Kakav smo mi to narod?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Eshek

Post by Eshek »

A_I_ wrote:
Eshek wrote: U drugu ruku, DANAŠNJE stanovništvo Turske nije na bilo kakav način naudilo bilo kome u ovoj zemlji. Davno se desio Ataturk i davno su se oni obračunali sa Osmanlijama i ogradili od njih.

Dolaze ovamo kao turisti, njihovi investitori ulažu novac ovdje, i BiH ima mnogo koristi od njih.

Kako te ljude možeš zvati agresorima??? :?
cek cek ovdje je rijec o proslavi u cast osmanlijama od prije 500g. a ne turskoj :-)
jeste, riječ je o proslavi u čast osmanlijama, ali je "The Man" iz historije malo prešao u politiku, a ja ga pratim :D

Čovjek stavlja u isti koš današnju Srbiju i Hrvatsku sa današnjom Turskom, čak ih indirektno naziva agresorima.

Nisam mogao otrpiti takav idiotluk
Eshek

Post by Eshek »

parmezan wrote:@grom iz vedra neba

Pošto se ovo pretvorilo u diskusiju izmedju meni i tebe,ja se povlacim.Kad se jos neko ukljuci,vracam se.

I nedaj boze da ti predajes djeci,Ti bi odgojio Turke,a ne Bosance.
a ti bi ih odgojio da budu kosmopolite, jel da? :lol: :lol: :lol:
Last edited by Eshek on 09/07/2006 03:29, edited 1 time in total.
zzzzz

Post by zzzzz »

parmezan wrote:
zzzzz wrote:
everybody hurts wrote:

Zato je ovo proizvoljan i kompleksaski zakljucak
Mozda i jesam kopleksas,a znas li zasto?
Zato sto su meni djeca prvi radni dan rekla:"nas ne zanima srednjovjekovna Bosna,jer tad u njoj nije bilo muslimana.Ovakvo nas razmisljanje vodi u propast.Pa vise volimo tudje,nego svoje.
Naravno da je to pogresno, srednjevijekovna Bosna je dio nase istorije ali da bi njegovao sjecanje na srednjevijekovnu BiH ne znaci da moras ocrniti sve iz osmanskog perioda.

Meni su podjednako moji i Kulin Ban, Kotromanjici, Katarina Kosaca, Husein Kapetan Gradascevic. Jedni su bili protiv Islama, drugi muslimani, meni nevazno (jer je to zavisilo od perioda u kojem su zivjeli u BiH) vazno mi je da su bili dio nase istorije i borili se za ovu zemlju.

Ne treba kriviti ovaj narod, s obzirom kako nam se brisalo pamcenje dobro je i da postojimo. Cinjenica da nismo svoj jezik smjeli nazivati njegovim imenom od 1908 (cini mi se da je vec pred kraj A-U vladavine izbacen termin bosanski) da od 1918 nismo imali pravo biti narod, svedeni na vjersku skupinu a od 74' se i izjasnjavali kao vjerska skupina, i da nam je tek 91' nam je vraceno pravo na nase ime, nije ni cudo.

Ima tu malo i do Islama kao vjere koja na naciju gleda kao na sekundarnu stvar, vjerovatno je i to uticalo na slabljenje nacionalne svijesti (dok se pravoslavlje npr. zasniva na autokefalnim crkvama, jedna nacija jedna crkva)

Trebace vremena da se to promijeni. Ja se sjecam koliko mi je draga bila lekcija iz istorije u sedmom razredu, koja je govorila o Kulinu Banu, Bosancici, "Dobrim Bosnjanima", jer je to bilo prvi put (nazalost i zadnji) u skolovanju da sam mogao uciti o necemu sto je moje, sto nije Car Dusan ili Vojvoda Stepo.

Hebi ga, takav sistem bio, nije se ucilo ni o Husein Kapetanu a ni Banu Jelacicu a obojica su se borila protiv nekakvih okupatora. Valjda sto se nisu borili za Srbiju, nisu mogli ni u udzbenike. Sve je to ostavilo posljedice.

Ja razumijem tvoju frustraciju ali postavljanjem Srednjevijekovne Bosne kontra Osmanlijske neces puno postici. Trebas i ti vise iznijansirati svoje poglede, mozda lakse dopres i do te djece.
parmezan

Post by parmezan »

Eshek wrote:

Pošto se ovo pretvorilo u diskusiju izmedju meni i tebe,ja se povlacim.Kad se jos neko ukljuci,vracam se.

a ti bi ih odgojio da budu kosmopoliti, jel da? :lol: :lol: :lol:
Ne,nego Bosanci.Da vole svoju zemlju,a ne Tursku.Da ne nose zastave i majice Turske,vec svoje zemlje.Shvatite,da ova danasnja djeca ne znaju nista.Nisam ja kriv,vec obrazovanje u osnovnim skolama.Jesam li ja kriv sto ta djeca pisu Hrvacka ili Svecka,sto ne znaju naci Bosnu na karti,sto ne mogu upamtiti dvije recenice i sl.Kriv je sistem.Jesam li ja kriv sto meni kolege na startu kazu pusti ih sve na kraju,ne treba njima historija i sl.
Grom iz vedra neba

Post by Grom iz vedra neba »

parmezan wrote:
Grom iz vedra neba wrote:
parmezan wrote: On je rekao da je Fatih vladar pola svijeta,a naveo je titulu koja se koristila stotinjak godina kasnije(Sulejman)

Ti zaista ne vidis poentu. Ja nisam naveo titulu sultana da bi dokazao da je bio vladar pola svijeta.

Nego da ukazem na moc covjeka koji se smatrao vladarom pola svijeta, a kojem su franjevci iz male Bosne "krivotvorili" tugru i drzavni pecat carevine na tri kontinenta, pa jebote zivot ko je ovdje lud :-)
Ama covjece ovo nije Fatihova titula i Fatih je vladao samo na dva kontinenta.Na Afriku je stupio tek Selim I,Sulejmanov otac.
Izvini ali mislim da si ti stvarno priglup, ovo nije uvreda vjeruj mi, nego moje uvjerenje.

Ako hoces da pokazes svoje poznavanje cinjenica koje si naucio u udzbeniku po kojem je Fatih bio vladar Carigrada, Srbije, Južne Moreje, Trabzona, Bosne, Eubeje, Albanije, jonskih otoka i Otranta, uredu shvatio sam tvoju poentu.

Ali ono sto ti nisi shvatio, nije bila namjera da kazem kojim teritorijem je vladao Fatih, nego cinjenicu da se smatrao vladarom svijeta da budem precizniji, da opet ne bi kao mazga gledao pravo, jer je bio prvi sultan koji je uzeo titulu cezara Rimske Imperije koja se prostirala kao sto eto znas bas na tri kontinenta, a ta mu je titula, a i njegovim nasljednicima dala u amanet i kako je vjerovao de iure pravo, da se prosiruju na druge teritorije nakon osvajanja konstantinopolisa.
parmezan

Post by parmezan »

zzzzz wrote:

Meni su podjednako moji i Kulin Ban, Kotromanjici, Katarina Kosaca, Husein Kapetan Gradascevic. Jedni su bili protiv Islama, drugi muslimani, meni nevazno (jer je to zavisilo od perioda u kojem su zivjeli u BiH) vazno mi je da su bili dio nase istorije i borili se za ovu zemlju.
Slazem se sa tobom.I ja isto cijenim Gradascevica,jer je on bio za BOSNU.Cijenim i Tuzlica,Peckog,Hadzijamakovica,Semsekadica,.. jer su to bili borci za Bosnu.Ali ja ne mogu slaviti dan kad je moja zemlja okupirana,ne mogu voljeti Sulejmana vise od Tvrtka,arebicu od bosancice.I ja sam rekao da je i osmanski period imao svoje dobre strane.Nasa kultura uglavnom potice od njih,ali meni smeta taj nas podanicki mentalitet.Kad ce se neko sjetiti da se obiljezi dan kad je pocela Gradasceviceva buna ili kad je poceo otpor AU,...
parmezan

Post by parmezan »

Ali ono sto ti nisi shvatio, nije bila namjera da kazem kojim teritorijem je vladao Fatih, nego cinjenicu da se smatrao vladarom svijeta da budem precizniji, da opet ne bi kao mazga gledao pravo, jer je bio prvi sultan koji je uzeo titulu cezara Rimske Imperije koja se prostirala kao sto eto znas bas na tri kontinenta, a ta mu je titula, a i njegovim nasljednicima dala u amanet i kako je vjerovao de iure pravo, da se prosiruju na druge teritorije nakon osvajanja konstantinopolisa.
E sad je ispravno.A de mi reci zasto je bas on tu titulu uzeo i zasto bas tad?
Grom iz vedra neba

parmezan wrote:
Nisam ja kriv,vec obrazovanje u osnovnim skolama.
Upravo tako, obrazovanje koje je dalo posao covjeku koji licne frustracije prenosi na djecu u tumacenju historije.

Ipak ono sa genetikom i precima gavrila principa je odron odrona, a krivotvorenje ahdname je tragikomedija :-)

i da zavrsim ovu diskusiju u duhu tolerancije, savjetujme ti da djecu odvedes u samostan fojnica, pa da ih gvardijan samostana upozna sa kulturnom bastinom bosne, da im pokaze ahdnamu i da im objasni njen znacaj za suzivot u bosni, jer ces na taj nacin uciniti dobro djelo i za djecu, a i za samog sebe i naravno svi cete nesto novo nauciti, jer covjek nije pokupio sve znanje zavrsetkom fakulteta.
Grom iz vedra neba

parmezan wrote:
Eh sad bi ti da ti ja dajem ovdje besplatne lekcije iz historije. :lol: Pa ti valjada primas za to platu, pobogu si brate. :lol:
Eshek

Post by Eshek »

parmezan wrote:
Eshek wrote:

a ti bi ih odgojio da budu kosmopoliti, jel da? :lol: :lol: :lol:
Ne,nego Bosanci.Da vole svoju zemlju,a ne Tursku.Da ne nose zastave i majice Turske,vec svoje zemlje.Shvatite,da ova danasnja djeca ne znaju nista.Nisam ja kriv,vec obrazovanje u osnovnim skolama.Jesam li ja kriv sto ta djeca pisu Hrvacka ili Svecka,sto ne znaju naci Bosnu na karti,sto ne mogu upamtiti dvije recenice i sl.Kriv je sistem.Jesam li ja kriv sto meni kolege na startu kazu pusti ih sve na kraju,ne treba njima historija i sl.
Osmanilijski period jeste dio naše historije i utkan je u našu kulturu i običaje. Ponoviću, utkani su u NAŠU kulturu i običaje.

Dalje, mislim da proslava je osmanlijskih praznika u očima učesnika značajna jer su osmanlije donijele Islam u Bosnu, ali to ipak ne podržavam, jer su te iste osmanlije sigurno činili zločine i tlačili vlahe.

Međutim, poređenje osmanlijeske okupacije sa genocidom i agresijom 90-tih godina smatram potpuno moronskim.

Uzimajući u obzir standarde vladanja i uprave koji su vladali tada, te poređenjem sa kršćanskom vladavinom, bili su "mila majka"

Kakav god da je razlog, činjenica je da postoji pozitivan naboj između BiH i Turske i mislim da ga treba njegovati. I taj je osjećaj obostran.

Privatno i poslovno sam vezan za Tursku i mogu reći da sam uvijek imao poseban tretman dole, kakav nigdje drugo u svijetu nisam dobio. Nema mnogo primjera bliskosti naroda između kojih se nalaze 2 države.
parmezan

Post by parmezan »

parmezan wrote:
Nisam ja kriv,vec obrazovanje u osnovnim skolama.
Upravo tako, obrazovanje koje je dalo posao covjeku koji licne frustracije prenosi na djecu u tumacenju historije.

molim te,otidji u neku provincijsku skolu(zanatsku),pa ces me sh
Za tvoju informaciju svoje misljenje nisam naturao djeci i frustracije nisam lijecio nad njima.Ja imam plan i program kojeg se moram drzati i djeci ispredajem ono sto pise u knjigama..A ono sto ja mislim,dijelim samo sa svojim kolegama,a evo pokusavam i ovdje,jer sam ocekivao da ce neko da shvati sta ja govorim.Ti ocito nisi taj.
parmezan

Post by parmezan »

parmezan wrote:
Eh sad bi ti da ti ja dajem ovdje besplatne lekcije iz historije. :lol: Pa ti valjada primas za to platu, pobogu si brate. :lol:
Ne trebas ti meni davati lekcije,nego hocu da vidim kako razmisljas svojom glavom,jer si meni rekao da to ne znam.Ja na ovo znam odgovor.I da znas fakultet sam zavrsio bas na taj nacin sto sam koristio svoju glave,za razliku od nekih kolega(inace velikih osmanskih fanova)koji su sve strebali od rijec do rijeci.
Eshek

Post by Eshek »

Vas dvojica ste se zakačili oko potpuno trivijalnih stvari
parmezan

Post by parmezan »

Eshek wrote:Vas dvojica ste se zakačili oko potpuno trivijalnih stvari
Sta ces.Sitnice su uvijek bitne i nekad nebitna stvar moze da bude bas odlucujuca.Inace,pored toga sto sam bukvalac,kompleksas ja sam jos i tvrdoglav i sitnicav. :D :D :D
koridor

Post by koridor »

Osmanlije su za tadašnju evropi bili kao danas japan. donijeli su kupatila, kaldrmu, mnoga književna djela, stilovi gradnje džamija, mostova, danas nebi bilo starog mosta, mosta na drini, kozje ćuprije, hiljada džamija.
porediti osmanlije sa srbima i hrvatima to mogu samo budale. osmanlije su vodile djecu u carigrad na školovanje i nikada upotrebom sile, nikada ni jedan manastir, katedrala, crkva nije srušena. da li ste vi učili istoriju (pravu i istinitu)?
Helem

Post by Helem »

Dobar narod al za jebat'.
(Dusu dao).
parmezan

Post by parmezan »

koridor wrote: porediti osmanlije sa srbima i hrvatima to mogu samo budale. osmanlije su vodile djecu u carigrad na školovanje i nikada upotrebom sile, nikada ni jedan manastir, katedrala, crkva nije srušena. da li ste vi učili istoriju (pravu i istinitu)?
A sta su janicari.Oni ko nisu odvodjeni silom.
A opet sto se tice rusenja crkava,ponavljam:Osmanlije jesu rusile crkve.Raspitaj se,recimo kod Makedonaca,pa ce ti oni to fino objasniti.
zzzzz

Post by zzzzz »

parmezan wrote:
zzzzz wrote:

Slazem se sa tobom.I ja isto cijenim Gradascevica,jer je on bio za BOSNU.Cijenim i Tuzlica,Peckog,Hadzijamakovica,Semsekadica,.. jer su to bili borci za Bosnu.Ali ja ne mogu slaviti dan kad je moja zemlja okupirana,ne mogu voljeti Sulejmana vise od Tvrtka,arebicu od bosancice.I ja sam rekao da je i osmanski period imao svoje dobre strane.Nasa kultura uglavnom potice od njih,ali meni smeta taj nas podanicki mentalitet.Kad ce se neko sjetiti da se obiljezi dan kad je pocela Gradasceviceva buna ili kad je poceo otpor AU,...
Ima tu istine ali jednostrane. Mogli bi onda isto pitanje postaviti i za bosanske katolike koji su u vrijeme povlacenja Turske i dolaska Austro-Ugarske imali slogan "nece biti dina od Medina niti krsta od tri prsta", sto u prevodu znaci da su slavili dolazak novog okupatora u BiH.
Tada su se jedino Bosnjaci suprostavili Austrougarima dok druga dva naroda/vjere u BiH nisu smatrali da je to u njihovom interesu, katolici su blagonaklono gledali na Austro-Ugarsku, pravoslavci na Srbiju.
parmezan

Post by parmezan »

zzzzz wrote:
parmezan wrote:
zzzzz wrote:

Ima tu istine ali jednostrane. Mogli bi onda isto pitanje postaviti i za bosanske katolike koji su u vrijeme povlacenja Turske i dolaska Austro-Ugarske imali slogan "nece biti dina od Medina niti krsta od tri prsta", sto u prevodu znaci da su slavili dolazak novog okupatora u BiH.
Tada su se jedino Bosnjaci suprostavili Austrougarima dok druga dva naroda/vjere u BiH nisu smatrali da je to u njihovom interesu, katolici su blagonaklono gledali na Austro-Ugarsku, pravoslavci na Srbiju.
Pa ako bi to gledali,mi osim nove godine i 1.maja nista nebi slavili zajedno.Ali opet,razlika je kad slavis svoje i tudje.
I pravoslavci jesu ucestvovali u otporu i to u znacajnom broju,narocito sarajevski pravoslavci,dok su Jevreji novcano pomagali pokret.
Last edited by parmezan on 09/07/2006 11:23, edited 1 time in total.
mostarac

Post by mostarac »

Osnovni problem ove zemlje i dan danas je taj sto njen najbrojniji narod Bosnjaci - muslimani nisu do danasnjeg dana uspjeli shvatiti da Osmanlija vise nema, da se mora radit, da oni vise nisu begovi koji naredjuju ostalima sta da rade i imaju kmetove i sto ne mogu nikako da shvate da Bosna nije muslimanska zemlja. Bosna je svih nas, Bosna moze biti samo BOSANSKA, nicija vise. Ona ne moze biti nicija prcija da je svojata kako god ko hoce, pa tako to ne mogu ni muslimani.
Bosanski muslimani se u svojoj podsvjesti jos nisu oslobodili toga da budu gazde a da drugi za njih rade i bice donji sve do onog momenta dok ne shvate da nisu i nikad nece biti muslimani ti koji su povlastena kasta u Bosni. U Bosni mogu biti povlasteni samo Bosanci, a i povlasteni moraju raditi, jer begova i kmetova vise nema. Mislim ima, ali na jednom sofisticiranijem robovlasnickom odnosu, koji nema veze sa vjerskom ili nacionalnom pripadnoscu. Osnovni problem je taj sto u svojoj podsvijesti muslimani u Bosni jos uvijek nisu prihvatili da Osmanlija i njihovog carstva ovde vise nema i da nema vise povlastica na racun vjere i da se mora radit da bi se prezivilo. Iz tog razloga neprijatelji Bosne, koristeci tu fatalnu manu bosnaskih muslimana danas mogu ovako efikasno da gaze po Bosni. Muslimani su 400 godina radili manje od ostalih i bili povlastena klasa, a 130 godina poslije jos uvijek nisu shvatili da to vise nije tako i da se mora radit, da se mora ucit i da lova ne pada sa neba. Kad to shvate krenuce i napredak Bosne, jer cinjenica je da ljubav i zelju za opstankom Bosne pokazuju uglavnom bosanski muslimani, a u danasnjem svijetu opstaje samo onaj ko ima para. Danas bosanski muslimani znaju uglavnom samo da kukaju kako im je tesko, uz par casnih izuzetaka, a da nista ne cine da poprave svoju situaciju, cekajuci opet nekog novog sultana koji ce izvana razrijesiti stvari, dati im Bosnu na dlanu i uciniti ih vladajucim elementom u njoj. E toga nece vise nikad biti i za svoju egzistenciju i drzavu se moraju boriti bosanski muslimani sami ili nece biti ni njih ni drzave. Sto prije to shvate, vece su sanse za opstanak zemnlje Bosne i muslimanskog dijela njenog stanovnistva. Ako to ne shvate, preselice se u istoriju. Formula je vrlo jednostavna.
Dakle Osmanlije su bile okupator, a posljedice te okupacije osjecamo i danas na jedan sasvim drugi nacin. Osmanlije su ukinule zemlju Bosnu i njenu samostalnost i ne mogu da shvatim kako neko moze da zali za njima. To su paschad kao i svaki drugi okupator. Tacka.
Helem

Post by Helem »

ovaj tekst je fasisticki.
Grom iz vedra neba

mostarac wrote:Osnovni problem ove zemlje i dan danas je taj sto njen najbrojniji narod Bosnjaci - muslimani nisu do danasnjeg dana uspjeli shvatiti da Osmanlija vise nema, da se mora radit, da oni vise nisu begovi koji naredjuju ostalima sta da rade i imaju kmetove i sto ne mogu nikako da shvate da Bosna nije muslimanska zemlja. Bosna je svih nas, Bosna moze biti samo BOSANSKA, nicija vise. Ona ne moze biti nicija prcija da je svojata kako god ko hoce, pa tako to ne mogu ni muslimani.
Bosanski muslimani se u svojoj podsvjesti jos nisu oslobodili toga da budu gazde a da drugi za njih rade i bice donji sve do onog momenta dok ne shvate da nisu i nikad nece biti muslimani ti koji su povlastena kasta u Bosni. U Bosni mogu biti povlasteni samo Bosanci, a i povlasteni moraju raditi, jer begova i kmetova vise nema. Mislim ima, ali na jednom sofisticiranijem robovlasnickom odnosu, koji nema veze sa vjerskom ili nacionalnom pripadnoscu. Osnovni problem je taj sto u svojoj podsvijesti muslimani u Bosni jos uvijek nisu prihvatili da Osmanlija i njihovog carstva ovde vise nema i da nema vise povlastica na racun vjere i da se mora radit da bi se prezivilo. Iz tog razloga neprijatelji Bosne, koristeci tu fatalnu manu bosnaskih muslimana danas mogu ovako efikasno da gaze po Bosni. Muslimani su 400 godina radili manje od ostalih i bili povlastena klasa, a 130 godina poslije jos uvijek nisu shvatili da to vise nije tako i da se mora radit, da se mora ucit i da lova ne pada sa neba. Kad to shvate krenuce i napredak Bosne, jer cinjenica je da ljubav i zelju za opstankom Bosne pokazuju uglavnom bosanski muslimani, a u danasnjem svijetu opstaje samo onaj ko ima para. Danas bosanski muslimani znaju uglavnom samo da kukaju kako im je tesko, uz par casnih izuzetaka, a da nista ne cine da poprave svoju situaciju, cekajuci opet nekog novog sultana koji ce izvana razrijesiti stvari, dati im Bosnu na dlanu i uciniti ih vladajucim elementom u njoj. E toga nece vise nikad biti i za svoju egzistenciju i drzavu se moraju boriti bosanski muslimani sami ili nece biti ni njih ni drzave. Sto prije to shvate, vece su sanse za opstanak zemnlje Bosne i muslimanskog dijela njenog stanovnistva. Ako to ne shvate, preselice se u istoriju. Formula je vrlo jednostavna.
Dakle Osmanlije su bile okupator, a posljedice te okupacije osjecamo i danas na jedan sasvim drugi nacin. Osmanlije su ukinule zemlju Bosnu i njenu samostalnost i ne mogu da shvatim kako neko moze da zali za njima. To su paschad kao i svaki drugi okupator. Tacka.
Uz duzno postovanje, glupljeg komentara do sada nisam procitao.

Pogotovo ovaj dio sa podsvijesti :-)

Potom, Osmanlije ukinule Bosnu :lol:

Potom bla bla bla begovi, bla kmetovi, bla vladajuca kasta, bla bla, 500 godina okupacije, bla bla, Radio televizija Srbije :-)

Pitam se samo ko se u ratu borio za Bosnu, valjda lijeni Bosnjaci :-)

Jedno rotoricko pitanje:

Pa zar niko ne moze da diskutuje svojom glavom, i to hladnom, a ne da prosipa vlastite frustracije?

E upravo je to problem Bosne, sto ljudi tumace sve i svasta na osnovu vlastitih frustracija.

To je barem bilo lako zakljuciti u ovom komentaru o podsvijesti i o tome kako Bosnjaci ne zele da rade. Dakle, ove dvije teze su licna frustracija, koja onda utice na ovo "pascad" na kraju. Bijedno.
:x
Helem

Post by Helem »

Odvratno,mizerno i bijedno.....
A_I_

Post by A_I_ »

Helem wrote:ovaj tekst je fasisticki.
malo konkretnije? na osnovu cega? coek porucuje da od sjedenja i cekanja da drugi tj. vodje nesto urade za sve nas NEMA NISTA.
ocito je prisutan komplex manje vrijednosti tj. podanickog odnosa prema danasnjim vladarima i slijeganje ramenima na sve probleme koji se na ledjima naroda razbijaju.
500 godina nije malo tj. dovoljno je da se se zatre trag otpora, odupiranja svim nametanjima i okupatorima, da se zatre svoje JA koje je Bosna u doba rimske imperije imala...
mostarac

Post by mostarac »

Helem wrote:ovaj tekst je fasisticki.
ne, ovaj tekst je bolna realnost :(
Post Reply