Bog je izmisljotina za mase pogodne manipulaciji

Rasprave o vjerskim temama.

Da li bi se pridruzio mojoj religiji?

DA
18
32%
NE
39
68%

Total votes: 57

blenta

Post by blenta »

Vodenjak wrote:
I da je samo dodano: "A posto ne mislis kao ja, gorices u paklu (dzehenemu)", bilo bi to to! :-)
napisano je tako da pokriva iskljuchivosti sa bilo koje strane i nema se shta dodati.
osim ako je neko jednostrano zadrt i iskljuchiv, a na takve se i odnosi rechenica ;)
spongebob

Post by spongebob »

Drago mi je da se razvila razumna diskusija na ovoj temi. Za diskutante kojima nije jasna intencija pokretanja ove teme: predstavio sam moj pogled na duhovnu komponentu svijeta. Ja se ne bih oznacio nevjernikom ili ateistom...Nisam ni agnostik. Ja sam VJERNIK. Imam svoj individualan pogled na svijet i izvolio sam si naci za slobodno da ga podijelim sa forumskim auditorijem. Jer ja ne mislim, da neki krscanin, musliman ili budista ima iole "veca prava" na vjerodostojnost svog pogleda na duhovnu sferu ovog svijeta, samo zato sto moja verzija nije pravno opecacena nekom legitimnom vjerskom organizacijom. Ne vjerujem u tamo nekog boga...i ne mislim da je strasno netolerantno to reci javno. Oni koji sebe nazivaju iskrenim pripadnicima institucionalizovanih monoteistickih religija nece se naci uvrijedjeni ovakvim pogledom, u to sam siguran. Jer ma kako to nekome petparacko otrcano i pateticno zvucalo, ja VJERUJEM u DOBRO i HUMANOST. Sto uopste nije u nekom kontrastu sa ubjedjenjima institucionalizovanih vjernika, osim sto NE VJERUJEM u postojanje neke vise sile koja je cas zla cas dobra, al beskrajno milosna alii od koje treba da se STREPI. Sto je naravno banalizacija ali po meni sustina. Jer po meni su ti pojmovi zaista proturjecni. Bilo kako bilo, duzan sam dati objasnjenje zbog cega sam pokrenuo ovu temu pa ko shvatio shvatio. Ne stojim na raspolaganju za daljnju diskusiju, jer meni ne smeta niko niti njegovo licno ili vjersko ubjedjenje. A ovo je moje.
Grom iz vedra neba

#78 Re: Bog je izmisljotina za mase pogodne manipulaciji

Post by Grom iz vedra neba »

spongebob wrote: Moja vjera propovijeda da nema boga.
...
Dogma je zlo.
:lol: :lol: :lol: :lol: :-)
black

Post by black »

Idolopoklonik, ustvari, nije svjestan da on svojim bićem štuje Boga; sama ljudska priroda goni ga da traga za Bogom, s tim što takav čovjek pogrešno rasuđuje o prirodi Boga. Idolopoklonstvo(ili bilo sta drugo) je u svojoj biti štovanje Boga. Upravo onaj osjećaj izvorne potrebe da se Štuje Boga nagoni čovjeka da traži načina kako da to Štovanje ozbilji.
bajazit

Post by bajazit »

drzim da ateisti jedino kada im se spomene bolest ili smrt povjeruju na trenutak da ipak visa sila(bog)postoji i da smo svi mi samo njegova savrsena kreacija.

gledam nedavno na tv hirurg presadjuje zeni kompletna pluca i to mu je 100 operacija takve vrste.covjek je toliko zadivljen savrsenoscu pluca(a sta reci za mozak)da uz obavljanje operacije prica o tome i kaze da bi masina zamjenila ljudska pluca trebala bi da bude velicine teniskog igralista.vjerovati da smo nastali od nicega pa se onda razvili u savrseno bice je u najmanju ruku neozbiljno ali dragi allah nam je dao slobodu razmisljanja i neka svako odluci za sebe u sta ce vjerovati.dokazi su tu pored nas za razumom obdarene.
ztluhcs
Location: Life isn't fair. It's just fairer than death, that's all.

Post by ztluhcs »

bajazit wrote:covjek je toliko zadivljen savrsenoscu pluca(a sta reci za mozak)da uz obavljanje operacije prica o tome i kaze da bi masina zamjenila ljudska pluca trebala bi da bude velicine teniskog igralista.
Recimo da se skoro pa sla¾em sa tvojom tvrdnjom o savr¹enosti ljudskog organizma meðutim odnos velièina/kompleksnost ti nije nikakav argument u korist savr¹enstva u ovom sluèaju. Problem mijenjanja (nekih) ljudskih organa zamjenskim umjetnim nije stvar kompleksnosti pojedinog organa nego interakcije sa 100 drugih, koju èovjek u ovom trenutku ne poznaje (dovoljno)...

A kao primjer odnosa kompleksnost/prostor/znanje dovoljno ti je pogledati neki IBM mainframe prije 50 godina i neki pda ureðaj sada... Poenta je da se okolina i interakcije trebaju jasno definisati ¹to je u tehnici sluèaj a u medicini nije...
Vodenjak

Post by Vodenjak »

bajazit wrote:drzim da ateisti jedino kada im se spomene bolest ili smrt povjeruju na trenutak da ipak visa sila(bog)postoji i da smo svi mi samo njegova savrsena kreacija.

gledam nedavno na tv hirurg presadjuje zeni kompletna pluca i to mu je 100 operacija takve vrste.covjek je toliko zadivljen savrsenoscu pluca(a sta reci za mozak)da uz obavljanje operacije prica o tome i kaze da bi masina zamjenila ljudska pluca trebala bi da bude velicine teniskog igralista.vjerovati da smo nastali od nicega pa se onda razvili u savrseno bice je u najmanju ruku neozbiljno ali dragi allah nam je dao slobodu razmisljanja i neka svako odluci za sebe u sta ce vjerovati.dokazi su tu pored nas za razumom obdarene.
Jah... :roll: :zzzz:

Nego, malo je ljudi (ako uopste i postoje) koji ne vjeruju u, recimo - moc prirode. Priroda posjeduje silu koju covjek vjerovatno nikad nece moci ukrotiti.
Druga je sasvim stvar sto oni koji ne vjeruju, ne vjeruju da postoji neko inteligentno bice koje prati svaki korak svakog pojedinca na ovoj planeti, (a posto je bog jedan, onda vodi racuna i o cjelom svemiru, je li...) te kad isti odapnu, onda on na brzinu rasporedi jedne u pakao, druge u raj. A neke i u dzehenem ili dzenet! :-) :D
ztluhcs

Post by ztluhcs »

Vodenjak wrote:te kad isti odapnu, onda on na brzinu rasporedi jedne u pakao, druge u raj.
Rasporeðivanje je vi¹e tipa "batch sistem" ili "queued operations"... :lol: :lol: :lol:
bajazit

Post by bajazit »

cuj moc prirode.pa ko je stvorio tu prirodu .

ah zaboravio sam priroda se sama stvorila iz nicega.
vodolija_33

Post by vodolija_33 »

bajazit wrote:cuj moc prirode.pa ko je stvorio tu prirodu .

da, takvo savršenstvo je nastalo, haj'mo reći slučajno a ljudi u procesu evolucije .... joj da mi hoće u bašći narast jedan Peugeot 307 CC, 2.0 16V Sport, boja nije bitna, pa da mi kasnije evoluira u Aston Martin DB9....

a vezano za temu:

....."To you be your Way, and to me mine".... :)
locca

Post by locca »

Teist by choice...yeah right...
Il' sto bi rekla Alanis M.:

You know how us Catholic klix can be
We make up for so much time a little too late
I never forgot it, confusing as it was
No fun with no guilt feelings
The sinners, the saviors, the loverless priests
I´ll see you next Sunday

Chorus:
We all had our reasons to be there
We all had a thing or two to learn
We all needed something to cling to
So we did

I sang Alleluia in the choir (Alleluia, alleluia, alleluia)
I confessed my darkest deeds to an envious man
My brothers they never went blind for what they did
But I may as well have
In the name of the Father, the Skeptic and the Son
I had one more stupid question

What I learned I rejected but I believe again
I will suffer the consequences of this inquisition
If I jump in this fountain, will I be forgiven?

We all had delusions in our head
We all had our minds made up for us
We had to believe in something
So we did
ztluhcs

Post by ztluhcs »

vodolija_33 wrote: da, takvo savr¹enstvo je nastalo, haj'mo reæi sluèajno a ljudi u procesu evolucije .... joj da mi hoæe u ba¹æi narast jedan Peugeot 307 CC, 2.0 16V Sport, boja nije bitna, pa da mi kasnije evoluira u Aston Martin DB9....
:lol: :lol: :lol: ti si gigant :lol: :lol: :lol:

Veæu glupost odavno nisam proèitao...

:thumbup: :thumbup: :thumbup:
vodolija_33

Post by vodolija_33 »

ztluhcs wrote:
vodolija_33 wrote: da, takvo savršenstvo je nastalo, haj'mo reći slučajno a ljudi u procesu evolucije .... joj da mi hoće u bašći narast jedan Peugeot 307 CC, 2.0 16V Sport, boja nije bitna, pa da mi kasnije evoluira u Aston Martin DB9....
:lol: :lol: :lol: ti si gigant :lol: :lol: :lol:

Veću glupost odavno nisam pročitao...

:thumbup: :thumbup: :thumbup:
super, to mi i jeste bila namjera- a sve u cilju da shvatimo glupost tvrdnje da je život nastao pukom slučajnošću :wink:
blenta

Post by blenta »

zar je tako teshko shvatiti da ljudi potpuno iste stvari razlichito interpretiraju i da se ne mozhe u sferi interpretacije, nego samo cinjenica, neshto dokazati. a te su chinjenice (svijet oko nas sa svim svojim fenomenima) iste.
jedan che ateista, ocharan dometima psihologije koja po njemu objashnjava chovjekovu potrebu za Bogom, rechi da je to krucijalni i nepobitan dokaz da je Bog izmishljen od strane chovjeka kao odgovor na njegovu potrebu. medjutim, teista ne negira tu potrebu. teista zna da je chak i milenijum i vishe prije npr. frojdovog uvoda u psihoanalizu, recheno da je chovjek stvoren sa osjechajem Boga u sebi i potrebom za njim i da dusha za njim traga i ima vjechnu tendenciju da mu se vrati, da je ovaj svijet odvojenost dushe od njenog stanishta. potreba se, podsjetimo, definishe kao osjechaj nedostatka.
ateista pricha o svemiru, planetama, zakonitostima koje vladaju u svemiru i nauchnim dostignuchima u toj oblasti, a teista, zaboga, njih ne poriche, nego tvrdi da ih je Bog takvim stvorio i da su one dokaz znanja koje ih je stvaralo. u kur'anu ima puno referenci bash o tome. preporuchujem knjigu -kur'an, biblija i nauka- morisa bikaja, izdata od kalema kod nas, mozhda se neki ateisti zaprepaste potpunom uskladjenoshchu kur'ana sa najnovijim nauchnim dostignuchima.
i u ovakvoj postavci stvari, ko koga mozhe ubijediti u bilo shta, kad se ne radi o chinjenicama, nego o tumachenju istih chinjenica o chijoj pojavnosti postoji konsenzus. sa obje strane je ono shto se izdizhe iznad pojavnosti tumachenog u sferi vjerovanja, a to je pat-pozicija i u njoj i jeste neshto nalik kosmichkoj pravdi, i tome shto svako zhivi po svom nahodjenju i snosi odgovornost, svejedno da li samo na ovom, ili i na onom svijetu, za svoje postupke.
Vodenjak

Post by Vodenjak »

Ne, prirodu je stvorio bog..
Jos kad bi mi ti mogao reci od cega?
bajazit

Post by bajazit »

ne znam sta ti mislis pod pojmom priroda ali sta god mislis bog je stvorio.stvorio je univerzum,planete,sve na planetama,zivot i ziva bica(prirodu)i da ne nabrajam dalje a od cega to ces se morati malo potruditi da saznas citajuci sveti kuran.jedno je sigurno a to je da nije sve to nastalo samo od sebe spontano(u kosmosu nema nista sto je nastalo spontano tako barem kaze nauka na koju se ti pozivas)i da je kasnije(ljudska i zivotinjska vrsta)evoluirala u nesto savrseno kao sto je covjek.
stvarno ne mogu da vjerujem da u 21 stoljecu ljudi vjeruju da je sve ovo nastalo onako sto bi rekli eto desilo se.
bez ljutnje nista personalno.
ztluhcs

Post by ztluhcs »

Vodenjak wrote:

Ne, prirodu je stvorio bog..
Jos kad bi mi ti mogao reci od cega?
Ni¹ta razumljivije nije ni obja¹njenje da je sve oko nas bilo nekad jedna beskonaèno mala taèka oko koje se nalazilo ni¹ta a iz koje je nastao beskonaèno velik svemir...

Iz ¹upljeg u prazno... iz praznog u ¹uplje....

Postoje postulati vjere, postulati nauke, i sl... U njih se po defaultu vjeruje i ne dokazuju se, e sad neko vjeruje u jedne, neko u druge.
Neko ih dovodi u pitanje, neko ne... Stvar liènog izbora...

Za¹to su manje apstraktne definicije iz matematike? Definicija taèke, prave i sl?
Vodenjak

Post by Vodenjak »

bajazit wrote:ne znam sta ti mislis pod pojmom priroda ali sta god mislis bog je stvorio.stvorio je univerzum,planete,sve na planetama,zivot i ziva bica(prirodu)i da ne nabrajam dalje a od cega to ces se morati malo potruditi da saznas citajuci sveti kuran.jedno je sigurno a to je da nije sve to nastalo samo od sebe spontano(u kosmosu nema nista sto je nastalo spontano tako barem kaze nauka na koju se ti pozivas)i da je kasnije(ljudska i zivotinjska vrsta)evoluirala u nesto savrseno kao sto je covjek.
stvarno ne mogu da vjerujem da u 21 stoljecu ljudi vjeruju da je sve ovo nastalo onako sto bi rekli eto desilo se.
bez ljutnje nista personalno.
Jeste...
Carobnim stapicem i uz ono poznato: Abrakadabra! :-) :-)

Samo, ko je onda stvorio stapic i naposljetku, ko je stvorio doticnog stvoritelja? :-)

Ovo je vise bilo u sali jer, vidis i sam, pitanja se mogu postavljati do u nedogled.
Od mog prvog posta, pa evo i do sada zelim samo da kazem da se ne slazem sa institucionalizacijom vjere kako se to vec radi i da ne prihvatam da mi ljudi - ponavljam ljudi iz te institucije govore da li sam vjernik ili ne! Moj odnos prema onome sto ja smatram bozanstvom je samo moj i nema niko pravo da mi namece bilo kakve svoje granice unutar kojih cu svoju vjeru ispoljavati ili ne!
Niko, bas niko pa ni katolicki sveti otac npr. koji je po pravilima katolicke institucije najblizi bogu (neka vrsta polusveca ako se ne varam) ne zna o bogu nista vise od mene ili bilo kojeg zivog bica na svijetu!
Upravo iz tih razloga, dozvoliti popovima i hodzama da moj ovozemaljski zivot odredjuju prema pravilima koja je, kako oni tvrde, bog postavio je za mene cisto dobrovoljno dozvoljavanje inima da me vuku za nos!

Sorry! :oops:
Stitch__

Post by Stitch__ »

kao sto rece vodenjak,

vjernici kao "ono krajnje" uzimaju nesto sto nije nicim dokazano da postoji :oops:

ateisti, s druge strane, staju jedan korak ranije :oops: i njima je "ono krajnje" svemir, sa savrseno dokazanim postojanjem :oops:
vatrogasac

Post by vatrogasac »

Stitch__ wrote:kao sto rece vodenjak,

vjernici kao "ono krajnje" uzimaju nesto sto nije nicim dokazano da postoji :oops:

ateisti, s druge strane, staju jedan korak ranije :oops: i njima je "ono krajnje" svemir, sa savrseno dokazanim postojanjem :oops:
...ili...
Otkrića psihologije

Na području psihologije i psihoterapije dogodio se također zaokret od ateizma prema religioznosti. Deterministički stav u psihologiji i psihijatriji mimoilazio je čovjekovu duhovnost te su se psihologizam, biologizam i sociologizam teško ogriješili o duhovnost u čovjeku. Logoterapija je zato pošla dalje od psihoanalize i dubinske psihologije koristeći se rezultatima egzistencijalističke filozofije. V. Frankl otkrio je da je pitanje religioznosti i nereligioznosti čovjeka pitanje njegove svijesti i podsvijesti. Ako je čovjek svjesni ateist, on je podsvjesni vjernik, kaže on. Ateizam je neka vrsta njegove devijacije. Frankl kaže da nereligozan čovjek zaboravlja da savjest nije posljednja nego pretposljednja instancija, a posljednja je Bog. "Prerano se nereligiozan čovjek - u svom traženju smisla - zaustavio, kada ne ide dalje od savjesti, kada ne pita dalje. Zašto ne ide dalje? Jer neće da napusti "čvrsto tlo pod nogama"; jer je posljednji brijeg njegovu pogledu skriven, obavit maglom, i u tu se maglu - u tu neizvjesnost ne usuđuje stupiti. A na to se, naprotiv, osmjeljuje religiozan čovjek." (V. E. Frankl, Bog podsvijesti, Zagreb, 1981., str. 41)

vatrogasac

Post by vatrogasac »

...pa kažu....

Šejh Muhjiddin (kuddise sirruh), poznat kao Ibn Arabi, govoreći o razumu kaže da je razum najveći siromah (muhtadž) u svim svijetovima, pa govoreći dalje o tome navodi nam primjer u kome kaže ovako - razum je totalno ovisan o čulu vida, da ga ono obavijesti o svim slikama, likovima i bojama, te ako ga ono ne obavijesti o tome (ako čovjek nema čulo vida) razum biva uskračen za cijelu jednu oblast spoznaje. Takođe je ovisan o čulu sluha za svijet tonova, pa ako mu to čulo ne dostavi tonove - uskračen je i za to područje spoznaje. Isto tako bez čula mirisa ne može upoznati svijet mirisova, a bez čula okusa ne može znati svijet okusa, te bez čula dodira ne može upoznati kvalitet predmeta (toplo, hladno, mehko, tvrdo i sl.). Analogno tome, razum ne može spoznati Allaha Veličanstvenog bez šestog čula, a to čulo je srce.

Imam Gazzali (rahmetullahi `alejh) u svom djelu "El-Munkizu Mined-Dalal" govoreći o razumu jednim školskim primjerom nas uči ovako: - Oko vidi sjenu da stoji, a razum kao sudija vidi da se sjena kreće, oko vidi u daljini brda da su siva, a razum zna da su zelena, oko vidi nebeska tijela da su malena, a razum zna da su ogromna, znači ne možemo se potpuno pouzdati u čulo vida, a odakle nam garancija da se i u sam razum možemo potpuno pouzdati. Tako kad čovjek spava i sanja tada je razum ubjeđen da je to realnost, a kad se probudi vidi da mu je razum bio obmanjen.

Filozofi i moderni astrofizičari: Oni naliče na one, kako spominje hadreti Mevlana Rumi u svojoj 'Mesneviji' koji su pipali slona u mraku pa nakon toga svaki ga opisao drugačije i da je nešto drugo, a niko nije mogao vidjeti da je to bio slon
Stitch__

Post by Stitch__ »

de ti meni prevedi to :D ne govorim arapski :-)
vatrogasac

Post by vatrogasac »

Stitch__ wrote:de ti meni prevedi to :D ne govorim arapski :-)
...imaš kurs arapskog jezika.......koliko jezika znaš toliko ___ _____..... :P
Stitch__

Post by Stitch__ »

srpski hrvatski bosanski hercegovacki crnski gorski i engleski :D meni dosta :D
vatrogasac

Post by vatrogasac »

Stitch__ wrote:srpski hrvatski bosanski hercegovacki crnski gorski i engleski :D meni dosta :D
...vrijediš...puno..... :D
Post Reply