Eto dijaspore
-
Pearl
pa zato sto kod nas nemas efikasnog sistema naplate.. on za mjesec dana ode kuci, kaznu mu ne mogu poslati, pa ga boli briga...
a nasi papci koji prave najvise prekrsaja nadju stelu, pa svakako ne plate...
a nasi papci koji prave najvise prekrsaja nadju stelu, pa svakako ne plate...
-
dugacki
E moj Edvine,
Kao sto je dijaspora ,po tebi, ''zrtva'' kad dodje u Bosnu tako isto ti i tvoji jarani doktori i zubari ovde na Zapadu deru ostalu raju. Cijene koje naplacujete su ''Bogu plakati".
Jebi ga jarane, negdje si lovac a negdje zrtva.
Inace, sto se mene tice, da Bog da ti imao duplo vecu platu nego sto sad imas ALI NE PREKO MOJIH LEDJA.
Kao sto je dijaspora ,po tebi, ''zrtva'' kad dodje u Bosnu tako isto ti i tvoji jarani doktori i zubari ovde na Zapadu deru ostalu raju. Cijene koje naplacujete su ''Bogu plakati".
Jebi ga jarane, negdje si lovac a negdje zrtva.
Inace, sto se mene tice, da Bog da ti imao duplo vecu platu nego sto sad imas ALI NE PREKO MOJIH LEDJA.
-
mr2
BHG wrote:mene interesuje sljedece...zasto se dijaspora, kad dodje ovdje u BiH, izivljava u saobracaju i nepostuje nase domace saobracajne propise i zakone , barem one koje se odnose na sigurnost drugih ucesnika u saobracaju (pogotovo pjesaka). Ako treba navescu i primjere: furanje kroz crveno, nestajanje pjesacima na pjesackom prelazu (pogotovo invalidima u kolicima, koji su vjerovatno i ostali invalidi u periodu kad su se ovi ispalili), voznja u pijanom stanju, nepostivanja ogranicenja brzine, itd itd.
Znam sta ce sad neki reci, pa zakoni nam nevaljaju, pa policija neradi svoj posao, pa to i domaci vozaci rade.
Ali, uvjek postoji ali, ako vec toliko dugo voze po stranim zemljama gdje sve ovo moraju postovati kako to da im nije preslo u naviku da se ponasaju normalno na cestama i kad su ovdje? Zasto se nisu malo emancipovali za ovo vrijeme koje su proveli tamo, malo se civilizirali. A ne pricati o patriotizmu i kako oni Bosnu vole a pljuju po svemu Bosanskom pa cak i po tako maloj i banalnoj stvari kao sto je postivanje Bosnanskih zakona u saobracaju. Mozda ih je zapad jos vise unazadio a mozda primitivac ostaje primitivac ma gdje zivio koji ce jedino paziti na svoje ponasanje samo ako ga dobro i redovno udaris po novcaniku. Mozda bi se i mi trebali ugledati na takav sistem!!!
meni opet nije jasno...kako me vani....izuzetno rijetko policija zaustavi,dok u bosni....gotovo svakodnevnica....pogotovo van sarajeva......
prosle godine me zaustavlja tuzlanska policija.....nakon hajmo oprema,i ostalo....slijedi alkohol kontrola,prolazim jer sam tokom noci popijo samo casu vina....tog momenta doticni saobracajac
doticnog saobracajca sam uz pocetno protivljenje nacelnika policije u stilu... to je bijo verbalni konflikt....prijavijo,medunarodnoj policiji.... postoji nazalost i previse ovakvih slucajeva,ali ocigledno da se to ne primjeti.....
-
neko iz mase
dijaspora zeli uloziti i u drzavu. Zbog tog istog razloga se ponasaju divljacki, brzo voze i gaze okolne pjesake u nadi da ce ih policija zaustaviti i naplatiti kazne. Dijaspora zna da dadzbine tih kazni idu u dobrotvorne svrhe, tako da ih halale
-
Pearl
sad sa u dilemi jel ovo ironicno ili neSantos wrote:Hvali ti Pearl na komentarima vidi se da odises kulturom a ne samo opali ko iz topa pa onda kontaj sta bi.Pozdrav.
sorry ako sam zvucala pregrubo, ali me papci nerviraju, bez obzira odakle dolaze.. meni su "moji" dijasporci super, prijeratna raja koju svake godine zeljno ocekujem... nerviraju me seratori koji dodju da lijece komplekse i nasi papci kojima je dijaspora kriva za sve, pa sjednu na kaficu u Strofu da uz kaficu izbace tu frustraciju..
bezze je pravo kad ti iz dijaspore dodju prijeratni kumovi i najbolji prijatelji, kojima vise nisi "podoban" jer su oni sad u SDA a ti nisi, i koji ti se odmah pocnu pravdati teskom situacijom sto ti nisu donijeli nista.. kao da sam im trazila da mi sta donesu.. i ko je onda mindza tu...
-
edvin
Dugacki:
Niti ja niti neko od mojih kolega u medicini harci ovdje raju (citaj Svedska). Ja imam stalnu mjesecnu platu koju dobivam od Landstingeta neovisno o broju pacijenata. I svakom pacijentu pristupam sa totalnom ozbiljnoscu i visokim stepenom profesionalizma tako da ne ocekujem ni od koga niti jednog EUR, a i bila bi mi noga odmah a s tim ode i lijecnicka legitimacija.
Nego ti ta pitanja postavi razno raznim Gavrankapetancicima i ostalim sto deru tebe i druge.
A za potpis BHG:
Interesantno je to da me policija u SWE nije zaustavila ama bas NIJEDNOM za ovih 10 godina, mada sam nekada i vozio brze od ogranicenja. Ali u SA i dragoj mi BiH je to redovna pojava, jel vide strane registracije, udri brate...
A iskreno receno ne zaustavise me nijednom ni u susjednoj nam HR i na Jadranu, mada sam i tamo ponekad ludovao...
Niti ja niti neko od mojih kolega u medicini harci ovdje raju (citaj Svedska). Ja imam stalnu mjesecnu platu koju dobivam od Landstingeta neovisno o broju pacijenata. I svakom pacijentu pristupam sa totalnom ozbiljnoscu i visokim stepenom profesionalizma tako da ne ocekujem ni od koga niti jednog EUR, a i bila bi mi noga odmah a s tim ode i lijecnicka legitimacija.
Nego ti ta pitanja postavi razno raznim Gavrankapetancicima i ostalim sto deru tebe i druge.
A za potpis BHG:
Interesantno je to da me policija u SWE nije zaustavila ama bas NIJEDNOM za ovih 10 godina, mada sam nekada i vozio brze od ogranicenja. Ali u SA i dragoj mi BiH je to redovna pojava, jel vide strane registracije, udri brate...
A iskreno receno ne zaustavise me nijednom ni u susjednoj nam HR i na Jadranu, mada sam i tamo ponekad ludovao...
-
murti439
U vezi saobraćajne policije...
Znaju pojesti govno, to stoji...
Ali stoji isto tako da jedan broj ljudi koji dođe iz dijaspore u BiH radi stvari koje mu na pamet ne bi pale u zemlji u kojoj živi... Jebi ga, dođu smradovi da se liječe...
(Kola, btw, priča o tipu koji je, čim je "kročio" u Gradišku, parkirao auto na prvom proširenju i namar'o suprugu - valjda skupljao preko godine...)
Ja se ne bih mogao vidjeti u ogledalu kad bih za vrijeme svog boravaka u BiH radio stvari koje ovdje ne radim ili ne smijem raditi (npr. bacanje smeća i parkiranje gdje ti padne na pamet, divljanje u saobraćaju, podmićivanje policije - ako sam nešto prekršio, platiću kaznu, ako nisam, nemoj me maltretirati...) Jer ako mogu neka osnovna pravila poštovati ovdje gdje danas živim i ponašati se civilizovano, onda, ne da mogu, već smatram svojom OBAVEZOM da se barem isto tako ponašam i u BiH...
Mislim da je to minimum nekakvog poštovanja prema vlastitoj domovini i njenim građanima. Svi pričamo kako BiH mora prema Evropi, evropski standardi, kurci i palci - haj'mo, onda, pustiti šuplju i početi od malih stvari...
Ali stoji isto tako da jedan broj ljudi koji dođe iz dijaspore u BiH radi stvari koje mu na pamet ne bi pale u zemlji u kojoj živi... Jebi ga, dođu smradovi da se liječe...
(Kola, btw, priča o tipu koji je, čim je "kročio" u Gradišku, parkirao auto na prvom proširenju i namar'o suprugu - valjda skupljao preko godine...)
Ja se ne bih mogao vidjeti u ogledalu kad bih za vrijeme svog boravaka u BiH radio stvari koje ovdje ne radim ili ne smijem raditi (npr. bacanje smeća i parkiranje gdje ti padne na pamet, divljanje u saobraćaju, podmićivanje policije - ako sam nešto prekršio, platiću kaznu, ako nisam, nemoj me maltretirati...) Jer ako mogu neka osnovna pravila poštovati ovdje gdje danas živim i ponašati se civilizovano, onda, ne da mogu, već smatram svojom OBAVEZOM da se barem isto tako ponašam i u BiH...
Mislim da je to minimum nekakvog poštovanja prema vlastitoj domovini i njenim građanima. Svi pričamo kako BiH mora prema Evropi, evropski standardi, kurci i palci - haj'mo, onda, pustiti šuplju i početi od malih stvari...
-
AenemA
K'o sto neko rece, jebite se svi...i dijaspora i matica su sastavljenje od iskompleksiranih seljacina, tj. vecina...poneki normalan insan se nadje u ovim krdima i naravno da mu smeta sve to, i sa jedne a i druge strane...ne ispravi niko krivu Drinu, jebite se svi...
-
bornheim
Kad vidim ovakve komentare o dijaspori stvarno me zavrne u stomaku. Zbog cega? Mislim da je to zbog toga sto se svi tzv. dijasporci trpaju u isti kos.Da se razumijemo,nisu svi SVEDZANI:SVABE;AMERI I dr.nisu istog socijalnog staleza pa da isto mogu svi u BiH trositi.Mislim da 90%porodica u Bosni ima nekog svog u inostranstvu koji im manje ili vise pomaze. Zavist,ljubomora to je sasvim normalna stvar,takav sam i sam bio kao kad sam kao osmnaestogodisnjak gledo´striceve kad su dolazili iz Njemacke i pito se hoce li koji dati mi 20 maraka za carsije.
-
murti439
Ne bivaju samo dijasporci trpani u isti koš... Ali, ovo o čemu pišeš... Nije problem u tome koliko ko troši ili ne troši, već što je sve više ljudi u domovini kojima ne valjaš ni kad trošiš, ni kad ne trošiš...bornheim wrote:Kad vidim ovakve komentare o dijaspori stvarno me zavrne u stomaku. Zbog cega? Mislim da je to zbog toga sto se svi tzv. dijasporci trpaju u isti kos.Da se razumijemo,nisu svi SVEDZANI:SVABE;AMERI I dr.nisu istog socijalnog staleza pa da isto mogu svi u BiH trositi.Mislim da 90%porodica u Bosni ima nekog svog u inostranstvu koji im manje ili vise pomaze. Zavist,ljubomora to je sasvim normalna stvar,takav sam i sam bio kao kad sam kao osmnaestogodisnjak gledo´striceve kad su dolazili iz Njemacke i pito se hoce li koji dati mi 20 maraka za carsije.
Ima vjerovatno i obrnuti primjer, ali, jebi ga, haj'te se malo potrudite vi iz domovine, ja probdjeh na forumu...
-
lupiga_ocati
[quote="murti439"]... Jer ako mogu neka osnovna pravila poštovati ovdje gdje danas živim i ponašati se civilizovano, onda, ne da mogu, već smatram svojom OBAVEZOM da se barem isto tako ponašam i u BiH...
...[/quote]
ne isto, cak i bolje
...[/quote]
ne isto, cak i bolje
-
murti439
To sam i napis'o: "barem isto...". Jest da malo pionirski zvuči, ali šta sad...lupiga_ocati wrote:ne isto, cak i boljemurti439 wrote:... Jer ako mogu neka osnovna pravila poštovati ovdje gdje danas živim i ponašati se civilizovano, onda, ne da mogu, već smatram svojom OBAVEZOM da se barem isto tako ponašam i u BiH...
...
- BHG
nekazem ja da je policija u BiH savrsena...ja sam samo naveo primjer zasto (opet naglasavam ne svi) ljudi koji dodju sa strane lijece svoje komplekse ovdje...npr. nedelja navece, crni audi, njemacke registracije oko 23:30 od vjecne vatre do stupa je prosao kroz sve i jedno crveno vozeci preko ogranicenja...kako znam? zato sto sam ga pratio svo vrijeme i obavjestio policiju koja ga je na stupu docekala i oduzela mu vozacku dozvolu i pasos sa vizom za stalni boravak dok ne isplati kaznu...meni se to cini ispravno...on je inace klinac od nekih 20-21 godine...da vidim hoce li u njemackoj proci uzastopno kroz 10-15 crvenih prije nego sto ga ukantaju...murti439 wrote:U vezi saobraćajne policije...
(Kola, btw, priča o tipu koji je, čim je "kročio" u Gradišku, parkirao auto na prvom proširenju i namar'o suprugu - valjda skupljao preko godine...)![]()
-
murti439
Pa, o tome i ja govorim... Slažem se s tobom...BHG wrote:nekazem ja da je policija u BiH savrsena...ja sam samo naveo primjer zasto (opet naglasavam ne svi) ljudi koji dodju sa strane lijece svoje komplekse ovdje...npr. nedelja navece, crni audi, njemacke registracije oko 23:30 od vjecne vatre do stupa je prosao kroz sve i jedno crveno vozeci preko ogranicenja...kako znam? zato sto sam ga pratio svo vrijeme i obavjestio policiju koja ga je na stupu docekala i oduzela mu vozacku dozvolu i pasos sa vizom za stalni boravak dok ne isplati kaznu...meni se to cini ispravno...on je inace klinac od nekih 20-21 godine...da vidim hoce li u njemackoj proci uzastopno kroz 10-15 crvenih prije nego sto ga ukantaju...murti439 wrote:U vezi saobraćajne policije...
(Kola, btw, priča o tipu koji je, čim je "kročio" u Gradišku, parkirao auto na prvom proširenju i namar'o suprugu - valjda skupljao preko godine...)![]()
-
edvin
A kako znas da doticni vozac zivi u Svabiji, da nisi mozda imo uvid u legitimaciju ili ti je babo nacelnik policijske uprave kantona pa znas da su mu oduzeli pasos i vizu? Znam raju koja zivi u SA a voza kola sa njemackim tablama godinama. Meni ipak sva ova diskusija na forumu smrdi malo na ljubomoru i zavist prema dijaspori, cast izuzecima...BHG wrote:nekazem ja da je policija u BiH savrsena...ja sam samo naveo primjer zasto (opet naglasavam ne svi) ljudi koji dodju sa strane lijece svoje komplekse ovdje...npr. nedelja navece, crni audi, njemacke registracije oko 23:30 od vjecne vatre do stupa je prosao kroz sve i jedno crveno vozeci preko ogranicenja...kako znam? zato sto sam ga pratio svo vrijeme i obavjestio policiju koja ga je na stupu docekala i oduzela mu vozacku dozvolu i pasos sa vizom za stalni boravak dok ne isplati kaznu...meni se to cini ispravno...on je inace klinac od nekih 20-21 godine...da vidim hoce li u njemackoj proci uzastopno kroz 10-15 crvenih prije nego sto ga ukantaju...murti439 wrote:U vezi saobraćajne policije...
- BHG
ne prijatelju, ja radim u mup-u, tako da sam stao sa kolegama kad su ga zaustavili, te sam imao uvid u njegove dokumenteedvin wrote:A kako znas da doticni vozac zivi u Svabiji, da nisi mozda imo uvid u legitimaciju ili ti je babo nacelnik policijske uprave kantona pa znas da su mu oduzeli pasos i vizu? Znam raju koja zivi u SA a voza kola sa njemackim tablama godinama. Meni ipak sva ova diskusija na forumu smrdi malo na ljubomoru i zavist prema dijaspori, cast izuzecima...BHG wrote:nekazem ja da je policija u BiH savrsena...ja sam samo naveo primjer zasto (opet naglasavam ne svi) ljudi koji dodju sa strane lijece svoje komplekse ovdje...npr. nedelja navece, crni audi, njemacke registracije oko 23:30 od vjecne vatre do stupa je prosao kroz sve i jedno crveno vozeci preko ogranicenja...kako znam? zato sto sam ga pratio svo vrijeme i obavjestio policiju koja ga je na stupu docekala i oduzela mu vozacku dozvolu i pasos sa vizom za stalni boravak dok ne isplati kaznu...meni se to cini ispravno...on je inace klinac od nekih 20-21 godine...da vidim hoce li u njemackoj proci uzastopno kroz 10-15 crvenih prije nego sto ga ukantaju...murti439 wrote:U vezi saobraćajne policije...
-
bornheim
Ovaj drot iznad dokazuje koliko smo iza evrope.I u toku radnog vremena a bogme i poslije zastupa zakon ,ko´prljavi Hary.Supak ostaje supak,cast izuzcima,ako ih kod nas ima.--"na kafu 20 maraka-umoran sam vozim iz daleka-ma haj pusti covjeka-al´nemoj vise...mandatna..sad necu pisati al´da znas...itd. etc.usv.
- horns&drums
- Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die
A sta je za vas dijaspora?
Meni, npr. nije dijaspora onaj ko je prinudno morao otici od kuce.
Hocete pravila:
- sutra
- sutra
- itd...
Meni, npr. nije dijaspora onaj ko je prinudno morao otici od kuce.
Hocete pravila:
- sutra
- sutra
- itd...
-
tempora
Mahalastina i malogradjanstina mundijalskih razmjera. Cio svijet je u tranziciji, nema drzave u kojoj nema transnacionalizma, unutrasnjih migracija i emigracija, ljudi odlaze ili ostaju. I opet, nismo mi jedina zemlja koja razmislja minimalisticki i u kojoj ljudi pate od mizerije ali se na nevidjeno znamo baviti kakofonijom.