlamentarna diskusija, gdje je svako imao pravo na glas.
Poslanik a.s. sam, vaznije odluke nikada nije donosio bez konsultacija sa zajednicom. Spolne razlike koje se danas toliko isticu, u tom periodu, apsolutno nisu predstavljale nikavu zapreku za ucesce u raspravi. Dzamija koju je predvodio Poslanik a.s. je bila mjesto gdje je svaki glas u raspravama bio pozeljan, neznanje nije bilo osuđivano, pitanja dobrodosla... Dzamija je bila prostor gdje se moglo (bio je dakle potpuno ispunjen uvjet za takav razvoj) ocekivati da se islamska politicka i drzavna opcija razvije u parlamentarnu drzavu...ali...nazalost nesto je poslo krivo pa se uskoro sve prebacilo u nasljedne monarhije koje su se nazivale "hilafetima", iako nikada nisu ispunjavale prvi uslov za to...demokratsko biranje...ili biranje koje je nalik demokratiji...

Poslanik, mir Boziji s njim, sam nije htio izabrati nasljednika, primoravajuci tako, muslimansku zajednicu da sama bira svoga vođu. Prve halife su tako birane, medzlisi-sura ili savjetodavno vijece je to cinilo i prva cetverica halifa su tako izabrana...nazalost, opet vrlo kratko...

Eto, malo cinjenica :D
malo se izgubih u tekstu od izraza, jedva skontah poentu...
Pearl wrote: mozda bi i jedan od odluka tog vijeca ili vodje bilo i to da se pored rijeci na arapskom stave u zagradi i prevodi na maternji jezik, u svakoj drzavi, jer te arapske rijeci su "obicnim" ljudima, koji ne proucavaju Kur'an strane, neprivlacne i nepristupacne.. isto kao da ja sa tobom govorim na engleskom a ti me ne razumijes i jos ti kazem u cudu: pa zasto ne zelis da znas enegleski, to je divan jezik koji otvara toliko mogucnosti...

izkarikirano do bola, ali nadam se da vidis poentu... Kur'an treba citati na arapskom, bez tumacenja, ali ga moras ljudima pribliziti da bi ga razumjeli a ne ucili napamet, bez razumjevanja.. meni rijeci edžel, kader, ezel nista ne znace.. ti ces mozda reci da je to moja greska jer nisam naucila arapski ili jer ne idem na predvanja kod hodze svako malo pa da ih naucim.. ali zar ne bi svaka vjerska knjiga trebala biti bliska i pristupacna svakome?

odlutah, ali me ovaj tekst podsjeti na svaki od tekstova koji postiraju vjernici na podforumu religija kao argument a za koje meni bar treba 10 min da bih ga uopte desifrovala..
fakat mi nije jasno shta je Pearl ovdje mogla iskoristiti za chitav nidje veze pamflet koji je napisala.
ako ne zna rijechi
halifa-hilafet (chak objasnjeno da je to nasljedna monarhija bila)
namaz
onda joj je nivo opshteg znanja adekvatno neadekvatan :oops:
Harrys

Post by Harrys »

vodolija_33 wrote:
danas wrote:
ztluhcs wrote: Ako sad kazˇesˇ da ti je ovo nepoznato - izvini ali ti si mrezˇno NEPISMENA, i posˇto si ti ovdje na Mrezˇi a ja nisam u dzˇamiji razgovaramo na nacˇin koji je prikladan situaciji i mjestu...

Da nije mozˇda rijecˇ browser jednako nepoznata vec´ini ucˇesnika dijaloga ovdje kao i direktno navedena sura, bilo sa jezicˇkog bilo sa tematskog apekta?
danas, haman da si ti o'sˇla u helac´ davnijeh dana :D:D opet si neinformisana :D :lol:

@ztluhcs

ocˇito si ti taj koji je fulao moju poentu, no nije ni bitno :wink:
:D Ovo mi izgleda sasvim u trendu. :D
Danas se ide ka decentralizaciji vlasti i moci,papa ima sve manji uticaj,
u katolicanstvu su trenutno dva pokreta u tom smjeru.
Jedan koji se zalaze za promjenu tj. da i vjerska lica mogu da zasnivaju porodicu a drugi je pod vodstvom zena koje se zalazu da i zene mogu biti visoki vjerski funkcioneri. :D
vodolija_33

Post by vodolija_33 »

danas wrote:
vodolija_33 wrote: pa lutko moja draga, osnova je da se pročitaju komentari od početka da ne bi došao u situaciju da ispadneš glupava/ bukvalno/ kao ti sada :D:D:D:D

eh, sto ti je nagon jaci od pameti... :D ne mozes da odolis a da ne prozivas i lijepis epitete... :D neka :), jos jedan primjer tvoje nadasve (samo)hvaljene tolerancije... :D :D :D
i glavno je da si nam ti pametna :D jer mi naravno, nismo skontali sta je genije htio da kaze :D
jah... :-)
...sad ide u pozadini ona pjesma od Whitney Houston "i learn from the best, i learn form youu"... :D
Pearl

Post by Pearl »

@blenta hajd fino procitaj za tacno koje 3 rijeci i iz kojeg teksta sam rekla da mi nisu bile jasne, a okosnica su teksta (da ti pomognem, rijeci je o citatu koji je naveo vatrogasac i o rijecima edžel, kader, ezel a ne namaz, halihaf).. ovo sto si ti povezao/la je nidje veze... jer ne citas...

rekoh da se necu vracati, ali sta cu.. kad sam slab karakter :zzzz: kad neko izvrce moje rijeci i pravi me budalom.. ne znam jel slucajno ili namjerno..
vodolija_33

Post by vodolija_33 »

blenta wrote:
zena wrote:
Ne dijelim bojazan, po pitanju radikalizacije itd, ne bih sad o tome...ali bih da se osvrnem na boldirani dio posta...

...demokratija i parlamentarna borba, sto nikako nije u tradiciji islama...

Netacno.

Tacna bi bila konstatacija da demokratija i parlamentarna borba nisu u tradiciji muslimanskog drustva nakon preseljenja Poslanika a.s. i prvih izabranih halifa, cetverice pravednih... jer

...dzamija u Medini, bila je mjesto u kojem se pored obavljanja namaza Poslanika a.s. i prvih muslimana, dogadala i parlamentarna diskusija, gdje je svako imao pravo na glas.
Poslanik a.s. sam, vaznije odluke nikada nije donosio bez konsultacija sa zajednicom. Spolne razlike koje se danas toliko isticu, u tom periodu, apsolutno nisu predstavljale nikavu zapreku za ucesce u raspravi. Dzamija koju je predvodio Poslanik a.s. je bila mjesto gdje je svaki glas u raspravama bio pozeljan, neznanje nije bilo osuđivano, pitanja dobrodosla... Dzamija je bila prostor gdje se moglo (bio je dakle potpuno ispunjen uvjet za takav razvoj) ocekivati da se islamska politicka i drzavna opcija razvije u parlamentarnu drzavu...ali...nazalost nesto je poslo krivo pa se uskoro sve prebacilo u nasljedne monarhije koje su se nazivale "hilafetima", iako nikada nisu ispunjavale prvi uslov za to...demokratsko biranje...ili biranje koje je nalik demokratiji...

Poslanik, mir Boziji s njim, sam nije htio izabrati nasljednika, primoravajuci tako, muslimansku zajednicu da sama bira svoga vođu. Prve halife su tako birane, medzlisi-sura ili savjetodavno vijece je to cinilo i prva cetverica halifa su tako izabrana...nazalost, opet vrlo kratko...

Eto, malo cinjenica :D
malo se izgubih u tekstu od izraza, jedva skontah poentu...
Pearl wrote: mozda bi i jedan od odluka tog vijeca ili vodje bilo i to da se pored rijeci na arapskom stave u zagradi i prevodi na maternji jezik, u svakoj drzavi, jer te arapske rijeci su "obicnim" ljudima, koji ne proucavaju Kur'an strane, neprivlacne i nepristupacne.. isto kao da ja sa tobom govorim na engleskom a ti me ne razumijes i jos ti kazem u cudu: pa zasto ne zelis da znas enegleski, to je divan jezik koji otvara toliko mogucnosti...

izkarikirano do bola, ali nadam se da vidis poentu... Kur'an treba citati na arapskom, bez tumacenja, ali ga moras ljudima pribliziti da bi ga razumjeli a ne ucili napamet, bez razumjevanja.. meni rijeci edžel, kader, ezel nista ne znace.. ti ces mozda reci da je to moja greska jer nisam naucila arapski ili jer ne idem na predvanja kod hodze svako malo pa da ih naucim.. ali zar ne bi svaka vjerska knjiga trebala biti bliska i pristupacna svakome?

odlutah, ali me ovaj tekst podsjeti na svaki od tekstova koji postiraju vjernici na podforumu religija kao argument a za koje meni bar treba 10 min da bih ga uopte desifrovala..
fakat mi nije jasno shta je Pearl ovdje mogla iskoristiti za chitav nidje veze pamflet koji je napisala.
ako ne zna rijechi
halifa-hilafet (chak objasnjeno da je to nasljedna monarhija bila)
namaz
onda joj je nivo opshteg znanja adekvatno neadekvatan :oops:
BTW :D, mislim da ju je najviše zbunila medžlisi sura :-)
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

da i ja KONKRETNO doprinesem zachatavanju...

Image
Pearl

Post by Pearl »

:thumbup:

nek idu letke dijeliti umjesto sto naklapaju.. :)
vatrogasac

Post by vatrogasac »

Pearl wrote:@blenta hajd fino procitaj za tacno koje 3 rijeci i iz kojeg teksta sam rekla da mi nisu bile jasne, a okosnica su teksta (da ti pomognem, rijeci je o citatu koji je naveo vatrogasac i o rijecima edžel, kader, ezel a ne namaz, halihaf).. ovo sto si ti povezao/la je nidje veze... jer ne citas...
...to je bilo OFF TOPIC kako sam naglasio, a odgovor senadi....
Last edited by vatrogasac on 24/07/2006 15:16, edited 1 time in total.
DONY

Post by DONY »

Muslimani treba da mnogo više ulažu u obrazovanje
vatrogasac

Post by vatrogasac »

DONY wrote:Muslimani treba da mnogo više ulažu u obrazovanje
...ti ko da si tek sad pročitao islamsku deklaraciju.... ;-)
Post Reply