parmezan wrote:zzzzz wrote:everybody hurts wrote:
Zato je ovo proizvoljan i kompleksaski zakljucak
Mozda i jesam kopleksas,a znas li zasto?
Zato sto su meni djeca prvi radni dan rekla:"nas ne zanima srednjovjekovna Bosna,jer tad u njoj nije bilo muslimana.Ovakvo nas razmisljanje vodi u propast.Pa vise volimo tudje,nego svoje.
Naravno da je to pogresno, srednjevijekovna Bosna je dio nase istorije ali da bi njegovao sjecanje na srednjevijekovnu BiH ne znaci da moras ocrniti sve iz osmanskog perioda.
Meni su podjednako moji i Kulin Ban, Kotromanjici, Katarina Kosaca, Husein Kapetan Gradascevic. Jedni su bili protiv Islama, drugi muslimani, meni nevazno (jer je to zavisilo od perioda u kojem su zivjeli u BiH) vazno mi je da su bili dio nase istorije i borili se za ovu zemlju.
Ne treba kriviti ovaj narod, s obzirom kako nam se brisalo pamcenje dobro je i da postojimo. Cinjenica da nismo svoj jezik smjeli nazivati njegovim imenom od 1908 (cini mi se da je vec pred kraj A-U vladavine izbacen termin bosanski) da od 1918 nismo imali pravo biti narod, svedeni na vjersku skupinu a od 74' se i izjasnjavali kao vjerska skupina, i da nam je tek 91' nam je vraceno pravo na nase ime, nije ni cudo.
Ima tu malo i do Islama kao vjere koja na naciju gleda kao na sekundarnu stvar, vjerovatno je i to uticalo na slabljenje nacionalne svijesti (dok se pravoslavlje npr. zasniva na autokefalnim crkvama, jedna nacija jedna crkva)
Trebace vremena da se to promijeni. Ja se sjecam koliko mi je draga bila lekcija iz istorije u sedmom razredu, koja je govorila o Kulinu Banu, Bosancici, "Dobrim Bosnjanima", jer je to bilo prvi put (nazalost i zadnji) u skolovanju da sam mogao uciti o necemu sto je moje, sto nije Car Dusan ili Vojvoda Stepo.
Hebi ga, takav sistem bio, nije se ucilo ni o Husein Kapetanu a ni Banu Jelacicu a obojica su se borila protiv nekakvih okupatora. Valjda sto se nisu borili za Srbiju, nisu mogli ni u udzbenike. Sve je to ostavilo posljedice.
Ja razumijem tvoju frustraciju ali postavljanjem Srednjevijekovne Bosne kontra Osmanlijske neces puno postici. Trebas i ti vise iznijansirati svoje poglede, mozda lakse dopres i do te djece.