da ne bih zachatavala visem povlacim se sa teme...
lijep pozdrav i ugodan dan...
p.s. izviNJajem se za strane rijeci koje sam koristila
Muslimani treba malo da se smire, kakav papa. Malo manje bombaskih napada a malo vise da idu u dzamije i bice dobro. A BiH muslimani treba da malo vise rade a malo manje filozofiraju. A tako i ostali, krscani i drugi.mostarac wrote:Ocito je da su muslimani danas u svijetu dezorjentisani, ocito je da ljudi na osnovu vlastitih iskustava ili neiskustava i onoga sto im se prikazuje na televziji dozivljavaju Islam i muslimane svako na svoj nacin, danas najcesce negativan. Isto tako ocito je da su muslimani jako neslozni i da nisu solidarni izmedju sebe kao krscanski svijet. Takodje se moze primjetiti da svako na svoj nacin tumachi islam, ali toga ima i u drugim religijama.
Da li Islam i muslimani treba da dozive unutrasnju revoluciju, renesansu, koja bi preporodila Islam, modernizovala ga u domenu u kojem je to u skladu sa Kur'anom Casnim i priblizila ga ljudima izvan islamskog svijeta kao religiju mira i jednu savremenu i modernu religiju?
Dakle mislite li da je muslimanima na svijetu potrebna jedinstvena institucija na celu sa muslimanskim papom i koliko bi to donijelo dobrog, a koliko loseg muslimanima? Sadam Hussein se bavio tom idejom ako se ne varam i jos par likova koji su nakon toga naravno nestajali sa politicke scene
ama ne izvinjavaj se meni, zlato moje... ti si primjetila da je korištenje stranih riječi jako nekulturno, jer kako si sama napisala, ne razumiju svi učesnici rasprave engleski, arapski i dr. strane jezike a ne jaPearl wrote:kako koji vjernik .. kao i kod svakog covjeka nervira me osobina: il po mom il nikako... takve ljude, medju njima i vjernike, uredno obilazim, da me manje glava boli...
da ne bih zachatavala visem povlacim se sa teme...
lijep pozdrav i ugodan dan...
p.s. izviNJajem se za strane rijeci koje sam koristila![]()
Muslimani treba da malo vi¹e ula¾u u obrazovanjeBigBoss wrote:Muslimani treba malo da se smire, kakav papa. Malo manje bombaskih napada a malo vise da idu u dzamije i bice dobro. A BiH muslimani treba da malo vise rade a malo manje filozofiraju. A tako i ostali, krscani i drugi.mostarac wrote:Ocito je da su muslimani danas u svijetu dezorjentisani, ocito je da ljudi na osnovu vlastitih iskustava ili neiskustava i onoga sto im se prikazuje na televziji dozivljavaju Islam i muslimane svako na svoj nacin, danas najcesce negativan. Isto tako ocito je da su muslimani jako neslozni i da nisu solidarni izmedju sebe kao krscanski svijet. Takodje se moze primjetiti da svako na svoj nacin tumachi islam, ali toga ima i u drugim religijama.
Da li Islam i muslimani treba da dozive unutrasnju revoluciju, renesansu, koja bi preporodila Islam, modernizovala ga u domenu u kojem je to u skladu sa Kur'anom Casnim i priblizila ga ljudima izvan islamskog svijeta kao religiju mira i jednu savremenu i modernu religiju?
Dakle mislite li da je muslimanima na svijetu potrebna jedinstvena institucija na celu sa muslimanskim papom i koliko bi to donijelo dobrog, a koliko loseg muslimanima? Sadam Hussein se bavio tom idejom ako se ne varam i jos par likova koji su nakon toga naravno nestajali sa politicke scene![]()
Kori¹tenje PRATEÆIH forumskih fraza / skraæenica na engleskom jeziku dok si aktivna na forumu nije isto ¹to i razbacivanje ajetima i arapskim citatima u (kon)tekstu tema oko vjere...vodolija_33 wrote: ama ne izvinjavaj se meni, zlato moje... ti si primjetila da je kori¹tenje stranih rijeèi jako nekulturno, jer kako si sama napisala, ne razumiju svi uèesnici rasprave engleski, arapski i dr. strane jezike a ne ja![]()
Misli¹ na ovo "on topic, off topic"?i meni se zna podjahkad dogoditi da jednostavno ne ¾elim da shvatim neki tekst koji mi po neèemu ne odgovara... priznajem, to je jako glup naèin komunikacje, ali desi mi se
tobe jarabe, pa kako ces tako drsko forumaskom papi se obacat'?ztluhcs wrote: Ako sad kažeš da ti je ovo nepoznato - izvini ali ti si mrežno NEPISMENA, i pošto si ti ovdje na Mreži a ja nisam u džamiji razgovaramo na način koji je prikladan situaciji i mjestu...
Da nije možda riječ browser jednako nepoznata većini učesnika dijaloga ovdje kao i direktno navedena sura, bilo sa jezičkog bilo sa tematskog apekta?
danas, haman da si ti o'šla u helać davnijeh danadanas wrote:tobe jarabe, pa kako ces tako drsko forumaskom papi se obacat'?ztluhcs wrote: Ako sad kažeš da ti je ovo nepoznato - izvini ali ti si mrežno NEPISMENA, i pošto si ti ovdje na Mreži a ja nisam u džamiji razgovaramo na način koji je prikladan situaciji i mjestu...
Da nije možda riječ browser jednako nepoznata većini učesnika dijaloga ovdje kao i direktno navedena sura, bilo sa jezičkog bilo sa tematskog apekta?![]()
ode ti post u helac, nema veze sa temom![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
ma dje si bona? ja te poželiladanas wrote:naucil' se podjahkadsta znaci off/on, ili je to previse za ocekivati?
![]()
![]()
meni nije smiješno, nekako mi bezzeztluhcs wrote:klixvodolija_33 wrote: @ztluhcs
očito si ti taj koji je fulao moju poentu, no nije ni bitno
evo da ti ispricam moja ti...vodolija_33 wrote:ma dje si bona? ja te poželiladanas wrote:naucil' se podjahkadsta znaci off/on, ili je to previse za ocekivati?
![]()
![]()
:D bilo je pravo dosadno bez tebe
:D
pričaj, dok nisam počela brisat postove:D
hahahaha ono, sad vam ja kriva što niste skontali zbog čega sam ono napisala hahahahahadanas wrote:evo da ti ispricam moja ti...vodolija_33 wrote:ma dje si bona? ja te poželiladanas wrote:naucil' se podjahkadsta znaci off/on, ili je to previse za ocekivati?
![]()
![]()
:D bilo je pravo dosadno bez tebe
:D
pričaj, dok nisam počela brisat postove:D
pa, za pocetak mozes odgovoriti na post od Pearl, ali ovaj put se potrudi da se dotaknes date vjerske tematike, a ne potpuno nevezanog i nebitnog detalja (tipa koristenje on/off izraza na engleskom)
![]()
onda, kad to zavrsis, mozes da ides na casove kod ztluhcs-a, da malo obnovis terminologiju![]()
a sad brisi![]()
![]()
klix
eh, sto ti je nagon jaci od pameti...vodolija_33 wrote: pa lutko moja draga, osnova je da se pročitaju komentari od početka da ne bi došao u situaciju da ispadneš glupava/ bukvalno/ kao ti sada:D:D:D
neću još da brišem, čekam da koju pametnu progovoriš... za nas raju![]()
e onda ćem da te "Delete"
:D:D
malo se izgubih u tekstu od izraza, jedva skontah poentu...zena wrote:
Ne dijelim bojazan, po pitanju radikalizacije itd, ne bih sad o tome...ali bih da se osvrnem na boldirani dio posta...
...demokratija i parlamentarna borba, sto nikako nije u tradiciji islama...
Netacno.
Tacna bi bila konstatacija da demokratija i parlamentarna borba nisu u tradiciji muslimanskog drustva nakon preseljenja Poslanika a.s. i prvih izabranih halifa, cetverice pravednih... jer
...dzamija u Medini, bila je mjesto u kojem se pored obavljanja namaza Poslanika a.s. i prvih muslimana, dogadala i parlamentarna diskusija, gdje je svako imao pravo na glas.
Poslanik a.s. sam, vaznije odluke nikada nije donosio bez konsultacija sa zajednicom. Spolne razlike koje se danas toliko isticu, u tom periodu, apsolutno nisu predstavljale nikavu zapreku za ucesce u raspravi. Dzamija koju je predvodio Poslanik a.s. je bila mjesto gdje je svaki glas u raspravama bio pozeljan, neznanje nije bilo osuđivano, pitanja dobrodosla... Dzamija je bila prostor gdje se moglo (bio je dakle potpuno ispunjen uvjet za takav razvoj) ocekivati da se islamska politicka i drzavna opcija razvije u parlamentarnu drzavu...ali...nazalost nesto je poslo krivo pa se uskoro sve prebacilo u nasljedne monarhije koje su se nazivale "hilafetima", iako nikada nisu ispunjavale prvi uslov za to...demokratsko biranje...ili biranje koje je nalik demokratiji...
Poslanik, mir Boziji s njim, sam nije htio izabrati nasljednika, primoravajuci tako, muslimansku zajednicu da sama bira svoga vođu. Prve halife su tako birane, medzlisi-sura ili savjetodavno vijece je to cinilo i prva cetverica halifa su tako izabrana...nazalost, opet vrlo kratko...
Eto, malo cinjenica![]()
fakat mi nije jasno shta je Pearl ovdje mogla iskoristiti za chitav nidje veze pamflet koji je napisala.Pearl wrote: mozda bi i jedan od odluka tog vijeca ili vodje bilo i to da se pored rijeci na arapskom stave u zagradi i prevodi na maternji jezik, u svakoj drzavi, jer te arapske rijeci su "obicnim" ljudima, koji ne proucavaju Kur'an strane, neprivlacne i nepristupacne.. isto kao da ja sa tobom govorim na engleskom a ti me ne razumijes i jos ti kazem u cudu: pa zasto ne zelis da znas enegleski, to je divan jezik koji otvara toliko mogucnosti...
izkarikirano do bola, ali nadam se da vidis poentu... Kur'an treba citati na arapskom, bez tumacenja, ali ga moras ljudima pribliziti da bi ga razumjeli a ne ucili napamet, bez razumjevanja.. meni rijeci edžel, kader, ezel nista ne znace.. ti ces mozda reci da je to moja greska jer nisam naucila arapski ili jer ne idem na predvanja kod hodze svako malo pa da ih naucim.. ali zar ne bi svaka vjerska knjiga trebala biti bliska i pristupacna svakome?
odlutah, ali me ovaj tekst podsjeti na svaki od tekstova koji postiraju vjernici na podforumu religija kao argument a za koje meni bar treba 10 min da bih ga uopte desifrovala..
vodolija_33 wrote:danas, haman da si ti o'sˇla u helac´ davnijeh danadanas wrote:tobe jarabe, pa kako ces tako drsko forumaskom papi se obacat'?ztluhcs wrote: Ako sad kazˇesˇ da ti je ovo nepoznato - izvini ali ti si mrezˇno NEPISMENA, i posˇto si ti ovdje na Mrezˇi a ja nisam u dzˇamiji razgovaramo na nacˇin koji je prikladan situaciji i mjestu...
Da nije mozˇda rijecˇ browser jednako nepoznata vec´ini ucˇesnika dijaloga ovdje kao i direktno navedena sura, bilo sa jezicˇkog bilo sa tematskog apekta?![]()
ode ti post u helac, nema veze sa temom![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
:D opet si neinformisana
![]()
@ztluhcs
ocˇito si ti taj koji je fulao moju poentu, no nije ni bitno
...sad ide u pozadini ona pjesma od Whitney Houston "i learn from the best, i learn form youu"...danas wrote:eh, sto ti je nagon jaci od pameti...vodolija_33 wrote: pa lutko moja draga, osnova je da se pročitaju komentari od početka da ne bi došao u situaciju da ispadneš glupava/ bukvalno/ kao ti sada:D:D:D
neću još da brišem, čekam da koju pametnu progovoriš... za nas raju![]()
e onda ćem da te "Delete"
:D:D
ne mozes da odolis a da ne prozivas i lijepis epitete...
neka
, jos jedan primjer tvoje nadasve (samo)hvaljene tolerancije...
![]()
![]()
i glavno je da si nam ti pametnajer mi naravno, nismo skontali sta je genije htio da kaze
jah...
BTWblenta wrote:malo se izgubih u tekstu od izraza, jedva skontah poentu...zena wrote:
Ne dijelim bojazan, po pitanju radikalizacije itd, ne bih sad o tome...ali bih da se osvrnem na boldirani dio posta...
...demokratija i parlamentarna borba, sto nikako nije u tradiciji islama...
Netacno.
Tacna bi bila konstatacija da demokratija i parlamentarna borba nisu u tradiciji muslimanskog drustva nakon preseljenja Poslanika a.s. i prvih izabranih halifa, cetverice pravednih... jer
...dzamija u Medini, bila je mjesto u kojem se pored obavljanja namaza Poslanika a.s. i prvih muslimana, dogadala i parlamentarna diskusija, gdje je svako imao pravo na glas.
Poslanik a.s. sam, vaznije odluke nikada nije donosio bez konsultacija sa zajednicom. Spolne razlike koje se danas toliko isticu, u tom periodu, apsolutno nisu predstavljale nikavu zapreku za ucesce u raspravi. Dzamija koju je predvodio Poslanik a.s. je bila mjesto gdje je svaki glas u raspravama bio pozeljan, neznanje nije bilo osuđivano, pitanja dobrodosla... Dzamija je bila prostor gdje se moglo (bio je dakle potpuno ispunjen uvjet za takav razvoj) ocekivati da se islamska politicka i drzavna opcija razvije u parlamentarnu drzavu...ali...nazalost nesto je poslo krivo pa se uskoro sve prebacilo u nasljedne monarhije koje su se nazivale "hilafetima", iako nikada nisu ispunjavale prvi uslov za to...demokratsko biranje...ili biranje koje je nalik demokratiji...
Poslanik, mir Boziji s njim, sam nije htio izabrati nasljednika, primoravajuci tako, muslimansku zajednicu da sama bira svoga vođu. Prve halife su tako birane, medzlisi-sura ili savjetodavno vijece je to cinilo i prva cetverica halifa su tako izabrana...nazalost, opet vrlo kratko...
Eto, malo cinjenica![]()
fakat mi nije jasno shta je Pearl ovdje mogla iskoristiti za chitav nidje veze pamflet koji je napisala.Pearl wrote: mozda bi i jedan od odluka tog vijeca ili vodje bilo i to da se pored rijeci na arapskom stave u zagradi i prevodi na maternji jezik, u svakoj drzavi, jer te arapske rijeci su "obicnim" ljudima, koji ne proucavaju Kur'an strane, neprivlacne i nepristupacne.. isto kao da ja sa tobom govorim na engleskom a ti me ne razumijes i jos ti kazem u cudu: pa zasto ne zelis da znas enegleski, to je divan jezik koji otvara toliko mogucnosti...
izkarikirano do bola, ali nadam se da vidis poentu... Kur'an treba citati na arapskom, bez tumacenja, ali ga moras ljudima pribliziti da bi ga razumjeli a ne ucili napamet, bez razumjevanja.. meni rijeci edžel, kader, ezel nista ne znace.. ti ces mozda reci da je to moja greska jer nisam naucila arapski ili jer ne idem na predvanja kod hodze svako malo pa da ih naucim.. ali zar ne bi svaka vjerska knjiga trebala biti bliska i pristupacna svakome?
odlutah, ali me ovaj tekst podsjeti na svaki od tekstova koji postiraju vjernici na podforumu religija kao argument a za koje meni bar treba 10 min da bih ga uopte desifrovala..
ako ne zna rijechi
halifa-hilafet (chak objasnjeno da je to nasljedna monarhija bila)
namaz
onda joj je nivo opshteg znanja adekvatno neadekvatan
...to je bilo OFF TOPIC kako sam naglasio, a odgovor senadi....Pearl wrote:@blenta hajd fino procitaj za tacno koje 3 rijeci i iz kojeg teksta sam rekla da mi nisu bile jasne, a okosnica su teksta (da ti pomognem, rijeci je o citatu koji je naveo vatrogasac i o rijecima edžel, kader, ezel a ne namaz, halihaf).. ovo sto si ti povezao/la je nidje veze... jer ne citas...
...ti ko da si tek sad pročitao islamsku deklaraciju....DONY wrote:Muslimani treba da mnogo više ulažu u obrazovanje